3trymestr już nam leci,rosną brzuszki a w nich dzieci-mamy listopadowo-grudniowe,cz.V - Strona 57 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-09-18, 12:54   #1681
kotek81
Zakorzenienie

Dot.: 3trymestr już nam leci,rosną brzuszki a w nich dzieci-mamy listopadowo-grudniow

Cytat:
Napisane przez margaryt Pokaż wiadomość
Dzień dobry,
parę dni mnie nie było i tyle stron, nie do nadrobienia Przez cały tydzień gonitwa po sklepach budowlanych i kupowanie materiałów do remontu. Nic nie odpoczęłam na zwolnieniu. Na dodatek od 2 dni brzuch mnie ciągnie po prawej stronie, nie wiem co to może być?
Mam do Was pytanie odnośnie wyników po obciążeniu glukozą. Odebrałam wczoraj wyniki i po godz. mam 100, a po 2 godz. mam 106. Czy to prawidłowe wartości?
Rozumiem, że było 75gr glukozy?
Z tego co pamiętam po godzinie jest do maks 180 a po dwóch do 140.
Cytat:
Napisane przez Ishka Pokaż wiadomość
Witam kobietki

My wczoraj juz trzeci raz pakowaliśmy torbę do szpitala...zadzwoniła ciocia i mowila zeby spakowac i przyjechac,zbada mnie lekarz i stwierdzi czy musze sie polozyc w ich szpitalu czy moge doczekac porodu w domu.No i pojechalismy zbadał mnie i na szczescie nie musiałam zostac!! NIe jest tam w srodku u mnie za dobrze ale ciąża juz na tyle duza ze moge w razie czego rodzic sobie zrobil usg maly nie tak mały bo wszystkie wymiary powychodziły na ok 37-38 tydzien heh ale niestety nie zdazyl nam wydrukowac tej karteczki gdzie pisze ile wazy ale rusza sie o wiele mniej niz jeszcze tydzien temu wiecmoge sądzić ze jest juz spory
Mam juz odstawiać Fenoterol i moge sie spodziewać że krótko po odstawieniu sie cos ruszy...

No wiec siedzimy w domku i czekamy na rozwój akcji

A teraz ide powiesić ostatnie wyprane pranko małego i zabieram sie za prasowanie i ubranie łóżeczka

Kootek cos czuje ze Michałka bedziesz mieć lada dzień w domku ucałuj go od ciotek wizażowych mocno

Także miłego dzionka Wam życze dziewczynki
No, no - to już niedługo pewnie przywitamy kolejnego wątkowego maluszka
Cytat:
Napisane przez lisek15 Pokaż wiadomość
Dla mnie najlepszym sposobem na rozładowanie emocji(przed ciążą ) były ćwiczenia albo sprzatanie domu. Jedno i drugie pożyteczne. Teraz na chwilę obecną nie realne

A jak mogę się pochwalić to dzisiaj rozpoczęliśmy 30 tc
Albo lampka wina

Gratuluję
Cytat:
Napisane przez Anecka Pokaż wiadomość
No wlasnie a jak dziecko na nietoperka jest ulozone to pod zebrami centralnie czujecie kopniaki? Zastanawiam sie jak jest moja ulozona, bo ja czuje szturchniecia w prawym boku i jednoczesnie (ja tak to sobie wmawiam) z lewej strony bardziej na dole, tak jakby sie dziecko prostowalo no nie wiem
Ja chce wiedziec jak jest ulozone moje dziecko !
Ja od samego początku czuję ruchy praktycznie tylko i wyłącznie po bokach - niezależnie w jakiej mała jest pozycji Teraz jest główką w dół i nadal ją czuję po bokach
Cytat:
Napisane przez kretencja Pokaż wiadomość
Ja jutro kończę 29tc

Mąż zadzwonił, że będzie o 12, więc się szykuję pomału do wyjścia. Pojedziemy do tego komisu Chociaż pogoda się schrzaniła, ale trudno. Jak dziś tego nie załatwimy, to już nie wiem kiedy.

Do zobaczenia później.
no to udanego polowania na wózek
Cytat:
Napisane przez sanderinka Pokaż wiadomość
czesc

idem do sklepu bo pączka

ile wy kupowałyście ubranek bo ciągle pierzecie ?? takie nowe ze sklepu tez trzeba prac??
A ja wcinam jabłuszko

Wszystkie ciuszki piorę
Cytat:
Napisane przez apoolonia Pokaż wiadomość
kiedyś pracowałam w trakcie studiów w odzieżowym i córki właścicielki co tydzień brały jakiś ciuch a potem oddawały
pytań brak
kotek81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-18, 13:02   #1682
lisek15
Zakorzenienie

Dot.: 3trymestr już nam leci,rosną brzuszki a w nich dzieci-mamy listopadowo-grudniow

Kotek winko również. Choć teraz nie pamiętam jak smakuje

skalpel:4
skalpel 2:1
kiler:1
biegi;1
siłownia:4
boczki:4

Odchudzanko
70,2 - Cel I (67 ) 65,7 - Cel II (63) - Cel III (60) - Cel IV (58)
Kiedy to będzie??
lisek15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-18, 13:07   #1683
kotek81
Zakorzenienie

Właśnie wysłałam maila w sprawie łóżeczka - ciekawe ile czasu zajmie im odpisanie i przede wszystkim co napiszą

Niedawno mój brat miał sytuację, że kupił przez all nawigację samochodową - w ogóle nie dało się jej włączyć więc zadzwonił do gościa w tej sprawie a ten do niego z tekstem, ze jak mu się coś nie podoba to niech się zgłosi do rzecznika praw konsumenta co się dzieje z ty6mi ludźmi ostatnio

---------- Dopisano o 13:07 ---------- Poprzedni post napisano o 13:06 ----------

Cytat:
Napisane przez lisek15 Pokaż wiadomość
Kotek winko również. Choć teraz nie pamiętam jak smakuje
Ja liczę na to, że jeszcze maksymalnie pół roku i sobie przypomnę
kotek81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-18, 13:11   #1684
apoolonia
Rozeznanie

a mi się chce ginu z tonicem haahahahah

jakiś alkoholik się ze mnie zrobił bo przed ciążą ot nie byłam amatorką
apoolonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-18, 13:15   #1685
Gustawek
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Weronisia Pokaż wiadomość
Hej kobietki

Mój mały dalej leży nie tak jak trzeba.
Jak ja się boję, że mój mały się okręci pępowiną!
Leży dalej w poprzek brzucha, ale robi takie wygibasy, że normalnie się o niego boję.
Mam nadzieję, że jednak nic mu nie będzie.

Kobietki czy Wam też się ciężko oddycha? Ale tak bardzo ciężko, że aż robi się słabo?
Bo ja leżąc czuję, że zaczyna mi się kręcić w głowie.
Nie wiem jak już mam leżeć.
Powinnam na lewym boku, to wtedy łatwiej mi się oddycha. Ale leżąc na boku bardzo dokucza mi nerka. Ona nie boli tylko wtedy gdy leżę na plecach i to całkiem płasko. No i wtedy robi mi się aż słabo, serce mi kołacze jak oszalałe...
Już nie wiem jak mam leżeć....
Weronisia, ja tak mam, nie mogę w ogóle leżeć na wznak, a nawet prosto siedzieć.Zaraz robi mi się słabo jakbym miała zemdleć. Niedawno na usg miałam problem bo po 5 minutach miałam już ciemno przed oczami, dobrze że krótkie było.To chyba kwestia ułożenia dziecka i nacisku macicy na żyłę wrotną.
Gustawek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-18, 13:18   #1686
Aliszcze
Zakorzenienie

Ishka, to mamy kolejną mamę tuż przed godziną zero trzymam kciuki, by wszystko przebiegło po Twojej myśli

ja też dziś źle spałam, na lewym boku jak leżałam, to łopatka mnie bolała, jak na plecach to trudniej mi się oddychało, został tylko prawy bok, ale ile godzin można na jednym boku spać ech

zmykam na obiad

Joasia przyszła na świat 19.12.2010- jest naszym cudem

http://www.suwaczki.com/tickers/km5skrhmyifedqdn.png

nadzieja umiera ostatnia.....
Aliszcze jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-18, 13:22   #1687
sanderinka
Zakorzenienie

Ishka no to czekamy na wieści

mężuś i żonusia

[*] Sewerynek[*]
[*] Jarek[*]

sanderinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-18, 13:27   #1688
Artystka23
Dragonfly

Niech to szlag,pomalowalam przed chwila kaloryfer farba olejna i padlam to nie bylo zbyt madre
Stary 2010-09-18, 13:29   #1689
lisek15
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kotek81 Pokaż wiadomość
Właśnie wysłałam maila w sprawie łóżeczka - ciekawe ile czasu zajmie im odpisanie i przede wszystkim co napiszą

Ja liczę na to, że jeszcze maksymalnie pół roku i sobie przypomnę
Ja bym zrobiła taka aferę,że odechciało by się im. Przecież nie zrobiłas zakupów za 1zł, tylko za znacznie większą.
Już nie mogę się doczekać aż zacznę wszystko jeść. Ale chyba jeszcze zostało do tego momentu.

Cytat:
a mi się chce ginu z tonicem haahahahah

jakiś alkoholik się ze mnie zrobił bo przed ciążą ot nie byłam amatorką
Ja mam ochotę na piwo, a przed ciążą nie piłam, bo mi nie smakowało.

biegi;1

Odchudzanko
Kiedy to będzie??
Stary 2010-09-18, 13:31   #1690
apoolonia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Artystka23 Pokaż wiadomość
Niech to szlag,pomalowalam przed chwila kaloryfer farba olejna i padlam to nie bylo zbyt madre
chcesz się zatruć?
Stary 2010-09-18, 13:39   #1691
Agatkia
Zadomowienie

Cytat:
ale ile dokładnie waży? nie martw się moja to też gigant
ale lekarz mówi że wszystko ok
Apoolonia, a ile waży Twoje dzieciątko?
Agatkia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-18, 13:39   #1692
Artystka23
Dragonfly

malowalam przy otwartych oknach i nigdy wczesniej nic mi to nie robilo
Stary 2010-09-18, 13:44   #1693
lisek15
Zakorzenienie

Artystka też uważam,że to nie rozsądne Nie maluj już może więcej

Uciekam trochę przymknąć oczy Mam nadzieję,że nadrobię później.

biegi;1

Odchudzanko
Kiedy to będzie??
Stary 2010-09-18, 13:44   #1694
Anecka
Zakorzenienie

Mnie tez czeka malowanie kaloryferow, ale nie bedziemy olejakami malowac raczej.
Choc malowalismy zawsze olejna i nie smierdzialo

Cholera ja sie z kolei nawdychalam lazienkowych specyfikow, wyszorowalam muszle kaczką no i sprobowalam w koncu octem z woda umyc kabine i co? GORSZE wyszly zacieki. Nie mam juz sil

Zupka sie gotuje to pojde pozbierac pranie z dworu zaraz tz przyjedzie.

Aneckowo

metal gora - 06.02.2012
metal dol - 12.06.2012
Anecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-18, 13:44   #1695
apoolonia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Agatkia Pokaż wiadomość
Apoolonia, a ile waży Twoje dzieciątko?
w 25 tc ważyła 1, 090

dodam że w 21 tc mała była większa o dobre 3 tygodnie
Stary 2010-09-18, 13:52   #1696
sanderinka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Anecka Pokaż wiadomość
Mnie tez czeka malowanie kaloryferow, ale nie bedziemy olejakami malowac raczej.
Choc malowalismy zawsze olejna i nie smierdzialo

Cholera ja sie z kolei nawdychalam lazienkowych specyfikow, wyszorowalam muszle kaczką no i sprobowalam w koncu octem z woda umyc kabine i co? GORSZE wyszly zacieki. Nie mam juz sil

Zupka sie gotuje to pojde pozbierac pranie z dworu zaraz tz przyjedzie.

u nas juz malowane ale ja zostałam wygoniona na czas malowania zeby nie wdychac

mężuś i żonusia

[*] Sewerynek[*]
[*] Jarek[*]

Stary 2010-09-18, 14:02   #1697
apoolonia
Rozeznanie

Agatkia

powiedz jak się czujesz?
i co z pracą postanowiłaś?
Stary 2010-09-18, 14:08   #1698
melabn
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Artystka23 Pokaż wiadomość
powinnas dostac lanie za to
melabn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-18, 14:52   #1699
sereniti
Zakorzenienie

właśnie
sereniti jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-18, 16:01   #1700
kretencja
Zakorzenienie

Artystka, lanie Ja się chowam w innym pokoju z otwartym oknem, jak mąż maluje. Żeby samej malować to by mi do głowy nawet nie przyszło

A my oczywiście - mogłam to przewidzieć - nic nie kupiliśmy i jeszcze się bardzo pokłóciliśmy po drodze. Jak ten remont się nie skończy rozwodem (chyba przez remont mamy taki poziom stresu), to będzie znaczyło, że wytrzymamy wszystko

Idę umyć łazienkę na pocieszenie

---------- Dopisano o 16:01 ---------- Poprzedni post napisano o 15:02 ----------

Uch, ale się napracowałam Ale chociaż łazienka błyszczy, a mnie się trochę humor poprawił.

RAZEM OD 5.03.2000.

Optymista uważa, że świat stoi przed nim otworem. Pesymista... wie, co to za otwór

TYMEK - 26.11.2010
kretencja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-18, 16:04   #1701
Artystka23
Dragonfly

mi tez remont zaczyna bokiem wychodzic,tym bardziej ze siedze jeszcze w malym pokoiku "ozdobionym" gratami babki,zabraklo mi kartonow na jej *******y a tz jakos sie nie kwapi by po nie pojechac nie cierpie marnotrawienia czasu,urodze mu tu to bedzie mial za swoje
Stary 2010-09-18, 16:37   #1702
bela14
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez mallinka Pokaż wiadomość
Sanderinka ja na pewno wszystko upiorę-przynajmniej będę wiedziała od czego jest uczulenie a poza tym w sklepie różni ludzie macają te ubranka i chciałabym żeby wszystko było świeże i pachnące

a ja znowu piekę szarlotkę-ostatnia w godzinę znikneła
rosnę w oczach...

pytam TZta co dzis na obiad, a on: SZARLOTKA
Mallinko-bardzo proszę o przepis,morze byc na priv
bo od paru dni mi sie marzy a moja jakaś nie udana blee...
mnie dalej brzuch po bokach boli
bela14 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-18, 16:57   #1703
KarolinaB
Raczkowanie

Cześć dziewczyny, ja w szpitalu ;/// zyskałam dzisiaj dostęp do neta, więc melduję, że trafoiłam tu w czwartek, z powodu prawdopodobnie lekkiej grypy zołądkowej, wymioty i biegunka spowodowały twardnienie brzuszka co 2-3 minuty a to był dla mnie sygnał, że trzeba jechac do szpitala (a torba niespakowana ;/) zostawili mnie z miejsca, KTG wieczorne nie zapisało skurczy, ale poranne juz tak i z miejsca dostałam zastrzyki na rozwój płucek u dziecka, luteinę dowcipnie i leżenie absolutne. Zaciskam nogi, ale najdziwiniejsze jest to, że brzuszek teraz juz oczywiście mniej twardnieje, ale nie twardnieje wcale, jak siedzę na łóżku albo idę do toalety. Za to przy próbach położenia się w ciągu dnia, niezależnie od pozycji, nie podoba sie i robi sie od razu twardy. Nauczyłam dziecko podczas pracy biurowej do siedzenia i tę pozycje widocznie lubi najbardziej Mam nadzieję, że szybko wyjdę.

Sorry, dziewczyny, nie nadrobiłam was, może teraz woieczorkiem uda mi sie doczytać co się u was dzieje. Wybaczycie?
KarolinaB jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-18, 17:03   #1704
mallinka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez bela14 Pokaż wiadomość
Mallinko-bardzo proszę o przepis,morze byc na priv
bo od paru dni mi sie marzy a moja jakaś nie udana blee...
mnie dalej brzuch po bokach boli
Proszę bardzo:

SZARLOTKA

kruche ciasto:
0,5kg mąki
12dkg cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
cukier waniliowy
0,25kg margaryny
2 łyżki śmietany
4 żółtka (białka zostawić na pianę)

Zagnieść ciasto, 1/3 odłożyć do zamrażalnika a pozostałym wyłożyć blachę, łącznie ze ściankami do ok 1/3wysokości. (blacha posmarowana masłem i wysypana bułką tartą).
Wstawić na ok20min do nagrzanego piekarnika (180stopni).

Dżem:
1,5kg jabłek (ja robię z 5 dużych)
cukier do smaku
cukier waniliowy
kilka kropli zapachu pomarańczowego

Ugotować, posłodzić do smaku, wyłożyć na upieczone kruche ciasto-na równo z brzegami.
Posypać ok 3 łyżkami bułki tartej, na to wyłozyć sztywną pianę (ubitą z pozostałych białek i cukru pudru).
Na wierzch zetrzeć na tarce, na dużych oczkach, resztę ciasta z zamrażalnika. Wstawić do piekarnika na ok 20min-do zarumienienia na złoto
Gotowe!

Smacznego

---------- Dopisano o 17:03 ---------- Poprzedni post napisano o 17:00 ----------

Karolina trzymaj się dzielnie mam nadzieje że szybko wrócicie do domku trzymam kciuki i mocno zaciskaj nogi

ur. - 28.12.2010 - 4530g, 59cm

mallinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-18, 17:16   #1705
niebieskaa
Rozeznanie

Znowu nadrabiam na raty, ale końca nie widać...... chciałam sie przywitać chociaż

Irsin, Lutien -godzina zero się zbliża

Cytat:
Napisane przez M25 Pokaż wiadomość
niebieskaa, o rany Ja to mam codziennie wieczorem nie mogę przez to spać, zasypiam codziennie około 01:00 w nocy... Pomaga mi tylko pożądny masaż zrobiony przez męża, ale nie zawsze mu się chce...

P.S. Dostałam dzisiaj bukiet czerwonych róż od męża... tak bez okazji... sweet
Codziennie?Kurcze, ja mam to za jakiś czas a i tak nie mogę wytrzymać, tez prosiłam tż o wymasowanie i jako tako było-okropne uczucie, sama nie wiem skąd to się bierze

Cytat:
Napisane przez anankee Pokaż wiadomość
Nie było mnie kilka dni na wizażu a tu tyle stron do nadrobienia

Ale pochwalę się, co mnie tak pochłonęło znalazłam nowe hobby
Moja osobista robota: koszyczek metodą origami modułowego, i różyczki z krepiny
Ładne

Cytat:
Napisane przez kretencja Pokaż wiadomość

Co do spania, to ja prawie zawsze zasypiam na lewym boku (z poduszką "kojec"), ale - o dziwo! - ostatnio budzę się często na plecach! Dosyć dziwne to jest, bo przed ciążą bardzo rzadko zdarzało mi się spać na plecach. A teraz przez sen się przekręcam i nawet nie jest mi specjalnie niewygodnie. No ale podobno wtedy mniej tlenu może dochodzić do dziecka, więc jak się tak obudzę to wracam na bok
Ja podobnie, ostatnio z 10 razy się budzę w nocy właśnie na plecach i potem zaraz na boczek a za chwilę się budzę i znowu na plecach nie wiem czemu
niebieskaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-18, 17:16   #1706
sanderinka
Zakorzenienie

KarolinaB za wszybkie wyjście ze szpitala i zaciskaj nogi

mężuś i żonusia

[*] Sewerynek[*]
[*] Jarek[*]

Stary 2010-09-18, 17:21   #1707
Aliszcze
Zakorzenienie

Karolina, ściskam kciuki za ściskanie nóg trzymaj się i wracaj prędko do domu
Mallinka, pozwoliłam sobie zapisać na kompie Twój przepis, teraz sezon zaczyna sie na jabłka, to pewnie upiekę

Joasia przyszła na świat 19.12.2010- jest naszym cudem

http://www.suwaczki.com/tickers/km5skrhmyifedqdn.png

nadzieja umiera ostatnia.....
Aliszcze jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-18, 17:21   #1708
79 Marta
Wtajemniczenie

KarolinaB
dziewczyny, nie wyrabiam- jestem tak zmęczona w dzień, że zasypiam na stojąco, nie potrafię funkcjonować zupełnie. Staram sie powstrzymywać, ale się NIE DA. Potem w nocy gapie sie w sufit, Echh... W poniedziałek zaczynam 34 tc, więc juz coraz bliżej Potem to niespanie nocne będzie miało jakiś sens
Stary 2010-09-18, 17:31   #1709
melabn
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez KarolinaB Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny, ja w szpitalu ;/// zyskałam dzisiaj dostęp do neta, więc melduję, że trafoiłam tu w czwartek, z powodu prawdopodobnie lekkiej grypy zołądkowej, wymioty i biegunka spowodowały twardnienie brzuszka co 2-3 minuty a to był dla mnie sygnał, że trzeba jechac do szpitala (a torba niespakowana ;/) zostawili mnie z miejsca, KTG wieczorne nie zapisało skurczy, ale poranne juz tak i z miejsca dostałam zastrzyki na rozwój płucek u dziecka, luteinę dowcipnie i leżenie absolutne. Zaciskam nogi, ale najdziwiniejsze jest to, że brzuszek teraz juz oczywiście mniej twardnieje, ale nie twardnieje wcale, jak siedzę na łóżku albo idę do toalety. Za to przy próbach położenia się w ciągu dnia, niezależnie od pozycji, nie podoba sie i robi sie od razu twardy. Nauczyłam dziecko podczas pracy biurowej do siedzenia i tę pozycje widocznie lubi najbardziej Mam nadzieję, że szybko wyjdę.

Sorry, dziewczyny, nie nadrobiłam was, może teraz woieczorkiem uda mi sie doczytać co się u was dzieje. Wybaczycie?
trzymajcie sie jak najdluzej w dwupaku
melabn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-18, 17:47   #1710
Agatkia
Zadomowienie

Cytat:
Agatkia

powiedz jak się czujesz?
i co z pracą postanowiłaś?
Dzięki, ze zapytałaś Czuję się średnio bardzo. Biorę duomox już 6 dzień, ale żeby była jakaś znacząca poprawa to nie powiem. Dalej smarkam i kaszle. Wajlonis wystawił mi zwolnienie do końca przyszłego tygodnia, w ogóle dyskusji nie było. Mąż uważa, ze już nie powinnam wracać do pracy i mamy z tego powodu trochę spięć. A ja psychicznie siadam- bo po prostu nie cierpię nie pracować. Siedzę od 6 dni zamknięta w 4 ścianach, i ani na kawę do mamy czy koleżanki, ani z psem na spacer. Ześwirować można. Dobrze, że dopochwowe chociaż przyniosły mi sporą ulgę.

To Twoja dziewczyneczka rzeczywiście duuuża Mój Wojtuś pod koniec 26 tygodnia ważył 1,050, więc też chyba duży
Agatkia jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości