|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3391 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Uroki ciąży czujemy i już niebawem się rozpakujemy-WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz
Witam z rańca...no przedpołudnie juz
![]() W końcu odzyskałam swojego laptopka i moge być na bierząco....tak apropo to jak ja kiedy zyłam uzywając Pc-a? ![]() Laptop to genialny wynalazek.. ![]() Nie pamiętam która o co pytała..ale.. stopy mi nie urosły już...tylko mam troszke opuchnięte... poza tym w pierwszej ciąży urosły o pół rozmiaru i teraz mam 37,5...gdzie takiego buta kupi???? w dodatku mam niskie podbicie i wąska stupkę...kupienie fajnego bucika graniczy z cudem... Bioderka po pierwszej ciązy wróciły do stanu pierwotnego...a może nawet szczuplejsza byłam....w sumie to ja teraz nie chce aż tak schudnąć... nie podobałąm się ani sobie ani męzusiowi....normalnie kościotrup jakiś.... ![]() Bylebym weszłą w swoje dzinsy..bo szkoda wyżucać... ![]() Co do humorów i wątpliwości przedporodowych., to ja tez tak miałam..z Domikiem to strasznie się wsyzstkiego bałąm, bałam sie że sobie nie poradzę, że nie dam rady, czasem nawt miałam stany depresyjne...miałam czarne mysli..że to koniec mojego zycia towarzyskiego.... Ale Ray ma racje...po roku życie wraca do normy..no może juz nie ma się tyle wolności i nie robie co chcę i kiedy chcę, ale jest luzik ![]() Wiecie co...w sumie to moje życie powoli wracało do normy jak skończyłam karmić piersia...wczesniej byłam taka 'uwiązana" i czułam się jak "mleczarnia'..a potem to mogłam juz małego z babcią zostawić bo butle wypił i spac poszedł... ![]() Może mnie skrytykujecie..ale jakoś tak czułam... Na swoją obronę powiem że Domik sam zrezygnował z cyca.... Co ja jeszcze miałam pisać????
|
|
#3392 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Uroki ciąży czujemy i już niebawem się rozpakujemy-WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz
Cytat:
![]() ps. nie chcesz sobie zostawić urlopu na okres "po macierzyńskim"???
|
|
|
#3393 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Po wanienkę muszę przy okazji wyskoczyć do Ikei, ale trochę mi się nie chce, bo tam remontują drogę i straszne korki są ![]() Rano teściowa pobrała mi krew i zawiozła do laboratorium, także nie będę musiała stać w kolejce dzięki niej (ona jest emerytowaną pielęgniarką ). Jutro mam odebrać wyniki Zostanie mi tylko zrobić tego paciorkowa, krew i mocz przed samym porodem i tyle - czyli jednym słowem jestem już prawie gotowa Teraz tylko jakieś 3 tygodnie odczekać i trza się prężyć ![]() ![]() Cytat:
Ale byłam tak zestresowana samym zawarciem ślubu, że było mi wszystko jedno jak tam dotrę, nawet na krowie bym pojechała . W ogóle nie myślałam o koniu w tamtym momencie ![]() Ale karoca to też fajny pomysł. Szczególnie, że nam się udała pogoda, gdyby był deszcz pewnie musielibyśmy zrezygnować z tego środka lokomocji... ![]() Cytat:
|
|
#3394 |
|
Raczkowanie
|
I moim zdaniem z ta lista to przeginaja totalnie, jestem w stanie zrozumiec, ze dla siebie mam miec wszystko ale jest np. cała paczka pampków itp do pozostawienia na oddziale... SZOK!!! szkoda, ze jeszcze wpisowego nie wymyslili!
ale.... tez juz mam prawie wszytsko przygotowane i teraz czekamy.. jeszcze 18 dni Połoznych niestety nie znam, ale 2 moje koleżanki rodziły tam niedawno i chwaliły sobie, że bardzo sympatyczny i kompetentny personel. Jedna tylko miała "ale" do pielegniarek aczkolwiek miała ciężki poród wiec moze była poprostu troche rozdrażniona po wszystkim. Ja tylko trafilam na taka dość dziwna pigułę z lekkim fochem, jak byłam umawiać termin cesrki. Niestety na oddziale nie byłam możesz dać znac jak wygląda? |
|
|
|
#3395 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3396 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
niedługo mi się ukróci więc korzystam póki się da ![]() Cytat:
Biedna Niczka oby jak najszybciej ją przestało bolec, ponoć najgorsza pierwsza doba kiedy puszcza zneczulenie.Falbala to jesteś 3 na 6 września: ania, bordowa i ty chyba ,że ktoś się wyłamie ![]() Powodzenia na wizytkach Klarissa to u ciebie też kruszynka się zapowiada ![]() ale teraz zaczyna się dziać, czopy, skurcze, fałszywe alarmy ![]() Ja jutro rano jadę do ginki i do szpitala umówić termin może wziąć torbę w razie czego? bo ostatnio to brzuch mi niexle daje popalić, a mam 35km do szpitala
|
||
|
|
|
#3397 |
|
Wtajemniczenie
|
jeszcze i tak zostanie mi kilkanaście dni. Zresztą- nie chce mi się iść do innego lekarza tylko po zwolnienie. A mój gin na urlopie- wizytę mam 31 sierpnia, więc L4 będzie od 1 września
|
|
|
|
#3398 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Witam
![]() Dzisiaj znów 20 stopni i pochmurno Od razu inaczej funkcjonuję, nadrabiam prasowanie, sprzątanie itp. Dzisiaj o 16 odwiedzają mnie koleżanki z pracy, upiekę jakieś ciasto i zostały mi jeszcze bułeczki cynamonowe po gościach wczorajszych. Zmykam zaraz na szybkie zakupy, muszę nabyć białą lub fioletową kopertówkę na sobotnie wesele. Niby czemu miałabyś nas wystraszyć, myślę, że my wszystkie zdajemy sobie sprawę, że pierwsze tygodnie nie będą sialalajką. Twoje odczucia ma każda kobieta po porodzie, tylko nie wszystkie potrafią o tym mówić. Niektóre popadają w depresję i walczą z nią w 4 ściankach nie mówiąc nikomu. To trudny temat dla kobiet, które oczekiwały z radością na dziecko. Mam nadzieję, że jakoś dam radę. Też się trochę martwię na zapas. Cytat:
już siebie widzę, jak szukam informacji w necie lub dzwonię do przyjaciółki która ma 2 maluszków i pytam o głupoty.O noworodkach wiem tak niewiele, tyle nowego przed nami. Cytat:
![]() Cytat:
Tyle, że ja śpię coraz dłużej- dzisiaj do 10-tej. Później śniadanie, wizaż plus kawa i robi się 12-ta. Jakieś zakupy, gotowanie obiadu i już mąż wraca z pracy. Co za dni.... mam wrażenie ze nie robię nic pożytecznego (bo nie robię )Dobrze, że pracowałam te pierwsze 7 miesięcy Jedyny plus, że popołudniami nadrabiam zaległości towarzyskie- w zeszłym tygodniu byłam na 3 babskich spotkaniach. W tym tyg dzisiaj już 2-gi raz mam koleżanki. Na przyszły tydzień też już jestem umówiona. Ale zaraz zaległości się skończą.... Cytat:
i pisałam jej wtedy, że to podobno normalne przed samym rozwiązaniem![]() Cytat:
Powodzenia na wizycie ![]() Cytat:
Ale mi też już ze 3 razy śniło się, że córka taka malutka i od razu mądralińska, rozmawiała ze mną i mnie pouczała. np. Przynieśli ją w rożku pierwszy raz do mnie po porodzie, ja ją ubieram w rajstopki, a ona podnosi głowę i mówi, że rajstop sobie nie życzy i że ona chce skarpetki. Moja córcia z niedzieli na poniedziałek zmieniła trochę pozycje (co we wtorek potwierdził gin na usg). Nadal jest główką w dół, ale wcześniej leżała tyłem do mojego brzucha i jej kręgosłup miałam przez środek brzucha i dzięki temu kopała mnie "do środka" wiec nie odczuwałam dolegliwości. Teraz już 4 dzień jest boczkiem, kręgosłup po mojej lewej- skutek taki, że nogi wciska mi pod prawe żebra. Jejku jak to boli, ciężko mi siedzieć przy kompie czy zjeść posiłek. Zebra mam poobijane poprostu. wczoraj tak nogę wcisnęła, że normalnie słyszałam jakieś chrzęszczenie
|
|
#3399 |
|
Zakorzenienie
|
Tak, ale nawet taka kruszynka mnie przeraża jak pomyślę, że trzeba ją przepchnąć dziurkę, która co by nie mówić mała jest
![]() Co myślicie o takim karmniku? http://allegro.pl/item1189297519_biu...zarny_70d.html Chce coś kupić do szpitala, nie wiem jaki rozmiar kompletnie... Potem sobie kupię jakieś lepsze biustonosze, ale chcę coś mieć żeby zaraz po porodzie jak się siara pojawi to nie ciekło mi po koszuli... Heh... torbę wziąć powiadasz? ![]() No może, może.. A jak sama czujesz? Mnie ginka wczoraj powiedziała, że prawdopodobnie urodzę wcześniej niż termin, ale tak mniej więcej koło 20 września. Ja się będę sprężać co by urodzić koło 15-go ![]() ![]()
|
#3400 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Byłam, weszłam z koleznka meża pracujaca w tym szpitalu (moj mąż tez zreszta w nim pracuje) . Jesli bylas w kotrymkolwiek szkrzydle to w kazdym wyglada tak samo. Wszytsko jest odnowione i ma sie wrazenie ze czuc jeszcze ta nowosc. Sale porodowe sa na koncu korytarza po prawej, sa dwuosobowe, ale odzielone taka jakby sciana bez drzwi...i te sa darmowe, jest tez jedna "jedynka" ale ksoztuje 500zł . Sale poporodwe tez sa (o ile sie nie myle) dwu/trzyosobowe, kazda mama ma przy lozku dziecko w takim lozeczku przezorczystym na kółkach.Na koncu korytarza jest dyzurka, poloznych, pielegniarek... ogolnie to wydaje mi sie ze ten oddział jest bardzo malutki, troche mam pietra czy jak nie zaczne rodzic, to nie okaze sie ze nie ma miejsca...
|
|
#3401 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3402 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
--- ale u nas zimno i wietrznie... Mam się wybrać na zakupy (m.in. biustonosz do karmienia), ale mi się nie chceeee....
|
|
|
#3403 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
i śmigam na zakupy
|
|
#3404 |
|
Raczkowanie
|
dzieki mszu
no własnie co do wielkosci oddziału, to podobno jest tam raczej kameralnie i w wiekszosci przyjmuja pacjentki te które chodziły do ginów z tego szpit. |
|
|
|
#3405 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczynki ja mam takie pytanie
ile jest tych podpasek poporodowych w paczce i ile tych paczek trzeba kupic ? i jezeli chodzi o majtaski jednorazowe to na ile ich sie zdecydowalyscie ?? no i posciel do lozeczka. Czy kupowalyscie jeden komplet czy dwa ?
|
|
#3406 |
|
Zakorzenienie
|
ja ogólnie też wolę taką pogodę.. Ale... nie mam butów, a będę śmiesznie wyglądała w polarze lub swetrze i w japonkach czy sandałach ;/
|
|
#3407 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny, dziewczyny,
jak nie urok to sra...ka.. Wlasnie wrocilam z Izby Przyjec, tym razem z Alkiem wszystko ok. Ze soba jechalam, a wszystko bo hmmm... nadzialam sie na woblera (tak przyneta na ryby).Eh.. Wstalam rano, obeszlam mieszkanie i znalazlam woblerka w kapie sofy zakutanego na amen. Zla, ze Radek go tak zostawil (jeszcze komus w dupe wejdzie, a ma dwie porzadne kotwiczki) postanowilam na swiezo go jakos wyciagnac z tej kapy. I tak po 10min meczenia sie siedzialam rycząca na kanapie z woblerem w kciuku, przykuta do sofy. Za nic nie moglam wyrwac haczyka ani z palca, ani z kanapy. Zaryczana zadzwonilam po TZ, ktory wlasnie wchodzil do pracy. Dodam tylko, ze siedzialam tak, nieumyta, nieuczesana, nieubrana, bez sniadania. Kot nie pomagal... TZ dotarl po 30min, kiedy ja po odsunieciu kanapy dalam rade sciagnac kape i przeniesc sie od kuchni (ciagle zaryczana).Palec zaczal puchnac, wiec jeszcze lodem dalam rade go oblozyc. Tz pomogl mi sie ogarnac, ale powiedzial, ze on sie nie podejmne wyciagania haczyka, bo on siedzi za gleboko. Poszlismy na pogotowie (na szczescie juz bez kapy, bo Radek ja odcial nozyczkami) a tam pani nam mowi, ze oni nie maja chirurga ani narzedzi i mamy jechac do szpitala. ![]() Pojechalismy. W szpitalu najpierw musialam zadyndac woblerem recepcjonistce, potem pielegniarce, potem ratowniczce, ratownikowi, na koniec 3 roznym lekarzom, w koncu pozwolili mi usiasc. Czekalam ponad godzine na chirurga, w koncu przyszedl ortopeda (dobrze,ze nie gastrolog). W tym czasie reka mi spuchla pieknie ![]() Ratownik byl mily, nawet zrobil sobie zdjecie mojego palucha z ta mala drewniana rybka i mial chlopak ucieche. Ortopeda byl nieco przerazony faktem, ze na tak malego woblera zlapal sie taki wieloryb, jednym slowem, rzadko lecza tam ciezarne. ![]() Po 2h wyrwali mi ta cala kotwice, obylo sie bez znieczulenia (nie chcialam) zamrozili mi tylko. No i dostalam przeciwtezcowy. Z tym to tez byl klopot, bo dluuugo sprawdzali czy w ogole moga mi dac. Teraz siedze juz w domu, na sofie bez kapy i bez innych niespodziewajek na szczescie. Reka mnie nachrzania i od rany i od zastrzyka. Mam nadzieje, ze Olkowi nic od tego nie bedzie. Dopiero zjadlam sniadanie.. Mozecie sie smiac do woli Aha, to nie Radek zostawil woblera, ale przyniosl go na sofe nasz kochany kotek. TZ podsumowal- no Kochanie z toba to sie nudzic nie mozna.. A teraz was poczytam.
|
#3408 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Majtki - kupiłam wielorazowe (siateczkowe) 3 pary. Podobno szybko schną, więc narazie więcej nie kupuję. Tych jednorazowych z celulozy trzeba mieć więcej par. Pościel kupiłam jeden komplet, ale chyba sprzedam na All, bo przez pierwszy rok i tak nie mam zamiaru używać...
|
|
|
#3409 |
|
Wtajemniczenie
|
Pomidora Ale Ty inaczej wyglądałaś "z włosami"
![]() kaska1980 Ja mam już od kilku tygodni tak spuchnięte dłonie, że nie mogę zgjąć dobrze palców. No nic, czekam do porodu, żeby przeszło ... Zuziczka Mój Tż też twierdzi, że "brzydki jest", dosłownie! Tłumaczyć mu mogę parę godzin, ale on i tak swoje ... ![]() Klarissa Ja po zrobieniu testu pierwsze co pomyślałam to "ku*** muszę zapalić". A po chwili "o ku***, przecież nie mogę!" ![]() NIKaP-n Gratuluję synka!!! Dzielna kobieta z Ciebie! :klaski:Jak nabierzesz trochę sił to opowiadaj jak się czujesz po cc, bo mnie też to czeka i ciekawa jestem ![]() Majka232 Ja miałam mierzony rozstaw miednicy 2 razy, ale nigdy mi nikt nie powiedział jaki wynik ![]() naked21 A czy Ty przypadkiem nie miałaś stać się brunetką? I jak efekty? ![]() Dziewczyny ja mam fioletową kurtkę ciążową do pół uda, taką z grubszego materiału, ale na deszcz nie za bardzo Bardzo ładnie się prezentuje, nosiłam ją tylko kilka razy na wiosnę i żałuję, bo naprawdę mi się podoba Gdyby któraś chciała to oddam za parę groszy ![]() Lecę pogadać z mamcią i zaraz wracam do czytania
|
#3410 |
|
Zakorzenienie
|
Ale przygody ech... Mam nadzieję, że szybko przestanie boleć, a Twój TŻ 10x pomyśli zanim znów przyniesie przynęty i sprzęt wedkarski do pokoju
![]() Ja nie pozwalam bawić się tym wszystkim w domu i wyganiam męża do garażu lub altany...
|
|
#3411 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A kołderkę i podusię zostawię jej na później. Cytat:
) a poza tym to rąbnęłam się w głowę jakieś 10 razy i zaczyna mi brakować miejsca na guzki... Ale na szczęście interwencji chirurgicznej jeszcze nie potrzebowałam... Przyszła mi właśnie jedna paczuszka a w niej butelka, laktator, moskitiera do wózka (nie wiem czy się przyda, ale była na wyprzedaży to wzięłam) oraz jałowe gaziki do przecierania pępuszka. W sumie mogę polecić tego sprzedawcę to chyba moje 3 zakupy u niego i jest ok, aczkolwiek trzeba sprawdzać, bo wiele rzeczy taniej jest w sklepach ![]() http://allegro.pl/item1186470172_nub..._laktator.html http://allegro.pl/item1186470168_nub...0ml_0_bpa.html
|
|
#3412 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Mszu, ty przynajmniej zapychasz się zdrowymi rzeczami, a ja... żelkami
![]() Cytat:
Nareszcie!Cytat:
Angelikaw, mam nadzieję, że dziś trochę spokojniej i po nerwach i poważnych rozmowach nie ma śladu Aaneczko, fajnie, ze będziesz z nami już na bieżąco. Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Zuziczko, jesteś niepoprawna Mam nadzieję, że paluszek mniej boli Ja po akrobacjach goleniowych, świeża i pachnąca - dla mojego meża tak się ostatnio nie przygotowuję jak dla ginekologa |
||||||
|
|
|
#3413 |
|
Raczkowanie
|
Wczoraj nie miałam okazji, dlatego dopeiro dzisiaj
Nika-ogromne gratulacje!!!!!!!!!!!!! |
|
|
|
#3414 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Daj znać po powrocie, jak było u lekarza
|
|
|
#3415 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Majtki siateczkowe mam i kupiłam ich 6 par. Co do pościeli to mam jedną zmianę, więcej nie zamierzam bo i tak przeczuwam, że nie będę jej używała na początku. Zuziczka rozwaliła mnie Twoja historia. Z Tobą naprawdę nie da się nudzić, Twój mąż to ma atrakcje w domu
[vichy]263566[/vichy] Niechaj Bóg ma w swej opiece człowieka, który Cię naprawdę pokocha. Złamiesz mu serce, śliczna moja, okrutna, psotna kotko, która tak jest nieuważna i pewna siebie, że nie stara się nawet osłaniać swoich pazurków. http://suwaczki.waszslub.pl/img-2008080201001030.png |
|
|
|
|
#3416 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dopiero potem doszłam do tego, że skoro jestem w ciąży to znaczy, że już nie palę ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Mnie się w tym staniku najbardziej podoba cena Nie wiem jakie będę miała piersi po porodzie, a że kupując koszule do szpitala zakładałam, że będę wielka (i teraz koszule są na mnie zbyt duże ) to niestety, ale muszę mieć pod nie stanik co by sobie te wkładki do czegoś przykleić... No i tak się waham. Teraz mam rozmiar stanika 65E ale nie znalazłam takich karmników (żeby cena nie była zbyt wielka). I tak się nad tym zastanawiam, chyba się skuszę na 2 sztuki... --------------------------- Właśnie odebrałam drugą paczkę. Dziewczyny zamówiłam taki kocyk i jest prześliczny na żywo: http://allegro.pl/item1185510887_sli..._cm_bobas.html No i jeszcze jakieś pierdółki dla małej: nożyczki, grzebyk, szczoteczkę, maść do pupki, dla siebie maść na brodawki, pieluszki tetrowe, podkłady na łóżko i inne drobne rzeczy. W sumie już prawie wszystko mamy, teraz mogę odetchnąć z ulgą
|
|
#3417 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Majtki siatkowe Hartmana- 5 sztuk. Pościel 2 zmiany- mam zamiar używać od początku. Ja osobiście nie lubię przykrywać się kocem (gryzie lub łaskocze ) i malutkiej też nie będę. Kupię jeden śpiworek na próbę, ale żadna z moich koleżanek nie używała, więc muszę sprawdzić czy spełni swoją rolę.No a pewnie przez pierwszy miesiąc do snu rożek. Biedulka uważaj na siebie
|
|
#3418 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
raczej żebra się rozeszły- ale po porodzie stopniowo wszystko powinno wrócić do normy |
||
|
|
|
#3419 |
|
Zadomowienie
|
Ja też mam podobne podejście, planuję (zobaczymy jak wyjdzie) karmić max 6 miesięcy. A to i tak nie tak rygorystycznie. Mam koleżanki, które normalnie funkcjonują, wychodzą na spotkania i jak są po za domem np. 6 godzin, to omijają karmienie a mąż w tym czasie 1 karmienie robi butelką (mleko modyfikowane lub ściągnięte wcześniej). Dzieci są zdrowe i nie cierpią. Krzywda nikomu się nie dzieje. A wszędzie z dzieckiem się iść nie da i zamknąć sie w domu na pól roku też nie.
|
#3420 |
|
Zadomowienie
|
Zuzi... otępienie widac, ze dopada prawie kazdą z nas
biedna, troche mi Cie szkoda, znowu sie wystresowalas i wycierpialas za wsze czasy...ninaad... no co moze szef na to... czujesz sie zle i koniec. Mojemu tez cos nie pasowalo ze tak z dnia na dzien w 7 mcu ciazy sobie ide na zwolenienie... oni chyba mysla, ze bedzie sie pracowac do porodu, a pozniej sie bedzie z noworodkiem do pracy przyjezdzac... trza to olac i juz ![]() Ja planuje (a wiadomo jak z planowaniem Pomidora... dobre żelki ni sa złe i dobrze wpływaja na stawy ![]() Klarissa, Bordowa... trzymam kciuki, zebyscie po ciazy nie wrocily do nałogu, bo niestety moją kuzynka zaprzestawała na czas ciazy (ma dwójke dzieci) a po ciązy do nałogu wrociła ![]() Klarissa, fajny ten kocyk, ale ja juz mam wszytsko do wyprawki i nie opyla mi sie zamawiac jednej rzeczy. Dostałam juz jeden, polarowy, nowy,(gaget reklamowy z MUSTELI) od znajmomej kolezanki-farmacetki, ale po wypraniu sie maxymalnie szmatowaty zrobil... i teraz bede musiala pomyslec, nad czyms nowym....
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:03.

). Jutro mam odebrać wyniki
Ale my może zajedziemy karetką
a moze masz w planach zalozenie teraz wątku "jeszcze nierozpakowane, ale dzidzi nastepne planowane"
oby jak najszybciej ją przestało bolec, ponoć najgorsza pierwsza doba kiedy puszcza zneczulenie.
może wziąć torbę w razie czego? bo ostatnio to brzuch mi niexle daje popalić, a mam 35km do szpitala