Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 745 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-07-28, 13:16   #22321
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. V

So_fantastic witamy. za odstawienie prostownicy i zabójczych środków dla loków.
Dobrze, że zaczełaś olejować, bo w Twoim programie nie widze żadnej porządnie odżywiającej odżywki. Poszukaj w naszych wątkach czegoś dla siebie po wykończeniu Timotei (nie sądzeteż, by była specjalnie treściwa).
Dodatkowo - szampon NIE WZMACNIA , a jedynie myje. Do wzmocnienia nadają się odzywki i to na nie nalezy postawić.
Pianka Nivea akurat nie zawiera alkoholu, więc możemy Ci wybaczyć
Powodzenia!

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-28, 13:22   #22322
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kropcia007 Pokaż wiadomość
widać różnicę, mnie może też by się taka przydała ... Ale mam postanowienie by zapuścić do wcięcia w talii i tak będzie bo od lat nie widziałam swoich włosów w takiej długości. Ale kusisz, kusisz
Ale ile czasu sie tak na włosy wkurzałaś zanim ściełaś? Niedługo chyba co? Szybko podjęłaś tę męską decyzję by zrobić ciach? Pisałaś że to zapewne od farb, a ja sie przestraszyłam i postanowiłam choć na troszkę w takim razie odstawić koloryzacje pomimo faktu że robię to henną delią, która jest bardzo delikatnym środkiem w przeciwieństwie do farb w dodatku blond ...
Brawa za odwagę i za zniewalający efektbyło warto
dziekuje, dziekuje

a wkurzalam sie ponad 2 miesiace, po przedostatnim farbowanku cos zaczelo sie psuc, wiele pracy kosztowalo mnie zeby jako tako wygladaly, bez stylizatorow byl puch i niewiadomo co, ze slylizatorem loki ale tak sztywnosc i szorstkosc ze az niemilo mnie samej bylo, po ostatnim farbowaniu.... hm... znalazlam nad uchem wlos o dlugosci 3 cm, nie mialam nozyczek w reku wiec zastanawiajace, mowiac wprost wlos sie zlamal (wykruszyl) bo farba go przepalila, wystraszylam sie i wezwalam meza do lazienki, to byl jego pierwszy kurs uswiadamiajacy ze ma mnie trzymac z dala od farb, ciachlam wtedy grzywke i myslalam ze przetrwam ale widzialyscie, wlos bez polysku, coz z tego ze objetosc jak zniszczone

ciecia sie balam, wiecie jak to jest, mysli 'a co bedzie jak strace loki?', ale chory wlos jest nie do ogladania, wiec zamknelam sie w lazience i nozyczki w ruch, malzonek nic nie powiedzial dopoki sama nie zapytalam, to bylo nastepnego dnia po pierwszym myciu i uslyszalam o tej kozie, ale z kazdym dniem jest lepiej i widac to wiec musze byc cierpliwa

Eloe ja tam nie jestem pewna, beda sie krecic ale nie sadze ze w korociagi

dzieki dziewczyny za rady co do porostu, Eloe tez mam dylemacik, generalnie wg lekarzy szybki wzrost dzieci to katastofa, lepiej jak rosna powoli to wszystko sie uklada w ich organizmach jak trzeba wiec w sumie wlos to czesc naszego organizmu, moze jest tak samo?
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-28, 13:24   #22323
so_fantastic
Raczkowanie

GG do so_fantastic

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
So_fantastic witamy. za odstawienie prostownicy i zabójczych środków dla loków.
Dobrze, że zaczełaś olejować, bo w Twoim programie nie widze żadnej porządnie odżywiającej odżywki. Poszukaj w naszych wątkach czegoś dla siebie po wykończeniu Timotei (nie sądzeteż, by była specjalnie treściwa).
Dodatkowo - szampon NIE WZMACNIA , a jedynie myje. Do wzmocnienia nadają się odzywki i to na nie nalezy postawić.
Pianka Nivea akurat nie zawiera alkoholu, więc możemy Ci wybaczyć
Powodzenia!
Hm... żółtodziób ze mnie w tej dziedzinie... muszę pogrzebać i poszukać czegoś dobrego no i na moją kieszeń Nie mogę za bardzo szaleć z olejowaniem, bo moje włosy przy skórze głowy są przetłuszczające się, więc zastanawiam się czy olejowanie coś pomoże, jak będę je wykonywać tylko na samych włosach... Ale dzisiaj, o zgrozo, zauważyłam że po zmyciu oleju i nałożeniu balsamu (jak zwykle) i ugniataniu włosów, zrobiły się one proste... nigdy tak nie było z nimi -.- za bardzo je obciążyłam? Ech, zaczynam czytać wątek jeszcze raz od początku i się uczyć, bo dalej wieeeeelkie błędy sadzę

Zapuszczam włosy, dbam o skręt, jestem sobą, robię to co kocham i żyję chwilą
Typ włosów: 3b/C/ii
so_fantastic jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-28, 13:25   #22324
kropcia007
Wtajemniczenie

So_fantastic fajnie ze jesteś teraz długa droga przed Tobą

Kwietniowa Mamusia - Maja

kropcia007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-28, 13:34   #22325
so_fantastic
Raczkowanie

GG do so_fantastic

Cytat:
So_fantastic fajnie ze jesteś teraz długa droga przed Tobą
heheh dzięki ta długa droga póki co mnie nie przeraża, dla dłuugich, pokręconych i pięknych włosów zrobię wszystko. No a dbanie o skręt to za namową pewnej [] osoby. No ale będę się uczyć i starać

Stary 2010-07-28, 13:38   #22326
kropcia007
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość

dzieki dziewczyny za rady co do porostu, Eloe tez mam dylemacik, generalnie wg lekarzy szybki wzrost dzieci to katastofa, lepiej jak rosna powoli to wszystko sie uklada w ich organizmach jak trzeba wiec w sumie wlos to czesc naszego organizmu, moze jest tak samo?
Myślę, że z włosami tak nie jest możesz po prostu pomóc im by rosły szybciej jakimiś suplementami które przy okazji je wzmocnią np koleżance po belissie włosy rosna jak szalone ...

Stary 2010-07-28, 13:43   #22327
anoska
Zakorzenienie

so_fantastic witamy

Rybiorek - myślałam, że masz o wiele krótsze, jednak nie jest tak źle. widać, że włosom służyło ścięcie. wydają się być mocne i góra fantastycznie się kręci. achh, żeby moja tak się kręciła

niedługo się odważę i wstawię swoje zdjęcia
Stary 2010-07-28, 13:56   #22328
jumaatt
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez malgosia86 Pokaż wiadomość
Mogłam dać mleko, ale nie chciałam, bo ostatnio zupełnie nie sprawdził się na moich włosach jogurt naturalny. Także myślę, że jeżeli włosy potrzebują protein, to raczej nie tych z przetworów mlecznych.
Ja już dwukrotnie czytałam o tym, że proteiny mleczne, a szczególnie te z jogurtów są stanowczo zbyt duże, żeby przenikać do włosa i bardzo łatwo się nadbudowują, dając nieciekawy efekt.

Cytat:
Wiedziałyście, że protein można włosom dostarczyć z żelatyny?
Obawiam się, że może być podobnie, jak powyżej, za duże proteiny. Temat do zgłębienia, bo dobrze by to było wyjaśnić.
Musi poczekać w kolejce
Ale jakbyś się zdecydowała daj znać, jakie masz odczucia.

Cytat:
Napisane przez Yasmin Pokaż wiadomość
suszarka zadziałała dzisiaj
na dowód zdjęcia z poranka
wiem, że włosom do ideału brakuje dużo, ale i tak podobają mi się
nie ma dziś bałaganu, skręt bardziej widoczny i co najciekawsze kręcą się od samej góry
na pierwszym zdjęciu te krótkie nijakie włosy to moja prawie prosta grzywka chociaż jakiś lok tam się dziś pojawił
Zdecydowanie jest coraz lepiej
Jest naprawdę ładnie Ach, już się nie mogę doczekać tego cuda, które ujrzę za jakiś czas

Rybiorku - dołączam się do fanek skrętu na górze głowy

Cytat:
Napisane przez syrenka Pokaż wiadomość
Wow, jak Ci się fajnie góra kręci!
Co do porostu włosów, walczyłam o niego w zimie; stosowałam płyn rozmarynowy z Biochemii urody i do Jantara dodawałam półprodukty (typu: liposomy, jakiś ekstrakt); u mnie się lepiej sprawdzały wcierki na alkoholu;
Dla mnie też wcierki na alkoholu są najlepsze.

Cytat:
Napisane przez so_fantastic Pokaż wiadomość
Nie mogę za bardzo szaleć z olejowaniem, bo moje włosy przy skórze głowy są przetłuszczające się, więc zastanawiam się czy olejowanie coś pomoże, jak będę je wykonywać tylko na samych włosach
Olejowanie przeprowadzamy GŁÓWNIE na włosach. Olejowanie skalpu to osobna historia, można, ale nie trzeba.
Olej winogronowy nie wniknie do wnętrza włosa, utworzy tylko warstwę ochronną, najlepiej, gdybyś zaopatrzyła się w kokosa, on ma właściwości regenerujące i chroniące.
Poczytaj dokładnie o olejowaniu, jest bardzo ważne w pielęgnacji włosów

Cytat:
Ech, zaczynam czytać wątek jeszcze raz od początku i się uczyć, bo dalej wieeeeelkie błędy sadzę
A nie lepiej porządnie FAQ i pigułkę przeczytać? Tam wszystko jest dokładnie opisane.
jumaatt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-28, 13:56   #22329
syrenka
Wtajemniczenie

Moja osobista teoria jest taka, że włosy osiągają swój maksymalny przyrost tylko wtedy gdy mają ku temu dogodne warunki oraz gdy nie występują warunki przeszkadzające.
Te warunki to np. brak chorób skóry głowy, prawidłowa dieta, zharmonizowany poziom hormonów itd.
Gdy coś jest nie tak, włosy zwalniają, rosną wolniej albo zaczynają wypadać.
Gdy uzupełnię braki lub usunę czynnik przeszkadzający (np. brak witamin, mikroelementów) włosy osiągają 100% swoich możliwości.
Ale właśnie 100 a niekoniecznie 150%.
Czyli nic ponad genetykę i biologię.
Ale to tylko moja teoria...
syrenka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-28, 14:04   #22330
so_fantastic
Raczkowanie

GG do so_fantastic

jumaatt FAQ i pigułkę wertuję od ładnych paru dni, teraz dołączę parę wątków.

---------- Dopisano o 14:04 ---------- Poprzedni post napisano o 14:01 ----------

Cytat:
Napisane przez syrenka Pokaż wiadomość
Moja osobista teoria jest taka, że włosy osiągają swój maksymalny przyrost tylko wtedy gdy mają ku temu dogodne warunki oraz gdy nie występują warunki przeszkadzające.
Te warunki to np. brak chorób skóry głowy, prawidłowa dieta, zharmonizowany poziom hormonów itd.
Gdy coś jest nie tak, włosy zwalniają, rosną wolniej albo zaczynają wypadać.
Gdy uzupełnię braki lub usunę czynnik przeszkadzający (np. brak witamin, mikroelementów) włosy osiągają 100% swoich możliwości.
Ale właśnie 100 a niekoniecznie 150%.
Czyli nic ponad genetykę i biologię.
Ale to tylko moja teoria...
Ja tam się zgadzam z tym w 100%. Trzeba wszystko zacząć od porządnej diety, to chyba połowa sukcesu...

Stary 2010-07-28, 14:05   #22331
justyne3ka
Zakorzenienie

Witajcie,dzięki przemiłej Wizażance trafiłam na Wasz wątek i chciałam prosić o poradę w sprawie moich włosów,bo niestety nie radzę sobie z nimi od dłuższego czasu.Mam włosy podatne na kręcenie,ale nie wiem jak je zmusić do kręcenia Przepraszam za słabą jakość zdjęć
justyne3ka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-28, 14:13   #22332
msk3
BAN stały

Jest zguba

Tu poczytaj -
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=442680

Faq,Pigułka...

Masz śliczne te włoski a długość oszałamiająca!!!!

Na początek oczyść włosy Barwą,następnie maski,odżywki,nawilżacze, oleje i bez pianek.
Mozesz ugotować żel lniany.oprócz wydobycia skrętu,jeszcze nawilży włoski.

Właśnie ja chyba też ugotuję.

Rybiorku0ścięcie odważne ale powiem Ci,ze bardzo ładnie Ci góra sie zakręciła i uniosła
No to czekamy aż odrosną

Edytowane przez msk3
Czas edycji: 2010-07-28 o 14:14
msk3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-28, 14:15   #22333
Eloe77

Cytat:
Eloe ja tam nie jestem pewna, beda sie krecic ale nie sadze ze w korociagi
Ciągle mi nie wierzysz, a wygląd wierzchniej warstwy zaprzecza Twojemu zwątpieniu. Korkociągi JUŻ SĄ
Cytat:
Ja przychylam się do teorii Syrenki, choć skręciłabym nieco ku temu, że można próbować pobudzać włos do szybszego wzrostu (większe dawki, ale z kolei większe dawki mogą żle wplywać na resztę organizmu). Tylko jeśli są czynniki przeszkadzające, to co to nam da? Raczej niewiele, a może przysporzyć kłopotów.
Cytat:
Nie mogę za bardzo szaleć z olejowaniem, bo moje włosy przy skórze głowy są przetłuszczające się
Przetłuszcza się ZAWSZE skóra, a nie włos (nie ma w nim nic, co mogłoby to przetłuszczanie powodować). Po jakimś czasie stosowania nowej metody (bez ostrych detergentów) może się okazac, że przetłuszczania nie ma. Tak reagują pory skóry - zmywasz naturalną ochronę w postaci sebum, więc skóra produkuje jej więcej, by sie bronić. I tak w kółko.
Jeśli nie zacznie się nic dziać (alergie, łupieże), to mozłiwe, ze i przetłuszczania się pozbędziesz, bo unormujesz funkcje skalpu.
Cytat:
więc zastanawiam się czy olejowanie coś pomoże, jak będę je wykonywać tylko na samych włosach
tak, przyniesie. Na poczatek możesz omijac skal i nakładac olej kilka centymetrów od skóry.
Cytat:
Ale dzisiaj, o zgrozo, zauważyłam że po zmyciu oleju i nałożeniu balsamu (jak zwykle) i ugniataniu włosów, zrobiły się one proste... nigdy tak nie było z nimi -.- za bardzo je obciążyłam?
To całkiem prawdopodobne. jeśli do tego sa przyklapnięte, to całkiem prawdopodobne, że obciążyłaś.
Mogłaś też przesadzić ze stylizacją.
Cytat:
Myślę, że z włosami tak nie jest możesz po prostu pomóc im by rosły szybciej jakimiś suplementami które przy okazji je wzmocnią np koleżance po belissie włosy rosna jak szalone ...
Możliwe, ze do tej pory nie rosły, bo organizm konsumował wszystkie składniki, których powinna była dostarczyć także włosom.Teraz organizm się nasycił, więc reszta idzie we włosy (one są na końcu łańcucha). Dlatego też nie ma od razu widocznych efektów suplementacji.
Cytat:
Napisane przez jumaatt Pokaż wiadomość
Obawiam się, że może być podobnie, jak powyżej, za duże proteiny.
Własnie tez się tego obawiam.
Cytat:
Dla mnie też wcierki na alkoholu są najlepsze.
No to ja i mój skalp mówimy alkoholowi we wcierkach STANOWCZE NIE

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Stary 2010-07-28, 14:16   #22334
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anoska Pokaż wiadomość
Rybiorek - myślałam, że masz o wiele krótsze, jednak nie jest tak źle. widać, że włosom służyło ścięcie. wydają się być mocne i góra fantastycznie się kręci. achh, żeby moja tak się kręciła
nawet nie wiesz jak mnie cieszy co napisalas, ja tez mam wrazenie ze sa mocniejsze, czuc to w dotyku, jakby byly grubsze, wczoraj siedzialam z problemem przeprowadzkowym i bezwiednie przejechalam po wlosach i pomimo ze myslami bylam w problemie to poczulam ze mam tych wlosiat wiecej

Cytat:

niedługo się odważę i wstawię swoje zdjęcia
wstawiaj, wstawiaj
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2010-07-28, 14:17   #22335
Eloe77

Cytat:
Napisane przez justyne3ka Pokaż wiadomość
Witajcie,dzięki przemiłej Wizażance trafiłam na Wasz wątek i chciałam prosić o poradę w sprawie moich włosów,bo niestety nie radzę sobie z nimi od dłuższego czasu.Mam włosy podatne na kręcenie,ale nie wiem jak je zmusić do kręcenia Przepraszam za słabą jakość zdjęć
Długaśne

Jak zacząć - link poczepiony w moim podpisie.

MÓJ IDEAŁ

Stary 2010-07-28, 14:18   #22336
jumaatt
Rozeznanie

Cytat:
jumaatt FAQ i pigułkę wertuję od ładnych paru dni, teraz dołączę parę wątków.
Trochę czasu trzeba, żeby wszystko ułożyło się w głowie Trzymam kciuki za pierwsze efekty
jumaatt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-28, 14:21   #22337
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez msk3 Pokaż wiadomość

Rybiorku0ścięcie odważne ale powiem Ci,ze bardzo ładnie Ci góra sie zakręciła i uniosła

Cytat:
No to czekamy aż odrosną
wlasnie.... czekamy.....

---------- Dopisano o 13:21 ---------- Poprzedni post napisano o 13:19 ----------

Cytat:
Ciągle mi nie wierzysz, a wygląd wierzchniej warstwy zaprzecza Twojemu zwątpieniu. Korkociągi JUŻ SĄ
Eloe jestes dla mnie jak siostra, ale wybacz, za chinskiego boga nie potrafie sie dopatrzyc korkociagow, mam sprezynke na dolnej spodniej warstwie ale korkociaga ja to nidzie nie widze? no chyba ze znamy rozna definicje na korkociag

Syrenko quick question: ktora maske bys wybrala z Crown Pride: Shea czy Tucuma, moge kupic jedna (boze nie wiesz jakie to trudne dla mnie sie ograniczac) i siedze z kartka i nie moge sie zdecydowac, analizowalas obie - ktora wziac?
Blog fotografa
Poza pracą fotografa

Edytowane przez Rybiorek
Czas edycji: 2010-07-28 o 14:24
Stary 2010-07-28, 14:28   #22338
so_fantastic
Raczkowanie

GG do so_fantastic

Cytat:
Napisane przez jumaatt Pokaż wiadomość
Trochę czasu trzeba, żeby wszystko ułożyło się w głowie Trzymam kciuki za pierwsze efekty
Dziękuję bardzo ja już zauważam różnicę, po kilku dniach jest lepiej

Stary 2010-07-28, 14:34   #22339
_Ewelka___
Zakorzenienie

GG do _Ewelka___

[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;20974653]ja jesli uczesze wlosy
grzebieniem rozdzielasz loki, co powoduje szope
ja nie czesze wlosow (wogole) od paru miesiecy- wlosy ukladaja sie w ladne pukle lokow. tydz temu w ramach ekspermentu rozczesalam wlosy (bo...przpadkowo nadknelam sie na grzebien )po nalozeniu odzyki b/s i... juz niedy wiecej [/QUOTE]

hmm wlasnie to mnie zastanawia, bo ja nie czesze wlosow, mamich malo, sa cienkie, nie placza sie i nie mam takiej potrzeby, rozczesane palcami po myciu - to wystarczy. Ale myje wlosy glowa w dol, wiec po odciskaniu, kiedy podnosze glowe stercza okropnie i wtedy musze rozdzielac palcami znow i nie wiem czy w ten sposob nie niszcze ich ukladania.

Ty jak myjesz? glowa w dol?

Cytat:
Napisane przez baybe3 Pokaż wiadomość
No tak, jak ktoś ma piękne kręcioły to czesanie ich jest zbrodnią. Ja mam niestety na razie piórka - próbuję czesać tylko po nałożeniu maski (przed spłukaniem), albo po nałożeniu odżywki b/s a potem już tylko ugniatać, i to ewentualnie zdaje egzamin tylko w dzień mycia włosów. Natomiast jeżeli myję wieczorem to rano niestety jest koszmar, stylizator i ugniatanie mało daje bo przy tych cieniasach od razu robią się strąki do tego sianowate. Dopiero przeczesanie ich grzebieniem z szeroko rozstawionymi zębami i wtarcie czegoś pozwala mi wyjść do ludzi (a to jeszcze z niemałymi kompleksami - odstawienie silikonów pokazuje prawdziwe "ja" moich włosów).
Dlatego się zastanawiałam czy fale (do tego cienkie) też powinny unikać czesania na sucho.

Może głupie pytanie - czy zaszkodzę włosom myjąc je codziennie? Dodam, że na razie walczę o ich nawilżenie i regenerację bo jest kiepsko kiepsko, już wczoraj dumałam nad ścięciem całkiem na krótko
raczej nie powinno sie myc wlosow codziennie - jesli nie ma takiej potrzeby. Chyba nawet metoda CG zaklada rzadsze mycie.

nie martw sie, tez mam cienkie, rzadkie wlosy, ostatnio wygladaja coraz gorzej. Czuje ze mam ich duzo mniej, musialy sporo wypasc w ciagu roku, jakos to przegapilam obawiam sie, ze to nawet fale z nich nie wyjda. Albo mnie uratuja proteiny, ktorych teraz brakuje, keratyna, albo beda zawsze zwiazane

Cytat:
a moze sa za ciezkie? tutaj sa fanki zapuszczania i dlugich wlosow, ale ja kazdej wizazance, majacej dluzszy problem z wlosami, radze podciece wlosow, przy tak dlugich, 5 cm nie zrobi roznicy. Sa pocieiowane? Ja jestem fanka puszystej fryzury, max do zapiecia stanika, ale kazdy lubi cos innego

a jaki masz konkretnie problem? mniej sie kreca? sa suche?
Stary 2010-07-28, 14:34   #22340
so_fantastic
Raczkowanie

GG do so_fantastic

Cytat:
Przetłuszcza się ZAWSZE skóra, a nie włos (nie ma w nim nic, co mogłoby to przetłuszczanie powodować). Po jakimś czasie stosowania nowej metody (bez ostrych detergentów) może się okazac, że przetłuszczania nie ma. Tak reagują pory skóry - zmywasz naturalną ochronę w postaci sebum, więc skóra produkuje jej więcej, by sie bronić. I tak w kółko.
Jeśli nie zacznie się nic dziać (alergie, łupieże), to mozłiwe, ze i przetłuszczania się pozbędziesz, bo unormujesz funkcje skalpu.
tak, przyniesie. Na poczatek możesz omijac skal i nakładac olej kilka centymetrów od skóry.
To całkiem prawdopodobne. jeśli do tego sa przyklapnięte, to całkiem prawdopodobne, że obciążyłaś.
Mogłaś też przesadzić ze stylizacją.
Z tym przetłuszczaniem wiem, wiem, źle się wysłowiłam Chyba przesadziłam z ilością oleju bo mam skłonności do używania zbyt dużej ilości wszystkiego ^^. Już jest ok, lekko je zwilżyłam mgiełką z Elseve (kolejny produkt do wykończenia) I kręcą się, nawet trochę bardziej niż wcześniej. Nie stylizowałam za bardzo, jedynie ugniatałam a z kosmetyków, moim jedynym działaniem w tym kierunku dziś było nałożenie balsamu Nivea, takiej samej ilości co zwykle . A co do olejowania, wiem że olej z pestek winogron nie za dobry do tego jest, a jest może jakiś o podobnym działaniu, co olej kokosowy, ale w miarę znośnej cenie i do kupienia w markecie? Mówiłam, robię błąd za błędem, mało się na tym znam, czytałam to wszystko o olejowaniu, ale wolę zapytać pozdrawiaam ;*

Edytowane przez so_fantastic
Czas edycji: 2010-07-28 o 14:38
Stary 2010-07-28, 14:38   #22341
_Ewelka___
Zakorzenienie

GG do _Ewelka___

Rybiorku, Twoje dlugie wlosy wygladaja swietnie, byly blyszczace wciaz nie moge zrozumiec dlaczego przy sredniej dlugosci zaczely wariowac (mialas tam problemy ze stylizacja jak pamietam) teraz wygladaja naprawde dobrze, i sama bym tak obciela, ale nie zniose siebie w krotkich wlosach no i mam odstajace uszka odrosna grube, zdrowe, czas i tak leci... :

ja juz nie mam sil powoli, nie poddam sie, bede kombinowac, ale tak ich malona glowie, nie moge tego zniesc jak wygladaly rok temu wtedy wystarczyl balam seboradin, gloria, nivea FC i mycie yungiem...

Edytowane przez _Ewelka___
Czas edycji: 2010-07-28 o 14:42
_Ewelka___ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-28, 14:51   #22342
justyne3ka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Ewelka___ Pokaż wiadomość

a moze sa za ciezkie? tutaj sa fanki zapuszczania i dlugich wlosow, ale ja kazdej wizazance, majacej dluzszy problem z wlosami, radze podciece wlosow, przy tak dlugich, 5 cm nie zrobi roznicy. Sa pocieiowane? Ja jestem fanka puszystej fryzury, max do zapiecia stanika, ale kazdy lubi cos innego

a jaki masz konkretnie problem? mniej sie kreca? sa suche?
Bardzo możliwe,bo jest ich ogrom - są bardzo cienkie,ale liczne Tylko właśnie nie chcę ich już podcinać,bo mam uraz,a poza tym,miesiąc temu fryzjerka podczas robienia refleksów stwierdziła,że jeszcze nie trzeba .A ja jednak sama dla własnego samopoczucia wolę dłuższe Właśnie niestety wszystko - nie bardzo się kręca , puszą brzydko , wysuszone i wypadają . Teraz używam tylko pianki i jedwabiu z biosilku .
Przez ostatnie 5 lat były przeze mnie codziennie torturowane suszarką i prostownicą ,ale chyba już po roku się z tego otrząsnęły.Może to wina tego ,że myję je też codziennie,ale nie potrafię inaczej - źle się czuję i w ogóle o skręcie to już nie ma mowy wtedy

---------- Dopisano o 13:51 ---------- Poprzedni post napisano o 13:45 ----------

aha,jeszcze chciałam Was zapytać o ten kosmetykhttps://store.nickchavezbeverlyhi lls.com/shop-by-category/conditioners/thickening-creme.html
- dostałam ale jeszcze nie używałam ,możecie zerknąć na jego skład ? Z góry dziękuję
justyne3ka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-28, 14:59   #22343
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Rybiorku, Twoje dlugie wlosy wygladaja swietnie, byly blyszczace wciaz nie moge zrozumiec dlaczego przy sredniej dlugosci zaczely wariowac (mialas tam problemy ze stylizacja jak pamietam) teraz wygladaja naprawde dobrze, i sama bym tak obciela, ale nie zniose siebie w krotkich wlosach no i mam odstajace uszka odrosna grube, zdrowe, czas i tak leci... :
leci ale ja do najcierpliwszych nie naleze...

Cytat:
ja juz nie mam sil powoli, nie poddam sie, bede kombinowac, ale tak ich malona glowie, nie moge tego zniesc jak wygladaly rok temu wtedy wystarczyl balam seboradin, gloria, nivea FC i mycie yungiem...
coz jak ja patrze na stare fotki to tez mnie sciska w dolku... ale choc nie czuje sie najlepiej w krotkich to przynajmniej sa zdrowe (powiedzmy bo i tak duzo jest farbowanych) no ale na efekty pielegnacji wlosowej trzeba czekac, nic nie przyspieszysz, bedzie dobrze, bedziemy sie wspierac a za rok bedzie tak albo tak no moze nawet ta
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2010-07-28, 15:18   #22344
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Syrenko quick question: ktora maske bys wybrala z Crown Pride: Shea czy Tucuma, moge kupic jedna (boze nie wiesz jakie to trudne dla mnie sie ograniczac) i siedze z kartka i nie moge sie zdecydowac, analizowalas obie - ktora wziac?
o kurcze, ja się decyduję 2 godziny jak mam do wyboru dwie rzeczy
a Ty nie miałaś obu przypadkiem?
Stary 2010-07-28, 15:26   #22345
_Ewelka___
Zakorzenienie

GG do _Ewelka___

Cytat:
Właśnie niestety wszystko - nie bardzo się kręca , puszą brzydko , wysuszone i wypadają . Teraz używam tylko pianki i jedwabiu z biosilku .
Przez ostatnie 5 lat były przeze mnie codziennie torturowane suszarką i prostownicą ,ale chyba już po roku się z tego otrząsnęły.
wydaje mi sie, ze sie nie otrzasnely, no bo jak? nie odzywiasz w ogole wlosow, trzeba Cie zlac ze sa dlugie i masz ich duzo, mozna wycisnac z nich duzo wiecej :baty:

pianka i jedwab? wybacz ale nie ma sie co dziwic, to zadna pielegnacja... odsylam do pierwszego posta, kup pozadna maske,odzywke ktore sa polecane dziewczyny zaraz Cie zleja , masz takie dlugie wlosy, a marnujesz to troszke. no i jednak ja, wole krotsze a zdrowe,niz dlugie, w nienajlepszym stanie.

a wiesz, ze wlosy moga wypadac pod swoim ciezarem? kiedy sa dlugie, slabe, za ciezko im, cebulka wlosa nie daje rady i wypadaja, fryzjerka ostatnio mi opowiadala ze tak moze byc u mnie.

poczytaj, ogladnij dziennik, podwieszone watki. jesli masz potrzebe mycia wlosow codziennie - ok, ale napewno meczysz je szamponem okropnym a mozna wybrac lagodniejsza metode, mycie odzywka, OMO...

---------- Dopisano o 15:26 ---------- Poprzedni post napisano o 15:22 ----------

Cytat:
..... bedziemy sie wspierac a za rok bedzie tak albo tak no moze nawet ta
haha kazda opcja mi sie podoba
ja obiecalam sobie tym latem dbanie, dobra pielegnacje, a wrzesien/październik znow podetne, chyba bede musiala, chociaz spod ma sie swietnie ale ta gora? moze od tego degazowania, strzepienia

rownoczesnie z wlosami mam fatalne paznokcie, i to w tym samym okresie zaczely sie psuc, brakuje keratynki? hmm, biore juz witaminki 3 miesiace
Stary 2010-07-28, 15:27   #22346
Pinsleepe
Rozeznanie

Cytat:

Zgadzam się z tym w zupełności Też jestem fanką włosów półdługich lub długich, ale tak, by była objętość i lekkość, a nie smętne zwisanie w dół W ogóle bardzo mi się podoba Twoja fryzura, Ewelko, i ja tam jakoś nie dostrzegam, żebyś miała mało włosów
Pinsleepe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-28, 15:30   #22347
syrenka
Wtajemniczenie

Chyba Tucumę, ale nie dlatego, że jest lepsza, bo obie maski są fajne.
Następnym razem wzięłabym shea
Stary 2010-07-28, 15:31   #22348
baybe3
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Pinsleepe Pokaż wiadomość
Może u Ciebie trzeba się stopniowo przestawiać z tym czesaniem? Ja włosów nie czeszę na sucho już od jakiejś 5-tej klasy podstawówki i mimo, że miałam wtedy siano, to wyglądały lepiej nieczesane
A co do mycia codziennego to zależy czym myjesz. Jeśli odzywką lub OMO, ewentualnie jakimś łagodnym szmponem (bez SLES) i nakładasz po myciu zawsze jakąś odżywkę lub maskę, to im nie zaszkodzisz. Syrenka i Małgosia w końcu tak robią i ich włosom to służy
Może spróbuj przez jakiś czas myć codziennie i dobrze nawilżać, a potem, jak już włosy odżyją, będziesz mogła robić to rzadziej.
Na razie nie myję codziennie ale się nad tym zastanawiam bo moje włosy drugiego dnia po myciu nadają się tylko do związania. Myję odżywką albo OMO (z Hippem).

Cytat:
Napisane przez wrily_curly Pokaż wiadomość
ja mam takie falo-loki, czeszę hmm może raz na tydzień? Kiedy nałożę maskę po myciu. Na codzień przeczesuję je tylko palcami przy nakładaniu odżywki b/s na mokre włosy. Ale jeśli masz zniszczone włosy to by Ci mogło nie wystarczyć, mogą się zbyt plątać...

możesz przed myciem nałożyć olej albo maskę, gotową lub domową, potem OMO albo mycie odżywką, kolejna dobra maska po myciu i coś dobrego b/s i wydaje mi się, że tylko pomóc możesz włosom w ten sposób. Moje wyglądają tym lepiej im częściej je myje. Ale do wszystkiego musisz dojść sama, metodą prób i błędów
Nakładam, nakładam, maski, oleje, odżywki nawet nie wiecie ile tego kupiłam w ostatnim tygodniu i ile kasy poszło..mąż chce mnie wyeksmitować z tym całym kramem

Cytat:
no dobra no to fotki: spod, profil i gora z grzywka
Rybiorku bardzo ładnie to wygląda, włoski odrosną śliczne i mocne

Cytat:
Baybe3 szkoda, że nie ma Edith :cry:, pomogłaby Ci. Zerknij jednak na jej wpisy do dziennika.
Mnie się wydaje, że na początku możesz je delikatnie rozczesywać na sucho, póki ich stan nie zacznie Cię zadowalać. Na pewno jednak używaj grzebienia z szerokim rozstawem zębów.
Możesz tez myć włosy codziennie, jeśli stosujesz delikatne środki myjące. Latem produkcja sebum jest spora, więc włosy są lepiej chronione. Zimą natomiast warto ograniczyć (własnie ze względu na małą produkcję sebum) mycie włosów.
Eloe Zaraz odszukam wpisy Edith, gdzieś mi może umknęły, spróbuję coś przemycić do siebie z jej pielęgnacji. Na razie, cokolwiek bym nie zrobiła, jakiejkolwiek odżywki nie użyła, jest źle - siano albo przeciążone siano Wypróbuję następnym razem suszarkę z dyfuzorem.

Cytat:
raczej nie powinno sie myc wlosow codziennie - jesli nie ma takiej potrzeby. Chyba nawet metoda CG zaklada rzadsze mycie.

nie martw sie, tez mam cienkie, rzadkie wlosy, ostatnio wygladaja coraz gorzej. Czuje ze mam ich duzo mniej, musialy sporo wypasc w ciagu roku, jakos to przegapilam obawiam sie, ze to nawet fale z nich nie wyjda. Albo mnie uratuja proteiny, ktorych teraz brakuje, keratyna, albo beda zawsze zwiazane
Ewelko Twoje włosy przy moich to cud, serio. Tu nawet nie ma co porównywać. Mi się Twoje włoski bardzo podobają, po ścięciu jak na moje niewprawne oko, jest w nich moc

Ja na razie jestem zagubiona, nie wiem czego najbardziej potrzebują moje włosy - protein, humektantów, olejów, witamin? Tak więc nie lada wyzwanie przede mną. Jesteście tu dla mnie mega motywacją... tylko czekać kiedy mnie szef z pracy wywali za to wizażowanie
baybe3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-28, 15:42   #22349
kropcia007
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez baybe3 Pokaż wiadomość
Na razie nie myję codziennie ale się nad tym zastanawiam bo moje włosy drugiego dnia po myciu nadają się tylko do związania. Myję odżywką albo OMO (z Hippem).

u mnie było podobnie pierwszy dzień super drugi już nie więc był kucyk. Ale gdy zaczęłam stosować reanimację ona ratowała moje mohery na drugi dzień przed kucykiem, 3 dzień musowo kucyk. Teraz się to zmieniło od kiedy stosuję troszkę mniejszą pielęgnację tzn zamiast odżywki b/s w kremie daję taką w psikadle, zamiast stylizatora daję troszkę odżywki b/s (np naturia) i gdy stosuję takie zestawienie włosy nawet na drugi dzień wyglądają przyzwoicie, a na 3 dzień jest reanimacja i tak oto w moim 3-dniowym cyklu kucyka brak

Stary 2010-07-28, 16:02   #22350
wilczex
Zadomowienie

Cześć dziewczyny! Dawno mnie nie było, aż Kropcia musiała mnie pogonić! ;* Ale nei przychodze z pustymi rękami, bo kupiłam dzis\ś szampon Blue Chmielowy. Jutro zobaczymy jak się sprawuje.

---------- Dopisano o 16:02 ---------- Poprzedni post napisano o 15:56 ----------

Ps. Widzę, że pojawił sie tek koloryzacji szamponami - ja też sie przymierzam. Czy Delia zmywa się równo? Chcę ciemny kolor ( wpadający w granat delikatnie) ale nie chcę niszczyć włosów farbą. Ile kosztuje ta Delia w przyblizeniu? Bo mi ze 2 potrzebne będą.

Zapraszam na bloga: http://wilczejagody.blogspot.com/
wilczex jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości