Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 788 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-08-25, 07:51   #23611
blakinka
Raczkowanie

Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. V

moje włosiska mają dzisiaj zły dzień błyszczą się, słabo falują i jakieś klapnięte są ogółem wyglądają może nie najgorzej, jakby były bardzo nawilżone, że aż za ciężkie, ale nie maja w sobie czegoś
chyba zassały wilgoć z powietrza (punkty rosy 17, wilgotność 100% (ale strona z pogoda ma kaprys i pokazuje nie konkretnie moje miasto ))
w nocy było burzowo i lało paskudnie, więc ja sie nie dziwie nawet tej wilgotności

dzisiaj wyprawa po specyfiki
Stary 2010-08-25, 10:02   #23612
gubis
Rozeznanie

napisałam posta kilka dni temu, ze względu na kiepskie łącze nie sprawdziłam czy został dodany, no i ... ni ma

nie pamiętam już wszytskich cytatów do których chciałam sie odnieść, ale kojarzę wątek oleju palmowego. używałam. pomarańczowy. zapach mało przyjemny, mój zawierał twarde grudki i barwił. działania zbawiennego na włosach nie odnotowałam, ale przyznam, że nie używalam go zbyt długo. nie sukszę sie ponownie gdyż mam inne sprawdzone i bardziej lubiane oleje.

moje włosy w międzyczasie przetrwały 10 dni nad morzem - tym większy pokłon dla fal Agison za tak świetny stan - w moim przypadku wiatr zdecydowanie psuł efekt... mimo tego, jak również zubożonej pielęgnacji włosy były bardzo fajne. miękkie, błyszczące i ...rude

minęło mi 7 miesięcy pielęgnacji dla kręconowłosych i muszę powiedzieć, że tak jak barwa na początku stworzyła u mnie na głowie piekło tak teraz mam wrażenie, że włosowa wytrzymałość jest naprawdę duża
na razie odpuściłam sobie w dużej mierze stylizację, średnio mam co układać... ale liczę, że za 5-10 cm poszaleję

wracając jeszcze do Agison i nawiązując do przyciemniania włosów. czytalam artykuł o maceratach, w tym i o samorobionych. był przepis m.in na macerat z orzecha włoskiego na bazie młodej, zielonej skórki. myślę sobie, że takie cuś ma szansę mieć właściwości przyciemniające. może warto spróbować?

znalazłam ostatnio w sklepie po 5 (4?)zł odżywkę, wydaje się sensowną:
bioencore, odżywka wygładzająca z proteinami jedwabiu
aqua, cetearyl alc, diapalmitoylethyl hydroxyethylmonium methosulfate, hydrolyzed silk protein, cyclomethicone, d-panthenol, parfum, (standardowy koniec z kwaskiem cytrynowym na czele)
wstawię również do składowego, ale moje pytanie brzmi, czy ona ma jakiś detergent? w sensie, czy da się nią umyć włosy?

pytanie mam również drugie... poza tematem w/w odżywki. skrótowo - jeśli włosy dostają protein w masce, to dobrze jest im później dostarczyć humektantów dla nawilżenia, jakich polskich produktów używacie w tej roli?
Stary 2010-08-25, 10:20   #23613
malgosia86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez wrily_curly Pokaż wiadomość

w końcu ktoś podziela moja zdanie o jego dziwności wczoraj go ukręciłam z 2 łyżeczkami vatiki kokosowej, ciągle mam wrażenie, że nie zachowuje się u mnie jak normalna odżywka, jakby całkiem wsiąkał i włosy sprawiają wrażenie suchych aż nałożę odżywkę b/s. Ogólnie po tej mieszance nawet spoko skręt chociaż kiepska objętość ale nawet się o nią nie starałam, rano ledwo otworzyłam oczy to musiałam wychodzić więc w sumie tylko popsikałam je śmierdzielem
Ja wczoraj użyłam ponownie odżywki Artiste, tym razem dodałam do niej odżywkę Petrole z chlorofilem i całość w ręku mi się zważyła
Dałam to na włosy i nic złego się nie stało - zadziałały standardowo.
Ale na przyszłość będę jednak uważała, mieszając z czymś odżywkę Artiste z keratyną

malgosia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-25, 10:30   #23614
Dama_pikowa
BAN stały

Cześć Dziewczyny!!
Mam włosy do ramion i ostatnio coraz słabiej mi się kręcą. Postanowiłam, ze muszę coś z nimi zrobić i zaczęlam czytać FAQ i pigułkę, tam wchodziłam na inne linki, aż zrobiły mi się w przeglądarce 23 karty o pielęgnacji włosów kręconych i nie powiem, trochę się pogubiłam

Mam włosy przetłuszczające się, ale zarazem suche od połowy w dół... Myślałam o myciu odżywką, ale po różnych opiniach doszłam do wniosku, że jeśli już lepsze będzie OMO.

I tak najpierw chcę się zabrać za oczyszczenie. Używam teraz szamponu Garniera Kwiat lipy. czy jak będę chciała oczyścić włosy, to muszę dodać do niego sodę albo aspirynę? W załączniku skład szamponu.
Czy może lepiej kupić najzwyklejszy szampon typu familijny?

Później do OMO
1. jako pierwszą odżywkę: chcę użyć tą rossmanowską:
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt-2...k-jedwabiu.htm

2. jako szmpon: właśnie. jaki szampon? czy może być ten garnier? czy lepiej jakiś najzwyklejszy? czy może to być np. https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt-1...dla-dzieci.htm czy nadaje się on tylko do oczyszczania?

3.jako drugą odzywkę: rozumiem, że mam wybrać coś z tych podanych na blogu malgosi86? https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=5364 i cz.II?
czy któraś z tych odżywek stosowanych jako druga jest dostępna w rossmanie?

Mam nadzieję, że nie pomieszałam za bardzo
Będę wdzięczna za każdą odpowiedź

jeszcze będę miała jedno pytanie, ale to może później

Edytowane przez Dama_pikowa
Czas edycji: 2010-08-25 o 10:35 Powód: załącznik!! :D
Dama_pikowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-25, 10:31   #23615
agison
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gubis Pokaż wiadomość
moje włosy w międzyczasie przetrwały 10 dni nad morzem - tym większy pokłon dla fal Agison za tak świetny stan - w moim przypadku wiatr zdecydowanie psuł efekt... mimo tego, jak również zubożonej pielęgnacji włosy były bardzo fajne. miękkie, błyszczące i ...rude
hmmmm, a moje nie są rude, czy mogę zgłosić reklamację?
i dziękuję to prawda, wiatr jest najgorszym wrogiem włosiąt (i rowerzystów), a niestety wieje u nas praktycznie cały czas, i to zawsze w oczy
Cytat:
wracając jeszcze do Agison i nawiązując do przyciemniania włosów. czytalam artykuł o maceratach, w tym i o samorobionych. był przepis m.in na macerat z orzecha włoskiego na bazie młodej, zielonej skórki. myślę sobie, że takie cuś ma szansę mieć właściwości przyciemniające. może warto spróbować?
a gdzie wyhaczyłaś taki artykuł kochana? muszę poszukać ... ale macerat olejowy?
myślę że na pewno by przyciemnił

może spróbuję czegoś takiego, moja babcia ma ogromne drzewo orzechowe w ogrodzie, mogłabym zrobić na nie zamach ... a taka młoda zielona skórka to kiedy się pojawia? czy w tym roku jest już za późno?

a tak w ogóle to witajcie po urlopie mam mnóstwo pracy (i depresję pourlopową )więc tylko podczytuję, ale melduję że włosy sa w niezłej formie, rosną, coraz częściej spiralkują na końcach (zwłaszcza z jednej strony ) i jakoś się to wszystko kręci

!!! NAKARM PIESA !!!
agison jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-25, 10:48   #23616
gubis
Rozeznanie

skleroza... ale na laboratorium urody na pewno jest temat o maceratach, przepis na orzechowy również tam znajdziesz.
łupinki najlepsze są sierpniowe. sama robię właśnie mały słoiczek, liczę na lekkie działanie brązujące
machnęłam też od razu marchewę, z lekką obawą co prawda, dam znać jak się udala - albo raczej JAK się uda
Stary 2010-08-25, 11:05   #23617
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dama_pikowa Pokaż wiadomość
Cześć Dziewczyny!!
Mam włosy do ramion i ostatnio coraz słabiej mi się kręcą. Postanowiłam, ze muszę coś z nimi zrobić i zaczęlam czytać FAQ i pigułkę, tam wchodziłam na inne linki, aż zrobiły mi się w przeglądarce 23 karty o pielęgnacji włosów kręconych i nie powiem, trochę się pogubiłam
witaj i nie przejmuj sie, kazda z nas na poczatku czula sie zagubiona

Cytat:
Mam włosy przetłuszczające się, ale zarazem suche od połowy w dół... Myślałam o myciu odżywką, ale po różnych opiniach doszłam do wniosku, że jeśli już lepsze będzie OMO.

I tak najpierw chcę się zabrać za oczyszczenie. Używam teraz szamponu Garniera Kwiat lipy. czy jak będę chciała oczyścić włosy, to muszę dodać do niego sodę albo aspirynę? W załączniku skład szamponu.
zerknelam na sklad i choc nie jestem specem od analiz to dostrzeglam polyquaternium-10, wg zasad CG jesli zaczynasz byc CG to nalezy uzyc szampon z sls ale bez silikonow i polyquaterniow, no i niektore z nas u unikaja parabenow, ja uzywam szamponu Joanny seria Naturia z wrzosem i mieta - jest zgodny z CG, ma sls i zadnych innych niedozwolonych skladnikow, przy czym uzywam go raz na tydzien, dwa, pomiedzy myje odzywka lub szamponem bez sls, jednak od czasu do czasu kazda z nas potrzebuje szamponu z sls zeby zmyc to co sie nadbudowalo, mozesz uzyc ten szampon ale pytanie jest co chcesz robic dalej, jesli chcesz byc CG (to radzimy na poczatek, potem w miare poznania pielegnacji mozna zaczac wlaczac silikony i pq ale jak juz wie sie co szkodzi i jak przeciwdzialac a co nie szkodzi i pomaga, nazywam to swiadomym stosowaniem produktow)

co do produktow oprocz szamponu i odzywki (do mycia stosuje Joanne Naturie bs z makiem i bawelna) niestety nie pomoge bo nie mieszkam w Polsce, moge przytoczyc opinie dziewczyn o Babydreamie - niektoprym sluzy, innym placze wlosy, niektore dziewczyny uzywaja czystego, inne mieszaja z woda lub odzywka czyli sumujac musisz przetestowac na sobie

najbezpieczniejszy sposob to wybrac cos z listy malgosi86
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-25, 11:25   #23618
agison
Zakorzenienie

Cytat:
skleroza... ale na laboratorium urody na pewno jest temat o maceratach, przepis na orzechowy również tam znajdziesz.
łupinki najlepsze są sierpniowe. sama robię właśnie mały słoiczek, liczę na lekkie działanie brązujące
machnęłam też od razu marchewę, z lekką obawą co prawda, dam znać jak się udala - albo raczej JAK się uda
dzięki
zaraz poszperam na stronce, qrczę, chyba przegapię najlepsze łupinki bo już prawie wrzesień

daj znać koniecznie jak się udały no i czy brązuje jak należy

!!! NAKARM PIESA !!!
Stary 2010-08-25, 11:44   #23619
anka.d
Wtajemniczenie

Cytat:
Cześć Dziewczyny!!

Później do OMO
1. jako pierwszą odżywkę: chcę użyć tą rossmanowską:
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt-2...k-jedwabiu.htm

2. jako szmpon: właśnie. jaki szampon? czy może być ten garnier? czy lepiej jakiś najzwyklejszy? czy może to być np. https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt-1...dla-dzieci.htm czy nadaje się on tylko do oczyszczania?

3.jako drugą odzywkę: rozumiem, że mam wybrać coś z tych podanych na blogu malgosi86? https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=5364 i cz.II?
czy któraś z tych odżywek stosowanych jako druga jest dostępna w rossmanie?

Mam nadzieję, że nie pomieszałam za bardzo
Będę wdzięczna za każdą odpowiedź

jeszcze będę miała jedno pytanie, ale to może później
calkiem niezle ci poszlo ze zrozumieniem wszystkiego
szampon tak jak pisała Rybiorek lepiej wybrac inny - taki bez pq, ale jak ten ci pasuje to nie wyrzucaj od razu, mozesz uzywac co któreś mycie (chodzi tylko o to, zeby ten pq sie raz na jakis czas zmywał)
pierwsza wybrana przez ciebie odzywka zmienila nazwe, wiec nie zdziw sie jak nie znajdziejsz Yunga w rossmanie,.
butelka podobno ma taki sam kształt, a nowa nazwa to ISANA. sklad bez zmian.

witamy
anka.d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-25, 12:33   #23620
malgosia86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez agison Pokaż wiadomość
zaraz poszperam na stronce, qrczę, chyba przegapię najlepsze łupinki bo już prawie wrzesień
Wydaje mi się, że jeszcze masz czas
Domyślam się, że chodzi o takie skórki, które nie schodzą łatwo z orzecha, czyli takie "mokre".
Na początku września powinny jeszcze być takie niedojrzałe orzechy na drzewach (wiadomo, że dużo zależy od pogody, regionu Polski itp.), bo orzechy chyba tak szybko nie dojrzeją, jeśli nie będzie dużo słońca.

malgosia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-25, 12:59   #23621
natalczak
Zadomowienie

Szukałam czegos na naturalne przyciemnienie włosów i znalazłam stronkę, gdzie jest sporo przepisów na rozjaśnienie i przyciemnienie włosów. Może ktoś znajdzie coś dla siebie
natalczak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-25, 13:00   #23622
Dama_pikowa
BAN stały

Rybiorek i anka.d dziękuję Wam za odpowiedź
Pozwólcie, że nie będę odpowiadać na każdą wiadomość osobno.
Tak się zastanawiam, ze chyba lepiej tolerowane będzie przez moje włosy (przynajmniej w teorii;p) jak wezmę do OMO produkty tej samej firmy serii? Np. właśnie Joanny, o której pisała Rybiorek?

Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość
(...) w miare poznania pielegnacji mozna zaczac wlaczac silikony i pq ale jak juz wie sie co szkodzi i jak przeciwdzialac a co nie szkodzi i pomaga, nazywam to swiadomym stosowaniem produktow
Właśnie na początek nie będę kombinować i zanim się uświadomię, to będę stosować to, co 'Bozia przykazała' do kręciołków czyli bez silikonów i pq.

anka.d- szampon się nie zmarnuje, bo TŻ go tez używa, więc mogę spokojnie kupić inny I dziękuję za info odnośnie zmiany nazwy. rzeczywiście dopiero jak napisałaś, to zwróciłam uwagę, że te rossmanowskie produkty występują pod nazwą ISANA

To teraz pora na kolejne pytanie: czy to mi nie wysuszy za bardzo włosów? Czy ta druga odżywka jest właśnie po to, zeby za bardzo się nie przesuszyły? Bo tez coś czytałam o olejach i masłach albo może na razie dam sobie z tym spokój, żeby nie było za dużo

Dobra. Czyli idę do miasta po:
1. odżywkę z rossmana do nakładania jako pierwszą (ISANA),
2. jakiś szampon np. Joanny (właśnie! czy on będzie dobry tylko do oczyszczenia czy też później do mycia w OMO? bo chyba jeszcze tego do końca nie wiem)
3. odżywkę do spłukiwania z listy z bloga lub jakąś inną bez silikonów, może tez jakąś Joanny
Stary 2010-08-25, 13:18   #23623
natalczak
Zadomowienie

Cytat:
To teraz pora na kolejne pytanie: czy to mi nie wysuszy za bardzo włosów? Czy ta druga odżywka jest właśnie po to, zeby za bardzo się nie przesuszyły? Bo tez coś czytałam o olejach i masłach albo może na razie dam sobie z tym spokój, żeby nie było za dużo
Ta pierwsza odzywka ma osłaniac reszte wlosow podczas gdy skalp bedziesz myla szamponem, druga powinna byc jak najbardziej odzywcza/ nawilzajaca, zeby wloski " dostaly jesc"
Jesli nie chcesz olejowac wlosow to polecam dosc popularny sposob wzbogacania odzywki d/s (czyli tej drugiej w OMO) olejami- kapka oleju rycynowego, oliwy z oliwek, lub innego oleju.
A i nie zapomnij o jakiejs odzywce bez splukiwania- popularne sa u nas Joanna naturia i mrs potters.

Cytat:
2. jakiś szampon np. Joanny (właśnie! czy on będzie dobry tylko do oczyszczenia czy też później do mycia w OMO? bo chyba jeszcze tego do końca nie wiem)
3. odżywkę do spłukiwania z listy z bloga lub jakąś inną bez silikonów, może tez jakąś Joanny
1. jak najbardziej moze byc.
2. hmm nie wiem jak dziewczyny ale ja chyba uzywalabym jakiegos lekkiego szamponu- babydream, hipp(szampony dla dzieci), bo krecony skalp nie bardzo lubi sls przy kazdym myciu. Ja chyba stosowalabym sls tylko do mycia calych wlosow celem oczyszczenia z ewentualnych nadbudowan.
3. Patrz wyzej- tresciwe odzywki, wzbogacanie olejami. Mozesz na poczatek zakupic sobie garniera z maslem karite- tylko uwaga bo moze przeciazac.

Warto chyba byloby kupic tez cos do stylizacji- zel rozowy z rossmanna, moze balsam nivea flexlible curls, albo ugotuj sobie zel lniany.

Niestety ale CG to ciagle testy, proby. Ale spokojnie, wdrozysz sie i polubisz to
Stary 2010-08-25, 13:21   #23624
kropcia007
Wtajemniczenie

Cytat:
Możesz użyć do mycia odżywke isany lecz u mnie się ona nie spisała polecam za to joannę mak i bawełna b/s nawet do mycia skalpu nie tylko omo
szamponem do oczyszczania co jakiś czas może być joanna ale do częstszego mycia może babydream z rossmanna? on nie ma sls
a jako treściwszą odżywkę możesz wybrać garniera z avocado lub któryś z waxów
isana (stary young różowy) mógłby sie też przydać byś dostarczyła włosom jakiś protein lub najlepiej keartyna z mazideł dodawana do odżywki d/s

dziewczyny czy używała któraś maski loreal total repair ? teraz w rossie jest na nią promocja i mówiłam tżtowi by mi kupił bo zachwalana jest

natalczak widzę że zgadzamy się w wielu kwestiach hihi

Kwietniowa Mamusia - Maja

Edytowane przez kropcia007
Czas edycji: 2010-08-25 o 13:23
kropcia007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-25, 13:21   #23625
pseudofeministka
Zakorzenienie

Dziewczyny a co zamawiacie z TIGI? I o co chodzi z tymi zamowieniami? Jakby ktoras z Was mogla wyjasnic bylabym wdzieczna

I moglybyscie polecic mi jakies sprawdzone na swoich wlosach maski regeneracyjne do wlosow? Bo wlasnie konczy mi sie Treatment Avocado z ktorego jestem w sumie bardzo zadowolona, ale chcialabym tez wyprobowac czegos innego.

To mozna myc wlosy odzywka bez splukiwania? Bo mam z Joanny miod i cytryna, ale jak jak nakladalam na koniec to mialam przetluszczone wlosy. Wiec moglaby posluzyc jako odzywka do mycia glowy?

Edytowane przez pseudofeministka
Czas edycji: 2010-08-25 o 13:25
pseudofeministka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-25, 13:27   #23626
natalczak
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kropcia007 Pokaż wiadomość
natalczak widzę że zgadzamy się w wielu kwestiach hihi

W koncu, uczymy sie od najlepszych
Poza tym wiekszosc z nas ma podobna pielegnacje
Stary 2010-08-25, 13:35   #23627
kropcia007
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez pseudofeministka Pokaż wiadomość
Dziewczyny a co zamawiacie z TIGI? I o co chodzi z tymi zamowieniami? Jakby ktoras z Was mogla wyjasnic bylabym wdzieczna

I moglybyscie polecic mi jakies sprawdzone na swoich wlosach maski regeneracyjne do wlosow? Bo wlasnie konczy mi sie Treatment Avocado z ktorego jestem w sumie bardzo zadowolona, ale chcialabym tez wyprobowac czegos innego.
Z Tigi wyszły kosmetyki w nowych szatach graficznych i niestety ze zmienionym składem są bardzo dobre ale mają silikony taki zestaw mam za 125 zł

ja jestem również w poszukiwaniu jakiejś extra maski do włosów niezły jest biovax a ten avocado też sobię chwalę mega nawilżał mi włosy

Stary 2010-08-25, 13:43   #23628
Dama_pikowa
BAN stały

Jejku dziewczyny, jesteście strasznie kochane!!
natalczak, kropcia
To dobrze, że się zgadzacie, a ja nie dostaję kręćka od sprzecznych informacji

kropcia jakie masz włosy, że Isana Ci nie pomagała w pielęgnacji?
Cytat:
Napisane przez natalczak Pokaż wiadomość
Ta pierwsza odzywka ma osłaniac reszte wlosow podczas gdy skalp bedziesz myla szamponem, druga powinna byc jak najbardziej odzywcza/ nawilzajaca, zeby wloski " dostaly jesc"
Jesli nie chcesz olejowac wlosow to polecam dosc popularny sposob wzbogacania odzywki d/s (czyli tej drugiej w OMO) olejami- kapka oleju rycynowego, oliwy z oliwek, lub innego oleju.
złote zdanie!!
co do olejowania- to tylko jak narazie. nie chcę im zafundować terapii wstrząsowej. Chcę zobaczyć jak będą reagować na OMO, bo jak jeszcze będę je olejować i zaczną mi źle reagować, to mogę nie dojść do tego co na nie źle działa

do stylizacji jeszcze tez przewijał się żel Palomy?

więc lecę do rossmana i carrefoura. Mam wstępną listę. jako szampon właśnie na początku pisałam o babydreamie więc chyba jednak go wezmę
dam znać na co się zdecydowałam

Czyli dzisiaj oczyszczenie, jutro pierwsze OMO.
Jeszcze jedno: jak dzisiaj będę oczyszczać, to najlepiej później nałożyć jakąś odżywkę, prawda? może być ta druga do OMO?

Cytat:
Niestety ale CG to ciagle testy, proby. Ale spokojnie, wdrozysz sie i polubisz to
Już mi się to podoba
Stary 2010-08-25, 13:45   #23629
agison
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malgosia86 Pokaż wiadomość
Wydaje mi się, że jeszcze masz czas
Domyślam się, że chodzi o takie skórki, które nie schodzą łatwo z orzecha, czyli takie "mokre".
Na początku września powinny jeszcze być takie niedojrzałe orzechy na drzewach (wiadomo, że dużo zależy od pogody, regionu Polski itp.), bo orzechy chyba tak szybko nie dojrzeją, jeśli nie będzie dużo słońca.
byłoby super odkąd nie mieszkam w domu, to mi się zapomniało co, jak i kiedy z tymi drzewami
w takim razie będę namietnie szukać orzechów, popytam wśród znajomych którzy mają działki, bo na jakimś targu to chyba ciężko będzie o niedojrzałe

a wiecie co, próbowałam ostatnio kontrowersyjną naftę efekt ok, ale bez szału, więc chyba nie powtórzę już experymentu z tego względu że nie lubię specyfików które ciężko się zmywają

wypróbowałam też mleczko jedwabne z BU (Janiawko kochana ) i muszę przyznać że jest świetne dodaje objętości i skręt po nim jak malowanie, więc polecam

!!! NAKARM PIESA !!!
Stary 2010-08-25, 13:53   #23630
Iskierka93
Przyczajenie

ja sie chcialam spytac. bo ja mam wlosy krecone i kupilam sobie szampon i odzywke z Glisskura ale jest jeszcze jedna prostujaca odzywka i nie wiem czy ten trzeci kosmetyk jest potrzebny, czy te 2 ktore wymienilam na poczatku wystarcza do kreconych wlosow
Iskierka93 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-25, 13:56   #23631
natalczak
Zadomowienie

Cytat:
co do olejowania- to tylko jak narazie. nie chcę im zafundować terapii wstrząsowej. Chcę zobaczyć jak będą reagować na OMO, bo jak jeszcze będę je olejować i zaczną mi źle reagować, to mogę nie dojść do tego co na nie źle działa
Olejowanie najlepiej sprawdza się chyba w warunkach zimowych- wtedy emolienty sa bardzo potrzebne. Latem wiele dziewczyn zaprzestaje olejowania. Ja do nich nie naleze- kazda odzywka d/s jest wzbogacana oliwa z oliwek, czasem robie samo olejowanie.

Cytat:
Zel palomy jest niestety juz niedostepny, szukamy wszystkie godnego nastepcy,ale z tego co mi wiadomo, zaden nie sprawdzil sie tak dobrze jak paloma.

Cytat:
Jeszcze jedno: jak dzisiaj będę oczyszczać, to najlepiej później nałożyć jakąś odżywkę, prawda? może być ta druga do OMO?

Już mi się to podoba
Może być ta druga do OMO- tylko postaraj sie wybrac cos bez silikonow- bo po to je oczyszczasz. Ja oczywiscie dodalabym kapke oliwy z oliwek, bo moje wlosy tego potrzebuja, ale to juz twoja decyzja.

Oj tak i uprzedz swoich bliskich, ze niedlugo mozesz stac sie wlosową zakupoholiczka

Cytat:
Napisane przez Iskierka93 Pokaż wiadomość
ja sie chcialam spytac. bo ja mam wlosy krecone i kupilam sobie szampon i odzywke z Glisskura ale jest jeszcze jedna prostujaca odzywka i nie wiem czy ten trzeci kosmetyk jest potrzebny, czy te 2 ktore wymienilam na poczatku wystarcza do kreconych wlosow
Zdaje się, ze Malgosia juz Ci odpowiedziala, na watku analizowym. Dwa kosmetyki, do tego glisskur- prawdopodobnie same silikony- to za malo. Przeczytaj pierwszy post tego watku, jesli cos bedzie niejasne, wtedy pytaj.

Edytowane przez natalczak
Czas edycji: 2010-08-25 o 13:57
Stary 2010-08-25, 14:01   #23632
kropcia007
Wtajemniczenie

Cytat:
Jejku dziewczyny, jesteście strasznie kochane!!
natalczak, kropcia
To dobrze, że się zgadzacie, a ja nie dostaję kręćka od sprzecznych informacji
służymy pomocą

Cytat:
kropcia jakie masz włosy, że Isana Ci nie pomagała w pielęgnacji?

hmm jakie mam włosy ... nie prostuję długo, nie farbuję jakiś czas wcześniej była henna, olejuję, pielęgnuję. Nie są zbyt zniszczone ale tu chyba nie ma znaczenia jakie mam włosy po prostu mi się ta odżywka do mycia nie spisała być moze ze względu na proteiny w składzie? nie mam pojęcia ale używałam jej do mycia i włosy były niedomyte i strąkowate
nie wiem czy zaglądałaś tu, dowiesz się tam jakie miałyśmy i mamy włosy i w jaki sposób dochodziłyśmy do wszystkiego
Cytat:
złote zdanie!!
oleju nie masz się co obawiać może zacznij od kokosa

Cytat:
do stylizacji mógłby być za słaby ... Zresztą juz jest raczej niedostępny
wiele z nas używa nivea flexible curls (FC) lub żelu jakiegoś (artiste lub rossmannowski jakiś) lub może żel lniany ?

Cytat:
więc lecę do rossmana i carrefoura. Mam wstępną listę. jako szampon właśnie na początku pisałam o babydreamie więc chyba jednak go wezmę
dam znać na co się zdecydowałam
z carrefura dobry jest szampon carrefurowy aloesowy (ma sls)

Cytat:
może być zapraszam tu by poznać codzienne rytuały

---------- Dopisano o 14:01 ---------- Poprzedni post napisano o 13:58 ----------

Cytat:
2 kosmetyki to raczej za mało by kręciołki były zadowolone

Stary 2010-08-25, 14:12   #23633
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Rybiorek i anka.d dziękuję Wam za odpowiedź
Pozwólcie, że nie będę odpowiadać na każdą wiadomość osobno.
Tak się zastanawiam, ze chyba lepiej tolerowane będzie przez moje włosy (przynajmniej w teorii;p) jak wezmę do OMO produkty tej samej firmy serii? Np. właśnie Joanny, o której pisała Rybiorek?

nie ma potrzeby kupowac tej samej serii, mozesz ale jak zycie pokazuje wiekszosc kreciolkow tutaj lub roznorodnosc, od kazdego produktu w sumie wymaga sie czegos innego wiec trudno jest miec roznorodnosc w jednej serii, ja wprawdzie mam szampon i odzywke bs ktora myje z jednej serii (joanna naturia) ale szampon uzywam rzadko a reszte produktow mam z innych firm

---------- Dopisano o 13:12 ---------- Poprzedni post napisano o 13:09 ----------

Cytat:

dziewczyny czy używała któraś maski loreal total repair ? teraz w rossie jest na nią promocja i mówiłam tżtowi by mi kupił bo zachwalana jest

ja mam kropciu i uwazam ze jak na specyfik z supermarketu jest naprawde fajna, z tym ze ja za kazdym razem trzymalam min. 10m
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2010-08-25, 14:17   #23634
anka.d
Wtajemniczenie

Cytat:
rece, nogi i biust opadają!
moze 4 IDENTYCZNE posty juz wystarczą? tym bardziej, ze dostalas odpowiedzi.
anka.d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-25, 14:22   #23635
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anka.d Pokaż wiadomość
Aniu bo bez rak, nozek i biustu raczej Ci bedzie nie do twarzy, nawet loczki nie dadza rady zrobic kamuflazu

a powaznie Iskierka93 prosimy isc do poczatku watka gdzie sa podpiete linki (malgosia86 podala je na analizowym jak na talerzu) przeczytaj chociaz to zanim znow zapytasz
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2010-08-25, 14:29   #23636
kropcia007
Wtajemniczenie

Cytat:
ja mam kropciu i uwazam ze jak na specyfik z supermarketu jest naprawde fajna, z tym ze ja za kazdym razem trzymalam min. 10m
to super bo mam ją już w swoich łapkach

---------- Dopisano o 14:29 ---------- Poprzedni post napisano o 14:28 ----------

Cytat:
Napisane przez anka.d Pokaż wiadomość
dobrze że kręciołki nie opadły bo to by dopiero było

Stary 2010-08-25, 14:43   #23637
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
to super bo mam ją już w swoich łapkach
bez obaw mozesz nakladac na loczki, wg syrenki silikon daleko w skladzie nie powinien robic krzywdy, na podstawie uzycia wlasnego potwierdzam, akurat zastosowalam ja po tygodniu kiedy wlosy zupelnie nie chcialy sie ukladac i za pierwszym razem wyszlo pieknie, uzylam jej w ogole chyba z 5 razy, wydajna ale ja nakladam na wilgotne wloski (po myciu i splukaniu odciskam w t-shirt wode), zamierzam znow ja nakladac jak wykoncze miodowa odzywke z tbs, czyli juz pojutrze bo chce utrzymac super fryz jaki teraz mam kazdego dnia

Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2010-08-25, 17:07   #23638
blakinka
Raczkowanie

dzisiaj zakupiłam odżywkę Joasie Naturie z miodem i cytrynką
coraz bardziej wdrążam się w CG i stopniowo przyzwyczajam moje włoski do zdrowej pielęgnacji
w pobliżu kręćków nie ma już żadnych silikonów
teraz będziemy się odżywiać i dbać o siebie

dzisiaj stałam z kompresem joanna z apteczki babuni z miodem i proteinami mlecznymi w rączkach i nie wiedziałam czy kupić
ogólnie przeglądając forum, widziałam, że naturia i odżywki od babuni się dobrze spisują, ale pewna nie byłam, więc nie wzięłam, jak patrzyłam w skład to i tak nie dowiedziałam się niczego więc czy warte jest to? czy jakas inna maska jest bardziej godna uwagi?

póki co doszłam do wniosku, że powoli będę przyzwyczajać włosy do odżywek i delikatnie przestawiać je na lepszy tryb, żeby nie doznały wielkiego szoku

ostatnio jak wchodzę do sklepu to doznaje ogłupienia i kompletnie nie mam pojęcia co wybrać wetuje forum, mam zapisane kilka stron notatniczka, ale sama muszę chyba jeszcze nastawić się na ten rytm
Stary 2010-08-25, 17:33   #23639
kropcia007
Wtajemniczenie

Cytat:
bez obaw mozesz nakladac na loczki, wg syrenki silikon daleko w skladzie nie powinien robic krzywdy, na podstawie uzycia wlasnego potwierdzam, akurat zastosowalam ja po tygodniu kiedy wlosy zupelnie nie chcialy sie ukladac i za pierwszym razem wyszlo pieknie, uzylam jej w ogole chyba z 5 razy, wydajna ale ja nakladam na wilgotne wloski (po myciu i splukaniu odciskam w t-shirt wode), zamierzam znow ja nakladac jak wykoncze miodowa odzywke z tbs, czyli juz pojutrze bo chce utrzymac super fryz jaki teraz mam kazdego dnia

to się cieszę choć ktoś jest każdego dnia zadowolony ze swojego fryzu cieszę się razem z Tobą Rybiorku i czekam na takie dni u mnie choć jest już fajnie nie narzekam choć jeszcze daleka droga do szczęścia włosowego przede mną

---------- Dopisano o 17:33 ---------- Poprzedni post napisano o 17:30 ----------

Cytat:
Napisane przez blakinka Pokaż wiadomość
dzisiaj zakupiłam odżywkę Joasie Naturie z miodem i cytrynką
coraz bardziej wdrążam się w CG i stopniowo przyzwyczajam moje włoski do zdrowej pielęgnacji
w pobliżu kręćków nie ma już żadnych silikonów
teraz będziemy się odżywiać i dbać o siebie

dzisiaj stałam z kompresem joanna z apteczki babuni z miodem i proteinami mlecznymi w rączkach i nie wiedziałam czy kupić
ogólnie przeglądając forum, widziałam, że naturia i odżywki od babuni się dobrze spisują, ale pewna nie byłam, więc nie wzięłam, jak patrzyłam w skład to i tak nie dowiedziałam się niczego więc czy warte jest to? czy jakas inna maska jest bardziej godna uwagi?

póki co doszłam do wniosku, że powoli będę przyzwyczajać włosy do odżywek i delikatnie przestawiać je na lepszy tryb, żeby nie doznały wielkiego szoku

ostatnio jak wchodzę do sklepu to doznaje ogłupienia i kompletnie nie mam pojęcia co wybrać wetuje forum, mam zapisane kilka stron notatniczka, ale sama muszę chyba jeszcze nastawić się na ten rytm
Ta joanna z AB srednia jest mam ją użyłam może ze 2 razy i już nawet dokładnie nie pamiętam ma dimethicone w składzie więc jeśli chcesz być ortodoks to odpuść ją sobie ja tam lubię silikony ale uważam by z nimi nie przesadzić Tigi zamierzam używać odświętnie jako pewniaka na ładne włoski wgl to Tż zasponsorował zestawik Tigi w ramach odkupienia win

Stary 2010-08-25, 18:05   #23640
Dama_pikowa
BAN stały

Cytat:
Oj tak i uprzedz swoich bliskich, ze niedlugo mozesz stac sie wlosową zakupoholiczka
Najpierw buty, teraz zakupy włosowe- wizaż wykończy mojego TŻta

Cytat:
służymy pomocą

hmm jakie mam włosy ... nie prostuję długo, nie farbuję jakiś czas wcześniej była henna, olejuję, pielęgnuję. Nie są zbyt zniszczone ale tu chyba nie ma znaczenia jakie mam włosy po prostu mi się ta odżywka do mycia nie spisała być moze ze względu na proteiny w składzie? nie mam pojęcia ale używałam jej do mycia i włosy były niedomyte i strąkowate
nie wiem czy zaglądałaś tu, dowiesz się tam jakie miałyśmy i mamy włosy i w jaki sposób dochodziłyśmy do wszystkiego

oleju nie masz się co obawiać może zacznij od kokosa

do stylizacji mógłby być za słaby ... Zresztą juz jest raczej niedostępny
wiele z nas używa nivea flexible curls (FC) lub żelu jakiegoś (artiste lub rossmannowski jakiś) lub może żel lniany ?
dziekuję

nie było żadnej Joanny, więc kupiłam Isane. Zobaczymy jak i czy zadziała trafiłam na ten wątek z linka i to on mnie tez zmotywował do zrobienia czegoś z moimi kudełkami

zabiorę się za kokos za parę dni/tydzień rozumiem, że mam zajrzeć na listę z bloga.

co do stylizacji- nie kupiłam nic, bo FC były tylko nowe, a jakoś do żeli nie jestem przekonana. Za to zaciekawił mnie ten lniany tego wątku jeszcze nie widziałam.

Byłam, spędziłam 1,5 h na łażeniu po rossmanie i stoisku włosowym w carrefourze i kupiłam.
Do oczyszczenia: szampon Joanna naturia z pokrzywą i zieloną herbatą,
poza tym różowa Isana z pantenolem, szampon babydream i wit B3 i Mrs Potter's z aloesem.
Tylko że teraz zobaczyłam, że Potter to jest balsam czy będzie się nadawał jako drugie O do OMO? bo on chyba ma silikon, ale ten co to go można wodą spłukać

Edytowane przez Dama_pikowa
Czas edycji: 2010-08-25 o 18:07
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości)

Zasady wysyłania wiadomości