Analizy kosmetyków do włosów (bez dyskusji i komentarzy) - Strona 30 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-08-19, 18:01   #871
kropcia007
Wtajemniczenie

Dot.: Kosmetyki do włosów - analizy, opinie, ciekawostki dla kręconowłosych

Tigi Catwalk Curlesque Hydrating Conditioner
aqua, cetyl alcohol, stearyl alkohol, dicetyldimonium chloride, parfum, glicerin, dimethicone, cucumber fruit water, phenoxyethanol, hydroxyethylcellulose, cetrimonium chloride, polyquaternium-55, amodimethicone, peg-45m, butylphenyl methylpropional, methyl gluceth-10, hexyl cinnamal, c11-15 pareth-7, linalool, limonene, laureth-9, hydroxycitronellal, hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde, hydrolized wheat protein, citronellol, trideceth-12, benzyl benzoate, aloe barbadensis leaf juice, citric acid, panthenol, betaine, sodium pca, tocopherol acetate, sunflower seed oil, methylchloroisothiazolino ne, propylene glycol, sorbitol, fucus vesiculosus extract, laminaria digitata eztract, methylisothiazolinone, serine, macrocystis pyrifera extract, glicyne, glutamic acid, alanine arganine, lysine, threonine, crithmum maritmum extract, proline

Kwietniowa Mamusia - Maja

kropcia007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-19, 18:07   #872
maxi82
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez syrenka Pokaż wiadomość

Używamy jej do mycia i do OMO, problematycznym składnikiem jest tam Quaternium-87
Cytat:
Napisane przez kosmetolog1 Pokaż wiadomość
Bardzo prosta i konkretna odżywka. Nie ma zbędnych składników, nie jest przeładowana. w składzie mamy:
emolienty- natłuszczą, wygładzą włos, zpobiegną ucieczce wody
antystatyki- wygładzą, wyrównają włosy, ułatwią rozczesywanie
humektanty i substancje odżywcze- nawilżą i odżywią włosy
dodatkowo: konserwanty i regulatory pH

Obie odżywki są w zasadzie takie same. Nie spodziewałabym się znaczących różnic w ich działaniu. Różnią się zawartością niacynamidu, antystatyków i tym że druga ma hydrolizat protein.
Powinny i nawilżać i natłuszczać włosy, wygładzać je, ułatwiać rozczesywanie. Witaminy wzmocnią.

Niezgodna z CG (Quaternium)
Dziękuję
Mam jeszcze pytanie odnośnie Quaternium. W wizażowym słowniczku znalazłam taką definicję "zapobiega elektryzowaniu się włosów i odżywia". Jest to konserwant, o ile się nie mylę. Chciałbym się dowiedzieć, jakie dokładnie ma działanie na włosy. Bo pojęcia konserwant i odżywianie jakoś mi się wykluczają. Ale może się mylę, jestem jeszcze laikiem w tych kwestiach Czy można go używać do mycia i OMO, dlatego, że podobnie jak niektóre silikony daje się go spłukać wodą? Próbowałam szukać odpowiedzi w necie, ale mam jeszcze większy mętlik.
maxi82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-19, 18:13   #873
kropcia007
Wtajemniczenie

Tigi Catwalk Curlesque leave-in conditioner
aqua, mineral oil(paraffinum liqudium/huile minerale), cetearyl alcohol, glycerin, dimethicone and trideceth-5, vp/methacrylamide/vinyl imidazole copolymers, stearamidopropyl dimethylamine, cyclopentasiloxane and trimethylsiloxysilicate/ dimethiconol crosspolymer, parfum, methylparaben, dmdm hydantioin, cetyl hydroxyethylcellulose, disodium edta, lactic acid, propylene glycol and water andcucumber friut extract, water and algae, water and crithmum maritmum extract, propylene glycol and water andmacrocystispyrifera extract, propylene glycol and water and fucus vesiculosus(see weed)extract, butylphenyl methylpropional citronellol, geraniol, hexyl cinamal, limonene, linalool

Kwietniowa Mamusia - Maja

kropcia007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-19, 18:55   #874
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość

Rapid Recovery (maska wygladzajaco-nawilzajaca)

Ingredients: Water, cetyl alcohol, cyclopentasiloxane, stearyl alcohol, behentrimonium chloride, behetrimonium methosulfate, laryl slcohol, butyrospermum parkii (shea butter), hydrolyzed wheat protein, hydgrogenated vegetable oil, hydroxyethylcellulose, ceteareth-20, fragrance, butylene glycol, dimethicone, dimethiconol, cyclohexasiloxane, disodum EDTA, citric acid, DMDM hydantoin, iodoproynl butylcarbmate, yellow 10, orange 4
Wygładzać ta odżywka będzie dzięki obecności antystatyków oraz silikonów. Tych ostatnich jest tu kilka aczkolwiek przeważa silikon cykliczny, który szybko odparuje z włosów; silikonów cięższych jest tu stosunkowo mało, występują dopiero po zapachu.
Hydrolizowana proteina pszeniczna ma również potencjał antystatyczny, wygładzający, ułatwiający rozczesywanie. Prócz tego mamy tu sporo emolientów, są to alkohole tłuszczowe czy masło shea. Będą one natłuszczać włosy, zatrzymają wodę wewnątrz włókna włosa.
Z humektantów występuje tu tylko glikol butylenowy, który jest również rozpuszczalnikiem dla innych substancji.

Maska niezgodna z CG.
syrenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-19, 19:33   #875
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:

Quick Curls (krem do lokow - stylizator)

Ingredients: Water, parafffinum liquidum, VP/DMAPA acrylates copolymer, polyquaternium-37, cyclopentasiloxane, grape seed extract, nettle extract, alfalfa extract, betula alba leaf extract, lavender extract, borago officinalis extract, fennel fruit extract, ginger root extract, laminum album flower extract, chestnut extract, calendula officinalis flower extract, sunflower seed extract, matricaria flower extract, linseed seed extract, rosa gallica flower extract, silybum marianum extract, viola tricolor extract, punica granatum extract, honeysuckle flower extract, bergamont fruit extract, apricot kernel extract, hydrolyzed wheat protein, hydrolyzed vegetable protein PG-propyl silanetriol, fragrance, polyquaternium-11, propylene glycol dicaprylate/dicaprate, cyclohexasiloxane, PPG-5-ceteth-20, cetyl alcohol, stearyl alcohol, ceteareth-10, propylene glycol, hydroxyethyl cellulose, disodium EDTA, PPG-1-trideceth-6, ethylhexyl methoxycinnamate, DMDM hydantoin, iodopropynyl butylcarbamate, yellow 10, green 5.
Skład mimo długości nie jest zbyt skomplikowany
Pierwsza to parafina, dobry emolient, tworzy na włosie film, który zapobiegnie utracie/nabieraniu wody przez włos.
W następnej kolejności mamy polimer filmotwórczy stylizujący.
Za polimerem występuje antystatyk polyquaternium-37, nada fryzurze objętości, zapobiegnie elektryzowaniu, wygładzi włos.
Pod koniec składu występuje jeszcze PQ-11 w towarzystwie pochodnej proteiny, która będzie kondycjonować a więc poprawiać wygląd włosów, innych emolientów oraz humektanta.
W czołówce składników występuje jeszcze silikon cykliczny a za nim cały szereg ekstraktów o potencjale wzmacniającym, są wśród nich ekstrakty z np. winogron, pokrzywy, lawendy, słonecznika, ogórecznika, kasztana i inne.

Krem prócz działania stylizującego ma szansę wpłynąć pozytywnie na włosy dzięki obecności ekstraktów; trudno powiedzieć w jakim stopniu zadziałają one na włosy, zależy to od ich stężenia, które ze względu na ilość ekstraktów może być małe, jak również od wielkości cząstek.
Balsam ma skład emolientowy, może mieć to znaczenie przy dużej wilgotności powietrza, wygładzi włosy dzięki kationowym antystatykom.

Produkt niezgodny z CG.
Stary 2010-08-19, 19:40   #876
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Skład mimo długości nie jest zbyt skomplikowany
Pierwsza to parafina, dobry emolient, tworzy na włosie film, który zapobiegnie utracie/nabieraniu wody przez włos.
W następnej kolejności mamy polimer filmotwórczy stylizujący.
Za polimerem występuje antystatyk polyquaternium-37, nada fryzurze objętości, zapobiegnie elektryzowaniu, wygładzi włos.
Pod koniec składu występuje jeszcze PQ-11 w towarzystwie pochodnej proteiny, która będzie kondycjonować a więc poprawiać wygląd włosów, innych emolientów oraz humektanta.
W czołówce składników występuje jeszcze silikon cykliczny a za nim cały szereg ekstraktów o potencjale wzmacniającym, są wśród nich ekstrakty z np. winogron, pokrzywy, lawendy, słonecznika, ogórecznika, kasztana i inne.

Krem prócz działania stylizującego ma szansę wpłynąć pozytywnie na włosy dzięki obecności ekstraktów; trudno powiedzieć w jakim stopniu zadziałają one na włosy, zależy to od ich stężenia, które ze względu na ilość ekstraktów może być małe, jak również od wielkości cząstek.
Balsam ma skład emolientowy, może mieć to znaczenie przy dużej wilgotności powietrza, wygładzi włosy dzięki kationowym antystatykom.

Produkt niezgodny z CG.
poddaje sie, jednak zamowie ten kremik, budzet mi peknie, juz nie mam czego usunac z listy zakupow
dziekuje Syrenko
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-19, 19:59   #877
kosmetolog1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kropcia007 Pokaż wiadomość
Tigi Catwalk Curlesque Defining Shampoo
aqua, cocamidopropyl betaine, disodium laureth sulfosuccinate, glycerin, cocamide mea, sodium lauroyl sarcosinate, peg-120, methyl glucose dioleate, parfum, cucumber friut water, dimethicone copolymer, phenoxyethanol, disodium cocoamhodiacetate, acrylates, glycol distearate, amodimethicone, panthenol, laureth-4, polyquaternium-55, c11-15 pareth+7, polyquaterniu-67, laureth-9, butylphenyl, methylpropional, polyquaternium-7, quaternium-95, hexyl cinnamal, linalool, trideceth-12, c12-13 pareth-23 c12-12 pareth-3, limonete citric acid, propanediol, benzophenone-4, hydroxycitronellal, hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde, citronellol, tetrasodium edta, methylchloroisothiazolino ne, sunflower seed oil, propylene glycol, methylisoisothiazolinone, fucus vesiculosus extract, laminaria digitata extract, crithmum maritimum extract, ci42090, ci 42053
Szampon na pierwszy rzut oka wygląda na delikatny. Surfaktanty w nim zawarte podzielić można na dwie grupy
# surfaktanty główne, których głównym zadaniem jest delikatne oczyszczanie włosów. Są to surfaktanty łagodne, delikatne nie powinny podrażniać skóry. cocamide MEA odpowiada za polepszanie właściwości pianotwórczych szamponu
# surfaktanty pomocnicze (tzw. kosurfaktanty), które w tym szamponie, ze względu na użyte trudne do zagęszczania solą sulfobursztyniany i sarkozyniany, będą odpowiadać głównie za zagęszczanie szapmonu. Występują głównie po fenoksyetanolu, więc ich udział jest niewielki. są to związki z grupy niejonowych związków powierzchniowo czynnych o niskim potencjale drażniącym, lecz ich dodatek może silnie podnieść zdolność myjącą tego szamponu.
Poza nimi mamy dość wysoko w składzie humektanty, które będą nawilżały włosy (PEG-120 odpowiada także za zagęszcznie, o pantenolu nie wpominam bo jest za daleko w skłądzie). do szamponu dołożono emolienty, w tym dwa silikony (dimethicone copolyol i amodimethicone). W składzie występują także antystatyki, lecz w tym przypadu użyto je głównie w celach zagęszczających i nie liczyłabym na ich zbyt silne działanie antystatyczne. Występuje także filtr UV
, który użyty jest tu pewnie do ochrony barwników przed światłem (!!Benzofenon może podrażniać skórę!!)
Niezgodny z CG

---------- Dopisano o 20:59 ---------- Poprzedni post napisano o 20:45 ----------

Cytat:
Napisane przez maxi82 Pokaż wiadomość
Dziękuję
Mam jeszcze pytanie odnośnie Quaternium. W wizażowym słowniczku znalazłam taką definicję "zapobiega elektryzowaniu się włosów i odżywia". Jest to konserwant, o ile się nie mylę. Chciałbym się dowiedzieć, jakie dokładnie ma działanie na włosy. Bo pojęcia konserwant i odżywianie jakoś mi się wykluczają. Ale może się mylę, jestem jeszcze laikiem w tych kwestiach Czy można go używać do mycia i OMO, dlatego, że podobnie jak niektóre silikony daje się go spłukać wodą? Próbowałam szukać odpowiedzi w necie, ale mam jeszcze większy mętlik.
Quaternium to związek kationowy, który wiąże się z włosem i niweluje jego ładunek, co prowadzi do braku elektryzowania włosów i ułatwia rozczesywanie. Związki kationowe wygładzają powierzchnię włosa, i natłuszczają je (swój hydrofobowy ogonek wystawiają po osadzeniu się na włosie na zewnątrz, przez co włosy sprawiaja wrażenie natłuszczonych). jeśli chodzi o odżywianie to Quaternia ( i inne związki kationowe) nie mają takich właściwości. Związki kationowe można stosować jako konserwanty, lecz ich działanie bakteriobójcze w niskich stężeniach jest niewielkie. w kosmetykach nie wrzucają ich na ogół więcej niż 5%, ponieważ mogą podrażniać skórę, a niektóre źródła podają także, że użyte w wysokich stężeniach działają toksycznie.
jeśli chodzi o ich spłukiwanie samą wodą to nie jestem do końca pewna czy sama woda sobie poradzi. one łączą się z włosem wiązaniem jonowym (dość silnym), ponadto hydrofobizując powierzchnię włosa (poprzez wystawianie ogonków na zewnątrz) utrudniają zwilżanie włosa wodą.

Edytowane przez kosmetolog1
Czas edycji: 2010-08-19 o 19:48
kosmetolog1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-08-19, 20:19   #878
Paulinka675
Zakorzenienie

Fructals maska do włosów z owocem assai

Skład:Water, Cetearyl Alcohol, Cetrimonium Chloride, Ceteareth-20, Cetyl Palmitate, Acetamide Mea, Honey Extract, Assai Fruit Extract, Mineral Oil, Parfum, Cyclomethicone, Phenyltrimethicone, Dimethiconol, Cyclomethicone, Laureth-4, Laureth-23, Methylparaben, Propylparaben, Citric Acid

Fructals Mango, Melon & Passionflower - krem do włosów bez spłukiwania

Skład: Water, Cetearyl Alkohol, Ceteareth-20, Cetrimonium Chloride, Propylene Glycol, Honey Extract, Amodimethicone, Cetyl Palmitate, Mango Fruit Extract, Passiflora Incarnata Fruit Extract, Melon Fruit Extract, Parfum, Parrafinum Liquidum, Methylparaben, Propylparaben, Citric Acid

Lorys Nutri Sun Gloss - krem do czesania (!) z filtrem UV

Skład: Water, Cetearyl Alcohol, Vitis Vinifera(Grape) Seed Oil, Polyquaternium -7, Behentrimonium Methosulfate And Cetearyl Alcohol, Glyceryl Stearate, Hydroxyethyl Urea, Cetrimonium Chloride, Cinnamidopropyltrimonium Chloride, Isopropyl Palmitate, Phenyl Trimethicone, Parfum, Hydroxypropyl Starch Phosphate, Fructose,Fructose-1,-6 Diphosphate, Citric Acid, Xanthan Gum, Aqua, Paraben And Propylparaben, Disodium Edta, Methylisothiazolinone And Methylchloroisothiazolino ne, Citric Acid

jako stylizator to się zupełnie nadaje, a takie ma niby przeznaczenie, jako odżywka b/s może i się spisuje, ale włosy nabierają sporej objętości i są podatne na puszenie, więc może można tego używać jak odżywki d/s??

2014 3
Anne Rice - Pandora

włosomaniaczka 11.2009

nic mnie bardziej nie drażni jak brak składów w KWC oraz na blogach kosmetycznych

Edytowane przez Paulinka675
Czas edycji: 2010-08-20 o 07:27
Paulinka675 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-20, 11:30   #879
Bilet_do_nieba
Przyczajenie

KADUS repair energy shampoo
Aqua (water), sodium laureth sulfate,peg-3 distearate, cocamidopropyl betaine,sodium chloride,sodium salicylate (0,45%), sodium benzoate (0,47%),parfum (fragrance),polyquaterniu m-10, polyquaternium-7, sodiumcitrate, hexyl cinnamal, glucose, creatine, macadamia ternifolia, propylene glycol, butylphenyl methylpropional, linalool, formic acid (0,0025%),benzyl salicylate,limonene, citronellol, hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde, hydrolyzed wheat protein, hydrolyzed soy protein, hydrolyzed corn protein,methylparaben, pentasodium pentetate, tocopherol, propylparaben, polyquaternium-15,tetrasodium edta.
Constains 0,004% of parabens
Bilet_do_nieba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-20, 14:29   #880
jumaatt
Rozeznanie

Cytat:
Bardzo dziękuję I pomyśleć, że na opakowaniu producent śmiał napisać "(...) z aktywnymi składnikami oraz olejkiem migdałowym wnika głęboko we włosy i intensywnie je regeneruje. Substancje odżywcze odbudowują strukturę włosa od wewnątrz (...)" . Ech, w końcu reklama dźwignią handlu
Ten olej migdałowy tam jest, ale po parabenach, których dopuszczalne stężenie to zdaje się 0,5 czy 1%, więc skoro jest go mniej niż 1%, to trudno mówić o jakimkolwiek oddziaływaniu na włosy

Cytat:

W małej sondzie wśród analizatorek wygrał Wax L'biotici
Jumaatt i Małgosia się w niej wypowiedziały, proszę o uzasadnienie
Ja popieram, choć zaznaczę jeszcze, że sam po samym składzie nie można poznać, która odżywka będzie dla nas najlepsza.
koniec końców trzeba eksperymentować
Cytat:
Napisane przez MsTseTse Pokaż wiadomość
Dziękuję bardzo za odpowiedź
Nie mogłam się doczekać na Waszą odpowiedź i zamówiłam na doz właśnie ten z L'biotici, dzisiaj odebrałam więc chyba dobrze wybrałam
Tego drugiego Waxa też w przyszłości wypróbuję i wypowiem się, który u mnie sprawdza się lepiej

jeszcze raz dzięki za odpowiedź
Zgadzam się z Syrenką, że dobry skład nie gwarantuje, że nasze włosy polubią daną odżywkę
Jeśli chodzi o porównanie tych dwóch składów, to w L'biotice występuję bardziej wartościowe z punktu widzenia odżywiania emolienty, w tym olej ze słodkich migdałów i lanolina. Wyżej w składzie jest również henna oraz nawilżający miód, w drugiej odżywce zaś dopiero po silikonach.

Cytat:
Napisane przez Nicole Pokaż wiadomość
Dziękuję za analizę A co do tego szamponu chciałam jeszcze zapytać, czy:
1) nadaje się do zmywania olejów (kokos, migdał..)
2) czy przez to, że szapon tworzy na włosach film, nie utrudni wnikania wartościowym substancjom z maski/odżywki?
1) patrząc pod kątem użytych detergentów szampon na pewno poradzi sobie ze zmyciem olejów, ale trzeba pamiętać o występujących w nim środkach błonotwórczych, które oblepiają włos i mogą mieć tym samym jakiś wpływ na zmniejszone zmycie oleju

2) ponieważ moja wiedza nie sięga tak daleko , skonsultowałam się z Kosmetolog1 i według jej wiedzy obecność w szamponie środków typu Polyquaterium - 22, Polyquaterium n- 70 może ograniczyć przenikanie ekstraktów i protein. Substancje odżywcze z naturalnych olejów raczej nie będą ograniczone w przenikaniu.
Dodatkowo trzeba pamiętać, że poprzez oblepienie włosa na pewno wydłuży się czas potrzebny, aby substancje z masek i odżywek przeniknęły do wnętrza włosa.

Od siebie mogę jeszcze dodać, że jeśli pielęgnujesz włosy mniej więcej zgodnie z CG, olejujesz je, dobierasz odżywki i maski pod kątem zawartości składników odżywczych, to może do regularnego używania lepszy byłby szampon z prostszym składem, nie zawierający polyquateriów.
jumaatt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-20, 19:25   #881
maxi82
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kosmetolog1 Pokaż wiadomość

Quaternium to związek kationowy, który wiąże się z włosem i niweluje jego ładunek, co prowadzi do braku elektryzowania włosów i ułatwia rozczesywanie. Związki kationowe wygładzają powierzchnię włosa, i natłuszczają je (swój hydrofobowy ogonek wystawiają po osadzeniu się na włosie na zewnątrz, przez co włosy sprawiaja wrażenie natłuszczonych). jeśli chodzi o odżywianie to Quaternia ( i inne związki kationowe) nie mają takich właściwości. Związki kationowe można stosować jako konserwanty, lecz ich działanie bakteriobójcze w niskich stężeniach jest niewielkie. w kosmetykach nie wrzucają ich na ogół więcej niż 5%, ponieważ mogą podrażniać skórę, a niektóre źródła podają także, że użyte w wysokich stężeniach działają toksycznie.
jeśli chodzi o ich spłukiwanie samą wodą to nie jestem do końca pewna czy sama woda sobie poradzi. one łączą się z włosem wiązaniem jonowym (dość silnym), ponadto hydrofobizując powierzchnię włosa (poprzez wystawianie ogonków na zewnątrz) utrudniają zwilżanie włosa wodą.
Dziękuję za tak wyczerpującą odpowiedź

Jumaatt , dzięki, teraz wiem na co i w jakiej kolejności zwracać uwagę

Dzięki Wam dziewczyny powolutku, ale jednak, coraz lepiej radzę sobie w rozgryzaniu łamigłówek jakimi są składy kosmetyków
maxi82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-08-21, 20:53   #882
jumaatt
Rozeznanie

Cytat:
Dzięki Wam dziewczyny powolutku, ale jednak, coraz lepiej radzę sobie w rozgryzaniu łamigłówek jakimi są składy kosmetyków
Bardzo to miło słyszeć i służymy pomocą w ramach wątpliwości

Cytat:
Tigi Catwalk Curlesque Hydrating Conditioner
aqua, cetyl alcohol, stearyl alkohol, dicetyldimonium chloride, parfum, glicerin, dimethicone, cucumber fruit water, phenoxyethanol, hydroxyethylcellulose, cetrimonium chloride, polyquaternium-55, amodimethicone, peg-45m, butylphenyl methylpropional, methyl gluceth-10, hexyl cinnamal, c11-15 pareth-7, linalool, limonene, laureth-9, hydroxycitronellal, hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde, hydrolized wheat protein, citronellol, trideceth-12, benzyl benzoate, aloe barbadensis leaf juice, citric acid, panthenol, betaine, sodium pca, tocopherol acetate, sunflower seed oil, methylchloroisothiazolino ne, propylene glycol, sorbitol, fucus vesiculosus extract, laminaria digitata eztract, methylisothiazolinone, serine, macrocystis pyrifera extract, glicyne, glutamic acid, alanine arganine, lysine, threonine, crithmum maritmum extract, proline
Ta odżywka powinna kosztować 15zł Przed zapachem mamy tylko 2 emolienty i antystatyk. Składniki te spowodują, że włosy będą wygładzone, nawilżone i będą się dobrze rozczesywać oraz nie będą się elektryzować, gdyż zniwelowane zostaną ładunki na włosie.
Nawet zakładając, że zapachu jest w tej odżywce wyjątkowo dużo, niedaleko za nim konserwant, którego maksymalne dopuszczalne stężenie to bodajże 1%. Czyli wszystko, co po nim, jest w ilościach śladowych. Także ekstrakty, na które powołuje się producent w oficjalnym opisie odżywki.

Odżywka niezgodna z CG
jumaatt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-22, 07:23   #883
kosmetolog1
Raczkowanie

Cytat:
Tigi Catwalk Curlesque leave-in conditioner
aqua, mineral oil(paraffinum liqudium/huile minerale), cetearyl alcohol, glycerin, dimethicone and trideceth-5, vp/methacrylamide/vinyl imidazole copolymers, stearamidopropyl dimethylamine, cyclopentasiloxane and trimethylsiloxysilicate/ dimethiconol crosspolymer, parfum, methylparaben, dmdm hydantioin, cetyl hydroxyethylcellulose, disodium edta, lactic acid, propylene glycol and water andcucumber friut extract, water and algae, water and crithmum maritmum extract, propylene glycol and water andmacrocystispyrifera extract, propylene glycol and water and fucus vesiculosus(see weed)extract, butylphenyl methylpropional citronellol, geraniol, hexyl cinamal, limonene, linalool
kolejny produkt o kiepskim składzie. możemy w nim znaleźć:
* emolienty- natłuszczą, wygładzą włos, nadadzą mu tzw. jedwabistości (głownie silikony)
* polimery utrwalające
*humektanty- nawilżą włos
* kationowe antystatyki- wygładzą włos, zniwelują ładunek, ułatwią rozczesywanie

Generalnie wszystko co może mieć własciwości odżywcze (ekstrakty) znajduje się po DMDM Hydantoin (konserwant, który działa poprzez rozkład i wydzielanie formaldehydu), czyli w ilościach śladowych i dam sobie uciąć rękę że w takiej ilości nie zadziała. napewno nawilży, natłuści włos, nada mu gładkości, utrwali fryzurę, silikony uchronią przed uszkodzeniami mechanicznymi.

Niezgodna z CG

Czas edycji: 2010-08-22 o 07:24
Stary 2010-08-22, 07:51   #884
kosmetolog1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Paulinka675 Pokaż wiadomość
Fructals maska do włosów z owocem assai

Skład:Water, Cetearyl Alcohol, Cetrimonium Chloride, Ceteareth-20, Cetyl Palmitate, Acetamide Mea, Honey Extract, Assai Fruit Extract, Mineral Oil, Parfum, Cyclomethicone, Phenyltrimethicone, Dimethiconol, Cyclomethicone, Laureth-4, Laureth-23, Methylparaben, Propylparaben, Citric Acid
Załącznik 3350493

W masce mamy:
* emolienty- natłuszczą, nabłyszczą ( głownie phenyltrimethicone), wygładzą włos, zapobiegną ucieczce wody, ochronią włos przed uszkodzeniami
* antystatyk- wyrówna powierzchnię włosa, zniweluje ładunek, ułatwi rozczeswyanie, zapobiegnie elektryzowaniu
* składniki odżywcze - ekstrakt z miodu nawilżyw włosy, ekstrakt z assai dostarczy antyoksydantów, witaminy c i a (wszystko zalezy od zawartości), ekstrakty są przed kompozycją zapachową więc może troszkę pomogą (ja jednak uważam, że aby ekstrakty naprawdę zadziałały muszą być użyte zamiast wody)
* emulgatory- zapobiegną rozztwarstwieniu, ułatwią zmywanie maski z włosów

Maska natłuści włosy, ułatwi rozczesywanie, dzięki obecności silikonów łatwo będzie się rozprowadzać na włosach. Działanie odżywcze ekstraktów uzależnione będzie od ich zawartości w recepturze

Niezgodna z CG

Cytat:

Fructals Mango, Melon & Passionflower - krem do włosów bez spłukiwania

Skład: Water, Cetearyl Alkohol, Ceteareth-20, Cetrimonium Chloride, Propylene Glycol, Honey Extract, Amodimethicone, Cetyl Palmitate, Mango Fruit Extract, Passiflora Incarnata Fruit Extract, Melon Fruit Extract, Parfum, Parrafinum Liquidum, Methylparaben, Propylparaben, Citric Acid
Bardzo podobny składowo produkt. W składzie mamy:
* emolienty- natłuszczą, nabłyszczą, wygładzą włos, zapobiegną ucieczce wody, ochronią włos przed uszkodzeniami
* antystatyk- wyrówna powierzchnię włosa, zniweluje ładunek, ułatwi rozczeswyanie, zapobiegnie elektryzowaniu
* składniki odżywcze - ekstrakt z miodu nawilżyw włosy, ekstrakt z mango, passiflory, melona teoretycznie powinny odżywiać włosy
* humektant- nawilży włos

Myślę, że w działaniu nie powinien się różnić od poprzedniego
Niezgodny z CG

Cytat:
[/B]Lorys Nutri Sun Gloss - krem do czesania (!) z filtrem UV

Skład: Water, Cetearyl Alcohol, Vitis Vinifera(Grape) Seed Oil, Polyquaternium -7, Behentrimonium Methosulfate And Cetearyl Alcohol, Glyceryl Stearate, Hydroxyethyl Urea, Cetrimonium Chloride, Cinnamidopropyltrimonium Chloride, Isopropyl Palmitate, Phenyl Trimethicone, Parfum, Hydroxypropyl Starch Phosphate, Fructose,Fructose-1,-6 Diphosphate, Citric Acid, Xanthan Gum, Aqua, Paraben And Propylparaben, Disodium Edta, Methylisothiazolinone And Methylchloroisothiazolino ne, Citric Acid
W kremie mamy:
* antystatyki- ułatwią rozczesywanie, wygładzą włos, zapobiegną elektryzowaniu
* emolienty- natłuszczą włosy, wygładzą powierzchnię, nabłyszczą je (Phenyltrimethicone)
i w sumie tyle
* humektant

Myślę, że krem nada się do czesania (antystatyki). emolienty ndadzą włosom blasku.
Niezgodny z CG

Czas edycji: 2010-08-22 o 07:54
Stary 2010-08-22, 08:01   #885
kosmetolog1
Raczkowanie

Załącznik 3350508
Cytat:
Napisane przez Bilet_do_nieba Pokaż wiadomość
KADUS repair energy shampoo
Aqua (water), sodium laureth sulfate,peg-3 distearate, cocamidopropyl betaine,sodium chloride,sodium salicylate (0,45%), sodium benzoate (0,47%),parfum (fragrance),polyquaterniu m-10, polyquaternium-7, sodiumcitrate, hexyl cinnamal, glucose, creatine, macadamia ternifolia, propylene glycol, butylphenyl methylpropional, linalool, formic acid (0,0025%),benzyl salicylate,limonene, citronellol, hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde, hydrolyzed wheat protein, hydrolyzed soy protein, hydrolyzed corn protein,methylparaben, pentasodium pentetate, tocopherol, propylparaben, polyquaternium-15,tetrasodium edta.
Constains 0,004% of parabens

Tak naprawdę liczą się składniki tylko do sodium salicylate! reszta to ilości zbyt małe. w tym co będzie działać w szamponie mamy:
związki myjące i sól oraz związek perłotwórczy.
. Wszystkie składniki odzywcze w ilościach śladowych.

Niezgodny z CG

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-08-22, 20:14   #886
blakinka
Raczkowanie

Co myślicie na temat elseve, total repai 5 (odżywka w spray'u) ?

Skład: aqua/water, dimethicone, stearyl, alcohol, hudroxypropyltrimonium hydrolyzed wheat protein, phenoxyethanol, PEG-40 hydrogenated oil, arginne, behentrimonium chloride, trideceth-6, limonene, linalool, benzyl salicylate, amodimethicone, 2-oleamido1,3-octadecanediol, serine, cetrimonium chloride, butylphenyl methylpropional, laureth-4, laureth-23, glutamic acid, hexyl cinnamal, clyceryl linoleate, glyceryl oleate, glyceryl linolenate, parfum/fragrance
Stary 2010-08-22, 22:30   #887
agus9292
Raczkowanie

Witam Proszę o analizę: Lecher, PROlive, S2 sprężysty skręt, krem modelujący

Skład: Aqua, Dimethicone, Sodium Polyacrylate, Propylene Glycol, Polyurethane-14, AMP-Acrylates Copolymer, Ethylexyl Stearate, Parfum, Polyquaternium-55, Trideceth-6, Phenoxyethanol, Methylparaben, Ethylparaben, Propylparaben, Butylparaben, Hexyl Cinnamal, Benzyl Salicylate, Butylphenyl Methylpropional.
agus9292 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-23, 09:00   #888
bernadka20
Wtajemniczenie

Dziewczyny.
Gdzie dostanę takie kosmetyki do włosów ?
* Yes to carrots pampering hair & scalp mask
* The Body Shop Banana conditioner
Z góry bede wdzieczna
Stop suszarce od końca czerwca 2010
Kantorzyca/Kantorka Zakonu Curlitanek
Masz naturalne, kręcone włosy?Zajrzyj koniecznie: FaQ, Pigułka
bernadka20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-23, 09:20   #889
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez bernadka20 Pokaż wiadomość
Dziewczyny.
Gdzie dostanę takie kosmetyki do włosów ?
* Yes to carrots pampering hair & scalp mask
* The Body Shop Banana conditioner
Z góry bede wdzieczna
The Body Shop ma swoje sklepy w kilku miastach, nie kupuj przypadkiem przez allegro, bo przepłacisz, w razie czego poproś kogoś na forum o zakup.
Yes to carrots jest dostępna w sieci Sephora.
Stary 2010-08-23, 11:14   #890
blakinka
Raczkowanie

Byłam dzisiaj w sklepie po odżywki i widziałam Lorys Girl do włosów kręconych z kiwi
Kusiła mnie strasznie, dlatego mam prośbe, czy mozecie przeanalizować jej skład?

znalazłam skład kremu
Skład: Water, Cetearyl Alcohol, Polywuaternium-7, Behentrimonium Methosulfate and Cetearyl Alcohol, Parrafinum Liquidum, Glyceryl Stearate, Cetrimonium Chloride, Dimethicone, Isopropyl Palmitate, Parfum, Yellow-5, Kiwi Fruit Extract, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Phenoxyethanol, Methylparaben, Ethylparaben, Butylparaben and Propylparaben, Cinnamidopropyltrimonium Chloride, Disodium EDTA, Citric Acid, Methylisothiazolinone and Methylchloroisothiazolino ne, Blue-1.
Stary 2010-08-23, 15:23   #891
bernadka20
Wtajemniczenie

Syrenka
Dziekuje za informacje. Widzialam oferty na allegro to myslalam, ze oszaleje jak to niektorzy potrafia sobie ceny podwyzszyc
Stop suszarce od końca czerwca 2010
Kantorzyca/Kantorka Zakonu Curlitanek
Masz naturalne, kręcone włosy?Zajrzyj koniecznie: FaQ, Pigułka
bernadka20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-24, 14:40   #892
Paulinka675
Zakorzenienie

Bingo żel do włosów

aqua, propylene glycol, pvp/va copolymer, acrylates/steareth 20 methacrylate copolymer, triethanoamine, carbomer, dmdm-hydantoin, methylchloroisothiazolino ne, methylisothiazolinone, parfum

2014 3
Anne Rice - Pandora

włosomaniaczka 11.2009

nic mnie bardziej nie drażni jak brak składów w KWC oraz na blogach kosmetycznych
Paulinka675 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-24, 16:53   #893
Sebillia
Przyczajenie

Smile Dot.: Kosmetyki do włosów - analizy, opinie, ciekawostki dla kręconowłosych

Witam!

Chcialam zapytac czy takie mydlo w kostce (przypadkiem sie na te rzeczy natknelam spacerujac po miescie) nadaje sie do delikatnego umycia suchych/zniszczonych i oslabionych wlosow:

Mydło naturalne z miodem: Sodium Palmate; Sodium Palm Kernelate, Aqua, Sucrose, Propylene Glycol, Glycerni, PEG-8, Palm Acid, Sodium Chloride, Palm Kernel Acid, Tetrasodium EDTA, Tetrasodium Etidronate, Mel.

Mydło naturalne pokrzywowe: Sodium Palmate; Sodium Palm Kernelate, Aqua, Glycerin, Palm Acid, Sodium Chloride, Palm Kernel Acid, Tetrasodium EDTA, Tetrasodium Etidronate, PPG-5 Ceteth-20, Prunus Amygdalus Dulcis Oil, Urtica Dioica, Titanium Dioxide.

Czy nie przesusza one nadmiernie wlosow? Dodam, ze przed myciem nakladam olej kokosowy. Obecnie myje tym.

Z gory bardzo dziekuje za analize

Szczegoly dotyczace tych produktow.

Ps. Sklep ma jeszcze ciekawy "eliksir" na włosy. Ze skladu wydaje sie on zachecajacy, przynajmniej nie jest na bazie alkoholu. To powinno troche pomoc na wypadanie, prawda?

Edytowane przez Sebillia
Czas edycji: 2010-08-24 o 17:07
Sebillia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-24, 18:37   #894
Iskierka93
Przyczajenie

ja sie chcialam spytac. bo ja mam wlosy krecone i kupilam sobie szampon i odzywke z Glisskura ale jest jeszcze jedna prostujaca odzywka i nie wiem czy ten trzeci kosmetyk jest potrzebny, czy te 2 ktore wymienilam na poczatku wystarcza do kreconych wlosow
Iskierka93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-24, 21:29   #895
Rybiorek
Zakorzenienie

tbs przestal produkowac miodek no to znalazlam zastepstwo, odzywka z miodkiem na pierwszym miejscu, Syrenko jak Ci sie podoba? dla mnie ma jedna wade - nie ma jej na kontynencie europejskim a przynajmniej nie znalazlam w sklepach wysylkowych anglojezycznych, ale zakochalam sie w miodowej odzywce i zamierzam ja nabyc

HoneyNutt Conditioner (MYHoneyChild)

Raw honey, coconut butter, coconut milk, almond essential oil, almond oil, purified water.
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2010-08-24, 22:36   #896
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293
Konto usunięte

Cytat:
tbs przestal produkowac miodek no to znalazlam zastepstwo, odzywka z miodkiem na pierwszym miejscu, Syrenko jak Ci sie podoba? dla mnie ma jedna wade - nie ma jej na kontynencie europejskim a przynajmniej nie znalazlam w sklepach wysylkowych anglojezycznych, ale zakochalam sie w miodowej odzywce i zamierzam ja nabyc

HoneyNutt Conditioner (MYHoneyChild)

Raw honey, coconut butter, coconut milk, almond essential oil, almond oil, purified water.
Rybionku, My honey child jest na tej stronce
www.doeli.com/

chyba ze to inna marka. tylko nazwy podobne
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-24, 22:42   #897
Rybiorek
Zakorzenienie

[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;21602619]Rybionku, My honey child jest na tej stronce
www.doeli.com/

chyba ze to inna marka. tylko nazwy podobne [/QUOTE]

dziekuje Nava ale niestety nie maja tych odzywek, sa 2 maski w tym jedna z miodu ale odzywek innych niet, masek nie potrzebuje ale wlasnie odzywke z miodem wysoko w skladzie, juz sie przygotowalam ze bede zamawiac ze stanow
Blog fotografa
Poza pracą fotografa

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-08-24, 23:23   #898
anka.d
Wtajemniczenie

odżywka do włosów made for Biedronka , 4,99 zł / 250 ml

Elisse, Odżywka regenerująca, Dry hair solution, do włosów suchych i zniszczonych

Skład:
Aqua, Cetearyl Alcohol, Dipalmitoylethyl Hydroxyethylmonium Methosulfate, Distearoylethyl Dimonium Chloride, Glycerin, Styrene/Acrylates Copolymer, Behetrimonium Chloride, Cetrimonium Chloride, Cyclopentasiloxane, Cyclohexasiloxane, Parfum, Methylchloroisothiazolino ne, Methylisothiazolinone, Butylene Glycon and Glycosphingolipids, Citronellol, Linalool, Limonene, Citric Acid

niby ma mieć ceramidy, jak obiecują na etykiecie - czyżby to Glycosphingolipids, który występuje pod koniec skladu w polaczeniu z glikolem butylenowym?
anka.d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-25, 09:11   #899
gubis
Rozeznanie

bioencore, odżywka wygładzająca z proteinami jedwabiu
aqua, cetearyl alc, diapalmitoylethyl hydroxyethylmonium methosulfate, hydrolyzed silk protein, cyclomethicone, d-panthenol, parfum, (standardowy koniec z kwaskiem cytrynowym na czele)
Stary 2010-08-25, 09:29   #900
malgosia86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Iskierka93 Pokaż wiadomość
ja sie chcialam spytac. bo ja mam wlosy krecone i kupilam sobie szampon i odzywke z Glisskura ale jest jeszcze jedna prostujaca odzywka i nie wiem czy ten trzeci kosmetyk jest potrzebny, czy te 2 ktore wymienilam na poczatku wystarcza do kreconych wlosow
2 produkty to bardzo mało jak na pielęgnację włosów kręconych
Najlepiej jakbyś podała ich skład albo link do analizy składu, jeśli taka już została zrobiona - wtedy można by powiedzieć coś więcej.

Warto poczytać podwieszone na naszym podforum wątki takie, jak Pigułka czy FAQ. A jesli pytasz się ogólnie o pielęgnację włosów (nie o analize konkretnych produktów) to najlepiej napisz w wątku pielęgnacyjnym.

malgosia86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości