Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 764 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-08-11, 13:57   #22891
jumaatt
Rozeznanie

Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. V

Cytat:
Napisane przez Rockbunny Pokaż wiadomość
Hej!
Chciałabym sie pochwalić włosami (o ile jest czym) i zapytać przy okazji jak oceniacie ich stan (czy czegoś im brakuje) i rodzaj skrętu.
Włoski pięknie lśnią i wyglądają na zdrowe Jak na moje oko to skręt 2c, ale myślę, że można by go jeszcze podkręcić. Na Twoim miejscu skupiłabym się teraz na stylizacji i próbowała wyczarować mocniejszy skręt. Piszesz, że włosy na zdjęciu są bez stylizacji, może wkleisz jakieś ze stylizacją?

Cytat:
Napisane przez pseudofeministka Pokaż wiadomość
1.Najpierw umylam wlosy szaponem Joanny Naturii biosiarka z bursztynem. Czy szampon z slsem trzeba za kazdym razem uzywac gdy sie chce myc wlosy odzywka?? Czy tylko ten pierwszy raz?Bo z tego,co zrozumialam ma on za zadanie zmyc to co sie nadbudowalo na wlosach na skutek uzywania kosmetykow z silikonami etc,tak?
Szampon z SLSem tylko pierwszy raz. Chyba że używasz produktów z silikonami lub polyquatami, wtedy częściej. Ale na pewno nie przy każdym myciu

Cytat:
Napisane przez Paulinka675 Pokaż wiadomość
dopiero na wyprostowanych włosach widac było jak bardzo sa zniszczone, mam około 10-15 włosów zdrowych, reszta w stanie opłakanym. jak mam loki sprawa wygląda dużo lepiej, za to mam wrażenie, że te wszystkie specyfiki nic nie dają
Musimy być świadome jednego - zniszczonych włosów NIE DA SIĘ ZREGENEROWAĆ. Jedyne, co można zrobić, to za pomocą kosmetyków ukryć/przykryć/oblepić zniszczenia, co sprawi, że włosy będą miękkie, lśniące i nawilżone oraz nie dopuszczać do dalszych zniszczeń. I co najważniejsze - nie dopuszczać do zniszczenia nowych, zdrowych włosów.

Danusia, dziękujemy za cenne informacje
Mogę Cię trochę pomęczyć w sprawie nafty?

Cytat:
Napisane przez danusiaes Pokaż wiadomość
Nafta to tak samo jak parafina mieszanka węglowodorów.
Czym się różni konkretnie nafta od parafiny?

Cytat:
Działanie nafty polega wlaśnie na podrażnieniu cebulek.
Cytat:
Kolejna rzecz ważna przy nafcie-wciera się ją we włosy /nigdy w skalp/ i nie zostawia na dłużej niż 50 minut /przy wrażliwej skórze skalpu na max 20min/
Skoro nafty nie wciera się w skalp, to w jaki sposób ma drażnić te cebulki?

Cytat:
Często dodaje się do niej dodatki w formie witamin /łatwo się rozpuszczają w nafcie i dzięki temu podobno są lepiej przyswajalne,
Jak one mają przenikać do skóry, skoro nafta tworzy nieprzepuszczalną warstwę?

Cytat:
Uzylam to co polecalyscie, wiec dziwi mnie troche tekst w stylu,ze mam sie nie dziwic,ze efekty sa niezadowalajace. Owszem przekombinowalam troche z olejem, ale pozniej zmylam go emulsja Glorii - nie szamponem. Natomiast szamponem z SLSem mylamprzed myciem odzywka (tak jak jest to napisane w pigulce). Wiec nie wydaje mi se,zebym takich zlych kosmetkow uzyla i tak zle wszystko zrobila. Skoro takie sa tutaj polecane.Wiec juz sama nie wiem.
Zwróć uwagę, że nawet weteranki tego wątku ciągle próbują, sprawdzają i tak samo mają kryzysy włosowe i gorsze włosowe dni.
I tak samo często efekty są niezadowalające. Znaleźć odpowiednią pielęgnację dla siebie jest bardzo trudno.
My tutaj polecamy produkty, które mają dobry skład, nie niszczą włosów i które mają potencjał, aby na włosach zdziałać coś dobrego.
Ale to nie znaczy, że każdemu wszystko będzie pasować.
Każda z nas ma inny rodzaj włosa, grubość, skręt. Najwyraźniej zestaw, który wypróbowałaś nie podpasował Twoim włosom. Wniosek - spróbuj inaczej. I przygotuj się na to, że może to długo potrwać, zanim wybadasz włosy i będziesz wiedziała, jakie składniki lubią, jakie nie, na co reagują w stylizatorach itp.

Cytat:
Napisane przez Volyova Pokaż wiadomość
Tak sobie wykombinowałam, że będę obserwować - jak poczuję, że skóra skalpu jest podrażniona, to przerzucę się na mycie szamponem Babydream.

A co Ty byś poradziła?
Dokładnie to, co napisałaś powyżej. Plan jest wzorowy
Ja nie położę odżywki na skórę głowy Z kolei na skalp Eloe mycie odżywką działa łagodząco. Także obserwuj skórę głowy, jeśli metoda Ci podpasuje, kontynuuj

Cytat:
Tak na marginesie powiem Wam, że jestem bardzo zadowolona z tego jak teraz moje włosy wygladają Zawsze mnie wkurzały - suche, nijakie (ni to proste, ni falowane), grubie i sztywne (opis typu "Coarse" dokładnie oddaje ich stan) i napuszone lub klapnięte jeżeli użyłam odżywki. Widziałam, że coś robię nie tak, ale wiedziałam co.

Za to teraz niebo a ziemia - nawet jakieś 2 spiralki mi się zrobiły
Więc siedzę, studiuję forum (skarbnica wiedzy ) i myślę jak by im tu jeszcze dogodzić
Gratuluję sukcesów i czekamy na więcej takich relacji
jumaatt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-11, 13:58   #22892
so_fantastic
Raczkowanie

GG do so_fantastic

Eloe Dzięki, na pewno się będę świetnie bawić, bo to wyjazd marzeń Dzisiaj poszperam w sklepach, coś znajdę na włosy może.

Zapuszczam włosy, dbam o skręt, jestem sobą, robię to co kocham i żyję chwilą
Typ włosów: 3b/C/ii
so_fantastic jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-11, 14:06   #22893
kropcia007
Wtajemniczenie

Cytat:
Uzylam to co polecalyscie, wiec dziwi mnie troche tekst w stylu,ze mam sie nie dziwic,ze efekty sa niezadowalajace. Owszem przekombinowalam troche z olejem, ale pozniej zmylam go emulsja Glorii - nie szamponem. Natomiast szamponem z SLSem mylamprzed myciem odzywka (tak jak jest to napisane w pigulce). Wiec nie wydaje mi se,zebym takich zlych kosmetkow uzyla i tak zle wszystko zrobila. Skoro takie sa tutaj polecane.Wiec juz sama nie wiem.

Po prostu wrzuciłaś wszystko na raz, a przy zmianie pielęgnacji zdarza się że najpierw jest pogorszenie- włosy przyzwyczajają się do nowej pielęgnacji, a dopiero później widać efekty było o tym pisane Nie od razu Rzym zbudowano . U mnie mycie odżywką za pierwszym podejściem i przez następne 2 tyg w ogóle mi się nie spodobało i zraziło do tej metody włosy wyglądały paskudnie. A co do mycia szamponem przed przystąpieniem do mycia odżywką chodzi raczej o to by oczyścić włosy szamponem powiedzmy raz na 3 tyg a przez te 3 tyg myć odżywką a nie myć szamponem przed każdym myciem odżywką nie wiem jak mam dokładniej to wytłumaczyć

---------- Dopisano o 14:06 ---------- Poprzedni post napisano o 14:01 ----------

Cytat:
Napisane przez jumaatt Pokaż wiadomość

Zwróć uwagę, że nawet weteranki tego wątku ciągle próbują, sprawdzają i tak samo mają kryzysy włosowe i gorsze włosowe dni.
I tak samo często efekty są niezadowalające. Znaleźć odpowiednią pielęgnację dla siebie jest bardzo trudno.
My tutaj polecamy produkty, które mają dobry skład, nie niszczą włosów i które mają potencjał, aby na włosach zdziałać coś dobrego.
Ale to nie znaczy, że każdemu wszystko będzie pasować.
Każda z nas ma inny rodzaj włosa, grubość, skręt. Najwyraźniej zestaw, który wypróbowałaś nie podpasował Twoim włosom. Wniosek - spróbuj inaczej. I przygotuj się na to, że może to długo potrwać, zanim wybadasz włosy i będziesz wiedziała, jakie składniki lubią, jakie nie, na co reagują w stylizatorach itp.

ja po długim czasie wczoraj umyłam odżywką( joanna b/s mak i bawełna inspired by Rybiorek ) i byłam pozytywnie zaskoczona! Widocznie gdy kiegyś tego próbowałam (różowym youngiem) zastosowałam nieodpowiednią dla moich włosów odzywkę były brudne oklapnięte ...

Kwietniowa Mamusia - Maja

kropcia007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-11, 14:09   #22894
Rockbunny
Raczkowanie

Faktycznie, poszukałam fotek Msk i mamy prawie takie same włosy! Co dobrze rokuje bo może moje też skręcą się jeszcze bardziej :} Ja zawsze mialam krecone od góry a końcówki proste. Teraz falują więc
Podcinałam je ostatnio i końcówki są gładziutkie więc pewnie wybiorę się do fryzjera za 2 miesiące. A co do ewentualnych braków tak tylko chciałam zapytać z racji tego że je tak często farbuję i mi wszyscy mówią ze niedługo bd łysa . Przestałam, przynajmniej do października

Jedwabiu już nie używam, tzn. tego Joanny, za to mam ten z mazideł no i w waxach jest i innych maskach. Muszę wrócić do keratyny bo do paźdz. jest wazna.
pielęgnuję loki wg CG
nie farbuję
jem mało a często
hulam hopem
IM MNIEJ TYM LEPIEJ, działa na wszystko!
Rockbunny jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-11, 14:12   #22895
Rybiorek
Zakorzenienie

No to ja wrzucam moje wloski ktore dzisiaj wreszcie zrobily mi przyjemnosc aczkolwiek zostaly potraktowane niezbyt CG (ale na szczescie wszystko co mam ma i tak niewiele skaldnikow nie-cg), mysle ze duzo w tym tez zaslugi mojego meza ktory stara mi sie pomoc w ukladaniu wszystkiego i ciagle pyta 'jaki masz dla mnie front robot?', wiecie jestem jak dyrektor - stoje i wydaje polecenia , dzieki temu wczoraj nareszcie polozylam sie wczesniej i dzisiaj nie ziewam w pracy

opis pielegnacji w dzienniku, na jednej fotce mozecie zobaczyc wychodzacy odrost, na razie trzymam sie dzielnie i nie mysle o farbowaniu ale o zgrozo chyba mam jednak siwe wlosy, przynajmniej tak to wyglada, nie ogladalam lepetyny tylko wczoraj nad uchem zobaczylam jednego, trudno mi powiedziec czy to siwy czy rozjasniony wiec na razie nic nie robie

wloski kreca sie ladnie od gory natomiast dol jak widac fale, to te najdluzsze ktore sa mocno zniszczone, na razie jednak zero nozyczek, krotszych niestety bym juz nie zniosla
Blog fotografa
Poza pracą fotografa

Edytowane przez Rybiorek
Czas edycji: 2010-08-11 o 14:44
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-11, 14:14   #22896
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kropcia007 Pokaż wiadomość

ja po długim czasie wczoraj umyłam odżywką( joanna b/s mak i bawełna inspired by Rybiorek ) i byłam pozytywnie zaskoczona! Widocznie gdy kiegyś tego próbowałam (różowym youngiem) zastosowałam nieodpowiednią dla moich włosów odzywkę były brudne oklapnięte ...
jak dla mnie ta odzywka jest genialna, jako b/s dla mnie za ciezka ale jako do mycia, do splukiwania, na basen w celu ochrony wloskow super
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2010-08-11, 14:18   #22897
pseudofeministka
Zakorzenienie

Dzieki Dziewczyny! Wlasnie o takie odpowiedzi mi chodzilo.. Moje pytanie odnosnie pierwszych efektow stosowania metody CG nie bylo wyrazem rozczarowania i tym,ze onanie dziala. Sledzilam mniej wiecej Wasze posty i wiem,ze trzeba sie edukowac i szukac swoich produktow i ogolnie sposobu pielegancji, a ja jak juz napisalam wyzej zaczynam,wiec dpiero sprawdzam co z czym i jak sie jeJedynie chcialam sie podbudowac tym,ze u was pierwsze efekty tez nie byly powalajace;d Bo jakby kazda z Was zaczela pisac,ze miala mega skrety to jednak troche bym mnie to zniechecilo.
pseudofeministka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-11, 14:44   #22898
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
Napisane przez so_fantastic Pokaż wiadomość
Eloe Spisały się i to bardzo chyba 20 minut słuchałam zachwytów jakie to moje włosy teraz piękne, i mam oficjalny zakaz prostowania, pod groźbą wjazdu do domu i konfiskaty prostownicy
wspaniale

Pseudofeministka w zasadzie Rybiorek już wszystko napisała. Ja podkreślę jeszcze rolę czasu i regularności w tym wszystkim.

Cytat:
Napisane przez Volyova Pokaż wiadomość
Tak na marginesie powiem Wam, że jestem bardzo zadowolona z tego jak teraz moje włosy wygladają
kolejna dobra wiadomość

Moje dziś dostaną coś dobrego...

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-11, 14:47   #22899
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość

Pseudofeministka w zasadzie Rybiorek już wszystko napisała. Ja podkreślę jeszcze rolę czasu i regularności w tym wszystkim.
Witam Siostrzyczko, dziekuje za poparcie.

Wracam powoli do Was, fotki wloskow wrzucilam zeby nie bylo ze nie prowadze dokumentacji na biezaco, codziennik tez uzupelnilam

ps. A co dobrego im zafundujesz?
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2010-08-11, 14:49   #22900
kropcia007
Wtajemniczenie

Cytat:

Moje dziś dostaną coś dobrego...
cóż takiego

Stary 2010-08-11, 14:55   #22901
anka.d
Wtajemniczenie

rybiorek - super fryzurka. ja tam odrostu nie widze
a na fotce od przodu wygladaja super. chcialabym zeby moje sie tak jadnie przy twarzy ukladaly
anka.d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-11, 15:00   #22902
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anka.d Pokaż wiadomość
rybiorek - super fryzurka. ja tam odrostu nie widze

Cytat:
a na fotce od przodu wygladaja super. chcialabym zeby moje sie tak jadnie przy twarzy ukladaly
jedyne wyjscie to pocieniowac, mnie to z musu wyszlo, musialam obciac ale chcialam tez jak czlowiek wygladac ale jak znow zapuszcze to bede chyba miec rowne jak Ty (a propos - SUUUUUUPER WLOSKI MASZ)
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2010-08-11, 15:33   #22903
anka.d
Wtajemniczenie

Rybiorku - dziekuje
ale nie mam scietych na równo. po prostu krótsza warstwa sie jakos zgubiła już, z reszta przy mojej cieniznie to moge sobie pozwolic tylko na 2 warstwy - w przeciwnym wypadku beda piórka.

Eloe - rowniez dziekuje

wlasnie - co do podcinania i fryzjera. koncowek nadal nie mam rozdwojonych (8 miesiecy od fryzjera! ), ale sa juz lekko podsuszone. do tego lewa - silniejsza strona szybciej rosnie i nierównośc zaczyna byc widoczna. dlatego coraz mniej boje sie wrzesniowego fryzjera (chociaz wyszly mi nowe plany wakacyjne, jade na swój ostatni obóz studencki i dopiero po powrocie bede mogla jechac - wracam 4 wrzesnia - info dla Eloe i Indios )
Stary 2010-08-11, 16:04   #22904
asia093
Raczkowanie

No właśnie problem w tym ze na raz sie puszą i robi mi sie afro jeżeli wiesz o co mi chodzi
asia093 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-11, 16:21   #22905
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Rybiorku - dziekuje
ale nie mam scietych na równo. po prostu krótsza warstwa sie jakos zgubiła już, z reszta przy mojej cieniznie to moge sobie pozwolic tylko na 2 warstwy - w przeciwnym wypadku beda piórka.
nie powiedzialabym ze masz cienkie, wygladaja swietnie

Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2010-08-11, 17:33   #22906
insanecurls
Raczkowanie

mam pytanie, używała tóras z was pudrów z helfów? Najbardziej interesuje mnie Maka, Kalpi Tone i Kapoor Khali, myślicie że będą dobrze odzywiać włosy? na ile mniej wiecej użyć starcza jedno opakowanie?

Edytowane przez insanecurls
Czas edycji: 2010-08-11 o 17:36
insanecurls jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-11, 17:36   #22907
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez insanecurls Pokaż wiadomość
mam pytanie, używała tóras z was pudrów z helfów? Najbardziej interesuje mnie Maka, Kalpi Tone i Kapoor Khali, na ile mniej wiecej użyć starcza jedno opakowanie?
A do czego chcesz uzywac? mam make i uzywam do masek - 2 lyzki mieszam z odzywka i nakladam na wilgotne wlosy, w sumie to chyba starcza mi na 10-12 masek
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2010-08-11, 18:12   #22908
_Ewelka___
Zakorzenienie

GG do _Ewelka___

Anka chyba najdrowsze wlosy na forum, gladkosc, blask, skret przepiekne
Rockbunny, ladne zadbane wloski, podobaja mi sie

ja natomiast mam problem ze zbyt miekkimi wlosami. Wiem, sa cienkie i jest ich malo, choc na zdjeciach wcale tak nie wygladaja. Po zmyciu odzywki d/s czuje jakie sa mieciutkie, albo zasluga olejow, ktore ostatnio namietnie stosuje i wlosy po nich sa gladkie, albo nie wiem, nadmiar emolientow. A juz najwieksze wygladzenie i miekkosc obserwuje po waxach L'biotica. Miekkie, a co za tych idzie takie "lekkie" co nie znaczy ze beda mialy duzo objetosci, wrecz przeciwnie, szybko klapna. Ciezko to wytlumaczyc

Jedynie sobie tlumacze, ze moim wlosom moze brakowac protein, keratyny, ktora jest naturalnym budulcem wlosa, tylko nie mam teraz dostepu do mazidel i natury. Moze ktos sie zmaga z nadmierna miekkoscia
Stary 2010-08-11, 18:16   #22909
Paulinka675
Zakorzenienie

w warszawie można kupić na domaniewskiej vatikę i niektóre olejki z helfów

http://www.littleindia.pl/index.php

niebawem się tam wybieram i mam pytanko do dziewczyn ktore uzywaja amli - czy rzeczywiscie przyciemnia wlosy?

Eloe
ja właśnie dbałam o włosy, mimo to się spłukało. aczkolwiek nie olejowałam wtedy
jakkolwiek mam niemiłe doświadczenia z salonami JLD i więcej tam nie zawitam

moje dzisiejsze zakupy:
Artiste odzywka intensywnie regerujaca(keratyna, jedwab, gliceryna, pantenol)
Artiste odzywka wzmacniajaca(olejek jojoba, wyciag z 3 cytrusow,gliceryna, pantenol)
maska Mypa shea karite

2014 3
Anne Rice - Pandora

włosomaniaczka 11.2009

nic mnie bardziej nie drażni jak brak składów w KWC oraz na blogach kosmetycznych
Paulinka675 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-11, 18:28   #22910
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Ewelka___ Pokaż wiadomość

ja natomiast mam problem ze zbyt miekkimi wlosami. Wiem, sa cienkie i jest ich malo, choc na zdjeciach wcale tak nie wygladaja. Po zmyciu odzywki d/s czuje jakie sa mieciutkie, albo zasluga olejow, ktore ostatnio namietnie stosuje i wlosy po nich sa gladkie, albo nie wiem, nadmiar emolientow. A juz najwieksze wygladzenie i miekkosc obserwuje po waxach L'biotica. Miekkie, a co za tych idzie takie "lekkie" co nie znaczy ze beda mialy duzo objetosci, wrecz przeciwnie, szybko klapna. Ciezko to wytlumaczyc

Jedynie sobie tlumacze, ze moim wlosom moze brakowac protein, keratyny, ktora jest naturalnym budulcem wlosa, tylko nie mam teraz dostepu do mazidel i natury. Moze ktos sie zmaga z nadmierna miekkoscia
przes moment mialam to samo, przy splukiwaniu odzywki poprostu ptasie mleczko potem tragedia, obecnie stosuje sladowe ilosci odzywki b/s (mozna powiedziec mikroskopijne) i stosuje kosmetyki ktore maja w skladzie jakies proteiny (zwlaszcza maski), jedna lub dwie tak ze moge je stosowac do kazdego mycia (lub nie mycia bo czasami opuszczam samo mycie i od razu daje maske), dzisiaj zamiast odzywki b/s zastosowalam stylizator w kremie a potem cos a la zel (spiral spiritz) i moje cieniaski wygladaja spoko, rowniez nie mam dostepu do mazidel (chyba ze Syrenka mi pomoze) wiec nie dodaje nic do kosmetykow oprocz oleju kokosowego i jojoba, mysle ze powinnas popatrzec co masz w szafce i moze znajdzie sie cos z proteinami

ja nie jestem specem jak Eloe, Syrenka czy Jumaatt ale to co ja bym poradzila to porzadny specyfik na skalp, ja teraz znow wrocilam do czegos co nazywa sie Elixir z firmy Jason, seria Thin to Thick, dalam do analizowego i Syrenka przerobila sklad, mam wrazenie ze pomaga moim wloskom odbic sie od skalpu i jak wyschna to wygladaja dobrze objetosciowo (bez przesady bo sa wycieniowane ale wygladam jak czlowiek), znaczy to sie naklada na noc i rano zmywa ale widze roznice gdy to wetre a gdy nie
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2010-08-11, 19:27   #22911
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość
No to ja wrzucam moje wloski ktore dzisiaj wreszcie zrobily mi przyjemnosc aczkolwiek zostaly potraktowane niezbyt CG (ale na szczescie wszystko co mam ma i tak niewiele skaldnikow nie-cg), mysle ze duzo w tym tez zaslugi mojego meza ktory stara mi sie pomoc w ukladaniu wszystkiego i ciagle pyta 'jaki masz dla mnie front robot?', wiecie jestem jak dyrektor - stoje i wydaje polecenia , dzieki temu wczoraj nareszcie polozylam sie wczesniej i dzisiaj nie ziewam w pracy

opis pielegnacji w dzienniku, na jednej fotce mozecie zobaczyc wychodzacy odrost, na razie trzymam sie dzielnie i nie mysle o farbowaniu ale o zgrozo chyba mam jednak siwe wlosy, przynajmniej tak to wyglada, nie ogladalam lepetyny tylko wczoraj nad uchem zobaczylam jednego, trudno mi powiedziec czy to siwy czy rozjasniony wiec na razie nic nie robie

wloski kreca sie ladnie od gory natomiast dol jak widac fale, to te najdluzsze ktore sa mocno zniszczone, na razie jednak zero nozyczek, krotszych niestety bym juz nie zniosla
Rybionek- ladna fryzurka wloski chyba dochodza do siebie? wygladaja lepiej niz na wczesniejszych fotkach
czyzbys zapomniala-mysli o farbowaniu tez zakazane
hmm no tak pisze bo mnie tez korci , moze powinnam sie ubiczowac

Edytowane przez 12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293
Czas edycji: 2010-08-11 o 19:28
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-11, 20:01   #22912
anka.d
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez _Ewelka___ Pokaż wiadomość

dziekuje, ale chyba przesadzasz z tymi najzdrowszymi

ja mam takie za miękkie wlosy po prawie wszystkich odzywkach nivea ze starej serii i po nivei w piance z Q10. moge je stosowac 2-3 mycia z rzedu maks, potem wlosy sie juz gorzej ukladaja.
po typowo emolientowych mam po splukaniu mega sliskie ale nie takie miekkie.wtedy jest lepiej. ale najlepiej to jest jak jest równowaga :P

ps. - jutro trzeci test schaumy na objetosc. jak znowu bedzie dobry efekt to chyba okrzykne ja KWC (pomimo polyquata )
Stary 2010-08-11, 20:08   #22913
malgosia86
Zadomowienie

Do str. 77
Cytat:
Rzeczywiście sporo nie obcięłaś. Uff Ale widać, ze zareagowały na cięcie lekkim rozluźnieniem. Jestem pewna, że po kilku następnych myciach będą znów się lepiej układać. Choć i teraz niczego im nie brakuję

Ja tego rozluźnienia skrętu nie widzę, ale skoro tak piszecie, to pewnie tak jest
Cytat:
Małgosiu chyba podczepię linki do Twojego bloga w pigułce każdorazowo przy produktach. Zgadzasz się?
Pewnie
Nie wiem, co dokładnie tam chcesz zmieniać, bo widziałam, że linki do mojego blogu już są (i bardzo dobrze).
Jedynie, to nie za bardzo podoba mi się sformułowanie "ortodyksyjna CG", bo mi się kojarzy negatywnie

Już wiem, że nie uniknę codziennego stosowania suszarki
Ostatnio miałam od niej sporo odpoczynku, ale teraz jestem na antybiotykach (powinnam chyba napisać, że wreszcie, bo w końcu mi coś pomaga z ciągłymi problemy z zatokami i uszami).
Niestety, to że biorę antybiotyki, nie zmieniło faktu, że jak położyłam się spać z wilgotnymi włosami (przez nieuwagę), to rano wstałam z bólem głowy i problemami z uszami Także bez suszarki ani rusz.

malgosia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-11, 20:17   #22914
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez asia093 Pokaż wiadomość
Buu dziewczyny ja już nie wiem co robić... Mam strasznie strzasznie suche loki na wierzchu. Bo te pod spodem są ładne, nawilżone i co najlepsze układaja się w fale. Te z wierzchu puszą sie elektryzują i wyglądaja jakbym przez ok 4 lata urzywała taniej prostownicy za 20 zł!!!!
Ale ja 1 w życiu prostowałam włosy, suszarki nie używam, kilka razy myłam w goracej wodzie (mieszkam w internacuie a tam nie ma regulacji wody) ale przedtem były takie same!! Wszystko zaczeło się kiedy w wieku 12 lat (teraz mam 17) obcięłam moje długie fale. Włosy zaczęły się puszyć kręcic i być suche. Kilka razy do tej pory obcinałam końcówki ale włosy robiły się coraz gorsze!!! Myję włosy mnetodą CG szamponem yungiem do tego odrzywka garniera z avocado i jkimś tam mleczkiem, maseczka waxa do włosów ciemnych i nafta kosmetyczna. Robię tak od ok 2 tygodni. Wiem ze od razu nie ma super efektów ale mam juz dosc tych włosów. Przy twarzy włosy ktęcą sie w duże loki, na czubku mam afro a pod spodem fale. MASAKRA!!!! Bynajmniej znalazłam sposób aby włosy układały sie w fale (trochę zaprzeczę metodzie CG) :
Wieczorem suche włosy rozczesuje (mam wtedy niezłą szopę. Rodzinka aż się mnie przestraszyła xD) i spinam włosy w ciasny kok - rożek. Rano je rozpuszczam i są nawet nawet. Tylko strasznie się elektryzują i odstaje kilka włosów - wysuszenie...
Oczywiście przeczytałam wszystkie rady i linki w V części...
Czy uważacie, że odnowa biologiczna u fryzjera daje efekty? Widzialam w Kleopatrze ze robia taka na Loreale kreastense
troche sporo to koztuje weiec nie wiem czy sie zapisac
asia, to co mi sie nasunelo po przeczytaniu Twojego postu

obcielas wlosy w mniej wiecej okresie dojrzewania- wlosy moga w tym czasie ulegajac zmianie- moga zaczac sie krecic lub prostowac, moze tez w tym czasie pojawila sie charakterystyczna dla kreciolkow suchosc

unikaj goracej wody- jesli nie mozesz regulawac temp to lepiej myc w zimnej (mozna sie przyzwyczaic )

nie czesz kreconych wlosow na sucho- niszczysz naturalnie formujace sie loki, co powoduje tylko nasilenie puchu, jesli dodatkowo wiazesz je ciasno-> najszybsza droga do polamania wlosow=wiekszy puch

prawdopodobnie tylna zewnetrzna wartwa wlosow masz najbardziej zniszczona i sucha- stad Twoje problemy

z odnowa w salonie nie mam doswiadczen, ale na Twoim miejscu raczej bym zrezygnowala- okazac sie moze ze bedzie to efekt do pierwszego mycia

zamiast omo moze sprobujesz myc odzywka, olejowac kudelki, stosowac maski (nie pisalas nic o nich), proteiny itd... na efekty trzeba czekac, ale warto
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-11, 21:12   #22915
bernadka20
Wtajemniczenie

Dziewczyny !
Mam problem.
Kupilam sobie ostatnio na dniach szampon Hipp. Uzylam go dwa razy zaledwie i on tak mi cos placze moje wlosy, a wyczytałam o nim dobre opinie. Fakt mam suche i zniszczone a dodatkowo podkrecające się włosy, ale tez podrazniona troszke skore glowy, dlatego kupilam Hipp, gdyz wydawal mi sie skladowo odpowiedniejszy od Nivea Baby. Troszke tez mi ten szampon wysusza moje wlosy mimo dawania duzej ilosci maski/odżywki.
Dlatego moje pytanie brzmi.
Jaki szampon dla mnie moglybyscie polecic ewentualnie ?Moze te efekty placzenia i wysuszenia wystepuja tylko w poczatkowych fazach mycia ?
Z góry dziekuje
Stop suszarce od końca czerwca 2010
Kantorzyca/Kantorka Zakonu Curlitanek
Masz naturalne, kręcone włosy?Zajrzyj koniecznie: FaQ, Pigułka

Edytowane przez bernadka20
Czas edycji: 2010-08-11 o 21:14
bernadka20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-11, 21:19   #22916
malgosia86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez bernadka20 Pokaż wiadomość
Dziewczyny !
Mam problem.
Kupilam sobie ostatnio na dniach szampon Hipp. Uzylam go dwa razy zaledwie i on tak mi cos placze moje wlosy, a wyczytałam o nim dobre opinie. Fakt mam suche i zniszczone a dodatkowo podkrecające się włosy, ale tez podrazniona troszke skore glowy, dlatego kupilam Hipp, gdyz wydawal mi sie skladowo odpowiedniejszy od Nivea Baby. Troszke tez mi ten szampon wysusza moje wlosy mimo dawania duzej ilosci maski/odżywki.
Jaki szampon dla mnie moglybyscie polecic ewentualnie ?Moze te efekty placzenia i wysuszenia wystepuja tylko w poczatkowych fazach mycia ?
Z góry dziekuje
Jeśli stosujesz Hippa to przede wszystkim powinnaś go sobie najpierw wymieszać z wodą w jakimś mniejszym pojemników, ew. w niższej szklance (nie wiem, jak teraz to robisz) i "wstrząsnąć" tak, aby się spienił. Tak jest łatwiej nakładać szampon na włosy.
Na plątanie polecam dodanie odrobiny odżywki (lekkiej, np Hegron) do spienionego szamponu. Powinno zapobiec plątaniu się włosów.

Nie polecam Babydreama, jeśli Hipp plącze Ci włosy (Babydream, moim zdaniem, plącze znacznie bardziej).

malgosia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-11, 21:24   #22917
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez bernadka20 Pokaż wiadomość
Dziewczyny !
Mam problem.
Z góry dziekuje
Włosy plączą Ci się z dwóch powodów:
* masz suche i zniszczone włosy, a więc porowate, o nierównej powierzchni, co czyni je skłonnymi do platania i kołtunienia,
* Hipp nie ma składników, dzięki którym włosy byłyby wygładzone a więc mogłyby się ślizgać po sobie, nie ułatwia rozczesywania jak to czynią np. szampony z silikonami.
Może pomógłby szampon z większą ilością emolientów lub wygładzaczy, antystatyków; ale teraz żaden nie przychodzi mi na myśl.
Może dziewczyny coś polecą.
syrenka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-11, 21:31   #22918
kropcia007
Wtajemniczenie

Bernadka może spróbuj tych nowych z Biowaxa są w podobnej cenie co hipp i też nie mają SLS

Stary 2010-08-11, 21:56   #22919
201605090958
Konto usunięte

Eloe i jumaatt
Cytat:
Napisane przez jumaatt Pokaż wiadomość
?

Mogę Cię trochę pomęczyć w sprawie nafty?

Czym się różni konkretnie nafta od parafiny?

Skoro nafty nie wciera się w skalp, to w jaki sposób ma drażnić te cebulki?

Jak one mają przenikać do skóry, skoro nafta tworzy nieprzepuszczalną warstwę?
po kolei
pomęczę najwyżej Tatusia
najprostsze definicje z wikipedii
"Nafta – ciekła frakcja ropy naftowej wrząca w granicach 150-320 °C, mająca gęstość 0,78-0,81 g/cm³. Żółtawa, palna ciecz o charakterystycznym zapachu, będąca mieszaniną węglowodorów, których cząsteczki zawierają 12-15 atomów węgla. Stosowana jako paliwo lotnicze (pod nazwą "kerozyna" lub "nafta lotnicza"), jako rozpuszczalnik oraz do celów kosmetycznych.
Parafina to mieszanina stałych alkanów (powyżej 15 atomów węgla w cząsteczce), wydzielana z ciężkich frakcji o temperaturze wrzenia ponad 350°C (i pozostałości po destylacji) ropy naftowej, z frakcji smół wytlewnych z węgla brunatnego lub syntetycznie. Zależnie od stopnia rafinacji jasnożółta do białej, ma postać krystalicznego wosku (tłusta w dotyku), nierozpuszczalna w wodzie i etanolu, lecz rozpuszczalna w wielu innych rozpuszczalnikach organicznych (np. w terpentynie, eterze).
W zależności od składu wyróżnia się następujące rodzaje parafiny (klasyfikacja przykładowa):
parafina ciekła (inaczej olej parafinowy) - bezbarwna i bezwonna
parafina miękka (temperatura topnienia 45-50°C)
parafina twarda (temperatura topnienia ok. 60°C)"

Właśnie parafinę ciekłą używa się do celów kosmetycznych i farmaceutycznych.
Oba węglowodory by zadziałać muszą być ogrzane, tyle że ponieważ temperatura wrzenia nafty jest znacznie niższa, to znacznie łatwiej jest ją szybko podgrzać w warunkach domowych i tak łatwo jest się nią poparzyć/wystarczy folia i ręcznik lub ogrzanie suszarką/ i dalej typowe działanie-podgrzane pory się otwierają i powinno się rozpocząć wchłanianie, ale cząsteczki nafty nie potrafią wniknąć i tu mały problem-z jednej strony to co ma mniejsze cząsteczki od węglowodorów mogłoby zostać wchłonięte ale na cuda bym nie liczyła, organizm najlepiej przyswaja witaminy A+E po rozpuszczeniu w tłuszczach, a ropa jednak tłuszczem nie jest. Kolejna rzecz, że dość szybko witamina E się utlenia, czyli jeśli opakowanie nafty z witaminami jest w przeźroczystym opakowaniu to dostęp światła sprawi, że ta witamina się ulotni zanim zakupimy naftę wzbogaconą o tę witaminę. Pomijam, że akurat wzbogacania akurat o te witaminy jest dla mnie nielogiczne, bo to jest przeciwutleniacz. Natomiast biotyna i dalsze witaminy z grupy B jak najbardziej z punktu widzenia potrzeb włosa.
Teoretycznie również gdyby najpierw nasmarować skalp naftą, a potem nałożyć jakiś składnik to składnik by nie wniknął-nafta stworzyłaby powłokę nie do przejścia.

Sama nafta drażni ze względu właśnie na podwyższoną temperaturę /coś na zasadzie oblania skóry gorącym mlekiem-mleko nie wniknie, ale skórę uszkodzi/.

Kolejny cytat tym razem o parafinie "Właściwości fizyczne parafiny sprawiają, że zabiegi wykonane przy jej użyciu usprawniają krążenie w naczyniach włosowatych skóry, wzmagają procesy utleniania tkankowego, ułatwiają resorpcję i wydalanie z tkanek toksycznych produktów procesu zapalnego. "http://www.doctormed.pl/wydzial/252/artykul/425/Lecznicze%20dzia%C5%82ani e%20parafiny
w większości cytuję za moim Tatusieminformacje o ziołach mam swoje własne, żywieniowe od kuzynki po biotechnologii żywienia-idealna rodzinkaa dzięki Wizażankom sama porządkuję moją wiedzę i szperam po rodzinnych archiwach. I przepraszam, że jeszcze nie umiem dobrze pisać na tym forum
201605090958 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-12, 09:02   #22920
jumaatt
Rozeznanie

Rybiorku - masz śliczną fryzurkę. Jestem naprawdę pod wrażeniem, że wyszła spod Twoich rąk. Żaden fryzjer by się nie powstydził
A włoski wyglądają coraz ładniej. Na zdjęciach nie widać ani żadnych zniszczeń, ani odrostów

Cytat:
Też mam problem z włosami przy twarzy. Mam wrażenie, że tak sobie po prostu zupełnie beznamiętnie i bez ładu i składu wiszą.
Po ostatnim fryzjerze przez parę dni się ładnie układały wokół twarzy, a teraz znowu takie nie wiadomo co
Zawsze proszę fryzjerów, żeby mi bardziej wycieniowali przy twarzy/zrobili jakąś pseudo grzywkę, ale boją się tego jak ognia. A jak słyszą grzywka, to w ogóle popłoch w oczach.

Danusia, pięknie dziękuję
Tak chodzę i chodzę wokół tej nafty, ale upewniłaś mnie w przekonaniu, że na skalp nakładać jej nie chcę.
Jakbyś wynalazła jeszcze coś ciekawego, pisz
jumaatt jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości