|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1741 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Maleństwa majowo-czerwcowe 2010 i ich mamusie przebojowe. :-) cz. II
Cytat:
Też pojemy. Cukinię też zamierzam podać, tę młodą, wąską taką jak ogórek. Ja bardzo lubię, może i mały polubi. |
|
|
|
|
#1742 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Powody niejedzenia: - podejrzewałam zęby ale ponoc jeszcze nie choc moga go juz niezle swedziec dziąsła. Przy prawdziwym ząbkowaniu moze zdazyc sie biegunka, brak apetytu i katar. U nas własnie katar sie pojawił niestety i to mogl byc powod tego niejedzenia. - kolejny powód: nasze dzieciaczki są zainteresowane całym światem a nie jedzeniem - anemia, w wiekszosci przypadków fizjologiczna tak jak i żółtaczka. U nas jest bardzo niski poziom żelaza i słaba hemoglobina a to tez wpływa na apetyt. Zrób badania morfologii, żelaza i moczu. Ja karmie go czasem z góry, jak lezy na wyzszej poduszce, wtedy wierzga nogami rekami ale cos zawsze wypije. To tyle z mojego doswiadczenia. A przede wszystkim nie poddawaj sie jesli chodzi o karmienie piersią! Ja juz tez bylam skłonna podac mleko modyfikowane ale powoli wychodzimy na prostą. Tak jak pisałam są lepsza i gorsze dni.
|
|
#1743 |
|
Zakorzenienie
|
Daniel odwraca się już w sekundę.
Szkoda tylko, że robi to wyłącznie przez prawe ramię. ![]() I tylko z pleców na brzuch. |
|
|
|
#1744 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja karmię piersia i też jem wszystko. a mimo to pojawiła sie wysypka. Dobzre, ze mi przypomniałaś o cukinii, może zakupie dzisiaj( uwielbiam cukinię!), zagotuję i dam malemu na spróbowanie. |
|
|
|
|
#1745 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja nie lubię cukinii, ani dyni.. ani wogle większości rzeczy ktorych podaje Blance ![]() Więc mam nadzieje że ona chociaż nie będzie wybrzydzać
|
|
|
|
|
#1747 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co dziwne, Wojtek je srednio co 2,5 - 3 godziny, z obydwu piersi, bardzo krótko ssie - ok. 3 minuty, jak dobzre pójdzie. Czyli 6 minut na karmienie wyłazi. I przybiera na wadze, jest ciezki jak słon. Wczorajk widziałam sie ze znajomoą - ona ma 2 miesieczne dziecko. Wzięłam jej maluch na chwilę na ręce - jak bym chciała, aby mój młody był taki lekki!!!! I ona karmi go co 1,5-2 godziny ( też tylko piersią) , a młody jej ssie prawie 45 minut. ![]() Ja bym chcyba sie poddała, gdybym miała tak karmić. ---------- Dopisano o 10:45 ---------- Poprzedni post napisano o 10:44 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#1748 |
|
Wtajemniczenie
|
szaja- aleeee magnetyczne oczy....będzie hipnotyzować chłopców
![]() U nas wysypka na policzkach i na czole w dalszym ciągu...już myślałam że to wina śliny jednak, no ale chyba raczej wątpie W każdym bądź razie coś ze mną nie tak, raz płaczę jak na nią patrzę i na te jej plamy, krostki i inne pierdzioły wyskakujące...i na odwrót, bo czasem już nie wytrzymują i ryczę ze śmiechu...z mojej żyrafy natchnęła ją ta Afryka eehehe ![]() Wczoraj jak głupia latałam z centymetrem i mierzyłam plamy, bo już sama nie wiem czy jest postęp czy nie, a zawsze chociaż milimetr mniej napawał by mnie szczęściem
|
|
|
|
#1749 | |||||
|
Zadomowienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;22115958]Dzisiaj 4 miesiące kończymy.
Fotki - Agutkowe i chusta dla matko krzesno [/QUOTE]Gratki Chusta marzenie I jeszcze wszystkiego najlepszego z okazji rocznicy ślubu Cytat:
![]() Cytat:
Margo co znaczy ze sobie przy podciąganiu do siadu zupełnie nie radzi?? I jeszcze jedno czy jak Ewcia leży na boczku to ma tendencję do wyginania główki w tył robiąc rogalik?? Mój tak miał i musi mieć rehabilitację, a główka mu opadała w tył przy podnoszeniu do siadu. Jeżeli tak nie masz to się nie martw. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Śliczności [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;22167625]Dzisiaj małżon z Agu pilnie ćwiczył brzucholeżenie Efekty:[/QUOTE]Efekty widoczne od zaraz Gratki za wytrwałość ![]() Cytat:
Edytowane przez bratkab Czas edycji: 2010-09-20 o 11:00 |
|||||
|
|
|
#1750 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
dzieki za podpowiedz - zapisałam i skorzystam ![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;22167625] Ja ci powiem tak - ale to tylko moje zdanie, raczej się akurat tego nie zaleca ![]() Teoretycznie marchew i japco są najmniej uczulające. A z drugiej strony nikt nie wspomina, że oba te produkty uczulają na równi z białkiem krowim. Jako, że moja córa źle reagowała na japco i marchew, zaczęłam czytać o tym, i naprawdę mnóstwo dzieciaków jest uczulonych. Więc naprawdę nie wiem, czemu akurat to tak się poleca na początek? A można by takiego bananka na przykład - nic nas nie uczulił, smaczny. ZNACZNIE mniej uczulający jest ziemniak, więc ja jak tylko zobaczyłam uczulenie dałam małej dynię z ziemniakiem (dynia też nieuczulająca, NIGDY nie spotkałam się z uczuleniem, w necie też nikt taki się nie znalazł). I wg mnie wcale nie powinno zaczynać się od marchwi/jabłka, a właśnie od czegoś mniej uczulającego typu dynia/ziemniak/banan. Nie podawałam soków żadnych, tylko słoiczki. Najpierw podaję 1/4 słoiczka, a jeśli jest ok, to kolejny dzień leci 1/3 słoiczka. Jeśli jest uczulenie, to tak jak u nas było - małą wysypywało już w ten sam dzień, zresztą też tak wszędzie czytałam - bardzo rzadko uczulenie występuje po kilku dniach. Jeśli masz sok - rozcieńcz go z wodą, pół na pół. Te soki mimo wszystko są słodkie. UWAGA! czytajcie bardzo uważnie to, co podane w składzie na słoiczkach - sporo z nich zawiera mleko/śmietanę/masło, a np. dzieci ze skazą nie powinny tego jeść. I to są różnice między firmami - ziemniak ze szpinakiem BOBOVITY nie zawiera, ale już HIPPa owszem. To samo jest z sokiem jabłkowym - Agu uczulił właśnie w ziemniakach i szpinaku, mimo, iż tego soku niewiele tam raczej. Dzisiaj małżon z Agu pilnie ćwiczył brzucholeżenie Efekty:[/QUOTE]Niby masz racje ale jak nie podam tej np marchewki to sie nie dowiem czy dziewcze ma alergie, chyba tak jak każdej zostaje mi metoda prób i błedów -bede podawała powiedzmy po łyżeczce w odstepach paru dni i czekała na efekty - moja córa jak do tej pory nie alergiczna wiec może jedzonko sie przyjmie , tym bardziej że w rodzinie alergików brak. Agatka fajniusia ![]() Cytat:
![]() ale bedąc samej na co dzien z dzieckiem bardziej sprawdza sie szybki prysznic choc i mała tak pieknie śpi po kąpieli to może i sie kiedyś skusze![]() Cytat:
![]() moja Gabryśka odkryła że ma rączki niedługo pewnie przyjdzie czas na nóżki ![]() byłam dziś z małą oddac jej mocz do badania kontrolnego - niesamowita sprawa łapac jej siki do pojemnika ![]() badanie pokaże czy jest jeszcze bakteria w moczu - trzymajcie kciuki żeby nie było - juz nie chce jej meczyc,, 2 tyg w szpitalu na antybiotyku i 2 tyg w domu podawania jej 3- razy dziennie tabletki odkażającej , w szpitalu po badaniu było ok wiec mam nadzieje że bedzie już dobrze. A jeszcze musze zadzwonic na szpital i umówic sie na jedno badanie - czy nie ma cofania sie moczu do nerki - jeśli bedzie - zapowiedziane juz - kilku miesieczne leczenie wiecie co moje dziewcze od dwóch dni robi cyrk przy jedzeniu a wieczorem po kąpieli to juz całkiem nie chce jesc - nie kumam o co jej chodzi fakt przerwy robi sobie długie juz i nie wmuszam w nią cześciej ale jak juz chce to marudzi , dławi sie i wyje dopiero po chwili takich cyrków załapie i zje . mleko przestało jej smakowac czy co bo tak sie czasem zachowuje , wogóle od 3 dni cieżko mi jej dogodzic , ciągle mnie woła i tylko by sie śmiała do mnie i gadała - ok super ale jeszcze pare dni temu tak fajnie sama sie bawiła a teraz tylko by sie przytulała albo odwrotnie - żadne noszenie , żadna pozycja itp. juz czasami nie wiem czego ona chce , oczywiście meczy sie też i marudzi bo w dzien to dupa nie spanie - szkoda jej dnia i wieczorem juz jest marud na całego , dzieki bogu w nocy pieknie śpi![]() powiedzcie mi jeszcze coś na temat kaszek i kleików po co ![]() kiedy ![]() i dlaczego
|
|
#1751 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
w środę poproszę lekarkę, żeby posprawdzała małą pod kątem symetrii i napięcia mięśniowego. zdecydowaliśmy się szczepić na rotawirusy, to jest doustne. i teraz się zastanawiam, czy szczepić w ten sam dzień co 5w1. ostatnio był płacz aż do zaniesienia się, uspokajanie przy cycku i ulanie wszystkiego co wypiła. boję się, że może ulać szczepionkę, a tania nie jest... |
|
|
|
|
#1752 |
|
Zadomowienie
|
Margoś właśnie poproś. Będziesz spokojniejsza.
![]() A miałam Wam napisać - "cudowna" fizjoterapeutka z przychodni o której ostatnio pisałam powiedziała też, że dobrze że teraz zaczniemy ćwiczyć jak maluch ma 3 miesiące, bo jak ma pół roku to już trzeba więcej popracować, a termin pierwszej rehabilitacji w przychodni mamy na 10 listopada, czyli Boguś będzie miał 5,5 mies.
|
|
|
|
#1753 |
|
Zakorzenienie
|
Spróbowałam kaszy jaglanej, którą dziś zaserwuję dziecku na kolację.
Dobre to jest. Oczywiście na normalnym mleku zrobione (bebilon 1). Mimo tego, że bez cukru. Smaczna. Nie wiem tylko czy da radę przez powiększoną dziurkę Aventowskiego smoczka. Ja ciągnę, to może i on pociągnie. ![]() /Jednego spieprzyłam. Tak powiększałam, że dziabnęłam ciepłą igłą obok i dziura jak Berlin. :/ / Edytowane przez kropka75 Czas edycji: 2010-09-20 o 13:50 |
|
|
|
#1754 |
|
Zakorzenienie
|
Dzien dobry,
![]() A ja już posprzatałam poł mieszkania.Zostalo mi odkurzyć na 2piętrze,dokończyć szorować piekarnik i jak na dziś koniec. Jutro mam w planach lodowkę i okno machnąć. Olcia jest w dobrym humorze to wykorzystuje wolny czas. Nocka nawet spoko Ola budzila się o 24.00,3.00, o 5.00 dałam tylko smoczka i wstala o 7.00. Chwalę się jak moja Olcia zjada zabawki z maty. ![]() Może potem wstawie filmik ale coś kiepsko się laduje na YT Kurcze jak w zegarku co 2 h dziś karmię.Własnie się obudziła na cyca. |
|
|
|
#1755 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1756 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
ale zajada zawzięcie ![]() my po spacerze, piękna jesien się szykuje ![]() kasztany lecą na łeb i żołęzie ![]() w środę śmigamy na usg bioderek a w czwartek z wynikami do ortopedy powiem wam ze to pieluchowanie to porazka jakas........... Edytowane przez jamaicaP Czas edycji: 2010-09-20 o 15:06 |
||
|
|
|
#1757 |
|
Zakorzenienie
|
Oto Olusia na macie.
Pod koniec jest jak zjada lewka.(Jak ktoś nie chce ogladac całego.) http://s612.photobucket.com/albums/t...verter_3GP.mp4 |
|
|
|
#1758 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Darianna, Ola fajna ![]() Poszłam na spacer, dziewczę spało 2,5 h. Przyszłam do domu, nakarmiłam i jeszcze godzinę pospała ![]() Upiekłam ciasto ze śliwkami, właśnie stygnie
|
|
#1759 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1760 |
|
Rozeznanie
|
jak tu dzis spokojnie.........
|
|
|
|
#1761 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#1762 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#1763 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:13 ---------- Poprzedni post napisano o 17:12 ---------- Cytat:
Co chodzi o szyjke to jest w jednym kolorze, po umyciu wysuszam dobrze recznikiem a nastepnie smaruje kremem penaten z rumiankiem.
|
|
|
#1764 |
|
Zadomowienie
|
Śliczna zjadaczka zabawek
![]() A ja właśnie kupiłam śliwki na ciasto i zamierzam za pół godzinki piec ![]() Cisza taka, bo chyba wszystkie delektują się pięknym słońcem za oknem. Pogoda super. Moi faceci pojechali na rehabilitację, a ja im chcę zrobić niespodziankę i właśnie ciasto upiec. Potem jeszcze chlebek upiekę wieczorem. ![]() A od 27 września będzie parę rzeczy dla niemowlaków w Lidlu jakby któraś chciała.
Edytowane przez bratkab Czas edycji: 2010-09-20 o 17:19 |
|
|
|
#1765 | ||
|
Zadomowienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;22167625]U nas po hippowej śliwce ból brzuszka. Odstawiam.
Super wieści! ![]() Ale twój chłop nie dzikus No przestać słonko, nie masz wpływu na to, czy dziecko zarazisz czy nie Idzie zima, pewnie każda katar będzie miała, nasze dzieci również. Czy tam opryszczkę czy co. Ja ci powiem tak - ale to tylko moje zdanie, raczej się akurat tego nie zaleca ![]() Teoretycznie marchew i japco są najmniej uczulające. A z drugiej strony nikt nie wspomina, że oba te produkty uczulają na równi z białkiem krowim. Jako, że moja córa źle reagowała na japco i marchew, zaczęłam czytać o tym, i naprawdę mnóstwo dzieciaków jest uczulonych. Więc naprawdę nie wiem, czemu akurat to tak się poleca na początek? A można by takiego bananka na przykład - nic nas nie uczulił, smaczny. ZNACZNIE mniej uczulający jest ziemniak, więc ja jak tylko zobaczyłam uczulenie dałam małej dynię z ziemniakiem (dynia też nieuczulająca, NIGDY nie spotkałam się z uczuleniem, w necie też nikt taki się nie znalazł). I wg mnie wcale nie powinno zaczynać się od marchwi/jabłka, a właśnie od czegoś mniej uczulającego typu dynia/ziemniak/banan. Nie podawałam soków żadnych, tylko słoiczki. Najpierw podaję 1/4 słoiczka, a jeśli jest ok, to kolejny dzień leci 1/3 słoiczka. Jeśli jest uczulenie, to tak jak u nas było - małą wysypywało już w ten sam dzień, zresztą też tak wszędzie czytałam - bardzo rzadko uczulenie występuje po kilku dniach. Jeśli masz sok - rozcieńcz go z wodą, pół na pół. Te soki mimo wszystko są słodkie. UWAGA! czytajcie bardzo uważnie to, co podane w składzie na słoiczkach - sporo z nich zawiera mleko/śmietanę/masło, a np. dzieci ze skazą nie powinny tego jeść. I to są różnice między firmami - ziemniak ze szpinakiem BOBOVITY nie zawiera, ale już HIPPa owszem. To samo jest z sokiem jabłkowym - Agu uczulił właśnie w ziemniakach i szpinaku, mimo, iż tego soku niewiele tam raczej. Ewcia bomba ![]() Kochana, moja córa też jest wyjątkowa - ma włoski na uszach Nie meszek, tylko normalnie włoski na górze uszu ![]() Ja znam Ja taka byłam Jako dziecko byłam taką małą damą raczej ![]() I co zrobiłaś? ![]() Dziękujemy z mężem za wszystkie życzenia Dzisiaj małżon z Agu pilnie ćwiczył brzucholeżenie Efekty:[/QUOTE]Alez ma urocze oczy! ja tez cwicze z mala zodziennie i robie jej masaze, ona ma korzysc , a ja zajecie ![]() ---------- Dopisano o 17:18 ---------- Poprzedni post napisano o 17:16 ---------- Cytat:
Ja tez cycowa, i zaczne podawac od 6 miesiaca dodatkowe pokarmy ![]() ---------- Dopisano o 17:30 ---------- Poprzedni post napisano o 17:18 ---------- Cytat:
|
|
|
#1766 |
|
Zadomowienie
|
A my mamy juz za tydzien konczymy 4 miesiace...
Mala dzisiaj z malym katarem, bo tatus okno na noc otworzyl i zmarzlysmy obydiwe... nie ma temperatury wiec tylko przemywam nosek sola fizologiczna. Troche jest marudna i spi duzo. Poza tym ok. Pozegnalismy juz gondole i od wczoraj spaceujemy w spacerówce. Oto filmik Amelii http://www.youtube.com/watch?v=ztWmUK1boTU i fotki : ostatni spacer w gondoli i przymierzanie spacerówki oraz z dzisiejszego poranka dwie. My zmykamy na spacer , bo przestalo padac. Do uslyszenia
|
|
#1767 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Super malutka. A w jakim języku do niej mówisz głównie? |
|
|
|
|
#1768 |
|
Zakorzenienie
|
Wszystko zależy jak to liczysz. Jak przeliczysz cenę na życie dziecka to Ci od razu taniej wyjdzie.
Mam kaszę jaglaną dla dzieci po 4 miesiącu, bez mleka. Robię więc mleko normalnie 180ml i sypię tę kaszkę. Wg przepisu ma być łyżka na 40ml. Ale to gęste dość wychodzi. Ja zrobiłam na razie na te 180ml 5 łyżeczek. Zobaczymy. ![]() ---------- Dopisano o 19:19 ---------- Poprzedni post napisano o 19:13 ---------- Hmm... coś te dzieci dzisiaj naprawdę jakieś inne są. Z niedowierzaniem czytałam o siadaniu małej Kardashi, a tu zonk... przychodzę ze spaceru, kładę małego na kanapie, na poduszce (bo on szału dostaje jak go na płasko położę po powrocie z dworu i nie daje się rozebrać), a ten kark na sztywno, łeb do góry i nie chce się dać położyć. I tak mendusia kombinowała, że jedną ręką chwycił się za stopę, drugą mnie za nogawkę spodni i usiadł. Oczywiście pokiwał się i padł na poduchę zaraz. I bardzo był z tego powodu niezadowolony. ____ Aaaa i jedliśmy dziś gotowaną cukinię z kawalątkiem selera. Dobra była. Aczkolwiek nie najedliśmy się. Musiałabym ją kleikiem potraktować chyba, bo dziecko po 1,5 godz. już marudziło z głodu i całą flachę mleka pożarło. Te słoiki to chyba jednak zaprawione czymś zapychającym są, że się dzieć samą marchewką może najeść.
|
|
|
|
#1769 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
She s lookin like a sweet angelito |
|
|
|
|
#1770 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Fajnie do niej mówisz ![]() Cytat:
![]() Moja marchewką się nie najada, musi dopić mlekiem. Pytanko: gdzie kupiłaś tą kaszę ?
http://suwaczki.maluchy.pl/li-44203.png http://suwaczki.maluchy.pl/li-44331.png Jaka jest różnica między kobietą z PMS a terrorystą? Z terrorystą można negocjować. ![]() Edytowane przez bydgoszczanka Czas edycji: 2010-09-20 o 20:04 |
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:05.

Też pojemy. 

Czytałam, że pearl ma chyba ten sam problem... Poza tym wszystko ok - bawi się, śmieje, gada. Nie wyglada na chorą. Tylko kupy robi tak rzadkie, że praktycznie wsiąkają w pieluchę
Szkoda tylko, że robi to wyłącznie przez prawe ramię. 

W każdym bądź razie coś ze mną nie tak, raz płaczę jak na nią patrzę i na te jej plamy, krostki i inne pierdzioły wyskakujące...i na odwrót, bo czasem już nie wytrzymują i ryczę ze śmiechu...z mojej żyrafy
[/QUOTE]
Chusta marzenie 

Zastanawiam się czy skóra tak małego dziecka może być nie dokońca jednolita.. i czy się to jakoś zlepi w całość