|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2431 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Uroki ciąży czujemy i już niebawem się rozpakujemy-WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz
Cytat:
O tym, że niektóre foteliki są źle wyprofilowane i niewygodne dla zdieci też słyszałam, ale nie wiem jakie dokładnie, bo np. firma TAKO ma już wg mnie swoja wyrobioną markę Dodam, że sama mam nie maxi cosi, a Teutonia Tario (te same wyniki w testach co MC) Cytat:
Mam też takie podkłady z jednej str. fizelina, a z drugiej folia i zwykły foliowy, ale nie na cały materacyk, a mniejsze.
|
|
#2432 |
|
BAN stały
|
Dot.: Uroki ciąży czujemy i już niebawem się rozpakujemy-WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz
Dzięki za te podkłady Dziewczyny, Kalex dzieki za numer
![]() ---------- Dopisano o 20:44 ---------- Poprzedni post napisano o 20:42 ---------- http://allegro.pl/item1172471148_och...20_gratis.html jeszcze cos takiego znalazłam. Ja mam do odbioru wynik posiewu paciorkowca, ale wszędzie czytam, że jeśli się chce zzo, to trzeba mieć aktualne wyniki (maks. 3 tygodniowe) na krzepliwość krwi? Oczywiście mój gin echo o tym... ---------- Dopisano o 20:46 ---------- Poprzedni post napisano o 20:44 ---------- martucha namierzyłam Cię jak miło, że masz chwilę na podczytywanie
|
|
|
|
#2433 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A nie miałaś zleconej morfologii? ja robię co m-c, a teraz mam wizytę po 3 tyg. i nie muszę jej robić, ale pewnie na nast. juz tak. Zrób sobie morfologię i będziesz miala spokój (koszt.ok7 zł) angelikaw - ten podkład canpolu ma gumki do zamocowania na materacu? Jak to jest z tymi nr telefonów? To my podajemy dyżurnym, a nie One nam? Jak trafimy do szpitala to chyba my potrzebujemy nr tel żeby napisać co u nas...
|
|
#2434 |
|
Zadomowienie
|
Nawet mnie babeczki nie straszcie, że ta biała wodzinka to mogą być wody płodowe
![]() Kurna, wypiorę jutro te ciuszki itp, bo w końcu nie zdążę... angelikaw, pomysł z testem fajny, ale drogie toto jak na "zwykły" teścik. aaneczka1984, duuuży już masz brzusio, a Ty nadal szczuplutka Dominiś - cudny. A oczka to ma przepiękne Lisica1, nie zastanawiałam się dotąd na której stronie prasować ciuszki Sobie prasuję na lewej, to pewnie dzieciaczkowi też tak będę.Uu... No to szkoda. Co do moczu, to fajnie, że sami wołają, że trzeba powtórzyć. Ciekawe co im się nie zgadza. dra, mata bardzo ładna A w szpitalu możesz się myć mydełkiem dla dzieci. Nie może mieć po prostu intensywnego zapachu. Majka232, cieszę się, że jesteś zadowolona z USG A dzieciaczek chyba sporawy jest jak na 32 tydzień. ninaad, Ty to urodzisz chyba w pracy Ale skoro chcesz pracować, to fajnie, że nie musisz iść na zwolnienie.ania13.03, nie przejmuj się kilogramami. Ja od miesiąca stoję prawie w miejscu, ale i tak 13kg na + już mam cellaris, ![]() NIKaP-n, pytanie nie było do mnie, ale ja pod prześcieradło kłaść będę podkład higieniczny (ceratowy). Bodajże 9zł zapłaciłam. |
|
|
|
#2435 |
|
BAN stały
|
ycnan pytałam Was wszystkich
![]() i pierz, pierz Kobito
|
|
|
|
#2436 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Prawie dokładnie idzie wagą wg takiego zestawienia, które kiedyś naked zamieszczała. Waga ciut mniejsza niż drugi centyl więc zapowiada się max 3,5 kg szkrabik ![]() Wydaje mi się, że taki białawy "wyciek" to po prostu wodnista wydzielina, ale lepiej uprasuj te ciuszki
|
|
#2437 |
|
Zakorzenienie
|
Czy jest w tym coś innego niż składana budka? Bo albo to jest norma w wózkach (no ja myślałam, ze w moim sie buda nie składa...), albo nadal nie rozumiem. W moim też jest podnoszony jakby zagłówek. Ciekawe czy to się w ogóle przyda. Może jak dzieciaczek będzie juz się podnosił i chciał siadać to sie mu podniesie plecki i główkę...
|
#2438 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a numer telefonu podajemy dyżurnej/nym na priv, w zamian one dają nam, swój.. wymiana dwustronna ![]() Cytat:
a pranie rób kobieto, bo Cię wrzesień zastanie Ja dziś zrobiłam w sumie 2 prania - jedno to niebieskie ubranka + kocyk i ręcznik oraz drugie ręczne - zielone rzeczy (w tym 1 ręcznik), których mam zbyt mało, by prać w pralce.Jutro beże - w tym ochraniacz do łóżeczka, rożek, pieluchy flanelowe, kilka pojedynczych ubranek...
|
|
|
#2439 |
|
Zakorzenienie
|
SMS od Zuziczki (dostałam go 20 minut temu, ale się kąpałam i teraz szybko weszłam do netu, żeby go przepisać):
"U nas ciągle nic nie wiadomo. Mały dudni jak trzeba, ale mierzyć Go będą dopiero w czwartek i wtedy decyzja. przepływy niby w normie. Pozdrawiam Was wszystkie! Może jutro dostanę kompa na chwilę. trzymajcie maluchy w brzuchach jak najdłużej!Zuza" Majka232 - tak, wymiana numerków jest obustronna
Edytowane przez Kalex Czas edycji: 2010-08-10 o 21:19 |
|
|
|
#2440 |
|
Zakorzenienie
|
JEEEEEE nadrobilam
Więc jeszcze raz dziękuję za miłe słowa, za wsparcie już wiem czemu mi tak szybko poszlo – mialam takieeeeee plecy ![]() Od razu pisze że gratuluję udanych wizyt i pięknych brzucholków Nie będę cytowac większości bo by wielocytuj padl wiec tak ![]() Co do włosów mojego syna to zgage mialam w 1 trymestrze może ze 4 razy i nic wiecej a tu taki kudlacz – kolejny przesad który się niesprawdza ![]() Polecam wam kupic duzoooo tetrowych pieluch ja mialam 15 i poszly w półtora dnia, teraz mam 35 i z 10 jeszcze dokupie żeby co 3 dni prac.. ida jak woda do wszytkiego sa potrzebne ![]() ZZO - Jak pisala Szczeliwa Znieczulenie daja od 4 do 8-9 cm rozwarcia w tym czasie możesz dostac max 2 dawki, (kazda dziala 1.5 -2 godziny) jesli masz już 9 cm to nie dostaniesz bo może się zatrzymac akcja, a jak masz pelne rozwarcie to ci go już na bank nie dadza trzeba mieć jedynie nadzieje że glowka się szybko wstawi (na otrzymanym wczesnej znieczuleniu bo jak się wstawi to zostaja ci tylko parte a parte naprawde niebola – jest skurcz a ty przesz „jak na kupe” no i przez to nieczujesz ze cos ci dolega (no chyba ze tylko ja to tak odbieram) a to co tak boli i doluje to walsnie bole krzyzowe i pachwinowe wiec nie ma co się bac partych naprawde jak już cos to wlasnie ta 1 czesc porodu jest „straszniejsza” ale u każdej kobiety wyglada inaczej kazda inaczej oczuwa bol, ja uwazam ze mimo ze meczylismy się 1.5 h ze wstawieniem się glowki to porod mialam znosny mój maz natomiast mowi ze jego zdaniem był ciezki ale nie zaluje ze był (a dlatego ma takie zdanie bo był wściekły ze niemogl mi pomoc żeby ta glowka wlazła i trzeba było czekac ale mowil ze ogolnie cudne przezycie w kontekście uczestniczenia w przyjsciu na swiat przecięciu pępowiny obejmowaniu maluszka od razu – oboje go całowaliśmy jak ledwo wyszedl)Laktacja – wiec tak duzooo determinacji i cierpliwości – u mnie najpierw nie było nic i maly non stop wisial mi na cycu, potem się rozchulalo i cyce mialam twarde ale nadal dawalam tylko malego pamiętając żeby na zmiane przystawiac i nie robic przerw dłuższych niż 3 h, no i spal mi po 2,5 godziny po jedzeniu teraz mialam 2 dni takie ze znowu na mnie wisial i co 40 minut praktycznie jadl.. mialam wrazenie ze cycki mam miękkie i puste.. no ale dawalam tylko je na zmiane, ciezkie to fizycznie i psychicznie.. dzis już spokojonie spi po karmieniu 1.5h, wiec chyba znowu wracamy do większego odsapniecia Co do porodu to Czulam ze to bedzie jutro – bylam niespokojna taka rozdrazniona niepotrafilam znalesc sobie miejsca wyprasowałam kupe ciuchow posprzątałam kuchnie i pokoj malego poszlam umyc wlosy choc bylam padnieta i maz mowil ze mam sobie odpuścić – to skwitowałam jutro mog nie mieć czasu.. no i nie mialam.. aaaa i mialam „biegunke” organizm się oczyszczal Watek na Odchowalni założę już niedlugo bo nie chce tam sama siedziec ale mysle ze już w ten weekend go wklepie no chyba ze Pomi to zrobi ona tak pieknie szefuje temu co wy na to?Co do ciecia - Nie mialam ciecia robilam masaze ale nie codziennie ogolnie z 10 mialam ale to tez zasluga poloznej która mnie nieciela od razu bo tak tylko serio mnaciagala ta skore trzymala i wszystko inne żeby nie peknac, naderwala mi się skora ale tylko troche dostalam 2 albo 3 szwy – samo rozpuszczalne teraz mi akurat się rozpuszczaja czyli wychodza no i troche mnie to denerwuje nie boli ale jest wkurzające… no ale to i tak niewiele po nacięciu pewno było by gorzej Nika rodzilam w czym? W koszuli do pol uda z krotkim rekawem tej zoltej i nawet nie jest zniszczona ale nie wiem czy o to chodzi jak o pozycje to bylam w wodzie, ale mnie rozwalal i wyszlam, zaczelam na krzesełku i tam mi było najwygodniej, a potem na takim boskim fotelu – nie takim jak u Gina, takim pomiedzy- wygodny nogi masz normalnie siedzisz na takiej wysokości jak ci się podoba bo oparcia i nogi sa regulowane. No i masz racje porod boli bo musi ale maleństwo wszystko wynagradza naprawde ![]() Co do Odwiedzin – to ja tez myślałam ze niebede nikogo chciała widziec, i pewnie jakby mnie cieli to tak by było – ale fizycznie czulam się swietnie, a do tego mialam tyleee sily tyle dumy w sobie ze mlody jest z nami ze chciałam się nim pochwalic calemu switu na szczescie goscie przychodzili „parami” jakos się tak fajnie złożyło ze wpadali na godzinke i ulotniali się i potem nastepni ![]() ---------- Dopisano o 21:32 ---------- Poprzedni post napisano o 21:31 ---------- Jak sobie radzimy? Hormony szaleja, czasem placze bez powodu, czasem nie mam sily, a czasem mogę przenosic gory.. na początku robiliśmy tak ze po spaniu od razu przewijaliśmy młodego ale darl się w nieboglosy, do tego jak potem ssal to się uspokajal ale strzelal kolejna kupe i znowu trzeba było go przebrac, wiec teraz mamy patent ze najpierw dostaje cyca tak na 15 minut – napije się bo jest wtedy chude mleko, potem go myjemy przewijamy i do cyca znowu (polozna mi mowila ze jeśli przerwa nie jest dluzsza niż 15 minut i poda się ten sam cyc to nieprzerywma laktacji) wiec po chwili leci nam już to tłuste mleko no i po jakis 20-30 minutach mlody odlatuje coraz czesciej otwiera oczy na dłużej dzis urządził sobie godzinny maraton, patrzyl na nas, dziwil się, nie kuma oco chodzi jeszcze ale dzielnie spogląda ;D nie do wiary ze jutro skoczy TYDZIEN ![]() wowww jakos niedlugo ma się pojawic u mnie polozna ale cos dojsc niepotrafi.. aaaa no i najfajniejsze jest to ze mimo ze w dzien spi roznie od 40 minut do 2 godzin zalezy od dnia to w nocy spi po 2.5 godziny a nawet 3 i musze go budzis na cyca, wiec wstajemy gora 3 razy wiec nawet się wysypiam, musiałam się tylko przestawic na przerywany sen a nie taki ciągły, a tak ogolnie to jest fizycznie ok., z mlodym się docieramy, psychika taka srednia ale duze wsparcie meza stawia mnie na nogi damy rade czekam na kolejne rozpakowane coby sobie popłakać czasem z nimi to co która nastepna? ![]() Aaaa i Patroll robi się coraz fajniejszy opuchlizna mu schodzi z buzi i coraz bardziej widze ze jest „idealna kombinacja” moja i meza jak zrobie jakies fajne fotki to wam wrzuce ![]() No i mysle ze teraz będę mogla być w miare na bierzaco postaram się tu wparac raz na 2-3 dni no chyba ze mlody będzie spal dłużej bo mimo ze maz mi duzzzzo pomaga to jednak na cycu moim spoczywa obowiązek karmienia
|
|
#2441 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() hahahah 3 godziny odpisywalam z przerwami na karmienie ![]() Zuziczka trzymam za was kciuki!!
|
|
|
#2442 | ||
|
Rozeznanie
|
dziewczynki - po dzisiejszej wizycie wiem, że będzie chłopiec! sorry,ze tak od siebie zaczynam, ale juz dawno nie czułam się taka szczęśliwa! choć myślę,że jakby się okazało, że dziewczynka to tak samo bym się cieszyła (chyba)-może chodzi o sam fakt poznania płci???choć ja marzyłam skrycie o chłopaczku
![]() Cytat:
A oczy Dominika -WOW! te rzęsy...co do tż -mój to akurat zazwyczaj jest bardzo przytulaśny, ja mniej, w ciąży mi się zmieniło ![]() Cytat:
, a z płynem wszytsko ok, a taka byłam pewna, ze mnie to cholerstwo w ciąży ominie. acha- dr powiedział,że jak jest wyciek płynu, to codziennie, a nie co jakiś czaspotwierdzam, bardzo fajnie chłodzi, ale w moim przypadku przynosi ulgę tylko na jakiś czas, bo tak mnie naparzają nogi nocą (trafiłam za 9 zyków ten krem w ross.) |
||
|
|
|
#2443 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Brawo dla synusia, że w koncu pokazał jąderka hehesuper, że wszystko dobrze i malutki zdrowo rośnie! ![]() Cytat:
Cytat:
ja bede szla znow w poniedzialek..
|
|
|
#2444 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Martucha- strasznie się cieszę, że tak u Was fajnie i miło, od razu się człowiek pozytywnie nastawia
|
|
#2445 | ||||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja bym brała Tako, ale może jestem niesprawiedliwa bo mi się X-lander wizualnie nie podoba. No ale jeśli zależy CI na dobrym foteliku to x-lander ma maxi cosi. Cytat:
Cytat:
Ale inne dziewczyny pisały że mają Afi 10 i lekarz nie widział problemu. Cytat:
mam jakiś zestaw ćwiczeń oddechowych z gazetki i chyba je zacznę robić. Ale skakać nie zamierzam.Trochę ćwiczeń dzisiaj opisała Majka i może z nich skorzystam. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Mpik tak się zastanawiam, czy ten lekarz w końcu zrobił Ci usg czy tylko te dwa razy KTG i badanie manualne? Bo wiesz przy takich plamieniach trzeba by było wykluczyć odklejające się łożysko, a to można zrobić tylko za pomocą usg. Jak znowu pojawi się krew to może idź na IP tam przynajmniej zrobią Ci usg.
|
|
#2446 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Hehe, czuję się natchniona i jutro z rana biorę się za pranie, suszenie i prasowanie Boryskowych łaszków ![]() Cytat:
![]() martucha84, I fajnie, że masz wsparcie w mężu. Czekamy na zdjęcia Patryka ![]() Cytat:
![]() Super, że w końcu poznałaś płeć
|
|||
|
|
|
#2447 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja byłam na pierwszym ktg 1. sierpnia i zarówno położna jak i lekarz pytali, czemu tak wcześnie. |
|
|
|
|
#2448 |
|
Rozeznanie
|
Gratulacje
|
|
|
|
#2449 |
|
Zadomowienie
|
NIKaP, pytałąm w moim szpitalu i położna powiedziała, że i tak po przyjęciu na porodówkę oni pobierają krew i badają. Tak w razie wu, jakby np. znieczulenie do nieplanowanej cesarki potrzebne było.
|
|
|
|
#2450 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
On w poniedzialki od 11-13 robi same Ktg, a na inne rzeczy umawia sie w inny dzien... dziekuje za info jeszcze raz całusek
|
|
|
#2451 |
|
Raczkowanie
|
Dobry Wieczór Mamusie
Ciężko was nadrobić ale już jutro wezmę się ostro do czytania ![]() Tak na początku GRATULACJE lecą do Martuchy za wydanie na świat tak uroczego maluszka. ![]() Jeszcze tylko kilka słów z wizyty na badaniu usg ![]() Julcia jest i będzie Julcią położenie podłużne główkowe. 31 tc+3 waga 1785g. Zdrowa jak rybka Przelotem dołączam też zdjęcia, słaba jakość bo robiona telefonem ![]() ![]() Twarzyczka i brzuszek
|
|
|
|
#2452 |
|
BAN stały
|
Dziewczyny dzięki za odzew
![]() martucha natchnęłaś mnie takim pozytywnym myśleniem, że aż prawie chcę być następna ![]() Cieszę się, że u Was tak się wszystko układa, że radzicie sobie coraz lepiej. Suuuper
|
|
|
|
#2453 |
|
Rozeznanie
|
hej śpiochy
ja nie spie od 6 bo w brzuchu moja wiercipietka mnie zaczepia pogoda zapowiada sie fajna... a ja nie mam co robic
|
#2454 |
|
Zakorzenienie
|
forssiczka gratuluje syna
![]() niech synem pozostanie!Neked ycan Nika-p staramy się jak możemy.. aczkolwiek do kolorowego to nam brakuje bez przesady ;D czasem sa chwile ze nie mam czasu isc siku zrobic nie mówiąc o niczym innym bo ciagle Patrol na mnie wisi ssa po czym wali kupsko i znowu je potem otwiera oczy pobaraszkuje czyli popatrzy pokwili, i się zmeczy i znowu chce jesc.. i zani się obejrze juz np. 12 a ja jeszcze w pizamie.. a czasem jest tak ze zje i spiii ze musze wstawac i patzrec czy jest ok… ;D jest roznie, ale jednego już się nauczylam ze moje „planowanie” nic nieda – zwykle mialam wczystko jako tako poukładane albo inaczej przewidywalne w jakims stopniu teraz to jeden wielki rollercoaster ;D Marcia2507 cudny bobas, i jaki brzuchol
|
|
#2455 |
|
Zakorzenienie
|
dzień dobry
![]() Martucha - fajnie się czyta to copiszesz aż sama bym już chciała Julke mieć przy sobie ![]() kurcze znów miałam durny sen - że chciałam mała nakarmić a ona spała i spała... zadzwoniłam do mamy i płakałam, że prawie dobę jesteśmy w domu a ona tylko raz jadła.... Naprawdę już schizować zaczynam idę zaraz na miasto, pogrzebać się na ciuchach, może znów znajdę coś dla małej fajnego
|
#2456 | |||||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
..i dzięki za info odnośnie tego ktg-jak widać co lekarz to ma inne podejście. Dobrze, że chociaż na wizytach lekara mierzy mi samo tętno płodu Cytat:
![]() Cytat:
Tak więc czekam na wózeczek![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Uspokoiłyście mnie dziewczynyjakie śpiochy? Niektórzy od 7 już w pracy
|
|||||||||
|
|
|
#2457 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#2458 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Jak tego nie zrobię od razu to znowu będę miała kłopot A tak przyjdzie na wrzesień i będzie ok Co do ćwiczeń to ja znalazłam je na necie i ćwiczę codziennie z piłką i bez, Bez piłki to głównie rozciąganie krocza a z piłką to takie śmieszne Tz się śmieje że sam by tak poćwiczył heheh Cytat:
Tylko jak już ściągniesz budkę to zostanie sama gondola i ją podobno można złożyć jak harmonijkę czyli obniżyć jej wysokość. Ja chyba zakończyłam moje wypociny co do pracy doktorskiej Teraz zostały mi poprawki estetyczne Tzn jeszcze muszę coś dopisać ale Biblioteka czynna dopiero w 2 połowie sierpnia i muszę czekać Pewnie w poniedziałek ją oddam i będzie mnóstwo poprawek ale to co sama miałam napisać już jest Edytowane przez IlonaN2 Czas edycji: 2010-08-11 o 08:32 |
|||
|
|
|
#2459 |
|
Rozeznanie
|
dziękuję bardzo
a jeszcze gin użył takich słów: "macie dziecko z górnej półki" (w sensie wagi/wzrostu) -chyba po tatusiu się duży zapowiada ![]() Martucha, Twoje relacje naprawdę brzmią zachęcająco do macierzyństwa ![]() Marcia -
|
|
|
|
#2460 |
|
Rozeznanie
|
Witam przy kawusi
![]() Słonko za oknem tylko zeby za ciepło nie było...Mężuś wraca w sobotę wieczór! Dziś znów do szpitala trzeba jechac, moj wujek 75lat,dostal udar ( w pon) i średnio z nim.. mama go wczoraj goli, a on sie mnie pyta kiedy mama przyjezdza z grecji..a ja mowie przeciez mama jest- GOLI cie... a w domku jak juz pisałam jego żona 84lat.. Oni nie mają dzieci, rodziny, tylko mnie i mamę Moja mama przyjechala tylko na urlop do Polski, a oni namawiaja ją aby tu została.. zeby się nimi opiekowała, ze oni jej zapłacą.. ale ona Tam- ma przyjaciela.. strasznie rozdarta jest bo tu serce kaze byc i tam ciągnie... A ciocia z wujkiem, kochane osoby, ale charakterki mają nieciekawe... cięzko byłoby z nimi długo wytrzymać:-P ah wyżaliłam się.. ![]() Forsiczka - znalazłam artukuł, gdzie można obliczyc przybliżeniową wagę płodu https://mamotoja.pl/kalkulatory_artykul,2373.html moja niby wazy ok 3100g juz i moze byc bo jak bylam 2,5 tyg temu to miala 2650g w 33tc1d
Edytowane przez Mpik82 Czas edycji: 2010-08-11 o 09:21 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:14.

jak miło, że masz chwilę na podczytywanie

Ale skoro chcesz pracować, to fajnie, że nie musisz iść na zwolnienie.

, a z płynem wszytsko ok, a taka byłam pewna, ze mnie to cholerstwo w ciąży ominie. acha- dr powiedział,że jak jest wyciek płynu, to codziennie, a nie co jakiś czas
Żeby tego było mało to dzwoniła położna że mam jutro przyjechać do szpitala bo coś z moim moczem jest nie tak,będą powtarzać badania
Brawo dla synusia, że w koncu pokazał jąderka 

a jeszcze gin użył takich słów: "macie dziecko z górnej półki" (w sensie wagi/wzrostu) -chyba po tatusiu się duży zapowiada