Do porodu dni liczymy o wyprawce wciąż myślimy-mamy listopadowo-grudniowe,cz.IV - Strona 131 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-09-06, 08:06   #3901
De28
Wtajemniczenie

Dot.: Do porodu dni liczymy o wyprawce wciąż myślimy-mamy listopadowo-grudniowe,cz.IV

Nie moge dostac wlasnie takiego skladajacego sie z bawelny. Wszedzie widze tylko polyestrowe

Daniel

Christian
De28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-06, 08:13   #3902
kootekk
Zakorzenienie

Dot.: Do porodu dni liczymy o wyprawce wciąż myślimy-mamy listopadowo-grudniowe,cz.IV

hej ja dzisiaj wychodze do domu niestety bez dziecka kurde jak ja to przetrwam to nie wiem, czekam na wizyte i na pani dr od noworodkow co mi powie o michalku dzisiaj, usze ja popytac pare rzeczy bo chcialabym mu ten pobyt w szpitalu ułatwic a nie wiem jak mu pomoc

dzisiaj widzialam pierwszy raz jego oczka przedtem mial opaske bo sie wygrzewal na solarium bo minimalnie zoltaczke mial a teraz juz jest ok i jak dzisiaj u niego bylam to sobie lezal, machal raczkami i nozkami, przeciagal sie i piszczal jak kotek boze jak ja go dostane w swoje rece to juz nigdy nie wypuszcze, to bedzie najbardziej rozpieszczone dziecko pod sloncem

kootekk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-06, 08:21   #3903
kretencja
Zakorzenienie

Kootekk, dacie radę Tyle już przeszliście... Czas szybko zleci i już niedługo będziesz tulić zdrowego, dużego synka w ramionach

RAZEM OD 5.03.2000.

Optymista uważa, że świat stoi przed nim otworem. Pesymista... wie, co to za otwór

TYMEK - 26.11.2010
kretencja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-06, 08:26   #3904
melabn
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez De28 Pokaż wiadomość
Jakie macie kocyki? Zastanawiam sie nad polarowym, akrylowego nie moge znalezc. Tylko czy pod polarem dziecko sie nie bedzie pocic?
Nie moge dzis od 5 spac.. ehh
ja mam akrylowy i jest bardzo cieply i miekki ,ja kupilam w smyku ale sa na allegro tez ja nie spie pol nocy
kotekk mam nadzieje,ze w domu ruszysz z produkcja mleka
melabn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-06, 08:30   #3905
_paulinka2
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kootekk Pokaż wiadomość
hej ja dzisiaj wychodze do domu niestety bez dziecka kurde jak ja to przetrwam to nie wiem, czekam na wizyte i na pani dr od noworodkow co mi powie o michalku dzisiaj, usze ja popytac pare rzeczy bo chcialabym mu ten pobyt w szpitalu ułatwic a nie wiem jak mu pomoc

dzisiaj widzialam pierwszy raz jego oczka przedtem mial opaske bo sie wygrzewal na solarium bo minimalnie zoltaczke mial a teraz juz jest ok i jak dzisiaj u niego bylam to sobie lezal, machal raczkami i nozkami, przeciagal sie i piszczal jak kotek boze jak ja go dostane w swoje rece to juz nigdy nie wypuszcze, to bedzie najbardziej rozpieszczone dziecko pod sloncem
ojej jak słodkooo za Michałka aby szybko przybrał na wadze i byś mogła go tulić i tulić... A jak się czujesz fizycznie/psychicznie kotku?

Jejuuu idę dzisiaj na jazdy, nie wiem kiedy ja zdam te zasrane prawko chyba nigdy w życiu jeszcze taka pogoda jest że tylko spać spać spać i spać i oglądać rzeczy dla maluszków

dbam o włosy

_paulinka2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-06, 08:35   #3906
kretencja
Zakorzenienie

U nas rano było słonecznie (choć zimno), a teraz też się chmurzy...
Radio w salonie gra, panowie ostro gładzie szlifują
A mnie dziś dla odmiany pobolewa coś w pachwinie... A w nocy miałam zgagę Ech, trzeci trymestr to już nie bułka z masłem, nie?

RAZEM OD 5.03.2000.

Optymista uważa, że świat stoi przed nim otworem. Pesymista... wie, co to za otwór

TYMEK - 26.11.2010
Stary 2010-09-06, 08:36   #3907
Anecka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bela14 Pokaż wiadomość
KOOTKU_WIELKIE GRATULACJE
dzielna z ciebie kobieta. niech Michałek zdrowo rośnie.

A jakos coraz ciężej ach........czuje sie jak wieloryb
bóle kręgosłupa koszmar a w nocy boli okropnie
krocze.no i jakis lęk we mnie wszedł ,cos ostatnio panikuję
na temat porodu i jak ja sobie dam radę z noworodkiem.
pozdrawiam was babeczki.
Mam to samo, dzis w ogole sie nie wyspalam takie mnie bole łapaly ze myslalam ze zaraz sie skurcze jakies zaczne MASAKRA... na dodatek kark i barki mnie bola.. eh
Tez jak coraz blizej to panikuje wenetrznie

Cytat:

Mojego tz siostra byla caly czas w szpitalu, mogla tam spac i w ogole, ale dziwie jej sie bo ma 3 minuty piechota do szpitala, praktycznie widzi z okna a wybrala spanie w szpitalu bo tez wczesniaka urodzila
No ale jak masz te 3 minutki, to nie jest zle bedziesz przyjezdzac i sobie cale dnie siedziec jesli zechcesz
Oj Michal juz musi sie szykowac na lecące rozpieszczenie

Dzis tak sie wiercilam w nocy ze rano po przebudzeniu dzidzia byla wypieta z lewej strony.. plecy mnie ciagle bolą tak bardzo bardzo nisko.. czuje sie jakos niewyraznie a dzis dalsze meblowanie i w ogole.. chyba umre, nienawidze jak w domu jest syf ktory ja musze sprzatac bo ojciec mowi ze od sprzatania jest baba w****ia mnie takie podejscie.

kretencja, bulka z maslem :P mnie ciagle cos dolega.. i jeszcze treraz mnie kluje cos na dole w brzuchu

Aneckowo

metal gora - 06.02.2012
metal dol - 12.06.2012

Edytowane przez Anecka
Czas edycji: 2010-09-06 o 08:37
Anecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-06, 08:39   #3908
kootekk
Zakorzenienie

melabn ja tez mam nadzieje ze w domu cos rusze, wydaje mi sie ze w domu bede ogla sie zrelaksowac bo tu tak na wariackich papierach, sam stres

jak bylam w ciazy to jak odliczalam do porodu do tego 25pazdziernika to wydawalo sie to lada moment, a teraz jak juz urodzilam i tak sobie pomysle ze moze z miesiac moj malutki tu bedzie musial lezec to wydaje mi sie to cala wieczność

Stary 2010-09-06, 08:40   #3909
kretencja
Zakorzenienie

Anecka
Mnie też właśnie ciągle coś a to kłuje, a to skurcz jakiś, a to ból kręgosłupa, a to uczucie słabości... Masakra. Niby dobrze znoszę ciążę, jak tak ogólnie spojrzeć, ale te drobiazgi jednak są denerwujące...

Kootekk, no bo z czasem to właśnie tak dziwnie jest... Zależy na co się czeka - albo leci jak szalony albo się wlecze...

RAZEM OD 5.03.2000.

TYMEK - 26.11.2010
Stary 2010-09-06, 08:41   #3910
_paulinka2
Wtajemniczenie

kretencja zdecydowanie to już nie przelewki mi też coś co chwila doskwiera ale ostatnio tż mnie pochwalił że i tak nie narzekam tak dużo bo miał w sobotę porównanie z inną ciężarną (taką naszą koleżanką). Tylko ja tfu tfu tfu jeszcze ani razu nie miałam zgagi taki jeden plusik

Anecka normalnie Twojego tatę to trzeba zaproś jakąś koleżankę może na sprzątanie niech Ci pomoże, a co

tż znowu wyjechal i znowu do soboty sama

dbam o włosy

Stary 2010-09-06, 08:44   #3911
kootekk
Zakorzenienie

Anecka ja sobie tego nie moge wyobrazic jakbym tu miala siedziec i patrzec na to wszystko, teraz mnie przeniesli do sali zaraz obok dzidziusiow, łzy cieka po policzkach jak to slysze, a moj tam samotny na dole lezy, a ja tu musze czekac na durna wizyte zeby mnie wypisali a u nich z porami wizyt to co łaska

tu w szpitalu to bym sie zalamala, w domu jednak sa pocieszacze - maz, rodzice, a tu jak placze to nikt mi dobrego slowa ni powie nikt nie pocieszy

Stary 2010-09-06, 08:48   #3912
Anecka
Zakorzenienie

Kotku, prawda.. w domu tez psychicznie sobie wypoczniesz, tylko sie nie zamartwiaj, bo Michal szybko przybierze na wadze i co najwazniejsze.. juz te 3 kryteria ma spelnione a to DUUUZO wiec same powody do radosci

paulinka, aaa jak nie bede sprzatac to sie ojciec w koncu wezmie

kretencja, no wlasnie to denerwujące. Ostatnio poszlam do biedronki ktora mam naprawde blisko.. i ledwo doszlam

Aneckowo

metal gora - 06.02.2012
metal dol - 12.06.2012
Anecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-06, 08:50   #3913
kootekk
Zakorzenienie

paulinko ogolnie to nie czuje sie za bardzo, fizycznie ten bol przecierpie ale psychicznie jest katastrofa najgorsze jest to ze wszyscy wokol sie ciesza ze urodzilam a ja nie moge sie cieszyc bo zamiast radosci to sa obawy - czy bedzie dobrze, czy maly bedzie zdrowy itp mam nadzieje ze w domu sie troche uspokoje

Stary 2010-09-06, 08:53   #3914
79 Marta
Wtajemniczenie

Kootekk,
Stary 2010-09-06, 08:59   #3915
kretencja
Zakorzenienie

Kootekk, Trzymaj się

RAZEM OD 5.03.2000.

TYMEK - 26.11.2010
Stary 2010-09-06, 09:05   #3916
melabn
Wtajemniczenie

Cytat:
paulinko ogolnie to nie czuje sie za bardzo, fizycznie ten bol przecierpie ale psychicznie jest katastrofa najgorsze jest to ze wszyscy wokol sie ciesza ze urodzilam a ja nie moge sie cieszyc bo zamiast radosci to sa obawy - czy bedzie dobrze, czy maly bedzie zdrowy itp mam nadzieje ze w domu sie troche uspokoje
kochana przeciez on sam oddycha, ma odruch ssania, urodzil sie ponad kg i dostal 7 punktow-to nie jest zle Ja na poporodowej lezalam z kolezanka ktora urodzila dziecko w stanie krytycznym z bezdechami itd. i po 2 tygodniach wyszli razem do domku.Twoj jest w o wiele lepszym stanie, takie maluchy sa bardzo silne i szybciutko nadrabiaja co trzeba

Edytowane przez melabn
Czas edycji: 2010-09-06 o 09:07
melabn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-06, 09:11   #3917
_paulinka2
Wtajemniczenie

Cytat:
mogę się jedynie domyślać jak ciężkie jest to dla Ciebie wydaję mi się, że dobrze robisz wypisując się do domku. Zawsze jakoś raźniej, czymś się zajmiesz, z kimś pogadasz. A pewnie dopiero zaczniesz się tak na prawde cieszyć jak Misio będzie już w domku z Tobą, cały i zdrów. do tej pory pamiętaj że zawsze możesz się tutaj wygadać

dbam o włosy

Stary 2010-09-06, 09:35   #3918
pelnia1980
Zadomowienie

GG do pelnia1980

Cytat:
Napisane przez _paulinka2 Pokaż wiadomość
za mleko kotek

dziękuję pelnia czyli ogólnie radzisz żeby były bez guzików ?
DZiEN DOBEREK!

Noc z bolem glowy ale juz lepiej
Dzis ide do mojej siostry ciotecznej uczyc cioteczke przemywania pepka
Kolo od Tako zareklamowane ale czekac musimy az przysla :/
W sklepie tez wysylaja do producenta wiec na jedno wychodzi a moze my nawet szybciej sobie zalatwimy... bo juz wczoraj wieczorem sie kontaktowalam i to zalwialam przez gg a do sklepu dzis dopiero bysmy szli i niczym by zareklamowali to czas by mijal... zoabczymy

PAULA ze swojego doswiadczenia te koszule bez i te z 3-4 guzikami po srodku tak
ale te z dwoch stron rozpinane nie kazdemu sie spisuja - mi by nie zdaly efektu choc fajne dlaczego? bo przystawialam do 2 piersi a niczym zapielabym jedna strone otworzyla druga to bylby placz i lykanie przez malego powietrza w trakcie co kolka grozi... lepiej co prostszego i wygodnego
pelnia1980 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-06, 09:39   #3919
kliwia
Zakorzenienie

kotek glowa do gory wszytsko bedzie dobrze.

Ja bylam dzis na pobraniu krwi bo jutro mam kontrole u hematologa.
pytalam sie czy mozna z cytryna isc na ociazenie glukoza, a paniw labie mowi ze one wola bez cytryny to badanie wykonywac. moze chociaz plaster sobie na jezyk poloze po wypiciu tego
Pytalam sie tez, czy mozna wenflon zamontowac i z niego zlewac krew co godzine, to mi pani powiedziala ze nie buuuu - nie wiem jak ona 3 razy sie bedzie chciala wkluc jak mam max 2 zyly dostepne
kliwia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-06, 09:40   #3920
Joanna131
Raczkowanie

GG do Joanna131

Cześć!

Kootekk, jesteśmy z Tobą. Już niedługo a Michałek też do Ciebie dołączy.

A mnie zostało sto dni. Z tej okazji mam zamiar kupić przewijak zakładany na łóżeczko. Dziewczyny, powiedzcie mi tylko czy potrzebny jest do tego pokrowiec frotte??
Joanna131 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-06, 09:41   #3921
pelnia1980
Zadomowienie

GG do pelnia1980

Cytat:
jak do domku to dobrze... klima szpitalny nikomu nie sluzy, choc niektore mamusie wola byc mimo ze w oddali od dz. to pod jednym dachem z nim :/ ale to wybor kobitek - wazne by psychicznei dochodzic do siebei i fiz. sie nie marnowac nie lezec non stop by jak najszybciej wrocic do zdrowka i sil aby rozpiscic i tulic tulic Misia

Sa herbatki pobudzajace laktacje - slyszalas o nich?
moze spytaj dzis lekarza na wizycie... tyle bys nie miala potem nawalu! ale jak masz w razie w elektryczny odciagacz to super

w takich sytuacjach laktatory si eprzydaja w innych lepiej nie uzywac lub naduzywac bo wiecej szkody mozna sobie a potem dziecku zrobic no chyba ze ktos od razu na mame butelkowa chce przejsc
Stary 2010-09-06, 09:43   #3922
Patrycja_1708
Zadomowienie

Czesc dziewczynki. Ja coś dzisiaj znowu spać nie mogłam :/ O 6 byla pobudka i po spaniu. Wiec zeby sie nie meczyc wstalam i zjadlam sniadanko bo juz ulezec nie idzie. A mój synuś teraz kładzie sie spac i wstaje razem tak jak mamusia Fajniutkie uczucie Ja sie budze i on tez zaczyna broić w brzuszku Juterko mamy USG w kolorku, juz doczekac sie nie moge
Patrycja_1708 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-06, 09:46   #3923
kretencja
Zakorzenienie

Joanna, no ja właśnie też nie wiem, czy dodatkowy pokrowiec na przewijak jest potrzebny

Kliwia, u mnie też z takimi badaniami są jazdy, bo mam żyły w zgięciach łokci kompletnie niewidoczne Zwykle pobierają mi więc z tzw. żyły wenflonowej

RAZEM OD 5.03.2000.

TYMEK - 26.11.2010
Stary 2010-09-06, 09:49   #3924
pelnia1980
Zadomowienie

GG do pelnia1980

Cytat:
Napisane przez Joanna131 Pokaż wiadomość
Cześć!

Kootekk, jesteśmy z Tobą. Już niedługo a Michałek też do Ciebie dołączy.

A mnie zostało sto dni. Z tej okazji mam zamiar kupić przewijak zakładany na łóżeczko. Dziewczyny, powiedzcie mi tylko czy potrzebny jest do tego pokrowiec frotte??
Hej Asiu
nie nadrabiam zaległości wiec nie wiem... u Was wszystko ok?

Ja tez z braku miejsca niestety mimo przenosnego przewijaka bede miec na lozeczko mowie niestety bo jak wyobraze sobie Grzesia sikajacego mi w gore lejacego na lozeczko oczywiscie neichcaco to mnei ciarki przechodza na mysl o zmianie przescieradla (poprostu nie lubie zmieniac poscieli )

pokrowiec frotte?
wiec tak:
jak masz kaske to kup nie masz lub chcesz oszczedzic mozesz zastapic go np:
- piluszka ttrowa, gflanelowa, lub podkladem z ceratka...

ja stosowalam pieluszki szybko sie praly zawsze miaalm ich dobry zapas nie naruszylam budzetu, a czasem zdarza sie ze 3 szt na dzien do wymiany ida moze i wiecej u niektorych

tyle ze pieluszki lub ceratki sie zwijaja lub slizgaja... ale po przebraniu wymieniasz pieluche lub prostujesz ja i z glowy...
Stary 2010-09-06, 09:51   #3925
irsin
Zakorzenienie

GG do irsin

Dziewczyny, jak Wasze rozstepy? ( pytam te dziewczyny, ktore sie tym troche przejmuja - bo wiem,ze niektore maja to gdzies - zazdroszcze podescia)
smarujecie je czyms jak juz powstaly?
irsin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-06, 09:53   #3926
mallinka
Zadomowienie

Hej Dziewczynki

wczoraj w ogóle wizaz mi nie dzialal

Kootku trzymam kciuki za Michałka-żeby szybko przybral na wadze i za Twoje mleczko świetnie sobie radzisz a widok Maluszka musi być bezcenny
Pozdrawiamy Was gorąco-ja i mój TŻet-bo i on przeżywa ze mną Waszą historię

u mnie też są ciężkie noce-najbardziej krocze mnie boli ostatnio w sobotę mam wizytę u gina-fajnie że to już w tym tygodniu i odebrałam wyniki TSH, ft3, ft4 i po glukozie i wszystkie mam w normie

pogoda jest dziś nędzna i chyba sobie kawę zapodam-to będzie 2 raz w ciąży, ale w ogole nic nie działa na moje zaparcie mam nadzieję że pomoże

Kretencja to jak daleko do końca remontu ? dużo jeszcze zostalo?

Anecka mam nadzieję że jakoś przetrwasz te przemeblowania-a TZ nie może wziąć paru dni wolnego i ze wszystkim sie sprezyc?

ur. - 28.12.2010 - 4530g, 59cm

mallinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-06, 09:56   #3927
Patrycja_1708
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez irsin Pokaż wiadomość
Dziewczyny, jak Wasze rozstepy? ( pytam te dziewczyny, ktore sie tym troche przejmuja - bo wiem,ze niektore maja to gdzies - zazdroszcze podescia)

No u mnie najgorszy problem to cellulit niestety... Narobiło sie go baaardzo dużo od początku ciązy i z miesiaca na miesiac coraz go wiecej
A co do rozstępów to mialam je juz wczesniej bo odchudzalam sie i powychodzily. Ale co do np. rozstepow na piersiach to pojawiły sie niedawno ale non stop smaruje sie oliwką taką dla kobiet w ciazy i nie widze ze jakies kolejne wychodzily. Ja w ogole jestem załamana bo moje ciało juz nigdy nie bedzie takie jak przed ciążą... Wszedzie widze tylko sadełko, cellulit i rostepy...
Patrycja_1708 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-06, 09:58   #3928
pelnia1980
Zadomowienie

GG do pelnia1980

Cytat:
Napisane przez De28 Pokaż wiadomość
Nie moge dostac wlasnie takiego skladajacego sie z bawelny. Wszedzie widze tylko polyestrowe
Hej,

nie wiem czy o taki ci chodzi?

http://allegro.onet.pl/zdrowy-kocyk-...201827143.html

TYLKO UWAGA!! PRZED SPRZEDAJĄCYM BETTINA27 OSTRZEGAM! lepiej u kogoś innego

http://allegro.onet.pl/kocyk-letni-b...183268100.html

http://allegro.onet.pl/kocyk-dziecie...203440650.html
drogi duży

http://allegro.onet.pl/kocyk-bawelni...212621567.html

na allegro jest full bawełnianych

nam sie sprawdzily:
2 cienkie polarkowe
1 duzy akrylowy rewelka
Stary 2010-09-06, 10:02   #3929
kliwia
Zakorzenienie

joanna na przewijak mozesz polozyc pieluche tetrowa lub flanelowa takze
bo dziecko moze sie przykleic do ceratki albo moze byc mu zimno po prostu na tej ceracie ihihih ja bede kladla tetre wlasnie
zwykly recznik tez zda sie
Na moje lozeczko 140/70 - czyli przewijak musi byc 80, nie ma zbytniego wyboru w przewijakach Zobacze co maja w sklepach
Mi sie podoba na allegro taki bialy z zyrafa

kretencja ja mam jedna w zgieciu, ale mam juz zrosty na niej bo od 10 lat jest maltretowana. a jak mi ostatnio z wenflonowej na dloni w przychodni pobierala to przez 2 tygodnie mialam siniaka na pol dloni
A dzis dalam sobie wkloc w zyle przed lokciem, ale na zewnetrznej stronie

irsin ja mam stare rozstepy juz wyblakle, czasami niektore pod innym katem maja taki dziwny kolorek. Ale jak sie pojawia w ciazy to chyba nie mozna niczym smarowac typu masc na blizny.
Ja kupilam sobie szorstka gabke i bede nia sie masowac na brzuchu, schabikach, udach i posladkach. No i codziennie sie smaruje co mam pod reka akurat

Edytowane przez kliwia
Czas edycji: 2010-09-06 o 10:04
kliwia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-06, 10:03   #3930
pelnia1980
Zadomowienie

GG do pelnia1980

Cytat:
Napisane przez irsin Pokaż wiadomość
Irsin kochana - ja nie mam do tego podejscia lajcikowego - a jak ktos tak mowi to narazie to wypiera z psych (tak uwazam) z czasem po 2 latach jak bedzie chciala ubrac stroj kapielowy to dopiero zareaguje...

mam mnostwo po 1 c. a i przy 2 sie robia takie podwojne jakby szew na szwie!
czy smaruje - oliwa tak, kremy nie pomagaly i nie kupuje juz ich bo cala 1 c. smarowalma sie najdrozszymi i g... teraz kase wole na maluchy wydac... same ubranka dla starszaczka wyniosly mnie 500 zl i to tak naprawde nie rozrzutnie

dobrze z ejuz wczesniej kupilismy kombinezon bo byloby w zimie ciezko z kasa ... zwlaszcza ze Grzes juz bedzie...

na rozstepyponoc najlepszy masaz i natkuszczanie ale co zrobic jak cialo tluste i sklonne do nich - mam je juz na tylku udach rekach pod pachami piersiach brzuchu ;/
tyle ze zaczynam to wypierac i mysle w ten sposob ze dla dania zycia dziecka warto miec nawet skore staruszki
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości