|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3841 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: MAJOWO-CZERWCOWE Maluszki opuściły nasze brzuszki. Mamy V- VI 2010 r.
Cytat:
Piekna tam jest plaza, obok stadnina koni ja poprostu musze raz w roku wyjechac nad morze chociaz prawie nigdy nie trafiam z pogoda:P
|
|
|
|
|
#3842 |
|
Konto usunięte
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;21167722]...
Agatka mi dzisiaj jazdę urządziłą - o 11 poszlam spacerować, o 12:30 pędem do domu, bo tak paszczę rozdarła, że obawiałam się nasłania straży miejskiej Jeść nie, pić nie, sucho, ciepło, na rączkach nie.I co sie okazało? Jeść chciała, w domu całą butlę wciągnęła prawie I powiedzcie mi, dlaczego ta małpka kosmata na dworze cyrk robiła i jak butlę dawałam, to wyła? ![]() Teraz śpi. Na spacerze potrafi tak do 15-15:30...[/QUOTE] hehe... domowe jedzonko - dobre jedzonko... a nie tak przy wszystkich, na wynos
|
|
|
|
#3843 |
|
Zadomowienie
|
Witajcie Mamusie
![]() Dawno mnie tu nie było, oj daaawno. U Nas teraz wszystko w porządku, w końcu. Moja malutka miała 29 czerwca operację został wysłuchany szmerek nad serduszkiem, do kontroli w czerwcu.No i na echo serca okazało się, że tzw. przewód tętniczy Botala (http://pl.wikipedia.org/wiki/Przew%C3%B3d_t%C4%99tniczy) się nie zamknął a powinien do 3 doby. No i lekarze zdecydowali, że dziurka jest spora i nie ma co czekać. Pobyt w szpitalu koszmar. Na szczęście już jesteśmy w domku, wszystko jest ok ![]() Mała rośnie, waży już 5kg śmieje się, gada. Problemów z brzuszkiem nie mamy, ale nadal daję jej co jakiś czas Infacol. Noce przesypia super, dzisiaj zasnęła przed 22 a wstała o 7:30, zjadła i spała do 9 Je zwykły Bebilon, piersi nie chciała w ogóle - tak teraz myślę, że być może przez tę wadę. Tylko martwię się, bo na Bebilonie jest napisane, że ma jeść 6 razy dziennie po 120 a ona je 5 razy po 120. W nocy nie jestem w stanie obudzić jej na jedzenie... Pozdrowienia i postaram się częściej pisać ![]() A to Karolinka: |
|
|
|
#3844 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
dobrze że lekarze zareagowali szybko.a jedzeniem się nie martw. to tylko orientacyjna ilość. jeśli przybiera normalnie na wadze to znaczy że więcej nie potrzebuje i tyle. Twoja widzę też z tych "ładnie śpiących" i nie dających się dobudzić
|
|
|
|
|
#3845 | |||
|
Rozeznanie
|
dzień dobry
![]() Cytat:
![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;21153111]http://polskalokalna.pl/wiadomosci/p...-zycie,1514627 Normalnie na sterylizację bym się złożyła [/QUOTE]dokładnie to tak jak ta co niedawno w łodzi poroniła w 7mym m-cu bo piła denaturat...porażka. [1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;21153938] A poniżej my w chuście- wybaczcie moje nieuczesanie. [/QUOTE]Lea - jak zwykle wyglądasz promiennie i widac Tymkowi dobrze ![]() śliczne, duze panienki już ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja tak na szybko - wczoraj kontrola bioder - lekarz powiedział tyle: "wszystko w porządku, nastepna kontrola za pół roku", to sie nagadał... U nasproblem kupowy- znów były zaparcia, 3 doby nie było kupy az dziś moja ma wzięła sprawy w swoje ręce i termometrem pogrzebała, kupa yszła apotem kolejne 2 i inne dziecko mam. A poza tym dopadło mnie coś co myślałam,że unikne- zapalenie piersi, wczoraj wieczorem gorączka, dreszcze, i ból lewej piersi okropny. Spalam od 5 tej do 8.30 i padam na twarz. Teraz leżę z kapuchą na cycu żeby temperature piersi zbić. A to wszystko nie przez zastój - po prostu przeziębilam pierś mysle.No nic teraz już nie bede taka lekkomyslna.
|
|
#3846 |
|
Zakorzenienie
|
niech mi ktoś wytłumaczy, o co tu chodzi...
idziemy na spacer. Ewcia jest najedzona, odbita, wkładana do wózka przytomna. gada z lwem, rozgląda się, w trakcie jazdy usypia sama szybko albo z marudzeniem. mija magiczne pół godziny - wybudza się i włącza jej się opcja wrzasku. nie działa nic - głaskanie, tulenie, mówienie, zabawianie. drze się jak obdzierana ze skóry... ludzie się gapią, komentują różnie... małż wczoraj pół drogi do domu niósł ją na rękach, a ja pchałam pusty wózek... co może być nie tak? rozumiem gdyby była brana na śpiocha - że wybudza się i nie wie gdzie jest i co się dzieje. ale w tej sytuacji to nie pasuje... może pora spaceru jej nie odpowiada? dziś mama z nami była, mało jej serce z żalu nie pękło. mała zachrypła, ale nie ucichła... ja miałam ochotę zapaść się pod ziemię... miały być miłe dalekie spacerki, a jest jakaś masakra... ratunku! |
|
|
|
#3847 |
|
Zadomowienie
|
Emerald to prawda, moja jak padnie to chyba nic nie jest w stanie jej obudzić. Do niedawna czekałam do północy i próbował dać jej jeść, ale jak siedziałam z nią prawie godzinę a ona ani raz nie ruszła ustami i złapała smoka to zrezygnowałam
![]() Kasia Nasza wizyta u ortopedy wyglądała podobnie, nie robił usg tylko obejrzał bioderka. W ogóle zbadał mała od góry do dołu. Kolejna wizyta za około 3 m-ce. Zdrówka życzę ![]() Margo nie miałam nigdy takiej sytuacji, ale może Ewci po prostu nie pasują drgania wózka? Denerwuje ją to jak wózek jezdzi po wertepach itp.? Innego pomysłu nie mam, ale i wyjścia z tej sytuacji też nie. Zawsze myślałam, że dzieci uspokajają się w wózku. |
|
|
|
#3848 |
|
Zakorzenienie
|
ta opcja odpada. ona zasypia na wertepach i w największym hałasie. mam wrażenie, że wybudza się, bo jej tego brakuje...
|
|
|
|
#3849 |
|
Konto usunięte
|
Margo, to samo co z moją
![]() Biri, ucałowania dla Malutkiej - dobrze, że już dobrze moja je Bebilon Pepti, i 5x na dobę najczęściej - a jeśli 6, to tylko dlatego, że zjada mniejsze porcje, np. po 90ml-100ml. Przeważnie wcina 120ml, czasem 150ml. Pediatra kazała nie martwić się - jeśli ładnie przybiera na wadze, prawidłowo, to jest wszystko dobrze. To tylko UŚREDNIONE wartości, a każde dziecko jest inne.Młoda spala i ja też Półtorej godziny! Małż rozwala na dole mieszkanie Agatka teraz w łóżeczku słucha muzyczki z maty, bo jej pałąk położyłam, i bawi się z biedronką, a ja sobie obiadek robię.---------- Dopisano o 15:27 ---------- Poprzedni post napisano o 15:26 ---------- Margo, ew. nie chce być w gondoli, wolałaby spacerówkę, by coś widzieć - takie dzieci też są
|
|
|
|
#3850 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
czuje sie wtedy jak jakas gowniara, ktora bierze wyglodzone dziecko na spacer i ma to e doopie,,,ehhhps. a ja czekam na wyniki badania moczu..jak na szpilkach, małż pojechał, bedzie za chwilkę
|
|
|
#3851 |
|
Konto usunięte
|
A ja to bym jeszcze dogadywała
Tak, proszę pani, głodne, bp na diecie Nie, nie karmię dziecka, głodzę, chce pani numer do straży miejskiej?
|
|
|
|
#3852 | |||||
|
Rozeznanie
|
czecs mamcie
![]() bede sie streszczac bo mi sie mała wlasnie wybudza ![]() Cytat:
znajoma miala pelno mleka a dziecko sie nie najadalo pomimo dlugiego ssania i co sie okazalo? miala wode w cyckach i lekarz pomimo pelnych cyckow nakazal dawac sztuczne mleko moze u ciebie odwrotnie jest ![]() Cytat:
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;21126377] A wieczorem Agatka sprawiła mi mega radość - przyjechałam akurat na kąpiel, tak wyszło, że miala jeść dopiero po niej, no to małż kąpał, ja butlę zrobiłam, dałam, odbiłam, utuliłam, powiedziałam dobranoc i słodkich snów i odłożyłam ze zmokiem - a Agutka bez słowa protestu usnęła Kocham ją cholernie mocno [/QUOTE]moja zawsze sama usypia ![]() karmie przytulam i odkladam do lozeczka, pogapi sie na costam czasem dluzej czasem krocej i usypia jak jej sie znudzi jeszcze sie nie zdarzylo zebym ja lulała ![]() Cytat:
![]() Cytat:
wierci sie i denerwuje ze kiepsko leci, ale czasem lubi dla uspokojenia pomiziac ![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;21153111]http://polskalokalna.pl/wiadomosci/p...-zycie,1514627 Normalnie na sterylizację bym się złożyła [/QUOTE]zabic to malo taka cholerna matke oczywiscie gdzie takie maja łeb....???? [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;21167722]Kumkura, trzymam kciuki, zwłaszcza za to by żadnych szmerów nie było! Nadia, Iga i Grabysia rozkoszne Agatka mi dzisiaj jazdę urządziłą - o 11 poszlam spacerować, o 12:30 pędem do domu, bo tak paszczę rozdarła, że obawiałam się nasłania straży miejskiej Jeść nie, pić nie, sucho, ciepło, na rączkach nie.I co sie okazało? Jeść chciała, w domu całą butlę wciągnęła prawie I powiedzcie mi, dlaczego ta małpka kosmata na dworze cyrk robiła i jak butlę dawałam, to wyła? ![]() Teraz śpi. Na spacerze potrafi tak do 15-15:30...[/QUOTE] hahahhaaa a na serio to moze woli w domciu bo sie bezpieczniej czuje czy cuuuusss... ![]() Cytat:
np jestesmy w parku zaczyna placz daje popic to sie uspokaja a potem znowu sie budzi i nici z relaksu wioze do domu....zeby mi sie na dobre nei rozwyla a ona w trasie z powrotem usypia i musze robic rundki wokol bloków zamiast kulturalnie z dzieckiem w parku pobyc... echhh ![]() ---------- Dopisano o 16:11 ---------- Poprzedni post napisano o 16:07 ---------- wczoraj przyjechala moja mama sie smialam ze mi dziecko zbalamucila zawsze po jedzonku odkladam Różę na drzemke nawet jak sobie steka kweka to potem zasypia a moja mama ja zabawiala i gadala i pokazywala zabaweczki... dziecko mi nie spalo wcale w dzien za to zasnela jak tylko mam zamknela za soba drzwi |
|||||
|
|
|
#3853 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;21153111]http://polskalokalna.pl/wiadomosci/p...-zycie,1514627
Normalnie na sterylizację bym się złożyła [/QUOTE]![]() I gdzie są kary dla takich, ja się pytam.
|
|
|
|
#3854 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
W Kolobrzegu i okolicach bywalam dosyc czesto, mam tam rodzine ![]() Cytat:
Karolinka przesliczna i taka radosna ![]() Dobrze, ze juz za Wami szpital...buziaki dla malutkiej a Ty zagladaj do nas Cytat:
![]() Zapalenia piersi wspolczuje, chociaz nie mialam to jednak wyobrazam sobie, ze cholernie nie fajne to jest. Trzymaj sie dzielnie, aby szybko przeszlo Cytat:
![]() ***** Mata edukacyjna jest czyms rewelacyjnym dla Malvi, lezy, gada, bawi sie, przewraca czasami na boczek, nogi lataja jej wysooooko do gory, usmiech na buzce...super.
|
|
#3855 |
|
Zadomowienie
|
właśnie miałam pisac co z tymi spacerami
a u was ten sam problem![]() byłam na spacerze całe pół godz. ![]() moje dziecko nie lubi spacerowac- nigdy mi jeszcze nie usneła na spacerze - no może raz ![]() worze w te i spowrotem jej sie gadulec włancza i tak potrafi do godziny i za cholere nie uśnie , po tym czasie włącza sie marud i dopiero w domu zasypia , przytule albo odłoże dam smoka lub nie i śpi . a aucie zawsze zasypia w wózku na spacerze nie chce . ona chyba z tych dzieci co tylko w domu w ciszy zasypiają - hałasy z zewnątrz nie działają na nią usypiająco.- z resztą ja tez zasne tylko w ciszy ma to może po mnie![]() a jeszcze jak jesteśmy na zewnątrz to tak oczy mruży -biedna słoneczko ją razi normalnie domatorka mi rośnie.
|
#3856 | |||||
|
Rozeznanie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;21160453]Dzień dobry
![]() Dziewczę intensywnie gada do lusterka, małpki, łapie zabawki rękami (bo one wiszące są) i w ogóle jest taka zaaferowana, że szok Powiedzcie mi - czy możliwe, że na stare lata człowiek stanie się alergikiem Drapie mnie w gardle -ale nie bólowo, tak dziwnie, na skórze głowy mi jakieś czerwone coś wyszło i skóra schodzi - a nie zmieniałam niczego z kosmetyków...[/QUOTE]oj tak, mozliwe, nawet slyszalam, ze po ciazy mozna sie nabawic albo pozbyc, jak niunia??? lepiej juz? Cytat:
ale oczywiscie kibicuje i mocno trzymam kciuki! Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
======================= u nas dzisiaj spokojny dzien, pomimo deszczu spacerek byl teraz obidkowo, zaraz malz z pracy wraca a ja lece na trening, przenieslismy sie wszyscy do pokoju Stefcia, u niego nie ma szczypawek, w naszej sypialni robie teraz pogrom ![]() za tydzien mamy pierwsze szczepienia a 17.08 lecimy do Polski, Stefciu pozna swoich dziadkow wreszcieoby droga przebiegla spokojnie, no a 22.chrzest, juz restauracja zamowiona, wszystko gotowe,
Każdy dzieciaczek jest indywidualnością i idzie swoim rytmem. Zaakceptuj to i ciesz się każdym dniem. Nie warto szukać problemów na siłę. http://suwaczki.maluchy.pl/li-48793.png 62-61-60-59-58-57-56-55-54-53 |
|||||
|
|
|
#3857 |
|
Zakorzenienie
|
[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;21153938]
Gdy słyszę o takich przypadkach, też jestem za sterylizacją. A poniżej my w chuście- wybaczcie moje nieuczesanie. [/QUOTE]Fajnie wyglądacie. Dawał. Do 14ej. Dziś wcześniej zaczął stękanie. Udało mi się go uśpić na drugim spacerze, ale po 30 min obudził się i jazda... |
|
|
|
#3858 | |||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Szerokiej, bezpiecznej drogi. Cytat:
Cytat:
![]() A co się chusty tyczy- dzisiaj była w użyciu przez kilka godzin, wniosek jeden: żałuję, że tak późno kupiłam. Kobietki, nie bójcie się chust- super sprawa. ![]() trzymam. Cytat:
Cytat:
Rano byłam na kontroli u ginki. Wróciłam do mojej starej, najbardziej zaufanej, czułam się jak syn marnotrawny, ale myślę, że prywatna wizytą i 80zł zostawionymi w jej kasie wkupiłam się z powrotem w jej łaski. Chciałam wkładkę zakładać, ale okazało się- o czym nie pomyślałam- że trzeba po cc odczekać sporo czasu, no i póki co mam pigułki zapisane. Już widzę moje libido. ![]() A potem uderzyłam na lumpeks- kolejne 80zl poszło, ale mam 2 reklamówki ciuchów- w tym 3 sweterki dla mnie., 3 koszule dla TŻ, reszta dla dzieciaków.
|
|||||
|
|
|
#3859 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny czy wszystkie szczepicie na rotawirusa
![]() mamy niedługo szczepienia i nie wiem sama co zrobic - chce szczepionki refundowane - małej nic sie nie stanie jak ją jeden raz wiecej ukłują - my przeżyłyśmy to ona też da rade no a co z tym rotawirusem i jeszcze jakieś pneumokoki - boże dawniej tego nie było i żyjemy teraz niby zalecane ale jedna szczepionka kosztuje 320 zł - a nikomu sie nie przelewa jesli to jest tak bardzo zalecane bo skutki mogą byc śmiertelne to dla czego nie są refundowane ![]() i dla czego to takie drogie
|
#3860 |
|
Konto usunięte
|
Silpe, my szczepimy tylko na nfz
Żadne rota, pneumo czy meningo.
|
|
|
|
#3861 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No jest jedna, rano śpi... To po południu ma takie jazdy. Dziś darł się 40 minut, zrobił się czerwony, zaczął chrypieć, spocił się cały. Żeby było ciszej, bo wstyd, dałam na brzuch i tak dojechałam do bloku...
|
|
|
|
|
#3862 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ja nie szczepie, choc czasem czuje sie jak wyrodna matka co zaluje dziecku.... ale wlasnie, skoro sa platne to znaczy ze nie sa niezbedne.... no i szczerze mowiac nei za bardzo mnie stac w tym momencie.... ale tlumacze sobie ze to bardziej produkt marketingowy ta szczepionka.. nas nie szczepili.....no i tak sobie tlumacze.. choc jakbym miala te pieniadze to bym pewnie zaszczepila.... |
|
|
|
|
#3863 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ja szczepię tylko obowiązkowe, refundowane z nfz. |
|
|
|
|
#3864 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ktoś zrobił na to szczepionkę i bum - trzeba szczepić, bo mega groźne. Gronkowiec też jest groźny i nikt na niego nie szczepi.
|
|
|
|
|
#3865 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#3866 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;21171666]A ja to bym jeszcze dogadywała Tak, proszę pani, głodne, bp na diecie Nie, nie karmię dziecka, głodzę, chce pani numer do straży miejskiej? [/QUOTE] i tak zrobie nastepnym razem ![]() ps. wyniki moczu są dobre, uffffffffffffffffffffff
|
|
|
#3867 | |||||
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny załamka...
W nocy pobudka co trzy godziny. Od rana maruda włączona. Spania tylko po parę minut. Wpadłam na pomysł,że może na dworze pośpi. Ubrałam,wsadziłam w wózek i wyszłam. Leżał z 15 min,rozglądał się i zasnął. Pospał 20 min (cały czas szłam) i obudził się z rykiem... Normalnie musiałam ławkę zaliczyć i cyca wyciągnąć,bo nie dało rady... A Angole też komentarze rzucają ojoj,głodny? Jak już wracaliśmy do domu marudał,ale nie płakał i ziewał. Ale w domu też zasnąć nie chciał,dopiero po wielkim ryku zasnął na rękach ![]() Ja nie wiem...Pierdy były,kopa była...O co chodzi... ![]() ---------- Dopisano o 17:05 ---------- Poprzedni post napisano o 16:58 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
Fajnie,że wszystko dobrze się skończyło Cytat:
![]() I jak? Wiadomo już coś??? Cytat:
Powodzenia w podróży ![]() My też jedziemy samochodem 19 sierpnia ![]() Cytat:
|
|||||
|
|
|
#3868 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Kiedy to się skończy... ![]() ---------- Dopisano o 17:11 ---------- Poprzedni post napisano o 17:07 ---------- Cytat:
![]() Już lepiej ? [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;21160453]Dzień dobry ![]() Dziewczę intensywnie gada do lusterka, małpki, łapie zabawki rękami (bo one wiszące są) i w ogóle jest taka zaaferowana, że szok Powiedzcie mi - czy możliwe, że na stare lata człowiek stanie się alergikiem Drapie mnie w gardle -ale nie bólowo, tak dziwnie, na skórze głowy mi jakieś czerwone coś wyszło i skóra schodzi - a nie zmieniałam niczego z kosmetyków...[/QUOTE]Ale fajnie ![]() Kiedyś dermatolog powiedziała mi,że możemy np. całe życie prać w jednym proszku i nagle pewnego dnia uczulamy się na niego
|
||||
|
|
|
#3869 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No z tą różnica tylko, ze mały od 13:00 do teraz był na spacerze z jedną przerwą o 16:00 na amciu i cały czas spał.. jak anioł! Myślałam że odpocznę od ryczenia ale za to jestem zmęczona łażeniem ![]() Za to podejrzewam, że jak już w domu jesteśmy i zaraz sobie zje to będzie codzienna jazda
http://www.suwaczki.com/tickers/82down155vemfnqi.png "I Panie Boże spraw żeby te wszystkie kilogramy poszły mi w cycki... "Wzrost 175cm. Start: 90,2 Plan minimum: 70 Satysfakcja maksymalna: 61,4(max wg Dukana choć nie Dukam) Obecnie: 74,2kg |
|
|
|
|
#3870 |
|
Konto usunięte
|
Ja tak z amotaksem miałam - pierdyliard razy brałam go, a w szpitalu po porodzie mnie uczulił - już nie mial kiedy, nie?
Robiłam porządek z rzeczami małej - 2 reklamówy już za małych ciuszków :d Ale tylko 2 rzeczy nie miała ani razu na sobie
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:49.

Piekna tam jest plaza, obok stadnina koni 
Jeść nie, pić nie, sucho, ciepło, na rączkach nie.

został wysłuchany szmerek nad serduszkiem, do kontroli w czerwcu.
dobrze że lekarze zareagowali szybko.

czuje sie wtedy jak jakas gowniara, ktora bierze wyglodzone dziecko na spacer i ma to e doopie,,,ehhh

.Po karmieniu jakiś czas marudziła i teraz myślę,czy faktycznie się najadła

Już widzę moje libido.