Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 755 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-08-03, 12:00   #22621
kropcia007
Wtajemniczenie

Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. V

a tak z innej beczki to strasznie mi się plączą włosy przy rozczesywaniu na mokro
dlatego zastanawiam się nad zakupem tangle teezer (taka szczotka do rozczesywania na mokro i sucho niby rozczesuje jak masełko ) słyszała o niej któraś?
no i tyle włosów co dziś w umywalce wylądowało to już długo nie widziałam

Kwietniowa Mamusia - Maja

kropcia007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-03, 12:00   #22622
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
Napisane przez malgosia86 Pokaż wiadomość
Ja mam ten problem, że będę myć włosy rano, a wtedy nie zawsze jest tyle czasu, żeby sobie to porozkładać.
Taka, też jest prawda, że sporo czasu zajmuje mi wtedy suszenie...
Właśnie... Na dodatek masz gęste włosy.
A gdybyś suszyła włosy już po umyciu i stylizacji? Dosuszasz do 90 procent i idziesz jeść śniadanie. Zdążą ostygnąć i podeschnąć. Może taki sposób się sprawdzi?
Cytat:
Super Świetna maska mi wyszła
Jako dowód dołączam zdjęcie włosów
Naprawdę jest fajnie I widać, ze olej służy, a to też dobra wiadomość
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;21111482]nie moglam zniesc wczoraj tego co mialam na glowie- szorstwie, sztywne, matowe... cudne loki , nie wiem co co chodzi , nie moglam tego tapczana domyc [/quote] Możliwe, ze to działanie połączone aloesu i pantenolu. Bo po samym aloesie tak nie miałaś.
Cytat:
wczoraj tez na sprawie suche wlosy nalozylam ledwo cieply zel lniany, rano bylam pozytywnie zaskoczona, nalozylam jeszcze troche (tym razem zimnego )- jest skretnie i miekko

I bez tapczana

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-03, 12:51   #22623
Rybiorek
Zakorzenienie

so_fantastic to kwestia zmiany pielegnacji i czasu, wlosy i skalp musza sie przestawic, ja mialam strasznie przetluszczajacy sie skalp dlatego mylam codziennie, oczywiscie szamponem, obecnie myje szamponem bez sls 2 razy w tygodniu lub raz szamponem i drugi tylko odzywka - stosuje Joanne b/s mak&bawelna (ale stosuje kosmetyki 100% CG wiec nie ma obawy ze cos sie nadbuduje na wlosach, choc zamierzam raz na miesiac,dwa uzywac szamponu z sls jesli zajdzie taka koniecznosc), w pozostale dni tylko nakladam maske/odzwyke na zmoczone wlosy, trzymam 15-20m i splukuje, potem jak zawsze to samo odzywka b/s na mokro, odcisniecie wody (uzywam curl cloth z BC ale wczesniej to byl zwykly podkoszulek do spania) i na wilgotne zel lniany.

i tak jak Ty kiedys nie wyobrazalam sobie zycia i mycia bez szamponu, wszystko zalezy od Ciebie, ja naprawde wgryzlam sie w temat i choc nie bylam do konca przekonana to jak widzialam efekty innych dziewczyn to pomyslalam ze jak nie sprobuje to sie nie dowiem, najlepiej wybrac weekend na eksperyment

mocze wloski codziennie i nakladam maske/odzywke bo na razie mam krotkie wloski wiec rano wygladam jakbym niezabezpieczonego gniazdka z pradem dotknelaale wloski wygladaja ladnie i czysto, jak beda dluzsze nie bede musiala prawdopodobnie robic nic nastepnego dnia, ale to dopiero za 2-3 miesiace jak podrosna i znow ich wlasny ciezar bedzie je ciagnal w dol choc z drugiej strony moze sie okazac ze i tak bede moczyc codziennie bo na swiezych wloskach odrosty nie wygladaja tak okropnie, mam juz 1.5 centrymetrowe odrosty a postanowilam wrocic do swojego koloru wlosow, ktory nie wiem jaki jest bo nie pamietam, farbuje, o przepraszam farbowalam, od 15 roku zycia, potem po 10 latach sprobowalam wrocic do swojego koloru i nosilam go cale 2 tygodnie, to bylo kurza twarz 16 lat temu wiec nie pamietam jaki byl dokladnie

Dziewczyny, w czasie przenoszenia rzeczy znalazlam 2 farby z Clairola - zloty blond, bylam dzielna - wyrzucilam, teraz juz tylko natura

dobra na razie spadam, trzeba troche popracowac
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-03, 13:46   #22624
so_fantastic
Raczkowanie

GG do so_fantastic

Eloe Popróbuję różnych kombinacji, żeby używać tego tałatajstwa mniej. Ten żel to jakiś z Avonu/Oriflame [?] (wiem, że zamawiany z którejś z tych firm) z niby brokatem, którego tam nie zauważyłam, jak tylko ten żel odkopię z poprzeprowadzkowego syfu to napiszę dokładniej w każdym razie nawet nie wiem czy on jeszcze ważny . W sumie tak teraz pomyślałam że to mój drugi/trzeci [?] tydzień takiej pielęgnacji, więc czego ja oczekuję... W gorącej wodzie kąpana jestem, wszystkie efekty bym chciała od razu mieć . Przestanę paprać na włosy byle czym i spróbuję mycia odżywką, a nóż widelec, coś pomoże... Myślisz, że jest szansa moje fale przerodzić w loczki?

Rybiorko Jak napisałam wyżej- nowy sposób dbania o włosy trwa u mnie może drugi, trzeci tydzień ale ja to bym już chciała widzieć efekty zaczynam się coraz bardziej przekonywać do tego mycia odżywką, spróbuję za tydzień O dziwo, już widzę że po olejowaniu moja skóra głowy mniej się tłuści, ciekawe co będzie po nałożeniu dziś oliwy na całą noc... A żel lniany nie skleja Ci włosów?

Dzięki dziewczyny, muszę się wziąć w garść i cieeerpliwie poczekać na efekty...

Zapuszczam włosy, dbam o skręt, jestem sobą, robię to co kocham i żyję chwilą
Typ włosów: 3b/C/ii
so_fantastic jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-03, 14:27   #22625
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
Napisane przez kropcia007 Pokaż wiadomość
a tak z innej beczki to strasznie mi się plączą włosy przy rozczesywaniu na mokro
dlatego zastanawiam się nad zakupem tangle teezer (taka szczotka do rozczesywania na mokro i sucho niby rozczesuje jak masełko ) słyszała o niej któraś?
Rozczesuję włosy palcami podczas nakładania odżywki d/s i b/s. Może to dlatego, że są krótkie albo dlatego, że już dość odżywione
Regularnie też płucze je płukanką z sokiem z cytryny lub z octem. Próbowałaś?
Cytat:
no i tyle włosów co dziś w umywalce wylądowało to już długo nie widziałam
Skoro nie czeszesz na sucho, to będzie ich nieco więcej. To normalne.
Albo coś się dzieje w środku
Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość
Dziewczyny, w czasie przenoszenia rzeczy znalazlam 2 farby z Clairola - zloty blond, bylam dzielna - wyrzucilam, teraz juz tylko natura
jestem z ciebie dumna
Cytat:
Napisane przez so_fantastic Pokaż wiadomość
Eloe Popróbuję różnych kombinacji, żeby używać tego tałatajstwa mniej.
Z czasem tak będzie, sama zobaczysz. Ale musisz tez pogodzić się z naturą swoich włosów. Ja kocham afro i chciałabym mieć 4 lub chociaż 3b, a tymczasem mam kapryśne 3a z tendencją do korkociągowania i spiralkowania. Zdarzają się przypadki, że dziewczyny z fal przechodzą na loki. Wiele zależy jednak od własnego podejścia - sama chce mieć zdrowe i kręcone włosy, które będą wyglądały na kręcone na zdjęciach i pod światło. Teraz tak jest. Zerknij do dziennika, jak było
A miast 4 mam lack of afro
Cytat:
T jak tylko ten żel odkopię z poprzeprowadzkowego syfu to napiszę dokładniej
OK. Będę czekać na analizowym.
Cytat:
to mój drugi/trzeci [?] tydzień takiej pielęgnacji, więc czego ja oczekuję... W gorącej wodzie kąpana jestem, wszystkie efekty bym chciała od razu mieć
widzę, ze zaczynasz mieć prawidłowe podejście
Cytat:
Przestanę paprać na włosy byle czym i spróbuję mycia odżywką, a nóż widelec, coś pomoże... Myślisz, że jest szansa moje fale przerodzić w loczki?
Próbuj, bo - jak napisała Rybiorek - nie spróbujesz, nie dowiesz się. Zawsze jest szansa na poprawienie skrętu. Mniejsza lub większa - zależy od własnych celów i możliwości włosów.
Cytat:
Dzięki dziewczyny, muszę się wziąć w garść i cieeerpliwie poczekać na efekty...
oraz

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-03, 14:33   #22626
so_fantastic
Raczkowanie

GG do so_fantastic

Dzięki, dzięki Właśnie sobie zaplotłam dwa warkocze, coby nie związywać włosów w kucyk a do jednego mam za bardzo wycieniowane włosy. Dziś robię sobie wakacje od kosmetyków do włosów, wieczorem wyolejuję, jutro rano umyję i do stylizacji użyję pantene + nivea fc, zobaczę co z tego będzie Olej niestety muszę zmyć szamponem z sls, nic innego nie działa. Może pojutrze zacznę myć łepetynę odżywką. Najwyżej będę wychodzić z domu z papierowym workiem na głowie

Stary 2010-08-03, 14:38   #22627
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:

Rybiorko Jak napisałam wyżej- nowy sposób dbania o włosy trwa u mnie może drugi, trzeci tydzień ale ja to bym już chciała widzieć efekty zaczynam się coraz bardziej przekonywać do tego mycia odżywką, spróbuję za tydzień O dziwo, już widzę że po olejowaniu moja skóra głowy mniej się tłuści, ciekawe co będzie po nałożeniu dziś oliwy na całą noc... A żel lniany nie skleja Ci włosów?

mnie kazdy stylizator usztywnia na amen, ale tylko zel lniany moge ladnie wygniesc jak wlosy wyschna i nie traca po ignieceniu ksztaltu, dlatego ostatnio znow wrocilam do zelu lnianego, nagotowalam sporo i zajmuje mi jedna poleczke cala w drzwiach lodowki (oczywiscie z konserwantem bo inaczej po 2 tygodniach mialabym hodowle plesni w lodowce)

---------- Dopisano o 13:38 ---------- Poprzedni post napisano o 13:37 ----------

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
jestem z ciebie dumna
Dziekuje Siostrzyczko
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2010-08-03, 14:50   #22628
kropcia007
Wtajemniczenie

Cytat:
Rozczesuję włosy palcami podczas nakładania odżywki d/s i b/s. Może to dlatego, że są krótkie albo dlatego, że już dość odżywione
Regularnie też płucze je płukanką z sokiem z cytryny lub z octem. Próbowałaś?

Płukanek nigdy nie próbowałam aż wstyd się przyznać tyle o nich pisałyście a ja nadal nie wiem jak się do tego zabrać

Cytat:
Skoro nie czeszesz na sucho, to będzie ich nieco więcej. To normalne.
Albo coś się dzieje w środku

czy niedobór magnezu tez moze przyczyniać się do wypadania włosów?
Bo uzupełniam jego braki (magnezu,potasu) wiem że mi go brakowało bo miałam silne skórcze stóp, dosłownie wykręcało mi paluchy od stóp. Potrafił mnie nawet ten ból obudzić kilka razy w nocy lub jadąc autem musiałam sie zatrzymać - ale od 3 dni skórczów na całe szczęście brak
może jakieś tabletki bym kupiła polecacie jakies?

Stary 2010-08-03, 14:51   #22629
Paulinka675
Zakorzenienie

polecam Magne B6

2014 3
Anne Rice - Pandora

włosomaniaczka 11.2009

nic mnie bardziej nie drażni jak brak składów w KWC oraz na blogach kosmetycznych
Paulinka675 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-03, 15:22   #22630
kropcia007
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Paulinka675 Pokaż wiadomość
polecam Magne B6
chyba źle napisałam chodzi mi bardziej o tabletki przeciw wypadaniu włosów-na ich wzmocnienie bo magnez już uzupełniam innymi tabletkami

Stary 2010-08-03, 17:58   #22631
iwona200
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jumaatt Pokaż wiadomość
A propos koniaku to chyba coś w tym jest, bo widziałam ostatnio szampon koniakowo-jajeczny. Ciekawa bardzo jestem, na czym miałoby polegać działanie koniaku na włosy.

Seboradin i Jantar.
Seboradin kupisz w aptece, a Jantar chyba tylko w DOZ-ie.

To zupełnie jak skalp Eloe Z tego co wiem, jej pomogło dopiero mycie odżywką, może i u Ciebie by się sprawdziło?
A tak poza tym może byś spróbowała przed myciem olejować skalp? Np. jojobą albo kokosem? Może by jakoś złagodziły drażniące działanie składników szamponu.
a stosowałaś je? ktory lepszy twoim zdaniem?
iwona200 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-03, 18:50   #22632
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293
Konto usunięte

Cytat:

Jako dowód dołączam zdjęcie włosów
malgosiu- cudne
mozemy sie zamienic

---------- Dopisano o 18:09 ---------- Poprzedni post napisano o 18:02 ----------

Cytat:
Na mój gust zabrakło emulgatora, który utrzymałby całość pomieszaną. Woda oddzieliła się od oleju. W zasadzie nic się stać nie powinno, ale nie wiemy teraz czy olej dotrze do włosa przez warstewkę wody, która się oddzieliła.
dokladnie- z odzywki "oddziela" sie woda, wystarczy dodac troszke wiecej odzywki, zauwazylam ze po dodaniu miodu zawiesina przeksztalca sie ladna rownomierna mase

---------- Dopisano o 18:12 ---------- Poprzedni post napisano o 18:09 ----------

Cytat:
Napisane przez jumaatt Pokaż wiadomość

Dziewczyny, byłam dzisiaj w TBS po ten krem do loków, ale kosztował 11 Euro za 100 ml Czy on w Polsce też jest taki drogi?
jaki krem do lokow z TBSa?
ja ostatnio ogladalam psikadlo bawelniane, ale byl taki tlum i kolejka do kasy ze sobie odpuscilam ta seria rainforest wyglada calkiem smakowicie, ale juz nie mialam czasu czytac skladow
to psikadlo chyba kosztowalo 10 euro ?? jesli dobrze pamietam.... a tym ostanio cos kiepso u mnie

---------- Dopisano o 18:35 ---------- Poprzedni post napisano o 18:12 ----------

Cytat:
Mnie przeraża wizja mojej skóry głowy przy wykluczeniu szamponu z pielęgnacji. Wyglądałabym co najmniej śmiesznie
dlaczego smiesznie? odzywka zawiera skladniki myjace, tyle ze o wiele bardziej lagodne niz tradycyjny szampon, zobacz do dziennika ile z nas myje wlosy odzywka

---------- Dopisano o 18:47 ---------- Poprzedni post napisano o 18:35 ----------

Cytat:
Możliwe, ze to działanie połączone aloesu i pantenolu. Bo po samym aloesie tak nie miałaś.

I bez tapczana
mozliwe ze wlasnie aloes i pantenol, a pozeniej zel lniany nie bardzo sie lubuja
szorstkiego tapaczana dzis nie bylo
wlasnie przyszlam do domu i rozcienczylam odzywke woda i niewielka iloscia aloesu- psikacze dla mnie sa lepszym rozwiazaniem- bardziej rownomiernie udaje mi sie aplikacja
czesto bywa tak ze na niekotre partie wlosow nakladam za malo, a na niektore- za duzo, (szczegolnie jesli chodzi o suche/prawie suche wlosy) pomimo ze sa krotkie nic a nic nie stracily z grubosci i ilosci
zaczne chyba tez rozrabiac odzywke b/s po myciu i ta mikstura polewac wlosy, mam na dzieje ze o tym nie zapomne przy najblizeszym myciu

---------- Dopisano o 18:50 ---------- Poprzedni post napisano o 18:47 ----------

Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość

Rybionek na odwyku , czy mamy juz formowac grupe wsparcia
super ze wloski wracaja do formy!
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-03, 20:18   #22633
Rybiorek
Zakorzenienie

Nava jeszcze nie. Tak za 2 miesiace jak odrosty beda juz widocznenawet z odleglosci, wtedy grupa wsparcia bedzie konieczna, dziekuje za inicjatywe
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2010-08-03, 21:19   #22634
malgosia86
Zadomowienie

Cytat:
Właśnie... Na dodatek masz gęste włosy.
A gdybyś suszyła włosy już po umyciu i stylizacji? Dosuszasz do 90 procent i idziesz jeść śniadanie. Zdążą ostygnąć i podeschnąć. Może taki sposób się sprawdzi?
Zdarzało mi się cos podobnego już robić. Tylko jeśli suszę włosy niemal od razu po nałożeniu środków do stylizacji, to włosy są dość mokre = trzeba je dłużej suszyć suszarką (pewnie co najmniej 20 min.).
A wiadomo krótsze i mocniej pocieniowane włosy oznaczają, że szybciej je wysuszę suszarką.
Może dobry jest tu złoty środek - skrócę je, ale na tyle, żeby skręcone były mniej więcej do ramion?
Pewnie jeszcze zobaczę, co zaproponuje mi fryzjer
Mam jednego upatrzonego i z tego, co czytałam to umie on dobrze doradzić.

Cytat:
Naprawdę jest fajnie I widać, ze olej służy, a to też dobra wiadomość

Wydaje mi się, że miałam złe podejście do olejów: to nie jest tak, że mi nie służyły, tylko nie umiałam ich odpowiednio stosować. Zdecydowanie zbyt często je kładłam i w pewnym momencie włosy potrzebowały długiego odpoczynku od nich.
Ale jak najbardziej się zgadzam, to dobra wiadomość, bo przecież olej kokosowy służy włosom

W temacie oleju kokosowego - z przetłumaczonych przeze mnie ostatnio artykułów, wynikałoby, że do wnętrza włosy wnika przede wszystkim woda, olej kokosowy i oliwa z oliwek.
Znalazłyście może jeszcze informacje o innych substancjach, które tak samo przenikają?
Autorka wspomina, że są, ale ich nie podaje (przynajmniej nie w artykułach, które widziałam)

[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;21122179]malgosiu- cudne
mozemy sie zamienic [/QUOTE]

Możemy
Ale nie wiem, czemu Ty się chcesz zmieniać. Masz takie piękne loki

Tutaj przetłumaczony trzeci artykuł.

Edit:
Jakbyście znalazły błędy w artykułach, zwłaszcza, jeśli chodzi o tłumaczenie nazw "chemicznych" czy "biologicznych" to koniecznie napiszcie. Ja niestety często nie znam naukowych odpowiedników w jez. polskim (a w słownikach ich nie ma:P).
Po drugie, zdaje sobie sprawę, że miejscami trzeci artykuł może być trudny do zrozumienia. Napisałam tak, jak ja go zrozumiałam (te koszmarnie długie zdania w jęz. ang. ...), ale jeśli macie pomysł jak to poprawić, to jestem jak najbardziej otwarta.

Edytowane przez malgosia86
Czas edycji: 2010-08-03 o 21:26
malgosia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-03, 21:42   #22635
so_fantastic
Raczkowanie

GG do so_fantastic

Nava Hm, tak mi się po prostu wydaje ;p Spróbuję w przyszłym tygodniu i zobaczę co z tego wyjdzie

Stary 2010-08-03, 21:49   #22636
Konto usunięte

Cytat:
W temacie oleju kokosowego - z przetłumaczonych przeze mnie ostatnio artykułów, wynikałoby, że do wnętrza włosy wnika przede wszystkim woda, olej kokosowy i oliwa z oliwek.
Znalazłyście może jeszcze informacje o innych substancjach, które tak samo przenikają?
Autorka wspomina, że są, ale ich nie podaje (przynajmniej nie w artykułach, które widziałam)
no wlasnie.... mi znowu nasuwa sie watpliwosc- czy olejki klasc na suche wlosy, czy na wilgotne? czy moze najlepiej mieszac je z odzywka d/s (ktora jakby na to nie patrzec- zawiera wode) by uzyskac max korzysci?
olejek do wlsow ktory kupilam ma byc nakladany na mokre wlosy
czuje sie zglupla
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-03, 21:56   #22637
so_fantastic
Raczkowanie

GG do so_fantastic

Dziewczyny, ja już też zgłupiałam- zadziała na długości maska z oliwy, miodu i soku z cytryny, czy miodem nie warto się bawić?

Edytowane przez so_fantastic
Czas edycji: 2010-08-03 o 21:56 Powód: błąąąd ;D
Stary 2010-08-03, 21:56   #22638
Konto usunięte

Cytat:

Możemy
dziekuje malgosiu
moim jeszcze daleko do Twoich, ostatnio zauwazylam ze staja sie coraz bardziej wybredne - jesli cos nie tak- pojawia sie szorstkosc/puchacz/tapczan ( w dowolnej kombinacji, lub wszytko na raz )
jeszcze miesiac, dwa temu, a szczegolnie przez pierwsze pare m-cy pielegnacji wszystko im pasowalo.... echhh
moze to dlatego ze sa odzywione

Malgosiu, w tlumaczeniu dluugich zdan ang oferuje pomoc , gorzej u mnie ze slownictwem chemiczno-biologiczym

Edytowane przez 12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293
Czas edycji: 2010-08-03 o 22:00
Stary 2010-08-03, 21:59   #22639
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:

Możemy

Tutaj przetłumaczony trzeci artykuł.

Edit:
Jakbyście znalazły błędy w artykułach, zwłaszcza, jeśli chodzi o tłumaczenie nazw "chemicznych" czy "biologicznych" to koniecznie napiszcie. Ja niestety często nie znam naukowych odpowiedników w jez. polskim (a w słownikach ich nie ma:P).
Po drugie, zdaje sobie sprawę, że miejscami trzeci artykuł może być trudny do zrozumienia. Napisałam tak, jak ja go zrozumiałam (te koszmarnie długie zdania w jęz. ang. ...), ale jeśli macie pomysł jak to poprawić, to jestem jak najbardziej otwarta.
Znalazłam źródło mówiące o tym, że przenika tez awokado (chyba mogę zdradzić, że szykuje się fajne źródło olejowe ) Natural Haven gdzieniegdzie wspomina o hydrolizowanych proteinach; Kosmetolog1 pisała, że wszystko zależy od wielkości, czyli teoretycznie jakieś ekstrakty też by mogły.

[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;21128546]no wlasnie.... mi znowu nasuwa sie watpliwosc- czy olejki klasc na suche wlosy, czy na wilgotne? czy moze najlepiej mieszac je z odzywka d/s (ktora jakby na to nie patrzec- zawiera wode) by uzyskac max korzysci?
czuje sie zglupla [/QUOTE]

Pierwsza odpowiedź: tak jak lubią twoje włosy, czyli poeksperymentuj i sprawdź
Druga odpowiedź: na suche.
Woda nie jest obojętna dla włosów, moim zdaniem (i NH też o tym mówi) lepiej nie mieć włosów zmoczonych w nieskończoność.
Druga sprawa jest taka (nie do końca związana z Twoim pytaniem ), że oleje zapobiegają również nadmiernej wymianie wody między powietrzem a wnętrzem włosa oraz zapobiegają hydralnemu zmęczeniu (które pojawia się, kiedy włos traci wilgoć/wodę i na przemian ją zyskuje) i generalnie prowadzi do osłabienia włosa.
syrenka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-03, 22:02   #22640
201605090958
Konto usunięte

[QUOTE=malgosia86;21127429]

Z mojego doświadczenia wynika, że oliwa z oliwek używana jako samodzielny składnik sprawia, że zaczynają się problemy z łupieżem. Natomiast sprawdza sie jako dodatkowy składnik w maskach i odżywkach. A ze składników bezpośrednio wnikających to na pewno żelatyna. Są badania dowodzące, ze rzeczywiście cząsteczki żelatyny są podobne do cząsteczek włosa i rzeczywiście żelatyna potrafi skutecznie wniknąć w uszkodzenia i je naprawić bez wypłukiwania przy myciu, czyli żelatyna wnika i zostaje we włosie

Edytowane przez 201605090958
Czas edycji: 2010-08-03 o 22:08 Powód: Rozszerzenie i poprawa błędów
201605090958 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-03, 22:03   #22641
malgosia86
Zadomowienie

[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;21128546]no wlasnie.... mi znowu nasuwa sie watpliwosc- czy olejki klasc na suche wlosy, czy na wilgotne? czy moze najlepiej mieszac je z odzywka d/s (ktora jakby na to nie patrzec- zawiera wode) by uzyskac max korzysci?
czuje sie zglupla [/QUOTE]
Ja doszłam do wniosku, że będę nakładać oleje na mokre włosy. Już kiedyś tak robiłam, ale przestałam.
Skoro woda wnika do wnętrza włosa, to moim zdaniem warto jej włosom dostarczyć (żeby wnikała razem z olejem) także przy tej okazji.

W artykule jest podważany sens nakładania odżywek/masek bez olejów przed myciem i ja się chyba z tym zgadzam... Bo jeżeli coś działa tylko na zewnątrz włosa i my to zaraz zmyjemy szamponem (odżywką?) to nakładanie ma niewiele sensu.
W takiej sytuacji lepiej jest nałożyć odżywkę/maskę jako odżywkę d/s. Zmyjemy ją "tylko" wodą, więc na pewno więcej z niej zostanie na włosach.

Takie mnie naszły refleksje po przetłumaczonych artykułach

Stary 2010-08-03, 22:06   #22642
so_fantastic
Raczkowanie

GG do so_fantastic

Heeej, ponawiam pytanie bo odpowiedź mi potrzebna 'na zaraz'... Wie może któraś z Was czy na włosy i skalp dobrze działa połączenie oliwy z oliwek, miodu i soku z cytryny? I czy przed maską dobrze jest umyć włosy szamponem z SLS coby zmyć z nich obficie nałożone produkty z silikonami, czy nałożyć tę mieszankę przed myciem?

Stary 2010-08-03, 22:10   #22643
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez syrenka Pokaż wiadomość
Znalazłam źródło mówiące o tym, że przenika tez awokado (chyba mogę zdradzić, że szykuje się fajne źródło olejowe ) Natural Haven gdzieniegdzie wspomina o hydrolizowanych proteinach; Kosmetolog1 pisała, że wszystko zależy od wielkości, czyli teoretycznie jakieś ekstrakty też by mogły.
i czekamy na uchylenie rabka tajemnicy

---------- Dopisano o 22:10 ---------- Poprzedni post napisano o 22:06 ----------

Cytat:
Woda nie jest obojętna dla włosów, moim zdaniem (i NH też o tym mówi) lepiej nie mieć włosów zmoczonych w nieskończoność.
Druga sprawa jest taka (nie do końca związana z Twoim pytaniem ), że oleje zapobiegają również nadmiernej wymianie wody między powietrzem a wnętrzem włosa oraz zapobiegają hydralnemu zmęczeniu (które pojawia się, kiedy włos traci wilgoć/wodę i na przemian ją zyskuje) i generalnie prowadzi do osłabienia włosa.
dokladnie- jak wlosy lubia- zeby sie kurcze potrafily w bardziej przystepny sposob wypowiedziec

uscisle pytanie- czy olejek i woda (np olejek dodany do odzywki, lub olejek zmieszany z woda i miodem ) moga w tym samym czasie przeniknac do wlosa?
Stary 2010-08-03, 22:15   #22644
201605090958
Konto usunięte

Cytat:
Heeej, ponawiam pytanie bo odpowiedź mi potrzebna 'na zaraz'... Wie może któraś z Was czy na włosy i skalp dobrze działa połączenie oliwy z oliwek, miodu i soku z cytryny? I czy przed maską dobrze jest umyć włosy szamponem z SLS coby zmyć z nich obficie nałożone produkty z silikonami, czy nałożyć tę mieszankę przed myciem?
Aby zrobić wspaniałą naturalną odżywkę na zniszczone włosy zmieszaj 3/4 filiżanki oliwy z oliwek, pół filiżanki miodu i 3 łyżki stołowe soku z cytryny. Użyj tej mieszanki wczesując ją w mokre włosy. Następnie nałóż na włosy plastikowy czepek i owiń je ręcznikiem, pozostaw odżywkę na pół godziny. Potem umyj włosy szamponem i pozbądź się jej z włosów.http://www.vismaya-maitreya.pl/natur...e_cytryny.html

Znalezione w necie, bo mi się ta mikstura za bardzo kojarzy z kremem do rąk

201605090958 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-03, 22:17   #22645
syrenka
Wtajemniczenie

[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;21129150] i czekamy na uchylenie rabka tajemnicy

---------- Dopisano o 22:10 ---------- Poprzedni post napisano o 22:06 ----------

dokladnie- jak wlosy lubia- zeby sie kurcze potrafily w bardziej przystepny sposob wypowiedziec

uscisle pytanie- czy olejek i woda (np olejek dodany do odzywki, lub olejek zmieszany z woda i miodem ) moga w tym samym czasie przeniknac do wlosa?[/QUOTE]

W tym samym niekoniecznie, bo sądzę, że szybciej przeniknie woda, a jeśli olej jest z rodzaju przenikalnych też powinien w jakimś stopniu po jakimś czasie przeniknąć.
Stary 2010-08-03, 22:18   #22646
so_fantastic
Raczkowanie

GG do so_fantastic

DanusiaesChyba zmienię trochę proporcje bo aż filiżanka to za dużo dla mnie albo zostawię w lodówce na następny raz. W każdym razie dzięki wielkie, najbardziej zastanawiałam się czy miód da radę. Dzięęęęęęęęęęęki

Stary 2010-08-03, 22:24   #22647
malgosia86
Zadomowienie

[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;21128803]Malgosiu, w tlumaczeniu dluugich zdan ang oferuje pomoc , gorzej u mnie ze slownictwem chemiczno-biologiczym[/QUOTE]
Chętnie skorzystam

Cytat:

Syrenko, będę dociekliwa, ale wiesz może w jakiej postaci awokado? Olej czy surowe też?

Cytat:
To określenie, którego mi brakowało. Zaraz je poprawie w artykule - za nic nie umiałam znaleźć polskiego odpowiednika

Cytat:
Napisane przez danusiaes Pokaż wiadomość
Z mojego doświadczenia wynika, że oliwa z oliwek używana jako samodzielny składnik sprawia, że zaczynają się problemy z łupieżem. Natomiast sprawdza sie jako dodatkowy składnik w maskach i odżywkach. A ze składników bezpośrednio wnikających to na pewno żelatyna. Są badania dowodzące, ze rzeczywiście cząsteczki żelatyny są podobne do cząsteczek włosa i rzeczywiście żelatyna potrafi skutecznie wniknąć w uszkodzenia i je naprawić bez wypłukiwania przy myciu, czyli żelatyna wnika i zostaje we włosie

Stary 2010-08-03, 22:33   #22648
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Chętnie skorzystam

Syrenko, będę dociekliwa, ale wiesz może w jakiej postaci awokado? Olej czy surowe też?

To określenie, którego mi brakowało. Zaraz je poprawie w artykule - za nic nie umiałam znaleźć polskiego odpowiednika

Olej awokado, dociekliwość jest bardzo wskazana
http://thebeautybrains.com/2007/05/1...ny-and-strong/

A na hydralne zmęczenie wymyśliłam dopiero niedawno przy okazji tłumaczenia o temperaturze, wcześniej też miałam z tym problem

Mam nadzieję, że masz w planach kolejne tłumaczenia?

---------- Dopisano o 22:33 ---------- Poprzedni post napisano o 22:31 ----------

danusiaes, a masz może pod ręką jakiś link/odnośnik do tych badań? My lubimy badania
Stary 2010-08-03, 22:38   #22649
Konto usunięte

Cytat:
Ja doszłam do wniosku, że będę nakładać oleje na mokre włosy. Już kiedyś tak robiłam, ale przestałam.
Skoro woda wnika do wnętrza włosa, to moim zdaniem warto jej włosom dostarczyć (żeby wnikała razem z olejem) także przy tej okazji.

W artykule jest podważany sens nakładania odżywek/masek bez olejów przed myciem i ja się chyba z tym zgadzam... Bo jeżeli coś działa tylko na zewnątrz włosa i my to zaraz zmyjemy szamponem (odżywką?) to nakładanie ma niewiele sensu.
W takiej sytuacji lepiej jest nałożyć odżywkę/maskę jako odżywkę d/s. Zmyjemy ją "tylko" wodą, więc na pewno więcej z niej zostanie na włosach.

przez ostatnie pare m-cy nakladalam olelki na suche wlosy- efekty pielegnacji widac, ale.... czasem bylam dosc rozczarowana- moze zaczne mieszac olejki z odzywkami

---------- Dopisano o 22:37 ---------- Poprzedni post napisano o 22:36 ----------

Cytat:
J

wydaje sie logiczne...

---------- Dopisano o 22:38 ---------- Poprzedni post napisano o 22:37 ----------

Cytat:
Chętnie skorzystam
malgosiu, pisz na PW
Stary 2010-08-03, 22:41   #22650
syrenka
Wtajemniczenie

Co do odżywek przed myciem, mam mały problem z parafiną, która nie przenika do włosa a jednak są relacje dziewczyn twierdzących, że im służy bardziej niż oleje roślinne.
No i co z olejami, które nie przenikają w głąb włosa? Choć chemiczka z NC pisze, że mogą one wniknąć w naskórek włosa (i może nie wypłukać się w całości dając jakąś korzyść (lub obciążenie))
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 4 (0 użytkowników i 4 gości)

Zasady wysyłania wiadomości