|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3481 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Dwie kreseczki na teście juz mamy-wiosną maluszki przywitamy-marzec-kwiecien 20
no i dopadła mnie głupota ciązowa...
![]() To nie dzis mialam ta wizyte u połoznych tylko za miesiac i skan tez ![]() No cóz.... A juz myslałam ze cos sie tu pozmienialo a jednak ..... Musze czekac do 12 tyg... ![]() No ale wcale mi to w sumie nie przeszkadza ..... właciwie to lepiej bo wtedy juz mi pomierza szkrabika a teraz to jednak byłoby za wczesnie na pomiary Cytat:
i chcialam co kawałek zagladac do dzidziola... Jednak sie powstrzymywalam... Naprawde za czesto to nie dobrze i bez sensu... No i na pewno z dzidzią jest wszystko ok... I nie czytaj juz o poronieniach ![]() ja jeszcze nie byłam od poczatku ani u gina ani na zadnym usg i zyje i dzidziolek ma sie swietnie i tak czeba myslec ![]() No a umnie to juz 8,5 tyg... No i moje pierwsze usg i pierwsz wizyta bedzie po 12 tyg... takze wyluzuj kochana... Cytat:
podpisuje sie pod tym rekami i nogami Edytowane przez kellysss Czas edycji: 2010-08-17 o 16:59 |
||
|
|
|
#3482 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Dwie kreseczki na teście juz mamy-wiosną maluszki przywitamy-marzec-kwiecien 20
Cytat:
rozumiem cię, bo ja też tak mam i pewnie każda z nas że najchętniej co tydzień by sprawdzało czy z dzidzią wszystko ok, ![]() ale to nie mam sensu, i szkodzi maluszkowi, przecież nie mogą często przechodzić fale usg przez jego malutkie ciałko Tutaj jest kilka dziewczyn, które w 12 tc będą miały dopiero pierwsze USG Mój gin twierdzi, że zdrowo jest robić USG co 8 tyg., a niektóre dziewczyny, które mieszkają poza granicami naszego kraju muszą się pogodzić z 3 usg w czasie całej ciąży. ![]() To, że pobiegniesz na usg co 2 tyg w niczym nie sprawi, że twój maluszek będzie zdrowy/zdrowszy. dokładnie
|
|
#3483 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
chodziło mi o to ,że dość kobiecie kształty mam mimo diet i ćwiczeń to przy 62 wyglądam na naprawdę dożywioną kobitkę ;p chociaż tak jak powiedziałam, waga to nie wyznacznik moja znajoma ten sam wzrost a ma 58 kg, tylko 4 kg mniej a wygląda jak oświęcim Cytat:
moja znajoma jest za granicą i tam przewidywane było tylko jedno usg w połowie ciąży.... ja wiem,że ciekawość zżrea ale przecież już połowa sierpnia jest, jakbym mojemu TŻ powiedziała ,że chce chodzić co 2 tyg to w głowę by mnie popukał on jest bardziej rozsądny w takich kwestiach naczytał się facet;p
|
|
#3484 |
|
Zadomowienie
|
hej dziewczyny!! wróciłam po urlopie
![]() aaaale mi się fajnie wypoczęło ![]() jeszcze mam parę dni wolnego ale to już w domku ale żeście się rozpisały - tyyyle stron! nadrobiłam ![]() Monika i Angel166 strasznie mi przykro, trzymajcie się cieplutko ja w czwartek idę na usg - 12 tydzień teraz mam i będzie to badanie genetyczne (przezierność karkowa, kość nosowa itp) oby wszystko było dobrze |
|
|
|
#3485 |
|
Wtajemniczenie
|
dziewczyny, nie wiecie czy APAP można brać? straszny ból głowy mnie właśnie złapał i mam tylko apap w domu
|
#3486 |
|
Zakorzenienie
|
mnie dzisiaj strasznie bolał ząb i koleżanka która jest również w ciąży napisała mi że apap i paracetamol mogę wziąć. więc raczej tak
|
#3487 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#3488 |
|
Zakorzenienie
|
MAGiALENA ja sama się umówiłam do kliniki w katowicach która się w tym specjalizuje bo mój gin nie ma takiego sprzętu do takich badań
|
#3489 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
tylko to sie tak nazywa,po prostu dokładnie mierzy wszystko, narządy patrzy czy wszystko ok, trochę dłużej to trwa niż zwykle usg |
|
|
|
|
#3490 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#3491 | |
|
Wtajemniczenie
|
witam was mamusie
![]() byłam na grzybach dziś, zeszłam pól lasu z bratem i nic nie znalazłam a potem drugi brat dzwoni i mówi ze nigdy po burzy nie ma grzybów haha szkoda że wcześniej o tym nie wiedziałam bo wczoraj taka burza była że szokCytat:
ja mam taką oliwkę i w takim samym opakowaniu emulsję, ale oliwkę wolę bardziej, ta emulsja ciężko sie rozsmarowuje i ciężko wchłania, oliwka jest cudna a chodzi o to żeby ciałko było nawilżone, a przede wszystkim brzusio, piersi i uda ![]() a ja dziś znowu robiłam ogórasy ale sałatki tylko, nie mam siły. moje dziecię pozbawia mnie poweru
|
|
|
|
|
#3492 |
|
Zadomowienie
|
Cześć dziewczyny
Ja tu już coraz rzadziej zaglądam, w ogóle jakoś stronię od komputera, no bo tyle rzeczy mnie zajmuje (poranna kawka z teściową). Dziś wpadła kumpela w 8 miesiącu ciąży na sesję z brzuszkiem, super ma ten brzuszek Nio jak je trochę graficznie poprawię to wkleję Wam Tylko kto mi takie zdjęcia kiedyś zrobi :P hehe.Ja mam USG co 3 tyg, bynajmniej nie z okazji widzimisię tylko muszę co 3 tyg chodzić do gina bo tylko na 3 tyg może wystawić L4. No a skoro już płacę 70zł za wizytę to robi te usg też Będę mieć dużo zdjęć do albumiku Widziałam taką księgę Maleństwa z kubusia puchatka i na pewno kupię jak już będę znać płeć, bo jest do wyboru i niebieski i różowy i tam jest miejsce na odcisk stópki, rączki, propozycje imion mamy, taty, kiedy mama się dowiedziała że pojawię się na świecie itd Fajna pamiątka ![]() Ja mam jutro wizytę, to będzie 12 tydz i 5 dzień Trzymajcie mocno kciuki, bo umieram ze strachu, jak już jutro przetrwam to będę spokojna, w piątek rozpoczynamy 14 tydz czyli 2 trymestr ![]() Aha, apropos listy naszej ![]() Dziewczyny jak się pojawia nowa mamusia to proszę piszcie jej od razu żeby mi napisała dane na priv, bo ja już nie nadążam z czytaniem wszystkich postów, a widzę, że nadal nas przybywa ![]() Nowe mamusie! Gratuluję serdecznie ! Proszę o dane do listy (post nr 2) w składzie: Imię, wiek, termin porodu to wszystko do mnie na priv
|
|
|
|
#3493 | |
|
Wtajemniczenie
|
u nas niby miało być chłodniej, ale nadal gorąco, chociaż dużo lepiej niż wczoraj
![]() ---------- Dopisano o 19:12 ---------- Poprzedni post napisano o 19:06 ---------- Cytat:
Z tego co pamiętam, to subtelle jest w 8tc, a na usg ma iść w 12tc, więc to większa przerwa niż u mnie. Ale może mam głupiego lekarza
|
|
|
|
|
#3494 |
|
Przyczajenie
|
Hej Kobietki
![]() Powróciłam z miniurlopu z jeziorka, jakoś przezyłam dzięki mojemu mężowi, który łowił dla mnie rybki, bo tylko to jadłam z grila w folii :P i mojej mamie, która mi też pomaga, bo sprząta po moim kocie ![]() Ogólnie mam mdłości nadal, ale nie poranne, tylko popołudniowe i wieczorne. Jedyne co mnie ratuje to jedzenie delikatnych rzeczy, bez przypraw, bez smażenia, żadnych śliwek, pomidorów i takich tam, które powodują wzdęcia Wodę piję zamiast innych napojów i to tylko niegazowana - zywiec zdrój, i pomaga mi mleko gorące i deserki zott z pianką I czasem podjem migdałki, to mi lepiej jest ![]() Jak ktoś ma inne pomysły to proszę pisać ![]() Jutro spróbuje wody z cytryna i wody z imbirem, zobaczymy
|
|
#3495 |
|
Wtajemniczenie
|
a ja jem sucharki posmarowane twarożkiem
|
#3496 |
|
Zakorzenienie
|
jak ja bym zjadła sucharkow, takich firmy "mamut" (czy jakoś tak)...
|
|
|
|
#3497 |
|
Rozeznanie
|
A ja jestem w 11 tyg i jutro mam 2 wizyte u GP i prawdopodobnie dostane karte ciąży oraz termin na pierwsze usg do szpitala
![]() No a tak wogóle co się dzieje z Olenionek naszą mama bliźniaków bo już długo żadnych wieści od niej nie było
|
|
|
|
#3498 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
w 5tc i zdjęcie też, żeby pochwalić się rodzicom i teściom
|
|
|
|
|
#3499 |
|
Rozeznanie
|
a ja jem biszkopty z mlekiem na kolacje - tak mnie naszło hehe
pamiętam że jak byłam mała to często to jadłam |
|
|
|
#3500 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3501 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3502 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Kompletny odrzut od słodyczy z czego się bardzo cieszę
|
|
#3503 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3504 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
ja nawet nie mogę patrzeć na słodycze bo mnie mdli od razu. chciałabym żeby mi tak zostało
|
|||
|
|
|
#3505 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
) i rodzice i teściowie już się nie mogli doczekać, ale fajnie było zobaczyć ich reakcje![]() ---------- Dopisano o 20:36 ---------- Poprzedni post napisano o 20:33 ---------- Cytat:
) a teraz też mam odrzut, nooo i mogłoby tak zostać![]() Właśnie zrobiłam sobie frytki z majonezem, bo już ze 3 dni za mną chodziły
|
||
|
|
|
#3506 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ile ważyłaś przed ciążą i jaki masz wzrost, że niby widać łasuchowanie?! ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#3507 |
|
Zadomowienie
|
Jezu przemeczylam 5 zaleglych stron. Jutro na szczescie bede juz miala kompa, bo az sie siedziec nie chce przy tym zlomie. Dzis zaszalalam i nakupowalam 3 siaty ubranek dla kluski, kocyk i pieluszki. Wydalam 160zl, ale ciuszki sa przepiekne. Samopoczucie mam super, apetyt na smyczy, slodycze praktycznie poszly w odstawke.Juz sie przyzwyczailam do brzucha aczkolwiek jakos tak zmalal ostatnio. Juz nie jest taki napompowany. Zaczynamy 13 tydz. Kurcze jak ten czas szybko leci, ani sie obejrze, a tu juz pod noz bede szla. I dobrze, bo sie doczekac nie moge. Minely mi wszelkie watpliwosci, obawy. Nie mam pojecia o opiece i wychowaniu bobasow, ale kto je mial przy 1 dziecku
Tak wiec moge oficjalnie powiedziec, ze psychicznie i juz powoli fizycznie jestem gotowa na malego kosmite Izabela z miesniakiem jest tak, ze do 13 tyg stanowi najwieksze zagrozenie. Czyli ja juz mam z glowy. Montii jak wejdziesz do Feminy to od razu bedziesz wiedziala gdzie co jest, bo po 1 to jest przerobione mieszkanie i nie ma tam wielu pomieszczen, a po 2 jak tylko zobaczysz polozna to juz ona sie Toba zaopiekuje i powie co i jak To jest klinika przyjazna kobiecie, wiec wszyscy sa bardzo mili i o nic sie nie musisz martwic.
|
|
|
|
#3508 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Wcześniej ważyłam 78kg po zrzuceniu 10kg po dukanie
|
|
|
|
|
#3509 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Przy porzednich dwóch robiłam prywatnie, u bardzo dobrego specjalisty, wydaje mi sie, ze z nfz tylko zwykłe usg ( tzn na tym zwykłym tez mozna zbadac przeziernośc i pomiary malucha, ale wiadomo, na gorszym sprzęcie, większe ryzyko, że lakarz czegoś tam nie zobaczy) a teraz robie w ramach abonamentu w centrum medycznym, ponoc tez mają dobry sprzęt- ale nie wiem jaki, mam nadzieje, że co najmniej 2D ( jest wystarczający, lepszy 3D, no ale zobaczymy, a 4D to tylko tyle daje, że maluszek jest w trójwymiarze w kolorze, ale jesli chodzi od strony medycznej, to ponoć nie ma żadnego znaczenia, bo wszystkie dane potrzebne do diagnostyki daje już 2D i 3D potem po 20 tygodniu robi sie usg przepływowe, echo serca, nie wiem na jakim aparacie, ale ja miałam wczesniej robione na takim, że wydruk był zaznaczony miejscami na czerwono, niebiesko, np serce itd... ---------- Dopisano o 21:52 ---------- Poprzedni post napisano o 21:45 ---------- a tak a propos podglądania maluszka, to ja uwielbiam ta piosenke, w kółko jej teraz słucham http://www.youtube.com/watch?v=7cL_1bmYCzs
Trójkowa mama ![]() 13.08.2009 : 3mm,14.09 : 2,5 cm,13.10 : 3,5 cm14.11 : 5 cm,14.12: 6 cm,15.01.2010: 8 cm, 21.12.2010: 20cm ( podcinane troszkę kilka razy) 31.12.2014 : 54cm ![]() zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm. Edytowane przez niutka1 Czas edycji: 2010-08-17 o 21:51 |
|
|
|
|
#3510 |
|
Zakorzenienie
|
kellysss,ja dostałam dwa dni temu list ze szpitala i USG mam mieć 6 września(prosiłam położną o wczesniejszy termin,bo lecimy z TŻ 26 sierpnia na tydzień do Polski...jak widać,nie udało się
) W takim wypadku skan zrobię w Polsce,bo nie mam zamiaru czekać. Dzisiaj to mój 11 tydzień,więc zaczynamy 12... Juro wybieram się do przychodni na badanie moczu i krwi,a przy tym zobaczę,ile się spasłam? haha
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:06.

chodziło mi o to ,że dość kobiecie kształty mam mimo diet i ćwiczeń to przy 62 wyglądam na naprawdę dożywioną kobitkę ;p chociaż tak jak powiedziałam, waga to nie wyznacznik moja znajoma ten sam wzrost a ma 58 kg, tylko 4 kg mniej a wygląda jak oświęcim 

Proszę o dane do listy (post nr 2) w składzie: Imię, wiek, termin porodu