|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#631 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Tetrowa pielucha, smoczek z lateksu marcowo-kwietniowe W KOŃCU mają frajdę z
Matko jedyna, kobity, ależ Wy pędzicie. Nie było mnie dwa dni, a tyle miałam na nadrobienia. Kurczens, ale Wy jesteście niesamowite, Izumi musiała się zdziwić na widok listonosza
![]() Czytałam, co piszecie o ilości zjadanego przez Wasze dzieciaczki pokarmu. U nas jest tak (Matylda waży ok. 8100 g i ma ok. 75 cm/caly czas mam wrażenie, że jest za grubaśna): 7:00 150 ml MM 10:00 150 ml MM 13:00 cały słoiczek obiadowy (ziemniaki, dynia, zupa jarzynowa, brokuły...) 17:00 pół lub cały słoiczek owoców 20:00 150 ml MM 23:00 210 ml MM nie budzi się w nocy, śpi do pierwszego posiłku Minka zaczęła zasypiać sama w swoim łóżeczku (przyszło przedwczoraj). Do tej pory spała z nami, bo absolutnie jesteśmy za tym, co okazało sie mieć swoją nazwę (metodą dra Searsa, attachment parenting). Matylda prawie w ogóle nie płacze, jest bardzo pogodnym maluszkiem. Ani ja ani TŻ nie dopuszczamy do tego, by płakała. Staramy się jak możemy Jak jeszcze byłam w ciąży dostałam od koleżanki książkę Tracy Hogg, a TŻ ściągnął "Uśnij wreszcie"w pdf, ale obojgu nam wydało się, że ta druga odnośnie zasypiania opisuje metodę, która trochę przypomina tresurę. Nie mówię, że to jest ZŁO, po prostu nam się to nei spodobało, ale fajnie, że działa na Wasze dzieciaczki. Nie chciałabym, żeby któraś z Was, która stosuje się do zaleceń podanych w książce poczuła się przeze mnie zaatakowana!!! Ja tylko postępuję tak, jak robili moi rodzice ze mną i z moim bratem ![]() Od początku działam z Matyldą tak, jak sama chciałabym być traktowana. Probuję się wczuć w takiego małego hipka. Witam się z nią rano, nie podchodzę bez zapowiedzi do jej łóżeczka. To samo z ubieraniem itd. Kąpiemy się razem Wiaderko Tummy Tub w ogóle nie zdało egzaminu, chociaż mała wygląda w nim super!!!! Niestety, nie da się dziecka dokładnie umyć mając tak ograniczoną przestrzeń. Co do kosmetyków, bo pisałyście o oliwce - U nas jest mydło marsylskie (od tygodnia) i masło shea. O maśle napiszę jedno - REWELACJA!!! Żadnych potówek, piękny zapach, ciałko ekstra gładziutkie. W składzie tylko masło, nic innego. Oboje z TŻ mamy teraz super skórę na dłoniach Co do wspólnych kąpieli, mała uwielbia! Jak tylko z nią wchodzę do wanny dostaje pier..ca Majta nogami, chlapie się i raz nawet zanurkowała. Gada w wannie jak najęta. Do pupy tylko chusteczki, żadnych zasypek czy kremów. TŻtowi udało się znaleźć chusteczki bez parabenów - w INTERMARCHE, ok. 6 zł/paczka. Mają neutralny zapach i są porządnie nawilżone.Eh, przepraszam za elaborat. Teraz popatrzę, czy któraś z Was też jeszcze nie śpi
Edytowane przez sponsa_bella Czas edycji: 2010-09-16 o 00:05 |
|
|
|
#632 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Tetrowa pielucha, smoczek z lateksu marcowo-kwietniowe W KOŃCU mają frajdę z
Cytat:
a dziekuje Ci za pamięc-miewam sie jako tako:Gabrysia zwalcza wirusa, idzie jej to calkiem dobrze, dzis wieczorem nawet nie miala goraczki a ja sama...w piatek (czyli juz jutro) pogrzeb...boje sie nawet pomyslec...a musze sie sama tam zawiezc i przywiezc za kolkiem-jade chyba sama, bo TZ zostanie w domu z maluchem Cytat:
Cytat:
a jak sie nazywaja?
|
|
#633 |
|
Raczkowanie
|
Chusteczki są firmy LABELL
. Są w żółto-zielonym opakowaniu, chyba 70 szt. w paczce, o ile dobrze pamiętam (siedzę w kuchni, nie chce szeleścić w pokoju )P.S. dopiero teraz się zorientowałam, że użyłam w moim poprzednim wpisie niefortunnego wyrażenia "tresura", za co przepraszam, bardzo to niefajne z mojej strony ---------- Dopisano o 03:01 ---------- Poprzedni post napisano o 02:10 ---------- Ja oczywiście znów powracam z kolejnym wynalazkiem ![]() Czy któraś z Was używała?: http://allegro.pl/indyjskie-orzechy-...233932293.html |
|
|
|
#634 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry,
tż chory, jego syn chory, ja już lepiej i przyszła kolej na Igora. Tak więc po ciężkiej nocy, zbieram się właśnie do pracy. Ja będę nieprzytomna i zostawiam małego z babcią, która do tej pory uciekała od czyszczenia nosa, dawania w ogóle jakiś leków, nawet ubierania (bo Igor nienawidzi się ubierać i prawie zawsze płacze, wylewając przy tym łzy).
|
#635 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 07:02 ---------- Poprzedni post napisano o 07:01 ---------- Cytat:
|
|
|
#636 |
|
Zakorzenienie
|
Dzien dobry
Tz z mala wariuje od 6:30 a ja spalam a teraz lece jakies sniadanko zrobic Ok 10 jestesmy umowieni u mnie w pracy (bylej) na kawusie z maluchem,mowie bylej bo juz nie wracam tam i sie z tym oswajam chociaz szkoda mi troche dyrekcji bo na lepsza trafic nie mozna, ale ze teraz nie ma tak jak mialam tylko pare godzin w tyg na swietlicy srodowiskowej to zarobilabym wielkie gowno, mniej niz wydala na opieke nad mala wiec to raczej sensu nie ma ---------- Dopisano o 08:04 ---------- Poprzedni post napisano o 08:04 ---------- poza tym uwielbiam patrzec jak codziennie uczy sie nowych rzeczy i coraz mocniej ja kocham, kazdego dnia mocniej!
|
|
#637 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam pytanie: Czy widziałaś gdzieć BEbilon HA w dużych puszkach? Ja byłam już chyba we wszystkich supermarketach i wszędzie są tylko małe. Sponsa - fakt każda z nas jest inna i każda do wychowania podchodzi inaczej. Ja uważam że dziecko musi poznać smak zarówno słodki jak i goszki. I pomiomo tego że "tresura" to może i za mocne słowo ale niestety dziecko wymaga wychowania. Ono nie będzie żyło samo tylko w społeczeństwie i bardzo często będzie musiało dostosować sie do wielu zasad, przepisów. Ponadto dziecko też musi od czasu do czasu zapłakać - urochomić i przeczyścić swoje kanaliki łzowe. Mam koleżankę która wychowywała dziecko podobnie jak TY - czyli robiła wszystko aby dziecko nie płakało. Teraz mała ma ponad 3 latka i dyryguje cała rodziną. Oczywiście śpi z rodzicami. Nawet jak ktoś do nich przyjdzie to ona decyduje gdzie ma gość siedzieć. Zapisali więc dziecko do przeczkola może tam ktoś inny nauczy ich dziecko pewnych zasad. Tylko dla mnie to jest spychologia. JA osobiście nie dopuszczam do tego aby mała się zanosiła płączem. Ale jak to jest tylko i wyłącznie jej histeria to czekam aż jej przjdzie i się sama uspokoi. Staram się w swoim postępowaniu być konsekwętna. Czasami sie nie udaje .No i jeżli chodzi o bark konsekwencji przy dziecku to wczoraj słuszałam żę kobieta po prostu nie będzie w stanie być zasadnicza i konsekwentna przy dziecku bo to po prostu niemożliwe ze względu na wytwarzną oksytocynę która ogłupia nasz mózg. A ta się wytwarza np. pod wpływem dotyku dziecka, jego uśmiechu, łez. I dlatego właśnie zarówno w ciąży jak i po jesteśmy bardziej miękkie i wrażliwsze i mniej konsekwentne. TO WSZYSTKO WINA BIOLOGI ---------- Dopisano o 08:49 ---------- Poprzedni post napisano o 08:42 ---------- Fasolka - jak dobrze że się odezwałaś. Megi - dużo zdrowia dla wszystkich. No i dzisiaj juz czwartek więc jeszcze tylko jutrzejszy dzień i będziemy miały weekend Biorę sie za pracę. Wczoraj zrobiłam prezentację na zebranie i na koniec dnia system zapytał mnie czy zapisać a ja co nacisnęłam? Nie!!!
Moje słońce 16.12.2009 (28 tc. 900 gr) Moja stokrotka 21.02.2012 (27 tc. 700 gr) Edytowane przez P0P70 Czas edycji: 2010-09-16 o 08:45 |
|
|
|
|
#638 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#639 |
|
Zakorzenienie
|
ja mojemu ten vigantol podaję od końca czerwca. Jeszcze mi tylko 1/3 buteleczki została
akurat z numerem 6600201. W tv mówią że nie wiadomo czym jest skażony, i jakie mogą być efekty uboczne---------- Dopisano o 09:18 ---------- Poprzedni post napisano o 09:16 ---------- jeszcze raz dzieki za doradztwo w sprawie kupna patelni jajecznica na śniadanie, i co najważniejsze umyłam bez ptoblemu, bez skrobania, tylko przetarlam gąbeczką, i to tą miękką stroną. Oj coś czuję że dzisiaj naleśniki będą z twarogiem,owocami, polewą i bitą śmietaną
|
|
#640 |
|
Zakorzenienie
|
Witam
![]() mam chyba mały sukces:mała obudziła się po 2-czyli inaczej niż zawsze,dostała mleko,zjadła i nieszczęśliwą ją położyłam do łóżeczka,myślałam,że będzie nocny koncert,ale o dziwo nie!przytuliła główkę do misia i jej nie było. Pózniej wstała po 6,nakarmiłam ją,pobawiłyśmy się i kiedy widziałam,że jest zmęczona to siup do łóżeczka i tylko musiałam po minucie się pokazac i zasnęła. Postanowiłam w dzień też ją kłaśc do łóżeczka. A grymelka ja zamierasz Marcela oduczyc jedzenia w nocy?bo ja też nie chcę Niny karmic w nocy...
|
#641 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() Cytat:
szkoda ,ze wam nie dadzą tego drugiego pokoju przecież to byłoby logiczne że powinniście mieć 2 a im po co aż 2 sypialnia i salon czy jak? Cytat:
Cytat:
![]() ale pić nie dostał nic ani łyczka a zawsze dostawał ja wit.D daję bo mój nnawet tego mlaka mało pije a przytulankę to ma osła kłapouchego ![]() Cytat:
Cytat:
pewnie chodzi o tą metodę że dziecko jest cały czas z matką/rodzicami? oglądałam kiedyś cykl programów o tym o różnych metodach wychowywania dzieci jedna polegała min. na tym że wieczorem wciskało się dziecku wielką butlę mleka nie przytulając go aby nie usnęło za szybko podczas jedzenia i zjadło wszystko i wystawiało na noc w wózku do ogrodu żeby tam spało Cytat:
Cytat:
a tak poza tym to trzymaj się jakoś Cytat:
![]() widziałam kiedyś jakieś kulki do prania że niby obijają się o siebie i tak piorą bez proszku ale nigdy nie używałam i jakoś sceptycznie do tego podchodzę U nas noc minęła tak sobie mały się budził 2 razy i dostał po 80ml mleka , do picia nic mu nie dałam . Nie mam pojęcia jak zrobić żeby on zjadł więcej wieczorem i się nie budził w nocy . Już było tak że tylko raz się budził ale wtedy udawało mi się mu wcisnąc 180 ml mleka wieczorem a teraz nic z tego nie wychodzi i budzi się dwa razy a kilka razy się tak dosyć kręci i ja się oczywiście budzę , nakrywam go bo rozkopany , daję smoka bo sam to on go umie wyciągnąć a podać sobie już nie jak sugerują w książce.Jestem cholernie niewyspana , bolą mnie plecy i kark od ciągłego podnioszenia głowy i patrzenia na małego ![]() Ale dzisiaj obniżam łóżeczko i zaczynam "tresurę" jak to Sponsa mówi ![]() zobaczymy jak to z tym będzie .Rano dzisiaj też po zjedzonej O DZIWO kaszce malinowej usnął sam trichę rykolił ale trzymałam go za rączkę i się uspokajał i usnął CZY KTÓRAŚ UŻYWA ŚPIWOREK DO SPANIA DLA DZIECKA? I JAK SIĘ SPRAWDZA? bo chyba muszę zakupić na zimę A u nas znowu leje
|
||||||||
|
|
|
#642 |
|
Zakorzenienie
|
Witajcie dziewczynki
Zanim Was nadrobię mała relacja z samodzielego spania. Moja Zosia wczoraj trochę była marudna i miała temperature prawie 38. Mój Tż stwierdził że to chyba nie jest dobry czas na eksperymenty. Ja twardo że zawsze jakaś wymówka się znajdzie i powiedziałam że jak mała będzie bardzo marudziła to jej jeszcze odpuszczę. Temp. trochę spadła i zrobiliśmy kąpiel, dostała mleko "na dobranoc" bo myślałam ze dłuzej pośpi (koń myślał i zdechł ). Chwilkę poleżała na moich rękach, potuliłyśmy się i odłożyłam do łóżczka, sok do buźki i pa,pa. Odeszłam na bezpieczną odległość tak żeby mnie nie widziała i nie słyszała. Połakała, popiszczała, wzywała kilka razy (krzyk i kaszel). Wypluła smoka więc podeszłam, dostała go raz jeszcze i całusek w nosek i znowu wyszłam. Jak trzeci raz wypluła to dałam spokój i smoka już nie dostała. ały proces trwał chyba 15 min. Dziecię zasnęło . Spała sobie spokojnie do 23.30 (głód) Dostała cycorka, chwię potuliła i odłożyłam do łóżeczka. Trochę awantury było ale zasnęła. Takie jedzenowe pobódki były jeszcze 2. Kilka razy potrzebowała smoka. Tak sobie spała we własnym wypasionym łóżeczku do 7 rano.Teraz też śpi (sama zasnęła). Mam nadzieję że to nie było jdrazowe i teraz będzie już co noc spała sama . Na 11.30 idziemy do lekarza. Wprawdzie nie ma już temp ale kaszle i kicha. Muszę sprawdzić co się dzieje
|
#643 |
|
Wtajemniczenie
|
Ferrou ja najchętniej wzięłabym szaro-pomarańczowe ale też nie ma
![]() Mrowak to raczej jest taki najzwyklejszy kubek ... nie wiem co to ten 360stopni ![]() O kurcze madzia ... może powinnaś iść do lekarza... porobić Małemu jakieś badania czy coś. Ja chyba bym się wybrała ..
|
#644 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Będąc kiedyś u niej na kawie , mały miał wtedy tez coś ok . 3 lat wlazł na stół wsadził nogi do tależa zciastem i zaczął paćkać tymi nogami a ona nic na to ,kubek z kawą musiałam w garści trzymać ---------- Dopisano o 09:40 ---------- Poprzedni post napisano o 09:36 ---------- Izazula ![]() gratuluję początku sukcesu.Myślę ,że jak dziecko trochę popłacze to nic mu się nie stanie , oczywiście też nie zamierzam dopuścić żeby mały ryczał nie wiadomo jak tym bardziej że miał tendencję do zanoszenia się. Co prawda wczoraj rano ryczał długo ale to nie był aż taki nie wiadomo jaki ryk bardziej taki prosząco błagający na przemian ze szlochem a dzisiaj już krócej. ---------- Dopisano o 09:41 ---------- Poprzedni post napisano o 09:40 ---------- Megi a wy zdrowiejcie tam |
|
|
|
|
#645 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() darusia a wiesz?tak sobie pomyślałam,że skoro macie tam mieszkac jeszcze parę lat to może zróbcie z tej jednej łazienki jakiś malutki pokoik? reszcie pózniej odp,idę,bo mała krzyczy,że chcę jesc
|
|
#646 |
|
Wtajemniczenie
|
anakazar powiem Ci że jeszcze nie wiem jak Go skutecznie oduczyć jedzenia w nocy
Moja szwagierka swego syna po prostu nie karmiła jak się budził i wchodziła co tyle czasu jak w tabelce I mając 7 miechów spał 20-8 bez przerwy. Mój przebudza się koło 1-2 ale wtedy nie wstaje do Niego, chwilę się powierci i zasypia, ale o tej 3:30-4 to już awantura na całego o jedzenie i nie mam pomysła jak to przeskoczyć ...libra mój Marcel śpi w śpiworku, ale póki co rzadko... najczęściej ma body na krótki i pajaca i bez przykrycia śpi. On jest piecuch straszny i dzisiaj w nocy jak spał w śpiworku (takim cienkim bawełnianym) to miał całą głowę mokrą ... Ale myślę że w zimniejsze noce sprawdzi się jak najbardziej Marcel się strasznie wierci, więc kocyk często miał na głowie
Edytowane przez Gmyrelka Czas edycji: 2010-09-16 o 09:59 |
|
|
|
#647 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja koleżanka jedną córę karmiła 3 lata a druga ponad 2 i obie kilka razy w roku są na antybiotykach. Ja byłam karmiona cycem do roku i ciągle chorowałam a moja starsza siostra była na krowim (takie kiedyś dzieci jadły) i zdrowa jak rydz. Niektóre mleka modyfikowane maja probiotyki
|
|
#648 |
|
Zakorzenienie
|
libra to super że o Tobie się udało i kurcze zastanawiam się nad tym samym co Ty
ja w sumie byłam mile zaskoczona,że tak szybko nam poszło-myślała,że będzie dużo gorzej. Jeśli chodzi o "tresure"to mam takie samo zdanie jak pop i libra,dziecko jak trochę popłaczę to nic się nie stanie,a jak dzięki temu naucze małej zasypiania to myślę,że warto.Ja mniej nerwów strace,mała się nauczy i będziemy zadowolone. Zresztą dziecko,mąż musi znac pewne zasady,każde wiedziec powinno co wolno,a czego nie. Męża"wytresowałam"to i mała nie wejdzie mi na głowe hehe
Mój najpiękniejszy uśmiech "Kiedy decydujesz się na dziecko,zgadasz się,że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem"Katharine Hadley Edytowane przez anakazar Czas edycji: 2010-09-16 o 10:13 |
|
|
|
#649 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jakie bebiko podajesz 1 czy 2 ? ja podawałam bebiko 1 a od paru dni przeszliśmy na NAN 2 bo mały mało przybiera po tym bebiku cenowo podobnie o 1 zł droższe np. w biedronce sprawdziłam skład i nan jest wartościowsze
|
|
#650 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do "tresury" to zgadzam się. Jak dziecko ma się uczyć zasad jak nie będziemy konsekwentni ? Wolę trochę tresury (jak zwał tak zwał) mimo wszystko. Przedszkole nie załatwi problemu za rodziców. Podejrzewam że ta mała będzie uczęszczała do kilku przedszkoli no chyba że stanie się cud. Nie widzę szans powodzenia jeżeli w domu dziecko rządzi a w przedszkolu ma się podporządkować ogólnie panującym zasadom.
|
|
#651 |
|
Zakorzenienie
|
my tez
|
#652 |
|
Wtajemniczenie
|
My też
Nad ranem koło 6 jak On już"wstaje" to Go do siebie bierzemy i On jest przeszczęśliwy z przytulasów porannych ja odkładam Go sumiennie do łóżeczka od 1 doby życia - już w szpitalu zaczęłam W domu jak budził się 10 razy w nocy to 10 razy wstawałam karmiłam i odkładałam ![]() A ta tresura to super sprawa. Jak tylko widzę że trze oczy to wkładam Go do łóżeczka, daję całusa i syna nie ma I powiem Wam że teraz jak próbuję Go czymś zainteresować jak jest śpiący to jest wściekły jak osa. Domaga się baaaaardzo intensywnie swojego łóżka więc chyba Mu tam dobrze
Edytowane przez Gmyrelka Czas edycji: 2010-09-16 o 10:27 |
|
|
|
#653 |
|
Zakorzenienie
|
izazula trzymam kciuki za Zosię
|
#654 |
|
Zakorzenienie
|
grymelka ja poczekam aż mała skończy 5 miesiąc i chyba zacznę tak samo robic-po prostu jak się obudzi to zgodnie z tabelą,bo Nina tylko dzisiaj obudziła się naprawdę głodna,bo zjadła od razu wszystko,a tak ostatnio przez parę dni pojadła 40ml i bawic się chciała...
mała się nauczyła obraca i robi to non stop,nawet po jedzeniu jak ją położe to siup na brzuszek i jak nie zauważe i jej nie gibnę na pleci to ulewa już nawet zapomniała,że pełzac potrafi,bo cały czas tylko obroty
|
#655 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:32 ---------- Poprzedni post napisano o 10:30 ---------- moj od wczoraj pełza i w końcu ssie paluchy u stóp ![]() ---------- Dopisano o 10:33 ---------- Poprzedni post napisano o 10:32 ---------- ide sprzatac mam straszyny syf w domu a o 14 mam gości wstyd Anka wstyd
|
|
#656 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Jeszcze kicia Ci zastała![]()
|
|
#657 |
|
Wtajemniczenie
|
anakazar mój cycusiowy więc może nieco później załapie to nocne spanie
Moja szwagierka nastawiała się na masakrę. Podobno do 2 tygodni to może trwać, ale trzeba to przetrwać ... a Jej Max już drugiej nocy jedzenie miał w nosie i 12h śpi
|
#658 |
|
Zakorzenienie
|
libra777 - moja śpi w śpiworku od 3 tygodni. Ona w nocy "chodzi" po coałym łóżeczku i nie ma szans jej czymkolwiek przykryć. Wsadziliśmy więc ją do śpiworka i teraz dalej przewala się po całym łóżeczku ale w śpiworku.
|
#659 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a my z tztem wymyslilismy sobie ze jak trzeba bedzie sie z tad wyprowadzic to sprzedamy mieszkanie to co ja mam w miescie <moi rodzice maja i sie godza na sprzedanie bo maja dwa duze > w kamienicy mamy dzialke budowlana tutaj u nas na wiosce i wybudujemy domek Cytat:
8 rano - 150 mleka butla 12 cycusie obydwa tez cos kolo 120-150 13 sloiczek z zupka < narazie jest to jarzynki plus kroliczek lub same jarzynki> 14 cycus jak wyzej 16 cycus 17 sloiczek z owockami 18 cycus 20 butla i tutaj zalezy jaki ma dzien ale zjada od 180 do 210 < je z przerwa 5 minut odpocznie pozniej przysnie a ja jej reszte daje butli > 24 cycus < czasem butla 150 > i pozniej jest co 2 godziny cycus 2,4,6 cycus i tak od nowa a w miedzy czasie dostanie ciasteczko a ostatnio jak bylam u mamy to nie chcialo mi sie biec do sklepu po sloiczek i oskrobalam jej lyzeczka jabluszko kurcze jak ona je wcinala az krzyczala zeby dawac jej szybciej nie nadanzalam skrobac Cytat:
![]() moja Luśka spi sama w lozeczku po kapieli ja tam odkladam Tz albo ja dajemy jej reke i ona zasypia a jak marudzi przy mnie to daje dyda i wychodze ona spiewa krzyczy nie placze ale po chwili <5-10 minut> wracam wkladam dyda do buzi i ona sekunda i zasypia a tutaj cos o spiworkach http://forum.gazeta.pl/forum/w,1017,...worku.html?v=2 ja swoja zadko wkladam do spiworka przewanie ja kolderka nakrywam teraz i dwa rogi pod materac by sie nie przykryla nia a ja mam dylemat zas dlua czerwona z gorsetem balowa spodnica i szalem do tego czarne buty czy bioala krociutka lekko marszczona <zakupilam wczoraj no nie moglam sie jej oprzec jak na manekinie wygladala > do tego czarny zakiet i czarne buty sukienki w zalacznikach no i jaka fryzura ??kurde ale ja ostatnio jestem niezdecydowana przytylam 8 kg ![]() i mam jeszcze jedno pytanie czy macie juz kombinezony na zime ?? ja kupilam wczoraj jednoczesciowy z bucikami i rekawiczkami ale nie wiem czy nie lepszy bylby dwu czesciowy a wy jakie bedziecie kupowac ?? i czy kupujecie takie na styk zy wieksze ja wzelam troszke wiekszy bo na 86 o jeden rozmiar wiekszy chyba do zimy duzo Luska nie urosnie
|
|
#660 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:24.

a jednak kobieta zmienną jest

akurat z numerem 6600201. W tv mówią że nie wiadomo czym jest skażony, i jakie mogą być efekty uboczne
jajecznica na śniadanie, i co najważniejsze umyłam bez ptoblemu, bez skrobania, tylko przetarlam gąbeczką, i to tą miękką stroną. Oj coś czuję że dzisiaj naleśniki będą z twarogiem,owocami, polewą i bitą śmietaną