|
|
#421 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: rady od już zamężnych dla przyszłych PM
Cytat:
My na pewno zrobimy tort po pierwszym daniu, myślimy o zrobieniu czegoś w rodzaju tortu lodowego, żeby był tortem i deserem w upalny lipcowy wieczór w jednym A po północy można ewentualnie podać jakiś deser owocowo-lodowy, który myślę, że chętniej ludzie zjedzą, niż zwyczajowy tort
|
|
|
#422 |
|
Zakorzenienie
|
my mimo że mieliśmy przyjęcie i oczepin nie było mieliśmy tort o godz 24 jakoś wcześniej to nam nie pasowało. Za to były lody
impreza trwała od 17:30 do 2 w nocy były: obiad główny 2 dania na wejściu, a później w jakiejś kolejności strogonow, lody, barszczyk, tort oprócz tego wiejski stół, pełno przystawek, deski serów, deski mięsa, sałatki galaretki itd itd nie do przejedzenia goście się śmiali że jedzenia tyle co na weselu a nie zwykłym przyjęciu ale goście byli zadowoleni nikt nie narzekał że mało ciepłych posiłków czy coś
|
|
#423 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jeśli chodzi o gości....już się przekonałam, że nigdy nie ma tak, żeby każdemu dogodzić: jedni powiedzą, że było za mało jedzenia, drudzy, że za dużo więc chyba zrobimy po swojemu...inaczej. I postaram się w restauracji poprosić o "puste stoły" na wejście (zamieszczam zdjęcia w załączniku) Niezmiernie mi się to podoba! |
|
|
|
|
|
#424 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Sam pomysł uważam za świetny
|
|
|
|
#425 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny a ile miałyście sałatek w zimnej płycie? bo na naszej sali przewidziana jest tylko jedna- brokułowa, do tego galaretka drobiowa, śledzie, wędliny, ryba po japońsku, ogórki, papryka... właściciel mówi, że zawsze tak mają i to jest wystarczające, ale nas nie przekonuje i chyba zamówimy dodatkowo ze dwie sałatki
|
|
|
|
|
#426 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
sis u siebie miala chyba 3 albo 4 i w upale nie zeszly,a na drugi dzien byly do wywalenia
|
|
|
|
|
|
#427 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
U nas też zrezygnowaliśmy z wędlin na stołach, bo to też zazwyczaj nie schodzi i potem się nie nadaje i za to wzieliśmy schab w galarecie - cieszył się powodzeniem do wódeczki. |
|
|
|
|
|
#428 |
|
Zakorzenienie
|
jak wrócę do domu z urlopu to Wam dokładnie napiszę nasze menu
na pewno było kilka sałatek i różne inne rzeczy ale ja nic nie jadłam za bardzo więc za wiele nie pamiętam a menu wybieraliśmy kilka razy więc też już nie pamiętam ostatecznej wersji
|
|
#429 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
w czerwcu na normalnej podkowie tez tak było i super po obiadku wjeźdza kawa, herbata, ciacho, owoce i potem zaraz płyta zimna u mnie też tak będzie a potem torcik, nie w nocysałatki mam dwie i tez myślałam że mało ale jak pomyślę ile się zmarnuję tego wszystkiego
Laura Edytowane przez mafda Czas edycji: 2010-08-26 o 15:11 |
|
|
|
|
|
#430 |
|
Zakorzenienie
|
u nas też tort będzie wcześniej, po obiadku chyba lody, potem kawusia i tort i ciasta i po torcie znikniemy na chwile na sesje
no a potem normalnie zimna płyta i potem ciepła kolacja itd ja w ogóle nie spotkałam się na żadnym weselisku z tortem o północy, może na śląsku niema takiej tradycji nie wiem ![]() a sałatek u nas będzie kilka
|
|
|
|
|
#431 |
|
Wtajemniczenie
|
_agata i mafda dziękuję Wam za cenne rady
![]() Napiszcie jeszcze proszę (tam, gdzie tort był podawany zaraz po obiedzie), kiedy był pierwszy taniec? Przed tortem czy po?
|
|
|
|
|
#432 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zaraz podano obiad, który trwał około godzinę, potem taniec i zaraz po tańcu wjeżdżał tort
|
|
|
|
#433 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#434 |
|
Wtajemniczenie
|
No właśnie! To chyba dobra rada dla przyszłych PM. Nie wyjeżdżać w trakcie wesela na sesję zdjęciową. Uważam, że to jest nieeleganckie wobec gości
|
|
|
|
|
#435 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
- toast - przywitanie gości - życzenia od gości ( w międzyczasie podawany będzie obiad) - obiad - tort - pierwszy taniec rozpoczynający część taneczną
|
|
|
|
|
|
#436 |
|
Zadomowienie
|
Niesmialo sobie podczytuje watek, moje wesele bedzie we wrzesniu 2011 i nasunelo mi sie takie pytanie: Piszecie ze np. slub o 17 albo o 18, cywilny czy koscielny? Z tego co sie orientuje, w mojej okolicy sluby w kosciele sa nawet juz o 12, jak powiedzielismy wlascicielowi restauracji ze chcielibysmy slub o 14, a wesele po 15, to powiedzial ze to pozno
On doradzal wczesniej, ale tez nie wiem czy to nie jest spowodowane tym ze liczy ze wtedy wesele sie szybciej skonczy Zazwyczaj w tym lokalu wszyscy biora 2-dniowe, bo roznica w cenie jest niewielka, ale my chcemy tylko jeden dzien, wlasciciel powiedzial ze nie ma ograniczenia czasowego, wszystko w granicach dobrego rozsadku, wiec przyjmuje ze pierwszy dzien impreza trwa max 12 godzin. Moze tu jest pies pogrzebany ze nie chce do rana siedziec? Ja sobie nie wyobrazam wczesniejszej godziny na slub niz 14, sala i prawdopodobnie kosciol jest 40 km od mojej miejscowosci, na dojazd musze liczyc godz, a gdzie fryzjer, odebrac kwiaty, itd.?
|
|
#437 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Tak kościelny kościelny, my mieliśmy na 18 ślub wiec na sali byliśmy przed 20 bo tak chcieliśmy ale to standard - nie wiem czy w mojej okolicy (woj. mazowieckie) , ale ja się ze ślubami przed 16:00 nie spotkałam. Zazwyczaj jest do wyboru 16:00, 17:00 i 18:00, jak oblegany kościól to też 19:00. Raczej własnie cywilne to to wcześniej zawsze były.... Może właściciel właśnie liczy że się wcześniej skończy i rano będzie już mógł sprzątać. |
|
|
|
|
|
#438 |
|
Zakorzenienie
|
[1=5a3cc703cdea367dc4857f7 c8a4bccc3ed5dc513_63b764c 3f051b;21655825]Tak kościelny kościelny, my mieliśmy na 18 ślub wiec na sali byliśmy przed 20 bo tak chcieliśmy ale to standard - nie wiem czy w mojej okolicy (woj. mazowieckie) , ale ja się ze ślubami przed 16:00 nie spotkałam. Zazwyczaj jest do wyboru 16:00, 17:00 i 18:00, jak oblegany kościól to też 19:00. Raczej własnie cywilne to to wcześniej zawsze były....
Może właściciel właśnie liczy że się wcześniej skończy i rano będzie już mógł sprzątać.[/QUOTE] u nas tak samo
|
|
|
|
|
#439 |
|
Zadomowienie
|
[1=5a3cc703cdea367dc4857f7 c8a4bccc3ed5dc513_63b764c 3f051b;21655825]Tak kościelny kościelny, my mieliśmy na 18 ślub wiec na sali byliśmy przed 20 bo tak chcieliśmy ale to standard - nie wiem czy w mojej okolicy (woj. mazowieckie) , ale ja się ze ślubami przed 16:00 nie spotkałam. Zazwyczaj jest do wyboru 16:00, 17:00 i 18:00, jak oblegany kościól to też 19:00. Raczej własnie cywilne to to wcześniej zawsze były....
Może właściciel właśnie liczy że się wcześniej skończy i rano będzie już mógł sprzątać.[/QUOTE] On to argumentuje tym ze jesli sa goscie przyjezdni to w podrozy raczej malo jedza i ze ogolnie ludzie nastawiaja sie ze ida na wesele to sie najedza i jak msza bedzie pozno to juz wiekszosc bedzie myslec tylko o tym kiedy cos zjedza... Wydaje mi sie ze troche przesadza Kazdy myslacy czlowiek nie bedzie sie glodzil jesli slub jest na 14, to mozna przewidziec ze obiad bedzie ponad godzine pozniej.Nie mniej jednak zaskoczylyscie mnie z ta popoludniowa godzina Ja na wesela raczej nie mam okazji chodzic, ale czasami widuje pary pod kosciolem, wlasnie juz od godz 12, a moze nawet 11, widocznie kazdy region ma swoje zwyczaje
|
|
#440 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
wiecie co ja jak ide na czyjeś wesele to nie jem od rana, oszczędzam miejsce dla mnie to sama przyjemność wpaść głodnym na wesele wtedy wszystko smakuje :P
|
|
|
#441 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
2. Pierwszy taniec + chodzony dla gości 3. Obiad 4. Trochę tańców 5. Tort lodowy |
|
|
|
|
|
#442 | |
|
Wtajemniczenie
|
klarnetos, a z tortem lodowym nie było u Was problemów? Nie rozpuszczał się itd.? Bo my chcemy taki u siebie zrobić i chciałabym wiedzieć, jak to wygląda w praktyce
![]() Cytat:
Ale ponieważ jesteś ze Śląska, to w Twoim regionie po prostu jest taka tradycja - zdążyłam się tu na wizażu już z paroma Dziewczynami zapoznać i jest ten sam schemat - jak Śląsk, to sluby zaczynają się średnio od 12:00, wesele trwa do ok. 2:00 i zwykle jest dwudniowe. U mnie (w lubelskim) jak świat światem zawsze się do rana na weselach bawiło, a potem jeszcze były zwykle poprawiny Także co region, to obyczaj
Edytowane przez Chatka Czas edycji: 2010-08-27 o 10:17 |
|
|
|
|
|
#443 | |
|
Zakorzenienie
|
Może właściciel właśnie liczy że się wcześniej skończy i rano będzie już mógł sprzątać.[/QUOTE] Cytat:
ewentualnie 13 gdybym powiedziała, że mam ślub o 16 to rodzina byłaby w szoku róbcie wg siebie wszystko a goście powinni uszanować Waszą decyzje tym bardziej w restauracji, przecież płacicie im nie małe pieniądze, więc nie powinny robić problemów ![]() co do kolejności to będzie tak: -obiad -deser -pierwszy taniec - tort
Edytowane przez acelinka Czas edycji: 2010-08-27 o 10:28 |
|
|
|
|
|
#444 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a u mnie tort standardowo o polnocy-to tez zwyczaj
|
|
|
|
|
|
#445 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zresztą wiele tradycji przełamane będzie na moim weselu, bo uważam, że wesele ma być NASZE, a nie takie, jak wszystkie poprzednie
|
|
|
#446 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Obsługa musiała wyjąć torty z zamrażarek 20 min przed podaniem (tak jak jest napisane na opakowaniu), żeby trochę rozmarzły, bo inaczej po prostu nie dałyby się pokroić - bezporednio po wyjęciu można by nimi zabijać ![]() Tak więc nic nie rozmarzło, mimo, że w dniu ślubu mieliśmy 31 stopni ciepła. - Wręcz obsługa musiała spradzać czy tort może już wjechać, żeby nie wyszło tak, że na środku będziemy musieli mocować się z piłą
Edytowane przez klarnetos Czas edycji: 2010-08-27 o 14:30 |
|
|
|
|
|
#447 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Powiedz jeszcze tylko, jak goście zareagowali, czy im się ten pomysł spodobał i oczywiście czy Wam i gościom smakował
|
|
|
#448 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale mi jakos ten tort nie przeszkadza na razie![]() to co bedzie przelamane to nie rzucanie welonem,bo nie mamy panien i kawalerow za duzo
|
|
|
|
|
|
#449 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
|
|
|
#450 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ja np. idę do ślubu w czerwonych butach
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ślubny wizerunek
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:06.

A po północy można ewentualnie podać jakiś deser owocowo-lodowy, który myślę, że chętniej ludzie zjedzą, niż zwyczajowy tort