|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3241 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Dwie kreseczki na teście juz mamy-wiosną maluszki przywitamy-marzec-kwiecien 20
mnie to czasem brzuchol rozsadza od wzdęć.
|
#3242 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Dwie kreseczki na teście juz mamy-wiosną maluszki przywitamy-marzec-kwiecien 20
witam nowe mamusie
![]() Cytat:
chyba muszę kupić espumisan![]() ale u mnie duszno, normalnie nie mam czym oddychac nawet listki są nieruchome na drzewach, będzie burza jak nic!!wróciłam od fryzjera właśnie bo już tak zarosłam jak małpka, zrobiłam sobie grzyweczkę i wyglądam jak mała dziewczynka trza się trochę odmładzać a co![]() co dzis na obiad?nie mam pomysłu. Edytowane przez Castia Czas edycji: 2010-08-13 o 12:30 |
|
|
|
|
#3243 |
|
Rozeznanie
|
Kurcze dziewczyny mam dylemat czy robić badania prenatalne
Następną wizytę u gina mam za 3 tygodnie to będzie początek 13 tygodnia tylko, że mój lekarz nie robi badań prenatalnych. Powiedział, że następnym razem będziemy dokładnie mierzyć dzidziusia. Powiedział, że jeśli mam takie życzenie to mogę indywidualnie wykonać sobie takie badania jednak on sam nie widzi potrzeby. W moim mieście Częstochowie znalazłam takie badania za 300zł-troszkę to kosztuje :/ Poza tym czy jest sens tak świecić na tego maluszka bo najpierw zrobiłabym badania prenatalne a jakiś tydzień może dwa później kolejne usg u mojego gina. Jestem młoda, nie mam żadnych chorób genetycznych w rodzinie i ciąża przebiega jak na razie bez żadnych komplikacji. Napiszcie co o tym myślicie kochane ![]() |
|
|
|
#3244 |
|
Zakorzenienie
|
ja chyba zjem bagietkę z ziolami hehe ale póki co napchalam się czekoladą wiec nie mysle o obiedzie;d
|
#3245 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Brzuch do przodu, smaki na ostre i mam dziewczynkę :P A wzdęcia musiałam ostatnio espumisan wziąć bo myślałam, ze pęknę.Tak mi smaka narobiłyście na parówki, że dziś kupiłam |
||||
|
|
|
#3246 |
|
Zakorzenienie
|
No to ja bym po prostu nie robiła zwykłego USG u ginekologa a zrobiła te genetyczne, w Katowicach kosztuje 180 zł może poszukaj tańszego bo 300 zł to dużo, za 300 to w Feminie jest 3D.
Ja jestem młoda, mam 20 lat, zdrowa a gin sam zaproponował i to nie on robi więc nie chciał mnie naciągnąć na kasę podkreślił ,że jest to ważne no i robię gdybym w tym samym czasie mniej więcej miała zwykłe usg to bym je odmówiła.
|
#3247 |
|
Rozeznanie
|
Bo to za 300zł jest właśnie w 3d więc może dlatego takie drogie.
|
|
|
|
#3248 |
|
Zakorzenienie
|
to nie ma opcji normalnego?
ja 3d może zrobię w okolicach 30 tygodnia , widać coś konkretniejszego chociaż to kwestia do przedyskutowania,aż taka ciekawa buźki nie jestem, napatrzę się całe życie
|
#3249 |
|
Rozeznanie
|
Myślę, że jest muszę tam zadzwonić i się dokładnie wypytać
![]() A czy któraś z Was się waha czy wykonywać te badania czy tylko ja mam taki dylemat ?
Edytowane przez patrycja_22 Czas edycji: 2010-08-13 o 12:50 |
|
|
|
#3250 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Oj można moja siora tak ze mną zrobiła i to wobecności matki, krtóra ani słowa na to nie powiedziała bo przecież jej ukochana córeczka to świętość Pomijam fakt, że kilka lat mnie zapewniała, że nie wiadomo co się będzie dziać jeden pokój będzie zawsze mój (mieliśmy 3 pokojowe mieszkanie). Tym bardziej, że wtedy byłam na studiach w 2 miesiącu ciąży i gdyby nie dom teścia to bym nie miała gdzie mieszkać.( Ja jestem uparciuch i nastepnego dnia wzieliśmy naszego Tranzitka i wszystko co moje przewieźlismy do teścia a klucze im wypierd...) Najlepsze to to, ze matka przy wyprowadzce była jakbym miała coś im ukraść no i pomijam fakt, że oni w 2 mieszkali i na co były im te 3 pokoje to nie wiem tym bardziej, że mój mieli do dyspozycji kiedy byłam na studiach. A jak jakies 2 lata temu mnie do siebie zapraszała to powiedziałam jej śmieszna jestes najpierw z domu mnie wywalasz a potem zapraszasz. A ona na to jakbyś nam czynsz płaciła to bys mogła tam mieszkać
|
|
|
|
|
#3251 |
|
Wtajemniczenie
|
ja nie biorę pod uwagę takiego badania. Na samą myśl przebicia się igłą przez brzuch coś mi sie robi...i czekanie miesiąc na wyniki to dodatkowy niepotrzebny stres. Jeśli dziecko odpukać rzeczywiście z jakąś chorobą to badanie nie zmieni tego tylko przedłuży stres. No tak mi się wydaje, nie wiem...
Kwiecień^Lancome, Prada, Burberry https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1281333 Edytowane przez Ahtaga Czas edycji: 2010-08-13 o 13:03 |
|
|
|
#3252 |
|
Wtajemniczenie
|
ja w ogóle nie myślałam o badaniach prenatalnych, u mnie w miescie to nawet nie wiem kto robi takowe
![]() umnie 3d kosztuje 150 zł ze zdjęciami i z filmem więc chyba nie drogo ![]() moja koleżanka idzie w przyszłym tyg więc będę widzieć jej maluszka już, rodzi w grudniu. |
|
|
|
#3253 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3254 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Brzuszk wypycha się przez jedzonko,ale powiem Ci,że jak ja wstaję,to widać od dołu,że jest napuchnięty i wcale nie muszę jeść,żeby było go widać,hehe Zastanawiam się,dlaczego tak szybko?
|
|
|
#3255 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#3256 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3257 |
|
Raczkowanie
|
Witam Ciezaroweczki
![]() Patrycja_22 ja takie USG genetyczne mam w UK obowiazkowo w 20 tyg, sprawdzaja po rostu rozwoj plodu, serce nerki przewod pokarmowy etc. Miedzy 11 a 13 jest na przeziernosc karkowa. |
|
|
|
#3258 |
|
Rozeznanie
|
To jesteś w super sytuacji bo nie masz dylematu
Jak by w Polsce te badania były obowiązkowe to ja też bym nie miała no ale w Polsce to wszystko rozwija się wolniej |
|
|
|
#3259 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ja robiłam paluszki rybne, surówke i ziemniaki Cytat:
Cytat:
![]() Dziewczyny które jadą do Feminy do Katowic napiszcie potem co i jak bo też jestem tam zapisania, a każda informacja i opinia się przyda
|
||||
|
|
|
#3260 |
|
Zakorzenienie
|
Hej laski...
Tutaj jest dokladnie co to te badania prenatalne tak zebysmy juz sie nie myliły: Badania prenatalne – badanie płodu przeprowadzone w okresie rozwoju wewnątrzmacicznego (w czasie ciąży), przed urodzeniem. Zadaniem badań prenatalnych jest wykrycie chorób wrodzonych i genetycznych takich jak zespół Downa, wady cewy nerwowej, nieprawidłowości chromosomów. Istnieją dwie grupy badań prenatalnych - inwazyjne i nieinwazyjne. Metody inwazyjne wymagają pobrania np. płynu owodniowego (amniopunkcja), natomiast metody nieinwazyjne opierają się o ultrasonografię lub testy krwi (poziom alfa fetoproteiny, β-hCG, estriolu oraz h-hCG ) i pozwalają jedynie na oszacowanie ryzyka wystąpienia danej wady. Od niedawna istnieje też metoda oparta o analizę poziomów DNA we krwi[1]. Badanie prenatalne (inwazyjne) zaleca się głównie kobietom po 35 roku życia, które są pierwszy raz w ciąży albo nie rodziły w okresie 2-5 lat. No wiec te nieinwazyjne to jest normalne badanie USG ..?? Z tego tak wywnioskowałam... Bo tu w irlandii własnie robia badanie usg na którrym dokładnie mierza wszystko dzidziolkowi (wszystkie kosteczki,obwody,narzady, itd) na takiej podstawie mozna juz okreslic czy dzieciatko rosnie prawidłowo czy jest z nia/nim cos nie tak.....(czy ma jakies wady itd.).... chyba własnie jak w UK Edytowane przez kellysss Czas edycji: 2010-08-13 o 13:28 |
|
|
|
#3261 |
|
Zadomowienie
|
Ja idę bo wysyła mnie na to lekarz ale nawet jakby mnie nie wysyłała to sama bym poszła. Mój lekarz jest zdania, że 3 usg w ciąży wystarczą w 12tyg. w 20 i 30. i tak idę
|
|
#3262 |
|
Raczkowanie
|
Patrycja nie do konca tak wspaniale, bo tu ciaza sie liczy od mniej wiecej 12 tygodnia a co sie z toba wczesniej dzieje to ich srednio obchodzi. Wszystkie badania ktore zrobilam to na wlasna reke jak bylam w Polsce. Tu jest tak ze jak plamisz to trudno tak ma byc, ze to niby normalne. Jak na razie widzialam tylko pielegniarke ktora wypelnila jakies papierki i zrobila badanie moczu. Wszystko. W 5 tygodniu poszlam do polskiej przychodni, za wizyte trzeba sporo zaplacic. Potem sa wizyty u poloznej i lekarza rodzinnego. No chyba ze cos sie dzieje. Nie do konca jednak wierze, ze taka polozna wszystko wylapie i skieruje do specjalisty. Na razie pozytyw jest taki ze endokrynolog do ktorego chodze bedzie monitorowac tarczyce raz na 6 tyg.
|
|
|
|
#3263 |
|
Rozeznanie
|
Po prostu pomyślałam, że skoro lekarz za 3 tygodnie będzie wykonywał mi bardzo dokładne USG, mierzył dzidziusia i sprawdzał czy wszystko jest w normie to nie ma sensu żebym szła na kolejne USG prenatalne i płaciła 200 czy 300zł zwłaszcza, że mój lekarz bierze 100zł
|
|
|
|
#3264 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mi sie wydaje ze starczy ze twoj gin Ci wymierzy dzidziolka... (no bo to jest to badanie prenatalne) Agatek.... Tutaj tez tak jest ze do 12 tyg praktycznie ciaza jest niezauwazalna i czeba przeczekac ten okres w cierpliwosci.... W pierwszej ciazy ja tez latałam po prywatnych klinikach i sie testowalam itd... Teraz ide irlandzkim systemem i mi sie wydaje ze to jest dobre.... Mam zamiar czekac do 12 tyg na badania... Czuje sie swietnie i dzidziolek pewnie tez wiec nie sadze ze sa mi potrzebne narazie jakiekolwiek badania......... Nie dajmy sie zwariowac... Bo te wszystkie badania to tez wykorzystywanie biednych brzuchatek co sie przejmuja strasznie swoim malenstwem i chca byc cały czas pewne ze z nim wszystko ok... To tez jest dla kasy... No ale uwierzcie ze jest ok..Musi byc Edytowane przez kellysss Czas edycji: 2010-08-13 o 13:44 |
|
|
|
|
#3265 |
|
Rozeznanie
|
Też mi się wydaje, że to wystarczy
![]() Kellysss masz racje musi być wszystko dobrze z naszymi dzidziolkami
|
|
|
|
#3266 |
|
Zakorzenienie
|
Ja już nie będę wspominać o moich problemach... :P Po 2 tygodniach 'ciszy',dzisiaj po załatwieniu się było odrobinę krwi w wydzielinie(mam upławy).Tak nie plamię,jedynie po 'parciu'... i też staram się być dobrej myśli,chociaż naprawdę się martwię. Do Polski lecę dopiero 26 siepnia...
|
|
#3267 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3268 |
|
Zakorzenienie
|
Takie dziwne plamienia zaczeły się już od 4 tygodnia. Byłam przerażona i pojechałam do Londynu,do polskiej kliniki.Po badaniu lekarka stwierdziła,że mam niewielką nadżerkę-jak się okazało po wyniku-jest niegroźna.Później zobaczyłam dzidzię i jej serduszko...wszystko było w porządku,tylko krasnoludek był mniejszy o tydzień.Mniejszy niż na 7(tak wykazało zdjęcie). Wyczytalam później,że nadżerki najczęściej krwawią i to właśnie może byc powód,bo jednak przy każdym plamieniu nie miałam żadnych bóli,ani krwotoków. Od dwóch tygodni widziałam odrobinę krwi po robieniu kupki,ale dziś znowu pojawiło się zabarwienie w upławach...nie wiem sama?
|
|
#3269 |
|
Rozeznanie
|
Nie stresuj się bo na pewno powód tych niewielkich plamień jest taki sam jak poprzednio i to pewnie przez tą nadżerkę
Na pewqno jest wszystko dobrze Edytowane przez patrycja_22 Czas edycji: 2010-08-13 o 14:21 |
|
|
|
#3270 |
|
Raczkowanie
|
Ja w pierwszej ciąży nie robiłam tych badań w 13 tyg byłam na wizycie u mojej gin i ona zrobiła mi usg zwykłym aparatem tym co zawsze i zmierzyła przezierność karkową popatrzyła czy wszystko na miejscu i już. więc i tym razem tak zrobię nawet nie myślałam żeby wybierać się gdzieś indziej na zwykłym usg też widać co i jak
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:25.

chyba muszę kupić espumisan
trza się trochę odmładzać a co
Następną wizytę u gina mam za 3 tygodnie to będzie początek 13 tygodnia tylko, że mój lekarz nie robi badań prenatalnych. Powiedział, że następnym razem będziemy dokładnie mierzyć dzidziusia. Powiedział, że jeśli mam takie życzenie to mogę indywidualnie wykonać sobie takie badania jednak on sam nie widzi potrzeby. W moim mieście Częstochowie znalazłam takie badania za 300zł-troszkę to kosztuje :/ Poza tym czy jest sens tak świecić na tego maluszka bo najpierw zrobiłabym badania prenatalne a jakiś tydzień może dwa później kolejne usg u mojego gina. Jestem młoda, nie mam żadnych chorób genetycznych w rodzinie i ciąża przebiega jak na razie bez żadnych komplikacji. Napiszcie co o tym myślicie kochane
gdybym w tym samym czasie mniej więcej miała zwykłe usg to bym je odmówiła.

Tez mamy gofrownicę, ale zawsze z jednej strony spieczone wychodzą, a z drugiej ciapa. Nie wiem czemu...