Wakacyjne maluszki opusciły nasze brzuszki - MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWE 2010 - Strona 54 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-08-13, 12:02   #1591
farminka
Wtajemniczenie

Dot.: Wakacyjne maluszki opusciły nasze brzuszki - MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWE 2010

Cytat:
Napisane przez itakasia Pokaż wiadomość
farminka
spoko, najmniejsze to jestesmy my
Fajna kruszynka.Na początku Lenka była niewiele większa A teraz to już taka bycza Pewnie część z Was widziała na nk,ale co tam,wrzucę i tu
farminka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-13, 12:06   #1592
eleonoremio
Rozeznanie

Dot.: Wakacyjne maluszki opusciły nasze brzuszki - MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWE 2010

Witajcie kochane, witam tez nowe mamy
Dawno mnie nie było, nie raz weszłam tak pod czytać co się u was dzieję, ale nadrobić nie dam rady
W skrócie :
Sara przybrała kolejne 200 g w tydzień, waży już 3600 ( waga wyjściowa ze szpitala 2400)

Byłyśmy wczoraj u ortopedy, ma lekką dysplazję taką na granicy, wskazania: dużo leżeć na brzuszku nogi na żabkę, a u niej z tym trudno bo się przekręca na boczek:/, nosić w pozycji pionowej i też z nóżkami na żabkę. Za miesiąc kontrolne usg.

9 wrzesnia pierwsze szczepienie 120 zł. Na rotawirusy nie szczepimy, tak jak Bastka dopiero zaszczepimy na pneumokoki. Juz ich obydwoje jak będą do żłobka/przedszkola szli.

Jeśli chodzi o rozmiar ubranek wyrasta nam już z 56 i już niektóre ubieramy na 62.

Mam kłopoty z laktacja ale się nie poddaję.

Cytat:
Napisane przez jaszczka Pokaż wiadomość
edit: to ja jeszzcze wklejam moje małe miesięczne szczęście:
Jaki sliczny

Cytat:
Napisane przez Siala_Bala Pokaż wiadomość
Wiesz co.. ja własnie miałam pisać, że odkryłam chyba sprawcę tych histerii Sebka!! Pieprzony Esputicon własnie!...
Co się dzieje?! Pisaj do nas to my ci wybijemy z głowy durnoty

Jesuu a ja myślałam, ze na świecie nie ma takiego drugiego popieprzeńca jak ja
jesteś niesamowita z tymi opisami
Kurcze oby to było tak jak piszesz i żeby Sebus już przestał się męczyć. Biedactwo kochane.

Cytat:
Napisane przez entertete Pokaż wiadomość
A się wkurzyłam wczoraj, małż pojechał załatwić różne rzeczy w tym becikowe i chol.era jednak potrzeba zaświadczenie od lekarza, tyle że nie, że 3 wizyty od 10 tyg, ale że 1 chociaż. Oczywiście i tak mam zamiar iść na kontrolę, ale wkurza mnie, że muszę jakiemuś urzędowi udowadniać, że chodziłam do lekarza, a co to państwo obchodzi (wiem jakie jest tłumaczenie, ale wkurza mnie to strasznie)
No ta polityka "prorodzinna" w naszym kraju to porazka wielka , tak naciskaja teraz na dzieci a nic nie robią w kierunku prorodzinnym. My w ciągu miesiąca dostaniemy tysiaka na drugiego się nie łapiemy przekroczyło nam 5 zł!!! PORAŻKA!!!
RODZINNE TEŻ!!!
Normalnie siąść i płakać nad tym państwem, chleb z 2 zł podrożał na 2,5 a to dopiero początek bo dopiero mąka zdrożała. ale to tak na marginesie. Nie ma co fajny plan rządu oszczędzać kosztem najuboższych.

Cytat:
Napisane przez karolcia228 Pokaż wiadomość
My dziś mamy piękną noc za sobą, jak usnęła o 20 to obudziła się o 3 po tem o 7, zjadla i zasneła własnie ona musi wiecej jesc wtedy spi dluzej i spokojniej
U mnie dzis po nocnej burzy....wiec troszke chlodniej mam nadzieje ze nie bedzie masy komarow...
My też jak zasnęła o 21 tak obudziła się o 4 później o 9 teraz też spi odpukać
Wieczoram za to je co 2 godziny z 2 cyców i jeszcze jej mało:/

Cytat:
Napisane przez aniaa22 Pokaż wiadomość
a co do szpitala. to jak pojechalismy do rodzicow dolegliwosci malego sie strasznie nasilily. maly jadl po 40-50 ml i wymiotowal. w trakcie jedzenia wpadal w histerie. to byla jakas masakra. w poniedzialek moj tata zabral nas do Kielc na konsultacje u lekarza. jak powiedzielismy co sie dzieje to od razu zadecydowal ze musimy zostac w szpitalu na badania. ja tak jak stalam bez ubran kosmetykow a maly z jednym body na zmiane no i zostalismy. damian szybko pojechal do rodzicow zeby przywiezc nam rzeczy. na szczescie mielismy z malym swoj osobny pokoj w ktorym byla z nim caly czas. no i tu niespodzianka bo maly w szpitalu zaczal grzecznie jesc nawetpo 100 ml. bez krzyku i wymiotow no ale juz trzeba bylo zbadac co mu jest. we wtorek na obchodzie lekarz zadecydowal ze odstawiamy bebilon pepti i wracamy do zwyklego bebilon 1 a na krostki dostal masc (znikaly w oczach) o 10 rano podlaczyli mu sonde przez nosek matko jak on wygladal. zakladali ze znieczuleniem wiec go nie bolalo ale widac bylo ze drazni go bo co chwile pokaslywal. musial byc zawiazany w pieluche zeby sobie nie wyrwal. zaraz po zalozeniu tej sondy poszlismy na rentgen zeby sprawdzic czy jest dobrze zalozona. i tu zaczela sie histeria na maxa. nie szlo go uspokoic. po rentgenie jeszcze usg glowki i brzuszka. caly czas sie darl. z glowka wszystko ok i z brzuszkiem tez tylo na maxa zagazowany. wrocilismy na sale i jakos udalo sie go uspokoic. zniosl dzielnie ta rurke w nosku i to ze 24 h byl skrepowany. tylko ja patrzec nie moglam na ta biedna kruszynke na dodatek bujamy sie z tym zatwardzeniem. w szpitalu przetrzymali go do 3 doby bez kupy i dopiero dali czopek. ostatnia noc prawie caly czas sie prezyl i plakal rano poprosilam o czopek i wreszcie dali. badanie wykazalo delikatny refluks. dostal syrop i leczenie trwa 6 tygodni. mam nadzieje ze wszystko bedzie w porzadku. no ale problem z kupa mamy nadal. lekarz w sumie to stwierdzil ze to po tym bebilonie pepti i jak zacznie jesc ten zwykly to minie. ale nadal ma zatwardzenie a ja nie wiem co robic kolejny raz (4 w ciagu 4 tygodni) leciec z nim do przychodni w ktorej pewnie znow powiedza ze na sztucznym mleku tak jest a jek sie meczy to czopek dac no masakra. plakac mi sie chce ze nie wiem jak mu pomoc
wyniki z krwi i moczu wyszly mu w porzadku a na poczatku przyszlego tygodnia mamy zadzwonic do kielc bo beda wyniki badan na alergie
Aniu serdecznie współczuję tobie jakomamie a Michasiowi jeszcze bardziej bieny tyle musi juz przechodzić , oby juz było tylko lepiej i ten refluks ustapił
Cytat:
farminka
Załącznik 3328154

Załącznik 3328155
O ja cie jak słodko śpiocha
i jak fajnie paluszki ułożyła do "jogi " na drugim zdjęciu
A ile waży ? Bo chyba my tez jedne z najmniejszych
Sebastian 2007
Sara 2010
Sylwia 2017

Kruszynka[*]29.11.20127 tyg.
Maleństwo[*]18.12.201310tyg.
eleonoremio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-13, 12:07   #1593
eleonoremio
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez farminka Pokaż wiadomość
Fajna kruszynka.Na początku Lenka była niewiele większa A teraz to już taka bycza Pewnie część z Was widziała na nk,ale co tam,wrzucę i tu
Ale ładna!!! i jaka radosna
Sebastian 2007
Sara 2010
Sylwia 2017

Stary 2010-08-13, 12:13   #1594
itakasia
Zakorzenienie

farminka
sliczna jest, jaka pogodna
eleo
nie wiem ile wazy pojade w srode bo konczy miesiac i chce sprawdzic
aniaa
dzieki, i zycze wam zdrowka dla Michasia, zeby syrop szybko pomogl
Stary 2010-08-13, 12:18   #1595
Siala_Bala
Zakorzenienie

teraz dziecko spokojne jak nigdy.. coś se gada, patrzy, macha łapkami i wywala ozorek ja nie wiem co go tak męczy i co w końcu pomogło, nawet smoczek nie jest potrzebny bo sam z siebie cichutki i wyluzowany byle mu tak zostało.

Wzrost 175cm. Start: 90,2
Plan minimum: 70
Satysfakcja maksymalna: 61,4(max wg Dukana choć nie Dukam)

Obecnie: 74,2kg
Siala_Bala jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-13, 12:20   #1596
farminka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez eleonoremio Pokaż wiadomość
Ale ładna!!! i jaka radosna
Cytat:
farminka
sliczna jest, jaka pogodna
Taka jest jak jej brzuszek nie boli
a teraz właśnie przyszła do mamusi na rączki się potulić,bo w łóżeczku już nudno
Stary 2010-08-13, 12:36   #1597
niezawsze
Zakorzenienie

Cytat:
Zupelnie inne dziecko niz na pierwszych fotkach!!! Taka juz duza i swiadoma minka sliczna!

Ania mam nadzieje, ze szybciutko Michasiowi sie poprawi!

Maciuś
niezawsze jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-13, 12:38   #1598
eleonoremio
Rozeznanie

Cytat:
Taka jest jak jej brzuszek nie boli
a teraz właśnie przyszła do mamusi na rączki się potulić,bo w łóżeczku już nudno
Moja też już na rękach i już cyca chce

Siala cieszę się że Sebkowi lepiej
Sebastian 2007
Sara 2010
Sylwia 2017

Stary 2010-08-13, 12:52   #1599
wiolek1
Zadomowienie

Cytat:
Pimafucort
Wskazania: Choroby skóry z objawami nadkażenia bakteriami i/lub grzybami. Krem zaleca się w leczeniu stanów ostrych i podostrych oraz zmian zlokalizowanych w obrębie skóry owłosionej i fałdów skórnych. Maść w leczeniu stanów przewlekłych, przebiegających ze złuszczeniem, wysuszeniem lub pękaniem skóry, szczególnie w łojotokowym zapaleniu skóry.

chyba mozna skoro dali nie
no na pewno można skoro lekarz zapisał
Cytat:
wiolek
ostroznie z masciami, przeciez to malenstwo, ja bym nie uzywala bez konsultacji z lekarzem, a pimafucort to antybiotyk
nie no ja zostane na wodzie przegotowanej tak poprostu się zdziwiłam, że na trądzik przepisali ani to co mi do pi.py heh

Zosia słodziutka i wcale nie widać że takie maleństwo

farminka a u mnie ja sobie chodze do przychodni i sama waże bo nikogo to nie obchodzi u mnie w szpitalu nie ma pediatry więc po urodzeniu i wyjściu ze szpitala trzeba od razu do kontroli więc wtedy lekarka malego zważyła i powiedziała żeby sobie przychodzić i ważyć

co do pieluch ja narazie dalej używam pampersów 2 i przymierzam się do dada bo leżą mi w szafie tylko troche mnie martwi to, że nie mają rozciągliwych boczków jak pampersy i będą malego uciskać

rozmiar myśle, że nosi 62 ( kilka body ma na 56 ) ale to dlatego, że mniejszych nie mamy
aa miałam 2 pajacyki 56 to ubrałam raz i tyle bo on po urodzeniu miał 55 cm i do tego pielucha i nie mógł nóżek prostować

Lenka już duża i jak się ślicznie uśmiecha, nie moge sie doczekać aż mój zacznie świadomie

Cytat:
jaka ona slodka kruszynka i jak paluszki trzyma "wszystko ok"

a myslalam ze moje obsrane rece to juz szczyt

my zapodalismy czopek i w sumie nie sam czopek tylko wsadzenie go zadzialalo bo po sekundzie wystrzelil jak z armaty razem z kupa. nie byla wcale twarda tylko taka normalna ale zielona powiedzcie bo raz czytalam ze moze byc zielona a innym razem ze to zle wiec jak to jest jak kupa zielona po modyfikowanym
ee tam ja miałam już 2 razy dywan obsrany i kocyk i moje nogi jak sobie prykną przy wietrzeniu dupki to rozrzut na 2 metry
dobrze, że miałam jakiś płyn do prania dywanów haha

z kupką nie wiem niestety

entertete pokaż chuste ? kupowałaś ?

eleonoremio 5 zł o matko chyba bym ich tam no ale taki jest nasz cudowny kraj. niech jeszcze zabiorą całkiem becikowe i hu.. im w łeb
nic tylko rodzić dzieci. a ja chciałabym 3. no ale przy pomocy naszego cudownego państwa będę pewnie musiala poprzestać na 1.

ja też nie szczepie bo mnie zwyczajnie na to nie stać.

mam nadzieję, że na następnym usg będzie już wporządku. mój też się złości na brzuszku i przekręca ale może spróbuj na śpiocha wtedy mojemu nie przeszkadza

super, że się nie poddajesz i powodzenia z karmieniem dalej

Cytat:
teraz dziecko spokojne jak nigdy.. coś se gada, patrzy, macha łapkami i wywala ozorek ja nie wiem co go tak męczy i co w końcu pomogło, nawet smoczek nie jest potrzebny bo sam z siebie cichutki i wyluzowany byle mu tak zostało.
oby oby
wiolek1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-13, 13:03   #1600
itakasia
Zakorzenienie

my nosimy ubranka na 56 i pieluchy 1 ale wiedzialam ze tak bedzie wiec na pierwszy miesiac mamy sporo body na 56
eleo
a nie kazali wam pieluchowac? bo my mamy bioderka w porzadku ale profilaktycznie kazali, ale jakos srednio mi sie to podoba
Siala
jak sie ciesze ze Sebus spokojny, niech tak mu zostanie
Stary 2010-08-13, 13:09   #1601
farminka
Wtajemniczenie

Cytat:
Moja też już na rękach i już cyca chce
A moja o dziwo nie chciała.Siedziała sobie u mnie,ja czytałam forum i w pewnym momencie patrzę a dziecko śpi Dla mnie to szok.Cuda się dzieją po prostu.
Także Siala cierpliwości,a zostanie Ci to wynagrodzone

Cytat:
Napisane przez wiolek1 Pokaż wiadomość

farminka a u mnie ja sobie chodze do przychodni i sama waże bo nikogo to nie obchodzi u mnie w szpitalu nie ma pediatry więc po urodzeniu i wyjściu ze szpitala trzeba od razu do kontroli więc wtedy lekarka malego zważyła i powiedziała żeby sobie przychodzić i ważyć

co do pieluch ja narazie dalej używam pampersów 2 i przymierzam się do dada bo leżą mi w szafie tylko troche mnie martwi to, że nie mają rozciągliwych boczków jak pampersy i będą malego uciskać
U mnie ważenie jest przed każdą wizytą,więc jak szczepienie jest to wtedy ważą.Na początku lekarz kazał przyjść za tydzień i jak było ok to tyle.Ale ja też byłam ciekawa jak przybiera,więc we wtorek poszłam i mi ją bez problemu zważyli
My Dady zuzylysmy kilka paczek zanim zaczęły się problemy z przeciekaniem i jeśli chodzi o boczki to nie było problemu,nic nie uciskało

A teraz głupie pytanie Od 2 miesięcy ponad przewijam dziecko,a teraz mnie naszło: pieluszki mają takie falbanki na dole i jak toto się kładzie-żeby było w środku czy na zewnątrz?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-08-13, 13:14   #1602
niezawsze
Zakorzenienie

To my

Maciuś
Stary 2010-08-13, 13:18   #1603
Siala_Bala
Zakorzenienie

Cytat:
my nosimy ubranka na 56 i pieluchy 1 ale wiedzialam ze tak bedzie wiec na pierwszy miesiac mamy sporo body na 56
eleo
a nie kazali wam pieluchowac? bo my mamy bioderka w porzadku ale profilaktycznie kazali, ale jakos srednio mi sie to podoba
Siala
u nas bioderka w porządku a lekarz i tak mówił o pieluchowaniu ale w nosie go mam, w takie upały jeszcze tetrę pchać.. za 6 tyg kontrola więc nie pieluchuję.

Stary 2010-08-13, 13:19   #1604
farminka
Wtajemniczenie

niezawsze słodkiego śpiocha masz A to drugiego to coś a la piknik rodzinny?
Stary 2010-08-13, 13:23   #1605
niezawsze
Zakorzenienie

Cytat:
niezawsze słodkiego śpiocha masz A to drugiego to coś a la piknik rodzinny?
dzieki ze znajomymi w stadninie na spacerku i jedzpnku bylismy, fajne miejsce mamy kolo domku

Pieluche zakladam tak, ze pupa jest pomiedzy wewntrznymi falbankami, bo inaczej by wycieklo a zewnetrzne falbanki nie sciskaja tak pupki to te wewnetrzne zatrzymuja tam kupcie

Maciuś
Stary 2010-08-13, 13:26   #1606
itakasia
Zakorzenienie

niezawsze
jak pieknie wygladacie, i sliczny spioszek
Siala
no wlasnie, u nas troszke inaczej bo Zosia ma wiotkie stawy biodrowe, podobnie jak mialy jej siostry, ale u dziewczyn byla to poprostu taka uroda i wszystko bylo ok, wyrosly z tego, wiec wierze ze u Zosi tez tak jest, i ciezko bez konkretnej potrzeby pieluchowac w te temperatury, chyba poprostu pojde prywatnie do ortopedy i sie upewnie
Stary 2010-08-13, 14:41   #1607
FraniaPirania
Rozeznanie

Cytat:
to ja jeszzcze wklejam moje małe miesięczne szczęście:
jak slicznie patrzy z taka uwaga

---------- Dopisano o 13:43 ---------- Poprzedni post napisano o 13:40 ----------

Cytat:
Jesuu a ja myślałam, ze na świecie nie ma takiego drugiego popieprzeńca jak ja
jesteś niesamowita z tymi opisami
nie wiem czy mam sie obrazic, ale nie zamierzam, siostro!

---------- Dopisano o 13:49 ---------- Poprzedni post napisano o 13:43 ----------

Cytat:
. tylko ja patrzec nie moglam na ta biedna kruszynke
nie dziwie sie ze nie moglas patrzec, czytajac to poplakalam sie, nie wiem czy bym dala rade jakbym musiala patrzec na mojego skrzata

---------- Dopisano o 14:34 ---------- Poprzedni post napisano o 13:49 ----------

Cytat:
No ta polityka "prorodzinna" w naszym kraju to porazka wielka , tak naciskaja teraz na dzieci a nic nie robią w kierunku prorodzinnym.
hmm... jak mysle sobie jaka w pl tragedia, za to plac, za tamto plac, to mi sie chce plakac, podziwiam was dziewczyny ze zdecydowalyscie sie na ciaze, w niektorych przypadkach na drugie dziecko, szczerze powiedziawszy mam lek wracac, bo boje sie ze nie poradzilabym sobie finansowo a jak pomysle ze oni ciesza sie ze spadlo bezrobocie w polsce to mnie krew zalewa

---------- Dopisano o 14:41 ---------- Poprzedni post napisano o 14:34 ----------

Cytat:
Napisane przez niezawsze Pokaż wiadomość
To my
bardzo ladnie
FraniaPirania jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-13, 14:52   #1608
eleonoremio
Rozeznanie

Cytat:

eleonoremio 5 zł o matko chyba bym ich tam no ale taki jest nasz cudowny kraj. niech jeszcze zabiorą całkiem becikowe i hu.. im w łeb
nic tylko rodzić dzieci. a ja chciałabym 3. no ale przy pomocy naszego cudownego państwa będę pewnie musiala poprzestać na 1.

ja też nie szczepie bo mnie zwyczajnie na to nie stać.

mam nadzieję, że na następnym usg będzie już wporządku. mój też się złości na brzuszku i przekręca ale może spróbuj na śpiocha wtedy mojemu nie przeszkadza

super, że się nie poddajesz i powodzenia z karmieniem dalej
No my przy 2 chcemy na razie pozostać, nie jest źle bo Bastus mając 3 lata w sumie to tylko na ubrania potrzrebuje żadnych pampersów, mlek , specjalnego jedzenia szczepionek itp.

co do ważenia ja tez sama co tydzień sobie chodziłam ale juz teraz zacznę co miesiąc.

Na rotawirusy dlatego nie szczepimy bo drogie a pneumokoki ta 1 dawka by sie przydała w przedszkolu, bo nie chodził od małego i nie miał styczności z dużą ilością dzieci.

No na brzuszku to tylko spi inaczej się nie da jej tak ułozyc i tak muszę jej poprawiac te nóżki bo sobie jedna prostuje identyko jak tatus w tedy wygląda mój M tak śpi
Cytat:
eleo
Siala
No właśnie nie kazał, powiedział że to takie na granicy normy i żeby tylko układac na żabke nóżki. a jak się pieluchuje? W sensie jak to się robi, moja siostra miała taka specjalne takie coś między nogi ale to nie pieluchy tylko taki jak by malutki materacyk. ale to było 16 lat temu

Cytat:
To my
spioszek słodki

---------- Dopisano o 15:52 ---------- Poprzedni post napisano o 15:47 ----------

Cytat:
Napisane przez FraniaPirania Pokaż wiadomość
hmm... jak mysle sobie jaka w pl tragedia, za to plac, za tamto plac, to mi sie chce plakac, podziwiam was dziewczyny ze zdecydowalyscie sie na ciaze, w niektorych przypadkach na drugie dziecko, szczerze powiedziawszy mam lek wracac, bo boje sie ze nie poradzilabym sobie finansowo a jak pomysle ze oni ciesza sie ze spadlo bezrobocie w polsce to mnie krew zalewa
A spadło bezrobocie?? chyba im w statystykach haha
a nawet jak znajdziesz to nie masz gwarancji że za rok znowu będziesz bezrobotnym, nawet jak umowe masz na przykładowo 5 lat , to i tak pic na wode. Nie znasz dnia ani godziny co im tam wyżej strzeli i czy nie będą sobie redukowac zatrudnienia, albo nadgodzin no ale nie ma co narzekac
a co do finansów to nie jest tak że nam brakuje więc nie jest źle z dwójką, ale nie jest tak że mozna poszalec.
Sebastian 2007
Sara 2010
Sylwia 2017

Stary 2010-08-13, 14:58   #1609
Siala_Bala
Zakorzenienie

Cytat:
niezawsze
jak pieknie wygladacie, i sliczny spioszek
Siala
no wlasnie, u nas troszke inaczej bo Zosia ma wiotkie stawy biodrowe, podobnie jak mialy jej siostry, ale u dziewczyn byla to poprostu taka uroda i wszystko bylo ok, wyrosly z tego, wiec wierze ze u Zosi tez tak jest, i ciezko bez konkretnej potrzeby pieluchowac w te temperatury, chyba poprostu pojde prywatnie do ortopedy i sie upewnie
Ja właśnie byłam prywatnie bo na nfz są terminy dopiero za 2 miesiące
Jakbym wiedziała to przed porodem bym sobie zaklepała termin.
Wizyta najtańsza w okolicy 50zł za minute badania! Inne ceny to 70, 80zł zgroza..
Cytat:
Napisane przez FraniaPirania Pokaż wiadomość

nie wiem czy mam sie obrazic, ale nie zamierzam, siostro!

Siostro siostro miłosierdzia

To gdzieś ty wyemigrowała? Zaaaabierz mnie właśnie tam... gdzie wolniej płyyynie czas... zaaabierz mnie właśnie tamm...

ja bardzo ubolewam nad tym, że nie wyjechałam gdziekolwiek! Obwiniałam siebie, że nie znam języka, że się nie nadaję, że sobie nie poradzę itd. Może i po 2 dniach bym wróciła z podkulonym ogonem ale teraz do końca życia będę sobie pluła w brodę, że nie spróbowałam.
I kij.. mogłabym całować zmywak albo stare dupy podcierać ale bym jakoś żyła.. teraz będę się martwić czy czasem zarabiając najniższą krajową nie zarabiam jednak za dużo by dostać rodzinne czy płatny wychowawczy

---------- Dopisano o 15:58 ---------- Poprzedni post napisano o 15:54 ----------

Cytat:

No właśnie nie kazał, powiedział że to takie na granicy normy i żeby tylko układac na żabke nóżki. a jak się pieluchuje? W sensie jak to się robi, moja siostra miała taka specjalne takie coś między nogi ale to nie pieluchy tylko taki jak by malutki materacyk. ale to było 16 lat temu
Moja koleżanka miała też taki materacyk na szelkach jaby dla swojej córci ale ona miała dysplazję stawów biodrowych i musiała w tym ponad pół roku siedzieć
A pieluchowanie to nic innego jak wkładanie między nogi pieluchy tetrowej jak za starych czasów kiedy nie było pampersów
Z tym, że wkłada się nie jedną a dwie a nawet 3 pieluchy (jak radził mi lekarz) żeby dziecko leżało z takim rozkrakiem.. tetra w końcu szersza niż pampers ale cienka i łatwo się zgniata udkami dlatego trza więcej.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-08-13, 15:03   #1610
justynacz80
Rozeznanie

Cześć dziewczyny,
Wpadam tu z doskoku, żeby zobaczyc co u Was, ale nie jestem jeszcze w stanie Was nadrobić. My jakoś żyjemy. Mała jest ciągle grzeczniutka
Mamy tylko duży problem z kąpielą- płacze, aż się zanosi. Nie wiemy co robić. NIe kąpiemy jej codziennie, ale kiedyś trzeba...
Czy któraś z Was używa wiaderka Tummy Tub? Wczoraj go kupiłam, ale nie wiem czy można tak całkiem zamoczyć w nim pępek i jak umyć włoski...

Aniaa, mam nadzieję, że Michałek szybko dojdzie do siebie.
Niezawsze, ale śpioch fajny!
justynacz80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-13, 15:03   #1611
itakasia
Zakorzenienie

Siala
dzwonilam wlasnie i chcialam sie umowic prywatnie, koszt 190zl, w innym 200zl. podziekowalam
eleo
Zosie kladziemy na brzuszek kilka razy dziennie, na krotko, a pieluchowanie to tak jak pisze Siala
Stary 2010-08-13, 15:19   #1612
olakola
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez entertete Pokaż wiadomość
Mam chustę, w łikend będę próbować zawiązywać
to koniecznie napisz jak wrażenia

itakasia - słodziutka malutka

aniaa- Pimafucort to steryd, ja bym nie używała dla takiego maluszka, jedynie w ostateczności; używałam i wiem, że ta maść szybko działa, efekt jest prawie natychmiastowy, ale jak się przestaje używać to problem wraca a stosować można tylko kilka dni,
Przeczytaj ulotkę sama zdecyduj.
olakola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-13, 15:26   #1613
niezawsze
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez justynacz80 Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny,
Wpadam tu z doskoku, żeby zobaczyc co u Was, ale nie jestem jeszcze w stanie Was nadrobić. My jakoś żyjemy. Mała jest ciągle grzeczniutka
Mamy tylko duży problem z kąpielą- płacze, aż się zanosi. Nie wiemy co robić. NIe kąpiemy jej codziennie, ale kiedyś trzeba...
Czy któraś z Was używa wiaderka Tummy Tub? Wczoraj go kupiłam, ale nie wiem czy można tak całkiem zamoczyć w nim pępek i jak umyć włoski...
Mam ten sam problem z kapiela ona tego nienawidzi!!!!!! probowalismy nawet z zawinieta pielucha ja wkladac, ale tylko sie kapnela, ze do wody to ryk i histeria.
W wiaderku mozna jak juz kikut odpadnie no i ciekawa jestem jak zadziala wiaderko- czekam na relacje a wloski mozna gabka zlac lub myjka

Maciuś
Stary 2010-08-13, 15:40   #1614
Siala_Bala
Zakorzenienie

Cytat:
Siala
dzwonilam wlasnie i chcialam sie umowic prywatnie, koszt 190zl, w innym 200zl. podziekowalam
eleo
Zosie kladziemy na brzuszek kilka razy dziennie, na krotko, a pieluchowanie to tak jak pisze Siala
Jezuuuu jakie ceny. powariowali?!
To chyba taniej by wyszło jakbyś z tego Torunia do nas przyjechała na to usg Ja ugoszczę

Dziewczyny.. po tych naszych dzisiejszych perypetiach postanowiłam zmienić mleko. Stresa mam jakbym conajmniej drugi raz za mąż wychodziła

I teraz nie wiem na jakie.. Bebilon.. czy Bebilon Comfort.
Mleka drogie ale oddam każdy grosz, chleba nie zjem byle by mu pomóc.

Małego tak męczyły kupy. Mimo, że robił raz dziennie, miękkawą to jednak jak mu pomogłam i termometrem i czopkiem to śpi jak aniołek, nawet jak leżał i do mnie zagadywał to nie potrzebował smoczka, do zaśnięcia też nie. Kupa była zielona (niby normalne) strasznie śmierdząca... potem wychodziła już coraz bardziej żółta (jak wyciskana z tubki) aż na końcu poszła normalna żółciutka, nie śmierdząca i rzadka (ale nie sraka). Widocznie zalegało mu i utrudniało żywot.

---------- Dopisano o 16:40 ---------- Poprzedni post napisano o 16:37 ----------

Cytat:
Mam ten sam problem z kapiela ona tego nienawidzi!!!!!! probowalismy nawet z zawinieta pielucha ja wkladac, ale tylko sie kapnela, ze do wody to ryk i histeria.
W wiaderku mozna jak juz kikut odpadnie no i ciekawa jestem jak zadziala wiaderko- czekam na relacje a wloski mozna gabka zlac lub myjka
A malucha po prostu zanurzacie w wodzie? Ja bym pewnie tak zrobiła ale moja mama przychodzi kąpać wnuka i ma na to sposób
Trzyma go na rękach i powoli zamacza i wyjmuje.. no tak że najpierw dupka, żeby się przyzwyczaiła do temperatury.. potem coraz niżej, niżej, niżej.. za każdym razem go unosi do góry i kolejnym już wsadza do wody coraz bardziej.. mały się dziwi, czasem zapłacze ale się oswoi i zadowolony rozgląda na boki
Może u Was zadziała

Stary 2010-08-13, 16:19   #1615
FraniaPirania
Rozeznanie

Cytat:

A spadło bezrobocie?? chyba im w statystykach haha
a nawet jak znajdziesz to nie masz gwarancji że za rok znowu będziesz bezrobotnym, nawet jak umowe masz na przykładowo 5 lat , to i tak pic na wode. Nie znasz dnia ani godziny co im tam wyżej strzeli i czy nie będą sobie redukowac zatrudnienia, albo nadgodzin no ale nie ma co narzekac
a co do finansów to nie jest tak że nam brakuje więc nie jest źle z dwójką, ale nie jest tak że mozna poszalec.
no kiedys sie podniecali ze spadlo, ale nie pomysle ze spadlo dla tego bo tak duzo polakow wyjezdza w caly swiat

---------- Dopisano o 16:15 ---------- Poprzedni post napisano o 15:59 ----------

Cytat:
Wizyta najtańsza w okolicy 50zł za minute badania! Inne ceny to 70, 80zł zgroza..

Siostro siostro miłosierdzia

To gdzieś ty wyemigrowała? Zaaaabierz mnie właśnie tam... gdzie wolniej płyyynie czas... zaaabierz mnie właśnie tamm...

ja bardzo ubolewam nad tym, że nie wyjechałam gdziekolwiek! Obwiniałam siebie, że nie znam języka, że się nie nadaję, że sobie nie poradzę itd. Może i po 2 dniach bym wróciła z podkulonym ogonem ale teraz do końca życia będę sobie pluła w brodę, że nie spróbowałam.
I kij.. mogłabym całować zmywak albo stare dupy podcierać ale bym jakoś żyła.. teraz będę się martwić czy czasem zarabiając najniższą krajową nie zarabiam jednak za dużo by dostać rodzinne czy płatny wychowawczy
dziewczyno z takim wokalem to Ty idz do ,,mam talent,,
jak to mowia raz sie zyje, zaryzykowalam i sie udalo, chociaz nie bylo latwo, moj siedzial 3 miech bez roboty jak do mnie dojechal, i jak znajomi pytaja co robisz w angli odpowiadam szczerze: sprzatam domy i biura, nie wstydze sie tego ze czyszcze kible, przynajmniej moglam pomoc rodzicom, a slyszalam o niektorych jakie to niby ,,fuchy,, maja

ide w koncu cos zrobic, bo w chalpie bajzel obiadu nie ma, to mnie chlop przeswieci

aaa jeszcze jedno pytanie: czy wasze dzieci taz maja niebieskie oczy? czytalam ze zmieniaja sie do kiedys tam, i czekam az moj bedzie mial brazowe, po mamusi (bo jest taka strona co sie wylicza jakie oczy bedzie mialo Twoje dziecko) a pytanie do tych mamusiek co maja 2 dzieci, zmienily sie oczy??

---------- Dopisano o 16:19 ---------- Poprzedni post napisano o 16:15 ----------

a co do kapieli to moj tez bucal ale przestal od kiedy odkrecaly prysznic to lezy grzecznie i slucha szumu wody, lubi tez jak sie go polewa tym prysznicem, nie prosto oczywiscie, ale z reki

jak mnie juz tu nie bedzie to mnie chlop zakatrupil
FraniaPirania jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-13, 16:22   #1616
Basia84
Rozeznanie

Frania to widze ze mamy taka sama prace z tym ze ja tylko domy i apartamenty. a kiedy zamierzasz wrocic do pracy?
Basia84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-13, 16:26   #1617
pilotka f16
Rozeznanie

Cytat:
W skrócie :
Sara przybrała kolejne 200 g w tydzień, waży już 3600 ( waga wyjściowa ze szpitala 2400)

9 wrzesnia pierwsze szczepienie 120 zł. Na rotawirusy nie szczepimy, tak jak Bastka dopiero zaszczepimy na pneumokoki. Juz ich obydwoje jak będą do żłobka/przedszkola szli.
no to duza panna sie z Sary robi niedlugo przerosnie nasze pociechy w takim tempie rosnac

my sobie chyba darujemy pneumokoki a zaszczepiny na rotawirusy
ostatnio synek znajomych złapał i lekarz powiedział że szczepnienie uratowało go przed szpitalem..
ogolnie jestem zdania, że im mniej szczepień tym lepiej, ale z drugiej człowiek juz głupieje... sama nie wiem co zrobić
muszę jeszcze poczytać i pomyśleć..

Cytat:
To my
fajne Wy

Cytat:
Napisane przez justynacz80 Pokaż wiadomość
my na poczatku tez mielismy płacze, ale teraz mamy sposob
zawijamy w pieluszkę i zaczynamy kąpiel od stopek, po wolutku mówiąc do niej zamaczamy po kawałeczku
czasem się dziwi, ale ogólnie mam wrażenie że lubi teraz kąpiele

Cytat:
też to przechodziłam, przystawiaj małą do cyca jak najczęściej, nawet jak ci się wydaje, że nic tam nie masz i nawet jakby to miało być co pół godziny!daj cycuchom znać, że potrzeba więcej! zobaczysz jutro, najdalej pojutrze będziesz miała litry mleka ach no i spróbuj się wyspać, sen działa cuda
Cytat:
Napisane przez scoobs Pokaż wiadomość
Pilotka, ja tez mam tak, ze wieczorem wydaje sie, ze nie ma mleka. Ale maly nie placze i nie denerwuje sie. Zreszta po karmieniu jak scisne brodawke, to kropla sie pokazuje, wiec mysle, ze jest wystarczajaco mleka. A sprawdzalas po karmieniu, czy rzeczywiscie sa puste, moze jej sie nie chce ssac, bo trzeba sie wyssilic?
dzieki dziewczyny
Mała nie jest leniuszkiem, ssie pięknie, ale moje sutki nie wytrzymują 2 godzin na raz
po karmieniu pobudzam laktatorem - i wieczorkiem mam piersi flaczki i ani kropli mleka z nich nie wycisne
wysypiam się raczej
Młoda jak się naje od razu zasypia i w nocy spi 4 godziny a w dzień 3 - tylko brzuszek musi byc najedzony
mysle, ze macie racje i laktacja musi sie ustabilizowac i cycuchy muszą sie nauczyć ile mają produkować mleczka..

Cytat:
Wiesz co.. ja własnie miałam pisać, że odkryłam chyba sprawcę tych histerii Sebka!! Pieprzony Esputicon własnie! Od dziś nie podawałam mu tego szitu, o 6 rano dostał SabSimplex - też krople na pierdy ale zawierają inną substancję czynną (zamiast dimeticonu mają simeticon) i jak nie moje dziecko! Znaczy się było trochę histerii ale nie cały dzień!
Pierdy po Esputiconie szły jak z armaty, że ja w łazience słyszałam jakby mi walił prosto w ucho a po SabSimplex pierdki idą a jakże ale są delikatne, wyczuwa się je ręką jak się trzyma za pupę dziecko przez pieluchę ale nic nie słychać.
Troszkę się poprężył, nieco płakał ale większość doby był grzeczny!
Bożeeee jak ja mam nadzieję, że to ten Esputicon był wszystkiemu winny i że mój synek wreszcie się uspokoi!
Sialka Ty mnie nie strasz bo wlasnie wysłałam męża po Esputicon bo troche Młodą gazy męczą i chcę mieć w odwecie kropelki w razie czego...

Cytat:
a dajesz mu z obu piersi ? kurcze może faktycznie sprawdź po karmieniu czy nic ci nie leci bo może mała nie chce się wysilać. albo moze jeszcze po nakarmieniu spróbuj potraktowac laktatorem żeby pobudzić ? a wtedy co masz dużo może odciągnij sobie i do lodówki żeby jak podajesz butle to ze swoim mleczkiem
daję z obu..
wczoraj po rannym karmieniu ściągnełam jeszcze 50 ml z obu piersi
ale wieczorem, zadowolona że Młoda zasneła po cycu zamroziłam... a ona wstała po 40 minutach z płaczem no i rad nie rad na szybko zrobiłam troche sztucznego i poszła grzecznie spać...

Cytat:
Napisane przez olakola Pokaż wiadomość
pilotka f16 - ja też tak miałam z pokarmem, że było go znacznie mniej po nawale, ale teraz mam bardzo dużo; przystawiaj malutką jak najczęściej no i ja popijałam "piwo" KARMI, naprawdę pobudza laktację, jak wczoraj wypiłam wieczorkiem, to o 4 rano ja budziłam Kubę do jedzenia, bo myślałam, że mi cycek rozsadzi
no właśnie wczoraj przed snem wypiłam szklaneczkę i w nocy miałam piersi pełne mleczka
zaraz męża wyślę do sklepu po jeszcze i zobaczymy jak dziś na mnie podziała

Cytat:
Kasiu widze, ze nasze maluszki maja identyczne fryzurki
pilotka f16 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-08-13, 16:46   #1618
Siala_Bala
Zakorzenienie

pilotka - nie każdemu dziecku wszystko pasuje. Może Twoja dzidzia go zaakceptuje w pełni

Stary 2010-08-13, 16:56   #1619
aniaa22
Zakorzenienie

Cytat:
no boska jest

Cytat:
To my
a tak wlasnie rano myslalam ze dawno twojej niuni nie widzialam

Cytat:
Napisane przez olakola Pokaż wiadomość
aniaa- Pimafucort to steryd, ja bym nie używała dla takiego maluszka, jedynie w ostateczności; używałam i wiem, że ta maść szybko działa, efekt jest prawie natychmiastowy, ale jak się przestaje używać to problem wraca a stosować można tylko kilka dni,
Przeczytaj ulotkę sama zdecyduj.
o kurde to niezle. to czemu oni takie g... maluchom przepisuja

my mamy jazde caly dzien dobrze ze damian jest to udalo sie obiad ugotowac i pranie nastawic zasypia i budzi sie za gora 5 minut z wrzaskiem Siala padam do stop jak ty to wytrzymujesz

mlody walnal kupe juz bez pomagania oby mu tak zostalo no i troche byla zielona a potem juz zolta. jesu juz oczy otwiera

---------- Dopisano o 17:56 ---------- Poprzedni post napisano o 17:48 ----------

ja za usg pacilam 100 prywatnie

a kapiele. my mamy wanienke fisher price z lezaczkiem. maly lubi sie kapac. lezy na lezaczku a nie w wodzie. najpierw polewamy nozki potem dupke i dpiero myjemy. robi czasem zdziwiona mine na poczatku ale nie placze. dopiero jak go wyciagniemy

ja kupilam tez esputikon bo espumisan nic nie dawal ale po przejsciach Siali i farminki az sie boje go dac.
aniaa22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-13, 16:58   #1620
Siala_Bala
Zakorzenienie

Cytat:
my mamy jazde caly dzien dobrze ze damian jest to udalo sie obiad ugotowac i pranie nastawic zasypia i budzi sie za gora 5 minut z wrzaskiem Siala padam do stop jak ty to wytrzymujesz

mlody walnal kupe juz bez pomagania oby mu tak zostalo no i troche byla zielona a potem juz zolta. jesu juz oczy otwiera
Mój też miał dziś kupe zieloną, potem żółtą i jest spokój, śpi jak anioł.. nie wiem jak długo. Dziś zmieniamy powoli mleko na Bebilon Comfort- ma ktoś doświadczenia z mlekami modyfikowanymi? Do tej pory był na NANie. Mam nadzieję, że będzie srutkał ze 3 razy dziennie bo dwa to tak jest akurat, że nie jest wrzaskliwy, jedna kupa dziennie to tragedia była - mam nadzieję, że to to a nie jakiś zbieg okoliczności i że częstsze kupy rozwiążą problem raz na zawsze. TYlko czy po zmianie mleka się będą pojawiać...

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości