|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#24301 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. V
Cytat:
dziewczyny z problemami ze skórą na dłoniach - próbowałyście kremu isany do rąk z mocznikiem? Czytałam o nim wczoraj na wizażu że podobno dobry a dzisiaj zapomniałam oczywiście kupić
|
|
|
|
|
#24302 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() dziewczyny chwaliły, mnie skóra swędzi i szczypie po nim |
|
|
|
|
#24303 |
|
Rozeznanie
|
Nie czeszę praktycznie w ogóle, włosy które mają wypaść wypadają przy czesaniu palcami w trakcie kąpieli.
Ogólna pielęgnacja, - codzienne mycie Gliss Kur z kaszmire - odzywka Gliss Kur do spłukiwania - nakładam ręcznik - po lekkim osuszeniu wklepuję porcję pianki, staram się podnieść u nasady - jedwab WAX i serum do końców - lakier w plastikowej butelce z różowym korkiem Got2b - raz w tygodniu WAX dla włosów zniszczonych i suchych na 30min pod czepkiem Wszystko to ma silikony <ściana>, chyba ich ciut za dużo... dzisiaj zamówiłam szampony i odzywki Ziaji (mięta), maskę Kallos, i teraz umyłam włosy szamponem jakimś fryzjerskim oczyszczającym (taki smieszny niebieski żel ) i siedze z waxem i myślęęę, co zrobić zeby włosy się nie przyklapnęły.. zmyję WAX i może jeszcze raz tym oczyszczającym szmponem? Bo ide dziś na imprezę i chciałam żeby troszkę się uniosły u nasady i MOJA ZMORA to na czubku głowy tworzące sie pajączki, ale to głównie po suszarce, w lato nie uzywałam jej, ale teraz jak chodze do pracy to zachodzi taka konieczność.Ogólnie przez połowę zycia dzień w dzień prostowałam, ale od ponad roku odstawiłam prostownicę, bo stwierdziłam,że te fale są fajne, szczególnie jak mi jeszcze włosy urosną.. Nawet jak niczego nie nakładam to na dole robią mi się takie fajne zawijaski i skręty, a góra zawsze jest prosta, jak kieeeeeeeeeedyś miałam naturalne i prawie do pasa (na zdjęciu z blond mam w pełni naturalny kolor) to były pękne fale, ale oczywiście z wiekiem musiało coś odbić i zaczęłam farbowac. Tak się zastanawiam właśnie czy w moim przypadku pomogło by poniekąd ograniczenie tych sylikonów? ![]() Ale się rozpisałam, z góry dziękuję za odpowiedzi. |
|
|
|
#24304 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
jakoś przyjemnie mi się ten zapach kojarzy, ale nie wiem z czym wczoraj wzięłam też mak i bawełnę, a len i rumianek oraz wykończoną zieloną herbatę i pokrzywę (też kocham zapach) kupiła mi babcia TŻ, dzięki znajomością w pobliskim kiosku![]() wrily_curly to zaszalałaś z zakupami ale rozumiem trzeba było jakoś uczcić dobre wyniki badań![]() ---------- Dopisano o 21:49 ---------- Poprzedni post napisano o 21:42 ---------- Cytat:
W żadnym razie nie myj szamponem po spłukaniu waxa. To bez sensu szamponem usuniesz wszystkie dobroci. Jakiej pianki używasz? Polecam lekturę pigułki i FAQ, podpiętych w pierwszym poście. W ten sposób uzyskasz podstawową wiedzę na temat pielęgnacji, którą stosujemy. Odżywki Ziaja mają dimethicone, więc też są silikonowe. Najlepiej poczytaj i pytaj gdybyś miała jeszcze jakieś wątpliwości. jeśli zdecydujesz się na nową pielęgnację to pamiętaj, że musisz być cierpliwa. Z dnia na dzień nie sprawisz, że włosy będą zdrowe. Chyba, że użyjesz sporej porcji silikonów, wtedy mogą na zdrowe wyglądać
|
|||
|
|
|
#24305 | ||
|
Mod-Śnieżynka
|
Cytat:
.Cytat:
Musiałabym warczeć na moje dzieciaki, bo były najbliżej. Wolałabym tego uniknąć, a i tak uniosłam się niestety. Powinnam warczeć na szefową, ale )nie lubię Johnsona: po szamponie miałam siano, po oliwce suchą skórę. Koleżanki nie kupują johnsonów dla swoich dzieci, bo uczulają. |
||
|
|
|
#24306 | |
|
Zadomowienie
|
Drugi artykuł to wynik przemyśleń moich oraz Eloe, Jumaatt, Syrenki, Agison i wskazówek Kosmetolog1. Mam nadzieję, że nikogo nie pominęłam. Trochę pracy to kosztowało, ale myślę, że było warto. Tutaj linki do wspomnianych artykułów: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...3&postcount=35 https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...9&postcount=36 Dziewczyny, myślę że warto zajrzeć do tych artykułów, dlatego, że dotycząc one polimerów (PVP, PVP/VA i inne), których więszkość z nas na co dzień używa w żelach i balsamach (np. w balsamie Nivea FC). nie mam pojęciaCytat:
![]() Umieszczam tam tylko produkty, które można kupić w Polsce i dlatego mnie interesowało, czy je tu dostanę. Jesli chodzi o Ecospa to domyślam że jest w Polsce dostępny (a może nie?) , ale nie mogłam znaleźć strony z jego zdjęciem do blogu Weszłam na stronę sklepu Ecospa, ale to chyba nie jest producent szamponu? |
|
|
|
|
#24307 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() A możesz polecić jakąś dobrą maseczką i SZAMPON bez silikonów, który nawilża? Bo nie chcę całej tej metody, ale mogłabym zaczerpnąć jakichś elemntów. Bo same silikony to też nie dobrze.. A te pajączki na górze głowy, to od złej kondycji włosów? |
|
|
|
|
#24308 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Do usuwania silikonów i oczyszczania włosów używamy najczęściej ziołowych szamponów z sls o prostym składzie, ja mam Barwę Czarna Rzepa. Z kolei na co dzień używam delikatnego szamponu, odpowiada mi BabyDream z Rossmanna, nie ma sls i kosztuje ok 3 zł. Dziewczyny używają też Hippa. I co oznacza, że nie chcesz całej tej metody? Nie chcesz rezygnować z silikonów? Pamiętaj, że dla uzyskania zdrowych włosów musisz wybrać jakąś metodę, a oblepianie ich silikonami chyba najlepszym sposobem nie jest, na pewno bardzo doraźnym. Wax to dobra maska, treściwa i dość odżywcza. Polecam jeszcze maskę Glorii (do nabycia w Auchan). Możesz też wzbogacać maski i odżywki np miodem. Nie bardzo rozumiem pytanie odnośnie "pajączków"? Tzn co właściwie masz na myśli? Popękane naczynka włosowate? W którym miejscu? Na skórze głowy? |
|
|
|
|
#24309 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
blog Małgosi zadaniem szamponu nie jest nawilżenie, tylko oczyszczenie skóry i włosów. jeśli chcesz nawilżyć włosy musisz postawić na odżywki, maski i ich wzbogacanie wyjścia z sytuacji nie widzę ![]() a co do Twoich włosów to mam identyczne jak Twoje może po niespełna pół roku cg zaczęły kręcić się od góry warto czekać i próbować
|
|
#24310 |
|
Raczkowanie
|
A ja mam uraz do kosmetyków Johnsona, odkąd kiedyś kupiłam i użyłam balsamu brązującego. To był najgorszy kosmetyk, jakiego używałam! Koszmarnie gęsty, rolował się na skórze. śmierdział wanilią, a potem spalonym kurczakiem (jak wszystkie takie), zostawiał smugi i plamy. A jeszcze kupiłam 400 ml bo promocja była:P To było najgorzej wydane 20 zł w moim życiu:P mniejszym koszmarkiem była oliwka w żelu, paskudna, tłusta maź;/ zwykła oliwka była ok. Dlatego raczej unikam tych kosmetyków, od czasu do czasu, skuszę się na żel pod prysznic, ale naprawdę bardzo rzadko. Nie mam zaufania do tej marki i na pewno nigdy nie używałabym dla dziecka.
|
|
|
|
#24311 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#24312 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
sprobuj moze zanim wymienisz wszystkie kosmetyki :P plunkingu zamiast zawijania wlosow w recznik. w ogole postawilabym na zmiane traktowania wlosow zaraz po myciu. cieknące po ostatnim splukaniu (wygodniej przy myciu wlosow w wannie z glowa w dol niz podczas calego prysznica) zamiast je tarmosic recznikiem 'odgniesc' nadmiar wody, potem znowu ugniesc wlosy koszulka, albo innym materialek o gladkiej fakturze (sciereczka kuchenna, recznikiem z mikrofibry, ale gladkim itp) caly czas ugniatac. potem znowu ugniatajac nalozyc stylizator. w moim przypadku, bardzo podatnych i raczej cienkich wlosów bardzo, bardzo wazne jest traktowanie wlosow na mokro. jak wtedy zaniedbam pielegnacje to juz nic sie nie da uratowac ![]() Cytat:
basiu - z tego co piszesz jestes cudowna nauczycielka - taka z powolania. zazdroszcze Twoim uczniom (mam wielka sympatei i podziw dla tego zawodu, majac mame - byla nauczycielke )---------- Dopisano o 22:28 ---------- Poprzedni post napisano o 22:22 ---------- a co masz na mysli? nie znam okreslenia 'pajaczki', nie wiem co masz na mysli. chyba ze te latajace ulamane lub nowe, rosnace wloski, ale nie wiem. |
|||
|
|
|
#24313 |
|
Rozeznanie
|
Dziekuję Wam bardzo, wczytam się po weekendzie we wszystko i dobiorę bezsilikonowe
![]() Pajączk, jak włosy u nasady opadając w dół powinny być gładkie, to mi się robią takie zadziorki, poedyńcze włosy wędrujące we wszystkie strony... co godzinę uklepuję je wodą męczące dość :PWizaż jest cudowny w życiu nie wpadłabym na to, że jest taki podział w kosmetykach etc. Mój BS mówi, że jestem pierwszą kobietą, która jest tak dziwna tzn ciagle jakieś odzywki, a to do paznokci, a to witaminy typu Merz Spezial, teraz te włosy, w sumie facet...więc się nie dziwię
|
|
|
|
#24314 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Aaaa więc masz na myśli króciutkie włoski:P jeśli włosy Ci się zawijają i falują to nie masz co liczyć na to, że małe włoski będę przygładzone ![]() Mnie takie włoski aż tak bardzo nie przeszkadzają, szczególnie jeśli mam rozpuszczone lub luźno związane włosy. A gdy chcę mieć na gładko to rozcieram w dłoniach odrobinę żelu i przygładzam. Efekt na pewno będzie trwalszy niż po wodzie, spróbuj. Pytałam jakiej pianki używasz bo wiele z nich ma w składzie wysuszający alkohol i jedwab chyba też ma. Musisz sprawdzić i uważać na to. ---------- Dopisano o 22:47 ---------- Poprzedni post napisano o 22:44 ---------- Aniu ja czasem używałam kokosa na mokrą skórę, jak oliwkę, a po jakimś czasie wycierałam, głównie na łydki. Skóra była po tym gładka i przyjemna w dotyku. |
|
|
|
|
#24315 |
|
Rozeznanie
|
Nivea - ta thermo coś tam repair
|
|
|
|
#24316 | |
|
Mod-Śnieżynka
|
Cytat:
Ja po prostu uwielbiam moje dzieci. Nie wiem czy jestem cudowną nauczycielką . Chciałabym . W mojej szkole jest nas dużo takich troszkę wariatek (żartujemy, że to dlatego, że jesteśmy już co najmniej umiarkowane, a ja chyba znaczna). Przepraszam, że tak ciągle o tym. To nie to forum ![]() A tak w ogóle dziękuję Z zachwytem oglądam po raz kolejny Wasze zdjęcia "przed" i "teraz". Nie wiem zresztą który to już raz. Jak TŻ wchodzi do pokoju udaję, że jestem zapracowana w piątkowy wieczór . Piękne macie włosy (moje też niczego sobie ). Kupiłam już mnóstwo odżywek i ciągle wydaje mi się, że mało. To znak, że zachorowałam . Zdaję sobie sprawę, że muszę poczekać, żeby efekty były dla mnie bardziej widoczne (dla innych już są widać), ale wiem że warto czekać. Cudowne macie włosy Edytowane przez *Basia* Czas edycji: 2010-09-10 o 23:03 |
|
|
|
|
#24317 |
|
Raczkowanie
|
Wątek uzupełnie jutro, lub kiedy będę w stanie, powiem Wam, że jak przeżyję ten weekend to jestem master
I szukam sposobu na to, żeby w czasie treningu (taniec, a więc włosy muszę wiązać) nie rozprostowywały mi się włosy od gumki. Ma ktoś sposób? Uciekam szykować imprezę, pa
|
|
#24318 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#24319 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dyfuzor i tak jest mi potrzebny a lepiej kupić go niz nowa suszarkę -ile zaoszczędzone a do kiedy ta oferta promocyjna w ogóle jest ważna?
|
|
#24320 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, czy miała któraś w z Was do czynienia z szamponami Mypa z Natury? Poszukuję opinii. Muszę zmienić szampon, bo ostatni znowu wywołał swędzenie skalpu. Wiem, że te szampony są bezsilikonowe i łagodne.
|
|
|
|
#24321 |
|
Raczkowanie
|
Dzień dobry wszystkim PoKręconym, ZaKręconym, PrzeKręconym
Postanowiłam wyjść z ukrycia Czytam Was już ponad rok, mniej więcej od czerwca 2009, kiedy to podjęłam pierwszą i nieudolną próbę powrotu do natury. Kręcone, falowane włosy mam od dziecka – takie słodkie spiralki mi się robiły. Oczywiście nie wszędzie, bo gorliwa Mamusia skwapliwie czesała grzebieniem o gęsto rozstawionych ząbkach. W okolicach 8 klasy SP, jako już przecież dorosła i decyzyjna młodzież, zaczęłam prostować. Najpierw na szczotce przy suszeniu, a po dorobieniu się prostownicy – na tejże. Czyli za mną jakieś zgoła ponad 15 lat (ło kurka, ale ze mnie już staroć ) prostowania, walki z naturą, puszenia się, kręcenia, wywijania i co tylko sobie te moje włosy zamarzyły. A tak gwoli ścisłości dodam, że prostownicę to mam zacną (kurzy się od 3 miesięcy na półce w łazience i na razie nie zapowiada się, żeby wróciła do łask). Od kilku lat w wakacje chwilowo przestawałam walczyć z naturą – suszenie i prostowanie przy temp otoczenia sięgającej czasem nawet 37 st. C było Natomiast teraz już mam trochę bardziej profesjonalne podejście. Włosy myję wciąż BD, czasem nawet umyję samą odżywką, Isana z Babassu, zmywa mi nawet olejek kokosowy. Kupiłam keratynę i hydrolat aloesowy. Keratyna sprawdza się u mnie jedynie jako dodatek do odżywek lub masek. Stosowana jako psikadło z hydrolatem generuje niesamowitego puszaka. Jest też Wax dla suchych i zniszczonych, Garnier Naturals z aloesem (moje włosy lubią silikon w nim zawarty), Garnier Naturals z karite i awokado, Joanna Babci dla suchych i zniszczonych (nieszczególnie włosy to lubią). Gotuję żel lniany – chyba jedyna rzecz, która mi wychodzi w kuchni, oprócz wody na herbatę Włosy mam do ramion (zdjęcia nie budiet z braku odpowiedniego sprzętu, a komórką to ja sobie sama nie umiem – rączki mam chyba za krótkie). Typ skrętu nieznany, bo żaden mi nie pasuje. Włosy mają lepsze i gorsze dni, czasem robią mi się ruloniki na niektórych warstwach (tzn. na spodniej, mniej zniszczonej), górna warstwa wciąż pozostawia wiele do życzenia, ale i tak już jest o wiele, wiele lepiej niż 3 miesiące temu!!! Walczę z odrastającą grzywką, czasem robi mi się z niej coś jakby wieszaczek na ręcznik I właściwie obojętnie jak moje włosy wyglądają, to otoczenie i tak jest pod wrażeniem. Wszyscy przyzwyczajeni do prostych. Rodzony ojciec mi dogryza, że mogłabym sie uczesać, albo że w Anglii to oni mają takie owce.... (i w tym momencie gwóźdź dowcipu – znaczące spojrzenie na moje włosy).Uff, siem rozpisałam. Tyle wieści parafialnych jak na pierwszy raz
|
|
#24322 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Do stylizacji możesz spróbować żelów sklepowych - przykładowe znajdziesz u mnie na blogu. Do zdjęć z komórki bardzo się przydaje lustro Stajesz przodem i robisz zdjęcie odbicia w lustrze(tył na podobnej zasadach - stajesz plecami i robisz zdjęcie odbicia w lustrze) My bardzo lubimy oglądać zdjęcia
|
||
|
|
|
#24323 |
|
Rozeznanie
|
ja też sobie nie umiem zrobić zdjęcia komórką, rączki za krótkie, włosy za długie a z lustrem nie wyjdzie to mam b. małą rodzielczość zdjęć i kompletnie nic nie widać
a moje włosy polubiły jedwab hydrolizowany jutro zapodam jej sobie trochę więcej, dokładniejsza stylizacja i oczekuję super efektów a zaraz sobie zamówię jakieś ciapy do włosów, obowiązkowo keratyna, panthenol (wziąć słabszy w glikolu czy mocniejszy w wodzie?), kwas hialuronowy i może jakieś witaminki, no i coś nie do włosów
|
|
|
|
#24324 | ||||||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
ale krem jest faaajny Cytat:
![]() Cytat:
Basiu, a Twoje włoski gdzieś były pokazywane? bo nie pamiętam Cytat:
Nie ma tak terminu końca promocji wskazanego, Tak naprawdę to nie wiem nawet czy ta gazetka ciągle jest aktualna ![]() witamy Ja dziś cały dzień spędziłam na integracji tarzałam się w błocie, a loki nadal pięknie się trzymają, oj kochane moje włosy a wogóle to koleżanka prawie mnie i intruktora zabiła jeżdżąc dżipem cala jestem posiniaczona, ale włosy ładnie pokręcone i to najważniejsze ---------- Dopisano o 21:32 ---------- Poprzedni post napisano o 21:28 ---------- Cytat:
odstawiłabym przede wszystkim jedwab, lakier też, i piankę - jeśli ma w składzie denat oprocz WAXA rzeczywiście same silikony myślę, że warto sprawdzić metodę CG - jest szansa na burzę loczków na głowie ---------- Dopisano o 21:39 ---------- Poprzedni post napisano o 21:32 ---------- Cytat:
Cytat:
|
||||||||
|
|
|
#24325 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#24326 |
|
Zakorzenienie
|
kupiłam dziś suplement na włosy o nazwie Evene Platinum, wydaje mi się że skład ma całkiem całkiem, ale nie znam się na tym, mogłybyście zerknąć?
![]() Olej z ryby(230mg), w tym: -EPA kwas eikozapentaenowy -DHA kwas dekozaheksaenowy 41,0 mg 27,6 mh - - - Olej z ogórecznika /Borage oil/ 60,0 mg - L-Cysteina 50,0 mg - Witamina B2 1,7 mg 106% Witamina B3 18,0 mg 100% Kwas pantotenowy 6,0 mg 100% Witamina E 10,0 mg 100% Witamina B1 1,4 mg 100% Witamina B6 1,8 mg 90% Kwas foliowy 150,0 mikrograma 75% Biotyna 66,0 mikrograma 44% Witamina B12 1mikrogram 100% Żelazo 6,6 mg 47% Cynk 3,7 mg 24,7% Magnez 4,2 mg 1
"Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get." 2014 nic mnie bardziej nie drażni jak brak składów w KWC oraz na blogach kosmetycznych Edytowane przez Paulinka675 Czas edycji: 2010-09-11 o 23:57 |
|
|
|
#24327 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() rzeczywiscie dlugo sie ukrywalas, ale widac, ze systematycznie czytasz te watki, bo wszystko wiesz o co chodzi z kolorem glorii? moja jest biala ![]() ---------- Dopisano o 00:00 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:58 ---------- aaa- no i ja tez sie musze pochwalic. jestem w olawie i jak zwykle robie tu zakupy nieplanowane ![]() mialam tylko kupic naturie bs, bo juz mi sie prawie skonczyla, a tu jest sklep w ktorym zawsze jest no i skonczylo sie na... 2 naturiach, odzywce z apteczki babuni jajecznej (nawet nie wiedzialam ze taka jest ) i odzywce z marketu Aldi - Kyrell do wlosow farbowanych.sklady wrzuce jutro
|
|
|
|
|
#24328 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#24329 |
|
Rozeznanie
|
Anka, maska jest biała ale odżywka jest rzadka i zielona, wygląd lekko niepokojący. Odżywkę jajeczką miałam, dla mnie nic specjalnego a chyba jakiś silikon ma.
A ja olej kokosowy jeszcze do mycia olejem na buzię stosuję (OCM) i bardzo miły jest, piękny zapach i skóra od razu taka miękka, dobrze, że nie mam zbyt wrażliwej czy naczynkowej skóry to mogę szaleć i eksperymentować z hitami wizażu ![]() ech już się nie mogę doczekać a dopiero za 12 godzin umyję włosy i je dojedwabię I ponawiam pytanie dot. ZSK, półproduktów, wrzuciłam do koszyka keratynę, żel hialuronowy, all in one, mocznik (to już nie na włosy chyba) i 50% dpanthenol w roztworze wodnym, będzie ok? Może za 2 dni zamówię ale lubię wszystko przemyśleć wnikliwie
|
|
|
|
#24330 | |
|
Wtajemniczenie
|
ja dodawalam mocznik do wcierek, tylko trzeba uwazac na stezenia.
zapomnialam o jeszcze jednym zakupie - chwalony przez Eloe żel z carrefoura - Delia. kiedys go szukalam, to nie znalazlam - bo szukalam sloiczkow, a on skubany jest w tubce ![]() babunia jajeczna (ale odzywka, bo maska ma dimethicone i maske wczesniej widzialam) ma polyquaternium 28, o ktorym znalazlam Cytat:
wiec powinien byc bezpieczny i nie grozi nadbudowaniem a ja ortodoksem nie jestem ![]() maly edit: wlasnie zorientowalam sie, ze syrenka ja analizowala tutaj to chyba niezly zakup ![]() rybiorek wróciła ![]() welcome back wloski podrosly? jakies fotki poprosimy
Edytowane przez anka.d Czas edycji: 2010-09-12 o 01:29 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 261 (0 użytkowników i 261 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:34.

Daama Pikowa 

zabrakło-trzeba uzupełnić

nie mam pojęcia
. Zdaję sobie sprawę, że muszę poczekać, żeby efekty były dla mnie bardziej widoczne (dla innych już są widać), ale wiem że warto czekać.