Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz.III - Strona 128 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-07-08, 11:09   #3811
Ewcia811211
Raczkowanie

Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz

a co do moich wynikow to hgb-6,6 i tez nie dostalam skierowania na to badanie przeciw zoltaczce, hmm.
a jak sie ma sprawa co do chrzestnej jak np. to jest panna z dzieckiem?chyba nie ma tu jakis przeszkod?
powiedcie mi co z kosmetykow na poczatek trzeba kupic??
tzw."glupi jas" to co to jest??
Ewcia811211 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-08, 11:30   #3812
abz
Zakorzenienie

Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz

Cytat:
Napisane przez gabisun Pokaż wiadomość
właśnie też słyszałam, że boxerki wbrew pozorom są bardzo rodzinne i nadają się dla dzieci
Moja teściowa też mi to wmawia - (zakochana jest w tym psie)

Cytat:
Napisane przez Pomidora Pokaż wiadomość
Cześc kochane
Trochę was zaniedbałam ostatnio, ale wiem, że mi wybaczycie
Dobrze, ze jesteś

Cytat:
Napisane przez MisQa Pokaż wiadomość
ech wróciłam.... Boze, jak ja nienawidzę państwowej służby zdrowia
No to zależy na kogo się trafi...

Cytat:
Napisane przez Lenka* Pokaż wiadomość
Dziewczyny, wróciliśmy z usg, nasza dziewczynka jest dziewczynką
I waży już 2180...... to dużo?????
To miło z jej strony I fajnie, ze już jest dobrze ułożona.

Cytat:
Napisane przez Ewcia811211 Pokaż wiadomość
hej kobietki
a wiec jestem juz po wizycie u pana G.
Super Brzusio chyba już duży

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Dziewczyny jakie pieluszki kupujecie na start?
Zacznę od Papmersów.

Cytat:
A jeszcze takie pytanie - odnośnie położnej z tej placówki gdzie mam lekarza rodzinnego... to stamtąd ta położna będzie mi do domu przychodzić?
U mnie tak jest. To zależy jaką położna wybrałaś na deklaracji, ale pewnie ta co jest w twojej przychodni?

Pisałyście o Akpolu. Ja też juz kiedyś tu o nim pisałam. Niby coś na styl hurtowni a ceny wcale nie takie fajne. Nie lubię tego sklepu a oceniam po sklepie w Bydgoszczy.

Cytat:
Napisane przez NIKaP-n Pokaż wiadomość
A jakie ja miałam dziś przeżycie...
Ale miłośniczka zwierząt Dobrze, ze nie zabrałaś tego ptaszka, zajmie sie nim "rodzina"

Chyba nadrobiłam. To teraz troche o mnie. Zapomniałam wam napisać, ze w niedzielę pojechalismy nad jezioro, na plażę. Brzuszek miałam posmarowany wysokim filtrem i przykryty ręcznikiem. Moze i dzidzi by to słońce mocno nie zaszkodziło, ale ta skóra taka naciągnieta, mam wrażenie, ze łatwo by sie podrażniła od słońca. Jak wiadomo opalałam sie tylko z przodu, tak sobie spiekłam nogi na dole i stopy, ze cierpiałam parę dni, no masakra! Dzis juz to wygląda wzglednie. Najgorsze jest to, ze z tyłu bladość uderza po oczach Chyba się bedę opalać w weekend na podwórku na stojaco Do jeziorka wchodziłam tylko do kolan, pływać i tak nie umiem a kolor wody jakoś nie przekonywał żeby sie zanurzać. No to tyle o zaległej niedzieli a teraz o wczorajszej wizycie
Cała wizyta w dobrym humorze, z żartami. Powiedziałam o obawach co do szyjki no to gin zaprosił mnie na badanie Tak głęboko szukał tej szyjki, ze miałam wrażenie, ze mu palców nie starczy Szyjka długa "jak u słonia" (tak palnął porównanie) i najlepiej jakbym nie miała internetu do końca ciąży, bo to by było dla mnie najlepsze Tak radził. Wg usg Dzidziol niezmiennie większy o 6 dni (od samego poczatku tak ma), waży 1300g i ułożony głowka na dole Tak czułam, ze się przewrócił w okolicach weekendu, bo inaczej odczuwam jego ruchy. No i ten ból w kroczu też moze byc od jakiegoś ucisku, bo po badaniu lekarz stwierdził, że od dołu wszystko w porządku. A ten ból jest naprawdę uciążliwy...no, ale co zrobić, wymiotów nie miałam to teraz będę musiała znosić ten ból. No i Mały ewidentnie uciska mi na pęcherz, bo w nocy nawet 3 razy wstaję przez ostatnie kilka dni.... Do okulisty nie muszę iść, bo taka wada raczej nie jest wskazaniem do cc, ale dla własnego spokoju moge sie zapisać do okologa. Generalnie z wizyty jestem zadowolona, gin miał dla mnie czas, odpowiadał na wszystkie pytania i do tego zartował. No i jeszcze umówiliśmy sie na 3d, ale z załozeniem, ze jak Mały bedzie źle odwrócony to po prostu zrobimy w innym terminie (żebym nie musiała płącić).
A na dodatek dziś idę do koleżanki, która odkłada dla mnie ciuszki po swoim małym, takze wróceż z nowymi nabytkami

abz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-08, 11:34   #3813
starapanna
Wtajemniczenie

GG do starapanna

Cytat:
Napisane przez niuniuniau Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny

OOO ja też się napaliłam na jedo fyn, moge spytać gdzie kupiłaś tak tanio? U mnie jest taniej niż na allegro bo zestaw 3w1 za 1450zł ale nie ma folii w tym :/

Nika aż się wzdrygnęłam jak napisałaś o tym materacu, też byłam zdecydowana na grykę i kokos ale chyba zmienię zdanie. Brrr
Kupilam w Koszalinie. 1450 to tez bardzo tanio, mysle, ze folia nie powinn kosztowac wiecej jak 50 zl .
Jesli jednak bedziesz chciala kupic w koszalinie to daj znac no i zapraszam przy okazji na soczek

http://www.suwaczki.com/tickers/1usahdgekp8qz8sz.png
starapanna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-08, 11:53   #3814
Szczęśliwa
Zadomowienie

Witam dziewuszki W końcu czwartek, jutro piątek i weekend Ja wczoraj się czułam nieciekawie, a dzisiaj już ok. i mam normalnego powera do pracy

Cytat:
Napisane przez xxSHINeexx Pokaż wiadomość
INFO ZE SZKOLY RODZENIA DLA ZAINTERESOWANYCH
dziękujemy ;-)

Jak tak czytam te Wasze opisy ze szkoły rodzenia to się zastanawiam czy czasami nie warto się zapisać. Tylko, że mój szpital nie organizuje a do innego nie bardzo mi się uśmiecha chodzić.

Cytat:
Napisane przez NIKaP-n Pokaż wiadomość
Dziewczyny co do materacy... właśnie mi w sobotę na grillu koleżanka opowiadała, co im się przytrafiło.
Już kiedyś słyszałam taką historię ale to w internecie więc zignorowałam. Ja słyszałam, że jaja tych robaków są już w tej gryce i się wykluwają pod wpływem ciepła. Ale przecież ta gryka to nie gryka tylko łuska gryczana, czy więc to możliwe?
Moi rodzice i inni znajomi śpią od lat na materacach gryczanych - a raczej prześcieradłach z wkładem gryczanym i nic złego się nie dzieje.
Pytałam też w sklepach czy mają z tego powodu reklamacje- twierdzą, że nie.
Czytałam na ten temat i podobno trzeba po prostu zwrócić uwagę przy kupnie żeby miały jakiś certyfikat.

Ja się nastawiłam na kokos-pianka-gryka ale sama nie wiem.

Cytat:
Napisane przez elenka1 Pokaż wiadomość
malutka waży 1160 gram główka i brzuszek odpowiadają 28 tyg ciąży czyli ok
Super, ciekawe jak duża jest moja, wizytę mam we wtorek.

Cytat:
Napisane przez angelikaw Pokaż wiadomość
Po co jest badanie HBS? Co, jeśli nie będę go miała? Powinno się je zrobić między 27 a 32 tc, ale mój lekarz nie zlecił mi tego badania. Mam zrobić tylko morfologię + mocz.
Antygen HBS-" W ostatnich tygodniach ciąży przeprowadza się badanie krwi w kierunku żółtaczki zakaźnej typu B. Jeśli okaże się, że matka jest nosicielką wirusa, dziecku trzeba zaraz po urodzeniu podać immunoglobulinę, by nie doszło do uszkodzenia wątroby. Personel szpitala musi natomiast zachować szczególną ostrożność podczas zabiegów, którym poddaje matkę, by uniknąć zakażenia."

Może jeszcze da CI skierowanie. Ja mam wizytę we wtorek- będzie 29 tydzień zobaczymy czy będzie kazał zrobić.
Skierowań i tak nie dostaję- wszystko prywatnie.

Cytat:
Napisane przez dra Pokaż wiadomość
dzieki dziewczyny prosze jutro o kciuki o 10 wizyta,
Już pewnie po wizycie ale kciuki trzymam.

Cytat:
A jeszcze takie pytanie - odnośnie położnej z tej placówki gdzie mam lekarza rodzinnego... to stamtąd ta położna będzie mi do domu przychodzić?
Tak, z Twojej przychodni powinni przysłać położną. Wydaje mi się, że szpital po porodzie informuje przychodnię o tym, że urodziłaś dzieciątko.
Te wizyty chyba są obowiązkowe?? Nie można zadeklarować, że się nie chce wizyt. To jest taka forma kontroli czy sobie radzimy i czy wszystko jest ok. Są przecież rożne sytuacje i różne "domy".

Ja nie przypominam sobie, żebym zapisując się do przychodzi wypełniała coś o położnej, ale może nie pamiętam?

Nasza córcia jest już z nami. Dagusia- 23.09.2010r.

Edytowane przez Szczęśliwa
Czas edycji: 2010-07-08 o 11:59
Szczęśliwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-08, 11:54   #3815
aaneczka1984
Zadomowienie

Hej ..ja równiez po wizycie jestem...
Mój dzidek w 29 tc waży 1200g czyli jest średniaczkiem..ale i tak spory jak na mnie..bo ja malutką osóbka jestem...
A ja przytyłam 2 kg z czego mężus strasznie zadowolony jest
Mam zdięcie "z profilu" siusiaka i jajeczek..czyli na 100% Dominiś będzie miał braciszka...
Ułozony jest główką w dól czyli wsio oki
Poza tym mam powiększona prawa nerke w którekj odkłada sie mocz...
Niby wszystko oki i zdarza się tak ..w razie bólu mam wziąć ciepłą kompiel i tyle...
Kolejna wizyta za miesiąc...
No i nie dostałam tego skierowania na glukoze....
Mam nadzieje, że moja ginka wie co robi....

Co do badania na antygen żółtaczki to narazie nie mam skierowania...
ale w pierwszej ciązy miałam ujemne więć może dlatego...

Pamiętam jak na porodówce jedna dziewczyna była z żółtaczką...
urodziła i przywieźli ją na naszą sale...
BYłyśmy na niej w 3 osoby...
Na drógi dzień z rana wpada z 10 osób..zabieraja ja szybciutko..dają osobna sale i osobny kibelek...
STraszne niedopilnowanie ze strony lekarzy było..
niby nie można zarazić się żółtaczką przez dotyk ale miałam takiego stracha że szok...!!
W końcu miałam z nia jakiś kontakt, bo szukałam jej telefonu i podawałam jej...
TEn szpital jest dla mnie stracony nigdy juz tam moja stopa nie stanie...

Lenka, abz..gratuluje udanych wizyt...!!

Co do materacyka..to ja mam gryka pianka kokos i jakos nie zauwazyłam żeby coś w nim zamieszkało...
To bardzo odrębny przypadek..może materac był wilgotny?? pewno robale miały tam dobre warunki na zamieszkanie...

Mamuśka nalepiła dziś z 200 pierogów...
z jagodami i bita śmietanka ..i dla taty z kasza jaglana i serkiem....
ojciec je uwielbia....
JA tam ostatnio na słodko wole...
Mam hopla na punkcie czereśni..moge zjeść kilo na raz....

Dołączam fotki mojego 28,5 tygodniowego brzuszka...tylko tz mi głową odcioł

aaneczka1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-08, 12:10   #3816
Ewcia811211
Raczkowanie

AANECZKA1984-ladny brzusio ale szczuplutenka jestes az zazdroszcze
dziewzcyny w poniedzialek widze w gazetce w lidlu ze ma byc babyfon-co myslicie wogole tez na temat?
Stary 2010-07-08, 12:15   #3817
Szczęśliwa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez aaneczka1984 Pokaż wiadomość
Hej ..ja równiez po wizycie jestem...
Ania 2 kg od początku ciąży czy 2 od ostatniej wizyty???
Ja mam już 8,5 kg do przodu (końcówka 28 tygodnia) a tak bardzo chciałam się zmieścić w książkowych 13-14 kg, teraz jest to już pewnie niemożliwe.

Na tych zdjęciach jest taaaaka dłuuga.

Stary 2010-07-08, 12:20   #3818
aaneczka1984
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Szczęśliwa Pokaż wiadomość
Ania 2 kg od początku ciąży czy 2 od ostatniej wizyty???
Ja mam już 8,5 kg do przodu (końcówka 28 tygodnia) a tak bardzo chciałam się zmieścić w książkowych 13-14 kg, teraz jest to już pewnie niemożliwe.

Na tych zdjęciach jest taaaaka dłuuga.

Od ostatniej wizyty przybyło 2 kg
A mja" długość " to calutkie 158cm
aaneczka1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-08, 12:22   #3819
Szczęśliwa
Zadomowienie

Jeszcze jeśli chodzi o te materace z łuska gryczaną patrzę, ze niektóre mają:
- pozytywną opinie Instytutu Matki i Dziecka
-pozytywną opinie Państwowych Zakładów Higieny
- Centralnego Ośrodka Techniki Medycznej

Może trzeba szukać takich i będą na 100% odrobaczone?

Stary 2010-07-08, 12:22   #3820
Ray
Zakorzenienie

duzo piszecie nie mam sil ani czasu nadrobic

mialam problemy zdrowotne z mala wiec bylam zajeta a w ogole goraco jest i nie chce mi sie przed kompem siedziec

z materacem tez mam ten co aneczkaa i nic nie zauwazylam hmmm ale przed polozeniem go przejrze i odswierze na pewno, tez mi sie wydaje ze to moze jakis odrebny przypadek a moze wlasnie nasiusiany mocno byl czy nie wiem w sumie...

mi sie zaczely zachcianki ciazowe wczoraj raczylam sie parowkami z nachosami tz byl w szoku

aneczkaa pisze o piergoach z jagodami chyba sobie zrobie w przyszlym tyg, wczoraj robilam ciasto z jagodami i kurde w nocy chyba z 5 kawalkow zjadlam

ja pieluszki kupie jedna paczke pampersow do szpitala i na wyjsciaa w domu z lidla, przetesowalam je oatsatnio na corce i przynaje sa bardzo dobre. nie widze roznicy co do pampersow no w wygladzie jedynie bo tak samo chlona, nie odpazaja, nie uwieraja sa elastycznie itp corka sika dosc duzo i pupa nie odpazona wiec tym bardziej nie odpazy mysle malucha.
Stary 2010-07-08, 12:24   #3821
Szczęśliwa
Zadomowienie

Cytat:
Od ostatniej wizyty przybyło 2 kg
A mja" długość " to calutkie 158cm
Oż TY czyli zdjęcie sprytnie wygląda, bo mi tu podchodzisz normalnie pod 180 zm

A na materacyk zamiast ceratki to może być takie cosik?

http://www.allegro.pl/item1097241592...ny_oddych.html

Stary 2010-07-08, 12:35   #3822
abz
Zakorzenienie

Cytat:
Dołączam fotki mojego 28,5 tygodniowego brzuszka...tylko tz mi głową odcioł
Widać skupił sie na sfotografowaniu dzieci a nie ciebie

abz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-08, 12:50   #3823
czarnaelizabeth
Raczkowanie

ja też mam materac z gryką,a raczej łuską gryczaną, aż poszłam przepatrzeć i zadnych robali w nim nie ma zmotywowałam się do wywalenia go na słonko w ogródku

Aaneczko - ślicznie wyglądasz i fajowski Domiś

idę nadrabiać dalej

---------- Dopisano o 12:50 ---------- Poprzedni post napisano o 12:44 ----------

Cytat:
Ja rodzić zamierzam tam gdzie i ty (szpital Ujastek ) i też właśnie zwróciłam uwagę, że są pieluchy 2-5kg i 3-6kg i też nie wiem jakie wziąć... Jeszcze przed porodem podają orientacyjną wagę maluszka i chyba wtedy dopiero się zdecyduję bo jak moja Natalka nie będzie jakaś szczególnie malutka czyli poniżej 3kg to kupię takie 3-6 kg
ja też będę rodzić na Ujastku
co do pieluszek, ja miałam Bella Happy newborn -2,5-5 kg i mój syn spokojnie sie w mich miescił do 3 meisiaca życia pieluszki są "rozciągliwe", spokojnie możecie kupowac 2,5-5 kg małą paczkę, lub 3-6, bo to to samo praktycznie ja będę mieć biedronkowe od początku,Dada sie nazywają ,chusteczki też Dada
Stary 2010-07-08, 12:51   #3824
elenka1
Rozeznanie

NIKa no to ciekawie się dzień zapowiada, no i naprawdę masz wielkie serduchooo, ja bym przejezdzając pomyślała ale biedactwo i pojechała dalej, ale to nie dlatego ze nie mam dobrego serducha tylko dlatego ze brzydze się ptaszysk... mialam papuge krótko ale zdążyła mi obrzydzić ptaszyska
Gabisun, Misqa ja o pieluchach powiem szczerze nie myslalam,
teraz zastanawiam się głównie nad łóżeczkiem czy turystyczne czy drewniane juz sama nie wiem...
Aneczka84 super wyglądacie
Szczesliwa a wagi pozazdrościć i myślę ze się zmieścisz w ksiązkowych 14-15 kg ja tam jestem w 28 tyg i mam plus 15, ale to pewnie dlatego ze pół zycia spędziłam na diecie a teraz opycham sie bez umiaru, no będę miała co zrzucac, trudnooo.... tyjcie zebym sam nie byla poporodowym tłuścioszkiem

OLA 6.10.2010
elenka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-08, 12:51   #3825
Ewcia811211
Raczkowanie

szczesliwa- mysle ze tak, ja na poczatku chcialam aby zwykla ceratke, ale zmieniam opcje na podklad cos wlasnie podobnego do twojego, bo ceratka sie moze slizgac, bardziej szelesci-tak sobie mysle
aaneczka1984-mi tez na wysoka osobke wygladalas
Stary 2010-07-08, 12:56   #3826
martucha84
Zakorzenienie

waniliaania dziekuje za informacje

Cytat:
Napisane przez abz Pokaż wiadomość
To prawda, bo małe dzieci jeszcze nie mają "normalnego" krążenia dlatego najlepiej sprawdzać na karku.
zgadzam sie

angelikaw popieram materac jaki by nie byl trzeba WIETRZYC i tyle... jak jeszcze przykryjemy to cerata zeby nieprzemoczyl sie albo cos i bedzie kisnal to nic dziwnego ze cos sie zalegnie..

Cytat:
Niech słucha tatusia a co.
ba! jest grzeczny fajnie ta szkola sie zapowiada

abz ciesze sie ze wypad udany no i ze z dzidziolkiem ok

Cytat:
Ja się nastawiłam na kokos-pianka-gryka ale sama nie wiem.
ja taki wlasnie bede kupowac

aaneczka1984 pierogiiii no i czeresnieee wlasnie wcinam uwielbiam slicznie wygladasz i Domisss

---------- Dopisano o 12:56 ---------- Poprzedni post napisano o 12:53 ----------

Cytat:
A na materacyk zamiast ceratki to może być takie cosik?

http://www.allegro.pl/item1097241592...ny_oddych.html
ooo jakie fajne
Stary 2010-07-08, 13:08   #3827
waniliaania2009
Wtajemniczenie

Cytat:
A gdzie ty chodzisz na szkołę? Nas mąż zapisał na jakiś drogaśny kurs tutaj: http://www.koala.krakow.pl/koala ale jak pisałam jeszcze nie zaczęliśmy. Mam nadzieję, że za tę cenę to będzie fajne i ciekawe.
my chodzimy na szkole rodzenia w szpitalu Ujastek. Jest platna 250 zl za 4 zajecia (czyli 2,5 h na tydzien). A ta twoja ile kosztuje?

Bylam w Auchanie, ale jakosc ubranek wg mnie kiepska. Spioszki nie sa rozpinane w kroczku a to ponoc bardzo utrudnia ubieranie malucha.

Edytowane przez waniliaania2009
Czas edycji: 2010-07-08 o 13:21
waniliaania2009 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-08, 13:20   #3828
Majka232
Zakorzenienie

Czesć

Cytat:
Napisane przez asia-23 Pokaż wiadomość
Majka232
co do materaca to ja kupuje gryka-pianka-kokos koszt ok 70-80 zł. mój Maks miał taki i spało się mu dobrze.
No ja też myślałam o tym materacu gryka pianka kokos, ale sama nie wiem. Muszę poszukać i poczytać o innych opcjach. Może tylko kokos+pianka (ze zwgl. na te robaki...) albo coś takiego, co wkleiła Nika (sztuczny, bez nat. dodatków, antyalergiczny). Popytam jeszcze koleżanek.

A dywan z żyrafkami mam z Agnelii http://www.agnella.pl/index.php/dywany-showroom
Wpisz w szukaniu: giraffe lemon i ci wyskoczy, ja mam ten zielony, a jest jeszcze pomarańczowy. Jets fajny mięciutki ale z niezbyt długim włosem (dobry do odkurzania). Mam 2x3 m za ok.280zł

Cytat:
Ja myślę kupić gryka-pianka-kokos Łóżeczko kupujemy takie zwykłe, z Ikei, ale materaca od nich nie chcę - jest drogi i syntetyczny. Fajne to łóżeczko, które wkleiłaś Podoba mi się, ale my już postanowiliśmy kupić zwyczajne.
Fajne, ale do kupienia drogie, bo ponad 900 zł (bo przerabiane na tapczanik, duże-140x70, no i firmy VOX), a my zrobimy we własnym zakresie, więc takie jak chcemy, bo dwukolorowe, mniejsze i te boki mniej z dołu zabudowane.

Cytat:
Też zauważyłam te złe wykonania w sklepie, niektóre to tandeta.
Ja chyba zdecyduje się na takie w kolorze olcha:

http://www.allegro.pl/item1100934357..._szuflada.html

Trochę nie pasuje mi ta żyrafa, ale nie mam zbytniego wyboru bo łóżeczka w kolorze olcha są ograniczone.
Mi żyrafka by pasowała, bo mam "fazę na żyrafki" np. dywan, pościel itd. Już się śmiejemy, że nasz synuś jak go weźmiemy do zoo to nie bedzie sie bał lwów, goryli, słoni czy niedźwiedzi, ale jak zobaczy żyrafę to ucieknie z krzykiem
Łóżeczko bardzo mi sie podoba. Zastanowię się nad nim, najbardziej odpowiada mi kolor kasztan, ale marzę o dwukolorowych meblach, w tym o łóżeczku (braz + wanilia)

Cytat:
Napisane przez ycnan Pokaż wiadomość
Majka232, materac na pewno kupujemy gryka-pianka-kokos. Kosztuje 69zł (w Kielcowie ). Niby najlepszy dla kręgosłupa dziecka.
Kurcze, a nie ma innych odpowiednio twardych, te robaki mnie zszokowały...

Cytat:
Napisane przez starapanna Pokaż wiadomość
Lipcowki sie rozpakowuja, nastepny watek nasz , juz mam malego stresa.
A ja mimo, że się trochę boję, to już się nie mogę doczekać i zazdroszczę wrześniówkom z naszego wątku, że rodzą m-c przede mną

Co do pieluch to kupię:
- na 2-5kg pampers new born(43 szt.)
- na 2-5 kg huggies (27 szt.)
a później zobaczę, które lepiej się sprawdzają i dokupię tych "jedynek" lub w razie potrzeby już "dwójki" (3-6kg).
Nie wiecie czy te "1" mają wycięcie na pępuszek u dziecka żeby się wietrzył?

Dziś w szkole rodzenia dowiedziałam się, że jest nowe podejście np. do gojenia kikuta pępowiny (ktoś poruszył już ten temat), bo trzeba go jak najwiecej wietrzyć i absolutnie nie posypywać talkiem czy mąką ziemniaczana, nawet jak nam tak mówią położne! Zasypki są ok, ale jak mają w składzie coś z cynkiem, a w Polsce takie są niedostępne i trzeba jak najwięcej wietrzyć (ciekawe jak to zrobić w październiku ubierając dziecko np. w body...) i ewent można przetrzeć spirytusem 70%, gazikami lekam lub płynem oktanisept, ale trzeba odchylić suchy kikut i przetrzeć naokoło pępuszka.

aaaneczka - ależ Ty szczuplutka i brzusio zgrabniutki

Dziewczyny - powodzenia na wizytach!

Edytowane przez Majka232
Czas edycji: 2010-07-08 o 13:24
Majka232 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-08, 13:29   #3829
Ewcia811211
Raczkowanie

dziewczyny tak sobie mysle, czy wybrac sie do szpitala gdzie chce rodzic i opytac co trzeba wziasc?kurcze jakos wizja pojscia tam mnie przeraza i krepuje. a moze ktos juz byl w sw.rodzinie w poznaniu ?

---------- Dopisano o 13:29 ---------- Poprzedni post napisano o 13:28 ----------

bo kurcze, nie maja swojej strony, albo nei moge ja jej znalezc wrr
Stary 2010-07-08, 13:34   #3830
Majka232
Zakorzenienie

Znalazłam taki materac: http://www.allegro.pl/item1087222642...aloe_vera.html

Dostałam kolejną przesyłkę - przewijak i kocyk
Jak ja uwielbiam te cudne rzeczy dla maleństwa
Stary 2010-07-08, 13:44   #3831
Szczęśliwa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez elenka1 Pokaż wiadomość
Szczesliwa a wagi pozazdrościć i myślę ze się zmieścisz w ksiązkowych 14-15 kg ja tam jestem w 28 tyg i mam plus 15, ale to pewnie dlatego ze pół zycia spędziłam na diecie a teraz opycham sie bez umiaru, no będę miała co zrzucac, trudnooo.... tyjcie zebym sam nie byla poporodowym tłuścioszkiem
Elenka plus 15 to już spory wynik, ale Ty jesteś szczuplutka. A ja przed ciążą miałam nadwagę i też całe życie na dietach i siłownia 3-4 razy w tygodniu. Dlatego teraz staram się nie objadać i jeść rozsądnie (chociaż nie zawsze mi wychodzi i coraz częściej skuszę się na coś słodkiego). Bo wiem że dla mnie zgubienie zbędnych kilogramów nie będzie łatwe, mam kiepską przemianę materii i słaba wolę :-(
No ale co zrobić, skoro tyję to widocznie musi tak być, grunt ze się nie obżeram wiec nie mam wyrzutów sumienia.

---------- Dopisano o 13:44 ---------- Poprzedni post napisano o 13:42 ----------

Cytat:
Napisane przez Ewcia811211 Pokaż wiadomość
dziewczyny tak sobie mysle, czy wybrac sie do szpitala gdzie chce rodzic i opytac co trzeba wziasc?kurcze jakos wizja pojscia tam mnie przeraza i krepuje. a moze ktos juz byl w sw.rodzinie w poznaniu
A nie znasz nikogo kto tam rodził? Mój szpital też nie ma takich informacji na stronie, ale ja popytam koleżanek które tam rodziły.

Stary 2010-07-08, 13:47   #3832
naked21
Wtajemniczenie

GG do naked21

hej dziewczyny

mam 4 dni do nadrabiania, bo jak zwykle ostro skrobałyście ja niestety chyba przechwaliłam moje zdrowie i samopoczucie, bo w poniedziałek rano wylądowałam w szpitalu z ostrą kolką nerkową ból nie do zniesienia, położne mówiły, że poród w porównaniu do tego to pikuś. oj nacierpiałam się strasznie, bo nie od razu mi podali zastrzyk, tylko najpierw tabletki, kroplówki a ja się zwijałam. Okazało się, że ciąża uciska na nerke w której mam kilka mini-kamyczków i jesten sobie poszedł w dół. Podobno to się zdarza w ciąży. Poleżałam na oddziale, nasłuchałam się krzyków, jęków, wrzasków z sal porodowych a potem zobaczyłam jak towszystko wygląda po urodzeniu, bo miałam na sali dziewczynę, która urodziła słodkiego Bartusia. Ona "umierała" na ból krocza, a ja się zajmowałam jej synkiem podawałam jej do karmienia i lulałam do snu

oby więcej ataków mnie nie spotkało po porodzie zajmę się kamlotami...
Stary 2010-07-08, 13:53   #3833
Szczęśliwa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Majka232 Pokaż wiadomość
Podobno te lateksowe właśnie są najlepsze, tylko cena spora. Ale jak ktoś chce przeznaczyć tyle na materacyk to podobno są najbardziej polecane.

Za cały zestaw - łóżeczko, materacyk, zmiany pościeli, prześcieradełka, przewijak i karuzela płacą moi rodzice (uparli się) i niby nie muszę liczyć się z ceną. Ale nie chcę ich naciągać, i tak łóżeczko kupuję trochę droższe bo 450 zł.

---------- Dopisano o 13:53 ---------- Poprzedni post napisano o 13:49 ----------

Cytat:
Napisane przez naked21 Pokaż wiadomość
hej dziewczyny

mam 4 dni do nadrabiania, bo jak zwykle ostro skrobałyście ja niestety chyba przechwaliłam moje zdrowie i samopoczucie, bo w poniedziałek rano wylądowałam w szpitalu z ostrą kolką nerkową
Oj Biedaczku pewnie się nieźle przestraszyłaś jak zaczęło boleć co? ale jest już dobrze? Niefajne takie doświadczenia, masz teraz nakaz większego odpoczynku?

Stary 2010-07-08, 14:01   #3834
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2

Cytat:
Napisane przez waniliaania2009 Pokaż wiadomość
my chodzimy na szkole rodzenia w szpitalu Ujastek. Jest platna 250 zl za 4 zajecia (czyli 2,5 h na tydzien). A ta twoja ile kosztuje?

Bylam w Auchanie, ale jakosc ubranek wg mnie kiepska. Spioszki nie sa rozpinane w kroczku a to ponoc bardzo utrudnia ubieranie malucha.
No aj kupiłam rozpinane na całej długości znalazłam takie. kaftaniki 100% bawełna. Dziś byłam w Tesco ale jakoś mi wena na zakupy przeszła i nic nie kupiłam

Wróciłam właśnie od TZ jest już po zabiegu i teraz mam do was pytanie????
Bo on miał to znieczulenie w plecy i co jest dziwne na jedna nogę bo podobno jak się leży na jednym boku jak go dają to tylko tą cześć znieczula I teraz pytanie czy to do porodu to jest takie samo znieczulenie? Bo ja słyszałam że po znieczuleniu do porodu się chodzi nie ma całkowitego paraliżu nóg a ona ma i już sama nie wiem
A i najważniejsze mówi że nie boli to wkłucie w plecy tylko jak jakiś drobny zastrzyk
Jak jutro będzie wszytko dobrze to odbieram TŻ ze szpitala
IlonaN2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-08, 14:09   #3835
elenka1
Rozeznanie

Cytat:
hej dziewczyny

mam 4 dni do nadrabiania, bo jak zwykle ostro skrobałyście ja niestety chyba przechwaliłam moje zdrowie i samopoczucie, bo w poniedziałek rano wylądowałam w szpitalu z ostrą kolką nerkową ból nie do zniesienia, położne mówiły, że poród w porównaniu do tego to pikuś. oj nacierpiałam się strasznie, bo nie od razu mi podali zastrzyk, tylko najpierw tabletki, kroplówki a ja się zwijałam. Okazało się, że ciąża uciska na nerke w której mam kilka mini-kamyczków i jesten sobie poszedł w dół. Podobno to się zdarza w ciąży. Poleżałam na oddziale, nasłuchałam się krzyków, jęków, wrzasków z sal porodowych a potem zobaczyłam jak towszystko wygląda po urodzeniu, bo miałam na sali dziewczynę, która urodziła słodkiego Bartusia. Ona "umierała" na ból krocza, a ja się zajmowałam jej synkiem podawałam jej do karmienia i lulałam do snu

oby więcej ataków mnie nie spotkało po porodzie zajmę się kamlotami...
o rany az mi ciary przeszły... najpierw jak pisalas o tym ze tak strasznie Cie bolało a ozniej włosy staneły deba jak napisałaś o kroczu... ja to oszaleje zanim urodzę
dobrze ze wszystko juz dobrze

---------- Dopisano o 14:09 ---------- Poprzedni post napisano o 14:06 ----------

Cytat:
Napisane przez IlonaN2 Pokaż wiadomość
No aj kupiłam rozpinane na całej długości znalazłam takie. kaftaniki 100% bawełna. Dziś byłam w Tesco ale jakoś mi wena na zakupy przeszła i nic nie kupiłam

Bo on miał to znieczulenie w plecy i co jest dziwne na jedna nogę bo podobno jak się leży na jednym boku jak go dają to tylko tą cześć znieczula I teraz pytanie czy to do porodu to jest takie samo znieczulenie? Bo ja słyszałam że po znieczuleniu do porodu się chodzi nie ma całkowitego paraliżu nóg a ona ma i już sama nie wiem
A i najważniejsze mówi że nie boli to wkłucie w plecy tylko jak jakiś drobny zastrzyk
a to ciekawe rzeczywiście... muszą jakos chyba odpowiednio "celować" w kręgosłup, albo na lewą noge albo na prawa albo na obie znieczulenie działa, a podejrzewam ze dawka takiego znieczulenia dla kobiety rodzacej jest mniejsza bo musimy jakoś przeć

OLA 6.10.2010
elenka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-08, 14:12   #3836
Lenka*
Zadomowienie

GG do Lenka*

Cytat:
Napisane przez gabisun Pokaż wiadomość
Jak tylko zrobię fotki łóżeczka to wkleję
Lenka ja za moje zapłaciłam 305zł z przesyłką więc taniocha, zwykłe sosnowe z materacykiem, prześcieradłem frotte, ceratką, ochraniaczem, baldachimem i pościelą a wy jakie wzieliście? już pewnie tż się rwie do składania a dzidek faktycznie duży, zdrowo rośnie niuńka
My razem z przesyłką zapłaciliśmy ok 220 zl, za łóżeczko bukowe (bez szuflady) + materacyk ten gryka-kokos (na osobnej aukcji). W weekend TŻ je złoży

o takie: http://www.allegro.pl/item1098951796..._promocja.html

i materacyk: http://www.allegro.pl/item1098951871_wyprzedaz_ materac_gryka_pianka_koko s_120x60.html

aaneczka1984, śliczny masz brzuszek

Ale mi się dzisiaj nic nie chce.. Wynudzę się nieźle jak TŻ pójdzie do pracy :/

Edytowane przez Lenka*
Czas edycji: 2010-07-08 o 14:13
Lenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-08, 14:17   #3837
Weronisia
Zakorzenienie

Cytat:
w poniedziałek rano wylądowałam w szpitalu z ostrą kolką nerkową ból nie do zniesienia, położne mówiły, że poród w porównaniu do tego to pikuś.
No to witaj w klubie
Mam to samo.
W 15 tc wylądowałam w szpitalu z takim ostrym bólem, myślałam, że umieram.
Potem byłam u nefrologa i on stwierdził, że nic nie stwierdza ;D Czyli z nerką wszystko OK, a ból jest od ucisku ciążowego
Od tamtej pory minęło 9 tygodni, a ja dalej się męczę z bólem. Nieraz da się znieść ten ból, a nieraz chce mi się skakać po ścianach.
Przedwczoraj na wizycie u gina, gin zmierzył mi coś w nerce i to coś ma 3 cm i niby stąd ten ból. Dziś na 16.00 idę znowu do tego nefrologa, na dodatek bardzo mnie dziś boli nerka, aż promieniuje na plecy, więc może coś zobaczy i zaradzi...
Weronisia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-08, 14:22   #3838
Szczęśliwa
Zadomowienie

Cytat:
CZyli zabieg udany? Super.
A znieczulenie jest to samo tylko dawka inna. Przy porodzie ma nas trochę znieczulić, ale nie możemy stracić czucia, ponieważ trzeba współpracować i czuć parcie.

Stary 2010-07-08, 14:23   #3839
Zuziczka
Rozeznanie

Cytat:
ilona- moze to zalezalo od tego co mu w te plecy wstrzykneli, co? A zastrzyk wczesniejszy znieczula miejsce wklucia w kregoslup. Brr, to mnie przeraza najbardziej w CC.

Cytat:
hej dziewczyny
mam 4 dni do nadrabiania, bo jak zwykle ostro skrobałyście ja niestety chyba przechwaliłam moje zdrowie i samopoczucie, bo w poniedziałek rano wylądowałam w szpitalu z ostrą kolką nerkową
Naked- hej! Dobrze, ze juz po. Masakra z taka kolka musi byc, uff Dobre to, ze do szpitala sie przyzwyczailas i na pewno pelno wiadomosci wynioslas no i Niunke malenka sobie potrzymalas
Stary 2010-07-08, 14:25   #3840
asia-23
Raczkowanie

GG do asia-23

Majka232
dzięki za odzew. zamawiałaś ze strony producenta ten dywan czy w jakimś sklepie kupowałaś?

znalazłam na allegro duży wybór

Edytowane przez asia-23
Czas edycji: 2010-07-08 o 14:30
asia-23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości