![]() |
#391 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Kupowanie jakich produktów uważacie za zwykłą stratę pieniędzy?
Ja używam do wyrzucania śmieci siatek po zakupach z Biedronki. Są bardzo pojemne i nawet nieco większe od wiadra, do którego je wkładam.
Ponieważ segreguję śmieci, biedronkowa siatka starcza mi na dwa dni zapełniania (na papier mam osobno karton, a na plastiki i szkło duże wiaderko)
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#392 |
Zadomowienie
|
łeee..., no to ja jestem strasznie rozrzutna bo zakupiony przeze mnie i wyładowany wór na śmieci ładuję do jednorazówki (biodegradowalnej, żeby była jasność) bo po pierwsze to mam stres że w drodze do śmietnika coś mi się urwie, albo dziura się zrobi i będę znaczyć teren obierkiem z ziemniaka
![]() -dyskusja o papierze toaletowym się tu wywiązała - moje doświadczenia w tej materii są takie, że ten tańszy jest mniej wydajny i kropka. Velvet rzeczywiście cienki, więc do statystyki go nie wciągam, rossmann i alouette rządzi ![]() -zastawę stołową posiadam, mama mi zakupiła, nie najdroższą ale mam komplet na 12 osób póki co, sztućce też z tej samej parafii, lubię jak wszystko mi na stole ladnie wygląda, -na tym etapie życiowym w jakim się znajduje nie kupiłabym nowego samochodu, w sensie salonowego, bo nie stać mnie na to, żeby na nim stracić 1/3 w ciągu dwóch lat(czy też więcej, nie wiem), jak juz kiedyś bede milionerką, to sobie będę snobizmy uskuteczniać ![]() -ale drugie dno tej dywagacji jest też takie, że wiele osób czuje się znacznie lepiej jak za niektóre rzeczy zapłaci więcej i wszystko w tym temacie. Jest popyt, jest podaż i poki co wszystko się kręci... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#393 |
BAN stały
|
O kurde bo ten Gerlach.
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#394 |
Zakorzenienie
|
e, no nawet z ciekawości poszłam do kuchni sprawdzić czym jemy na co dzień
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#395 |
BAN stały
|
ej no bo kurde.
![]() albo to. a ja oszczędzam i kupuję buty w ccc. normalnie, skojarzyło mi się z takim jednym plotkarskim portalem, a tam wielkimi literami: XY (nie podam nazwiska :P) kupuje tanie buty! Modelka/aktorka ( ![]() ![]() ja rozumiem, jakieś skajowe czy coś no ale ten lasocki. ![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2010-08-23 o 22:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#396 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale zdecydowanie ich wartosc rynkowa jest mniejsza niz gerlacha...
-A ty kto? -Dobra wróżka. -Z siekierą? -A widzisz jak ty mało wiesz o dobrych wróżkach? Edytowane przez SzpiegZKrainyDeszczowców Czas edycji: 2010-08-23 o 22:36 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#397 |
Zakorzenienie
|
Hultaju - czyżby Agata Be?
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#398 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
http://allegro.pl/item1201017122_ger..._katowice.html pierwsza z brzegu aukcja z allegro-ani to jakieś super ładne ani wyjątkowe,na 12 osób -szału niema,widziałam ładniejsze,cena ![]() wątpię ,że nie można znaleźć tańszych i równie "ładnych". ---------- Dopisano o 23:36 ---------- Poprzedni post napisano o 23:34 ---------- Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez kalina121 Czas edycji: 2010-08-23 o 22:39 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#399 | ||
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 23:38 ---------- Poprzedni post napisano o 23:37 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() Sztućce mojej mamy mają ok 33 lat, te domowe wyglądają porządnie, ale zwyczajnie, nawet jeszce trochę połysku jest; z czego część ponad 20letnia (bo są i różne komplety), z racji tego, że używana rzadziej, wciąz wygląda jak nowa. Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2010-08-23 o 22:41 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#400 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
też mam ruskie, dostałam na 18 i zardzewiały w pudełku ikea po kilku latach (dwóch chyba), porysowały się i zmatowiły i ciężko było znalezc zestaw w normalną głęboką łyżeczką (do jedzenia, nie do mieszania) Edytowane przez 749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573 Czas edycji: 2010-08-23 o 22:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#401 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#402 | ||
Zakorzenienie
|
[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;21576522]pierdzielisz
też mam ruskie, dostałam na 18 i zardzewiały w pudełku[/QUOTE] Ruskie nabyte przez XY lat, są w domu odkąd pamiętam. Czesc której uzywamy codziennie jest lekko matowa, czesc ktora jest schowana w szufladzie jest sliczna dalej, poza tym odswiezyc takie sztucce to o ile pamietam nie problem, moja sp. babcia to doskonale robila... ![]() Acha, i jeszcze - mając 4 osobową rodzinę, gdzie na boże narodzenie defacto jestem tylko ja i mama, to zadne wystawne srebrne sztucce nie sa mi potrzebne... Marynareczki za 250zl nie mam.,... plaszcz welniany za 150, przeceniony z 600... A no i telefon mam za 50 groszy, uroki posiadania naprawde fajnej umowy i korzystnej.
-A ty kto? -Dobra wróżka. -Z siekierą? -A widzisz jak ty mało wiesz o dobrych wróżkach? Edytowane przez SzpiegZKrainyDeszczowców Czas edycji: 2010-08-23 o 22:50 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#403 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#404 |
Wtajemniczenie
|
Nie chcę nikomu przeszkadzać,ale wątek był nie o sztućcach....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#405 |
BAN stały
|
a mnie rozbraja, że wątki takie jak ten prędzej czy później muszą kończyć się agitacją
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#406 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#407 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Nie trzeba generalizować między artykułami luksusowymi(są przecież jeszcze sztućce srebrne )a zwykłymi,najtańszymi z supermarketu jest jeszcze średnia pólka,nie zawsze gorsza od "tych najwspanialszych". |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#408 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja jestem zadowolona z ruskich, i naprawde nie bedzie mi szkoda wziac sobie 2-3 widelce a reszte zostawic mamie jak sie bede wyprowadzac. Poza tym dla niektorych jest to rzecz taka jak ladny obrazek, jest sobie takie ladne w walizeczce, ale po cholerke skoro ja tego nigdy nie uzyje ![]() Przyznaje bez bicia, kupienie tanich patelni czy garnkow nie jest zadna oszczednoscia, kupilismy pare miesiecy temu patelnie tefala, niebo a ziemia... Garnki aluminiowe albo emaliowe? nie dzieki, po tym jak czytam co sie dzieje podczas gotowania. Tak, takich rzeczy nie mozna kupic taniej. (chyba ze mowimy o wyprzedazy patelni tefala :P) Dla mnie te 250zl za gerlacha wolalabym dolozyc zeby kupic wiecej talerzy do kompletu ![]() Okej wracajac do tematu: wywalaniem pieniedzy w bloto jest wiekszosc mebli z jysk,... stwierdzam to po kolejnej rozwalonej szufladce w szafie...
-A ty kto? -Dobra wróżka. -Z siekierą? -A widzisz jak ty mało wiesz o dobrych wróżkach? Edytowane przez SzpiegZKrainyDeszczowców Czas edycji: 2010-08-23 o 23:30 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#409 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Aż poszłam zobaczyć do kuchni i faktycznie my też mamy Gerlacha, chyba prezent ślubny dla moich rodziców ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#410 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ludzie miesięcznie wydają nierzadko te 250 zł na fajki i wtedy żal nie jest. Rocznie byłby za to jakiś zestaw porcelany Rosenthala. Tak to jakoś nikt nie liczy, tylko zaraz że ekskluziw nie z tej ziemi i wywalanie kasy. [1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;21577057]Dyskusja jest cały czas na temat. W pewnym wieku kupowanie tanich sztućców, garnków, butów, perfum, talerzy, biżuterii, wieży philipsa uważa się za stratę pieniędzy.[/QUOTE] Z wieżą Philipsa to nie wiem, co może być nie tak, bo się nie znam, ale z resztą się zgadzam, chociaż zapewne "tego wieku" jeszcze nie osiągnęłam. Ale tutaj moim zdaniem dużo krzywdy wyrządziła komuna, bo ludzi przyzwyczaiła do tego podejścia, że byle się dało z tego najeść i napić, to już jest dobre, lepszego nie trzeba. A można popatrzeć na stare zdjęcia, jakie niekiedy zastawy stołowe były w rodzinach, i to używane, a nie jak teraz kawa w szklance nietłukącej. A dobre garnki produkuje Fiskars ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#411 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#412 | |
Wtajemniczenie
|
Jeżeli chodzi o mnie... Za oszczędną to się nie uważam
![]() Przede wszystkim palę fajki, powoli się psychicznie przygotowuje do rzucenia i generalnie tylko i wyłącznie moją motywacją jest fakt puszczania z dymem kasy. Dlatego, mimo że palę uważam, że papierosy to strata pieniędzy ![]() Uwielbiam sobie pojechać na Stadion ![]() Oczywiście, np. buty - na Stadionie są te same buciki co na wątku Sigmy zamawiają, wolę sobie kupić droższe, ale pochodzić w nich dłużej niż 2 miesiące. Dżinsy? Okej, te wranglery, lee, levisy są warte swojej ceny, ale już jakieś bershkowe, zarowe - ten sam shit co na bazarze. Co do kosmetyków. Ja wiem? Niestety widzę różnicę, pomiędzy takim błyszczykiem z Gosha za 35 zł. a takim za 7. Dobra, te tanie nie są również takie kompletnie do pupy, ale jednak - jak dla mnie jakość jest widoczna gołym okiem ![]() O, np. pójście na farbowanie do fryzjera, o ile nie jest to drastyczna zmiana typu "kruczoczarne na blond" też uważam za stratę pieniędzy. Wolę kupić sobie jakąś lepszą farbę, ale zrobić to sama w domu. Ze 100 zł w kieszeni zostaje. Gazety? Jak jestem na dworcu którymśtam, to sobie kupię gazetkę przeterminowaną, a co sobie będę żałować ![]() ---------- Dopisano o 10:01 ---------- Poprzedni post napisano o 09:58 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#413 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#414 |
Konto usunięte
|
A żadna z was nie napisała tu tego, co teraz ja napiszę
![]() Otóż - za stratę kasy uważam wydawanie jej na NAJTAŃSZE przybory szkolne: zeszyty (100 kartek za 1zł), kredki ołówkowe w sklepie za 2zł/24 kolory, takież pisaki, farbki, dzisiaj widziałam reklamę plecaka za 4,98 w carrefour ![]() A dlaczego? Otóż: najtańsze zeszyty mają cholernie cienkie kartki, które raz, że przy mocniejszym nacisku się targają, dwa - przebija przez nie każde pisadło prócz ołówka, czyli tak naprawdę 100 kartkowy zeszyt nie ma 200 stron, a 100. Kredki - połamane w środku LUB takie jakby z wosku, którymi za bardzo nie da się rysować, bo prawie niewidoczne są. Pisaki - błyskawicznie wysychają lub końcówki się rozdzielają. Plecak za 5zł - niestety, ale taka rzecz ma wytrzymać całkiem spory ciężar, a tu suwak od razu puści lub szwy. To samo np. plastelina - te najtańsze są paskudne, przypominają raczej tłuste ciasto/mazidło, nie da się z nich lepić, a przeważnie bokami się to to tak skleja, że szok. Farby - błyskawicznie wysychają. Wiem to i z własnego doświadczenia (do pracy potrzebują takich pierdół) i z tego, co u dzieci widzę. Szkoda dać kasę na coś, co starczy na tydzień-dwa albo i nie. A powinno spokojnie na kilka miesięcy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#415 |
jak promyczek słońca....
|
muszę się wtrącić, bo widzę, że niektórzy dziwią się skąd można brać reklamówki na śmieci
![]() ja najczęściej robię zakupy w tesco (akurat ten sklep mam najbliżej, bo naprzeciwko domu) i właśnie stamtąd mam pełno worków (oprócz tego mam też tradycyjne worki na śmieci) zabieram na zakupy oczywiście też kilka toreb ekologicznych (mam ich chyba z 6-7) ale zawsze weźmie się jeszcze kilka zwykłych choćby na mięso czy mrożonki albo na stoisku alkoholowym kasjerka mi zapakuje butelkę wina do 2 torebek czy też na stoisku z ciastem kolejna reklamówka zdarza się też, że zwyczajnie zapomni się zabrać z domu torby szmaciane to już wtedy muszę wziąć foliowe ![]() używam ich w kuchni i nie przeszkadzają mi uszy, bo kubeł jest schowany w szafce, więc nie rozumiem skąd ten problem z estetyką? ![]() ![]() tym sposobem zawsze zużyję te reklamówki a jak ich braknie, wtedy wkładam worki na śmieci, jednak one są jak dla mnie o wiele słabsze a nie mam ochoty wydawać na te super mocne, które i tak po jednym dniu wyniosę niezależnie od tego czy są pełne czy nie (aha i zwykłe reklamówki też zużywam, te z zakupów ciuchowych) śmieci nie za bardzo mam jak segregować, bo u mnie jest tylko pojemnik na plastiki i papier, więc butelki segreguję do torby ekologicznej a papier na bieżąco się odkłada do plastikowej reklamówki co do tematu, stratą dla mnie jest kupowanie: - najtańszych wacików, zostawiają strzępki waty na twarzy, zwłaszcza u TŻ oraz patyczków do uszu, zawsze wata mi zostaje w uchu, preferuję głównie cleanic oraz inne w promocji - najtańszych środków czystości i tych najdroższych, wybieram takie które oferują najlepszą jakość za najlepszą cenę, są to różne produkty, zarówno z lidla czy tesco jak i markowe, których nie da sie jednak zastąpić, przykładowo kret do rur marki tesco, proszek persil, wc kaczka tesco... - szary papier jest jak dla mnie beznadziejny, nie wiem czemu ale zawsze mam po nim stan zapalny, więc kupuję lidlowy biały miękki 10 rolek za 6 zł lub w tesco 8 rolek za niecałe 6 zł (marka różnie, bo zwracam uwagę na promocje), jak widać ten z lidla lepiej wypada ale nie zawsze mam możliwośc podjechania tam - chusteczek też nie kupuję najdroższych, zarówno tych w pudełku jak i 10x10, powiedzmy, że biorę ze średniej półki (bo te najtańsze to sie podrą przy wyciąganiu z opakowania) - nowego samochodu z salonu ![]() - za stratę uważam kupowanie tanich szmatek za 10-20 zł, które po kilku praniach lądują albo do czerwonego krzyża albo na dno szafy albo się zwyczajnie rozciągną/stracą fason, nie twierdzę, że sama nie kupuję tanich ciuszków ale czasem trzeba pomyśleć przed zakupem czy warto za daną rzecz wyłożyć nawet te parę zł - tak samo kolekcjonowanie kosmetyków ![]() ![]() ![]() - to nie produkt co prawda ale uważam wszelkie abonamenty (telefonii komórkowej) za zbędny wydatek, mi w zupełności wytarczy play na kartę i bardzo dużo na tym zaoszczędziłam ![]() - jeżeli chodzi o sprzęt to w miarę możliwości staram się kupować lepszych marek i lepszej jakości, bo wiadomo, że dłużej posłuży - zainwestowałam w akumulatorki zamiast baterii. uważam, że czasem lepiej wydać więcej na akumulatorek niż co chwilę kupować baterie (a te jak już kupuję to raczej lepsze, naprawdę niewiele droższe a dłużej działają) - ogólnie wiadomo, że większe opakowania lepiej się opłacają ale nie we wszystkich przypadkach, po co kupować wielkie opakowanie produktu, który używa sie sporadycznie i w efekcie nie zużyjesz całości i potem wyrzucisz - w tej chwili uważam za stratę kupowanie kolorowych gazet jak mam internet ![]() - rzeczy różnorodnego użytku czy to kapcie czy to buty warto przemyśleć i kupic troszkę lepsze, żeby starczyło na dłużej a nie najtańsze i po miesiącu wyrzucić - mogłabym tak wymieniać bez końca ![]()
![]() |
![]() |
#416 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Napisałam że nie robię zakupów w dużych sklepach, gdzie dają duże reklamówki, być może jeszcze ekologiczne tylko w zwykłym osiedlowym sklepiku, gdzie reklamówki są MAŁE i strasznie SŁABE. Jakbym chciała z nich korzystać to musiałabym zabierać co najmniej 6-7 robią średnie zakupy. Dlatego wolę szmaciane worki i zawsze z nimi chodzę na zakupy ![]() Cytat:
Więc suma sumarum zakupy w małym sklepiku są dla mnie oszczędnością. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#417 |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
o.O zgubiłam się jak czytałam dyskusję na temat sztućców...
![]() Dla mnie też dobrą oszczędnością jest świadome robienie zakupów. Bardzo przydatna informacja przy artykułach - ale wychodzi za pełny litr/kilogram. Wtedy często się okazuje, że większa paczka wcale nie jest tańsza, albo przynajmniej mam potwierdzenie, że rzeczywiście taniej kupuję. Mój sposób - do każdej rzeczy mam przypisane kilka marek które mi pasuje i najczęściej wybieram tą która jest w promocji. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#418 |
jak promyczek słońca....
|
ale ja się do nikogo nie przyczepiłam
![]() wyjaśniłam tylko osobom, które się dziwią, skąd można brać reklamówki i to w takiej ilości, także już wiedzą skąd JA biorę poza tym na swoim przykładzie podawałam co jest dla mnie stratą a co nie, a kur nie posiadam, bo nie mieszkam na wsi ani nie posiadam gospodarstwa tylko mieszkam w dużym mieście, więc podałam moje sposoby na oszczędność, które Tobie niekoniecznie pasują ![]() jednak pozwól, że jeszcze napiszę jedno, jakbym ja miała 15 km do supermarketu, to starałabym się raz na jakiś czas zorganizować sobie wypad na większe zakupy, wtedy bym nakupiła mnóstwo rzeczy typu chemia, suche żarcie, rzeczy które można zamrozić i na pewno bym na tym zaoszczędziła i czas i paliwo, bo nadal uważam, że osiedlowe sklepiki mają drogo (przynajmniej będąc niejednokrotnie na wsi to zaważyłam) i kupowałabym tam tylko niezbędne, krótkoterminowe rzeczy mikia20 -ja też zawsze przeliczam na litry/kilogramy ![]()
![]() |
![]() |
#419 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
w twoim przypadku - owszem - jechanie do supermarketu po 2-3 rzeczy jest bez sensu, ale w przypadku miasta jest juz inaczej. sklep na kazdym rogu, supermarketów jak psów. czasem wracam pozno do domu, wiedzac ze nie mam nic na sniadanie na drugi dzien. kupienie 2 bulek, jakiegos serka, czy wedliny i soku w sklepie, ktory miesci sie na parterze mojego bloku to zazwyczaj ok 10 zł lub wiecej. za 10 zł w lidlu, do którego z zegarkiem w reku ide cale 7 minut nakupilabym dodatków do chleba na tydzien co najmniej. sek w tym, ze czasem jak sie pozno wraca, czlowiek jest zmeczony, po prostu mu sie nie chce i wtedy sie przepłaca. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#420 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Edytowane przez maddzia007 Czas edycji: 2010-08-24 o 11:46 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:37.