|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#361 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: 3trymestr już nam leci,rosną brzuszki a w nich dzieci-mamy listopadowo-grudniow
A oni liczą wg. ostatniej miesiączki czy daty zapłodnienia? Bo ja wpisując datę ostatniej miesiączki w kalendarzu ciąży otrzymuje info ze jestem w 29 tygodniu. Mój termin to 29 listopada. Twoj 10 listopada więc to 20 dni rożnicy. To co tu nie gra?
|
|
|
|
#362 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: 3trymestr już nam leci,rosną brzuszki a w nich dzieci-mamy listopadowo-grudniow
powinni od ostatniej miesiaczki .,tez uwazam ze dziwnie licza
![]() ---------- Dopisano o 18:20 ---------- Poprzedni post napisano o 18:16 ---------- malinka super maluch
|
|
|
|
#363 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
u mnie naciskała z przodu-tak na wzgórku i z boku chwyciła za biodra i ścisnęła-tak do środka - ja nie odczuwam wtedy bólu boli mnie jak stoję lub chodzę i jak leżę i ruszam nogą-zwłaszcza jak przewracam się z boku na bok. i ten ból jest bardzo częsty u ciężarnych-to miednica się przystosowuje do porodu-tak mi ginka powiedziala moją zaniepokoiło że tak wcześnie się zaczęło-bo już w 22tc a teraz aż nie dam rady chodzić ale spróbuję delikatnie rozchodzić i może też basen trochę pomoże ![]() co do oilatum to ja zostawiam je w razie problemów skórnych, a na codzien będę używać czegoś zwykłego ![]() nospę też będę zażywać-grunt to zaufanie do lekarza a jeśli chodzi o poród rodzinny to TZ nie chciał ale ostatnio się zdecydował-wie że się boję i na szczęście chce mnie wesprzeć ![]() i jeszcze raz dziękuję za komplementy na temat Bartka
|
|
#364 |
|
Zakorzenienie
|
Ja jestem w 29 tygodniu a termin porodu mam niby na 6 grudnia ale jak licze to wychodzi wcześniej niż 6 grudnia wiec nie wiem jak to jest policzone
|
|
|
|
#365 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 18:25 ---------- Poprzedni post napisano o 18:23 ---------- A jaką masz datę ostaniej miesiączki ? Ja mam 22 lutego. |
|
|
|
|
#366 |
|
Wtajemniczenie
|
pamietajcie, ze na date porodu ma wplyw dlugosc cykli,chyba ze macie wszystkie ksiazkowe 28 dni
|
|
|
|
#367 |
|
Zakorzenienie
|
a ja 1 marca
Ale to chyba nie wychodzi 6 grudnia skoro teraz według USG jestem w 29 tygodniu
|
|
|
|
#368 |
|
Zakorzenienie
|
Dobra, babeczki, ja uciekam na imprezkę
![]() Głowa trochę lepiej. Pewnie napiszę jutro dopiero, dobrej nocy!
|
#369 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Masz z czego być dumna ![]() ---------- Dopisano o 18:38 ---------- Poprzedni post napisano o 18:36 ---------- Cytat:
choć ponoć te terminy wynikające z USG są omylne dlatego lekarzy liczą od daty ostatniej OM.Mela, ja miałam cykle 28 dniowe więc książkowe
|
||
|
|
|
#370 |
|
Zakorzenienie
|
Czyli jedna wielka niewiadoma
Ale niestety tak jak juz pisałam poród prze planowane cc wiec wszystko bedzie wiadomo
|
|
|
|
#371 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#372 | |||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Moj podobnie ![]() Cytat:
Daj znać jak dojdzie pościel czy fajna w dotyku itp![]() Mi też się podoba ta czekoladowa, ogólnie taka ciepła kolorystyka coś w beżu z brązem, ecru Cytat:
Zaraz nam tu napiszesz że Michałek skończył miesiąc, zobaczysz zanim się obejrzysz No i zaraz będziesz nam tu rady sypać jako świeża mamusia![]() Cytat:
Po drugie ja mam ten sam problem, pisałam juz o tym dawno nikt nie zauważył, a ja też mam te bóle i mój gin mówil ze za wcześnie, ja mam teraz skonczony 28tc ale bóle są juz dłuzej niz miesiąc. Spojenie sie nie rozchodzi jak mi badał jest ok, ale boli mnie ta kość i jak naciskał to cały wzgórek bolał i pachwina prawa, u mnie nie da się tego rozchodzic bo jest jeszcze gorzej, ale nie wspominał nic o CC. Twoja gin to jakoś uzasadniła? Czytałam ze CC na bank jak się spojenie rozchodzi, ale jeśli nie to nie ma wskazań. Martwię się, ale gin mówi ze wszystko ok, a to bdb lekarz. Sama już nie wiem. Mam wizyte w poniedziałek znow go podrecze pytaniami ![]() p.s. masz świetne zdjęcia maluszka ![]() ------------------------- Zapomniałam się pochwalić ze zamówiłam łóżeczko, bielutkie z zakrywaną szufladą, bo mam maluteńko miejsca. Nie ma od ręki białych, więc czeka się ok 7dni Teraz rozkminiam nad pościelą
|
|
#373 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:03 ---------- Poprzedni post napisano o 19:00 ---------- melabn właśnie pisze o tej kołderce, bo dziewczyny pisały tak wcześniej, że na początku nie będą używać, tak samo jak i poduszki, dlatego chciałam dopytać dlaczego nie przykrywać kołderką? A z tą no-spą to chodzi o to chyba, że jest rozkurczowa i dlatego to może powodować później trudności w urodzeniu, jeśli się jej dużo zażywa. Mówiły to kobiety z własnego doświadczenia. ---------- Dopisano o 19:10 ---------- Poprzedni post napisano o 19:03 ---------- Ja cykle miałam co 32-34 dni. A mnie Dzidź kopie po lewej stronie w dole brzucha, nad kością biodrową i pachwiną zaraz. Bo nisko jest. Ale i wybrzusza się po całym brzuchu i faluje ten brzuch. Dziś puszczałam kołysanki ![]() I ostatnio pobolewał mnie brzuch na samej górze, pod żołądkiem. Ostatnio szwagier opowiadał nam, że ich dziecko to jak czegoś nie dostanie to strasznie płacze i dlatego dają mu komórke do zabawy czy zegarek zależy co bardzo chce dostać w swoje łapki, no a on to rzuca na podłogę czasem i jest zadowolony i ma to w dupce ależ mądre wychowanie..
|
|
#374 |
|
Wtajemniczenie
|
niebieska ja mialam pisac ale zapomnialam tyle postow tu na raz
|
|
|
|
#375 |
|
Zakorzenienie
|
Bylam w szkole rodzenia
![]() Starsza pani prowadzi, polozna,wolontariat, i dwie mlodsze prowadza cwiczenia. Pani mowila o porodzie i calej otoczce, uczylismy sie oddychania do 1 fazy porodu. i co najwazniejsze: Co zabrac na sale porodowa - duzo mikroelementow potzrebnych przy porodzie ma sok bananaowy i ananasowy - polecila miec. woda, biszkopty lub inne herbatniki co sie nie psuja. krowki kruche - dla podwyzszzenia cukru i dodania energii [to chyba zamiast czekolady] oczywiscie najesc sie przed porodem, a mezowi kanapki zrobic wczesniej i zamrozic hahaha Jesli ciezarna ma cukrzyce ciazowa to na sale porodowa moze zabrac przekaski zawierajace cukry proste - rodzynki, suszone morele ect. Od 35tygodnia bedziemy miec mozliwosc chodzenia na basen - taki maly rehabilitacyjny gdzie woda ma 32stopnie i tylko 6 osob z SR tam moze byc - wiec bardzo kameralnie za 12 zl od pary 10zl jesli pojedyncza osoba. Czad Do tego po porodzie z maluzkiem bedzie mozna sie tam zapisac. super ![]() Dostalam rtez reklamowke gazetek i informatorow. oraz probke kremiku hipp i nivea na odparzenia ![]() olajka ja hcyba bede przykrywac kolderka, ale ja zawine pod materac, by dziecko nie moglo jej sobie na glowe rozkopac. bedzie sie tworzyl miedzy koldra a materacem taki tunel. bedzie cieplo, ale dziecko bedzie mialo swobode ruchow.
Edytowane przez kliwia Czas edycji: 2010-09-11 o 19:22 |
|
|
|
#376 |
|
Zadomowienie
|
A ja planuje obciąć moje długie włosy po porodzie
ale nad farbowaniem się zastanowie, bo mam swoje naturalne, więc po co mi jakieś potem odrosty, no chyba że mi co odstrzeli
|
#377 |
|
Wtajemniczenie
|
z ta kolderka to moze chodzi zeby dziecko sie nie omotalo nia
jesli tak to nie wydaje mi sie zeby taki noworodek umial sie zaplatac
|
|
|
|
#378 |
|
Zadomowienie
|
kliwia dobry pomysł z tym tunelem
![]() ---------- Dopisano o 19:27 ---------- Poprzedni post napisano o 19:23 ---------- melabn w sumie to już nie wiadomo komu w co wierzyć, bo każda ciąża jest indywidualna i niepowtarzalna, więc jak się samemu przeżyje to będzie się wiedziało . Nawet lekarze nie mają takich samych opinii na dany temat . To nie wiem czy to Oilatum kupować..?? opyla się? A może od razu ,,normalnym" kosmetykami, czy mydełkiem myć dziecko.
|
#379 |
|
Wtajemniczenie
|
niby mowia zeby sie najesc i brac biszkopty czy cos na porodowke a ja sobie niewyobrazam zeby wpuscili mnie na porodowke z jedzeniem i piciem...
|
|
|
|
#380 |
|
Raczkowanie
|
Powiem Ci, że zwariowalam
Czyli licząc Twój wynik z USG dzieli nas 10 dni a więc ponad tydzień, to na mój gust jesteś w trakcie 31 tygodnia (jeszcze nie skończonym) Generalnie nie ma to az takiego znaczenia, bo termin mniej więcej znasz, ale waga Twojego dzidziusia może sie mocno różnić od tej przypisanej danem tygodniowi oraz wyjdzie z obliczen, że roząc 10 listopada że urodzilaś wcześniaka, a to będzie nieprawda, bo źle policzono Ci tygodnie. Może wpływ ma ten dłuższy cykl u Ciebie
|
|
|
|
#381 |
|
Zakorzenienie
|
olajka ja mialam kupic, a kupilam rosmanowskie z babydream do kapieli, tez sie dwie krople chyba wlewa.
Jak zauwaze ze nie sluzy to zainwetsuje wtedy w emolienty |
|
|
|
#382 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
wiem dokładnie co do dnia kiedy doszło do zapłodnienia i wyszła mi identyczna data jak lekarzowi usg dwa razy pokazało dwa dni wcześniej ale mała jest wielka moim zdaniem USG nie sugeruję się jedynie wielkością płodu bo pokazuje mi zazwyczaj 18 grudzień jeśli chodziło by o wielkość to mała jest 3 tygodnie do przodu Edytowane przez apoolonia Czas edycji: 2010-09-11 o 19:32 |
|
|
|
|
#383 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#384 |
|
Zakorzenienie
|
melabn no jak nie, przeciez maz ma miec 'reklamowke' z rzeczami. typu aparat, skarpetki na zmiane recznik etcc - to tam mozna wsadzic jedzenie
przeszukania nie robia.
|
|
|
|
#385 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny potrzebuje nazwy tego kremu do pielęgnacji sutków i czy to można teraz w 3 trymestrze stosować? bo ja mam takie pozasychane coś na nich, nie wiem czy to skóra, czy co innego, takie białe, czy żółte.. no a gdybym karmiła piersią po porodzie to chyba z takim nie można nie?
Kupujecie wypażarki do butli? ---------- Dopisano o 19:31 ---------- Poprzedni post napisano o 19:30 ---------- u nas nie wpuszczają z żarciem, tylko woda i komóra. A i znieczulenia też nie ma.
|
#386 |
|
Zakorzenienie
|
olajka alantan?
ja bede wyparzac w garnku
|
|
|
|
#387 |
|
Zadomowienie
|
Stokrotka no mnie się wydaje, że ma wpływ długość cykli. Ostatnią miesiączkę miałam 3 lutego. Dzidzia ostatnio jak byłam w szpitalu w 26 t.c. ważyła 1000 gr. To prawidłowo, z czego wiem. Z moją szyjką też nie jest za ciekawie bo mam krótszą, co mi ordyn.powiedział w szpitalu, ale nie wiem ile ma. Mój gin uważa, że skrócona szyjka i rozwarcie nie oznaczją zaraz, że się dużo wcześniej urodzi.
---------- Dopisano o 19:38 ---------- Poprzedni post napisano o 19:37 ---------- Alantan to zasypka jest.. kurde a nie Bepanten?? jej już mi kiedyś podawał tutaj ktoś i zapomniałam..a nie kupiłam wcześniej i tak mi zeszło ;/
|
#388 |
|
Rozeznanie
|
Ja olatium kupiłam
bo się opłaca nie używasz nic już do sparowania po więc jak chcesz kupić coś ze średniej półki to wychodzi podobnie cenowo kupowałam na allegro cena za dużą butelkę chyba coś ok 40zl ale nie jestem pewnado dezynsekcji kupiłam specjalne tabletki olajka to na sutkach to z tego co pamiętam to takie czopy które potem się odblokują i będzie płynąć mleko
|
|
|
|
#389 |
|
Zadomowienie
|
kliwia a miałam pytać o ten garnek
|
#390 |
|
Zakorzenienie
|
olajka alantan jest tez krem i masc
![]() i to walsnie na suty jest ![]() .http://www.i-apteka.pl/product-pol-3...-masc-30g.html a co do wyparzania. 5 minut we wrzatku i gotowe. nie mama miejsca na dodatkowe sprzety
Edytowane przez kliwia Czas edycji: 2010-09-11 o 19:43 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:24.

czyli 28 skończony.

ale spróbuję delikatnie rozchodzić i może też basen trochę pomoże 

E tam, niemieckiego bys sie w mig nauczyla. A gdzie mieszkasz w Zdrojach?Ja mieszkalam przez wiele lat na Piechoty.