|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2011 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Ząbkujemy, raczkujemy i radośnie świat poznajemy. Maluszki styczniowo-lutowe 20
Cytat:
może spróbuj za rączki podnosić gdy leży by usiadł i tylko asekuracyjnie miec rece by się nie obalił i moiże mu się spodoba i bedzie się starał sam siedzieć. Kancia ![]() też jestem zdania że zależy jak długo ma dziecko siedzieć w chodziku, moja siostra też miała chodzik i ma zdrowe biodra na szczęście ![]()
![]() |
#2012 |
Zadomowienie
|
Dot.: Ząbkujemy, raczkujemy i radośnie świat poznajemy. Maluszki styczniowo-lutowe 20
blonde, brawurkaaa tez jestem tego zdania, ze przesadzac nie mozna
![]() mikaaa84 witamy, napisz cos wiecej o sobie i maluszku ![]()
#2013 |
Zakorzenienie
|
bravurka a jakim rodzajem rehabilitacji sie specjalizujesz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2014 | ||
Zadomowienie
|
elcia0787 jaki album???? coś przeoczyłam?
![]() A wogóle to moja ani nie siedzi sama (kiwa się na boki albo składa w pół), ani nie siada. Cytat:
![]() Ty to masz szczęście do tych spotkań! Zdjęcia genialne, zwłaszcza wyścig chłopców (przynajmniej tak wyglądało jakby się na czworakach ścigali ) ![]() Cytat:
![]() ![]() Chodzikom mówię nie! ![]() ![]() mikaaa84, Brawurka, jak grzyby po deszczu dziś mamy dwie nowe mamusie. Witajcie ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2015 |
Raczkowanie
|
generalnie i kinezyterapia i różne testy i masaże, najmniej pasuje mi fizykoterapia choć banalnie prosta(wł i wył maszyne i już), skłaniam sie jednak co do masażu, ponieważ oprócz studiów zrobiłam najpierw roczny kurs masażu, więc później na studiach tylko sobie przypominałam techniki masowania. tak, zdecydowanie masaż
![]() ![]() Kalka no je dużo, ma jakieś 8 kg a ma 5 i pół m-ca, nadwagi nie ma, gruba też nie jest, więc jak chce niech je-wtedy dzicko szczęśliwe, ale ona taka wielka od urodzienia jest.. w szpitalu jadła jak szalona, a teraz jak daje jej słoiczek to nie nadążam jej wkładać do buźki- ciągle pyszczek otwarty ![]() ![]() ![]() mikaaa witaj, ja też dzis dołączyłam ![]()
Edytowane przez brawurkaaa Czas edycji: 2010-08-24 o 14:50 |
![]() ![]() |
![]() |
#2016 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2017 |
Zakorzenienie
|
kalka muaha o tym samym pomyslałam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2018 |
Raczkowanie
|
![]() ![]() ![]() ![]() ja póki co znikam robić obiadek, będę zaglądać w miarę możliwości ![]()
Edytowane przez brawurkaaa Czas edycji: 2010-08-24 o 14:54 |
![]() ![]() |
![]() |
#2020 |
Zakorzenienie
|
smacznego
![]() ja wstawiam ziemniaki bo mamy dzis sosik, Junior sobie zazyczył ![]() pozniej jedziemy na wycieczke po moje buty ![]() a ja własnie bujam potwra bo obudził sie z rykiem i niedospany ![]() Adrian nadal spi wiec musi byc wzglednie cicho ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2021 |
Rozeznanie
|
Filka - no, dokładnie nad to jezioro! Zarezerwowałam Ci miejsce - to najbardziej zjarane
![]() My mamy chodzik, dostaliśmy na chrzciny. Używam go na razie bardzo ostrożnie , max. 2 x w tygodniu po kilka minut, bo i tak Adamowi się dłużej nudzi. Moja Starsza też miała, używany był bardzo rozsądnie. Ja we wczesnej młodości zapieprzałam w chodziku jak pershing. Na razie stawy mam OK, ale co będzie dalej starość pokaże ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2022 | |||
Zakorzenienie
|
Mężem dziewczyny
![]() Mi wystarczyło by być twiją siostrą lub najlepszą przyjaciółką która mieszka nieopodal ![]() ![]() ![]() Witamy też kolejną mamusię ![]() ![]() Chwilęmnie nie było a Wy tyle naskrobałyście ![]() musze nadrobić ![]() ps przyszedł kojec ![]() ![]() Pewnie to chwilowe ![]() ---------- Dopisano o 16:58 ---------- Poprzedni post napisano o 16:43 ---------- Czepialska bestia ![]() Zawsze piszę Zebcia i mi się merdneły literki ![]() Cytat:
![]() No to ![]() ![]() Madziu widać że spotkano udane ...dzieciaki nawet miały tę samą porę posiłku ![]() Super fotki a ta fotka w 6kę SUPEROWA i na paamiątkę ![]() Ja ![]() Nie miałam przy Kubie i teraz też nie nabędę jestem przeciwna ![]() Cytat:
![]() Wiec ![]() ![]() A u nas nadal ZERO bębulków ![]() Cytat:
![]() I często ma ochotę pogadać głośno jak Kuba spi ![]()
![]() |
#2023 |
Raczkowanie
|
ale mam masę nadrabiania...;-) dziewczyny produkujecie jak szalone
![]() a ja mam coraz mniej czasu na wizaz;-( zwłaszcza w pracy bo mi tyle nowych zadań dowalili że leże i kwiczę.... ![]() no ale jakby nie patrzec to moja praca nie polega na wizazowaniu...nad czym bardzo ubolewam ![]() wczoraj świetowalismy 7 m-cy więc wysyłam Wam super kurierem po spóźnionym ![]() z tej okazji moje dziecko nie nabyło jednak ani zębów ani zadnych nowych umiejętności nocki tez nadal bez zmian średnie widziałam że posypało się kilka 6 miesięcznic wiec składam najlepsze życzonka dla maluszków ![]() musze leciec po płaczącą blanke bede potem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2024 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Kancia ![]() ![]() a ja jutro jade z mama do mojej fryzjerki do Wielenia. Zabieram mame ze soba w ramach prezentu urodzinowego dla niej i niech sobie wymysla co chce na glowie ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2025 |
Zakorzenienie
|
KALAKA w moim profilu mam album ze zdjeciami Szymka
![]() BRAWURKA ech fanie by bylo jak bys mieszkala blisko te masaze ![]() ![]() ![]() BLONDE ja jestem na forum gdzie sa tez mamusie starszych dzieci i pocieszyly mnie mowiac ze kazde dziecko sie rozwija wedlug swojego tempa i nie ma co na sile sadzac bo inne dieci mlodsze juz siedza a sadzajac na sile mozna tylko ktzywde zrobic dziecku |
![]() ![]() |
![]() |
#2026 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() witam nowa mamusie ![]()
![]() |
#2027 | ||||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Moj maz pomaga mi ostatnio tyle ile jest w stanie. Sliczne ![]() Cytat:
![]() Poszukam w necie, moze znajde PDF. Cytat:
![]() Dziekuje ![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#2028 |
Zakorzenienie
|
Kancia no to Wam wykrakałam
![]() ![]() ![]() Castillia wiesz u nas zęby szły 4 msc i ciągle był taki tragiczny a wychodzić zaczęły 13 w piątek ![]() Madziulka świetne foty! Widać, że spotkanie bardzo udane. Mika witamy ![]() Aldii mój zaczyna np, wymuszać ale jak nie daje się to przeradza się to w prawdziwy płacz ![]() Brawurka również zazdroszcze mężowi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2029 | |
Rozeznanie
|
jak zaczęłam interesować się rozwojem umysłowym niemowlaków poprzez zabawę to oprócz ksiązki szukam dużo w necie. Może przyda się któreś Mamusi
![]() Ja mam na imię .... Powiedz dziecku jak masz na imię i wskaż na siebie. Potem powiedz jako ono ma na imię. Po chwili zawołaj do dziecka po imieniu. Złap mnie Dziecko kładziemy na brzuszku na podłodze. Na sznureczku lub łańcuszku wieszamy jakiś atrakcyjny przedmiot np. pluszaka lub smoczek i ciągnąc go przed maluszkiem zachęcamy do przemieszczania. Bum bum butarara bum bum Daj dziecku do rączki drewnianą łyżkę i pokaż jak można nią stukać o garnek, podłogę czy blat stołu. Zachęcaj, aby maluch sam bębnił. Stuku puku Daj dziecku do ręki np. dwa drewniane klocki. Pokaż maluchowi na drugiej parze klocków, że można nimi o siebie obijać i zachęcaj by robił to samo z tymi, które ma w rączce. Gdzie jest...? Schowaj w dłoni jakiś mały przedmiot, np. kamyk lub koralik. Otwórz dłoń i pokaż go dziecku, a następnie znów ją zamknij. Zapytaj "gdzie jest koralik?", znów otwórz dłoń i pokaż dziecku, że koralik wciąż tam jest, choć przez chwilę nie było go widać. Gdzie się schował ...? Pokazujemy dziecku np. małego misia. Wkładając go pod poduszkę zapytaj „a gdzie się schował misio?" Pochwali wyciągamy misia z pod poduszki i z wielką radością wołamy „a tu jesteś misiu". Dziecko na tym etapie rozwoju powinno widzieć gdzie misia chowamy. Zachęcaj dziecko by samo szukało zabawki. Poprzez pola, poprzez łąki Usiądź na podłodze i połóż swoje dziecko na brzuszku, przednim połóż wąską niedużą poduszkę. Usiądź za poduszką i pokaż mu atrakcyjny przedmiot i zachęć do przejścia na drugą stronę. Gdzie zapodziała się rączka? Ubieranie to też zabawa. W tym wieku czynność ta może być dość trudna do wykonania, dlatego najlepiej przekształcić je w zabawę: gdy wkładasz dziecku rękę do rękawa, zdziw się, że rączka gdzieś się "zgubiła", a potem uciesz się, że się "znalazła". Było, niema, jest Zwiń dużą kartę papieru najlepiej sztywnego i kolorowego w rulon. Pokaż malcowi zabawkę, a następnie wrzuć ją do rulonu. Gdy zabawka wyląduje na jego kolanach lub na dywanie, będzie bardzo zaskoczony! Raz na dola raz na górze Weź sztywną białą kartkę papieru trzymaj ją na wysokości oczu malucha, pokazuj mu jakiś atrakcyjny przedmiot raz na górze strony, raz na dole. Mów przy tym jakąś historyjkę np. „siedzi sobie miś na górze a w piwnicy dużo miodu ma, zaraz sobie na dół zejdzie tralala". Mam cię, szkrabie! Rozłóż koc na podłodze i połóż dziecko na brzuchu. Na czworakach zbliżaj się od maluszka, krzycząc z uśmiechem: "Zaraz cię złapię!". Gdy dojdziesz do dziecka, połaskocz go i przytul. Daj mi to, proszę Daj dziecku do rączki jakiś przedmiot, a po chwili wyciągnij rękę i poproś, by Ci go pokazał na chwilę. Gdy to zrobi, pochwal go, podziękuj i odwdzięcz się inną lub tą samą zabawką. Hop do wiaderka Przygotuj sobie małe piłeczki, kule z gniecionej gazety, i inne nieduże przedmioty. Ustaw duże wiaderko i zachęcaj malca by do niego wrzucał przygotowane zabawki. Naukę turlania czas zacząć Posadź dziecko naprzeciwko siebie i pokaż mu, jak turlać piłkę. Do tej zabawy najlepiej nadaje się duża plażowa piłka Pudło pełne niespodzianek Do pudła lub dużej torby włóż wiele przedmiotów o różnej fakturze, które dostarczają dziecku rozmaitych wrażeń dotykowych. Powinny się tam znaleźć: coś miękkiego i coś twardego, coś łaskoczącego, coś kłującego, coś galaretowatego, coś gładkiego i coś szorstkiego. Może to być np. kawałek futerka, aksamit, kłujący jeżyk, piłeczka z łaskoczącymi włoskami, drewniany klocek, szczoteczka do paznokci, drapiąca myjka z siateczki i inne. Pozwól, aby dziecko sięgało do pudła i wyciągało przedmiot. Kiedy zobaczysz, co dziecko wyjęło krótko opisz przedmiot: jak się nazywa do czego służy, jaka ma fakturę itp. Chwyć mnie Rozsyp na stole np. rodzynki, kaszę pęczak lub inne małe przedmioty i zachęcaj dziecko by je pozbierało do pojemnika. Rodzinny album Na sztywnych kartkach naklej zdjęcia członków rodziny - można tez wykorzystać do tego album. Ważne, aby na stronie było jedno wyraźne zdjęcie a na zdjęciu była tylko jedna osoba. Poznawanie przez słuchanie Za każdym razem, gdy dziecko słyszy różne dźwięki, nazywaj przedmioty, które je wydają np. telefon, radio, pralka, telewizor. Wypowiadając nazwę wskaż placem źródło dźwięku. Spadająca chusta Do tej zabawy będzie potrzebny szal bądź chustka z delikatnego, cienkiego materiału. Usiądź z dzieckiem na podłodze podrzuć chustę do góry, i pozwól by na was spadła i okryła jak namiot. Smaczny pojemnik Wrzuć do plastikowego lub blaszanego pojemnika połamane na mniejsze kawałki chrupki, pojemnik zamknij. Pokaż dziecku jak go otworzyć, wyjmij kawałek chrupka i zjedz go. Następnie daj dziecku pojemnik i zachęć by samo wyjęło chrupka z pojemnika. Użyj pojemnika o łatwym otwieraniu, lub porostu tylko je przykryj przykrywką. Przeciąganie Usiądź z dzieckiem na podłodze, weź szalik. Trzymaj za jeden koniec drugi podaj dziecku. Przeciągnij delikatnie szalik do siebie, pokaż maluchowi jak ma ciągnąć drugi koniec. Po jakimś czasie Twój szkrab będzie wiedział jak przeciągać z Tobą szalik. Wytarmoś mnie Usiądź z dzieckiem na podłodze, weź gazetę i pozwól by dziecko ją porwało na strzępy, powygniatało kule, poupychało strzępy do jakiegoś pojemnika lub torebki. Ja czytam Daj dziecku sztywno - stronicową książkę z kolorowymi obrazkami i zachęcaj do przewracania kartek. Gdzie ja to schowam? Na stole ustaw dwa pojemniki z przykrywkami, rozsyp obok nich małe przedmioty, lub pokrojone na cząstki jabłko albo marchewkę. Zachęcaj dziecko by otwierało pojemnik chowało do niego cząstkę owocu i przykrawało przykrywką. ---------- Dopisano o 20:50 ---------- Poprzedni post napisano o 20:39 ---------- super zdjęcia, a spotkanie widać, że bardzo udane ![]() W gazecie "Mam dziecko" jest teraz napisane o chodziku, że to jeden z najgorszych prezentów jaki można dać własnemu dziecku. Że jest wygodne to dla rodziców a źle wpływa na rozwój ruchowy malucha i opóźnia - a nie przyspiesza- naukę chodzenia. Obciąża nadmiernie stawy biodrowe mogą się przez to nieprawidłowo kształtować - (mogą ale nie muszą, ale jaką mamy szanse czy będzie wszystko oki, czy warto ryzykować), Dziecko nie ćwiczy w nim mięśni górnej partii ciała (chodzenie wymaga koordynacji rąk i nóg) oraz zmysłu równowagi(ciągle ma podpórkę w postaci siodełka chodzika)Uczy się za to odpychać od podłogi palcami i wewnętrzną stroną stopy, co może prowadzić do płaskostopia i innych wad. To tyle z artykułu. Mnie to przekonuje ![]() Cytat:
![]() ![]()
Zaręczeni 18.07.2006 Ślub 04.08.2007 Majka 23.02.2010 http://s2.pierwszezabki.pl/036/0364849d2.png http://suwaczki.maluchy.pl/li-50552.png Edytowane przez kasiorekzeta Czas edycji: 2010-08-24 o 19:52 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2030 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Wiadomość na prv, ale chyba już za późno ![]() ![]() Cytat:
![]() Mała śmieszka z córeczki ![]() ![]() ![]() bydgoszczanka jaki piekny portret ![]() [/QUOTE] ![]() Nie i nie będę. Przy Łukaszu nie miałam i teraz też nie chcę. Cytat:
![]() Muszę się pochwalić. Luiza dzisiaj pięknie leżała na brzuszku ( dodam, że od 2 miesięcy nie lubi tej pozycji ) i opierała się na rączkach podnosząc przy tym główkę ![]() ![]() kasiorek, fajne te zabawy.
![]() |
#2031 |
Zakorzenienie
|
Bydgoszcznaka no to gratuluję
![]() Kasiorekzeta całkiem fajne pomysły na zabawy. Niektóre wykorzystywałam ale niektóre by mi do głowy nie przyszły ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2033 |
Zakorzenienie
|
Kasiorekzeta zabawy całkiem ciekawe
![]()
#2034 |
Zadomowienie
|
Kasiorekzeta to sa zabawy z ksiazki "Umyslowe zabawy dla niemowlat"?? mam ta ksiazke i wlasnie tam sa takie same
![]() Kurcze jaki biedny moj Krzys dzisiaj byl wieczorem przez te zeby. usnal o 18 ale tak niespokojnie spal ze co chwila musialam do niego chodzic. ale nie plakal tylko tak pojekiwal. w koncu o 19 go wzielam na rece to sie przebudzil, siadlam na kanapie i posadzilam go sobie na kolanach. a on nic tylko sie wtulil we mnie i tak przez godzine sie przytulalismy. nie spal tylko taki przytulony patrzyl sie. mial na pewno temperature bo byl az wilgotny na czole. takie byl biedny ze az mi go szkoda bylo. nie plakal ani nic tylko sie przytulalismy. potem go wykapalam dalam nurofen i posmarowalam dziaselka, nawet zjadl cale mleczko i teraz juz spi. ciekawe jak bedzie w nocy. okropne te zeby, a widze ze ida gorne 2jki i 3jki. ide zaraz spac w razie jakby nocka byla nieciekawa |
![]() ![]() |
![]() |
#2035 |
Zakorzenienie
|
Gosbaj to powodzonka co by nocka była spoko...
ja też ide... troche posprzatałam jak mały poszedł spać i jakoś wypruta się czuje... a jutro musze jakoś poprasować ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2036 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ale część jest w książce Zabawy umysłowe dla niemowląt Silberg, mam i polecam
![]() ![]() |
![]() |
#2037 |
Rozeznanie
|
kasiorekzeta fajne te zabawy
![]() ![]() ![]() ![]() a od wczoraj Julcia klaszcze łapkami, bo moja mama ją nauczyła, że jak się śpiewa "kosi kosi łapki.." to trzeba poklaskać ![]() ![]() gosbaj biedny Krzysio.. oby mu raz dwa te zabki wyszly i nie dokuczały.. u nas 6 sierpnia wyrżnęły się dwie dolne jedynki to dawały o sobie znać jeszcze do pare dni temu póki co spokój.. |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2038 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2039 |
Zakorzenienie
|
KASIOREKZETA super zabawy musze jutro z Szymkiem sie tak pobawic
![]() GOSPAJ oby jak najszybciej zabki wyszly i maly sie tak nie meczyl biedaczek OLIVIA hehe widze ze piloty w modzie moj Szymek tez uwielbia naszego pilota i az sie trzesie jak go widzi ![]() ![]() BYDGOSZCZANKA super ze mala dzisiaj sobie pobrzuszkowala moze jej sie spodoba i czesciej bedzie teraz lezec na brzuszku ![]() CASTILIA rozumiem cie troche bo moj Szymek od prawie 2 tyg daje mi podobnie popalic i nie bede krtytkowac twojego postepowania bo robisz to co uwazasz za sluszne ja czasem jak maly ma zly dzien co przez ost 2 tyg czesto sie zdarza to jak bym go nie zostawila samego w lozeczku placzacego to nawet do wc bym nie wyszla fakt ze tylko jak ide do wc to go zostawiam w lozeczku jak placze a tak to zawsze ulegam i biore na rece no ale do wc nie mam jak go wziasc bo jak sie zalatwie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2040 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny od kiedy zaczęłyście podawać maluszkom chrupki? Jakiej firmy polecacie? Jak dużo w ciągu dnia dawałyście/dajecie tych chrupków do jedzenia?
Poza tym mamy już ustalony plan dnia, jak będę w pracy: 6:00 cycek (czasami to będzie przez sen, bo Miłosz budzi się na jedzenie koło 8:00, a wtedy mnie już nie będzie jak będę miałą na rano) koło 10:00 mleko mod. z niekapka-żebyście zobaczyły, jak on wcina z tego niekapka, to byście się uśmiały ![]() ![]() koło 13:00 obiadek 190+woda do picia(soków wogóle mu nie daję; raz jak mi zabrakło przegotowanej wody i dałam mu troszkę soczku, chyba Gerber, to pluł nim na odległość, bo nie przyzwyczajony do picia soków ![]() ![]() koło 16:00 deserek 190+woda koło 18:00 cyc koło 20:00 cyc Kasiorekzeta, mi wyjazd w góy nie bardzo przypadł do gustu tera. Przez te chodniki, remonty i natłok turystów, którzy nie raz wpadliby mi do wózka, bo co niektózy idą jak te święte krowy... Troszeczkę Was poczytałam i idę spać. Synek o dziwo nie kaszle. Może antybiotyk zaczął działać-oby ![]() ![]() Zamówiłam inhalator/nebulizator w kształcie ciuchci ![]() Aaa. bym zapomniała, Miłosz jak się dzisiaj rozkręcił, to cały dzień gadał babababa ![]() ![]() ![]() Idę spać ![]() ![]() ---------- Dopisano o 02:31 ---------- Poprzedni post napisano o 02:24 ---------- Dziewczyny dzięki za gratki co do chrzcin Aldii, niekapek mam z Tomme Tippe od 4 mies, bo ma tylko 2 dziurki do picia. Pantee, nie wiem jak to zrobiłam, że pije z niekapka ![]() pierwszy dzień lizał ten niekapek, a od drugiego dnia ciągnie z niego, aż dycha jak stary chłop ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:17.