Drugi kwartał naszych beks -kiedy w końcu czas na SEX?! III-IV 2010r - Strona 53 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-07-26, 18:07   #1561
ASIULEK_23
Zakorzenienie

Dot.: Drugi kwartał naszych beks -kiedy w końcu czas na SEX?! III-IV 2010r

Cytat:
Napisane przez tylkooliwka Pokaż wiadomość
Asiulek no właśnie nie wiem czemu on tak wierzga tymi nóżkami czyżby to od brzuszka czy co?a może mu się śni,że zaczyna chodzić hehe
Heheh.. nie wiem wlasnie. Możliwe, tylko, że moja to raczej ćwiczy skok w dal bo u niej to wygląda tak- lezy na boczku, podgina nóżki do brzuszka i wyrzuca je do przodu tak, że uderza w łózeczko- na szczęście sa ochraniacze czasem wyrzuca je w górę. Czasem przy tym stęka ale oczy ma zamkniete. Rzadko się wybudza... ale co ja się namęczę... spać nie mogę bo co chwila wstaję i sprawdzam czy śpi i czy nic jej nie jest... swoją drogą- strasznie to wygląda, jaby normalnie jakies napady padaczki <tfu,tfu> miała. A jaki hałas przy tym... jakby po calym łóżku "latała"...

Cytat:
Napisane przez izazula Pokaż wiadomość
my wyłącznie na podłodze się bawimy
My też. Inaczej bałabym się ją chyba zostawić. Bo mamy zwyklą rozkladaną kanapę.

Cytat:
Napisane przez Darusiaaaa Pokaż wiadomość
moja dzis caly dzien spi, po 17 pojdziemy na spacerek

asiu pytalas kiedys o wozek peg perego- tu dokladnie go widac, nasz taki sam nawet kolory sa te same.http://allegro.pl/item1161058563_woz...dzo_dobry.html
Zazdroszczę, bo moja dzis zasypia na 30 minut i sie budzi. Teraz tz wyszedl na spacer to może pośpi... oby...

dzienx za linka
ale postanowiliśmy ze spacerówoke kupimy dopiero na przyszly rok na wiosne, a na wyjazd pożyczamy parasolkę od kumpeli.

---------- Dopisano o 18:07 ---------- Poprzedni post napisano o 18:03 ----------

Cytat:
Napisane przez ania p Pokaż wiadomość

Asiulek cie powiesi na uszach za jakąś tam venecie bo ona tam pracuje
Wlasnie, wlasnie... ładnie to tak?? nie "jakas tam venecia" tylko świetna Venezia

A swoja drogą, to ladnie to tak nie pastować bucikow ze skóry??

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )
ASIULEK_23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-26, 21:07   #1562
evitka21
Zakorzenienie

Cytat:
\No nie to moja nowych mebli nie trzyma na strychu ale stare owszem nic nie można oddać ani wyrzucić bo się przyda . kołder naprzykład jest tyle że by się ze 30 osób wyspało nikt pod tym już spac nie będzie . oczywiście była już gadka poc co kupilismy sobie nowe jak tyle tego jest . Bo ja nie mam co robić tylko pod jakimś starociem kimać . Chciałam oddac powodzianom przeciez Ci ludzie wszystkiego potrzebowali to nie . tak samo mamy tam trzy wersalki , ilości regalów nawet nie zlicze i milion innych nie potrzebnych nikomu rzeczy których ruszyć nie da .. bo się może przyda , szlag mnie trafia bo nie lubie chomikowania starych gratów a strych mój TZ chce i tak kiedyś przerobić . temat rzeka zresztą . w garażu tez po bokach pełno regałów , regalików i wszędzie pełno gratów .
jakbym kupiła X5 które mam na celowniku to bym już tam nie wjechała nim napewno.
a rzeczy typu obrusy , firany , reczniki to wierzcie mi ale trzy pokolenia by się jeszcze na tym wychowały . bo kupowane i chomikowane ostatnio zabrakło mi takich ścierek do kuchni do wycierania nie raz talerza itp to przyniosła mi z metkami ( mają tyle lat co ja )
Kupowali na zapas jak nic nie było w sklepach .
Do tego raczy mnie czasem tymi firankami i innymi a mi to się nie podoba he he .
dobra koniec tematu teściowej bo tak to w sumie fajna baba ale w tych tematach akurat zupełnie inna niż ja
no moi rodzice tacy sami-WSZYSTKO im sie przyda...mamy taka duża komórkę -strych- rzadko tam wchodzę bo palpitacji serca dostaję....tam jest wszystko:własnie nowe reczniki, obrrusy, 5 reklamówek słoików, pierze na kołdry (bo mozemy sobie przeciez uszyć... )
Cytat:
Napisane przez Baobabek Pokaż wiadomość
Mój mały brokułami pluł dalej niż widział Wiem co czujesz, bo my od 3 dni walczymy z jedzeniem, mały nie wiem, ale chyba apetyt stracił jak wcześniej mi wypijał na dobę średnio 700-800 ml mleka, tak teraz jak z 500 wypije to cud Bawi się smoczkiem, gryzie go, wypluwa, a to co spłynie przez przypadek podczas takiej zabawy to wypluwa bokiem Wczoraj dostał na noc 130 mleka z 2 miarkami kaszki jabłkowej i po 45 minutach zabawy butelką wypił...a ja byłam wypompowana Jedynie udało mi się bez problemu wcisnąć mu 2/3 słoiczka zupki marchewkowej z ryżem - zjadł z apetytemNie ma nic gorszego niż niejedzące dziecko Mama mi mówiła wczoraj, że ja z kolei jak byłam mała to do pół roku zjadałam max 60 ml mleka jednorazowo ale za to jadałam co 1,5 h. no i już wiem po kim moje dziecko ma taki lekki sen....wyobraźcie sobie, że jego budzi ptak, który koło wózka przeleci i zakwili wtedy, kość, która mi w kolanie strzela no masakra takie dziwne dźwięki go budzą...ale jak sąsiad motorem wraiuje po ulicy to śpi w najlepsze
a moja to mleczny żarłok-już w szpitalu jak była dokarmiana to potrafiła 100 ml zjesć bebilona. Teraz na ogół je aż dna nie poczuje (dajemy jej 5x180ml), no chyba ze uśnie na ost. karmieniu po kąpieli

Cytat:
A tak wogóle to wróciliśmy do mleka H.A. Mały po zwykłym nie mógł kupala wczoraj rano zrobić a przy H.A. są 3 kupy dziennie...no i zrobiłam sobie zapas w kauflandzie i już nie będę zmieniać mleka jak skończy 6 miesięcy to zmienię z H.A. na Nan Active.
Obniżyliśmy wczoraj poziom łóżeczka...mały nóżki na bokach łóżeczka już kładł i tyłek podnosił i bałam się, że mogę nie zauważyć kolejnego postępu i mi wyskoczy
bao, ten active może być dobry na kupę, bo ma probiotyki. moja jak jadła tego nana to takie same kupy jak na cycu robiła. Szkoda ze wam sięnie sprawdziło, ten HA sporo drożej wychodzi

Cytat:
Napisane przez mrowak Pokaż wiadomość
mam doła...takiego na serio-nawet pisać mi się nie chce
jutro przeprowadzka dużych mebli i pierwsza noc na nowym-szkoda, że mnie to nie cieszy

jak myslicie co dziś podać: jabłko znowu czy marchewkę po raz pierwszy? przypomnienie: 2 tygodnie temu przez 3 dni jadła jabłko, wysypało ją, miała totalną przerwę w czymkolwiek poza mlekiem przez 1,5 tygodnia. Dziś chciałam wznowić próby, ale nie wiem czy testować to samo (jabłko) czy nowe (marchew).
mrówcia, czemu masz doła?
ja bym podała jabłuszko i uz by było wiadomo czy ono bylo sprawca czy nie

Cytat:
Napisane przez Gmyrelka Pokaż wiadomość
Ja będę musiała zamrozić sobie zapas mleka tylko nie mam pojęcia w czym to mleczko mrozić?? POMÓŻCIE MAMUSIE
gmyrelka, w tesco są super woreczki do mrożenia-sa duże (ponad 200 ml sie mieści, nawet 300 by weszło), sa fajne grube , maja podwójna strunę, i 40 szt, tylko25zł kosztuje. Bardzo polecam.
Zanim je kupiłam mroziłam w słoiczkach po deserkach dla niemoląt (po koncentracie tez sie trafił)

Cytat:
No i zwróć uwage na wysokośc wózka bo nie wiem ile ty masz wzrostu .
Dla mnie np. maclaren super bo to bardzo wysokie wózki
no własnie w opiniach doczytałam- ja mam 160cm- więc dla mnie odpadają...
super sie olunia turla

Cytat:
Napisane przez ASIULEK_23 Pokaż wiadomość
U mnie dziś bylo identycznie. zawsze ladnie śpi minimum do 4 od kąpieli a dziś niby spała ale caly czas jęczała i strasznie rzucala nózkami ze nie mglam spac tak halasowala... co to moze być??
Cytat:
Heheh.. nie wiem wlasnie. Możliwe, tylko, że moja to raczej ćwiczy skok w dal bo u niej to wygląda tak- lezy na boczku, podgina nóżki do brzuszka i wyrzuca je do przodu tak, że uderza w łózeczko- na szczęście sa ochraniacze czasem wyrzuca je w górę. Czasem przy tym stęka ale oczy ma zamkniete. Rzadko się wybudza... ale co ja się namęczę... spać nie mogę bo co chwila wstaję i sprawdzam czy śpi i czy nic jej nie jest... swoją drogą- strasznie to wygląda, jaby normalnie jakies napady padaczki <tfu,tfu> miała. A jaki hałas przy tym... jakby po calym łóżku "latała"...
asiulek, moja tak ciągle się rzuca właśnie i stęka też, i ja identycznie jak ty co chwile sie budzę...a ona az w przewijak kopie az podskakuje (przewijk znaczy się)
a nad ranem t, tak ok.4.00 to już się na maksa rzuca, bo...pierdzi jak głupia (tzn. dobrze że pierdzi)-czytałam że ponoc własnie nad ranem jelitka własnie aktywnie pracują

jesli chodzi o krzesełka do karmienia, to mi sie podoba to które niedwano jedna z was wklejała:
http://allegro.pl/item1152141477_ang...r_gratisy.html
calkiem podobne do tego arti
( mi kupiła w UK kolezanka krzesełko takie podstawowe uzywane i jak sie nie sprawdzi to sobie własnie to babystar chyba kupię)

i jeszcze wiadomosc- do uzywających papmpersiaków-nie wiem czy wiecie w superpharmie mozna sobie za darmo wyrobic taką kartę na punkty (lifestyle sie nazywa) co daje zniżki na niektóre rzeczy i teraz mozna kupic megapaki (np.rozm. 3 82szt.) za 39,99zł.
I treraz też na ta kartę jest 20% zniżki na akcsoria dla maluszków
(przy okazji- w tesco teraz bedą za 49,99zł pampuchy większe (giant?) paki- rozm.3 -96szt)

Edytowane przez evitka21
Czas edycji: 2010-07-26 o 21:12
evitka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-26, 21:12   #1563
Baobabek
Zakorzenienie

GG do Baobabek Send a message via Skype™ to Baobabek

Cytat:
Wlasnie, wlasnie... ładnie to tak?? nie "jakas tam venecia" tylko świetna Venezia

A swoja drogą, to ladnie to tak nie pastować bucikow ze skóry??
nie miałam nic złego na myśli wręcz przeciwnie - buty tyle lat są jak spod igły i chyba właśnie w dużej mierze dlatego, że ich nigdy nie pastowałam i szczerze mówiąc grubszego mycia też nie przeszły czyściły się same na śniegu hehehe
Mój mały już słodko śpi z nóżkami między szczebelkami - chyba nasze niejedzenie się skończyło - tfu tfu, żeby nie zapeszyć dzisiaj zjadł już 630 ml mleka, pół słoika brokułów - testowałam ponownie i o dziwo zjadł i pół słoika jabłuszka z dyniąNa kolację wsunął jednym thcem mleko z kaszką jabłkową i utulony zasnął słodko, a ja się już rana nie mogę doczekać żeby go wycałować i utulić Dzisiaj był taki kochany cały dzień się śmiał i piszczał radośnie - nawet na spacerze - ludzie na mieście się uśmiechali a ja oczywiście pękałam z dumy
Kupiłam w rossmanie jakieś mydełko na plamy, bobas mi nie spiera plam po jedzonkucoś tu pustawo o tej porze, pewnie kąpiecie i usypiacie???a ja mam już loooozik

Baobabek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-26, 21:13   #1564
Darusiaaaa
Zakorzenienie

GG do Darusiaaaa Send a message via Skype™ to Darusiaaaa

zgadza sie bo moja zawsze o 7 rano budzi kupa:P

---------- Dopisano o 21:13 ---------- Poprzedni post napisano o 21:13 ----------

moja spi ale jeszcze jest przed ostatnim karmieniem i kapielom, ja ja najpierw karmie pozniej jest kapiel bo odwrotnie u nas nie da rady
A.Camus
Darusiaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-26, 21:21   #1565
Baobabek
Zakorzenienie

GG do Baobabek Send a message via Skype™ to Baobabek

Cytat:
Napisane przez evitka21;20944137
a moja to mleczny żarłok-już w szpitalu jak była dokarmiana to potrafiła 100 ml zjesć bebilona. Teraz na ogół je aż dna nie poczuje (dajemy jej 5x180ml), no chyba ze uśnie na ost. karmieniu po kąpieli

[B
bao[/B], ten active może być dobry na kupę, bo ma probiotyki. moja jak jadła tego nana to takie same kupy jak na cycu robiła. Szkoda ze wam sięnie sprawdziło, ten HA sporo drożej wychodzi

Jeju, ale bym chciała, żeby mały zjadał jednorazowo 180 ml póki co zjada tylko 130 ml 6-7 razy na dobę.
Z tym HA to nawet nie aż tak chodzi o kasę jak to, że u mnie ciężko go dostać - w rossmanie tylko max 3-4 puszki przywożą i jak chcę kupić więcej to albo capnę 2 puszki albo wcale no i w kauflandzie ale tam też nie zawsze jest... HA 2, HA 3 jest w cholerę, a HA 1 nie ma no mogłabym jeszcze w centrum kupować albo w aptece...ale w centrum to mleko kosztuje 33 zł a w aptece 39zł (w kauflandzie płacę 25,49zł) no i zaopatruję się w makro w kielcach

---------- Dopisano o 21:21 ---------- Poprzedni post napisano o 21:18 ----------

Cytat:
moja spi ale jeszcze jest przed ostatnim karmieniem i kapielom, ja ja najpierw karmie pozniej jest kapiel bo odwrotnie u nas nie da rady
u mnie by nie dało rady...mały przy ostatniej butelce już odlatuje i jakbym go do wanienki wpakowała to raz że byłby wrzask na całą ulicę a dwa, że shaftowałby mi to co zjadł

Baobabek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-26, 21:30   #1566
Darusiaaaa
Zakorzenienie

u nas wlasnie odwrotnie nie da rady musi byc najedzona szczesliwa, bo inaczej SLYCHAC jak bardzo nieszczesliwa jest;p
A.Camus
Stary 2010-07-26, 21:33   #1567
minka26
Wtajemniczenie

Cytat:
Gmyrelka ja przyszłam tylko na 2 tygodnie i jest z nim teraz tydzien mąż bo ma jeszcze urlop a 2 tydzien moja mama,ja odciągałam juz troszkę wcześniej bo wiedziałam,że tak będzie i dodatkowo teraz będę w pracy odciągac zeby miał już np porcję na jutro narazie wczoraj odmrozilismy 190 ml i jeszcze udalo mi sie rano 70 ml odciagnac i w razie potrzeby bedzie odmrazał dzwonił ze wypił juz 110 wiec raczej mu nie starczy.Ja kupiłam takie specjalne torebeczki do zamrażania tylko są różne firmy ja kupilam jakies tansze dałam za 25 torebek po 180ml(ale mozna wiecej wlać) 33zł

Ja przyszłam do pracy bo reszta poszła na urlop ale ogólnie to zwolnienie do końca roku ciągnę żeby jeszcze z maluszkiem w domu zostać.

---------- Dopisano o 11:21 ---------- Poprzedni post napisano o 11:18 ----------

To jestesmy juz 3 bo Minka tez chciała na ten basen przyjeżdżać tylko kurcze troszkę drogie te karnety,a ja teraz będę miała kaskę uciętą przez wzwolnienie ale może by się dało radę

Mrowak od siebie może nie odpoczniecie ale na wyjeżdzie zawsze jest jakoś inaczej,lepiej się żyje razem może jeszcze raz się w tż zakochasz
tak tak!! ja się na basen zapisuję

Cytat:
dziewczyny poradzcie- da sie kupic jakies krzeselko fajne do karmienia tak za 250-300 zł?
ja kupiłam ostatnio chrześniaczce takie, ale dopiero zaczną testować, więc nie wiem jak się spisuje
http://allegro.pl/item1093042714_ang...r_gratisy.html

Cytat:
Ja tu z wami gadu gadu z zobaczcie gdzie zawędrowało moje dziecko
moja też obroty robi i w ten sam sposób się przemieszcza

Cytat:
Napisane przez fasolka73 Pokaż wiadomość
Ja jednak polecam kupić tanią elastyczną, np z pentelki, ja kupiłam używkę za 26 zł i nie żałuję.Np. taką:

http://allegro.pl/item1159480047_pen...n_idealny.html

http://allegro.pl/item1161056585_pen...wy_granat.html

http://allegro.pl/item1159240483_mob...lor_lilac.html

Ja mam z pętelki, tylko brązową
Wiadomo, na długo nie starczy, bo Hania już waży ponad 7kg (łatwo ją potem sprzedam na allegro-znaczy się chustę,nie Hanię, bo tu niektórzy jeszcze gotowi tak pomyśleć, hi,hi ), ale zauważyłam, że jej ona bardziej odpowiada, niż tkana, bo jest milsza w dotyku(miałam pożyczoną firmową tkaną-hoppediz).Chodzimy na długie spacery i jest ok. A potem kupię tkaną, droższą (na razie zbieram na nią )
A z tym odchudzaniem , to się zgodzę, ja właśnie wciągnęłam czekoladę i podwójną porcję obiadu , a waga w dół leci I odchudzam się na leżąco, bo tak karmię Hanię. Ostatnio nawet mój znajomy mnie pochwalił, że widać, że ostro się wzięłam za siebie po ciąży, tylko czy to aby zdrowe ? He, he- on myśli że ćwiczę i się odchudzam....

Szkoda, że to się skończy razem z karmieniem
Chociaż wtedy wchodzi w grę bieganie za dzieckiem i liczne skłony i przysiady, więc może waga nie skoczy tak szybko

Aniu P ale Ola jest niesamowita! Ciekawe, może będzie bardziej ruchliwa od braciszka
moja koleżanka dość długo po ciąży nie mogła stracić kg (w ciąży przybyło jej 25kg), zaczęła chudnąć dopiero jak mały zaczął się ruszać, jak miał rok to schudła strasznie, teraz waży chyba 10kg mniej niż przed ciążą

my wczoraj na chrzcie byliśmy, pojadłam pyszności, i chyba przesadziłam bo całą noc bolał mnie brzuch no ale może to mnie czegoś nauczy

a nam dziś samochód padł, sama nie wiem czy śmiać się czy płakac zobaczymy co mechanik jutro powie, podobno świece zapłonowe czy coś w tym stylu

a tu fotki nasze z wczoraj (nareszcie udało mi sie komuś wcisnąć mój aparat, więc mam jakieś zdjęcia z własnym dzieciem, bo tz's to ciężko przekonac żeby jakieś ładne fotki cyknął ):
1. nasza trójca, 2. kuzyneczki, 3. chrzestni, 4/5 ja i Amela
Stary 2010-07-26, 21:36   #1568
ania p
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez P0P70 Pokaż wiadomość
pl_madzia - ja też za radą AniP kupiłam maclarena MX3. dobrze się go prowadzi majeł w nim wygodnie jedtna wada żę dość duży więc na pewno kupię jeszcze 3 wózek

No ładnie się tak nie pochwalić nowym nabytkiem ? dawaj tu fotaska małej w nowej furce . Jak przywykniesz do maclarena to wróże Ci XT lub XLR jako trzeci bo kazdy inny bedzie beznadziejnie się prowadził

Cytat:
Napisane przez pl_madzia Pokaż wiadomość
jeszcze pooglądam tego maclarena. Tylko wiecie mnie się bardzo podoba ten casual play i tak myślalam że macie w pobliżu kogoś kto ma w użyciu taki wózek. Bo u mnie ciężko z podejmowaniem decyzji. To jeszcze za maclarenami popatrze

fotka mojego w tym krzesełku
laska z forum Szymkowego miała casuala wiem że była zadowolona z niego potem wymieniła ale tylko dlatego że chciała parasolkę

Cytat:
To maclaren raczej nie jest

Cytat:
on nie ma też pąpowanych kółek, to bedzie się dobrze prowadziło w terenie, czy w zimie?
maclaren mimo pianki super się prowadzi

Cytat:
Słodziak z Twojgo szkraba
Fajnie, że chrzciny się udały. My mamy za tydzień i dzięki Wam miałam pogląd jaki to koszt w kościele. Zdecydowałam, że damy 50 pln ale tż miał na wszelki wypadek jeszcze 100 w kieszeni. Jak byliśmy na naukach to po wszystkim pytamy ojca (księdza) ile kosztuje chrzest a on nam "co łaska". Nie ma cennika ani obowiązku płacenia. Jak nie mamy pieniędzy to się nie wygłupiamy i nie pożyczamy tylko po to żeby w kościele zostawić. Mówi "to jest nasza posługa". Gdybyśmy się nie zaytali to moglibyśmy wogóle nie płacić (ofiarować). Może to dlatego że w naszym kościele są ojcowie kapucyni a oni ślubują ubóstwo.
A ojcec Twój t widzę ma duże poczucie humoru prawie tak samo jak jedna z moich ciotek. Tydzień po poodzie mi mówi "ale jeszce gruba jesteś, kiedy zamierzasz o zrzucić". Za to teść super facet. Jak mała miła miesiąc to pojechaliśmy do nich i w ogródku przy kawce mówi do mnie że tak ładnie wyglądam i tak szybko zeszczuplałam.
Ciotki nie lubię, teść to równy gość (dawno skończył 70-kę)
ale macie fajny kościół zazdraszczam u nas cennik
Chyba musze spytać o fakture skoro jest cennik

Cytat:
No jakbys pisala o mojej teściowej... te ceratki w szafkach hehehe... i najlepsze jst to, że jak się z tż przeprowadzalismy i byla zobaczyć mieszkanie to otwierala szafki z kuchni i mowila zebym koniecznie położyła ceratki tam gdzie garnki i szklanki bop beda ślady, ja na to... "tak, tak..." buahahaha... a w swoich skarbach sprzed lat ma nawet starą wielka czapę futrzaną jak z rosji

teściowa Ci przyszła i otwierała szafki / ?
a kysz

Cytat:
My też już mamy za małą matę i koc na której leży też ale na takie odległości to jeszcze nie ucieka. No i robi to w pozycji na pleckach (mostek)
he he kumpeli córka tak sie przemieszczała i robiła to w takim tempie że nie raz lądowała głową w jakiejś szafce . normalnie jak taki mały wąz

Cytat:
my wyłącznie na podłodze się bawimy
U nas też boje sie upadku , bo nie znasz dnia ani godziny

[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;20939081]wygląda solidnie, chyba na prezent ślubny sobie kupię[/QUOTE]

a kiedy ślub ?

Cytat:
Napisane przez evitka21 Pokaż wiadomość
no moi rodzice tacy sami-WSZYSTKO im sie przyda...mamy taka duża komórkę -strych- rzadko tam wchodzę bo palpitacji serca dostaję....tam jest wszystko:własnie nowe reczniki, obrrusy, 5 reklamówek słoików, pierze na kołdry (bo mozemy sobie przeciez uszyć... )

)
wyobraziłam sobie Ciebie szyjaca kołderku na strychu

przekopałam neta w poszukiwaniu karniszy . te same co w leroyu ( nie wiem jak sie dziada pisze ) kosztują 600zł znalazłam na necie za 380 . i tak dużo jak na rurki ze wspornikiem ale te co kupiliśmy za 160 to jakaś masakra . jak powiesilismy firanke wyleciało wszystko ze ściany . Oczywiście TZ pojechał do castoramy i kazał się wypchać im tym karniszem . oczywiscie dar przekonywania miał bo od razu dostał kase bez żadnych reklamacji czy innych cudów .
Pogoda dziś do bani ale iść na spacerek musiałam połaziłam po mojej wsi celem znalezienia zaproszeń na chrzciny co nie było proste i nabyłam małej rajstopki na tą uroczystość . fajne bo takie cieniutkie jak dla nas . fajnie wygladają na tych jej baleronkach
Stary 2010-07-26, 21:38   #1569
ASIULEK_23
Zakorzenienie

Cytat:
Jeju, ale bym chciała, żeby mały zjadał jednorazowo 180 ml póki co zjada tylko 130 ml 6-7 razy na dobę.
Z tym HA to nawet nie aż tak chodzi o kasę jak to, że u mnie ciężko go dostać - w rossmanie tylko max 3-4 puszki przywożą i jak chcę kupić więcej to albo capnę 2 puszki albo wcale no i w kauflandzie ale tam też nie zawsze jest... HA 2, HA 3 jest w cholerę, a HA 1 nie ma no mogłabym jeszcze w centrum kupować albo w aptece...ale w centrum to mleko kosztuje 33 zł a w aptece 39zł (w kauflandzie płacę 25,49zł) no i zaopatruję się w makro w kielcac

u mnie by nie dało rady...mały przy ostatniej butelce już odlatuje i jakbym go do wanienki wpakowała to raz że byłby wrzask na całą ulicę a dwa, że shaftowałby mi to co zjadł
Moja zjada 6 razy po 150- 180 ml. Dziś jadła 7 razy po 150. I duuuużo wody

Ja też najpierw kąpie bo przy butli odpływa... wkladam do łozeczka i... śpi
Do dzis kąpaliśmy małą w pokoju ale musimy się przenieść do lazienki bo mała tak daje czadu, że pól pokoju zalanego, dosłownie potop... i zaciesza przy tym- kocha kąpiel, za to nie znosi ubierania po kąpieli bo już czuje butelkę

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )
Stary 2010-07-26, 21:39   #1570
minka26
Wtajemniczenie

Cytat:
zgadza sie bo moja zawsze o 7 rano budzi kupa:P

---------- Dopisano o 21:13 ---------- Poprzedni post napisano o 21:13 ----------

u nas też najpierw jedzenie, bo jak jest głodna to nie ma opcji, żeby cokolwiek zrobić
Stary 2010-07-26, 21:40   #1571
ania p
Zakorzenienie

minka kuzyneczki wymiatają super fotka
Stary 2010-07-26, 21:42   #1572
mrowak
Zakorzenienie

[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;20929777]Mrówku
przetłumacz mi wierszyk Pan kotek był chory[/QUOTE]

to takie zlecenie?

Gmyralka, tak, takie właśnie.

Ania, ja ona tam polazła???? Czy Ty już dajesz Olci coś poza cycem?
mrowak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-26, 21:45   #1573
Darusiaaaa
Zakorzenienie

u nas mozna powiedziec ze mala zjada 4 i pol raza po 200 heheh bo w dzien nie zawsze wytrzymuje 5 godzin wiec nieraz dostaje po 4 papu, nie raz po 4,5

minka jak nam sie w koncu uda spotkac to bede wiedziala kogo szukac;D
sliczne fotki
A.Camus
Stary 2010-07-26, 21:46   #1574
ASIULEK_23
Zakorzenienie

Cytat:
teściowa Ci przyszła i otwierała szafki / ?
a kysz
Nie, nie... to było jeszcze zanim tam zamieszkaliśmy. Przyjechała zobaczyc jak wygląda to mieszkanie ktore kupilismy. Kuchania juz byla (nie zmienialiśmy) i tam zaczęla przeglądać (puste jeszcze ) szafki.
Inaczej bym nie pozwoliła
le swoje 4 grosze mi wcisnęła co wg niej powinnam zrobić- wlaśnie ta cerataka między innymi- ot takie dobre rady

Aaaa...i rzecz jasna- ściereczka na pralkę bo się porysuje

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )

Edytowane przez ASIULEK_23
Czas edycji: 2010-07-26 o 21:47
Stary 2010-07-26, 21:49   #1575
Darusiaaaa
Zakorzenienie

nie no mala z ta kitka wymiata po prostu!!!
mojej to chyba bym musiala gumeczki na uszkach zaczepic:P haha

---------- Dopisano o 21:49 ---------- Poprzedni post napisano o 21:47 ----------

mala o wpoldo papu powinna robic a kima w najlepsze:P
poczekam az sie obudzi papu bekniecie polezy ja naszykuje kapiel wykapie i niech idzie lulu a ja zaczne sobie sprzatac, jakos najlepiej mi sie to w nocy robi:P
A.Camus
Stary 2010-07-26, 21:49   #1576
minka26
Wtajemniczenie

Cytat:
u nas mozna powiedziec ze mala zjada 4 i pol raza po 200 heheh bo w dzien nie zawsze wytrzymuje 5 godzin wiec nieraz dostaje po 4 papu, nie raz po 4,5

minka jak nam sie w koncu uda spotkac to bede wiedziala kogo szukac;D
sliczne fotki
hehe no mam nadzieję, że w końcu sie uda a jakby co to ja cie poznam
Stary 2010-07-26, 21:51   #1577
Darusiaaaa
Zakorzenienie

trudno nie zauwazyc;D za 100 letnim konarem drzewa by mi boki ze spodni wystawaly;D hahaha
A.Camus
Stary 2010-07-26, 21:57   #1578
minka26
Wtajemniczenie

Cytat:
trudno nie zauwazyc;D za 100 letnim konarem drzewa by mi boki ze spodni wystawaly;D hahaha
nie o to mi chodziło napisałam poznam a nie zauważę wariatka
Stary 2010-07-26, 21:58   #1579
Darusiaaaa
Zakorzenienie

hehehhehe wiem wiem o co ci chodzilo to tak na przyszlosc jakby cos spoza konara wystawalo;D
A.Camus
Stary 2010-07-26, 22:04   #1580
fasolka73
Rozeznanie

Minka, Amelka urodę odziedziczyła po mamie Lachon jesteś o pięknym uśmiechu A zdjęcie -kuzyneczki wbiło mnie w fotel Daj go na jakiś konkurs, bo jest niesamowite! I te niewinne minki
fasolka73 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-26, 22:04   #1581
tylkooliwka
Wtajemniczenie

GG do tylkooliwka

Cytat:
Moja zjada 6 razy po 150- 180 ml. Dziś jadła 7 razy po 150. I duuuużo wody

Ja też najpierw kąpie bo przy butli odpływa... wkladam do łozeczka i... śpi
Do dzis kąpaliśmy małą w pokoju ale musimy się przenieść do lazienki bo mała tak daje czadu, że pól pokoju zalanego, dosłownie potop... i zaciesza przy tym- kocha kąpiel, za to nie znosi ubierania po kąpieli bo już czuje butelkę
Asiulek my juz dawno się wynieśliśmy do kuchni bo wszystko pływa,obowiązkowo jest mop przy kąpieli najchętniej to już bym go wrzuciła do brodzika,on tak zasuwa nogami w wodzie,że mu biodra z zawiasów wyskakują

Minka świetne zdjęcia,a co jadłas dobrego?
właśnie kombinuje jakieś menu na chrzciny,podpowiedzcie co dobrego jadłyście na imprezach

Jestem w szoku przez to 8 godzin co mnie nie było to mały zjadl mleka tylko raz ok 100ml i raz ok 150 i pół jabłka startego,a jak ja jestem w domu to co trochę chce cyca.Aż się zastanowiłam czy on tak mało je?w sumie nigdy nie wiem ile zjada bo specjalnie nie odciągałam ładnie przybiera to nwet się nad tym nie zastanawialam a dzisiaj juz mam naszykowane na jutro 320ml i180 odmrożone ciekawe ile zje,jak nadal tak mało to nie musze odmrażac tylko wystarczy to co odciągnę w ciągu dnia nawet w nocy specjalnie nie musze wstawac
tylkooliwka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-26, 22:09   #1582
drcron
Zakorzenienie

UFFF nadrobilam was ale pedzicie ze stronkami
wiec na poczatek
Asiulek ja Cie bardzo prosze zebys nie smiala sie z futrzanej ruskiej czapy ja mam takie dwie jedna biala z lisa - uwielbiam ja zima jest ogromna zrobiona na styl pilotki do tego zakladam czarna skore i biale futrzane emu uwielbiam ta czape
druga mam tez futrzana ale niebieska i jezdze w niej na nartach wiec ja cie bardzo prosze bys sie nie smiala z futrzanych ruskich pilotek

pisalyscie o chomikowaniu wiec u nas bylo tak jak sie tu wprowadzilam to tydzien czasu wywalalam smieci < rozne graty zachomikowane > byly nawet gazety z przed 30 lat a na strychu lepiej nie mowic choc ja ostatnio tam stol wsadzilam bo uznalam ze sie przyda jak jakas impreza bedzie to wtedy dwa sie zlaczy i sie wszyscy polacza wiec i ja chomik jestem :P

a i mam ceratki <a dokladnie takie podklady pochlaniajace wilgoc > na polkach w schowku w kuchni < mamy taka spizarke w kuchni ala schowek > i tam mam troche sloikow i zastawe ktorej nie uzywam dostalismy jako prezent slubny na 24 osoby nie wiem po co nam to ale stoi i sa tez garki raz na 3 miesiace wymieniam te ceraty gombczaste nie musze wtedy myc polek tylko sciagam wywalam zakladam nowe dla mnie swietna sprawa

Aneczka spokojnie nie popadne w depresje wczesniej mnie by musieli w warjatkowei zamknac za uduszenie meza wlasnymi stopami

i wiecie co znalazlam sposob na wszystkko hihi poprostu nic nie robie a dzisiaj rano zeszlam na dol i mowie do kuzynki zrob mi sniadanie bo ide sie wykapac byla w szoku hihi zjadlam i popedzilam do miasta na zakupy wrocilam wieczorem co prawda nic nie kupilam no prawie nic Julce kupilam futerko rozowe na zime <czy moge je wsadzic do pralki i wyprac ?? czy kurtek futerek itp. rzeczy nie powinno sie prac ?? < ale odpoczelam jutro planuje pojechac do swidnicy do kolezanki bo biedna dostala zatoru plucnego odwiedze ja w szpitalu pewnie sie ucieszy o ile bedzie przytomna tylko ciekawe czy moge z Julka wejsc na oddzial ?? wiecie moze jak to wyglada ??

drcron jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-26, 22:15   #1583
minka26
Wtajemniczenie

Cytat:
Asiulek my juz dawno się wynieśliśmy do kuchni bo wszystko pływa,obowiązkowo jest mop przy kąpieli najchętniej to już bym go wrzuciła do brodzika,on tak zasuwa nogami w wodzie,że mu biodra z zawiasów wyskakują

Minka świetne zdjęcia,a co jadłas dobrego?
właśnie kombinuje jakieś menu na chrzciny,podpowiedzcie co dobrego jadłyście na imprezach

Jestem w szoku przez to 8 godzin co mnie nie było to mały zjadl mleka tylko raz ok 100ml i raz ok 150 i pół jabłka startego,a jak ja jestem w domu to co trochę chce cyca.Aż się zastanowiłam czy on tak mało je?w sumie nigdy nie wiem ile zjada bo specjalnie nie odciągałam ładnie przybiera to nwet się nad tym nie zastanawialam a dzisiaj juz mam naszykowane na jutro 320ml i180 odmrożone ciekawe ile zje,jak nadal tak mało to nie musze odmrażac tylko wystarczy to co odciągnę w ciągu dnia nawet w nocy specjalnie nie musze wstawac
u siostry był na poczatku rosół, potem kluski śląskie, frytki, ziemniaki, do tego mięsa jakieś zawijańce, devolaje (nie wiem jak to sie pisze), mielone z pieczarkami, schabowe, kurczak, do tego surówki, potem deser, ale nie wiem dokładnie to były jakby bezy z bitą śmietaną i jagodami, potem masa różnych ciast i jeszcze na koniec z 5-6 sałatek przynieśli. Ja na konicec chyba za bardzo wszystko zmiksowałam i brzuch nie wytrzymał

Cytat:
Napisane przez fasolka73 Pokaż wiadomość
Minka, Amelka urodę odziedziczyła po mamie Lachon jesteś o pięknym uśmiechu A zdjęcie -kuzyneczki wbiło mnie w fotel Daj go na jakiś konkurs, bo jest niesamowite! I te niewinne minki
dziękuję, ale Amelka podobno czysty tatuś a co do konkursu to muszę pomyśleć, sama na to nie wpadłam
Stary 2010-07-26, 22:26   #1584
mrowak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez P0P70 Pokaż wiadomość
Aneczka, mrówka, drcron-co wy z tymi depresjami. słoneczko już tak bardzo nie świeci. Dzieci Wam rosną ładnie i ząbki im wychodzą. Tylko się cieszyć .

TylkoOliwka - to odpoczywaj w tej pracy. A ile razy już dzwoniłaś do domu i rozmawiałaś z TZ?

mrówka - ja też bym podała teraz marchewkę a dopiero potem jabłuszko.

pl_madzia - ja też za radą AniP kupiłam maclarena MX3. dobrze się go prowadzi majeł w nim wygodnie jedtna wada żę dość duży więc na pewno kupię jeszcze 3 wózek

klask i:

mrowak - powiem TZ-towi o Tobie bo on często w pracy daje coś na zewnątrz do tłumaczenia. Tylko nie wiem czy nie mają jakieś firmy "zaprzyjaźnionej". Ale nie zaszkodzi się spytać
ano widzisz-deprecha to może nie jest, ale dół na słoneczko nie zważa

no właśnie już sama nie wiem co podawać-wysypka zeszła cokolwiek to było-potówki w taką pogodę też miały prawo zejść i wiem tyle, co wiedziałam

powiedz, powiedz, ja też się chętnie "zaprzyjaźnię"n awet jak tłumaczenia są specjalistyczne-to się douczę a co!
Ja najchętniej medyczne i wszelkie pokrewne, prawne już mniej, ale również jakby co. Techniczne też się zdarzają. rowniez teksty o uprawie cebuli

czas leci zdecydowanie za szybko-Gabrysia za dwa dni skonczy 5 miesiecy-zatrzymajcie czas!!!! Ona jest taka ufna, taka wpatrzona w nas jak w obrazek, tak uwaznie slucha i szuka naszej obecnosci, tak slicznie sie smieje na nasz widok, jest taka moja, moja, moja-zatrzymajcie czas!
mrowak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-26, 22:29   #1585
Darusiaaaa
Zakorzenienie

zdjecie po prostu wymiata!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!

---------- Dopisano o 22:29 ---------- Poprzedni post napisano o 22:26 ----------

czas leci zdecydowanie za szybko-Gabrysia za dwa dni skonczy 5 miesiecy-zatrzymajcie czas!!!! Ona jest taka ufna, taka wpatrzona w nas jak w obrazek, tak uwaznie slucha i szuka naszej obecnosci, tak slicznie sie smieje na nasz widok, jest taka moja, moja, moja-zatrzymajcie czas!

Nasza tez tak patrze, usmiechem dziekuje za to ze sie jest! CUDOWNE UCZUCIE!!!!!!Po prostu dziekuje za to ze jestes przy mnie -ehhhh... a pozniej? "no mama sama pojde, nie rob wstydu", "nie odprowadzaj mnie bo sie beda smiac" a jak pojdzie na 1 dyskoteke to chyba detektywa tz za nia wysle hahahaha
A.Camus
Stary 2010-07-26, 22:31   #1586
fasolka73
Rozeznanie

Cytat:
O TAAAAKKK!!!!!! ZATRZYMAĆ CZAS! A Ty Mróweczko wychodź z dołeczków
fasolka73 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-26, 22:36   #1587
ania p
Zakorzenienie

Cytat:
to takie zlecenie?

Gmyralka, tak, takie właśnie.

Ania, ja ona tam polazła???? Czy Ty już dajesz Olci coś poza cycem?
ona się tak turla .
nie daje nic czekam tak do 5.5- 6 miesięcy chyba że by źle na wadze przybierała

Cytat:
Nie, nie... to było jeszcze zanim tam zamieszkaliśmy. Przyjechała zobaczyc jak wygląda to mieszkanie ktore kupilismy. Kuchania juz byla (nie zmienialiśmy) i tam zaczęla przeglądać (puste jeszcze ) szafki.
Inaczej bym nie pozwoliła
le swoje 4 grosze mi wcisnęła co wg niej powinnam zrobić- wlaśnie ta cerataka między innymi- ot takie dobre rady

Aaaa...i rzecz jasna- ściereczka na pralkę bo się porysuje
he he u siebie ma kocyk

Cytat:
Napisane przez drcron Pokaż wiadomość
UFFF nadrobilam was ale pedzicie ze stronkami
wiec na poczatek
Asiulek ja Cie bardzo prosze zebys nie smiala sie z futrzanej ruskiej czapy ja mam takie dwie jedna biala z lisa - uwielbiam ja zima jest ogromna zrobiona na styl pilotki do tego zakladam czarna skore i biale futrzane emu uwielbiam ta czape
druga mam tez futrzana ale niebieska i jezdze w niej na nartach wiec ja cie bardzo prosze bys sie nie smiala z futrzanych ruskich pilotek

pisalyscie o chomikowaniu wiec u nas bylo tak jak sie tu wprowadzilam to tydzien czasu wywalalam smieci < rozne graty zachomikowane > byly nawet gazety z przed 30 lat a na strychu lepiej nie mowic choc ja ostatnio tam stol wsadzilam bo uznalam ze sie przyda jak jakas impreza bedzie to wtedy dwa sie zlaczy i sie wszyscy polacza wiec i ja chomik jestem :P

a i mam ceratki <a dokladnie takie podklady pochlaniajace wilgoc > na polkach w schowku w kuchni < mamy taka spizarke w kuchni ala schowek > i tam mam troche sloikow i zastawe ktorej nie uzywam dostalismy jako prezent slubny na 24 osoby nie wiem po co nam to ale stoi i sa tez garki raz na 3 miesiace wymieniam te ceraty gombczaste nie musze wtedy myc polek tylko sciagam wywalam zakladam nowe dla mnie swietna sprawa

Aneczka spokojnie nie popadne w depresje wczesniej mnie by musieli w warjatkowei zamknac za uduszenie meza wlasnymi stopami

i wiecie co znalazlam sposob na wszystkko hihi poprostu nic nie robie a dzisiaj rano zeszlam na dol i mowie do kuzynki zrob mi sniadanie bo ide sie wykapac byla w szoku hihi zjadlam i popedzilam do miasta na zakupy wrocilam wieczorem co prawda nic nie kupilam no prawie nic Julce kupilam futerko rozowe na zime <czy moge je wsadzic do pralki i wyprac ?? czy kurtek futerek itp. rzeczy nie powinno sie prac ?? < ale odpoczelam jutro planuje pojechac do swidnicy do kolezanki bo biedna dostala zatoru plucnego odwiedze ja w szpitalu pewnie sie ucieszy o ile bedzie przytomna tylko ciekawe czy moge z Julka wejsc na oddzial ?? wiecie moze jak to wyglada ??
przeczytaj na metce
Stary 2010-07-26, 22:38   #1588
minka26
Wtajemniczenie

Cytat:
zdjecie po prostu wymiata!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!

---------- Dopisano o 22:29 ---------- Poprzedni post napisano o 22:26 ----------

Nasza tez tak patrze, usmiechem dziekuje za to ze sie jest! CUDOWNE UCZUCIE!!!!!!Po prostu dziekuje za to ze jestes przy mnie -ehhhh... a pozniej? "no mama sama pojde, nie rob wstydu", "nie odprowadzaj mnie bo sie beda smiac" a jak pojdzie na 1 dyskoteke to chyba detektywa tz za nia wysle hahahaha
kurde smutne to, jak sobie przypomne jak tata mi dawał buziaka a ja wycierałam polik i mówiłam, że koledzy i koleżanki patrzą i siara tz tez przeżywa, że ona będzie duża i się kiedyś wyprowadzi, płakać się chce
Stary 2010-07-26, 23:14   #1589
madziwnia
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to madziwnia

Witam i ja!!!

Wczoraj wróciłam z wesela w gdańsku było bosko.. ale do teraz odczuwam skutki przertanczonej całej nocy bola mnie boki tak jakby miednica od obracania ,... tak mnie mezulek wytancował
i szyja starsznie ruszac nia nie moge w sumie juz troche lepiej ale rano było starsznie bo wozpusiłam włosy i razem zkuzynka sie w rock'androlowców bawiłysmy kęcąc włsosami na parwo i lewo i skacząc oczywiscie w szpilkach io sukniahc..

rozpuściłam włosy bo byłam u fryzjera tam .. umówiła mnie panna młoda i niby zakąłd swietny ale to co miałam na głowie to był zart!!!!:m ad::m ad:
Płakałam prawie i o 20 juz rozpisciłam to coś!!! a zabrała odemnie 100 zl... ale nie ma tego złego.. loczki lekko przeczesane grzebieniem dodały mi seksapili i jak weszłam na sale to mi ciocia bravo zaczeła bić. że sie koszmaru pozbyłam

Michasia była baaaardzo grzeczna!!
a my mielismy pokój w kamienicy z 1560r wszystko w starym stylu jak w pałacu jakims ale oczywiscie tv z pałskim ekranem hihihi

Oczywiście sporo mi brakuje do waszych zgrabnych figurek alke czuam sie super w tej sukience

Pola ur. 3 czerwca 2014!
madziwnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-26, 23:21   #1590
aixa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Gmyrelka Pokaż wiadomość
Mamuśki co Wy tak teraz te spacerówki kupujecie?? Mój jeździ jeszcze w gondoli (fakt że mieści się na styk), a za 1-2 m-ce przesadzę Go do spacerówki x-landera. Jak znalazł będzie na jesień i zimę, a dopiero na przyszłe wakacje będę myśleć o lżejszej spacerówce albo będę używać tej po Hani
no właśnie też się zastanawiam co one tak szaleją z tymi spacerówkami my tak samo jeździmy jeszcze gondolą (tyż xlander) a na jesień bedzie spacerówka one mają super ciepłe śpiworki na nóżki.
A ja z innej beczki do Was:brz ydal:
Czy któraś z Was słyszała o chorobie dziecięcej tzw. "trzydniówce"???????????? ?? Bo moja Lenucha własnie ją przeszła. Objawia się gorączką bez innych objawów(katar, kaszel itp.) a po paru dniach 3-6 występuje wysypka na całym ciele. Ja wczoraj patrze na Lenuchę a ona jak biedronka cała w plamkach załamana, że to alergia pokarmowa szukałam czzegoś na ten temat w internecie i natknęłam się na temat "trzydniówki". Dziś pytałam w przychodni czy takowa choroba istnieje i pani powiedziała, że jak najbardziej tak
Minka jakie świetne zdjęcia malutkich kuzyneczek a ty fajna babeczka jesteś

---------- Dopisano o 23:21 ---------- Poprzedni post napisano o 23:17 ----------

Madzia pięknie wyglądasz. Tak seksownie. Naprawdę. Ta fryzurka dodała ci seksapilu. Kiecki co prawda prawie nie widać ale kolor baardzo do ciebie pasuje. Jakie tam krzesła były wow...

Dziewczyny czy jest która na forum z Krakowa bądź okolic??????

Maja 27.04.2017 CC
aixa jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości