Biżuteryjna DG - Strona 41 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Biżuteria

Notka

Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-07-06, 10:42   #1201
Beacia87
Zadomowienie

GG do Beacia87
Dot.: Biżuteryjna DG

No moja kasa tak inteligentna niestety nie jest. Zresztą jest trochę więcej modeli kas bez takiej funkcji.
Stary 2010-07-06, 11:28   #1202
Sanea
Raczkowanie

GG do Sanea

Cytat:
Napisane przez Beacia87 Pokaż wiadomość
Wpadłam w lekką panikę - nie zrobiłam raportu dobowego, a następnego dnia nabiłam na kasę kolejną sprzedaż. W związku z tym mam wszystko na jednym raporcie. Jutro mam zamiar iść do Urzędu Skarbowego dowiedzieć się co z tym zrobić, ale chciałabym się dowiedzieć czy ktoś miał taką sytuację i jakie są tego konsekwencje. Bo przypuszczam, że karę jakąś będę musiała zapłacić..
To ja powiem tak, 4tego zrobiłam tak samo Bo wcześniejszą sprzedaż miałam 1szego, byłam przekonana, że dobówka była i nabiłam kolejny paragon, a potem zerkam na utarg i aż zbladłam. Rzuciłam się na poszukiwania i generalnie wyszło na to, że nie powinno to stanowić problemu - oczywiście, w razie kontroli mogą o to zapytać, ale nie oszukujesz nikogo mając sprzedaż z dwóch dni na jednym raporcie dobowym, miesięczny i tak będzie się zgadzał!
Problemem byłaby sytuacja na przełomie miesiąca, wtedy byłyby różnice w VAT i trzeba by się od ręki pewnie tłumaczyć, a tak, ja tam śpię spokojnie, wydaje mi się, że Ty też powinnaś

Niestety, wiele modeli kas nie ma funkcji blokady, o czym przekonałam się przekopując sieć w poszukiwaniu odpowiedzi. Moja też tak bystra nie jest i nie krzyczy, jeśli się o dobówce zapomni. Ale teraz wiem, że przed następną sprzedażą muszę sprawdzić, czy zrobiłam
Sanea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-06, 13:12   #1203
Beacia87
Zadomowienie

GG do Beacia87

Byłam w US (swoją drogą u mnie babeczka od vatu jest bardzo miłą i pomocną kobietą) i dowiedziałam się, że tragedii nie ma - mam tylko w zeszycie korekt opisać tą dobówkę - że zawiera sprzedaż z dwóch dni i ile wynosiła w każdym z nich.

Panikara ze mnie straszna, a jak sie okazało nie było powodu.
Stary 2010-07-06, 17:31   #1204
Admira07
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Sanea Pokaż wiadomość
Problemem byłaby sytuacja na przełomie miesiąca, wtedy byłyby różnice w VAT i trzeba by się od ręki pewnie tłumaczyć, a tak, ja tam śpię spokojnie, wydaje mi się, że Ty też powinnaś
No właśnie ja tak miałam a moja kasa też z tych z cyklu "kamienna twarz", nic nie podpowie. Sprzedałam kolczyki, nabiłam cenę, nie zrobiłam raportu dobowego, a nastepny dzień to był już kolejny miesiąc. A że sprzedaż była dość sporadyczna, minęło kilka dni zanim się zabrałam za raport fiskalny miesięczny i trochę się zdziwiłam, że nie mam tam zaliczonej ostatniej sprzedaży. Zrobiłam więc dobowy, sprzedaż się na paragonie objawiła jakbym dopiero ją nabiła. Trudno, VAT zapłaciłam tak, jakby sprzedaż była poprzedniego miesiąca, bo przecież dzienny paragon za te kolczyki wydałam normalnie, w KPiR też wpisałam jak było rzeczywiście, a w kolejnym miesiącu sobie odjęłam.
Opisałam wszystko co po kolei nabroiłam, po czym 2 miesiące później zrobiłam to samo.
Na szczyty gapiostwa wzniosłam się jednak kilka miesięcy później, kiedy grudzień pięknie zmienił się w styczeń kolejnego roku rozliczeń, a ja zostałam z niewykonanym grudniowym raportem dobowym. Wszystko da się jednak odkręcić, wyjaśnić. Państwo nie straciło mojego (nędznego, ale jednak) podatku za grudzień, bo w rozliczeniu VAT sprzedaż ujęłam. Tyle, że prawie opowiadanie napisałam wyjaśniając sytuację.
Co nas nie zabije, to wzmocni - o ile przy pierwszej pomyłce spanikowałam potwornie, o tyle tę roczną przywitałam tylko pokiwaniem głową nad własną głupotą i westchnieniem ulgi, że wiem co robić dalej
Admira07 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-24, 14:06   #1205
KarmazynowyKamyk
Zakorzenienie

GG do KarmazynowyKamyk

Mam pytanko...
Dostałam zwrot biżuta, z paragonem, metką itd.
Co ja mam teraz z tym zrobić?
Tzn. papierowo...
Stary 2010-07-24, 23:32   #1206
clementinne
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez KarmazynowyKamyk Pokaż wiadomość
Mam pytanko...
Dostałam zwrot biżuta, z paragonem, metką itd.
Co ja mam teraz z tym zrobić?
Tzn. papierowo...

Protokół anulowania sprzedaży z kasy. Podpiąć paragonik i wsio.

(Mogę Ci przesłać )
clementinne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-24, 23:53   #1207
KarmazynowyKamyk
Zakorzenienie

GG do KarmazynowyKamyk

Cytat:
Napisane przez clementinne Pokaż wiadomość
Protokół anulowania sprzedaży z kasy. Podpiąć paragonik i wsio.

(Mogę Ci przesłać )
Poszło PW
Dzięki
Stary 2010-07-25, 13:57   #1208
poppppy
Zadomowienie

Właśnie dzwonił do mnie znajomy księgowy z informacją, że weszło w życie rozporządzenie Ministerstwa Finansów dopuszczające wysyłanie faktur e-mailem bez podpisu elektronicznego....
Nie udało mi się co prawda zlokalizować tej informacji w necie.....acz faktem jest że temat jest od kilku dni na tapecie
http://vat.pl/2107_mg_faktury_wysyla...galne_6602.php

To tak jakby ktoś nie był na bieżąco....ale pewnie zainteresowani śledzą temat
Stary 2010-07-25, 14:19   #1209
clementinne
Zadomowienie

Nie weszło:

http://di.com.pl/news/32785,1,0,Fakt..._drukowac.html

Póki co: "wkrótce Minister Finansów Jacek Rostowski wyda rozporządzenie". Z naciskiem na "wkrótce"
Stary 2010-07-30, 12:29   #1210
ResurrectionOfHappiness
Rozeznanie

Nie bijcie jeśli już gdzieś było, ale jako kobieta pracująca nie mam czasu na przeczytanie 40stron (choć jest to kuszące, bo wizaż wciąga jak nie wiem co), a wyszukiwarka odmawia współpracy tzn. mówi, że nic nie znalazła...

Nabiłam dziś pierwszy paragon () (kasa Novitus Bravo) i mam wątpliwości co do sposobu płatności. Zamówienie zostało złożone za posrednictwem galerii B. Płatność przelewem. W mojej kasie są opcje: gotówka, karta, czek i kredyt. Przelewu nie ma. Powstało pytanie jak to nabić? Zadzwoniłam do swojego biura rachunkowego i tam mi powiedziano, że "kredyt". Ale ja nadal mam wątpliwości.
Jaką formę płatności wbijacie? A może da się przeprogramować kasę i dodać formę "przelew"?
ResurrectionOfHappiness jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-30, 12:46   #1211
zuteria
Rozeznanie

Ja nabijam po prostu gotówkę.

Chainmaille w moim wykonaniu, będzie mi miło jeśli skomentujesz

zuteria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-30, 12:49   #1212
poppppy
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ResurrectionOfHappiness Pokaż wiadomość
Nie bijcie jeśli już gdzieś było, ale jako kobieta pracująca nie mam czasu na przeczytanie 40stron (choć jest to kuszące, bo wizaż wciąga jak nie wiem co), a wyszukiwarka odmawia współpracy tzn. mówi, że nic nie znalazła...

Nabiłam dziś pierwszy paragon () (kasa Novitus Bravo) i mam wątpliwości co do sposobu płatności. Zamówienie zostało złożone za posrednictwem galerii B. Płatność przelewem. W mojej kasie są opcje: gotówka, karta, czek i kredyt. Przelewu nie ma. Powstało pytanie jak to nabić? Zadzwoniłam do swojego biura rachunkowego i tam mi powiedziano, że "kredyt". Ale ja nadal mam wątpliwości.
Jaką formę płatności wbijacie? A może da się przeprogramować kasę i dodać formę "przelew"?
To ciekawe bo ja mam kase Novitus Bravo......i nie mam takich opcji
Stary 2010-07-30, 12:59   #1213
KarmazynowyKamyk
Zakorzenienie

GG do KarmazynowyKamyk

Hihihi... A ja nie mam pojęcia co tam nabijam...
Stary 2010-07-30, 13:21   #1214
clementinne
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ResurrectionOfHappiness Pokaż wiadomość
Wbijamy "gotówka" i nie kombinujemy
Stary 2010-07-30, 13:51   #1215
ResurrectionOfHappiness
Rozeznanie

Dzięki za błyskawiczną reakcję . A miałyście jakieś kontrole i było ok?
Stary 2010-07-31, 13:19   #1216
anulka09
Raczkowanie

Własnie zakładam DG, staram się o dofinansowanie - z tym, że będzie to zupełnie inna branża- mały sklepik z grami na konsole. Ale chciałabym tez sprzedawać moje kolczyki (allegro i trochę w sklepie stacjonarnym). Może mogłybyście podpowiedzieć mi jakie formalności muszę spełnić - oczywiście dopisać biżu do PKD, ale jak z rozliczaniem? W sprzedaży gier będzie to zapewne księga przychodów i rozchodów. Mogę to połączyć i prowadzić wspólną księgę?
anulka09 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-03, 11:38   #1217
ResurrectionOfHappiness
Rozeznanie

Wyjaśniła się sprawa paragonów. Nadal miałam wątpliwości więc zadzwoniłam na Krajowa Infolinię Podatkową i tam dowiedziałam się, że przy przelewie jednak trzeba nabijać formę płatności "kredyt". Czyli na kasie takiej ja moja (Novitus Bravo) zamiast "ok gotówka" "F" i "6".
Nie wiem czy z nabijania jako gotówka mogą wyniknąć jakieś konsekwencję, skoro tak robicie, to pewnie nie. Ale może komuś się przyda ta informacja.

Edytowane przez ResurrectionOfHappiness
Czas edycji: 2010-08-03 o 11:40
Stary 2010-08-07, 12:12   #1218
Pepus
Wtajemniczenie

GG do Pepus

Cytat:
Napisane przez anulka09 Pokaż wiadomość
Własnie zakładam DG, staram się o dofinansowanie - z tym, że będzie to zupełnie inna branża- mały sklepik z grami na konsole. Ale chciałabym tez sprzedawać moje kolczyki (allegro i trochę w sklepie stacjonarnym). Może mogłybyście podpowiedzieć mi jakie formalności muszę spełnić - oczywiście dopisać biżu do PKD, ale jak z rozliczaniem? W sprzedaży gier będzie to zapewne księga przychodów i rozchodów. Mogę to połączyć i prowadzić wspólną księgę?
Tez mnie to ciekawi jak rozliczyć sprzedaż sklep + sprzedaż internetowa
Szukałam informacji ale jakoś nie mogę znaleźć.

Pepus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-12, 17:01   #1219
lunamin
Zadomowienie

Pytanko o kasę fiskalną. Czy po zakupie kasy pisałyście o zwrot z urzędu? I czy automatycznie wiąże się to z kontrolą?
Mój ksiegowy tak dobrze prowadzi księgi, że nie mam od czego odliczyć wydatku na kasę...
Stary 2010-08-12, 19:21   #1220
Beacia87
Zadomowienie

GG do Beacia87

Cytat:
Napisane przez lunamin Pokaż wiadomość
Pytanko o kasę fiskalną. Czy po zakupie kasy pisałyście o zwrot z urzędu? I czy automatycznie wiąże się to z kontrolą?
Mój ksiegowy tak dobrze prowadzi księgi, że nie mam od czego odliczyć wydatku na kasę...
Ja miałam zwrot pieniędzy za kasę. Miałam też zwrot podatku vat na konto, więc i kontrola była - nie wiem czy tak jest wszędzie, ale u mnie w us jak jest zwrot vat, to od razu jest kontrola. Ale nie było to nic strasznego - zaniosłam wszystkie faktury i rejestry do us i babka je sprawdzała (czy się kwoty zgadzają, daty itp.), a następnego dnia je odebrałam.
Stary 2010-08-12, 19:43   #1221
zuteria
Rozeznanie

Ja od znajomej księgowej usłyszałam, że za kasę żadnego zwrotu nie ma i że jedynie podatek vat będę mogła sobie odliczyć. I nie wiem, czy to ta pani wprowadziła mnie w błąd czy też źle zrozumiałam Ciebie, Beata? Czy rzeczywiście miałaś zwrot jakiejś części pieniędzy (poza podatkiem)?

Chainmaille w moim wykonaniu, będzie mi miło jeśli skomentujesz

zuteria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-12, 20:20   #1222
clementinne
Zadomowienie

Cytat:

To, że teraz nie masz od czego odliczyć wydatku na kasę nie znaczy, że masz o ten zwrot nie prosić On się wykorzysta, jak już podatek zaczniesz płacić. A konkretnie: zwrotu za kasę nie dostajesz "do łapki", tylko powiedzmy, masz 500zł do odliczenia za kasę, i wychodzi Ci gdzieś tam, że masz 100zł podatku do zapłacenia. Więc go nie płacisz, ale kwota do odliczenia za kasę zmniejsza się do 400zł. I tak dalej. Kontroli nie ma

Podobnie z VAT-em - proszenie o zwrot VAT-u to zaproszenie US na kontrolę, z automatu wręcz. Ale po co to robić - my wszystko mamy i tak na 22% (23% niedługo...), więc kiedyś ten podatek zaczniesz płacić. Zamiast zapraszać US na kontrolę teraz, lepiej poczekać - ta nadpłata i tak się wykorzysta na opłacanie VAT-u.
Stary 2010-08-12, 20:50   #1223
lunamin
Zadomowienie

Możliwości z odliczeniem wydatku na kasę są dwie. Albo właśnie odliczenie 90% (max 700zł) ceny netto kasy od podatku należnego do zapłacenia, albo zwrócenie się do US o zwrot tej kwoty za kasę. US wypłaca w dwóch transzach po 50% należnej kwoty. A co do Vat-u to podobna zasada.
Do końca roku z pewnością nie będę miała 670zł podatku do zapłacenia, a tylę mogę dostać zwrotu za kasę. Chcę kupić Datecs Maluch Bis za 899zł brutto.
O zwrot VAT z pewnością się nie zwrócę, bo to faktycznie od razu kontrola. A działalność prowadzę od 2003r, zatem kontrola to nie tylko kilka faktur, tylko masa różnych dokumentów...
Ktoś zwracał się o zwrot za kasę, bez zwrotu VAT?
Stary 2010-08-12, 21:06   #1224
Sunflower55
Zadomowienie

Cytat:
Możliwości z odliczeniem wydatku na kasę są dwie. Albo właśnie odliczenie 90% (max 700zł) ceny netto kasy od podatku należnego do zapłacenia, albo zwrócenie się do US o zwrot tej kwoty za kasę. US wypłaca w dwóch transzach po 50% należnej kwoty. A co do Vat-u to podobna zasada.
Do końca roku z pewnością nie będę miała 670zł podatku do zapłacenia, a tylę mogę dostać zwrotu za kasę. Chcę kupić Datecs Maluch Bis za 899zł brutto.
O zwrot VAT z pewnością się nie zwrócę, bo to faktycznie od razu kontrola. A działalność prowadzę od 2003r, zatem kontrola to nie tylko kilka faktur, tylko masa różnych dokumentów...
Ktoś zwracał się o zwrot za kasę, bez zwrotu VAT?
Ja miałam zwrot za kasę bez zwrotu vatu i obeszło się bez żadnych kontroli
Sunflower55 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-12, 21:11   #1225
frufelek
Rozeznanie

Ja miałam zwrot za kasę bez zwrotu Vatu. W 4 transzach (nie w dwóch). Bez problemu i bez kontroli A Vat mi przechodzi na kolejne miesiące...
Stary 2010-08-12, 22:12   #1226
Beacia87
Zadomowienie

GG do Beacia87

Cytat:
Napisane przez zuteria Pokaż wiadomość
Ja od znajomej księgowej usłyszałam, że za kasę żadnego zwrotu nie ma i że jedynie podatek vat będę mogła sobie odliczyć. I nie wiem, czy to ta pani wprowadziła mnie w błąd czy też źle zrozumiałam Ciebie, Beata? Czy rzeczywiście miałaś zwrot jakiejś części pieniędzy (poza podatkiem)?
Dziewczyny już właściwie odpowiedziały, ale jako, że pytanie było kierowane do mnie, to uzupełnię - można dostać zwrot pieniążków za kasę - jeśli ktoś rozlicza się miesięcznie (formularz vat 7) to w 4 ratach po 175 zł, jeśli kwartalnie (vat 7-k) w dwóch po 350 zł (przyjęłam założenie, że 90% ceny netto kasy jest równe lub wyższe niż 700 zł). W formularzu vat 7-k jest to poz. 59 w części E "Kwota wydatkowana na zakup kas rejestrujących, przysługująca do zwrotu w danym okresie rozliczeniowym".

Edytowane przez Beacia87
Czas edycji: 2010-08-13 o 22:45
Beacia87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-13, 08:06   #1227
Whitecoffe
Rozeznanie

Na ile przed rozpoczęciem DG trzeba złożyć zawiadomienie do US aby potem uzyskać zwrot za kasę. Czytałam wątek i gdzieś na początku jest , że na 20 dni przed , potem, że na 7 pzed, i jeszcze , że wystarczy na dzień przed.
Widzę, że temat na bieżąco, więc proszę o rozjaśnienie sprawy.
Whitecoffe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-13, 08:34   #1228
Beacia87
Zadomowienie

GG do Beacia87

Cytat:
Napisane przez Whitecoffe Pokaż wiadomość
Na ile przed rozpoczęciem DG trzeba złożyć zawiadomienie do US aby potem uzyskać zwrot za kasę. Czytałam wątek i gdzieś na początku jest , że na 20 dni przed , potem, że na 7 pzed, i jeszcze , że wystarczy na dzień przed.
Widzę, że temat na bieżąco, więc proszę o rozjaśnienie sprawy.
Wystarczy na 1 dzień przed fiskalizacją, nie przed rozpoczęciem dg. Tam, gdzie kupisz kasę dadzą Ci pewnie wzór tego pisma.
Stary 2010-08-13, 21:10   #1229
Whitecoffe
Rozeznanie

Dziękuję Beacia
A czy biżuteryjki powinny prowadzić ewidencję środków trwałych? Czy aparat fotograficzny, komputer, kasa fiskalna, zestaw do foto zalicza się do tych środków czy nie?
Myślałam, że nie będę mieć pytań po przeczytaniu wątku ale mam już za sobą pierwsze formalności związane z zakładaniem DG i niestety pojawiają się niejasności.
Whitecoffe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-13, 21:18   #1230
lunamin
Zadomowienie

Wymienione przez ciebie rzeczy to wyposażenie. Zalecenia księgowe podają, że do 3,5 tys. zł wartości mamy wyposażenie, powyżej - środki trwałe. Księgowo łatwiej bez środków trwałych, bo nie musisz amortyzować...

Nowe wątki na forum Biżuteria

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości