|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3301 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: MAJOWO-CZERWCOWE Maluszki opuściły nasze brzuszki. Mamy V- VI 2010 r.
Cytat:
. A co do Aftinu to chyba Kropka mówiła że on szkodliwy jest, zresztą mi nie pomógł wcale, moja doktork przepisała takie lekarstwo robione w aptece i pomogło w dwa dni.
|
|
#3302 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dokładnie ja tez nie bede płakać kiedys im to nasze dzieci wynagrodza nie martw sie ![]() ---------- Dopisano o 09:39 ---------- Poprzedni post napisano o 09:38 ---------- ---------- Dopisano o 09:40 ---------- Poprzedni post napisano o 09:39 ---------- [1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;20924212]pytałam, owszem... ale odpowiedzi nie otrzymałam, tylko jak w amoku powtarzała: "Zapytam B. (to ta moja znajoma), to będę wiedzieć."... i tak w kółko. ![]() Więc niech się pyta kogo chce.. to ona sobie wstyd przynosi. Ale ona jest z gatunku tych wiejskich bab, które ludzi słuchają bardziej niż samych siebie, i którzy zawsze się przejmuje tym, co ludzie powiedzą. masakra jak dziecko ale znam i takie przypadki ![]() ---------- Dopisano o 09:41 ---------- Poprzedni post napisano o 09:40 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 09:47 ---------- Poprzedni post napisano o 09:41 ---------- [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;20927831] Aha, dziękujemy za gratulacje z okazji 10 tygodni, tak zbiorowo ![]() Czyli dzisiaj 11 zaczynamy, a zawsze przy rozpoczęciu nowego tygodnia czytam sobie o rozwoju w danym tygodniu, tu macie: ROZWÓJ DZIECKA TYDZIEŃ PO TYGODNIU[/QUOTE] ![]() ![]() klask i:http://www.edziecko.pl/pierwszy_rok/0,79398.html tu tez fajne ![]() ---------- Dopisano o 10:00 ---------- Poprzedni post napisano o 09:47 ---------- ![]() ![]() ---------- Dopisano o 10:01 ---------- Poprzedni post napisano o 10:00 ---------- ![]()
|
|
#3303 |
|
Zadomowienie
|
gringo- aftin nie jest szkodliwy tylko nie zawsze skuteczny - miałam go przepisanego od lekarki , po prostu mi nie pomógł
o smarowaniu nim sutków czytałam na necie - tak miała byc przeprowadzona skuteczna kuracja - ja karmie butlą - szczegułów musisz poszukac . ten fiolet to WODNY ROZTWóR FIOLETU GENCJANOWEGO- dostaniesz w każdej aptece . biały nalot w buzi dziecka - pozostałośc po mleku nie schodzi ot tak jak sobie dziecko go zliże , to ty powinnaś dbac o higiene buzki małej i pomóc jej to zetrzec jak pisałam pileluszką. wacikem ip. to też zapobiega powstawaniu pleśniawek
|
#3304 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ale zachowanie teściów wobec dziecka jest rzeczywiście przesadne, później dziecię będzie łapało wszelkie możliwe choróbska przez tą ich sterylność A i ten kalendarz też fajny ![]() Lecę na komendę bo mi pourywali lusterka w samochodzie ![]() ---------- Dopisano o 10:04 ---------- Poprzedni post napisano o 10:01 ---------- Cytat:
Tak jak pisałam odnośnie nalotu- nie widziałam wcześniej niczego podobnego po karmieniu cycem,chyba że przeoczyłam ale wątpię.No nic trudno, czeka więc nas walka z pleśniawami
|
|
#3305 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:14 ---------- Poprzedni post napisano o 10:13 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 10:16 ---------- Poprzedni post napisano o 10:14 ---------- [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;20930310]hiehie to tylko moja taka długa a chuda? 59cm, 4,5kg, prawie 2,5 miesiąca.[/QUOTE]moja 6 kg ale z długoscia to tak z tz zesmy mierzyli i nam wyszło 64 ---------- Dopisano o 10:17 ---------- Poprzedni post napisano o 10:16 ---------- Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 10:20 ---------- Poprzedni post napisano o 10:17 ---------- [1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;20933807] jak mierzycie dzieciaczki? U nas w przychodni nie mierzą, tylko ważą. A na temat mierzenia, to o dwóch różnych metodach słyszałam- albo centymetrem od czubka głowy, przez karczek, plecki, wszystkie zagięcia ciałka, aż po piety,; albo na płasko dziecko położyć, nóżkami do ściany i zaznaczyć dokąd sięga czubek głowy jak dzidek nóżki rozprostuje... I która metoda dobra/ lepsza/ prawidłowa? ![]() [/QUOTE] no własnie u mnie tez nie mierza i ja na oko wymierzyłam na leżąco ale 60 jest na pewno ![]() ---------- Dopisano o 10:24 ---------- Poprzedni post napisano o 10:20 ---------- Cytat:
http://www.rossnet.pl/eksperci/?exId...=fa&faId=45619 ---------- Dopisano o 10:27 ---------- Poprzedni post napisano o 10:24 ---------- Cytat:
![]() ![]() klask i:---------- Dopisano o 10:32 ---------- Poprzedni post napisano o 10:27 ---------- [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;20942256]U mojej mamy akcji ciąg dalszy... Dupek wlazł do mieszkania, znów z pretensjami o coś, mama zamknęła się w pokoju, ten za klamkę szarpie bo koniecznie musi wyrazić pretensje (absolutnie żadne bicie w grę nie wchodzi, ale dupek jest koszmarny słownie, w dodatku nie myje się i śmierdzi -na moje oko to mu się jakaś psychiczna choroba toczy), tak w drzwi walił, że aż na dół zleciałam bo wrzaski słyszałam. Jeśli jeszcze raz moja matka umyje mu okno albo żarcie zrobi, jak Boga kocham - to wywalę jej to żarcie na głowę gnój ją psychicznie wykańcza, a ta koło niego skacze.[/QUOTE]bo kobietom zawsze takich dupków żal wrrrr masakra ---------- Dopisano o 10:34 ---------- Poprzedni post napisano o 10:32 ---------- Cytat:
|
|
#3306 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Smarowalam Aphtinem smoczek. a na wieczór gazikiem. po 2 dniach u nas zniknęły pleśniawy. a było ich sporo.. Blanka od 7 nie spi.. gada jak nakręcona, chce ją uśpić to się smieje.. ![]() Leży teraz w wózku i gada do pałąka ![]() ehh nigdzie nie ma zwykłej białej sukieneczki na chrzciny.. Kurde no miałam piękną, idealną.. z falbanką, ale no 56 i jest teraz akurat, a chrzciny za 1,5 mies.. ---------- Dopisano o 10:58 ---------- Poprzedni post napisano o 10:57 ---------- i moja też puszcza bańki ze śliny I wogole ślina jej wycieka strasznie, pluje
|
|
|
|
|
#3307 |
|
Rozeznanie
|
Dzień dobry
![]() Czy u was też tak pochmurno i spiąco? moja mała ciągle duzo spi w dzień, a myślałam,że tak ma tylko w upały... w ogóle to moja córa jest strasznym leniem...mamy problem z kupką - odkąd sagęstsze mała nie może zrobić a to dla tego,że nie chce jej się stękać...tylko się złości...nie wiem, przecież ja za nia stekać nie bedę... jola, malharczar- sliczne dzieciaczki i mamusie ![]() A my wczoraj skończyłysmy miesiąc
|
#3308 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Moja też tak miała, pomagałam kładąc na brzuszku lub dociskając nóżki do brzuszka.
|
|
#3309 |
|
Zakorzenienie
|
![]() kropka, DOSZŁO Podałam kropelki, zobaczymy jak będą działać. A jak na Danielka działają? Luizie coś dzisiaj w nocy się pokićkało, bo obudziła się o 1 uchachana od ucha do ucha, oczy wielkie jak 5 złotych, jak mnie zobaczyła, to myślałam, że z łóżeczka wyskoczy, tak się ucieszyła Potem jeszcze papu o 5 i 7.30.
|
#3310 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Co do przemywania ja bym tego nie robiła pieluszką ani wacikiem, ale jednorazowymi gazikami - zużyjesz, wyrzucisz. Są sterylne więc niczym innym dziecka nie zarazisz. Cytat:
A u nas też tak pochmurno, ale nie śpiąco. Fajnie chłodno raczej ![]() Cytat:
Ale teraz już jest OK.- - - - - - - Bylismy już z Bogusiem na przeszpiegach. Sprawdziliśmy busy na jutro i jest OK. Oba niskopodłogowe i nie przepełnione. Bez problemu można wsiąść, więc o ile pogoda będzie znośna to dojedziemy. Teraz zmykam dupkę myć bo po jedzeniu kupsztal poszedł. Udanego dnia
|
||||
|
|
|
#3311 |
|
Konto usunięte
|
dobry
![]() hm... cos misie z cytowaniem zrobiło... wcięło wszystko... i terazx nie pamiętam co komu miałam pisać... wrrr...no to w skrócie: śliczne dzieciaczki, wszystkie bez wyjątku Marhalczar, cudne epokowe wdzianko, bardzo takie lubię ![]() co do kochania wnucząt po córce... no jakbym moją teściową słyszała... jej corka jeszcze nie ma dzieci, a ona (jak na razie) przepada za naszym maleństwem, aaaaleee... już kiedyś zasadziła tekst, że "po córce to inaczej, jakoś tak bardziej..." i ona tak wprost przy ludziach. a potem do mojej mamy "prawda"? moja mama nie nawykła do ludzi, którzy paplają co im ślina na język przyniesie, więc nic nie powiedziała... że moja teściówka zupełnie inaczej traktuje syna i córkę to ja wiem, spodziewam się niestety tego samego jesli na świat przyjdzie dumny potomek jej córuni, leję na to. za to moja mama nigdy nie traktowała mnie z honorami (bo córunia wychuchana... a może powinnam się obrazić? ![]() ), więc i potencjalne dzieci mojego brata też nie będą gorsze... nigdy nie zrozumiem niektórych ludzi i tyle... ![]() aaa, my znowu po cudnej nocce... 22:20 lulu i pobudka dopiero o 5 rano ![]() za to wczoraj był dzień na mieście - bieganie po urzędach, po drodze zahaczyliśmy o obie babcie w pracy (pracach), żeby się nachwaliły wnuczką współpracownikom . mała trochę marudziła, ale daliśmy radę. za to dobre rady przypadkowo spotkanych ludzi w windach i na korytarzach jak zwykle powalają... bo jak to tak, takie maleństwo w taką pogodę... o ludzie, dziecku krzywdę robię... w domu zamknąć, pierzyną nakryć i najlepiej będzie, nie?
|
|
|
|
#3312 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://www.coel.krakow.pl/data/techn...o/6/Aphtin.pdf cytuję: "Zagrożenia toksykologiczne: Aphtin może powodowac miejscowe podrażnienie. Stosowany przez długi czas na uszkodzona błone sluzowa może powodowac przewlekłe zatrucie organizmu. Zagrożenia srodowiska: Aphtin działa słabo toksycznie na srodowisko naturalne." Witamina to to nie jest.
|
|
|
|
|
#3313 |
|
Rozeznanie
|
U nas nocka jakaś taka poprzestawiana był pobudka 0 1.30
potem kupa, następna pobudka 4.30 (tak jak zwykle), potem 7.30. Teraz jakiś marudek był, w końcu zasnęła oglądając telewizję przez szczebelki w łóżeczku (muszę jej zasłonić).A i mam pytanie czy wasze dzieci jak się je na brzuchu kładzie to wygięte takie w bok są?? za nic się wyprostować nie chce. I to na jeden bok jest przegięta w taki rogalik.
|
#3314 |
|
Zadomowienie
|
A nie było pełni?? Może dzieciaki są wrażliwe na księżyc, skoro ich tyle na raz częściej się budziło??
Edytowane przez bratkab Czas edycji: 2010-07-27 o 13:52 |
|
|
|
#3315 |
|
Zakorzenienie
|
Witam dziewczyny.
Ja z takim pytankiem.Mam wyniki badań i tam pisze, ze kultury bakteri które znaleźli w moczu sa negatywne (tłumaczenie z angielskiego)Czy to dobrze czy źle.Do lekarza ide dopiero w czwartek. |
|
|
|
#3316 |
|
Zadomowienie
|
A możesz zapodać tekst wyniku po angielsku?? Bo tak to trudno coś powiedzieć
|
|
|
|
#3317 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Mój Adaś jak na złość zaczął wczoraj marudzić i zostało mu do dziś.. Od jakiegos czasu pręży się i kwęka nad ranem pomagam mu z kupką- cwiczenia z nozkami, masaze, lezenie na brzuszku i daje to efekt, ale dla niego widac to za mało, bo po zrobieniu kupska dalej sie pręży może mniej, ale jednak...dzisiaj rano przeprosiłam SS i podałam 10 kropli-powtórze na noc..mam nadzieję, że poskutkuje..
|
|
|
#3318 |
|
Zadomowienie
|
witam.Moja córcia dziś też marudzi.Do tego maz mnie wkurzył.Wogule nie ma dla nas czasu.No i sie stało-poryczałam się.
|
#3319 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3320 | |
|
Rozeznanie
|
czesc mamusie
dorze odpoczac po tych upalach... ![]() [1=41606c31298bccbf4cae52b 7859efbfee487d7f9;2095741 4]dobry ![]() hm... cos misie z cytowaniem zrobiło... wcięło wszystko... i teraz nie pamiętam co komu miałam pisać... wrrr...no to w skrócie: śliczne dzieciaczki, wszystkie bez wyjątku Marhalczar, cudne epokowe wdzianko, bardzo takie lubię ![]() co do kochania wnucząt po córce... no jakbym moją teściową słyszała... jej corka jeszcze nie ma dzieci, a ona (jak na razie) przepada za naszym maleństwem, aaaaleee... już kiedyś zasadziła tekst, że "po córce to inaczej, jakoś tak bardziej..." i ona tak wprost przy ludziach. a potem do mojej mamy "prawda"? moja mama nie nawykła do ludzi, którzy paplają co im ślina na język przyniesie, więc nic nie powiedziała... że moja teściówka zupełnie inaczej traktuje syna i córkę to ja wiem, spodziewam się niestety tego samego jesli na świat przyjdzie dumny potomek jej córuni, leję na to. za to moja mama nigdy nie traktowała mnie z honorami (bo córunia wychuchana... a może powinnam się obrazić? ![]() ), więc i potencjalne dzieci mojego brata też nie będą gorsze... nigdy nie zrozumiem niektórych ludzi i tyle... ![]() aaa, my znowu po cudnej nocce... 22:20 lulu i pobudka dopiero o 5 rano ![]() za to wczoraj był dzień na mieście - bieganie po urzędach, po drodze zahaczyliśmy o obie babcie w pracy (pracach), żeby się nachwaliły wnuczką współpracownikom . mała trochę marudziła, ale daliśmy radę. za to dobre rady przypadkowo spotkanych ludzi w windach i na korytarzach jak zwykle powalają... bo jak to tak, takie maleństwo w taką pogodę... o ludzie, dziecku krzywdę robię... w domu zamknąć, pierzyną nakryć i najlepiej będzie, nie? [/QUOTE]to samo wczoraj slyszalam wychodzac z wózkeim w deszcz... ojejjjjj ale dzidzia zmoknieeee pomijam fakt ze mala byla wózek byl nakryty folia.... za to kiedys widzialam na ulicy jakwlasnie w deszcz babka wieku okolo 70 pchala spacerowke z dzieckiem a sama nakryla sie folia do tegoż wózka..dziecko tylko oczkami mrugalo jak na nie padalo.... ![]() Cytat:
a moje dziecie dzis mnie zadziwa wogole codziennie mnie zadziwia ostatnie 2 dni byla marudka, stekala, kwekala, balam sie ze jakas kolke ma albo bączki.... podkurczala nózki i robila yyyy yyyi pryk.. malo spala i wogole taka cycusiowa byla a dzis..... rano bek, myslalam ocho, ladnie mi sie dzien zaczyna... ale poszlysmy na spacerek i balam sie ze bedzie wycie ale nie-zasnela po powrocie okolo 13 dalam cyc i butle czyli normalnie, ale zjadla wiecej niz przewaznie, polezala sobie w lozeczku i po chwilce kwękanie.. wzielam kaczuszke na rece i doslownie w jednym momencie zanela mi tak jak na zdjęciu ( przepraszam za syfy na brodzie, niewiem jak sie pozbyc...) i spala mi tak do 15.30, dalam cycusia i juz mialam wstawac zeby uszykowac butle a tu ona mi spi juz godzine znowu!!!!!!!! czyli liczac ze spacerem to od 11 spi mi z przerwami tylk ona papu... moze sie wymeczyla bidulka i teraz odsypia.. mam nadzieje ze w nocy tez łądnie pospi
|
|
|
|
|
#3321 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
a ja chce upały. ![]() ale Twoja dziecinka malusia. |
|
|
|
|
#3322 |
|
Rozeznanie
|
a no to zycze zeby nad tobą słoneczko swiecilo a sobie zeby jeszcze troszke pobyl chlodek
![]() nooo malusia.. dziubek otwarty hihihhi jeszcze rozm. 56 jest luzny na nią a ma 3,5 tyg dopiero albo juz ![]() w piatek na kontrolnym wazeniu wazyla 3170.... w dniu urodzin 3050 a w dniu wypisu ze szpitala 2700... wiec powolusiu nadrabia straty moze wie ktoras przy okazji czy karmiąc mozna jesc bakłażany i cukinię??? bo zrobiłąm ratatuję i dopiero się ogarnęłam ze niewiem czy moge ja zjesc.. ---------- Dopisano o 16:54 ---------- Poprzedni post napisano o 16:48 ---------- znalazlam w necie ze mozna
|
|
|
|
#3323 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A cukinię jadłam i nic małemu nie było A papryke jadasz?
Agatka Edytowane przez kumkura Czas edycji: 2010-07-27 o 16:59 |
|
|
|
|
#3324 |
|
Rozeznanie
|
dziekujemy
![]() papryki się boję więc na surowo nie jadłam jeszcze.. ale do ratatuji dodałam zdziebełko dosłownie i to bez skórki
|
|
|
|
#3325 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie widziałam działania Espumisanu i nie widzę działania Sab Simplex. Ale też nie ma za bardzo po co go podawać w przypadku Daniela, bąkuje bez leków też. Podaję w nadziei, że mu lżej idzie. Ale czy to prawda...
|
|
|
|
|
#3326 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Malvinka wystapila na chrzcinach w za duzej kiecce ![]() super ![]() Cytat:
Cytat:
![]() gratulacje miesiaca ![]() Cytat:
Sliczne jestescie ________ Dziewczyny, ja chyba mam cos z czacha nie tak. Juz drugi raz pomylilam daty wizyty u poloznej. Raz pojechalam o dzien za wczesnie i gapnelam sie jak czekalam pol godziny w poczekalni i bylam zdziwiona, ze tym razem polozna sie spoznia. Natomiast dzisiaj pojechalam o dzien za pozno bo wizyte mialam wczoraj Ale sprawdzalam ze sto razy chyba kiedy ta wizyta i tak nie wyszlo. Maz stwierdzil, ze mam jakals wade bo czesto zdarza mi sie przekrecac litery, cyfry itp... W kazdym razie Malvina urosla juz do 61 cm ale nie przybrala za duzo na wadze bo przez 5 tygodni tylko 0,5 kg. Babka kazala sie nie martwic bo ponoc to w normie....przeciez ona przesypia juz cale noce bez papu wiec...zobaczymy. Karmiona jest tylko cycem ale po 4 miesiacach moge zaczac jej podawac jakies zarelko nie mleczne. Dostala tez dzis szczepionke. Polozna powiedziala, ze po ok 5h moze poczuc sie gorzej i tak bylo. Takiego placzu u dziecka mego jeszcze nie zarejestrowalam. Dostala czopek panadolu i lulana zasnela... Tak mi jej szkoda ![]() Na zdj. Malvinka
|
|
#3327 |
|
Zakorzenienie
|
Deszcz mnie ze spaceru wygodnił... :/
Rano połaziliśmy godzinę i teraz też tylko godzinę. |
|
|
|
#3328 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ja tez tak robię
|
|
|
#3329 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
nie no Malwinka rządzi z tą fryzurką!!!!!! boska jest i jaka silna ![]() mojej stoi kukuryku tylo w miejscu vacum, tam ma taki krwiaczek miekki wystający lekko i tam sobie włoski sterczą ![]() dziecko mi dalej spi......nie zdarza jej sie tak spac i spac az sie boje ze wnocy nie zechce.. aj szukam dziury w calym - zamiast sie cieszyc hehe lece robic pyzy
Edytowane przez jamaicaP Czas edycji: 2010-07-27 o 17:32 |
|
|
|
|
#3330 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam znajomą która ciągle myli cyfry. Zawsze jak coś pisze to przekręci, albo 6 zamieni w 9, albo kolejność inną uskuteczni. Taka skłonność. Śliczna na mała Twoja, uroczy czupurek. Zazdroszczę przespanych nocy... ---------- Dopisano o 17:45 ---------- Poprzedni post napisano o 17:44 ---------- Szaja - jak jutro?? Daj głos na gg, o której, gdzie, z kim, dokąd i którędy.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:24.

Za skończone 6 tyg

Ale teściowej współczuje
klask i:

i terazx nie pamiętam co komu miałam pisać... wrrr...