|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#24121 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. V
Oczywiście
Mam jeszcze ponad połowę Czarnej Rzepy Polleny Malwy. Uznałam, że nie potrzebuję jakiegoś wycudowanego szamponu z SLES bo i tak prawie go nie używam a jeśli już to jak najkrócej. Będzie stał sobie i czekał na jakąś sytuację awaryjną
|
|
|
|
#24122 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Eloe wydaje mi się, że w pierwszym poście są linki jakoś inaczej podpięte w "produktach dla ortodoksyjnych CG. Zamiast "głębokiego odżywiania" otwiera się oczyszczanie
|
|
|
|
|
#24123 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dobre ale chyba nie miałabym serca tak wykorzystywać mojego TŻtka kochanego![]() i gratulacje dla Twojego TŻta, test zdany na 5+
|
|
#24124 | ||||||||
|
BAN stały
|
Hej Zakręcone!! Dawno mnie tu nie było, miałam różne dziwne przeboje, nie tylko z włosami
![]() Smerf!!! przepiękne włosy!!!!!! Eloe: ode mnie do EPI tez tylko autobusem się dojechać da A co do spraw muzycznych jeszcze- to na dobrą sprawę, to tez grałam na fortepianie, bo tez go miałam jako dodatkowy instrument. Graj chociażby kolędy czy sto lat, bo szkoda ) coś o potrzebnych emolientach dla moich włosów. Czyli rozumiem, że chodzi o nawilżanie (zgadzam się, że tego moje kręcioły potrzebują). mam olej kokosowy i garnier z karite. Za mało?Cytat:
)Cytat:
![]() Cytat:
ja słyszałam do tej pory o piciu. A moczenie i picie to nie będzie za dużo??Cytat:
bo chyba nie zrozumiałam. Czy po prostu zostawiasz je żeby schły naturalnie?Co do wypadania, ja niestety zauważyłam, że od zmiany pielęgnacji wypada mi więcej, ale jak narazie mam nadzieję, że to tylko przez czesanie po nałożeniu odżywki... Raz policzyłam, to naliczyłam 75 włosów przy myciu codziennym... Cytat:
chociaż muszę się przyznać, że w podstawówce, jak zapuściłam, to mi sie prostowały, potem w gimnazjum ścięłam i zrobiły się zupełnie kręcone i od gimnazjum juz nie chcę mieć prostych. Tylko na jakiś wyjazdach koleżanki mnie ścigały z prostownicami, bo były ciekawe jak wyglądam w prostych a później każda dochodziła do wniosku, że ładnie, ale lepiej w kręconych Jednak Matka natura wie co dla nas najlepsze Cytat:
Cytat:
Cytat:
No to teraz co u mnie. Postaram się krótko, bo i tak już post mi na pół strony wyszedł... Pojechałam jakiś tydzień temu do domu. Niby powietrze czystsze, woda bardziej miękka, a włosy... ) i dokupiłam Joannę len i rumianek (hegron rzeczywiście ma dziwny zapach ).Wczoraj było tylko samo mycie potters, BD, garnier i troche joanny len i rumianek. zostawiłam je do samego wyschnięcia i kręciły się lekko tylko na końcach I po tym widzę, że konieczne dla moich włosów jest ręcznikowanie i harmonijkowanie... Dzisiaj sobie siedzę od 11 z olejem kokosowym(pod folią i czapką,czasem podgrzewam suszarką) mam ochotę coś pokombinować. po myciu na godzinkę chce coś nałożyć. Spróbuję może zrobić mieszankę z garniera karite, miodu, może żelu lnianego jeszcze dodam później spłuczę i dam joannę b/s i żel lniany do stylizacji... zobaczymy.Eloe- wpadłam na receptariusz. Mam wszystkie składniki na maskę z bananem olejem i miodem, ale jak to przeczytałam, to już siedziałam z olejem na głowie (nadrabiam Was już 3 h ), więc stwierdziłam, że następnym razem i zjadłam banana polanego miodem EDIT: Miałam jeszcze pisać odnośnie swędzenia skalpu. Pisałyście, że pomaga Wam olej kokosowy. Mnie właśnie za każdym razem jak mam olej na głowie swędzi skalp. Nie wyłączając tego momentu... Edytowane przez Dama_pikowa Czas edycji: 2010-09-06 o 14:15 |
||||||||
|
|
|
#24125 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Poza tym, czy myjąc szamponem, nie zmywam też bakterii? Nie czytałam nigdzie na ten temat, ale tak mi się wydaje. I nigdy nie miałam łupieżu (który może wskazywac na obecność niepożądanych bakterii) Autorka NH pisze tylko o jednej z wielu przecież przyczyn świądu (podkreśla, że powinno się ustalić, gdzie leży przyczyna). Mogą nią być bakterie, ale nie tylko. Jako że od zawsze mam suchą skórę, to wydaje mi się, że u mnie tu leży problem ![]() Cytat:
Martwi mnie to, że jutro nie będę mogła w razie potrzeby użyć Palomy, bo od niej szybko przetłuszczają mi się włosy przy skalpie. |
||
|
|
|
#24126 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Muszę sobie również jakoś mycie rozplanować by w sobotę po południu (i tak zawsze się nudzę po pracy w soboty) nakładać jakieś olejki czy miód, naftę czy inne, skoro nie chce mi się rano wstawać... A nie wszystkie rzeczy można całą noc trzymać.
|
|
#24127 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A polecałabyś bardziej dodawać ją do odżywek d/s, czy b/s? A może raz tu, raz tu?
zakręcona od: 2010-07-30 Moje włosy Dumna fala (klik) Zakręcone lektury obowiązkowe, uzupełniające i filmiki instruktażowe -> blog ![]() Bryk dla zabieganych > Za dużo informacji, nie wiem od czego zacząc |
|
|
|
|
#24128 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Pamiętaj jeszcze, o czym dziewczyny często wspominają, że pielęgnacją kręciołków powinna być również dostosowana do pogody (wilgotności). Szczerze mówiąc ja tej sztuki jeszcze nie opanowałam W nowym miejscu mogła być inna aura, mikroklimat... Może włoski są wielkomieszczańskie i tylko wrocławskie powietrze im odpowiada? "DCytat:
ten ręcznikowy odcień fioletowego bardzo ładny![]() Mam wrażenie, że mnie skalp nieco swędzi po wcierkach z Capitavitu. Nie stosowałam wcześniej wcierek na alkoholu, więc może skalpowi coś nie pasuje. Tym niemniej nie jest to jakieś uporczywe swędzenie. Choć po niczym innym się nie zdarza. |
|||
|
|
|
#24129 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
siedzę z glutem lnianym, karite, pottersem i joanną len i rumianek schowanymi pod ręcznikiem ![]() Cytat:
Co do pogody- mam to na uwadze, z tym, że od kilkunastu dni jest taka sama pogoda- deszcz, wilgotno, tam tez padało... także nie mam pojęcia co mogło być przyczyną. Właśnie co do wielkomieszczańskich przyzwyczajeń- śmiałam się, że potrzebują odpowiednią ilość zanieczyszczeń w powietrzu i twardą wodę ![]() A dostosować pielęgnacji nie umiem, bo sama dopiero zaczynam sprawdzać co jest dobre dla moich włosów ![]() Chyba trzeba będzie zasugerować TŻtowi ręcznik z mikrofibry, zwłaszcza, że zbliżają się imieniny
|
||
|
|
|
#24130 |
|
Mod-Śnieżynka
|
Witam,
od wczoraj próbuję się przywitać, ale ciągle czasu brak. Zrobiłam parę minut przerwy i korzystam. Czytam Was od lipca i skusiłam się na nową metodę pielęgnacji. Baaaardzo się z tego powodu cieszę . Do tej pory byłam zadowolona ze skrętu (raz mniej, raz bardziej), ale teraz efekty są o wiele lepsze. Koleżanki zauważyły zmianę. Babcia mojej uczennicy również zapytała co zrobiłam z włosami . Nie mam tak obfitej kolekcji kosmetyków jak Wasze, ale staram się (dużo mi do tego jeszcze brakuje). Nie wiem czy całkiem uda mi się odstawić silikony przynajmniej w najbliższym czasie (kończę stare szampony i odżywki, część porozdawałam). Póki co, staram się czytać, kupować i pielęgnować. TŻ poświęcił swoją koszulkę, ja drugą, koleżanki może poświęcą pieluszki swoich aniołków (lubię różnorodność ).Wydaje mi się, że moje włosy mają mini kryzys. Ale mam odwagę się pokazać, więc nie jest źle. Nie mam pojęcia jaki mam rodzaj skrętu, jeśli chodzi o numerację, ale nie jest to wg mnie najistotniejsze. Jeśli chodzi o grzechy przeciw włosom, to farbuję włosy i nie przestanę. Nigdy nie lubiłam tego robić, ale przy czarnych bardzo wcześnie pojawiły się siwe. Nikt nie przekona mnie, że siwe włosy są atrakcyjne u 30-latki (mam naturalne czarne, farbuję brązami, a i tak są czarne). Przepraszam za chaotyczność postu, ale myślami jestem przy górze papierzysk, planów i programów oraz dzieciach... (z przerażeniem stwierdzam, że początek roku szkolnego, a ja już zastanawiałam się jak się pisze "chaos"). Podziwiam Waszą wiedzę! Pozdrawiam serdecznie Pewnie będę niejednokrotnie prosiła o poradę. Zapomniałam dodać, że to zdjęcie przed rozpoczęciem pielęgnacji. Nie mam nowego. Teraz jest ich "mniej" i inaczej się kręcą. Edytowane przez *Basia* Czas edycji: 2010-09-06 o 17:36 Powód: dodałam zdjęcie, dodałam opis |
|
|
|
#24131 |
|
Raczkowanie
|
Eloe, Yasmin i wszystkie inne zainteresowane - pospiesznie melduję, że znalazłam sposób idealny, żeby moje włosy po nocy jakoś wyglądały. Przy czym jakoś, to za mało powiedziane. Więc wczoraj zrobiłam tak jak mówiłam- nie spinałam zgniecionych pasemek, tylko uformowane loczki. Rano rozpuściłam łosy, roztrzepałam je palcami i wgniotłam odrobinę pantene b/s i... no po prostu byłam z siebie dumna
Moje włosy jeszcze nigdy nie wyglądały tak dobrze, jeśli chodzi o skręt. W szkole i po szkole zebrałam pełno komplementów na temat włosów (do zakończenia i przez pół wakacji nosiłam proste), koleżanki pytały się czy używałam lokówki, a ja z dumą odpowiadałam, że nie wszystko potwierdził sms od chłopaka, że wyglądałam dziś cudownie. Więc mam problem z głowy Właśnie siedzę z podgrzaną maską z oleju z pestek winogron, oliwy z oliwek, soku z cytryny i miodu na włosach, a to wszystko mam zawinięte w foliówkę (tesco, haha
|
|
#24132 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny, mam pilną sprawę do Rybiroka (chodzi o odzywki miodowe z TBSu), a nie odpowiada na moje PW. Macie może jeszcze jakiś kontakt z Rybiorkiem?
Wydaje mi się, że kiedyś chyba Rybiorek pisała, że się przeprowadza, ale czy to oznacza, że teraz jest odcięta od internetu? Jeżeli tak, to niefajnie
|
|
|
|
#24133 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Choć ja farbowałam i wracam do farbowania henną na rudo to polecam lekturę darmowego e-book'a ze strony: http://www.hennaforhair.com/ Jest tam chyba najwięcej informacji na temat farbowania mieszankami lawsonii i indygo. Ciemne kolory jak najbardziej do uzyskania a żadna chemiczna nie da tej trwałości. Jeśli chodzi o informacje po polsku polecam forum wizażowe |
|
|
|
|
#24134 |
|
Mod-Śnieżynka
|
Dziękuję bardzo za radę dotyczącą farbowania.
|
|
|
|
#24135 |
|
Zakorzenienie
|
dobra, mam jakąś tam fotkę włosów. Ciężko robić sobie samej zdjęcia lustrzanką z zewnętrzną lampą więc wybaczcie mi, że to tylko fragment.
To są moje dzisiejsze loki z wczoraj, przeżyły wczorajszy i dzisiejszy dzień, deszcz, spanie... więc myślę, że jest całkiem nieźle Załącznik 3391433
|
#24136 | |
|
Zasiedzenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#24137 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#24138 |
|
Zasiedzenie
|
Domyslam się, że oblepianie na tym polega
jednak w informacji Eloe77 zainteresowało mnie to, że nafta nie posiada własciwości odżywczych, choć jej się to przypisuje. Poza tym, ja naftę zmywam szamponem ale bez sls. Rozumiem, że to nie wystarczy?A nie przepraszam, ostatnimi czasy zmywam szamponem z sls (stosuję czasowo w ramach kuracji) ale chętnie się dowiem czy szampon bez sls wystarczy. Przede wszystkim jestem ciekawa właśnie tego działania nafty. Czy rzeczywiście wzmacnia cebulki czy to trud daremny Edytowane przez jaksy Czas edycji: 2010-09-06 o 20:05 |
|
|
|
#24139 |
|
Rozeznanie
|
zaraz nadrobię całodzienne zaległości ale najpierw pytanie - myślicie, że nie zrobię włosom krzywdy jeśli tylko umyję je barwą z slsem i... koniec? Bez odżywek, stylizatorów etc? Bo jutro chcę je zafarbować a zależy mi, żeby nic nie blokowało barwnikowi drogi do środka włosa, muszę odnowić jego zapasy we włosach bo mi ostatnio zblakły szybko
|
|
|
|
#24140 |
|
Raczkowanie
|
Myślę, że jeden raz różnicy nie zrobi.
|
|
#24141 | |||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() nie no, z gołą głową nie chodzę ale czapki, nie, źle mi się z dzieciństwa kojarzą chodzę w kapturze luźnym w miarę albo w chuścieCytat:
co do artiste to nie wiem, serio, a jak kupię hydrolizowaną keratynę to nie będzie ok? nie pamiętam po czym używałam tego garniera ale chyba po odżywce, spróbuję po szamponie odżywka b/s się skończyła niestety a jak na złość w sklepach gdzie byłam joanny niet mam z Tigi a wczoraj isanę babassu użyłam ale to tym napiszę niżej ![]() no wiesz, trudno by było żebym przy takiej monstrualnej ilości wszystkiego miała monotonne składniki kallos był w sumie ok ale mi się trochę znudził ale... chyba będę musiała do niego wrócić ale najpierw muszę te inne maski wypaprać Cytat:
glicerynę widziałam w kilku na bank, to chyba częsty nawilżacz? Zorientuję się czy da się te z gliceryną wyłączyć z pielęgnacji po farbowaniu (bo może się okazać że z 30 mi zostanie 5 bez gliceryny a tak się nie da jesteś nieoceniona nie mogłam wczoraj kabla od telefonu znaleźć więc jeszcze nie wiem, czy z nich cokolwiek wyszło, zaraz jeszcze poszukam Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
---------- Dopisano o 20:48 ---------- Poprzedni post napisano o 20:42 ---------- a wczoraj z braku odżywki b/s po zmyciu maski odcisnęłam wodę i w ruch poszła isana babassu kiedy nią myłam to skręt od razu na mokrych był to pomyślałam - czemu nie. No i powiem wam, że całkiem nieźle hm to w sumie pójdę i umyję, czasami po prostu mam jakichś szalony pomysł i wolę się spytać, taki bufor zdrowego rozsądku
|
|||||||
|
|
|
#24142 |
|
Raczkowanie
|
Nie wiem jak ze zdjęciami, póki co mam awarię sprzętu
Ale mogę to opisać- po prostu tak jakby dzielę włosy na dwie warstwy (górną i dolną, jak przy prostowaniu) i najpierw z górnej warstwy, później z dolnej, biorę po pasemku włosów, zakręcam na palcu do samej skóry głowy i przypinam wsuwką przy skórze. Ot, cała filozofia... Tylko trzzeba uważać, żeby loczki były dobrze uformowane, bo z pogniecionych a nie 'zlokowanych' włosów efekty są masakryczne
|
|
#24143 | ||
|
Raczkowanie
|
witamy
Cytat:
tylko czy ja dobrze rozumiem, ze ten sposob to 10 wsuwek na noc? Cytat:
u mnie bylby 1 wielki dred A ja 2 razy uzylam odzyweczki od Jumaatt alverde sensitive, w składzie zaraz po wodzie gliceryna i cóż odżywka gęsta, w zapachu jak lekarstwo, po zmyciu wlosy nieprzyjemne, dosc szorstkie (przydalby sie sok za aloesu )wlosy dostaly mega skretu loki miesiste i blyszczace ale.... ciężkie ![]() pod wpływem ciężaru w ciągu 1-2 godzin rozprostowały się swoją drogą nie wiedziałam, że mam takie długie włosy ![]() w dotyku super miękkie, dziewczyny mnie w pracy dziś macały, loki wyglądały dziwnie, takie jakby dredy-korkociągi, ale mega mięciutkie Włosy koleżankom tak się spodobały, że szykują szturm na moje odżywki z zamiarem podebrania mi troche ![]() Rozumiem, że ten efekt obciążenia i rozprostowania to gliceryna? Edytowane przez Yasmin Czas edycji: 2010-09-06 o 21:20 |
||
|
|
|
#24144 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie zmierzam rezygnować z pielęgnacji. Po prostu nie będę się tak przejmować, jeżeli loki nie będą idealne. Nie chcę się uzależnić od zachodzenia w lustro i sprawdzania, czy jest ok. Pielęgnacja + zdrowe podejście. Ale zabawne, bo często mam tak jak Kropcia - im bardziej się staram, to one nie chcą się układać i odwrotnie. Ale i tak je lubię. ---------- Dopisano o 21:27 ---------- Poprzedni post napisano o 21:26 ---------- Cytat:
Cytat:
Ja bym też nie przesadzała w drugą stronę. Mam kręcone włosy, ale jednocześnie cienkie i muszę uważać podczas pielęgnacji, żeby nie przesadzić. Np. odzywka b/s już nie dla mnie. |
|||
|
|
|
#24145 |
|
Raczkowanie
|
Yasmin Tak, ten z podpinaniem wsuwkami. Ale pobiłam tej nocy rekord- miałam 12 wsuwek i 3 spinki- żabki (takie malutkie)
|
|
#24146 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
nie wyobrażam sobie spania z wsuwkami ale muszę znaleźć jakiś sposób na mycie włosów wieczorem dziś pobudka o 6 rano nie wystarczyła muszę teraz dziecko rano nakarmić i przygotować mu śniadanie do szkoły (ech przedszkole tęsknię....)do pracy dziś się spóźniałam, w samochodzie trzęsłam się z zimna przez wilgotne włosy, nooo tak być nie może |
|
|
|
|
#24147 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Jednak spróbowałam i powiem, że jest to jedna z wygodniejszych metod. Żadna się nawet nie poluzowała. Może jeszcze coś w rodzaju siateczki Navy jeśli nie wsuwki? |
|
|
|
|
#24148 |
|
Raczkowanie
|
Dokładnie, wsuwki są wygodniejsze niż warkocze! W ogóle się ich nie czuje. Moje obawy, że jakaś się poluzuje, gdzieś spadnie itd. były nieuzasadnione, tak samo jak stwierdzenie, że nie dam rady spać na wsuwkach
|
|
#24149 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
wiesz, to ciekawe, moje włosy są w dotyku dość nieprzyjemne po artiste a skręt chyba mają najładniejszy, ciekawe czy to jakaś stała zasada Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#24150 | |
|
Zakorzenienie
|
na butelce napisane jest "szampon nawilżający"
a dalej: Dzięki specjalnie dobranej formule, szampon nawilżający Emolium łagodnie myje wrażliwą skórę głowy i pielęgnuje włosy, nie naruszając bariery hydrolipidowej naskórka. Jest bardzo dobrze tolerowany przez skórę, nie podrażnia i nie wysusza jej. Ma bardzo dobre właściwości nawilżające. Nie powoduje przetłuszczania włosów i skóry głowy. Chroni skórę przez utratą naturalnego pH. I tyle samo mogę o nim powiedzieć. Czasem trochę plącze włosy, ale Yung załatwia sprawę. Szampon kosztuje ok. 30 zł ![]() analiza: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=696 Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 36 (0 użytkowników i 36 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:24.

w "produktach dla ortodoksyjnych CG. Zamiast "głębokiego odżywiania" otwiera się oczyszczanie

) coś o potrzebnych emolientach dla moich włosów. Czyli rozumiem, że chodzi o nawilżanie (zgadzam się, że tego moje kręcioły potrzebują). mam olej kokosowy i garnier z karite. Za mało?
ja słyszałam do tej pory o piciu. A moczenie i picie to nie będzie za dużo??
bo chyba nie zrozumiałam. Czy po prostu zostawiasz je żeby schły naturalnie?
), więc stwierdziłam, że następnym razem i zjadłam banana polanego miodem

naftą nie odżywisz skalpu ani włosów. Jeśli oblepia włos, to mówimy tu raczej o działaniu na zewnątrz i zabezpieczaniu, a nie o dostarczaniu składników (na czym polegać powinno moim zdaniem odżywienie)

mam z Tigi a wczoraj isanę babassu użyłam ale to tym napiszę niżej
a gdzie zdjęcia?
akurat od czasu do czasu warto zafundować im minimalną pielęgnację, ale to nie na stałe. Później możesz mieć z nimi tylko większe kłopoty.