Maleństwa majowo-czerwcowe 2010 i ich mamusie przebojowe. :-) cz. II - Strona 59 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-09-20, 10:24   #1741
kropka75
Zakorzenienie

Dot.: Maleństwa majowo-czerwcowe 2010 i ich mamusie przebojowe. :-) cz. II

Cytat:
Napisane przez kardashi Pokaż wiadomość

Muszę iść do babci po dynię i zagotuje jej dynie z ziemniaczkiem, zawekuje. i za darmo będzie miala obiadzik

Mam też zamiar zrobić krem z cukinii bo tez babcia cukinie ma, ale na razie tak malutko, na próbę.
Podrzuć trochę babcinej dyni. Też pojemy.

Cukinię też zamierzam podać, tę młodą, wąską taką jak ogórek. Ja bardzo lubię, może i mały polubi.

"Masz świra to go hoduj."

kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-20, 10:24   #1742
pearl4
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez velluto Pokaż wiadomość
Witam
Znow mnie troche nie było, ale mam nie lada problem z moją córa - od jakiegos tygodnia nie chce jesc Kciuk ponad wszystko - potrafi wypluć piers i ssac kciuka W dzien robi sobie 6-godzinne przerwy w jedzeniu, a w nocy nawet 12 godzin potrafi nie jesc! Karmię ją praktycznie tylko na spaniu. Probowalam juz wszystkiego - z cyca, z butelki, na lezaco, na siedzaco, w ciemnosciach, przed spaniem, po spaniu... Gdzie podzialo sie moje dziecko, które jadło co 2 - 2,5 godz Czytałam, że pearl ma chyba ten sam problem... Poza tym wszystko ok - bawi się, śmieje, gada. Nie wyglada na chorą. Tylko kupy robi tak rzadkie, że praktycznie wsiąkają w pieluchę W wtorek mamy szczepienie wiec musze pogadac z pediatra co z tym robic.

A teraz jestem przeziebiona - gardło całe zawalone i katar I znow martwie sie zeby Natali nie zarazić ehhh...
U nas raz ładnie zje a raz dzień gdzie go "gonie" z cycem lub odciagnietym mlekiem z łyżeczką żeby sie choc napił. Lekarka powiedziała że przybiera ładnie, ostatnio w 5 tygodni 750 gram (ma 6750) a że jest żywioł bardzo to spala duzo kalorii. Pokarm tez mamy juz bardziej kaloryczny i szybciej wypływa wiec chocby kilka łyków i nie jest żle.

Powody niejedzenia:
- podejrzewałam zęby ale ponoc jeszcze nie choc moga go juz niezle swedziec dziąsła. Przy prawdziwym ząbkowaniu moze zdazyc sie biegunka, brak apetytu i katar.
U nas własnie katar sie pojawił niestety i to mogl byc powod tego niejedzenia.
- kolejny powód: nasze dzieciaczki są zainteresowane całym światem a nie jedzeniem
- anemia, w wiekszosci przypadków fizjologiczna tak jak i żółtaczka. U nas jest bardzo niski poziom żelaza i słaba hemoglobina a to tez wpływa na apetyt. Zrób badania morfologii, żelaza i moczu.

Ja karmie go czasem z góry, jak lezy na wyzszej poduszce, wtedy wierzga nogami rekami ale cos zawsze wypije.
To tyle z mojego doswiadczenia.
A przede wszystkim nie poddawaj sie jesli chodzi o karmienie piersią! Ja juz tez bylam skłonna podac mleko modyfikowane ale powoli wychodzimy na prostą. Tak jak pisałam są lepsza i gorsze dni.
pearl4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-20, 10:25   #1743
kropka75
Zakorzenienie

Daniel odwraca się już w sekundę. Szkoda tylko, że robi to wyłącznie przez prawe ramię.

I tylko z pleców na brzuch.

Stary 2010-09-20, 10:34   #1744
Jaatkaa85
Zadomowienie

Cytat:
Kuurde, współczuje Wam że Wasze dzieciaczki mają tak uczulenia na słoiczkowe dania.
Moja na szczęście na razie(tfu tfu) nic nie ma..
Wydaje mi się ze będzie 'bezproblemowa' jeżeli chodzi o jedzenie. Bo skoro podczas karmienia piersią jadałam kebaby, pizze i karkowe z grilla i jej nic nie było

Noo ale zobaczymy jak dalej będzie..

Ja karmię piersia i też jem wszystko. a mimo to pojawiła sie wysypka.

Dobzre, ze mi przypomniałaś o cukinii, może zakupie dzisiaj( uwielbiam cukinię!), zagotuję i dam malemu na spróbowanie.
Jaatkaa85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-20, 10:40   #1745
kardashi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kropka75 Pokaż wiadomość
Podrzuć trochę babcinej dyni. Też pojemy.

Cukinię też zamierzam podać, tę młodą, wąską taką jak ogórek. Ja bardzo lubię, może i mały polubi.

Ja nie lubię cukinii, ani dyni.. ani wogle większości rzeczy ktorych podaje Blance
Więc mam nadzieje że ona chociaż nie będzie wybrzydzać

10.11.12 - zapuszczam włosy

kardashi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-20, 10:41   #1746
jamaicaP
Rozeznanie

moje dziecie spalo od 8 do 9
pobawila sie do 10 i spi znowu
Stary 2010-09-20, 10:45   #1747
Jaatkaa85
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez pearl4 Pokaż wiadomość
U nas raz ładnie zje a raz dzień gdzie go "gonie" z cycem lub odciagnietym mlekiem z łyżeczką żeby sie choc napił. Lekarka powiedziała że przybiera ładnie, ostatnio w 5 tygodni 750 gram (ma 6750) a że jest żywioł bardzo to spala duzo kalorii. Pokarm tez mamy juz bardziej kaloryczny i szybciej wypływa wiec chocby kilka łyków i nie jest żle.

Powody niejedzenia:
- podejrzewałam zęby ale ponoc jeszcze nie choc moga go juz niezle swedziec dziąsła. Przy prawdziwym ząbkowaniu moze zdazyc sie biegunka, brak apetytu i katar.
U nas własnie katar sie pojawił niestety i to mogl byc powod tego niejedzenia.
- kolejny powód: nasze dzieciaczki są zainteresowane całym światem a nie jedzeniem
- anemia, w wiekszosci przypadków fizjologiczna tak jak i żółtaczka. U nas jest bardzo niski poziom żelaza i słaba hemoglobina a to tez wpływa na apetyt. Zrób badania morfologii, żelaza i moczu.

Ja karmie go czasem z góry, jak lezy na wyzszej poduszce, wtedy wierzga nogami rekami ale cos zawsze wypije.
To tyle z mojego doswiadczenia.
A przede wszystkim nie poddawaj sie jesli chodzi o karmienie piersią! Ja juz tez bylam skłonna podac mleko modyfikowane ale powoli wychodzimy na prostą. Tak jak pisałam są lepsza i gorsze dni.
Tak, to prawda.
Co dziwne, Wojtek je srednio co 2,5 - 3 godziny, z obydwu piersi, bardzo krótko ssie - ok. 3 minuty, jak dobzre pójdzie. Czyli 6 minut na karmienie wyłazi. I przybiera na wadze, jest ciezki jak słon.

Wczorajk widziałam sie ze znajomoą - ona ma 2 miesieczne dziecko. Wzięłam jej maluch na chwilę na ręce - jak bym chciała, aby mój młody był taki lekki!!!! I ona karmi go co 1,5-2 godziny ( też tylko piersią) , a młody jej ssie prawie 45 minut.
Ja bym chcyba sie poddała, gdybym miała tak karmić.

---------- Dopisano o 10:45 ---------- Poprzedni post napisano o 10:44 ----------

Cytat:
Ja nie lubię cukinii, ani dyni.. ani wogle większości rzeczy ktorych podaje Blance
Więc mam nadzieje że ona chociaż nie będzie wybrzydzać
Nie wiesz, co dobre
Stary 2010-09-20, 10:50   #1748
djerba
Wtajemniczenie

szaja- aleeee magnetyczne oczy....będzie hipnotyzować chłopców

U nas wysypka na policzkach i na czole w dalszym ciągu...już myślałam że to wina śliny jednak, no ale chyba raczej wątpie W każdym bądź razie coś ze mną nie tak, raz płaczę jak na nią patrzę i na te jej plamy, krostki i inne pierdzioły wyskakujące...i na odwrót, bo czasem już nie wytrzymują i ryczę ze śmiechu...z mojej żyrafy natchnęła ją ta Afryka eehehe
Wczoraj jak głupia latałam z centymetrem i mierzyłam plamy, bo już sama nie wiem czy jest postęp czy nie, a zawsze chociaż milimetr mniej napawał by mnie szczęściem
Stary 2010-09-20, 10:57   #1749
bratkab
Zadomowienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;22115958]Dzisiaj 4 miesiące kończymy.
Fotki - Agutkowe i chusta dla matko krzesno [/QUOTE]
Gratki Chusta marzenie
I jeszcze wszystkiego najlepszego z okazji rocznicy ślubu
Cytat:
Napisane przez kasiaaX Pokaż wiadomość
To w końcu można pionizować czy nie? bo ja tez nosze czasem w pionie ale nie ma większych efektów tzn. żeby sobie głowe cwiczyła czy coś...a ostatnio dziewczyny napisały,że tak można osłabic kręgosłup to jak w końcu?
Ja noszę młodego od miesiąca w pozycji "jak w fotelu" (pokazana o TU) tylko że ja muszę go jeszcze wychylać do przodu, a nie opierać o siebie. Mi to neurolog zalecił i fizjoterapeuta więc pewnie wiedzą że nie zaszkodzi.
Cytat:
Napisane przez margo80 Pokaż wiadomość
i jeszcze pytanko - jak ćwiczyć z dzieciakiem, który na brzuchu pięknie główkę podnosi, ale w leżeniu na plecach, przy próbach podciągania do siadu, zupełnie sobie nie radzi? (matka mnie wczoraj nakręciła, że powinna już utrzymywać główkę, ciągnąć do góry, a Ewcia tego nie robi...).

ps. a to Ewcia w minionym tygodniu
Ewcia śliczna
Margo co znaczy ze sobie przy podciąganiu do siadu zupełnie nie radzi?? I jeszcze jedno czy jak Ewcia leży na boczku to ma tendencję do wyginania główki w tył robiąc rogalik?? Mój tak miał i musi mieć rehabilitację, a główka mu opadała w tył przy podnoszeniu do siadu. Jeżeli tak nie masz to się nie martw.
Cytat:
czy zamierzacie kupować krzesełko do karmienia? tu też chętnie podejrzę Wasze typy
Ja dostałam z pracy krzesełko z Drewexu takie jak pokazywała Kropka - co się rozkłada potem na krzesełko i stoliczek, w kolorze brzozowym. Więc już nie będę kupowała.
Cytat:
Napisane przez justin18061976 Pokaż wiadomość
wczoraj martwilam sie inna sprawa
jestem dosc mocno podziebiona i ....wykoczylo mi przeklete 'zimno'
wyczytalam, ze opryszczka jest cholernie niebezpieczna dla niemowlat a ja go przeciez caluje
od wczoraj juz tego oczywiscie nie robie, ale czy nie jest za pozno??
mam nadzieje, ze bedzie ok! w leb bym sobie strzelila, gdybym go zarazila....
Ja też miałam opryszczkę. Nie całowałam, nie pozwalałam się dotykać po buzi, częściej myłam ręce i młody się nie zaraził. Będzie ok.
Cytat:
Napisane przez djerba Pokaż wiadomość
A to Shadee dzisiaj na zakupach
Śliczności
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;22167625]Dzisiaj małżon z Agu pilnie ćwiczył brzucholeżenie Efekty:[/QUOTE]
Efekty widoczne od zaraz Gratki za wytrwałość
Cytat:
z pozytywnych niusów: Ewcia się dziś sama po raz pierwszy odwróciła z brzuszka na plecki na początku widziałam, że się mocno zdziwiła, a chwilkę później w jej oczkach pojawiły się takie łobuzerskie iskierki potem jeszcze próbowała, ale na razie się nie udało powtórzyć tego wyczynu.
No to mega pozytyw. Gratki

Edytowane przez bratkab
Czas edycji: 2010-09-20 o 11:00
bratkab jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-20, 11:11   #1750
Silpe
Zadomowienie

Cytat:
daleko mi od bycia ekspertem w tej kwestii, ale ja do konca czwartego miesiaca dawalam sloiczki z pojedynczymi skladnikami tylko na probe, czyli miedzy posilkami na przyklad pare lyzeczek (dzieciecych) jabluszka, albo marchewki albo na przyklad jak jadlam banana dawalam na koniec paluszka troszeczke zeby poznawal smnaki - i tak dwa razy dziennie
teraz daje przed poludniowym mleczkiem na przyklad dynie z ziemniaczkamu, szpinak z ziemniaczkami, brokulki (1/3 sloiczka i reszte do lodowy - starcza na trzy dni) a po obiedzie deserek, czyli owocki i tez na poczatek pojedynczo - jabluszko, morelki, brzoskwinie (1/3 sloiczka, reszta do lodowki i na trzy dni), poza tym zageszczam juz praktycznie kazde mleczko, bo Stefek nie chce pic 'mleka-wody', przez to jeden posilk mleczny mu odpadl, bo wydluzyly sie przerwy miedzy zarelkiem, tak to wyglada u nas

dzieki za podpowiedz - zapisałam i skorzystam

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;22167625]

Ja ci powiem tak - ale to tylko moje zdanie, raczej się akurat tego nie zaleca

Teoretycznie marchew i japco są najmniej uczulające. A z drugiej strony nikt nie wspomina, że oba te produkty uczulają na równi z białkiem krowim. Jako, że moja córa źle reagowała na japco i marchew, zaczęłam czytać o tym, i naprawdę mnóstwo dzieciaków jest uczulonych. Więc naprawdę nie wiem, czemu akurat to tak się poleca na początek? A można by takiego bananka na przykład - nic nas nie uczulił, smaczny.

ZNACZNIE mniej uczulający jest ziemniak, więc ja jak tylko zobaczyłam uczulenie dałam małej dynię z ziemniakiem (dynia też nieuczulająca, NIGDY nie spotkałam się z uczuleniem, w necie też nikt taki się nie znalazł). I wg mnie wcale nie powinno zaczynać się od marchwi/jabłka, a właśnie od czegoś mniej uczulającego typu dynia/ziemniak/banan.

Nie podawałam soków żadnych, tylko słoiczki. Najpierw podaję 1/4 słoiczka, a jeśli jest ok, to kolejny dzień leci 1/3 słoiczka. Jeśli jest uczulenie, to tak jak u nas było - małą wysypywało już w ten sam dzień, zresztą też tak wszędzie czytałam - bardzo rzadko uczulenie występuje po kilku dniach.

Jeśli masz sok - rozcieńcz go z wodą, pół na pół. Te soki mimo wszystko są słodkie.

UWAGA! czytajcie bardzo uważnie to, co podane w składzie na słoiczkach - sporo z nich zawiera mleko/śmietanę/masło, a np. dzieci ze skazą nie powinny tego jeść. I to są różnice między firmami - ziemniak ze szpinakiem BOBOVITY nie zawiera, ale już HIPPa owszem. To samo jest z sokiem jabłkowym - Agu uczulił właśnie w ziemniakach i szpinaku, mimo, iż tego soku niewiele tam raczej.

Dzisiaj małżon z Agu pilnie ćwiczył brzucholeżenie Efekty:[/QUOTE]

Niby masz racje ale jak nie podam tej np marchewki to sie nie dowiem czy dziewcze ma alergie, chyba tak jak każdej zostaje mi metoda prób i błedów -bede podawała powiedzmy po łyżeczce w odstepach paru dni i czekała na efekty - moja córa jak do tej pory nie alergiczna wiec może jedzonko sie przyjmie , tym bardziej że w rodzinie alergików brak.

Agatka fajniusia

Cytat:
zazdraszczam wanny, zanurzylabym sie chetnie w jakies piance a tymczasem tylko prysznic w chaciee
ha ja mam wanne i to gabarytowo tak wielką że zajmuje 1/4łazienki a nie pamietam kiedy sie tam ostatnio kąpałam - chyba przed narodzinami Gabryśki
ale bedąc samej na co dzien z dzieckiem bardziej sprawdza sie szybki prysznic choc i mała tak pieknie śpi po kąpieli to może i sie kiedyś skusze

Cytat:
Napisane przez jamaicaP Pokaż wiadomość
dzien dobry

wiecie co,m tak piszecie o tym rozszerzaniu diety ze wasze dzieciaczki juz jedza słoiczki, i takie tam i snilo mi sie ze dawalam Róży marchewkę, ze najpierw ja gotowalam, przecierałam przez sitko.. napracowalam sie a ona nie chciala jesc!
.
też mi sie słoiczki śniły

moja Gabryśka odkryła że ma rączki ciągle trzyma je w górze i bawi sie nimi a leżąc w wózku łapie pieknie osła - zawieszke i bawi sie nim lub próbuje do buzi podciągnąc
niedługo pewnie przyjdzie czas na nóżki

byłam dziś z małą oddac jej mocz do badania kontrolnego - niesamowita sprawa łapac jej siki do pojemnika
badanie pokaże czy jest jeszcze bakteria w moczu - trzymajcie kciuki żeby nie było - juz nie chce jej meczyc,,
2 tyg w szpitalu na antybiotyku i 2 tyg w domu podawania jej 3- razy dziennie tabletki odkażającej , w szpitalu po badaniu było ok wiec mam nadzieje że bedzie już dobrze.
A jeszcze musze zadzwonic na szpital i umówic sie na jedno badanie - czy nie ma cofania sie moczu do nerki - jeśli bedzie - zapowiedziane juz - kilku miesieczne leczenie

wiecie co moje dziewcze od dwóch dni robi cyrk przy jedzeniu a wieczorem po kąpieli to juz całkiem nie chce jesc - nie kumam o co jej chodzi fakt przerwy robi sobie długie juz i nie wmuszam w nią cześciej ale jak juz chce to marudzi , dławi sie i wyje dopiero po chwili takich cyrków załapie i zje .
mleko przestało jej smakowac czy co bo tak sie czasem zachowuje ,

wogóle od 3 dni cieżko mi jej dogodzic , ciągle mnie woła i tylko by sie śmiała do mnie i gadała - ok super ale jeszcze pare dni temu tak fajnie sama sie bawiła a teraz tylko by sie przytulała albo odwrotnie - żadne noszenie , żadna pozycja itp. juz czasami nie wiem czego ona chce , oczywiście meczy sie też i marudzi bo w dzien to dupa nie spanie - szkoda jej dnia i wieczorem juz jest marud na całego , dzieki bogu w nocy pieknie śpi

powiedzcie mi jeszcze coś na temat kaszek i kleików
po co
kiedy
i dlaczego

Silpe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-20, 11:32   #1751
margo80
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bratkab Pokaż wiadomość
Ewcia śliczna
Margo co znaczy ze sobie przy podciąganiu do siadu zupełnie nie radzi?? I jeszcze jedno czy jak Ewcia leży na boczku to ma tendencję do wyginania główki w tył robiąc rogalik?? Mój tak miał i musi mieć rehabilitację, a główka mu opadała w tył przy podnoszeniu do siadu. Jeżeli tak nie masz to się nie martw.
no właśnie główka nam opada w tył przy podnoszeniu. a rogalik się zdarzał, ale już od jakiegoś czasu go nie widziałam.
w środę poproszę lekarkę, żeby posprawdzała małą pod kątem symetrii i napięcia mięśniowego.

zdecydowaliśmy się szczepić na rotawirusy, to jest doustne. i teraz się zastanawiam, czy szczepić w ten sam dzień co 5w1. ostatnio był płacz aż do zaniesienia się, uspokajanie przy cycku i ulanie wszystkiego co wypiła. boję się, że może ulać szczepionkę, a tania nie jest...

Ewcia
Przemek
margo80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-20, 12:57   #1752
bratkab
Zadomowienie

Margoś właśnie poproś. Będziesz spokojniejsza.

A miałam Wam napisać - "cudowna" fizjoterapeutka z przychodni o której ostatnio pisałam powiedziała też, że dobrze że teraz zaczniemy ćwiczyć jak maluch ma 3 miesiące, bo jak ma pół roku to już trzeba więcej popracować, a termin pierwszej rehabilitacji w przychodni mamy na 10 listopada, czyli Boguś będzie miał 5,5 mies. Gdzie sens, gdzie logika. Dobrze że ćwiczymy z nim teraz prywatnie.
Stary 2010-09-20, 13:17   #1753
kropka75
Zakorzenienie

Spróbowałam kaszy jaglanej, którą dziś zaserwuję dziecku na kolację. Dobre to jest. Oczywiście na normalnym mleku zrobione (bebilon 1). Mimo tego, że bez cukru. Smaczna.

Nie wiem tylko czy da radę przez powiększoną dziurkę Aventowskiego smoczka. Ja ciągnę, to może i on pociągnie.

/Jednego spieprzyłam. Tak powiększałam, że dziabnęłam ciepłą igłą obok i dziura jak Berlin. :/ /

Edytowane przez kropka75
Czas edycji: 2010-09-20 o 13:50
Stary 2010-09-20, 13:18   #1754
Darianna25
Zakorzenienie

Dzien dobry,
A ja już posprzatałam poł mieszkania.Zostalo mi odkurzyć na 2piętrze,dokończyć szorować piekarnik i jak na dziś koniec.
Jutro mam w planach lodowkę i okno machnąć.

Olcia jest w dobrym humorze to wykorzystuje wolny czas.
Nocka nawet spoko Ola budzila się o 24.00,3.00, o 5.00 dałam tylko smoczka i wstala o 7.00.

Chwalę się jak moja Olcia zjada zabawki z maty.
Może potem wstawie filmik ale coś kiepsko się laduje na YT

Kurcze jak w zegarku co 2 h dziś karmię.Własnie się obudziła na cyca.
Darianna25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-20, 13:19   #1755
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
zdecydowaliśmy się szczepić na rotawirusy, to jest doustne. i teraz się zastanawiam, czy szczepić w ten sam dzień co 5w1. ostatnio był płacz aż do zaniesienia się, uspokajanie przy cycku i ulanie wszystkiego co wypiła. boję się, że może ulać szczepionkę, a tania nie jest...
Jeśli tak płaka, że ulewa, to ja bym szczepiła później.

Stary 2010-09-20, 15:02   #1756
jamaicaP
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez bratkab Pokaż wiadomość
Margoś właśnie poproś. Będziesz spokojniejsza.

A miałam Wam napisać - "cudowna" fizjoterapeutka z przychodni o której ostatnio pisałam powiedziała też, że dobrze że teraz zaczniemy ćwiczyć jak maluch ma 3 miesiące, bo jak ma pół roku to już trzeba więcej popracować, a termin pierwszej rehabilitacji w przychodni mamy na 10 listopada, czyli Boguś będzie miał 5,5 mies. Gdzie sens, gdzie logika. Dobrze że ćwiczymy z nim teraz prywatnie.
faktycznie

Cytat:
Napisane przez Darianna25 Pokaż wiadomość
Dzien dobry,
A ja już posprzatałam poł mieszkania.Zostalo mi odkurzyć na 2piętrze,dokończyć szorować piekarnik i jak na dziś koniec.
Jutro mam w planach lodowkę i okno machnąć.

Olcia jest w dobrym humorze to wykorzystuje wolny czas.
Nocka nawet spoko Ola budzila się o 24.00,3.00, o 5.00 dałam tylko smoczka i wstala o 7.00.

Może potem wstawie filmik ale coś kiepsko się laduje na YT

Kurcze jak w zegarku co 2 h dziś karmię.Własnie się obudziła na cyca.

ale zajada zawzięcie

my po spacerze, piękna jesien się szykuje
kasztany lecą na łeb i żołęzie

w środę śmigamy na usg bioderek a w czwartek z wynikami do ortopedy
powiem wam ze to pieluchowanie to porazka jakas...........

Edytowane przez jamaicaP
Czas edycji: 2010-09-20 o 15:06
jamaicaP jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-20, 15:03   #1757
Darianna25
Zakorzenienie

Oto Olusia na macie.
Pod koniec jest jak zjada lewka.(Jak ktoś nie chce ogladac całego.)

http://s612.photobucket.com/albums/t...verter_3GP.mp4
Stary 2010-09-20, 16:14   #1758
bydgoszczanka
Zakorzenienie

GG do bydgoszczanka

Cytat:

z pozytywnych niusów: Ewcia się dziś sama po raz pierwszy odwróciła z brzuszka na plecki na początku widziałam, że się mocno zdziwiła, a chwilkę później w jej oczkach pojawiły się takie łobuzerskie iskierki potem jeszcze próbowała, ale na razie się nie udało powtórzyć tego wyczynu.

Cytat:

Ale on jest najtańszy z tych dobrych.

Jane 900zł, Maxi Cosi ponad 1500zł.
Tak wiem, ale i tak szkoda mi tyle kasy wydać

Darianna, Ola fajna

Poszłam na spacer, dziewczę spało 2,5 h. Przyszłam do domu, nakarmiłam i jeszcze godzinę pospała

Upiekłam ciasto ze śliwkami, właśnie stygnie

http://suwaczki.maluchy.pl/li-44203.png

Luiza

http://suwaczki.maluchy.pl/li-44331.png

Jaka jest różnica między kobietą z PMS a terrorystą?
Z terrorystą można negocjować.
bydgoszczanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-20, 16:16   #1759
Jaatkaa85
Zadomowienie

Cytat:
Spróbowałam kaszy jaglanej, którą dziś zaserwuję dziecku na kolację. Dobre to jest. Oczywiście na normalnym mleku zrobione (bebilon 1). Mimo tego, że bez cukru. Smaczna.

Nie wiem tylko czy da radę przez powiększoną dziurkę Aventowskiego smoczka. Ja ciągnę, to może i on pociągnie.

/Jednego spieprzyłam. Tak powiększałam, że dziabnęłam ciepłą igłą obok i dziura jak Berlin. :/ /
jak to gotujesz? Tj. jakie proporcje?
Stary 2010-09-20, 17:02   #1760
jamaicaP
Rozeznanie

jak tu dzis spokojnie.........
Stary 2010-09-20, 17:09   #1761
marhalczar
Zadomowienie

Cytat:
u nas nocka, o dziwo, całkiem ok. zasnęła przed 21, wstała o 1.30 i potem dopiero o 6 niestety przy karmieniu o 6 poszły dwie kupy, dwa razy było przewijanie, no i się rozbudziła totalnie, koniec spania. teraz padła, mam jakieś pół godziny.

może Wy mi powiecie, o co kaman, bo ja w minionym tygodniu zgłupiałam całkiem i przeżyłam małą załamkę.
od jakiegoś czasu (dłużej niż zeszły tydzień) odstawiamy espumisan, podajemy już tylko na noc. w zeszłym tygodniu karmienia dzienne stały się masakrą, bez wyraźnej przyczyny. przystawiam, pije 5-7 minut i odrywa się do odbicia. próbuję odbić i zaczyna się meksyk. pisk, wrzask, wicie, prężenie i mocne, nagłe wyginanie się do tyłu, że ciężko ją utrzymać. gdy się uspokaja, próbuję dostawić ponownie i jest kilka opcji: 1. odbiło się wcześniej, ale najwyraźniej nie całkowicie i jest powtórka z rozrywki. 2. nie odbiło się i jest powtórka z rozrywki. 3. odbiło się lub nie i wraca do jedzenia. nigdy nie wiem co mnie czeka i ile takich przerw będzie, karmienia masakrycznie wydłużyły się w czasie...dodam jeszcze, że w nocy jest spokój, nic się nie dzieje.
brałam pod uwagę kilka wyjaśnień:
- że kryzys laktacyjny - ale doopa, mleko jest
- że herbatka na laktację (bo ma koper), ale piłam ją dopiero jak te cyrki się zaczęły
- że tak szybko się najada - ale to też nie do końca wyjaśnia te wszystkie akcje..
- że jednak potrzebuje tego espumisanu rano - tu dopiero będziemy testować, czy będzie zauważalna zmiana.

efekt: ja zdenerwowana, sfrustrowana, że może szkodzę dziecku, kilka razy się popłakałam. z bezsilności głównie.
i co tu robić? jak to rozumieć?? miało być lepiej po 3 miesiącach, które właśnie dziś kończymy, a jest odwrotnie...

i jeszcze pytanko - jak ćwiczyć z dzieciakiem, który na brzuchu pięknie główkę podnosi, ale w leżeniu na plecach, przy próbach podciągania do siadu, zupełnie sobie nie radzi? (matka mnie wczoraj nakręciła, że powinna już utrzymywać główkę, ciągnąć do góry, a Ewcia tego nie robi...).

ps. a to Ewcia w minionym tygodniu
Sliczna i jakie oczy piekne!
Stary 2010-09-20, 17:11   #1762
marhalczar
Zadomowienie

Cytat:
u nas już też przestaje być łatwo, choć stópek jeszcze nie odkryła. strach pomyśleć, co będzie potem

Ewcia śpi już ponad godzinę może to zwiastun nadchodzącej poprawy

pytanko mam:
czy myślicie już nad zakupem kolejnego fotelika samochodowego? macie jakieś modele upatrzone?
czy zamierzacie kupować krzesełko do karmienia? tu też chętnie podejrzę Wasze typy
Ja o foteliku narazie nie mysle , bo m ój jest z adaptorem i jeszcze na pare dlugich miesiecy wystarczy a o krzeselku tak, juz zamówilam takie:
Stary 2010-09-20, 17:13   #1763
marhalczar
Zadomowienie

Cytat:
Myślimy, bo dziecku ciasno już. Co do typów to nie mam pojęcia. Muszę poszukać testów zderzeniowych.

Krzesełka owszem. Coś w stylu tego co tu już pokazywano. Potem robi się z nich dwa osobne mebelki i dziecko ma miejsce do pracy.
Podobe do mojego..

---------- Dopisano o 17:13 ---------- Poprzedni post napisano o 17:12 ----------

Cytat:
Napisane przez djerba Pokaż wiadomość
Hello

Dziewczyny powiedzcie mi jak teraz wyglądają szyjki Waszych maleństw?
W sensie czy w fałdkach są np. zaczerwienione? albo czy kolor jest jednolity?
U mnie oczywiście i to i to występuje...pomijając już te białe plamy które wciąż są Zastanawiam się czy skóra tak małego dziecka może być nie dokońca jednolita.. i czy się to jakoś zlepi w całość w przyszłości..

A to Shadee dzisiaj na zakupach
Shadee sliczna i jaka grzeczna!
Co chodzi o szyjke to jest w jednym kolorze, po umyciu wysuszam dobrze recznikiem a nastepnie smaruje kremem penaten z rumiankiem.
Stary 2010-09-20, 17:14   #1764
bratkab
Zadomowienie

Cytat:
Śliczna zjadaczka zabawek
Cytat:
Napisane przez bydgoszczanka Pokaż wiadomość
Upiekłam ciasto ze śliwkami, właśnie stygnie
A ja właśnie kupiłam śliwki na ciasto i zamierzam za pół godzinki piec

Cisza taka, bo chyba wszystkie delektują się pięknym słońcem za oknem. Pogoda super. Moi faceci pojechali na rehabilitację, a ja im chcę zrobić niespodziankę i właśnie ciasto upiec. Potem jeszcze chlebek upiekę wieczorem.
A od 27 września będzie parę rzeczy dla niemowlaków w Lidlu jakby któraś chciała.

Edytowane przez bratkab
Czas edycji: 2010-09-20 o 17:19
bratkab jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-20, 17:30   #1765
marhalczar
Zadomowienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;22167625]U nas po hippowej śliwce ból brzuszka. Odstawiam.

Super wieści!

Ale twój chłop nie dzikus

No przestać słonko, nie masz wpływu na to, czy dziecko zarazisz czy nie Idzie zima, pewnie każda katar będzie miała, nasze dzieci również. Czy tam opryszczkę czy co.

Ja ci powiem tak - ale to tylko moje zdanie, raczej się akurat tego nie zaleca

Teoretycznie marchew i japco są najmniej uczulające. A z drugiej strony nikt nie wspomina, że oba te produkty uczulają na równi z białkiem krowim. Jako, że moja córa źle reagowała na japco i marchew, zaczęłam czytać o tym, i naprawdę mnóstwo dzieciaków jest uczulonych. Więc naprawdę nie wiem, czemu akurat to tak się poleca na początek? A można by takiego bananka na przykład - nic nas nie uczulił, smaczny.

ZNACZNIE mniej uczulający jest ziemniak, więc ja jak tylko zobaczyłam uczulenie dałam małej dynię z ziemniakiem (dynia też nieuczulająca, NIGDY nie spotkałam się z uczuleniem, w necie też nikt taki się nie znalazł). I wg mnie wcale nie powinno zaczynać się od marchwi/jabłka, a właśnie od czegoś mniej uczulającego typu dynia/ziemniak/banan.

Nie podawałam soków żadnych, tylko słoiczki. Najpierw podaję 1/4 słoiczka, a jeśli jest ok, to kolejny dzień leci 1/3 słoiczka. Jeśli jest uczulenie, to tak jak u nas było - małą wysypywało już w ten sam dzień, zresztą też tak wszędzie czytałam - bardzo rzadko uczulenie występuje po kilku dniach.

Jeśli masz sok - rozcieńcz go z wodą, pół na pół. Te soki mimo wszystko są słodkie.

UWAGA! czytajcie bardzo uważnie to, co podane w składzie na słoiczkach - sporo z nich zawiera mleko/śmietanę/masło, a np. dzieci ze skazą nie powinny tego jeść. I to są różnice między firmami - ziemniak ze szpinakiem BOBOVITY nie zawiera, ale już HIPPa owszem. To samo jest z sokiem jabłkowym - Agu uczulił właśnie w ziemniakach i szpinaku, mimo, iż tego soku niewiele tam raczej.

Ewcia bomba

Kochana, moja córa też jest wyjątkowa - ma włoski na uszach Nie meszek, tylko normalnie włoski na górze uszu

Ja znam Ja taka byłam Jako dziecko byłam taką małą damą raczej

I co zrobiłaś?

Dziękujemy z mężem za wszystkie życzenia

Dzisiaj małżon z Agu pilnie ćwiczył brzucholeżenie Efekty:[/QUOTE]
Alez ma urocze oczy! ja tez cwicze z mala zodziennie i robie jej masaze, ona ma korzysc , a ja zajecie

---------- Dopisano o 17:18 ---------- Poprzedni post napisano o 17:16 ----------

Cytat:
Napisane przez velluto Pokaż wiadomość
to tez fajnie masz
no ale jak ulewa to rzeczywiście nie jest dobra pozycja dla niej po jedzeniu

ja nie kąpałam sie w wannie juz całe wieki - mamy prysznic u rodziców jest wanna, ale jakoś nie tęskno mi

dziekuję
z tym ze ja mama cycowa jestem a słoiczków jeszcze nie podaję

Ja tez cycowa, i zaczne podawac od 6 miesiaca dodatkowe pokarmy

---------- Dopisano o 17:30 ---------- Poprzedni post napisano o 17:18 ----------

Cytat:
Oto Olusia na macie.
Pod koniec jest jak zjada lewka.(Jak ktoś nie chce ogladac całego.)

http://s612.photobucket.com/albums/t...verter_3GP.mp4
super video
Stary 2010-09-20, 17:49   #1766
marhalczar
Zadomowienie

A my mamy juz za tydzien konczymy 4 miesiace...
Mala dzisiaj z malym katarem, bo tatus okno na noc otworzyl i zmarzlysmy obydiwe... nie ma temperatury wiec tylko przemywam nosek sola fizologiczna. Troche jest marudna i spi duzo.
Poza tym ok. Pozegnalismy juz gondole i od wczoraj spaceujemy w spacerówce.

Oto filmik Amelii http://www.youtube.com/watch?v=ztWmUK1boTU
i fotki : ostatni spacer w gondoli i przymierzanie spacerówki oraz z dzisiejszego poranka dwie.

My zmykamy na spacer , bo przestalo padac. Do uslyszenia
Stary 2010-09-20, 18:53   #1767
Darianna25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marhalczar Pokaż wiadomość
Mala dzisiaj z malym katarem, bo tatus okno na noc otworzyl i zmarzlysmy obydiwe... nie ma temperatury wiec tylko przemywam nosek sola fizologiczna. Troche jest marudna i spi duzo.

i fotki : ostatni spacer w gondoli i przymierzanie spacerówki oraz z dzisiejszego poranka dwie.

Super malutka.
A w jakim języku do niej mówisz głównie?
Stary 2010-09-20, 19:19   #1768
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bydgoszczanka Pokaż wiadomość

Tak wiem, ale i tak szkoda mi tyle kasy wydać
Wszystko zależy jak to liczysz. Jak przeliczysz cenę na życie dziecka to Ci od razu taniej wyjdzie.

Cytat:
Napisane przez Jaatkaa85 Pokaż wiadomość
jak to gotujesz? Tj. jakie proporcje?
Mam kaszę jaglaną dla dzieci po 4 miesiącu, bez mleka. Robię więc mleko normalnie 180ml i sypię tę kaszkę. Wg przepisu ma być łyżka na 40ml. Ale to gęste dość wychodzi. Ja zrobiłam na razie na te 180ml 5 łyżeczek.

Zobaczymy.

---------- Dopisano o 19:19 ---------- Poprzedni post napisano o 19:13 ----------

Hmm... coś te dzieci dzisiaj naprawdę jakieś inne są. Z niedowierzaniem czytałam o siadaniu małej Kardashi, a tu zonk... przychodzę ze spaceru, kładę małego na kanapie, na poduszce (bo on szału dostaje jak go na płasko położę po powrocie z dworu i nie daje się rozebrać), a ten kark na sztywno, łeb do góry i nie chce się dać położyć. I tak mendusia kombinowała, że jedną ręką chwycił się za stopę, drugą mnie za nogawkę spodni i usiadł.

Oczywiście pokiwał się i padł na poduchę zaraz. I bardzo był z tego powodu niezadowolony.

____

Aaaa i jedliśmy dziś gotowaną cukinię z kawalątkiem selera. Dobra była. Aczkolwiek nie najedliśmy się. Musiałabym ją kleikiem potraktować chyba, bo dziecko po 1,5 godz. już marudziło z głodu i całą flachę mleka pożarło.
Te słoiki to chyba jednak zaprawione czymś zapychającym są, że się dzieć samą marchewką może najeść.

Stary 2010-09-20, 19:22   #1769
djerba
Wtajemniczenie

Cytat:

She s lookin like a sweet angelito
Stary 2010-09-20, 19:59   #1770
bydgoszczanka
Zakorzenienie

GG do bydgoszczanka

Cytat:

Słodka Jakbym widziała moja Lusię, tez tak na leżaczku wywija nogami i gada do zabawek
Fajnie do niej mówisz

Cytat:

Hmm... coś te dzieci dzisiaj naprawdę jakieś inne są. Z niedowierzaniem czytałam o siadaniu małej Kardashi, a tu zonk... przychodzę ze spaceru, kładę małego na kanapie, na poduszce (bo on szału dostaje jak go na płasko położę po powrocie z dworu i nie daje się rozebrać), a ten kark na sztywno, łeb do góry i nie chce się dać położyć. I tak mendusia kombinowała, że jedną ręką chwycił się za stopę, drugą mnie za nogawkę spodni i usiadł.

Oczywiście pokiwał się i padł na poduchę zaraz. I bardzo był z tego powodu niezadowolony.

Te słoiki to chyba jednak zaprawione czymś zapychającym są, że się dzieć samą marchewką może najeść.
Luiza też tak robi. Dzisiaj chwyciła rękę męża i pałąk od maty i usiadła

Moja marchewką się nie najada, musi dopić mlekiem.

Pytanko: gdzie kupiłaś tą kaszę ?

http://suwaczki.maluchy.pl/li-44203.png

Luiza

http://suwaczki.maluchy.pl/li-44331.png

Jaka jest różnica między kobietą z PMS a terrorystą?
Z terrorystą można negocjować.

Edytowane przez bydgoszczanka
Czas edycji: 2010-09-20 o 20:04
bydgoszczanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości