|
|
#391 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: rady od już zamężnych dla przyszłych PM
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#392 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dzieki slicznie za informacje ---------- Dopisano o 16:58 ---------- Poprzedni post napisano o 16:50 ---------- Cytat:
Tak sie wlasnie zastanawiam czy ktos z rodziny bedzie mogl odebrac np moj dowod osobisty jak juz bedzie gotowy w urzedzie Co do paszportu to go wyrobie jak juz nowy dowod bede miala, bo potrzebuje jeden z tych dwoch dokumentow do przekraczania granicy.
Edytowane przez emillia006 Czas edycji: 2010-08-20 o 18:05 |
||
|
|
|
|
#393 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wtedy dowód odbierze ci nawet sąsiadka
|
|
|
|
|
|
#394 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#395 |
|
Zakorzenienie
|
Kurcze a ja nie mam żadnych wygodnych butów na zmianę.
Ja mam takie nogi że wszystkie mnie obcierają poza klapkami. Więc nie ma różnicy czy będę w ślubnych czy w jakiś zmienionych. Nie mam żadnych sandałków na płaskim - jedynie obcasy takie wysokie jak ślubne. :/ Mam klapki biało czarne to przecież ale klapki zakładać?
|
|
#396 |
|
Zakorzenienie
|
ja miałam na zmianę sandałki na nie wysokim obcasie
no ale byłam bez rajstop/pończoch tylko na gole nogi więc to też inaczej, wszystko zależy od tego jak wyglądają no bo plażowe to nie bardzo ale jakieś bardziej eleganckie to czemu nie?
|
|
#397 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#398 |
|
Zakorzenienie
|
No to faktycznie chyba wezmę te klapki.
|
|
#399 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#400 |
|
Zadomowienie
|
dziewczyny macie racje z tymi butami! ja poczekam na te taneczne bo bede je w przyszlym tyg zamawiac i zobaczymy, pochodze po domu ale i tak na przebranie wezme, a jak ogniata to juz nic nie pomoze i w kazdych bedzie bolalo wiec ja w listopadzie pewno jako zastepcze wezme japonki
jakis niewidoczny kolor i sciagne ponczochy
|
|
#401 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#402 |
|
Zadomowienie
|
oczywiscie ze napisze, w czwartek mam zamowic potem za ok 2 tyg mama mi je tu przesle jak beda gotowe i zobaczymy - sama jestem ciekawa!
|
|
#403 |
|
Wtajemniczenie
|
o tych tanecznych butach z Akcesu 2 jest osobny wątek, więc możecie go poczytać
|
|
|
|
|
#404 |
|
Wtajemniczenie
|
Bardzo fajny wątek
napewno skorzystam z paru rad
|
|
#405 |
|
Zadomowienie
|
Mam pytanie do Mężatek... Zastanawiamy się ile posiłków ma być na weselu, żeby było wystarczająco????? Chodzi mi głównie o ciepłe posiłki. W menu przykładowym, które podała nam restauracja są 3 ciepłe posiłki +obiad. Ale wydaje mi się że to może być za mało. Szczególnie że wesele będzie się zaczynać koło godziny 16. Dobrać jeszcze jeden posiłek?? Nie chce żeby brakło jedzenia. Wolałabym żeby zostało.
|
|
#406 |
|
Rozeznanie
|
ardillko, nie jestem co prawda mężatką, bo swój ślub będę miała tydzień po Tobie, ale na moim weselu będzie tyle samo ciepłych dań co u Ciebie (moje wesele najprawdopodobniej zacznie się mniej więcej godzinę później niż Twoje) i wydaje mi się, że to zupełnie wystarczy i jeszcze zostanie
![]() Ale oczywiście ciekawe co powiedzą też Wizażanki-już-mężatki. |
|
|
|
|
#407 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#409 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
17 - zupa i główne danie - potrwa do 18 20 - tort 22.00 - ciepłe danie ok. 1.30 - żurek Po za tym na stołach są zakąski, mięsa, sałatki. To też jest do jedzenia i chcę uniknąć sytuacji, że na talerzach będą tylko rozgrzebane ciepłe dania, bo nikt nie będzie chciał jeść. [1=5a3cc703cdea367dc4857f7 c8a4bccc3ed5dc513_63b764c 3f051b;21608137]U nas podań było chyba 7 jak pamiętam, ale jedno to deser(lody z mailinami) i ostatnich 2 to mało kto wogóle ruszył bo już nie było jak jeść. Goście mówili, że strasznie duzo jedzenia, ale wesele zaczeło się ok. 20 bo ślub był na 18.[/QUOTE] 7 dań? Czy ziemniaki i kapustę liczycie jako 2 osobne dania?
|
|
|
|
#410 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Chodzi mi o to, że będzie: 1 ciepły posiłek- obiad - potem tort - lody - zimna płyta 2 ciepły posiłek - jakieś mięso, sałatka - porcjowane na osobę 3. ciepły posiłek - barszcz czerwony z krokietem 4. ciepły posiłek - bogracz (dania są przykładowe i wymyśliłam je na poczekaniu) Chodziło mi o to że zimna płyta, lody, tort i takie tam to nie liczę za posiłek.
|
|
|
#411 |
|
Zakorzenienie
|
nie mam, tylko bede miala i tez chcialabym sie dowiedziec od mezatek jak to wyglada.
my mamy w menu tak: - obiad<rosol i drugie danie> - przekaski zimne miesne<3> -przekaski zimne rybne<3> - 2 salatki - zimne przekaski na bufecie<wedliny,jajka,mar ynaty> - tort -danie cieple serwowane<indyk z ryzem i warzywami> - dania cieple na bufecie-godz. do ustalenia<gulasz, zraziki,ziemniaki,kapusta >i bulion pikantny oraz barszcz. -ciasta sklad dan bedzie zmieniony bo gulaszowi i zrazikom mowie nie Edytowane przez lusesita23 Czas edycji: 2010-08-25 o 12:13 |
|
|
|
|
#412 |
|
Zadomowienie
|
dziewczyny dzwonilam do kilku cukierni orientacyjnie bo musimy w koncu zamowic wszystko - na 120osob jakie proporcje sie dobrze sprawdzily jezeli chodzi o tort, ciasta, ciastka? bo kazda cukiernia mi co innego mowi?
|
|
#413 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
U nas było 7 podań czyli każde podanie to komplet mięso i ziemniaki (frytki itp) sałatki (2 podania z zupą), jedno podanie to były lody i jedno tort więc w sumie 5 dań gorących i oczywiście na bieżąco zimne rzeczy typu schab w galarecie, pstrągi w galarecie, łosoś itp... |
|
|
|
|
|
#414 |
|
Zakorzenienie
|
Nadrabiam zaległości po urlopie.
![]() Jeśli chodzi o obsługę, tj. fotograf, orkiestra, u mnie liczą 50% ceny za osobę. Orkiestra będzie mieć osobny stół, ale fotografa posadzimy niedaleko siebie. Co do alkoholu.. Ciężki temat generalnie, moja jest sprawdzona o tyle, że byłam na weselu, na którym grali i wiem, że było ok. Podczas spisywania umowy powiedziałam im, że zapewniamy im nocleg, bo mieszkają w innej miejscowości, niż wesele, (podobnie zresztą fotografowi), ale odmówili i będą wracać tuż po zakończeniu imprezy, bo na poprawiny mam dja. Biorąc pod uwagę, że będą wracać autem, nie sądzę, żeby byli nietrzeźwi.. przynajmniej kierowca. :P Edytowane przez wika82 Czas edycji: 2010-08-25 o 22:37 Powód: literówka |
|
|
|
|
#415 |
|
Raczkowanie
|
U mnie będzie pierwszego dnia 5 lub 6 gorących dań, oprócz tego przystawki, tort, lody, wiejski stół. Drugiego dnia planujemy mniej, ale za to będzie grill, który tak na dobra sprawę można liczyć jako trzy dania albo i więcej (boczek, kiełbaski, szaszłyki, karczek, udka etc.)>
|
|
#416 |
|
Raczkowanie
|
Zabiorę głos już jako mężatka...otóż u nas były dania rozpisane przez panią kierownik, która ma duże doświadczenie w tych sprawach i tak:
ślub był o godz.17...i z tego co pamiętam I dzień (w umowie było od ok.18 do 4:00) -ok.18:30-19:00 1.danie: rosół z makaronem + kotlet po staropolsku; - 19:30 deser:lody; - ok.21:00 2.danie gorące: strogonow; - ok.23:00 3.danie gorące: udko pieczone z ryżem lub udko pieczone z frytkami (kto co chciał); - ok.00:30-00:45 tort (po oczepinach); - ok.1:30 4.danie gorące: bigos; - ok.3:00 5.danie gorące: barszcz z pasztecikami (naleśnikowy w panierce z mięsem) II dzień (poprawiny zaczynały się o 13:00 i trwały do 19:00): - 13:00 żurek + kotlet z piersi z kurczaka+ ziemniaczane szyszki, surówka; - ok.15:00 zraziki mięsno-warzywne z kluskami śląskimi; - ok.17:00 szaszłyki; Goście nie narzekali na brak jedzenia.....za to my jako Państwo Młodzi nie mieliśmy kiedy jeść (zjedliśmy pierwsze danie ok.19, a następne to ja zjadłam po oczepinach, większość dań spróbowałam drugiego dnia) , za to wytańczyliśmy się za wszystkie czasy...dla Nas to było najlepsze wesele na jakim byliśmy
10 lipiec 2010r. Edytowane przez basienka666 Czas edycji: 2010-08-26 o 10:40 |
|
|
|
|
#417 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie będzie:
obiad (zupa + drugie danie: 4 rodzaje mięs,ziemniaki,kluski,war zywa i sałątki) tort zimna płyta i jeszcze 4 dania. Oczywiście jakaś herbata,kawa i ciasta też będą podane.Godzinowo jeszcze nie wiem,bo wesele za rok
|
|
|
|
|
#418 |
|
Zakorzenienie
|
[1=5a3cc703cdea367dc4857f7 c8a4bccc3ed5dc513_63b764c 3f051b;21620643]byłam na takim weselu na którym było to tak rozpalnowane i już koło 20 był wielki bum na wiejski stół, ale nie dlatego, że był taki smaczny ale dlatego, że ludzie głodni chodzili... i komentarze przy krojeniu szynki nie były zbyt miłe... oczywiście zrobisz jak będziesz chciała, ale może jeszcze pomyśl nad tą ilością....bo wiadomo, że na weselu ludzie liczą, że będzie dużo dobrego jedzenia.
U nas było 7 podań czyli każde podanie to komplet mięso i ziemniaki (frytki itp) sałatki (2 podania z zupą), jedno podanie to były lody i jedno tort więc w sumie 5 dań gorących i oczywiście na bieżąco zimne rzeczy typu schab w galarecie, pstrągi w galarecie, łosoś itp...[/QUOTE] Przecież ten wiejski stół po to jest, żeby mięso i inne specjały tam się znajdujące również jeść. Podobnie jak zakąski i przystawki na stołach. Nienawidzę podawania gorących dań co 1,5 - 2 godziny, bo nie mam szans na skosztowanie tego co na stołach. Dziwne te komentarze przy wiejskim stole, byc może gościom wiejskie specjały nie smakowały i oczekiwali podania kawioru i szampana. Ostatnie czego bym się dopuściła, to komentować ilość ciepłych dań, skoro poza nimi też są na stołach pyszności. No, chyba, że stoły poza ciepłymi daniami stały puste, to rozumiem. Dużo niekoniecznie idzie w parze ze smacznie. Przecież człowiek idący na imprezę nie je co 2 godziny. Tak się utarło, że na weselu trzeba się nażreć jak przysłowiowa świnia.Ja na wesela chodzę po to żeby być z młodymi i spotkać się we wspólnym gronie najbliższych osób. Nie po to żeby najeśc się do oporu.
|
|
|
#419 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, kilka z Was pisało, że tort będzie podawany u Was wcześniej. My też się nad tym zastanawiamy. Widzę wiele plusów tego ale gdzieś tam z tyłu głowy myślę sobie, że to nie jest tradycyjne i czy goście na to pójdą
![]() W ogóle moim marzeniem byłoby, żeby moje okrągłe stoły na wejście były puste - w takim sensie, żeby stała na nich tylko zastawa i szkło (kieliszki do wody,napojów + do alkoholu), jakieś piękne kwiaty i świece. Na początek oczywiście szampan dla gości a potem, żeby wjechało ciepłe danie. Po obiedzie pierwszy taniec, goście zaczynają się bawić a stoły dopiero wtedy są uzupełniane o zakąski. Co Wy na to? ...no i ten tort gdzieś na początku ...tylko nie wiem czy przed tańcem czy po
|
|
|
|
|
#420 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Tak jak najbardziej się zgadzam, ze idzie się po to zeby się pobawić i być z młodymi ale po zabawie masz ochotę zjeść coś ciepłego do alkoholu (nie koniecznie wiejskie specjały alb zimne przystawki których było bardzo dużo ale po prostu zabrakło ciepłych posiłków). Wszystko było bardzo dobre , dużo rzeczy na wiejskim stole i przystawek ...a ale 3 ciepłe posiłki ... ostatni już na sam koniec gdzie nie wszyscy już byli to troszkę mało. Wiesz wiejski stół jest po to żeby jak ktoś ma ochotę z niego skorzystał a nie dlatego , że jest głodny i nie ma wyboru a nie koniecznie to lubi... A to, że zostanie duzo przystawek to zawsze tak jest i nie jest to powód, żeby dać mniej ciepłych dań bo zjedzą więcej przystawek ..... ale to tylko to co usłyszałam na weselu i ciągle się powtarzało po... nie chcesz nie musisz korzystać, bo każdy urządza wesele jak chce. Ja uważam , że 7 podań to u nas było trochę za dużo , zreszta ja my tak jak basieńka zjedliśmy pierwsze i potem po oczepinach i potem się dziwiłam że takie pyszności były a ja ich nie widziałam... |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ślubny wizerunek
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:55.

Co do paszportu to go wyrobie jak juz nowy dowod bede miala, bo potrzebuje jeden z tych dwoch dokumentow do przekraczania granicy.
bynajmniej nic o niej nie wiem
"Uwielbiam" ta nasza polska biurokracje