|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#23461 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. V
No niestety- z tego okresu jest to jedyne zdjecie w kreconych włosach
![]() No i co mi radzicie- przy moim typie- im krotsze tym mocniejszy skret czy niekoniecznie? Wpadaj to utne sobie z chęcia pare:P Ależ kusisz tym zestawem, ale sie nie dam, nie dam sie, nie dam sie Cytat:
|
|
|
|
|
#23462 |
|
Zadomowienie
|
Eloe77 Dziękuję za odpowiedź
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;21489993] nasuwa mi sie nastepujacy wniosek- dobrze jest delikanie "niedoplukiwac" odzywki z wlosow [/QUOTE]Nie pamiętam już niestety kto (może Tulipanna?), ale w pierwszych częściach wątku radził właśnie, żeby nie wypłukiwać do końca odżywek d/s (zamiast nakładać osobno odzywkę b/s). Innymi słowy: - albo nie wypłukujesz zbyt dokładnie odzywki d/s - albo nakładasz odzywkę b/s (oby dwa te działania miały spełniać te same funkcje). Osobiście wolę spłukać odżywkę d/s i nałożyć osobno odzywkę b/s (która może być przecież też odżywką stosowaną jako d/s), bo wtedy kontroluję, ile odżywki znajduje się na włosach ![]() Ale jeśli ktoś próbowałby nie spłukiwać w całości odżywki d/s to radzę zwrócić uwagę na nakładanie odżywki b/s - może być problem z przeciążeniem włosów. |
|
|
|
#23463 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#23464 |
|
Zakorzenienie
|
jak widac to sprawa indywidualna, co osoba inne podejscie, ja mam odwrotne
i to jest wlasnie najtrudniejsze - i co zostaje? testy, testy, testy........
|
#23465 |
|
Zakorzenienie
|
kupiłam hegrona, z różową nakrętką. wahałam się nad tym z fioletową, ale zdziwiło mnie, że obie odżywki mają taki sam skład... zdziwiłam się, więc wzięłam róż...
pottersy mają jakieś silikony?
|
#23466 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#23467 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#23468 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Wklejam marnej jakości fotki włosów z dnia, w którym naprawdę byłam zadowolona z ich wyglądu (ok. 2 tyg. temu). Próbowałam później powtórzyć ten sam zestaw kosmetyków, ale niestety próba spełzła na niczym. Cytat:
|
||
|
|
|
#23469 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
splukalam krocej niz zwykle (tak mi sie wydaje) waxa wzbogaconego jajoba i avocado, ale nie moglam sie powstrzymac i nalozylam tez odzywke b/s (curls milkshake) i pozniej zel lniany na mokre, efekt zobacze rano
|
|
|
|
|
#23470 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#23471 |
|
Raczkowanie
|
baybe3 Ja mam taką metodę: włosy przewieszam przez łóżko i w czasie suszenia np. słucham muzyki;d
|
|
|
|
#23472 |
|
Zakorzenienie
|
No to zaszalalam, nalozylam na wloski olejek shea, nie maslo tylko olejek, czyli produkt uboczny powstajacy przy produkcji masla, teoretycznie nie powinno byc roznicy, zobaczymy rano
|
#23473 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
. Rybiorek, jesteś wielka. Do tej pory jestem pod wrażeniem objętości i mądrości Twojej wiadomości. Dzisiaj już nie jestem w stanie odpisać, zajmę się tym jutro . Co do testów, to jest najgorsze. Już nawet nie chodzi o wyrzucone w bloto pieniądze oraz kwestię - co potem robić z tymi niepotrzebnymi kosmetykami, jak nie ma miejsca już na ich składowanie Ale jeszcze się nie poddaje. Pokombinuje może coś z tym produktami, które mam tylko w innych połączeniach. |
|
|
|
|
#23474 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
jak w transie, pełne szaleństwo. Normalnie to odżywka b/s, stylizator (krem nivea lub lorys), żel lniany, ewentualnie przed wyjściem kokos, mgiełka - gdy trzeba odświeżyć, razem z żelem artiste.Cytat:
ja umyłam glorią, wmasowałam mypę karite, bardzo rozmiękczyła mi włosy, jakieś takie dziwne... na to samo b/s i żel lniany, no i trochę mi brakuje tej nivei na nich teraz. Podsuszyłam dyfuzorem - nigdy tego nie robiłam i średnio zadowolona jestem. Na objętość nie wpłynęło a nie skręciły się zbyt wysoko, dół normalnie, ale za to poznałam co to puszak na górze mam jakieś wędrujące drobne włoski, jutro będę się nimi martwić.
|
||
|
|
|
#23475 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Spróbuję następnym razem z dyfuzorem, na razie go unikałam bo mam niemiłe wspomnienia (ekstremalny puszak). Cytat:
No chyba, że się poświęcam i wstaję o 5.00
|
||
|
|
|
#23476 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 09:50 ---------- Poprzedni post napisano o 09:48 ---------- i wyszlo pysznie, dzisiaj zmylam szamponikiem bez sls i mam blyszczace, sprezyste loczki Cytat:
|
|
#23477 |
|
Rozeznanie
|
pierwszy raz puch widziałam, znaczy, żaden szok, trochę takich włosków, jak wysoko nakładałam żel to sama nie wiem, może gdybym nałożyła niveę na całe to by było lepiej. Chociaż, mam wycieniowane włosy i może degażówkami potraktowała i kilka włosków nie może znaleźć swojego loka... kiedyś jeszcze wypróbuję ten dyfuzor, na zimę się przyda, a teraz nie będę ich katowała suszeniem. Teraz po nocy już wszystko ok jest, popsikałam mypą, trochę artiste wgniotłam i mogę wychodzić
|
|
|
|
#23478 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A. zasady z dyfuzorem - po zakonczeniu nakladania stylizatora koniec dotykania wloskow, wlaczyc suszarke na cieple (nie gorace) powietrze i krazyc suszarka wokol glowy nie dotykajac wloskow, przy problemie z objetoscia - z glowa opuszczona na dol, ja stoje prosto i tylko w fazie B przechylam glowe lekko w bok B. wyzsza szkola jazdy: w polowie suszenia gdy wloski troche zastygly od zelu i ciepla zaczac przykladac dyfuzor do koncow i wykonac ruch wahadlowy 2-4chm, ale to chyba wymaga praktyki, bo mnie na poczatku nie wychodzilo, oczywiscie nadal nie dotykac wloskow rekami, i wazne: w tym momencie przelaczyc suszarke na zimne/lub ledwie cieple powietrze, w fazie A mozna sobie pozwolic na srednia temperature bo i tak dyfuzor nie dotyka wloskow (NIGDY GORACE POWIETRZE) C. najwyzsza szkola jazdy: w fazie A ugniatac podczas suszenia - to jest to co ja robie i jak widzialyscie na fotkach nie mam puchu - moim zdaniem to wynik techniki ugniatania i dobranego stylizatora, no i praktyki ![]() ale sie rozpisalam, mam nadzieje ze te wypociny przydadza sie komus ja stosuje wlasnie tak dyfuzor i osobiscie uwazam ze z sukcesem
|
|
#23479 |
|
Raczkowanie
|
Rybiorek,
Dziewczyny, mam pytanie. Kiedy lepiej jest nakładać żel? Zaraz po umyciu i rozczesaniu, na lekko podsuszone czy kiedy już całkiem wyschną? I podczas nakładania ugniatać, prawda?
|
|
|
|
#23480 | |
|
Wtajemniczenie
|
prawda jest taka, ze kazdy musi opracowac swoja technike.
ja np. przez caly czas suszenia dotykam dyfuzorem wlosów, nie wyobrazam sobie suszyc tak z daleka. to co robimy podobnie to cieplejsze powietrze w pierwszej fazie suszenia (u mnie efekt to szybsze wysuszenie wlosów u nasady i dodanie objetosci), i chlodniejsze (ale w moim przypadku nadal ciepłe) w pozniejszej fazie. niektóre dziewczyny (to akurat z filmikow na youtubie) przykladaja dyfuzor w jedno miejsce na 2-5 minut, ja przykladam na krócej i potem do kazdego miejsca wracam. lubie tez podsuszyc wlosy do 60-70%, dac im wystygnąć i podsuszyć jeszcze. mam wrazenie ze wtedy jest mniej puchu, wlosy stygną i dzięki temu wiem, ktore sa dalej mokre (bo jak sa cieple to sprawiaja wrazenie bardziej suchych niz w rzeczywistosci). co głowa to obyczaj. nie ma innego wyjścia jak próbować samemu i obserować. Cytat:
moja odpowiedz bedzie taka jak przy dyfuzorze. musisz sama do tego dojsc. czesc z nas naklada zel zaraz po odzywce bs na odcisniete w recznik wlosy. część na podeschniete, ale nadal mokre (tu zaliczam sie ja), czesc na lekko wilgotne i znajdzie sie tez chyba ktos kto naklada na suche ![]() aha - co do wgniatania. wiekszosc nas wszelkie stylizatory naklada za pomoca ugniatania wlosow upapranymi w stylizatorze raczkami, ALE na filmikach z youtube panie o mocniejszym skrecie (od3b-3c w gore) nakaldaja zele wygladzajac wlosy rekami. no ale to zupelnie inny wlo, on skretu w ten sposob nie straci.
Edytowane przez anka.d Czas edycji: 2010-08-20 o 11:57 |
|
|
|
|
#23481 |
|
Przyczajenie
|
witam ;D ale się tutaj dzieje, nie mam kiedy nawet napisać
![]() ma taką prośbę do was, abyście mi moje drogie pokręcone powiedziały jaki mam typ włosów czy coś takiego bo ja tak patrzyłam na to i patrzyłam i jak dla mnie to mam prawie wszystkie a to raczej niemożliwe ;p ale co mam jakość zdjęcia to masakra ;/
|
#23482 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Która z was używała lidlowskiej odżywki Cien(chyba Anka.d, prawda?)? Jakie wrażenia?
Blog o życiu w Walii z przymrużeniem oka: #23. Cieszę się ze złej pogody i wrzucam moje motywujące linki! http://blondiewales.blogspot.co.uk/ |
|
|
|
|
#23483 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#23484 |
|
Zakorzenienie
|
Eloe zapomnialam ci napisac ze ciachlam dol, nie powiem jaki komentarz uslyszalam do meza, ale teraz jest wszedzie rownie krotko i nie bede musiala sie martwic jak beda odrastac, inna sprawa ze czuje sie jak chlopaczara
---------- Dopisano o 11:21 ---------- Poprzedni post napisano o 11:19 ---------- tez tak kiedys myslalam, sprobuj uzyc palcow nie grzebienia, choc raz, moze sie okazac ze bedziesz miec bardziej skrecone wloski (ja tak mialam, bo teraz przy tej dlugosci wystarczy ze raz przeciagne reka i po sprawie)
|
#23485 | |||||||||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
To dobra wiadomość. Nic jednak nie przychodzi szybko. Efekty suplementacji dopiero po jakiś 3 miesiącach. Będą jednak dopiero wtedy, gdy cała dieta będzie optymalna.
Osobiście ![]() Cytat:
A po prawdzie włosy na zdjęciach nie wyglądają na bardzo zniszczone - przynajmniej na pewno nie tak zniszczone jak sama opisałaś! Wielu warstw też nie masz, nie powinno być problemy z wyrównaniem. Ale piszę to na podstawie zamieszczonych zdjęć. Główka do góry! Będzie dobrze Cytat:
Podejrzewam też, że może pomóc suszenie suszarką z dyfuzorem. Ale zanim to, spróbuj nałożyć odżywkę b/s (niewielka ilość!) na ociekające, potem dokładnie ugnieść, aż nie będzie kapać podczas gniecenia. Odciśnij w ręczniczek z mikrofibry, koszulkę, ściereczkę kuchenną... Nałóż stylizator delikatnie! Podczas nakładania ugniataj tak, by nie zepsuć włosów. Raczej harmonijkuj włosy niż ugniataj! Do harmonijkowania użyj suchej ściereczki lub koszulki. Na koniec wysusz suszarką z dyfuzorem. Pewnie i tak to wszystko wiesz, ale dlaczego to napisałam? Bo coś czuję, ze chodzi o w miarę szybkie pozbycie się wody, czyli szybkie (w sensie nie na wolnym powietrzu) wysuszenie włosów, by wiązania (bo to nad nimi pracujemy podczas stylizacji za szybko nie puściły. Cytat:
Dziękuję Cytat:
I_lonko - dokładnie jak napisała Syrenka - daj odżywce kolejną szansę. Ja tez nie byłam z niej początkowo zadowolona. Poza tym mogłabyś napisać coś więcej o tym: Cytat:
Czesałaś się wcześniej? Kiedy ostatnio się czesałaś? W jaki sposób myłaś włosy przed nałożeniem tej odżywki? Jak długo ją trzymałaś? W kwestii Fitomedu i rycynki nie da się powiedzieć, ze coś będzie na pewno. Każda ma inna porowatość. Sprawdź z niewielką ilością, np. 5 kropelek, a potem ewentualnie zwiększaj ilość, jeśli nie będzie obciążenia. Cytat:
Mnie klapie prawy tył - taka moja uroda. I jeśli przesadzę ze stylizacją, to mam tam gwarancję prostych włosów. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Powolutku, na pewno coś znajdziesz. Nie zrażaj się tak od razu. [1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;21486645]pamietam i podziwiam Cie u mnie to nie dziala- wszelkie wysilki coby spac chocby w jednej pozycji spelzaja na niczym coz ... taki moj urok [/QUOTE] Ale Ty, szczęściaro, masz piekny, mocny skręt Cytat:
Niech kokos się spisze na Twoje dolegliwości. Dobrze, ze choc farmę na FB masz [1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;21488660]jaki i czy wogole jest sens dodawania odrobiny olejku do odzywki d/s ? czy on sie nie wyplucze razem z odzywka [/QUOTE] Zależy co w odżywce i zależy jak długo trzymasz. Jeśli będą promotory przejścia (glikol propylenowy choćby), to olej winien nawet szybciej przenikać. Dłuższy czas oddziaływania odżywki pozwoli tez olejowi wśliznać się pod łuskę ![]() Cytat:
|
|
#23486 |
|
Raczkowanie
|
Witam wszystkie zakręcone
![]() Podczytuję was od dłuższego czasu na różnych wątkach włosowych i w końcu postanowiłam się odezwać ![]() Szaleję z próbami regeneracji moich włosków, którym narobiłam w ciągu ostatnich 3 lat trochę krzywdy. Generalnie tak - mam włosy cienkie, delikatne, nigdy nie farbowane, sporadycznie prostowane, rzadko suszone suszarką (do ok. 5 miesięcy wstecz, w tej chwili suszę chłodnym nawiewem i dyfuzorem, bo wstaję o 5 żeby dotrzeć do pracy na 7.00, a na noc z reguły nakładam oleje - magia wizażu ), ciężkie w układaniu - tak jak pisała jedna z dziewczyn, bodajże w temacie zniszczonych, w domu przed lustrem jest super, po chwili tragedia - chyba, że poupinam.A teraz grzechy. W związku z tym, że zaczęłam dosyć intensywnie jeździć motocyklem, dopadł mnie ok.3 lata temu problem - jak wyglądać jak człowiek po zdjęciu kasku. A że włosy zawsze mi się układały w fale wymyśliłam trwałą. Trafiłam w Legnicy (tam jeszcze wtedy mieszkałam) na mały salonik fryzjerski, w którym kręconowłosa babeczka jakoś wzbudziła moje zaufanie. Zrobiła mi trwałą, która pachniała cytrusami i tak podcięła włoski, że wyglądałam REWELACYJNIE, wydobyła cały urok kręciołków, a co więcej nie zniszczyła mi włosów. Zwyczajnie fryzjerka idealna. Włosy odrosły..ale nie całkowicie oczywiście. Desperacka próba utrzymania objętości zagoniła mnie ponownie do fryzjera po roku...we Wrocławiu...najgorsza decyzja w moim życiu Smród preparatu do trwałej już przemawiał do mnie na nie, ale nie wiem czemu nie posłuchałam swojego wewnętrznego głosu. Matko, ale się rozpisałam. W skrócie włosy dostały tak, że miały dosyć. Aktualnie odrastają. Mniej więcej, hmm, może do ramion są już ok. Po drodze w tym odrastaniu trafiły na jeszcze jedną fryzjerkę, która chyba miała jakieś zaćmienie mózgu ) kilka smętnych kosmyków, a na wysokości ucha miałam niemal boba ![]() Tak czy siak, poważnie myślę o obcięciu tych smętków do wysokości ramion, albo delikatnym wycieniowaniu tyłu trochę krócej. Nie sądzę, żebym się zdecydowała na równą długość, bo przy moich piórkach nie wygląda to zbyt ciekawie. A żeby nie było, że nie w temacie od jakiegoś czasu odzwyczajam łepetynę od silikonów, powoli uciekam od sls'ów itp. i delikatnie wdrażam się w CG.Dzisiaj rano po raz pierwszy zastosowałam odżywkę b/s na mokre + odciskanie. W efekcie krótsze włosy (te całkowicie moje) koło twarzy pofalowały się, a nawet można powiedzieć, że skręciły, co ośmieliło mnie do odezwania się tutaj. Mam nadzieję, że jak już dojrzeję do obcięcia to okaże się, że i bez pomocy trwałej siedzi gdzieś tam na mojej głowie Curly Girl. (Choć za nic nie wiem jak miałabym te faje/loczki zachować pod kaskiem
|
#23487 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, padlam ale z zachwytu - zawsze chcialam nauczyc sie jezdzic na motorze ale chyba odwagi zabraklo, nie wiedziec czemu wole wokol siebie blache autaa w ogole witaj, fajnie ze nasze krecone szalenstwo poszerza sie i wciaga nowe zakrecone duszyczki za pielegnacje ![]() co do fal / lokow po zdjeciu kasku- nie mam pojecia, mam ten sam problem jak nosze czapke, przy dlugich to jak na wedkowanie ubieralam czapeczke z daszkiem poprostu zwiazywalam a nastepnego dnia bylo i tak mytko, teraz nie mam pojecia co zrobie
|
|
#23488 |
|
Rozeznanie
|
Eloe, nie watpie i na pewno jeszcze cos zamowie. Pewnie, jak bede gotowa, zeby jednorazowo wydac 50funtow, to przynajmniej za przesylke nie bede musiala placic. No i moze poczekam na Rybiorka, i zobacze co ma do powiedzenia o nowych nabytkach. Czytalam o ttym curl fix - mega drogie. Zeby to jeszcze byla pewnosc, ze na moje wlosy tez bedzie mialo taki dobry wplyw.
Na razie chcialabym ograniczyc szampony z sls, no i wyelilminowac silikony i zobacze, czy da to jakis efekt. Posprawdzalam wszystkie moje szampony no i kazdy ma te sls, i zastanawiam sie, czy one maja duzy udzial w kondycji moich wlosow. A myje co drugi dzien. I chyba musze zaczac myc codziennie, bo zawsze na drugi dzien, jak na nie cos naloze to wygladaja tlusto. Edytowane przez scoobs Czas edycji: 2010-08-20 o 14:20 |
|
|
|
#23489 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
jedna to z aloesem, ale ciezko ja dostac, bo to produkt sezonowy - musisz obsserwowac gazetki, czasem sie pojawia cala seria (i szybko znika :P ) jest bardzo fajna, jestem z niej zadowolona, ladnie pachnie, fajna konsystencja, dobrze nawilża. 2gi rodzaj to cien provitaminowa chyba zwiekszajaca objetosc? ale dobrze nie pamietam. nieopatrznie postawilam ja na wannie i uzylam jakies 5 czy6 razy, potem przestawilam sie na inna odzywke a tę zuzyla mama :P nie była zła, ma w skladzie silikon cykliczny (odparowujący), ale nie bardzo pamietam co dokladnie robila mi z wlosami :P Cytat:
Cytat:
farma mi umiera, zaniedbałam juz ja, ile mozna siac i karmic kurczaki? :P teraz na tapecie jest serial o gejach i praca magisterska :P |
||||
|
|
|
#23490 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja mam bardzo przetluszczajacy sie skalp a nie myje go juz codziennie, co drugi dzien myje skalp odzywka a kolejnego tylko mocze wloski i nakladam odzywke, potem splukuje i robie stylizacje jak zawsze, czasami trzeciego dnia nadal nie potrzebuje myc skalpu, od miesiaca nie uzylam ani razu szamponu z sls (mam Come Clean z Kinky Curly, dobry, oczyszczajacy i brak sls), na razie jest fajnie pomimo ze uzywam niewielkie ilosci silikonow i pq, dzisiaj uzylam szamponu(tego Come Clean) choc wczoraj mylam sklap odzywka ale tylko dlatego ze na noc dalam olejek shea. Szamponem myje 1xtygodniowo i dodatkowo gdy dam olej, maslo shea nie wiedziec czemu zmywa sie fanie odzywka. sumujac - jeden dzien - mycie skalpu, drugi tylko moczenie wlosow i nakladanie od razu odzywki i tak na przemian, 1xtygodniowo szampon bez sls
Fotograf wizerunkowy/biznesowy, portretowy i ślubny Miłośniczka psiaków, kawy i naleśników Moja praca i pasja Blog fotografa Poza pracą fotografa Edytowane przez Rybiorek Czas edycji: 2010-08-20 o 14:24 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:33.

. Może to też trochę wina zdjęcia, bo włosy były jeszcze wilgotne przy samym skalpie i nie odbiły tak dobrze, jak już zupełnie suche. Nie wiem,co poradzić na tę miękkość, bo czegokolwiek bym nie użyła, to są wiecznie bardzo miękkie, a objętości niet 

[/QUOTE]
INSTAGRAM:

coz ... taki moj urok
[/QUOTE] Zależy co w odżywce i zależy jak długo trzymasz.