3trymestr już nam leci,rosną brzuszki a w nich dzieci-mamy listopadowo-grudniowe,cz.V - Strona 13 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-09-11, 18:07   #361
Stokrotka_76
Raczkowanie

Dot.: 3trymestr już nam leci,rosną brzuszki a w nich dzieci-mamy listopadowo-grudniow

Cytat:
Napisane przez olajka Pokaż wiadomość
To się nigdy nie zgadza. Mam 29 t.c. wg lekarzy czyli 28 skończony.
A oni liczą wg. ostatniej miesiączki czy daty zapłodnienia? Bo ja wpisując datę ostatniej miesiączki w kalendarzu ciąży otrzymuje info ze jestem w 29 tygodniu. Mój termin to 29 listopada. Twoj 10 listopada więc to 20 dni rożnicy. To co tu nie gra?
Stokrotka_76 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-11, 18:20   #362
melabn
Wtajemniczenie

Dot.: 3trymestr już nam leci,rosną brzuszki a w nich dzieci-mamy listopadowo-grudniow

powinni od ostatniej miesiaczki .,tez uwazam ze dziwnie licza

---------- Dopisano o 18:20 ---------- Poprzedni post napisano o 18:16 ----------

malinka super maluch
melabn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-11, 18:20   #363
mallinka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez myszka_maj Pokaż wiadomość
dziewczyny mnie to krocze boli coraz bardziej jakby mi ktos kopa dał.... i mam jakies zle przeczucia .... ze cos nie tak jest.... w poniedizalek wizyta .... boje sie
Myszka tylko spokojnie w poniedziałek lekarz obejrzy i sprawdzi co i jak. u mnie naciskała z przodu-tak na wzgórku i z boku chwyciła za biodra i ścisnęła-tak do środka - ja nie odczuwam wtedy bólu
boli mnie jak stoję lub chodzę i jak leżę i ruszam nogą-zwłaszcza jak przewracam się z boku na bok. i ten ból jest bardzo częsty u ciężarnych-to miednica się przystosowuje do porodu-tak mi ginka powiedziala no i już tak do porodu może być...
moją zaniepokoiło że tak wcześnie się zaczęło-bo już w 22tc a teraz aż nie dam rady chodzić ale spróbuję delikatnie rozchodzić i może też basen trochę pomoże

co do oilatum to ja zostawiam je w razie problemów skórnych, a na codzien będę używać czegoś zwykłego

nospę też będę zażywać-grunt to zaufanie do lekarza

a jeśli chodzi o poród rodzinny to TZ nie chciał ale ostatnio się zdecydował-wie że się boję i na szczęście chce mnie wesprzeć bardzo mnie to cieszy

i jeszcze raz dziękuję za komplementy na temat Bartka

ur. - 28.12.2010 - 4530g, 59cm

mallinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-11, 18:22   #364
rypka85
Zakorzenienie

Ja jestem w 29 tygodniu a termin porodu mam niby na 6 grudnia ale jak licze to wychodzi wcześniej niż 6 grudnia wiec nie wiem jak to jest policzone
rypka85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-11, 18:25   #365
Stokrotka_76
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez melabn Pokaż wiadomość
powinni od ostatniej miesiaczki .,tez uwazam ze dziwnie licza

---------- Dopisano o 18:20 ---------- Poprzedni post napisano o 18:16 ----------

malinka super maluch
Mela ty jesteś tydzień po mnie czyli w trakcie 28 tygodnia, czyli tu sie wszystko zgadza

---------- Dopisano o 18:25 ---------- Poprzedni post napisano o 18:23 ----------

Cytat:
Napisane przez rypka85 Pokaż wiadomość
Ja jestem w 29 tygodniu a termin porodu mam niby na 6 grudnia ale jak licze to wychodzi wcześniej niż 6 grudnia wiec nie wiem jak to jest policzone
A jaką masz datę ostaniej miesiączki ? Ja mam 22 lutego.
Stary 2010-09-11, 18:30   #366
melabn
Wtajemniczenie

pamietajcie, ze na date porodu ma wplyw dlugosc cykli,chyba ze macie wszystkie ksiazkowe 28 dni
Stary 2010-09-11, 18:31   #367
rypka85
Zakorzenienie

a ja 1 marca

Ale to chyba nie wychodzi 6 grudnia skoro teraz według USG jestem w 29 tygodniu
Stary 2010-09-11, 18:32   #368
kretencja
Zakorzenienie

Dobra, babeczki, ja uciekam na imprezkę
Głowa trochę lepiej.
Pewnie napiszę jutro dopiero, dobrej nocy!

RAZEM OD 5.03.2000.

Optymista uważa, że świat stoi przed nim otworem. Pesymista... wie, co to za otwór

TYMEK - 26.11.2010
kretencja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-11, 18:38   #369
Stokrotka_76
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kretencja Pokaż wiadomość
Głowa trochę lepiej.
Have fun Kretencja, zabłyśnij w towarzystwie w nowej odsłonie Masz z czego być dumna

---------- Dopisano o 18:38 ---------- Poprzedni post napisano o 18:36 ----------

Cytat:
Napisane przez rypka85 Pokaż wiadomość
a ja 1 marca

Ale to chyba nie wychodzi 6 grudnia skoro teraz według USG jestem w 29 tygodniu
Hmmm, no to możesz urodzic tak jak ja choć ponoć te terminy wynikające z USG są omylne dlatego lekarzy liczą od daty ostatniej OM.

Mela, ja miałam cykle 28 dniowe więc książkowe
Stary 2010-09-11, 18:40   #370
rypka85
Zakorzenienie

Czyli jedna wielka niewiadoma Ale niestety tak jak juz pisałam poród prze planowane cc wiec wszystko bedzie wiadomo
Stary 2010-09-11, 18:48   #371
melabn
Wtajemniczenie

Cytat:
Głowa trochę lepiej.
baw sie dobrze
Stary 2010-09-11, 18:49   #372
niebieskaa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez De28 Pokaż wiadomość
Jak wracalam ze Szczecina, to przejezdzalam przez te miejscowosci. Wszedzie po polsku sa napisy E tam, niemieckiego bys sie w mig nauczyla. A gdzie mieszkasz w Zdrojach?Ja mieszkalam przez wiele lat na Piechoty.
De chyba kiedyś już pisałam, mieszkałam na majowym przez wiele wiele lat a teraz na starym warszewie czyli całkiem inna część szcz. i stad mam bliżej do Polic do szpitala niz do Zdroji w ktorych się sama kiedyś urodziłam

Cytat:
Dziewczyny, podajecie wymiary tych swoich szyjek, a ja ani razu przez całą ciążę nie miałam takiej informacji podanej. Mój gin bada mnie tylko paluchami, usg w gabinecie nie ma. Mówi, że szyjka w porządku i ciasno zamknięta, ale o długości nic nie mówi
Mi też z reguły nigdy nie podaje, ale jak lezałam w szpitalu to mierzyli no a potem na połówkowym, na tym usg powinnaś mieć zmierzoną szyjkę, określone łożysko itp. Ja miałam 3,4cm ponoć to sporo.

Cytat:
Napisane przez M25 Pokaż wiadomość
A mój pępek nie jest ani wklęsły ani wypukły, zrównał się z brzuchem :P
Moj podobnie

Cytat:
Ursull, w szpitalu gdzie chcę rodzić nie ma możliwości otrzymać znieczulenia

Lisku, ciekawe, jak bardzo opiniami różnią się lekarze. Mnie też brzuszek twardnieje, a tylko mam brać no-spę i się nie forsować

Ja właśnie zrobiłam kolejne zamówienie na all, w sumie poszło 350zł Przede wszystkim zamówiłam pościel i jednak zmianę pościeli też. W końcu kiedyś się przyda, a jak będę chciała dokupić kiedyś pasującą do tego ochraniacza i przybornika, to może już nie być Poza tym zamówiłam takie duperele jak aspirator do nosa, jeszcze jeden kocyk (polarowy), termometr do wanienki, ceratki na łózko, wkłady poporodowe (Absorgyn), szczotkę do włosków, szczoteczkę do masażu dziąseł, patyczki do uszu dla dzieci, żel do ciała i włosków Nivea Baby i jeszcze jakieś parę drobiazgów. W przyszłym tygodniu będę chyba sporo kurierów przyjmować bo jeszcze Rodzice zamówili łóżeczko i wysłali na mój adres
No no niezłe zakupki Daj znać jak dojdzie pościel czy fajna w dotyku itp

Cytat:
Napisane przez De28 Pokaż wiadomość
Kretencja- ja bede miala taka sama posciel tylko ksiezyc czekoladowy
Mi też się podoba ta czekoladowa, ogólnie taka ciepła kolorystyka coś w beżu z brązem, ecru

Cytat:
Napisane przez kootekk Pokaż wiadomość
ale wam zazdroszcze tego liczenia, jak michalek byl w brzuchu to tez odliczalam ze coraz blizej, zaledwie kilka tygodni, przeleci szybko, a teraz jak michalek lezy w szpitalu to czas mi tak wolno plynie, kiedy to bedzie jak wezme michalka do domu, cala wietrzność musze czekac ;(

na dodatek rycze jak bobr, bo dzisiaj wesele przyjaciółki, akurat przejezdzali kolom mojego domu bo sala weselna zaraz za rogiem, stałam przy furtce i ryczałam, jeszcze jej pojde zyczenia zlozyc i prezent dac to przynajmniej ja bede widziec
Kootekk pamiętam jak szukałaś sukienki na to wesele, nie płakusiaj
Zaraz nam tu napiszesz że Michałek skończył miesiąc, zobaczysz zanim się obejrzysz No i zaraz będziesz nam tu rady sypać jako świeża mamusia

Cytat:
Napisane przez mallinka Pokaż wiadomość
Hej Dziewczyny

W końcu jestem po wizycie
i tak: bolącą kość łonową zbadała i wygląda w porządku, zmierzyła też usg dowcipnym długość szyjki i ma 4,5cm-powiedziała że jest bardzo długa
Co nie zmienia faktu że chodzę jak pokraka i wstydzę się wyjść do miasta-dziś jest odrobinę lepiej
Ale powiedziała że jeśli będzie cały czas az taki uciążliwy ból że nie mogę chodzić to grozi to CC i pytałam czy rozchodzic ten ból czy leżeć to mówi że raczej rozchodzić ale skoro się nasila i nie dam rady chodzić to wtedy leżeć...

chyba Niebieskaaa pokazywała swój kolorek włosów-bardzo ładny

pępek mam wklęsły-i oby taki został

I dołączam 2 fotki Bartka
Malinka jako jedyna zwróciłaś uwagę dzieki

Po drugie ja mam ten sam problem, pisałam juz o tym dawno nikt nie zauważył, a ja też mam te bóle i mój gin mówil ze za wcześnie, ja mam teraz skonczony 28tc ale bóle są juz dłuzej niz miesiąc.
Spojenie sie nie rozchodzi jak mi badał jest ok, ale boli mnie ta kość i jak naciskał to cały wzgórek bolał i pachwina prawa, u mnie nie da się tego rozchodzic bo jest jeszcze gorzej, ale nie wspominał nic o CC.
Twoja gin to jakoś uzasadniła? Czytałam ze CC na bank jak się spojenie rozchodzi, ale jeśli nie to nie ma wskazań.
Martwię się, ale gin mówi ze wszystko ok, a to bdb lekarz.
Sama już nie wiem. Mam wizyte w poniedziałek znow go podrecze pytaniami
p.s. masz świetne zdjęcia maluszka
-------------------------
Zapomniałam się pochwalić ze zamówiłam łóżeczko, bielutkie z zakrywaną szufladą, bo mam maluteńko miejsca.
Nie ma od ręki białych, więc czeka się ok 7dni
Teraz rozkminiam nad pościelą
niebieskaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-11, 19:10   #373
olajka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Stokrotka_76 Pokaż wiadomość
Olajka ja zamówiłam Oilatum przez internet. Powiedz mi jaki masz termin poroduu wg. OM, bo ja też konczę 29 tydzien, a na liście jesteśmy od siebie oddalone trochę
wg OM mam 10 listopada, a z usg 19.

---------- Dopisano o 19:03 ---------- Poprzedni post napisano o 19:00 ----------

melabn właśnie pisze o tej kołderce, bo dziewczyny pisały tak wcześniej, że na początku nie będą używać, tak samo jak i poduszki, dlatego chciałam dopytać dlaczego nie przykrywać kołderką?
A z tą no-spą to chodzi o to chyba, że jest rozkurczowa i dlatego to może powodować później trudności w urodzeniu, jeśli się jej dużo zażywa. Mówiły to kobiety z własnego doświadczenia.

---------- Dopisano o 19:10 ---------- Poprzedni post napisano o 19:03 ----------

Ja cykle miałam co 32-34 dni. A mnie Dzidź kopie po lewej stronie w dole brzucha, nad kością biodrową i pachwiną zaraz. Bo nisko jest. Ale i wybrzusza się po całym brzuchu i faluje ten brzuch. Dziś puszczałam kołysanki
I ostatnio pobolewał mnie brzuch na samej górze, pod żołądkiem.
Ostatnio szwagier opowiadał nam, że ich dziecko to jak czegoś nie dostanie to strasznie płacze i dlatego dają mu komórke do zabawy czy zegarek zależy co bardzo chce dostać w swoje łapki, no a on to rzuca na podłogę czasem i jest zadowolony i ma to w dupce ależ mądre wychowanie..

Przeznaczenie rozdaje karty, my tylko w nie gramy..

http://s4.suwaczek.com/20091003040114.png

Bo KTOŚ sprawia, że ten uśmiech się pojawia
Weroniczka ur.13.11.2010 r.
olajka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-11, 19:17   #374
melabn
Wtajemniczenie

niebieska ja mialam pisac ale zapomnialam tyle postow tu na raz piekny ten kolorek na wlosach
Stary 2010-09-11, 19:21   #375
kliwia
Zakorzenienie

Bylam w szkole rodzenia
Starsza pani prowadzi, polozna,wolontariat, i dwie mlodsze prowadza cwiczenia.

Pani mowila o porodzie i calej otoczce, uczylismy sie oddychania do 1 fazy porodu.

i co najwazniejsze:
Co zabrac na sale porodowa - duzo mikroelementow potzrebnych przy porodzie ma sok bananaowy i ananasowy - polecila miec. woda, biszkopty lub inne herbatniki co sie nie psuja. krowki kruche - dla podwyzszzenia cukru i dodania energii [to chyba zamiast czekolady]
oczywiscie najesc sie przed porodem, a mezowi kanapki zrobic wczesniej i zamrozic hahaha
Jesli ciezarna ma cukrzyce ciazowa to na sale porodowa moze zabrac przekaski zawierajace cukry proste - rodzynki, suszone morele ect.

Od 35tygodnia bedziemy miec mozliwosc chodzenia na basen - taki maly rehabilitacyjny gdzie woda ma 32stopnie i tylko 6 osob z SR tam moze byc - wiec bardzo kameralnie za 12 zl od pary 10zl jesli pojedyncza osoba. Czad
Do tego po porodzie z maluzkiem bedzie mozna sie tam zapisac. super

Dostalam rtez reklamowke gazetek i informatorow. oraz probke kremiku hipp i nivea na odparzenia

olajka ja hcyba bede przykrywac kolderka, ale ja zawine pod materac, by dziecko nie moglo jej sobie na glowe rozkopac. bedzie sie tworzyl miedzy koldra a materacem taki tunel. bedzie cieplo, ale dziecko bedzie mialo swobode ruchow.

Edytowane przez kliwia
Czas edycji: 2010-09-11 o 19:22
kliwia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-11, 19:22   #376
olajka
Zadomowienie

A ja planuje obciąć moje długie włosy po porodzie ale nad farbowaniem się zastanowie, bo mam swoje naturalne, więc po co mi jakieś potem odrosty, no chyba że mi co odstrzeli

Stary 2010-09-11, 19:22   #377
melabn
Wtajemniczenie

z ta kolderka to moze chodzi zeby dziecko sie nie omotalo nia jesli tak to nie wydaje mi sie zeby taki noworodek umial sie zaplatac co do nospy to moze rozkurczac ale nie jest chyba na tyle mocna zeby mogla miec znaczacy wplyw na porod, tak mi sie wydaje ale moge sie mylic
Stary 2010-09-11, 19:27   #378
olajka
Zadomowienie

kliwia dobry pomysł z tym tunelem

---------- Dopisano o 19:27 ---------- Poprzedni post napisano o 19:23 ----------

melabn w sumie to już nie wiadomo komu w co wierzyć, bo każda ciąża jest indywidualna i niepowtarzalna, więc jak się samemu przeżyje to będzie się wiedziało . Nawet lekarze nie mają takich samych opinii na dany temat .

To nie wiem czy to Oilatum kupować..?? opyla się? A może od razu ,,normalnym" kosmetykami, czy mydełkiem myć dziecko.

Stary 2010-09-11, 19:28   #379
melabn
Wtajemniczenie

niby mowia zeby sie najesc i brac biszkopty czy cos na porodowke a ja sobie niewyobrazam zeby wpuscili mnie na porodowke z jedzeniem i piciem...
Stary 2010-09-11, 19:28   #380
Stokrotka_76
Raczkowanie

Cytat:
wg OM mam 10 listopada, a z usg 19.
Powiem Ci, że zwariowalam Czyli licząc Twój wynik z USG dzieli nas 10 dni a więc ponad tydzień, to na mój gust jesteś w trakcie 31 tygodnia (jeszcze nie skończonym) Generalnie nie ma to az takiego znaczenia, bo termin mniej więcej znasz, ale waga Twojego dzidziusia może sie mocno różnić od tej przypisanej danem tygodniowi oraz wyjdzie z obliczen, że roząc 10 listopada że urodzilaś wcześniaka, a to będzie nieprawda, bo źle policzono Ci tygodnie. Może wpływ ma ten dłuższy cykl u Ciebie
Stary 2010-09-11, 19:29   #381
kliwia
Zakorzenienie

olajka ja mialam kupic, a kupilam rosmanowskie z babydream do kapieli, tez sie dwie krople chyba wlewa.
Jak zauwaze ze nie sluzy to zainwetsuje wtedy w emolienty
Stary 2010-09-11, 19:29   #382
apoolonia
Rozeznanie

Cytat:
pamietajcie, ze na date porodu ma wplyw dlugosc cykli,chyba ze macie wszystkie ksiazkowe 28 dni
zgadza się ja w karcie mam adnotację że 45 dniowe cykle

wiem dokładnie co do dnia kiedy doszło do zapłodnienia
i wyszła mi identyczna data jak lekarzowi
usg dwa razy pokazało dwa dni wcześniej

ale mała jest wielka

moim zdaniem USG nie sugeruję się jedynie wielkością płodu
bo pokazuje mi zazwyczaj 18 grudzień
jeśli chodziło by o wielkość to mała jest 3 tygodnie do przodu

Edytowane przez apoolonia
Czas edycji: 2010-09-11 o 19:32
apoolonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-11, 19:29   #383
melabn
Wtajemniczenie

Cytat:
kliwia dobry pomysł z tym tunelem

---------- Dopisano o 19:27 ---------- Poprzedni post napisano o 19:23 ----------

melabn w sumie to już nie wiadomo komu w co wierzyć, bo każda ciąża jest indywidualna i niepowtarzalna, więc jak się samemu przeżyje to będzie się wiedziało . Nawet lekarze nie mają takich samych opinii na dany temat .

To nie wiem czy to Oilatum kupować..?? opyla się? A może od razu ,,normalnym" kosmetykami, czy mydełkiem myć dziecko.
ja bym kupila normalne kosmetyki dla dzieci, po co przyzwyczajac do takich tlustych od razu
Stary 2010-09-11, 19:30   #384
kliwia
Zakorzenienie

melabn no jak nie, przeciez maz ma miec 'reklamowke' z rzeczami. typu aparat, skarpetki na zmiane recznik etcc - to tam mozna wsadzic jedzenie przeszukania nie robia.
Stary 2010-09-11, 19:31   #385
olajka
Zadomowienie

Dziewczyny potrzebuje nazwy tego kremu do pielęgnacji sutków i czy to można teraz w 3 trymestrze stosować? bo ja mam takie pozasychane coś na nich, nie wiem czy to skóra, czy co innego, takie białe, czy żółte.. no a gdybym karmiła piersią po porodzie to chyba z takim nie można nie?

Kupujecie wypażarki do butli?

---------- Dopisano o 19:31 ---------- Poprzedni post napisano o 19:30 ----------

Cytat:
niby mowia zeby sie najesc i brac biszkopty czy cos na porodowke a ja sobie niewyobrazam zeby wpuscili mnie na porodowke z jedzeniem i piciem...
u nas nie wpuszczają z żarciem, tylko woda i komóra. A i znieczulenia też nie ma.

Stary 2010-09-11, 19:32   #386
kliwia
Zakorzenienie

olajka alantan?
ja bede wyparzac w garnku
Stary 2010-09-11, 19:38   #387
olajka
Zadomowienie

Stokrotka no mnie się wydaje, że ma wpływ długość cykli. Ostatnią miesiączkę miałam 3 lutego. Dzidzia ostatnio jak byłam w szpitalu w 26 t.c. ważyła 1000 gr. To prawidłowo, z czego wiem. Z moją szyjką też nie jest za ciekawie bo mam krótszą, co mi ordyn.powiedział w szpitalu, ale nie wiem ile ma. Mój gin uważa, że skrócona szyjka i rozwarcie nie oznaczją zaraz, że się dużo wcześniej urodzi.

---------- Dopisano o 19:38 ---------- Poprzedni post napisano o 19:37 ----------

Cytat:
Napisane przez kliwia Pokaż wiadomość
olajka alantan?
ja bede wyparzac w garnku
Alantan to zasypka jest.. kurde a nie Bepanten?? jej już mi kiedyś podawał tutaj ktoś i zapomniałam..a nie kupiłam wcześniej i tak mi zeszło ;/

Stary 2010-09-11, 19:39   #388
apoolonia
Rozeznanie

Ja olatium kupiłam

bo się opłaca

nie używasz nic już do sparowania po
więc jak chcesz kupić coś ze średniej półki to wychodzi podobnie cenowo
kupowałam na allegro cena za dużą butelkę chyba coś ok 40zl ale nie jestem pewna

do dezynsekcji kupiłam specjalne tabletki

olajka
to na sutkach to z tego co pamiętam to takie czopy które potem się odblokują i będzie płynąć mleko
apoolonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-11, 19:39   #389
olajka
Zadomowienie

kliwia a miałam pytać o ten garnek

Stary 2010-09-11, 19:41   #390
kliwia
Zakorzenienie

olajka alantan jest tez krem i masc
i to walsnie na suty jest
.http://www.i-apteka.pl/product-pol-3...-masc-30g.html

a co do wyparzania. 5 minut we wrzatku i gotowe. nie mama miejsca na dodatkowe sprzety

Edytowane przez kliwia
Czas edycji: 2010-09-11 o 19:43
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości