Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 811 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-09-10, 20:57   #24301
wrily_curly
Rozeznanie

Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. V

Cytat:
Napisane przez Jemi91 Pokaż wiadomość
Ooo Daama Pikowa
Tak czytam i czytam i za dużo tego jest o włosach
Zastanawiam się tylko jakiej pielęgnacji wymagają moje włosy... do połowy normalne, a potem fale (u mnie w profilu zdjęcia). Myślicie, że też powinnam unikać dużej ilości silikonów?

A za uporządkowanie tego wszystkie to naprawdę wieeelki podziw.
spróbuj może pielęgnacji CG, może będziesz miała ładniejsze fale albo pojawią się korkociągi

dziewczyny z problemami ze skórą na dłoniach - próbowałyście kremu isany do rąk z mocznikiem? Czytałam o nim wczoraj na wizażu że podobno dobry a dzisiaj zapomniałam oczywiście kupić
wrily_curly jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-10, 21:19   #24302
Yasmin
Raczkowanie

GG do Yasmin

Cytat:
Napisane przez wrily_curly Pokaż wiadomość
dziewczyny z problemami ze skórą na dłoniach - próbowałyście kremu isany do rąk z mocznikiem? Czytałam o nim wczoraj na wizażu że podobno dobry a dzisiaj zapomniałam oczywiście kupić
my właśnie pisałyśmy na wątku o pięlegnacji włosów o zaletach kremu isana z mocznikiem
dziewczyny chwaliły, mnie skóra swędzi i szczypie po nim
Yasmin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-10, 21:33   #24303
Jemi91
Rozeznanie

Nie czeszę praktycznie w ogóle, włosy które mają wypaść wypadają przy czesaniu palcami w trakcie kąpieli.
Ogólna pielęgnacja,
- codzienne mycie Gliss Kur z kaszmire
- odzywka Gliss Kur do spłukiwania
- nakładam ręcznik
- po lekkim osuszeniu wklepuję porcję pianki, staram się podnieść u nasady
- jedwab WAX i serum do końców
- lakier w plastikowej butelce z różowym korkiem Got2b
- raz w tygodniu WAX dla włosów zniszczonych i suchych na 30min pod czepkiem

Wszystko to ma silikony <ściana>, chyba ich ciut za dużo... dzisiaj zamówiłam szampony i odzywki Ziaji (mięta), maskę Kallos, i teraz umyłam włosy szamponem jakimś fryzjerskim oczyszczającym (taki smieszny niebieski żel ) i siedze z waxem i myślęęę, co zrobić zeby włosy się nie przyklapnęły.. zmyję WAX i może jeszcze raz tym oczyszczającym szmponem? Bo ide dziś na imprezę i chciałam żeby troszkę się uniosły u nasady i MOJA ZMORA to na czubku głowy tworzące sie pajączki, ale to głównie po suszarce, w lato nie uzywałam jej, ale teraz jak chodze do pracy to zachodzi taka konieczność.
Ogólnie przez połowę zycia dzień w dzień prostowałam, ale od ponad roku odstawiłam prostownicę, bo stwierdziłam,że te fale są fajne, szczególnie jak mi jeszcze włosy urosną.. Nawet jak niczego nie nakładam to na dole robią mi się takie fajne zawijaski i skręty, a góra zawsze jest prosta, jak kieeeeeeeeeedyś miałam naturalne i prawie do pasa (na zdjęciu z blond mam w pełni naturalny kolor) to były pękne fale, ale oczywiście z wiekiem musiało coś odbić i zaczęłam farbowac.
Tak się zastanawiam właśnie czy w moim przypadku pomogło by poniekąd ograniczenie tych sylikonów?
Ale się rozpisałam, z góry dziękuję za odpowiedzi.
Jemi91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-10, 21:49   #24304
smerf3
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kropcia007 Pokaż wiadomość
oj w takim przypadku to trzeba rozgrzeszyć zabrakło-trzeba uzupełnić
Chociaż ja to powinnam być ostatnią osobą udzielającą takiego rozgrzeszenia Choć już od tyg nic nie kupiłam
Dziękuję za rozgrzeszenie, tego mi było trzeba

Cytat:
Napisane przez wrily_curly Pokaż wiadomość
witaj w klubie, ja dzisiaj zaszalałam. Oczywiście sprawiłam sobie joannę naturię mięta&wrzos (zapach ) i len&rumianek, z baby dream krem nagietkowy do twarzy i lotion do ciała dla mamy, chcę ją zarazić sympatią do BD, mam też jedwab hydrolizowany, jeszcze kredkę do oczu, błyszczyk i tusz i pusty portfel. I hormony tarczycy w pięknej normie i morfologia ogólnie też super, jakieś drobne odstępstwa ale to chyba przez robiącą się anginę
Właśnie też wczoraj kupiłam miętę i wrzos i nie mogę przestać jej wąchać jakoś przyjemnie mi się ten zapach kojarzy, ale nie wiem z czym wczoraj wzięłam też mak i bawełnę, a len i rumianek oraz wykończoną zieloną herbatę i pokrzywę (też kocham zapach) kupiła mi babcia TŻ, dzięki znajomością w pobliskim kiosku

wrily_curly to zaszalałaś z zakupami ale rozumiem trzeba było jakoś uczcić dobre wyniki badań

---------- Dopisano o 21:49 ---------- Poprzedni post napisano o 21:42 ----------

Cytat:
Nie czeszę praktycznie w ogóle, włosy które mają wypaść wypadają przy czesaniu palcami w trakcie kąpieli.
Ogólna pielęgnacja,
- nakładam ręcznik

Wszystko to ma silikony <ściana>, chyba ich ciut za dużo... dzisiaj zamówiłam szampony i odzywki Ziaji (mięta), maskę Kallos, i teraz umyłam włosy szamponem jakimś fryzjerskim oczyszczającym (taki smieszny niebieski żel ) i siedze z waxem i myślęęę, co zrobić zeby włosy się nie przyklapnęły.. zmyję WAX i może jeszcze raz tym oczyszczającym szmponem? Bo ide dziś na imprezę i chciałam żeby troszkę się uniosły u nasady i MOJA ZMORA to na czubku głowy tworzące sie pajączki, ale to głównie po suszarce, w lato nie uzywałam jej, ale teraz jak chodze do pracy to zachodzi taka konieczność.
Ogólnie przez połowę zycia dzień w dzień prostowałam, ale od ponad roku odstawiłam prostownicę, bo stwierdziłam,że te fale są fajne, szczególnie jak mi jeszcze włosy urosną.. Nawet jak niczego nie nakładam to na dole robią mi się takie fajne zawijaski i skręty, a góra zawsze jest prosta, jak kieeeeeeeeeedyś miałam naturalne i prawie do pasa (na zdjęciu z blond mam w pełni naturalny kolor) to były pękne fale, ale oczywiście z wiekiem musiało coś odbić i zaczęłam farbowac.
Tak się zastanawiam właśnie czy w moim przypadku pomogło by poniekąd ograniczenie tych sylikonów?

W żadnym razie nie myj szamponem po spłukaniu waxa. To bez sensu szamponem usuniesz wszystkie dobroci.
Jakiej pianki używasz?
Polecam lekturę pigułki i FAQ, podpiętych w pierwszym poście. W ten sposób uzyskasz podstawową wiedzę na temat pielęgnacji, którą stosujemy. Odżywki Ziaja mają dimethicone, więc też są silikonowe.
Najlepiej poczytaj i pytaj gdybyś miała jeszcze jakieś wątpliwości. jeśli zdecydujesz się na nową pielęgnację to pamiętaj, że musisz być cierpliwa. Z dnia na dzień nie sprawisz, że włosy będą zdrowe. Chyba, że użyjesz sporej porcji silikonów, wtedy mogą na zdrowe wyglądać
smerf3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-10, 21:50   #24305
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
Napisane przez Yasmin Pokaż wiadomość

lubię pottersa , tak wogole to była moja pierwsza odżywka która używałam - było to jakieś 20 lat temu
Też miałam kiedyś pottersa. Ale jakieś 14 lat temu.

Cytat:
Napisane przez LadyMadalena Pokaż wiadomość

Oj polecam zdecydowanie. Kokos na skórę to super sprawa. Nie jest zbyt tłusty, pięknie pachnie a skóra odżywa Lepszego balsamu czy kremu nie miałam
Smarujesz się olejem kokosowym jak balsamem? A nie brudzi ubrania albo pościeli? Mam się wielką ochotę wysmarować. Uwielbiam zapach kokosowy. Aż mi ślinka cieknie na samą myśl

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
Ja zwykle warczę w takich chwilach. Polecam.
Musiałabym warczeć na moje dzieciaki, bo były najbliżej. Wolałabym tego uniknąć, a i tak uniosłam się niestety. Powinnam warczeć na szefową, ale . Sytuację rozładował mój 8-latek (zespół Downa) prowadzący aerobik dla gimnazjalistek i co chwilę przesyłający całuski "Pani Basia buzi" (i znów się poryczałam, ale z miłości, jak tu nie kochać swoich uczniów? )

Cytat:
ja z Johnsonem tez nie miałam dobrych doświadczeń i w życiu bym nie kupila tego kremu.Kiedyś koleżanka miała i wzięłam raz posmarować łapki
nie lubię Johnsona: po szamponie miałam siano, po oliwce suchą skórę. Koleżanki nie kupują johnsonów dla swoich dzieci, bo uczulają.

*Basia* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-10, 21:55   #24306
malgosia86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez anka.d Pokaż wiadomość
malgosiu - poklony za artykuly o polimerach!!!

Drugi artykuł to wynik przemyśleń moich oraz Eloe, Jumaatt, Syrenki, Agison i wskazówek Kosmetolog1. Mam nadzieję, że nikogo nie pominęłam.
Trochę pracy to kosztowało, ale myślę, że było warto.
Tutaj linki do wspomnianych artykułów:
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...3&postcount=35
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...9&postcount=36

Dziewczyny, myślę że warto zajrzeć do tych artykułów, dlatego, że dotycząc one polimerów (PVP, PVP/VA i inne), których więszkość z nas na co dzień używa w żelach i balsamach (np. w balsamie Nivea FC).

Cytat:
o kurcze BD Cie uczula? wiadomo dokladnie ktory skladnik?
nie mam pojęcia

Cytat:
Małgosiu
alverde sensitive zamawiałam u Jumaatt, u nas niestety nie znalazłam, niewielki wybor jest na allegro ale akurat nie ten...
a garnier z granatem jest na rynek francuski
też mnie zainteresował ten szampon Ecospa
Pytałam bo uzupełniałam wpisy na blogu
Umieszczam tam tylko produkty, które można kupić w Polsce i dlatego mnie interesowało, czy je tu dostanę.
Jesli chodzi o Ecospa to domyślam że jest w Polsce dostępny (a może nie?) , ale nie mogłam znaleźć strony z jego zdjęciem do blogu
Weszłam na stronę sklepu Ecospa, ale to chyba nie jest producent szamponu?

malgosia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-10, 21:58   #24307
Jemi91
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez smerf3 Pokaż wiadomość
---------- Dopisano o 21:49 ---------- Poprzedni post napisano o 21:42 ----------

W żadnym razie nie myj szamponem po spłukaniu waxa. To bez sensu szamponem usuniesz wszystkie dobroci.
Jakiej pianki używasz?
Polecam lekturę pigułki i FAQ, podpiętych w pierwszym poście. W ten sposób uzyskasz podstawową wiedzę na temat pielęgnacji, którą stosujemy. Odżywki Ziaja mają dimethicone, więc też są silikonowe.
Najlepiej poczytaj i pytaj gdybyś miała jeszcze jakieś wątpliwości. jeśli zdecydujesz się na nową pielęgnację to pamiętaj, że musisz być cierpliwa. Z dnia na dzień nie sprawisz, że włosy będą zdrowe. Chyba, że użyjesz sporej porcji silikonów, wtedy mogą na zdrowe wyglądać
Dziękuję ślicznie za odpowiedzi. Czyyytałam dzisiaj cały dzień w pracy, ale raz nie wystarcza by to spamiętać
A możesz polecić jakąś dobrą maseczką i SZAMPON bez silikonów, który nawilża? Bo nie chcę całej tej metody, ale mogłabym zaczerpnąć jakichś elemntów. Bo same silikony to też nie dobrze..
A te pajączki na górze głowy, to od złej kondycji włosów?
Stary 2010-09-10, 22:07   #24308
smerf3
Raczkowanie

Cytat:
Dziękuję ślicznie za odpowiedzi. Czyyytałam dzisiaj cały dzień w pracy, ale raz nie wystarcza by to spamiętać
A możesz polecić jakąś dobrą maseczką i SZAMPON bez silikonów, który nawilża? Bo nie chcę całej tej metody, ale mogłabym zaczerpnąć jakichś elemntów. Bo same silikony to też nie dobrze..
Hm... moim zdaniem szampon nie nawilża, służy wyłącznie do oczyszczania wsłosów i skóry głowy z sebum, kurzu i zanieczyszczeń. Może co najwyżej być łagodniejszy, zawierać substancje łagodzącę silne działanie detergentów.
Do usuwania silikonów i oczyszczania włosów używamy najczęściej ziołowych szamponów z sls o prostym składzie, ja mam Barwę Czarna Rzepa. Z kolei na co dzień używam delikatnego szamponu, odpowiada mi BabyDream z Rossmanna, nie ma sls i kosztuje ok 3 zł. Dziewczyny używają też Hippa.
I co oznacza, że nie chcesz całej tej metody? Nie chcesz rezygnować z silikonów? Pamiętaj, że dla uzyskania zdrowych włosów musisz wybrać jakąś metodę, a oblepianie ich silikonami chyba najlepszym sposobem nie jest, na pewno bardzo doraźnym.
Wax to dobra maska, treściwa i dość odżywcza. Polecam jeszcze maskę Glorii (do nabycia w Auchan). Możesz też wzbogacać maski i odżywki np miodem.
Nie bardzo rozumiem pytanie odnośnie "pajączków"? Tzn co właściwie masz na myśli? Popękane naczynka włosowate? W którym miejscu? Na skórze głowy?
Stary 2010-09-10, 22:09   #24309
anoska
Zakorzenienie

Cytat:
cały zbiór polecanych produktów zgodny z cg
blog Małgosi

zadaniem szamponu nie jest nawilżenie, tylko oczyszczenie skóry i włosów. jeśli chcesz nawilżyć włosy musisz postawić na odżywki, maski i ich wzbogacanie wyjścia z sytuacji nie widzę
a co do Twoich włosów to mam identyczne jak Twoje może po niespełna pół roku cg zaczęły kręcić się od góry warto czekać i próbować
Stary 2010-09-10, 22:11   #24310
smerf3
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez *Basia* Pokaż wiadomość
nie lubię Johnsona: po szamponie miałam siano, po oliwce suchą skórę. Koleżanki nie kupują johnsonów dla swoich dzieci, bo uczulają.
A ja mam uraz do kosmetyków Johnsona, odkąd kiedyś kupiłam i użyłam balsamu brązującego. To był najgorszy kosmetyk, jakiego używałam! Koszmarnie gęsty, rolował się na skórze. śmierdział wanilią, a potem spalonym kurczakiem (jak wszystkie takie), zostawiał smugi i plamy. A jeszcze kupiłam 400 ml bo promocja była:P To było najgorzej wydane 20 zł w moim życiu:P mniejszym koszmarkiem była oliwka w żelu, paskudna, tłusta maź;/ zwykła oliwka była ok. Dlatego raczej unikam tych kosmetyków, od czasu do czasu, skuszę się na żel pod prysznic, ale naprawdę bardzo rzadko. Nie mam zaufania do tej marki i na pewno nigdy nie używałabym dla dziecka.
Stary 2010-09-10, 22:16   #24311
wrily_curly
Rozeznanie

Cytat:
my właśnie pisałyśmy na wątku o pięlegnacji włosów o zaletach kremu isana z mocznikiem
dziewczyny chwaliły, mnie skóra swędzi i szczypie po nim
a bo patenty na bycie naj czytam i coś jeszcze z biochemii i już mi się myli

Cytat:
Właśnie też wczoraj kupiłam miętę i wrzos i nie mogę przestać jej wąchać jakoś przyjemnie mi się ten zapach kojarzy, ale nie wiem z czym wczoraj wzięłam też mak i bawełnę, a len i rumianek oraz wykończoną zieloną herbatę i pokrzywę (też kocham zapach) kupiła mi babcia TŻ, dzięki znajomością w pobliskim kiosku

wrily_curly to zaszalałaś z zakupami ale rozumiem trzeba było jakoś uczcić dobre wyniki badań
ano, zaszalałam a nie powinnam... a w przyszłym tygodniu to pewnie będę świętować napisanie pracy, oddanie pracy, zdanie jednego przedmiotu, zdanie drugiego... co jak co ale w wymyślaniu powodów do świętowania jestem naprawdę dobra
Stary 2010-09-10, 22:28   #24312
anka.d
Wtajemniczenie

Cytat:
Ooo Daama Pikowa
Tak czytam i czytam i za dużo tego jest o włosach
Zastanawiam się tylko jakiej pielęgnacji wymagają moje włosy... do połowy normalne, a potem fale (u mnie w profilu zdjęcia). Myślicie, że też powinnam unikać dużej ilości silikonów?

A za uporządkowanie tego wszystkie to naprawdę wieeelki podziw.
mysle ze powinnas sprobowac jak to jest bez silikonow i sama zdecydowac

Cytat:
Ogólna pielęgnacja,
- nakładam ręcznik
stosowalam kiedys bardzo podobna pielegnacje. i przy podobnym scieciu pdoobnie sie krecily.
sprobuj moze zanim wymienisz wszystkie kosmetyki :P plunkingu zamiast zawijania wlosow w recznik.
w ogole postawilabym na zmiane traktowania wlosow zaraz po myciu.
cieknące po ostatnim splukaniu (wygodniej przy myciu wlosow w wannie z glowa w dol niz podczas calego prysznica) zamiast je tarmosic recznikiem 'odgniesc' nadmiar wody, potem znowu ugniesc wlosy koszulka, albo innym materialek o gladkiej fakturze (sciereczka kuchenna, recznikiem z mikrofibry, ale gladkim itp) caly czas ugniatac. potem znowu ugniatajac nalozyc stylizator. w moim przypadku, bardzo podatnych i raczej cienkich wlosów bardzo, bardzo wazne jest traktowanie wlosow na mokro. jak wtedy zaniedbam pielegnacje to juz nic sie nie da uratowac
Cytat:
Smarujesz się olejem kokosowym jak balsamem? A nie brudzi ubrania albo pościeli? Mam się wielką ochotę wysmarować. Uwielbiam zapach kokosowy. Aż mi ślinka cieknie na samą myśl
posmarowalam sie po ostatnich zachwytach i niestety - zero nawilzenia. a nie mam wymagajacej skory, na codzien nie smaruje sie niczym.

basiu - z tego co piszesz jestes cudowna nauczycielka - taka z powolania. zazdroszcze Twoim uczniom (mam wielka sympatei i podziw dla tego zawodu, majac mame - byla nauczycielke )

---------- Dopisano o 22:28 ---------- Poprzedni post napisano o 22:22 ----------

Cytat:
a co masz na mysli? nie znam okreslenia 'pajaczki', nie wiem co masz na mysli.

chyba ze te latajace ulamane lub nowe, rosnace wloski, ale nie wiem.
anka.d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-10, 22:34   #24313
Jemi91
Rozeznanie

Dziekuję Wam bardzo, wczytam się po weekendzie we wszystko i dobiorę bezsilikonowe
Pajączk, jak włosy u nasady opadając w dół powinny być gładkie, to mi się robią takie zadziorki, poedyńcze włosy wędrujące we wszystkie strony... co godzinę uklepuję je wodą męczące dość :P

Wizaż jest cudowny w życiu nie wpadłabym na to, że jest taki podział w kosmetykach etc. Mój BS mówi, że jestem pierwszą kobietą, która jest tak dziwna tzn ciagle jakieś odzywki, a to do paznokci, a to witaminy typu Merz Spezial, teraz te włosy, w sumie facet...więc się nie dziwię
Stary 2010-09-10, 22:47   #24314
smerf3
Raczkowanie

Cytat:
Dziekuję Wam bardzo, wczytam się po weekendzie we wszystko i dobiorę bezsilikonowe
Pajączk, jak włosy u nasady opadając w dół powinny być gładkie, to mi się robią takie zadziorki, poedyńcze włosy wędrujące we wszystkie strony... co godzinę uklepuję je wodą męczące dość :P

Wizaż jest cudowny w życiu nie wpadłabym na to, że jest taki podział w kosmetykach etc. Mój BS mówi, że jestem pierwszą kobietą, która jest tak dziwna tzn ciagle jakieś odzywki, a to do paznokci, a to witaminy typu Merz Spezial, teraz te włosy, w sumie facet...więc się nie dziwię

Aaaa więc masz na myśli króciutkie włoski:P jeśli włosy Ci się zawijają i falują to nie masz co liczyć na to, że małe włoski będę przygładzone
Mnie takie włoski aż tak bardzo nie przeszkadzają, szczególnie jeśli mam rozpuszczone lub luźno związane włosy. A gdy chcę mieć na gładko to rozcieram w dłoniach odrobinę żelu i przygładzam. Efekt na pewno będzie trwalszy niż po wodzie, spróbuj.
Pytałam jakiej pianki używasz bo wiele z nich ma w składzie wysuszający alkohol i jedwab chyba też ma. Musisz sprawdzić i uważać na to.

---------- Dopisano o 22:47 ---------- Poprzedni post napisano o 22:44 ----------

Cytat:
posmarowalam sie po ostatnich zachwytach i niestety - zero nawilzenia. a nie mam wymagajacej skory, na codzien nie smaruje sie niczym.
Aniu ja czasem używałam kokosa na mokrą skórę, jak oliwkę, a po jakimś czasie wycierałam, głównie na łydki. Skóra była po tym gładka i przyjemna w dotyku.
Stary 2010-09-10, 22:52   #24315
Jemi91
Rozeznanie

Nivea - ta thermo coś tam repair
Stary 2010-09-10, 22:57   #24316
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:

basiu - z tego co piszesz jestes cudowna nauczycielka - taka z powolania. zazdroszcze Twoim uczniom (mam wielka sympatei i podziw dla tego zawodu, majac mame - byla nauczycielke )

Wypróbuję jutro kokos na skórę, zobaczę co zdziała u mnie.

Ja po prostu uwielbiam moje dzieci. Nie wiem czy jestem cudowną nauczycielką . Chciałabym . W mojej szkole jest nas dużo takich troszkę wariatek (żartujemy, że to dlatego, że jesteśmy już co najmniej umiarkowane, a ja chyba znaczna). Przepraszam, że tak ciągle o tym. To nie to forum
A tak w ogóle dziękuję

Z zachwytem oglądam po raz kolejny Wasze zdjęcia "przed" i "teraz". Nie wiem zresztą który to już raz. Jak TŻ wchodzi do pokoju udaję, że jestem zapracowana w piątkowy wieczór . Piękne macie włosy (moje też niczego sobie).
Kupiłam już mnóstwo odżywek i ciągle wydaje mi się, że mało. To znak, że zachorowałam . Zdaję sobie sprawę, że muszę poczekać, żeby efekty były dla mnie bardziej widoczne (dla innych już są widać), ale wiem że warto czekać.
Cudowne macie włosy.

Edytowane przez *Basia*
Czas edycji: 2010-09-10 o 23:03
*Basia* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-11, 00:18   #24317
so_fantastic
Raczkowanie

GG do so_fantastic

Wątek uzupełnie jutro, lub kiedy będę w stanie, powiem Wam, że jak przeżyję ten weekend to jestem master
I szukam sposobu na to, żeby w czasie treningu (taniec, a więc włosy muszę wiązać) nie rozprostowywały mi się włosy od gumki. Ma ktoś sposób?
Uciekam szykować imprezę, pa

Zapuszczam włosy, dbam o skręt, jestem sobą, robię to co kocham i żyję chwilą
Typ włosów: 3b/C/ii
so_fantastic jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-11, 07:05   #24318
Charlotte95
Wtajemniczenie

Cytat:
Dziękuję za wyrozumiałość
Charlotte95 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-11, 09:22   #24319
kropcia007
Wtajemniczenie

Cytat:
Kochana, to się nie liczy!! Nie kupiłaś, ale zakupy zlecone
Jestem wściekła, bo pojechałam dziś na Gocław do sklepu i jak dojechałam była 18:05 i zamknięte ale się wkurzyłam
a mam spore zamówienie z tego sklepu, oprócz Twojego dyfuzora

Ciiiicho Ale zakupy dyfuzora i ręcznika to nie odżywki Dyfuzor i tak jest mi potrzebny a lepiej kupić go niz nowa suszarkę -ile zaoszczędzone a do kiedy ta oferta promocyjna w ogóle jest ważna?

Kwietniowa Mamusia - Maja

kropcia007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-11, 11:09   #24320
i_lonka
Raczkowanie

Dziewczyny, czy miała któraś w z Was do czynienia z szamponami Mypa z Natury? Poszukuję opinii. Muszę zmienić szampon, bo ostatni znowu wywołał swędzenie skalpu. Wiem, że te szampony są bezsilikonowe i łagodne.
i_lonka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-11, 20:15   #24321
MaybeTomorrow
Raczkowanie

Dzień dobry wszystkim PoKręconym, ZaKręconym, PrzeKręconym

Postanowiłam wyjść z ukrycia

Czytam Was już ponad rok, mniej więcej od czerwca 2009, kiedy to podjęłam pierwszą i nieudolną próbę powrotu do natury. Kręcone, falowane włosy mam od dziecka – takie słodkie spiralki mi się robiły. Oczywiście nie wszędzie, bo gorliwa Mamusia skwapliwie czesała grzebieniem o gęsto rozstawionych ząbkach. W okolicach 8 klasy SP, jako już przecież dorosła i decyzyjna młodzież, zaczęłam prostować. Najpierw na szczotce przy suszeniu, a po dorobieniu się prostownicy – na tejże. Czyli za mną jakieś zgoła ponad 15 lat (ło kurka, ale ze mnie już staroć ) prostowania, walki z naturą, puszenia się, kręcenia, wywijania i co tylko sobie te moje włosy zamarzyły. A tak gwoli ścisłości dodam, że prostownicę to mam zacną (kurzy się od 3 miesięcy na półce w łazience i na razie nie zapowiada się, żeby wróciła do łask).

Od kilku lat w wakacje chwilowo przestawałam walczyć z naturą – suszenie i prostowanie przy temp otoczenia sięgającej czasem nawet 37 st. C było . No i zeszłe wakacje to pierwsza próba polubienia kręconych. Przeczytałam wszystko i poszłam po najmniejszej linii oporu – przesiadłam się na BD i Yunga/Isanę. I nic więcej. Ale z ręką na sercu powiem, że to akurat zmiana permanentna. Raz tylko zdradziłam ten zestaw dla bezsilikonowego Fructisa. Efektów nie było imponujących, więc pokornie wróciłam do do prostowania. Ale czegóż można się było spodziewać przy tak marnym karmieniu, oj ja niedobra
Natomiast teraz już mam trochę bardziej profesjonalne podejście. Włosy myję wciąż BD, czasem nawet umyję samą odżywką, Isana z Babassu, zmywa mi nawet olejek kokosowy. Kupiłam keratynę i hydrolat aloesowy. Keratyna sprawdza się u mnie jedynie jako dodatek do odżywek lub masek. Stosowana jako psikadło z hydrolatem generuje niesamowitego puszaka. Jest też Wax dla suchych i zniszczonych, Garnier Naturals z aloesem (moje włosy lubią silikon w nim zawarty), Garnier Naturals z karite i awokado, Joanna Babci dla suchych i zniszczonych (nieszczególnie włosy to lubią). Gotuję żel lniany – chyba jedyna rzecz, która mi wychodzi w kuchni, oprócz wody na herbatę Żel lniany bardzo sobie chwalę Od biedy może być też fioletowy Artiste. Poluję na Joanny b/s – w moim Auchan jakaś posucha z Joannami. Ale za to spędziłam tam wczoraj prawie 30min modląc się nas Lorysami. A, wyszłam z pustymi rękami. Prawie kupiłam Glorię, ale ten kolor.... Brrr I cały czas szukam jakiegoś stylizatora. Nivea FC nie sprawdziła się – puszak jak przy psikadle keratynowym. I stałam się ostatnio posiadaczką suszarki z dyfuzorem
Włosy mam do ramion (zdjęcia nie budiet z braku odpowiedniego sprzętu, a komórką to ja sobie sama nie umiem – rączki mam chyba za krótkie). Typ skrętu nieznany, bo żaden mi nie pasuje. Włosy mają lepsze i gorsze dni, czasem robią mi się ruloniki na niektórych warstwach (tzn. na spodniej, mniej zniszczonej), górna warstwa wciąż pozostawia wiele do życzenia, ale i tak już jest o wiele, wiele lepiej niż 3 miesiące temu!!! Walczę z odrastającą grzywką, czasem robi mi się z niej coś jakby wieszaczek na ręcznik I właściwie obojętnie jak moje włosy wyglądają, to otoczenie i tak jest pod wrażeniem. Wszyscy przyzwyczajeni do prostych. Rodzony ojciec mi dogryza, że mogłabym sie uczesać, albo że w Anglii to oni mają takie owce.... (i w tym momencie gwóźdź dowcipu – znaczące spojrzenie na moje włosy).

Uff, siem rozpisałam. Tyle wieści parafialnych jak na pierwszy raz
MaybeTomorrow jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-11, 20:32   #24322
malgosia86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez i_lonka Pokaż wiadomość
Dziewczyny, czy miała któraś w z Was do czynienia z szamponami Mypa z Natury? Poszukuję opinii. Muszę zmienić szampon, bo ostatni znowu wywołał swędzenie skalpu. Wiem, że te szampony są bezsilikonowe i łagodne.
Nie pomogę, bo nigdy nie stosowałam, ale chyba Eloe i Edith3f są w temacie

Cytat:
Napisane przez MaybeTomorrow Pokaż wiadomość

Czytam Was już ponad rok, mniej więcej od czerwca 2009, kiedy to podjęłam pierwszą i nieudolną próbę powrotu do natury. Kręcone, falowane włosy mam od dziecka – takie słodkie spiralki mi się robiły. Oczywiście nie wszędzie, bo gorliwa Mamusia skwapliwie czesała grzebieniem o gęsto rozstawionych ząbkach. W okolicach 8 klasy SP, jako już przecież dorosła i decyzyjna młodzież, zaczęłam prostować. Najpierw na szczotce przy suszeniu, a po dorobieniu się prostownicy – na tejże. Czyli za mną jakieś zgoła ponad 15 lat (ło kurka, ale ze mnie już staroć ) prostowania, walki z naturą, puszenia się, kręcenia, wywijania i co tylko sobie te moje włosy zamarzyły. A tak gwoli ścisłości dodam, że prostownicę to mam zacną (kurzy się od 3 miesięcy na półce w łazience i na razie nie zapowiada się, żeby wróciła do łask).

Od kilku lat w wakacje chwilowo przestawałam walczyć z naturą – suszenie i prostowanie przy temp otoczenia sięgającej czasem nawet 37 st. C było . No i zeszłe wakacje to pierwsza próba polubienia kręconych. Przeczytałam wszystko i poszłam po najmniejszej linii oporu – przesiadłam się na BD i Yunga/Isanę. I nic więcej. Ale z ręką na sercu powiem, że to akurat zmiana permanentna. Raz tylko zdradziłam ten zestaw dla bezsilikonowego Fructisa. Efektów nie było imponujących, więc pokornie wróciłam do do prostowania. Ale czegóż można się było spodziewać przy tak marnym karmieniu, oj ja niedobra
Natomiast teraz już mam trochę bardziej profesjonalne podejście. Włosy myję wciąż BD, czasem nawet umyję samą odżywką, Isana z Babassu, zmywa mi nawet olejek kokosowy. Kupiłam keratynę i hydrolat aloesowy. Keratyna sprawdza się u mnie jedynie jako dodatek do odżywek lub masek. Stosowana jako psikadło z hydrolatem generuje niesamowitego puszaka. Jest też Wax dla suchych i zniszczonych, Garnier Naturals z aloesem (moje włosy lubią silikon w nim zawarty), Garnier Naturals z karite i awokado, Joanna Babci dla suchych i zniszczonych (nieszczególnie włosy to lubią). Gotuję żel lniany – chyba jedyna rzecz, która mi wychodzi w kuchni, oprócz wody na herbatę Żel lniany bardzo sobie chwalę Od biedy może być też fioletowy Artiste. Poluję na Joanny b/s – w moim Auchan jakaś posucha z Joannami. Ale za to spędziłam tam wczoraj prawie 30min modląc się nas Lorysami. A, wyszłam z pustymi rękami. Prawie kupiłam Glorię, ale ten kolor.... Brrr I cały czas szukam jakiegoś stylizatora. Nivea FC nie sprawdziła się – puszak jak przy psikadle keratynowym. I stałam się ostatnio posiadaczką suszarki z dyfuzorem
Włosy mam do ramion (zdjęcia nie budiet z braku odpowiedniego sprzętu, a komórką to ja sobie sama nie umiem – rączki mam chyba za krótkie). Typ skrętu nieznany, bo żaden mi nie pasuje. Włosy mają lepsze i gorsze dni, czasem robią mi się ruloniki na niektórych warstwach (tzn. na spodniej, mniej zniszczonej), górna warstwa wciąż pozostawia wiele do życzenia, ale i tak już jest o wiele, wiele lepiej niż 3 miesiące temu!!! Walczę z odrastającą grzywką, czasem robi mi się z niej coś jakby wieszaczek na ręcznik I właściwie obojętnie jak moje włosy wyglądają, to otoczenie i tak jest pod wrażeniem. Wszyscy przyzwyczajeni do prostych. Rodzony ojciec mi dogryza, że mogłabym sie uczesać, albo że w Anglii to oni mają takie owce.... (i w tym momencie gwóźdź dowcipu – znaczące spojrzenie na moje włosy).

Uff, siem rozpisałam. Tyle wieści parafialnych jak na pierwszy raz
Witamy
Do stylizacji możesz spróbować żelów sklepowych - przykładowe znajdziesz u mnie na blogu.

Do zdjęć z komórki bardzo się przydaje lustro Stajesz przodem i robisz zdjęcie odbicia w lustrze
(tył na podobnej zasadach - stajesz plecami i robisz zdjęcie odbicia w lustrze)
My bardzo lubimy oglądać zdjęcia

malgosia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-11, 21:17   #24323
wrily_curly
Rozeznanie

ja też sobie nie umiem zrobić zdjęcia komórką, rączki za krótkie, włosy za długie a z lustrem nie wyjdzie to mam b. małą rodzielczość zdjęć i kompletnie nic nie widać

a moje włosy polubiły jedwab hydrolizowany nie chciało mi się wczoraj ich zbyt długo układać czy stylizować więc skręt mam od połowy ale ładny, korkociągi się porobiły i jakoś tak uroczo jutro zapodam jej sobie trochę więcej, dokładniejsza stylizacja i oczekuję super efektów a zaraz sobie zamówię jakieś ciapy do włosów, obowiązkowo keratyna, panthenol (wziąć słabszy w glikolu czy mocniejszy w wodzie?), kwas hialuronowy i może jakieś witaminki, no i coś nie do włosów
Stary 2010-09-11, 21:39   #24324
Yasmin
Raczkowanie

GG do Yasmin

Cytat:
Właśnie też wczoraj kupiłam miętę i wrzos i nie mogę przestać jej wąchać jakoś przyjemnie mi się ten zapach kojarzy, ale nie wiem z czym
ojej, a ja nie lubie strasznie zapachu tej naturi, źle mi się kojarzy z jakimś odświeżaczem do potwierza

Cytat:
Johnson jest fatalna firma, nie slyszalam ani jednej pozytywnej opinii, ani jednej mamy, która zaufałaby J i używała ich w pielęgnacji swojego dziecka. Nawet położna na szkole rodzenia nas przestrzegała przed tą firma
ale krem jest faaajny

Cytat:
Ja po prostu uwielbiam moje dzieci. Nie wiem czy jestem cudowną nauczycielką .
już za podejście wielkie
Cytat:
Z zachwytem oglądam po raz kolejny Wasze zdjęcia "przed" i "teraz".
mam tak samo kiedyś pisałam dziewczynom, że mega mnie motywują zdjeciami. Teraz czasami motywuje się już własnymi zdjęciami
Basiu, a Twoje włoski gdzieś były pokazywane? bo nie pamiętam

Cytat:
Napisane przez kropcia007 Pokaż wiadomość
Ciiiicho Ale zakupy dyfuzora i ręcznika to nie odżywki Dyfuzor i tak jest mi potrzebny a lepiej kupić go niz nowa suszarkę -ile zaoszczędzone a do kiedy ta oferta promocyjna w ogóle jest ważna?
Nie no dyfuzor się nie liczy jako zakup włosowy
Nie ma tak terminu końca promocji wskazanego, Tak naprawdę to nie wiem nawet czy ta gazetka ciągle jest aktualna

Cytat:
Dzień dobry wszystkim
witamy

Ja dziś cały dzień spędziłam na integracji wyrwałam sobie garść włosów zdejmując kask po jeździe na kładzie, brrr
tarzałam się w błocie, a loki nadal pięknie się trzymają, oj kochane moje włosy
a wogóle to koleżanka prawie mnie i intruktora zabiła jeżdżąc dżipem
cala jestem posiniaczona, ale włosy ładnie pokręcone i to najważniejsze

---------- Dopisano o 21:32 ---------- Poprzedni post napisano o 21:28 ----------

Cytat:
Ogólna pielęgnacja,
- nakładam ręcznik

Dziewczyny w sumie już napisały
odstawiłabym przede wszystkim jedwab, lakier też, i piankę - jeśli ma w składzie denat
oprocz WAXA rzeczywiście same silikony
myślę, że warto sprawdzić metodę CG - jest szansa na burzę loczków na głowie

---------- Dopisano o 21:39 ---------- Poprzedni post napisano o 21:32 ----------

Cytat:
Napisane przez malgosia86 Pokaż wiadomość

Dziewczyny, myślę że warto zajrzeć do tych artykułów, dlatego, że dotycząc one polimerów (PVP, PVP/VA i inne), których więszkość z nas na co dzień używa w żelach i balsamach (np. w balsamie Nivea FC).
lektura na jutro, dziś już padam...

Cytat:
Jesli chodzi o Ecospa to domyślam że jest w Polsce dostępny (a może nie?) , ale nie mogłam znaleźć strony z jego zdjęciem do blogu
Weszłam na stronę sklepu Ecospa, ale to chyba nie jest producent szamponu?
trzeba poszukac i wyprobowac
Yasmin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-11, 21:52   #24325
i_lonka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez malgosia86 Pokaż wiadomość
Nie pomogę, bo nigdy nie stosowałam, ale chyba Eloe i Edith3f są w temacie
Dziękuję za chęci pomocy . Cierpliwie poczekam na dziewczyny.

MaybeTomorrow, witaj .
i_lonka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-11, 23:56   #24326
Paulinka675
Zakorzenienie

kupiłam dziś suplement na włosy o nazwie Evene Platinum, wydaje mi się że skład ma całkiem całkiem, ale nie znam się na tym, mogłybyście zerknąć?
Olej z ryby(230mg), w tym:
-EPA kwas eikozapentaenowy

-DHA kwas dekozaheksaenowy

41,0 mg

27,6 mh

-
-

-

Olej z ogórecznika /Borage oil/
60,0 mg
-
L-Cysteina
50,0 mg
-
Witamina B2
1,7 mg
106%
Witamina B3
18,0 mg
100%
Kwas pantotenowy
6,0 mg
100%
Witamina E
10,0 mg
100%
Witamina B1
1,4 mg
100%
Witamina B6
1,8 mg
90%
Kwas foliowy
150,0 mikrograma
75%
Biotyna
66,0 mikrograma
44%
Witamina B12
1mikrogram
100%
Żelazo
6,6 mg
47%
Cynk
3,7 mg
24,7%
Magnez
4,2 mg
1

2014 3
Anne Rice - Pandora

włosomaniaczka 11.2009

nic mnie bardziej nie drażni jak brak składów w KWC oraz na blogach kosmetycznych

Edytowane przez Paulinka675
Czas edycji: 2010-09-11 o 23:57
Paulinka675 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-12, 00:00   #24327
anka.d
Wtajemniczenie

Cytat:

(...)
Prawie kupiłam Glorię, ale ten kolor.... Brrr I cały czas szukam jakiegoś stylizatora.
witamy
rzeczywiscie dlugo sie ukrywalas, ale widac, ze systematycznie czytasz te watki, bo wszystko wiesz

o co chodzi z kolorem glorii? moja jest biala

---------- Dopisano o 00:00 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:58 ----------

aaa- no i ja tez sie musze pochwalic.

jestem w olawie i jak zwykle robie tu zakupy nieplanowane
mialam tylko kupic naturie bs, bo juz mi sie prawie skonczyla, a tu jest sklep w ktorym zawsze jest no i skonczylo sie na... 2 naturiach, odzywce z apteczki babuni jajecznej (nawet nie wiedzialam ze taka jest ) i odzywce z marketu Aldi - Kyrell do wlosow farbowanych.

sklady wrzuce jutro
Stary 2010-09-12, 00:18   #24328
LadyMadalena
Wtajemniczenie

Cytat:
Tak Smaruję i bardzo dobrze się sprawuje. Szkoda mi go tylko czasem trochę

Moja fragrantica
LadyMadalena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-12, 00:32   #24329
wrily_curly
Rozeznanie

Anka, maska jest biała ale odżywka jest rzadka i zielona, wygląd lekko niepokojący. Odżywkę jajeczką miałam, dla mnie nic specjalnego a chyba jakiś silikon ma.

A ja olej kokosowy jeszcze do mycia olejem na buzię stosuję (OCM) i bardzo miły jest, piękny zapach i skóra od razu taka miękka, dobrze, że nie mam zbyt wrażliwej czy naczynkowej skóry to mogę szaleć i eksperymentować z hitami wizażu
ech już się nie mogę doczekać a dopiero za 12 godzin umyję włosy i je dojedwabię
I ponawiam pytanie dot. ZSK, półproduktów, wrzuciłam do koszyka keratynę, żel hialuronowy, all in one, mocznik (to już nie na włosy chyba) i 50% dpanthenol w roztworze wodnym, będzie ok? Może za 2 dni zamówię ale lubię wszystko przemyśleć wnikliwie
Stary 2010-09-12, 01:14   #24330
anka.d
Wtajemniczenie

ja dodawalam mocznik do wcierek, tylko trzeba uwazac na stezenia.

zapomnialam o jeszcze jednym zakupie - chwalony przez Eloe żel z carrefoura - Delia. kiedys go szukalam, to nie znalazlam - bo szukalam sloiczkow, a on skubany jest w tubce

babunia jajeczna (ale odzywka, bo maska ma dimethicone i maske wczesniej widzialam) ma polyquaternium 28, o ktorym znalazlam
Cytat:
Delivers excellent wet and dry comb-ability, forming a creamy, rich lather while it imparts body and manageability and does not build up on the hair
http://www.hiwtc.com/products/polyqu...-1541-6072.htm
wiec powinien byc bezpieczny i nie grozi nadbudowaniem a ja ortodoksem nie jestem

maly edit: wlasnie zorientowalam sie, ze syrenka ja analizowala tutaj to chyba niezly zakup

rybiorek wróciła
welcome back wloski podrosly? jakies fotki poprosimy

Edytowane przez anka.d
Czas edycji: 2010-09-12 o 01:29
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 5 (0 użytkowników i 5 gości)

Zasady wysyłania wiadomości