|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#22891 | |||||||||
|
Rozeznanie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. V
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Danusia, dziękujemy za cenne informacje Mogę Cię trochę pomęczyć w sprawie nafty? ![]() Czym się różni konkretnie nafta od parafiny? Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
I tak samo często efekty są niezadowalające. Znaleźć odpowiednią pielęgnację dla siebie jest bardzo trudno. My tutaj polecamy produkty, które mają dobry skład, nie niszczą włosów i które mają potencjał, aby na włosach zdziałać coś dobrego. Ale to nie znaczy, że każdemu wszystko będzie pasować. Każda z nas ma inny rodzaj włosa, grubość, skręt. Najwyraźniej zestaw, który wypróbowałaś nie podpasował Twoim włosom. Wniosek - spróbuj inaczej. I przygotuj się na to, że może to długo potrwać, zanim wybadasz włosy i będziesz wiedziała, jakie składniki lubią, jakie nie, na co reagują w stylizatorach itp. Cytat:
![]() Ja nie położę odżywki na skórę głowy Cytat:
|
|||||||||
|
|
|
#22892 |
|
Raczkowanie
|
Eloe Dzięki, na pewno się będę świetnie bawić, bo to wyjazd marzeń
Dzisiaj poszperam w sklepach, coś znajdę na włosy może.
|
|
#22893 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie od razu Rzym zbudowano . U mnie mycie odżywką za pierwszym podejściem i przez następne 2 tyg w ogóle mi się nie spodobało i zraziło do tej metody włosy wyglądały paskudnie. A co do mycia szamponem przed przystąpieniem do mycia odżywką chodzi raczej o to by oczyścić włosy szamponem powiedzmy raz na 3 tyg a przez te 3 tyg myć odżywką a nie myć szamponem przed każdym myciem odżywką nie wiem jak mam dokładniej to wytłumaczyć![]() ---------- Dopisano o 14:06 ---------- Poprzedni post napisano o 14:01 ---------- Cytat:
ja po długim czasie wczoraj umyłam odżywką( joanna b/s mak i bawełna inspired by Rybiorek ) i byłam pozytywnie zaskoczona! Widocznie gdy kiegyś tego próbowałam (różowym youngiem) zastosowałam nieodpowiednią dla moich włosów odzywkę były brudne oklapnięte ...
|
|
#22894 |
|
Raczkowanie
|
Faktycznie, poszukałam fotek Msk i mamy prawie takie same włosy! Co dobrze rokuje bo może moje też skręcą się jeszcze bardziej :} Ja zawsze mialam krecone od góry a końcówki proste. Teraz falują więc
Podcinałam je ostatnio i końcówki są gładziutkie więc pewnie wybiorę się do fryzjera za 2 miesiące. A co do ewentualnych braków tak tylko chciałam zapytać z racji tego że je tak często farbuję i mi wszyscy mówią ze niedługo bd łysa ![]() . Przestałam, przynajmniej do października![]() Jedwabiu już nie używam, tzn. tego Joanny, za to mam ten z mazideł no i w waxach jest i innych maskach. Muszę wrócić do keratyny bo do paźdz. jest wazna.
|
|
#22895 |
|
Zakorzenienie
|
No to ja wrzucam moje wloski ktore dzisiaj wreszcie zrobily mi przyjemnosc aczkolwiek zostaly potraktowane niezbyt CG (ale na szczescie wszystko co mam ma i tak niewiele skaldnikow nie-cg), mysle ze duzo w tym tez zaslugi mojego meza ktory stara mi sie pomoc w ukladaniu wszystkiego i ciagle pyta 'jaki masz dla mnie front robot?', wiecie jestem jak dyrektor - stoje i wydaje polecenia
opis pielegnacji w dzienniku, na jednej fotce mozecie zobaczyc wychodzacy odrost, na razie trzymam sie dzielnie i nie mysle o farbowaniu ale o zgrozo chyba mam jednak siwe wlosy, przynajmniej tak to wyglada, nie ogladalam lepetyny tylko wczoraj nad uchem zobaczylam jednego, trudno mi powiedziec czy to siwy czy rozjasniony wiec na razie nic nie robie wloski kreca sie ladnie od gory natomiast dol jak widac fale, to te najdluzsze ktore sa mocno zniszczone, na razie jednak zero nozyczek, krotszych niestety bym juz nie zniosla
Fotograf wizerunkowy/biznesowy, portretowy i ślubny Miłośniczka psiaków, kawy i naleśników Moja praca i pasja Blog fotografa Poza pracą fotografa Edytowane przez Rybiorek Czas edycji: 2010-08-11 o 14:44 |
|
|
|
#22896 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#22897 |
|
Zakorzenienie
|
Dzieki Dziewczyny! Wlasnie o takie odpowiedzi mi chodzilo.. Moje pytanie odnosnie pierwszych efektow stosowania metody CG nie bylo wyrazem rozczarowania i tym,ze onanie dziala. Sledzilam mniej wiecej Wasze posty i wiem,ze trzeba sie edukowac i szukac swoich produktow i ogolnie sposobu pielegancji, a ja jak juz napisalam wyzej zaczynam,wiec dpiero sprawdzam co z czym i jak sie je
Jedynie chcialam sie podbudowac tym,ze u was pierwsze efekty tez nie byly powalajace;d Bo jakby kazda z Was zaczela pisac,ze miala mega skrety to jednak troche bym mnie to zniechecilo.
|
|
|
|
#22898 | ||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Cytat:
![]() Pseudofeministka w zasadzie Rybiorek już wszystko napisała. Ja podkreślę jeszcze rolę czasu i regularności w tym wszystkim. Cytat:
Moje dziś dostaną coś dobrego...
|
|
#22899 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wracam powoli do Was, fotki wloskow wrzucilam zeby nie bylo ze nie prowadze dokumentacji na biezaco, codziennik tez uzupelnilam ps. A co dobrego im zafundujesz?
|
|
#22900 |
|
Wtajemniczenie
|
|
#22901 |
|
Wtajemniczenie
|
rybiorek - super fryzurka. ja tam odrostu nie widze
![]() a na fotce od przodu wygladaja super. chcialabym zeby moje sie tak jadnie przy twarzy ukladaly |
|
|
|
#22902 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#22903 |
|
Wtajemniczenie
|
Rybiorku - dziekuje
![]() ale nie mam scietych na równo. po prostu krótsza warstwa sie jakos zgubiła już, z reszta przy mojej cieniznie to moge sobie pozwolic tylko na 2 warstwy - w przeciwnym wypadku beda piórka. Eloe - rowniez dziekuje ![]() wlasnie - co do podcinania i fryzjera. koncowek nadal nie mam rozdwojonych (8 miesiecy od fryzjera! ), ale sa juz lekko podsuszone. do tego lewa - silniejsza strona szybciej rosnie i nierównośc zaczyna byc widoczna. dlatego coraz mniej boje sie wrzesniowego fryzjera (chociaz wyszly mi nowe plany wakacyjne, jade na swój ostatni obóz studencki i dopiero po powrocie bede mogla jechac - wracam 4 wrzesnia - info dla Eloe i Indios )
|
|
|
|
#22904 |
|
Raczkowanie
|
No właśnie problem w tym ze na raz sie puszą i robi mi sie afro jeżeli wiesz o co mi chodzi
|
|
|
|
#22905 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#22906 |
|
Raczkowanie
|
mam pytanie, używała tóras z was pudrów z helfów? Najbardziej interesuje mnie Maka, Kalpi Tone i Kapoor Khali, myślicie że będą dobrze odzywiać włosy? na ile mniej wiecej użyć starcza jedno opakowanie?
Edytowane przez insanecurls Czas edycji: 2010-08-11 o 17:36 |
|
|
|
#22907 |
|
Zakorzenienie
|
A do czego chcesz uzywac? mam make i uzywam do masek - 2 lyzki mieszam z odzywka i nakladam na wilgotne wlosy, w sumie to chyba starcza mi na 10-12 masek
|
#22908 |
|
Zakorzenienie
|
Anka
chyba najdrowsze wlosy na forum, gladkosc, blask, skret Rockbunny, ladne zadbane wloski, podobaja mi sie ja natomiast mam problem ze zbyt miekkimi wlosami. Wiem, sa cienkie i jest ich malo, choc na zdjeciach wcale tak nie wygladaja. Po zmyciu odzywki d/s czuje jakie sa mieciutkie, albo zasluga olejow, ktore ostatnio namietnie stosuje i wlosy po nich sa gladkie, albo nie wiem, nadmiar emolientow. A juz najwieksze wygladzenie i miekkosc obserwuje po waxach L'biotica. Miekkie, a co za tych idzie takie "lekkie" co nie znaczy ze beda mialy duzo objetosci, wrecz przeciwnie, szybko klapna. Ciezko to wytlumaczyc Jedynie sobie tlumacze, ze moim wlosom moze brakowac protein, keratyny, ktora jest naturalnym budulcem wlosa, tylko nie mam teraz dostepu do mazidel i natury. Moze ktos sie zmaga z nadmierna miekkoscia
|
#22909 |
|
Zakorzenienie
|
w warszawie można kupić na domaniewskiej vatikę i niektóre olejki z helfów
http://www.littleindia.pl/index.php niebawem się tam wybieram i mam pytanko do dziewczyn ktore uzywaja amli - czy rzeczywiscie przyciemnia wlosy? Eloe ja właśnie dbałam o włosy, mimo to się spłukało. aczkolwiek nie olejowałam wtedy jakkolwiek mam niemiłe doświadczenia z salonami JLD i więcej tam nie zawitam moje dzisiejsze zakupy: Artiste odzywka intensywnie regerujaca(keratyna, jedwab, gliceryna, pantenol) Artiste odzywka wzmacniajaca(olejek jojoba, wyciag z 3 cytrusow,gliceryna, pantenol) maska Mypa shea karite
|
#22910 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
potem tragedia, obecnie stosuje sladowe ilosci odzywki b/s (mozna powiedziec mikroskopijne) i stosuje kosmetyki ktore maja w skladzie jakies proteiny (zwlaszcza maski), jedna lub dwie tak ze moge je stosowac do kazdego mycia (lub nie mycia bo czasami opuszczam samo mycie i od razu daje maske), dzisiaj zamiast odzywki b/s zastosowalam stylizator w kremie a potem cos a la zel (spiral spiritz) i moje cieniaski wygladaja spoko, rowniez nie mam dostepu do mazidel (chyba ze Syrenka mi pomoze) wiec nie dodaje nic do kosmetykow oprocz oleju kokosowego i jojoba, mysle ze powinnas popatrzec co masz w szafce i moze znajdzie sie cos z proteinamija nie jestem specem jak Eloe, Syrenka czy Jumaatt ale to co ja bym poradzila to porzadny specyfik na skalp, ja teraz znow wrocilam do czegos co nazywa sie Elixir z firmy Jason, seria Thin to Thick, dalam do analizowego i Syrenka przerobila sklad, mam wrazenie ze pomaga moim wloskom odbic sie od skalpu i jak wyschna to wygladaja dobrze objetosciowo (bez przesady bo sa wycieniowane ale wygladam jak czlowiek), znaczy to sie naklada na noc i rano zmywa ale widze roznice gdy to wetre a gdy nie
|
|
#22911 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
wloski chyba dochodza do siebie? wygladaja lepiej niz na wczesniejszych fotkach czyzbys zapomniala-mysli o farbowaniu tez zakazane ![]() hmm no tak pisze bo mnie tez korci , moze powinnam sie ubiczowac
Edytowane przez 12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293 Czas edycji: 2010-08-11 o 19:28 |
|
|
|
|
#22912 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ja mam takie za miękkie wlosy po prawie wszystkich odzywkach nivea ze starej serii i po nivei w piance z Q10. moge je stosowac 2-3 mycia z rzedu maks, potem wlosy sie juz gorzej ukladaja. po typowo emolientowych mam po splukaniu mega sliskie ale nie takie miekkie.wtedy jest lepiej. ale najlepiej to jest jak jest równowaga :P ps. - jutro trzeci test schaumy na objetosc. jak znowu bedzie dobry efekt to chyba okrzykne ja KWC (pomimo polyquata )
|
|
|
|
|
#22913 | ||
|
Zadomowienie
|
Do str. 77
Cytat:
Ja tego rozluźnienia skrętu nie widzę, ale skoro tak piszecie, to pewnie tak jest ![]() Cytat:
Nie wiem, co dokładnie tam chcesz zmieniać, bo widziałam, że linki do mojego blogu już są (i bardzo dobrze ).Jedynie, to nie za bardzo podoba mi się sformułowanie "ortodyksyjna CG", bo mi się kojarzy negatywnie Już wiem, że nie uniknę codziennego stosowania suszarki ![]() Ostatnio miałam od niej sporo odpoczynku, ale teraz jestem na antybiotykach (powinnam chyba napisać, że wreszcie, bo w końcu mi coś pomaga z ciągłymi problemy z zatokami i uszami). Niestety, to że biorę antybiotyki, nie zmieniło faktu, że jak położyłam się spać z wilgotnymi włosami (przez nieuwagę), to rano wstałam z bólem głowy i problemami z uszami Także bez suszarki ani rusz.
|
||
|
|
|
#22914 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
obcielas wlosy w mniej wiecej okresie dojrzewania- wlosy moga w tym czasie ulegajac zmianie- moga zaczac sie krecic lub prostowac, moze tez w tym czasie pojawila sie charakterystyczna dla kreciolkow suchosc unikaj goracej wody- jesli nie mozesz regulawac temp to lepiej myc w zimnej (mozna sie przyzwyczaic )nie czesz kreconych wlosow na sucho- niszczysz naturalnie formujace sie loki, co powoduje tylko nasilenie puchu, jesli dodatkowo wiazesz je ciasno-> najszybsza droga do polamania wlosow=wiekszy puch prawdopodobnie tylna zewnetrzna wartwa wlosow masz najbardziej zniszczona i sucha- stad Twoje problemy z odnowa w salonie nie mam doswiadczen, ale na Twoim miejscu raczej bym zrezygnowala- okazac sie moze ze bedzie to efekt do pierwszego mycia zamiast omo moze sprobujesz myc odzywka, olejowac kudelki, stosowac maski (nie pisalas nic o nich), proteiny itd... na efekty trzeba czekac, ale warto |
|
|
|
|
#22915 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny !
Mam problem. Kupilam sobie ostatnio na dniach szampon Hipp. Uzylam go dwa razy zaledwie i on tak mi cos placze moje wlosy, a wyczytałam o nim dobre opinie. Fakt mam suche i zniszczone a dodatkowo podkrecające się włosy, ale tez podrazniona troszke skore glowy, dlatego kupilam Hipp, gdyz wydawal mi sie skladowo odpowiedniejszy od Nivea Baby. Troszke tez mi ten szampon wysusza moje wlosy mimo dawania duzej ilosci maski/odżywki. Dlatego moje pytanie brzmi. Jaki szampon dla mnie moglybyscie polecic ewentualnie ?Moze te efekty placzenia i wysuszenia wystepuja tylko w poczatkowych fazach mycia ? Z góry dziekuje
Narzeczona 11.10.2013 Dbam o włosy Mój typ-2C. Od końca lipca 2010 dbam o swoje loczki !! ![]() Stop suszarce od końca czerwca 2010 ![]() Kantorzyca/Kantorka Zakonu Curlitanek ![]() Masz naturalne, kręcone włosy?Zajrzyj koniecznie: FaQ, Pigułka Edytowane przez bernadka20 Czas edycji: 2010-08-11 o 21:14 |
|
|
|
#22916 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Na plątanie polecam dodanie odrobiny odżywki (lekkiej, np Hegron) do spienionego szamponu. Powinno zapobiec plątaniu się włosów. Nie polecam Babydreama, jeśli Hipp plącze Ci włosy (Babydream, moim zdaniem, plącze znacznie bardziej). |
|
|
|
|
#22917 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
* masz suche i zniszczone włosy, a więc porowate, o nierównej powierzchni, co czyni je skłonnymi do platania i kołtunienia, * Hipp nie ma składników, dzięki którym włosy byłyby wygładzone a więc mogłyby się ślizgać po sobie, nie ułatwia rozczesywania jak to czynią np. szampony z silikonami. Może pomógłby szampon z większą ilością emolientów lub wygładzaczy, antystatyków; ale teraz żaden nie przychodzi mi na myśl. Może dziewczyny coś polecą. |
|
|
|
|
#22918 |
|
Wtajemniczenie
|
Bernadka może spróbuj tych nowych z Biowaxa są w podobnej cenie co hipp i też nie mają SLS
|
#22919 | |
|
Konto usunięte
|
Eloe i jumaatt
Cytat:
pomęczę najwyżej Tatusia ![]() najprostsze definicje z wikipedii "Nafta – ciekła frakcja ropy naftowej wrząca w granicach 150-320 °C, mająca gęstość 0,78-0,81 g/cm³. Żółtawa, palna ciecz o charakterystycznym zapachu, będąca mieszaniną węglowodorów, których cząsteczki zawierają 12-15 atomów węgla. Stosowana jako paliwo lotnicze (pod nazwą "kerozyna" lub "nafta lotnicza"), jako rozpuszczalnik oraz do celów kosmetycznych. Parafina to mieszanina stałych alkanów (powyżej 15 atomów węgla w cząsteczce), wydzielana z ciężkich frakcji o temperaturze wrzenia ponad 350°C (i pozostałości po destylacji) ropy naftowej, z frakcji smół wytlewnych z węgla brunatnego lub syntetycznie. Zależnie od stopnia rafinacji jasnożółta do białej, ma postać krystalicznego wosku (tłusta w dotyku), nierozpuszczalna w wodzie i etanolu, lecz rozpuszczalna w wielu innych rozpuszczalnikach organicznych (np. w terpentynie, eterze). W zależności od składu wyróżnia się następujące rodzaje parafiny (klasyfikacja przykładowa): parafina ciekła (inaczej olej parafinowy) - bezbarwna i bezwonna parafina miękka (temperatura topnienia 45-50°C) parafina twarda (temperatura topnienia ok. 60°C)" Właśnie parafinę ciekłą używa się do celów kosmetycznych i farmaceutycznych. Oba węglowodory by zadziałać muszą być ogrzane, tyle że ponieważ temperatura wrzenia nafty jest znacznie niższa, to znacznie łatwiej jest ją szybko podgrzać w warunkach domowych i tak łatwo jest się nią poparzyć/wystarczy folia i ręcznik lub ogrzanie suszarką/ i dalej typowe działanie-podgrzane pory się otwierają i powinno się rozpocząć wchłanianie, ale cząsteczki nafty nie potrafią wniknąć i tu mały problem-z jednej strony to co ma mniejsze cząsteczki od węglowodorów mogłoby zostać wchłonięte ale na cuda bym nie liczyła, organizm najlepiej przyswaja witaminy A+E po rozpuszczeniu w tłuszczach, a ropa jednak tłuszczem nie jest. Kolejna rzecz, że dość szybko witamina E się utlenia, czyli jeśli opakowanie nafty z witaminami jest w przeźroczystym opakowaniu to dostęp światła sprawi, że ta witamina się ulotni zanim zakupimy naftę wzbogaconą o tę witaminę. Pomijam, że akurat wzbogacania akurat o te witaminy jest dla mnie nielogiczne, bo to jest przeciwutleniacz. Natomiast biotyna i dalsze witaminy z grupy B jak najbardziej z punktu widzenia potrzeb włosa. Teoretycznie również gdyby najpierw nasmarować skalp naftą, a potem nałożyć jakiś składnik to składnik by nie wniknął-nafta stworzyłaby powłokę nie do przejścia. Sama nafta drażni ze względu właśnie na podwyższoną temperaturę /coś na zasadzie oblania skóry gorącym mlekiem-mleko nie wniknie, ale skórę uszkodzi/. Kolejny cytat tym razem o parafinie "Właściwości fizyczne parafiny sprawiają, że zabiegi wykonane przy jej użyciu usprawniają krążenie w naczyniach włosowatych skóry, wzmagają procesy utleniania tkankowego, ułatwiają resorpcję i wydalanie z tkanek toksycznych produktów procesu zapalnego. "http://www.doctormed.pl/wydzial/252/artykul/425/Lecznicze%20dzia%C5%82ani e%20parafiny w większości cytuję za moim Tatusiem a dzięki Wizażankom sama porządkuję moją wiedzę i szperam po rodzinnych archiwach. I przepraszam, że jeszcze nie umiem dobrze pisać na tym forum |
|
|
|
|
#22920 | |
|
Rozeznanie
|
Rybiorku - masz śliczną fryzurkę. Jestem naprawdę pod wrażeniem, że wyszła spod Twoich rąk. Żaden fryzjer by się nie powstydził
![]() A włoski wyglądają coraz ładniej. Na zdjęciach nie widać ani żadnych zniszczeń, ani odrostów Cytat:
Po ostatnim fryzjerze przez parę dni się ładnie układały wokół twarzy, a teraz znowu takie nie wiadomo co ![]() Zawsze proszę fryzjerów, żeby mi bardziej wycieniowali przy twarzy/zrobili jakąś pseudo grzywkę, ale boją się tego jak ognia. A jak słyszą grzywka, to w ogóle popłoch w oczach. Danusia, pięknie dziękuję ![]() Tak chodzę i chodzę wokół tej nafty, ale upewniłaś mnie w przekonaniu, że na skalp nakładać jej nie chcę. Jakbyś wynalazła jeszcze coś ciekawego, pisz |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:19.

) i zapytać przy okazji jak oceniacie ich stan (czy czegoś im brakuje) i rodzaj skrętu. 

) i myślę jak by im tu jeszcze dogodzić

Także bez suszarki ani rusz.