|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#24811 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. V
Cytat:
Włosy wyglądają normalnie, nie elektryzują się, nie puszą, układają się ładnie, nie stoją na wszystkie strony. Jestem zadowolona z wyglądu moich włosów po czesaniu ich szczotką, choć oczywiście widać, że są trochę zniszczone, ale to już wina farbowania i suszenia suszarką (oczywiście teraz już tego nie robię). Może szczotka wpływałaby na nie gorzej gdyby nie były pocieniowane? Ostatni raz miałam niepocieniowane włosy kiedy jeszcze były proste (zakręciły się kiedy ścięłam) , więc trudno jest mi porównać. Muszę polecić Wizaż mojej koleżance z klasy, ma takie piękne sprężynki, ale prostowała je codziennie przez pół roku i na dodatek cztery razy farbowała. Ech, będzie trudno namówić ją do zmiany nawyków
|
|
#24812 |
|
Mod-Śnieżynka
|
Yasmin, dziękuję za rady. Tak, Ziaja nie jest zgodna z cg i kilka innych.
Co do ISANY , nie znalazłam jej w analizowanych kosmetykach. Później postaram się wkleić skład i poprosić o analizę. Nie jestem pewna, ale chyba też nie jest do końca zgodna. Jeśli chodzi o Dolivę, mogę polecić. Tylko tak sobie myślę, że przy takim małym opakowaniu cena jest dość wysoka (200 ml - 28 zł). Ale jestem zadowolona z tej odżywki. Tylko wczoraj użyłam szamponu z sls, a potem dolivę na krótko i co prawda mam loki, ale trochę suche. Po sls muszę nakładać maskę na dłużej. Po myciu odżywką lub delikatnym szamponie Doliva jak najbardziej się sprawdza. Ale niech wypowie się Eloe, bo jest doświadczona .
|
|
|
|
#24813 |
|
Zakorzenienie
|
czy w samych silikonach (jedwab joanna) rozpuści się jakiś olej??
|
#24814 |
|
Zakorzenienie
|
czy robienie warkocza szkodzi lokom ??
|
|
#24815 |
|
Mod-Śnieżynka
|
Yasmin
Jednak znalazłam ISANĘ. Źle szukałam. Chodzi mi o tę: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=867 Została zaanalizowana i tak jak przypuszczałam jest niezgodna z cg. Będę jej używała do odżywiania. |
|
|
|
#24816 |
|
Lifthrasir
|
W końcu mam zdjęcie swoich kłaków...
Najgorsze jest to, że ostatnio wcale nie jestem z nich zadowolona, myślałam już nawet nad ponownym prostowaniem, ale tymczasowo wybiłam to sobie z głowy. Widzę przecież efekty, białych kulek brak od czasu zaprzestania używania prostownicy, ale dobijają mnie problemy ze skrętem, szczególnie po lewej stronie i z tyłu głowy... nie mam pojęcia czemu. I na dodatek nie mam tak jak większość z was, że nałożę żel, pougniatam i już wszystko pięknie, muszę pomagać sobie palcem... Już nawet nie mówię o tym co jest po nocy, ostatnio spinam sobie włosy na jedną stronę i tak chodzę na co dzień, także śpię na lewym boku noc w noc, a i tak wyglądam jak czupiradło... Reaktywacja loków żelem z rana niewiele daje. Tu lista aktualnie używanych przeze mnie kosmetyków: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...6&postcount=28 Ostatnio suszę dyfuzorem, bo niestety mam przewlekle chore zatoki i nie ma mowy o samodzielnym wyschnięciu.
|
|
|
|
#24817 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zakop głęboko tę prostownicę w szafie, aby Cię nie kusiła. Od jakiego czasu jesteś CG? Może być tak, że po dłuższej pielęgnacji nie będziesz miała tak wielkich trudności z włosami po nocy( wiem z doświadczenia Warkocz jest najlepszym rozwiązaniem dla kręconych- na pewno dużo lepszym niż kitka, po której włosy skutecznie się odkształcają i niszczą. Od warkocza ciasno splecionego polecamy ten luźny. A jeśli chodzi o skręt, bo nie wiem, czy dobrze zrozumiałam, to zależy od podatności włosów na odkształcanie się, jednak przy moich włosach po warkoczu miałabym bardzo luźne loki, albo w ogóle ich brak. Idę szukać reszty zgubionych cytatów
Blog o życiu w Walii z przymrużeniem oka: #23. Cieszę się ze złej pogody i wrzucam moje motywujące linki! http://blondiewales.blogspot.co.uk/ |
|
|
|
|
#24818 |
|
Zakorzenienie
|
mi wlasnie sie odksztalcaja loki po warkoczu
opadam czasami z sil
|
|
#24819 |
|
Raczkowanie
|
Chyba mamy coś podobnego, jak ja robiłam sobie warkocz to włosy miałam później takie jakieś zgniecione. A może twoje włosy przechodzą jakiś kryzys? Chyba każda z zakręconych czasem nie ma już sił, ale za to jak włosy się później fajnie odpłacają.
|
#24820 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Właśnie kusi mnie ta woda, bo stoi, a teraz jeszcze taki okropny okes na wypadanie włosów jest i nie wiem.Chociaż pamiętam, że kiedyś ją odstawiłam, bo mi się wydawało, że więcej włosów przez nią wypadało... Myślę, że jest taka szansa i to nawet duża: Cytat:
Powiem wam szczerze, że trochę tęsknię za tamtymi czasami, gdy przeczesałam włosy szczotką i zawsze były fajne. Ale teraz, z lokami czuję się taka...wyjątkowa ![]()
Blog o życiu w Walii z przymrużeniem oka: #23. Cieszę się ze złej pogody i wrzucam moje motywujące linki! http://blondiewales.blogspot.co.uk/ |
||||
|
|
|
#24821 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#24822 |
|
Raczkowanie
|
Jestem z siebie dumna, przynajmniej Cię rozśmieszyłam
![]() A twoje włosy są świetne, ja teraz wracam do swojego naturalnego koloru i mam taki dziwny odcień
|
#24823 | ||||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a ja nigdy w życiu nie miałam szczotki do włosów ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
też jakoś nie mam na nią pomysłu chyba oddam mamie Cytat:
prostowiucy mówimy stanowcze NIE ![]() Cytat:
![]() wydaje mi się, że włoski są przeciążone a jak długo używasz waxa latte i odżywski b/s z apteczki babuni? Alverde z awokado spowodowało u mnie mega skręt - od nasady zadziałał podobnie jak alverde sensitive - więc chyba to zasługa gliceryny wysoko w składzie gdyby się dało ten skręt utrzymać do wyschnięcia włosów i dłużej... wzięłam się w końcu za lekturę naturallycurly, ile ciekawych rzeczy |
||||||
|
|
|
#24824 | ||
|
Lifthrasir
|
Cytat:
A zanim mi włosy podrosną to chyba się załamię...Moja pielęgnacja po myciu wygląda tak: wycieram włosy w ręcznik, najczęściej kuchenny, jeszcze nie dorobiłam się mikrofibry , nakładam maskę - po jakimś czasie spłukuję wodą z octem jabłkowym domowej roboty, znowu wyciskam w ręcznik, nakładam odżywkę b/s (teraz to ta nieszczęsna Joanna...) albo psikam tym waxem, na końcówki olej, odczekuję jakieś 10 minut, nakładam żel lniany z sokiem z aloesu, ugniatam włosy, potem uwaga! kręcę na palec Co do silikonów - mój wax latte ma amodimethicone, to wg pigułki bardzo fajny silikon, zresztą i tak już mam końcówkę maski, zaraz pójdzie do kosza, quick wax cyclomethicone, mogę oddać go mamie, bo jej odpowiada, a co do elseve total repair 5, to z tego co widzę, jest tam silikon dla mnie nieznany, ale w każdym bądź razie z czynnikiem PEG 18, więc bardzo dobrze zmywalny wodą, czyż nie? Dopiero ją zaczęłam i wolałabym nie rezygnować z jej używania... Cytat:
Dwufazowego waxa oddam mamie, totalnie zapomniałam, że kupiłam go za czasów nie bycia CG, po prostu był polecany przez osoby chyba w 'Walce o zdrowe i piękne włosy'. ![]() A co do obciążenia, to bardzo prawdopodobne, i sądzę, że to wina tej Joanny - droga nie była, może iść do kosza, albo oddam komuś z rodziny, używam jej od niedawna, od końca wakacji, a Waxa od początku roku, i nigdy coś takiego nie wystąpiło... Wygląda na to, że czekają mnie zakupy, muszę kupić przynajmniej jakąś dobrą odżywkę b/s i maskę... a w portfelu pusto, jak na złość.
Edytowane przez Kirima Czas edycji: 2010-09-26 o 14:44 Powód: nowy post |
||
|
|
|
#24825 |
|
Raczkowanie
|
Eloe pisała do mnie, że w żadnym wypadku nie szkodzi. Można tak robić na noc, tylko, żeby warkocz nie był za mocno ściśnięty.
Basiu, ja mam tę odżywkę Issany, kupiłam w promocji kilka dni temu, wiem, że jest niezgodna, ale mnie bardzo ona odpowiada, nie obciąża, robią mi się po nie ładne loki, ale stosuję ją tylko na końce włosów. ![]() Trochę opóźniłam się z wiadomością dla Caskady, przepraszam, umknął mi post Yasmin. Dziewczyny, a nie próbowałyście podpinać włosów tylko z przodu i tylko żabkami (nie wsuwkami)? Ja tak robię, bo właśnie po wszystkich kitkach, warkoczach loki mi się odkształcają.
7.07.10 - CG 14.07.10 - bez prostowania 13.09.10 - pokrzywa Edytowane przez i_lonka Czas edycji: 2010-09-26 o 15:32 |
|
|
|
#24826 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Szczotce mówimy nie, polecam pozbyć się tego niszczyciela pięknych włosów ![]() warto przejrzeć sobie forum zakręconych
|
|
|
#24827 | |||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
kiedyś dała coś TŻtowi - robioną, ale też polecała jakąś apteczna może coś wymyśli na wrażliwy skalp pora rzeczywiście fatalna, jesień idzie ![]() Cytat:
![]() Cytat:
wax latte nie jest jakimś złem, tak samo i to elseve - ten silikon jest daleko w składzie, nie wiem jak z jego zmywalnością ![]() Cytat:
a nakładasz olej np na noc - przed myciem? Cytat:
odżywka b/s najlepszą jaka znam to joanna naturia, kosztuje ok 3-4 zł, tylko ciężko ją dostać Edytowane przez Yasmin Czas edycji: 2010-09-26 o 15:22 |
|||||
|
|
|
#24828 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moja mama też ma kręcone włosy, ma 43 lata i jest praktycznie cała siwa jak 60 latka, musi farbować co 2 tygodnie, włosy ma w bardzo złym stanie -gdyby miała proste to by to o niebo lepiej wyglądało, bo ciężej jest je zniszczyć wolałabym mieć proste włosy, albo lekkie fale moje włosy zaplecione w warkocz odgniatają się i brzydko to potem wygląda mam włosowego doła
|
|
#24829 |
|
Zakorzenienie
|
a ja w prostych czuje sie wyjatkowa
ale na rzecz zdrowych wlosow tego juz nie robiewyznaje zasade ze tylko zdrowe wlosy sa piekne wiec wole nie czuc sie wyjatkowo w prostych i zadbac o swoje loki
|
|
#24830 |
|
Zakorzenienie
|
Ja znow mam foszki i raz wole proste a raz krecone :P
|
|
|
|
#24831 |
|
Raczkowanie
|
trochę chciałam Cię pocieszyć i odpędzić włosowego doła.
|
#24832 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Na poranne mycie nie mam czasu, musiałabym wstawać o jakiejś barbarzyńskiej porze, żeby umyć włosy i jeszcze zdążyć na autobus do szkoły. Wychodź szybko z tego doła, jak ci się poprawi nastrój to i włosy się pewnie będą lepiej układać
|
|
#24833 | |
|
Lifthrasir
|
Cytat:
![]() prostownicę chętnie bym sprzedała, ale w rodzinie i tak już jestem uważana za wariatkę, przy czym mama podbiera moje kosmetyki i jednocześnie narzeka ile to ja ich kupuje, przed chwilą mi powiedziała, że mam nie być głupia, sprzedać prostownicę kupioną za tyle kasy?! i że tylko na niej stracę. niech sobie leży w szafie, jak na razie nie kusi aż tak bardzo. ![]() no właśnie, Naturię widziałam tylko tę z pokrzywą, a ta mnie nie rajcuje. ![]() dziękuję bardzo dziewczyny Edytowane przez Kirima Czas edycji: 2010-09-26 o 16:37 |
|
|
|
|
#24834 |
|
Raczkowanie
|
Kurde, mam jakiś problem z włsami ale jakoś sama go nie potrafię okreslić..
![]() Żebym nie miała siańska to gdy mam mokre włosy to musze wziaśc pukiel włosów, zawinąć go, poczekać aż wyschnie i ugnieść inaczej mam mase sianowatych, drobnych loczków. Te moje włosy są jakieś dziwne, zawsze miałam ich dużo a odkąd zbijam je w te grubsze loki jakby paru pukli brakowało, wygląda to conajmniej dziwnie. W ogóle te włosy są dziwne, nie mam pojęcia co dalej z nimi robić. Najgorsze jest to że co nie zrobie to one będą wygladać tak samo, jak na zdjęciach poniżej. Starałam się uchwycić te brakujące pukle włosów i jak dziwnie układają się z tyłu.
|
#24835 | ||||
|
Mod-Śnieżynka
|
Cytat:
), złamała się w czasie czesania ![]() Dziś mam strasznie napuszone włosy, a wszystko przez szampon z sls . Ale dzięki temu przydarzyła mi się przygoda . Dziś w Rossmanie zobaczyłam jak pani ekspedientka z telefonem przy uchu tłumaczy komuś jakie ma odżywki do włosów. Obok niej stoi mężczyzna. Domyśliłam się, że to mąż, którego żona wysłała po odżywkę . Podsłuchałam brzydko, ale i tak szukałam szamponu dla siebie więc musiałam stać obok . Pani polecała różne, ale pan nie był pewien, pani również. W końcu z uśmiechem wskazałam na garniera karite (usłyszałam, że żona ma suche puszące się włosy) i go poleciłam. Ekspedientka popatrzyła na mnie i powiedziała: "No właśnie, bo pani to chyba też ma puszące się włosy" (zaczerwieniłam się po same uszy). Szybko odparowałam:" Tak, ale to dlatego, że nie użyłam garniera, poza tym garnier nie ma silikonów". Pan popatrzył na mnie i zszkokowany zapytał? "Naprawdę?" Ja:"Naprawdę i świetnie działa" . Uśmiechnęłam się i z buraczkową twarzą odeszłam . Po chwili zobaczyłam pana stojącego w kolejce dzierżącego garniera w dłoni i mówiącego do mnie "A jednak" . Swoją drogą ciekawe czy pan wie o co chodzi z tymi silikonami. Pewnie pomyślał, że to coś w rodzaju pianki silikonowej, takiej do remontów . Nie ma to jak fachowa pomocCytat:
Cytat:
Każda z nas pewnie tak miała. W końcu to minie i będziesz chciała mieć zawsze kręcone ---------- Dopisano o 18:56 ---------- Poprzedni post napisano o 18:51 ---------- Cytat:
. Widać, że włosy są gęste.Po drugie, może właśnie dlatego, że loki są tak grube wydaje Ci się jakby ich brakowało? Hmmm, a może spróbuj je delikatnie rozdzielać jak wyschną? |
||||
|
|
|
#24836 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Próbowałam rozdzielać ale wyglądają beznadziejnie i pierzą się na końcówkach. W ogóle zawsze są jakieś dziwne u nasady, widać tam, to że je skręcałam i to dziwnie wygląda..
|
|
#24837 |
|
Zadomowienie
|
MidnightPoison Masz bardzo ładny i oryginalny skręt
![]() Może zdjęcie oszukuje, ale wyglądają jakby były trochę przy skalpie przeciążone. Może taki ich urok, że będę się zawsze tak samo skręcać ![]() Pisałaś już gdzieś, czego dokładnie używasz? Czym myjesz włosy? Stosujesz oleje lub maski? Jakich odżywek do spłukiwania używasz? Dzisiaj użyłam mojej starej pianki i muszę powiedzieć że włosy bardzo dobrze wyglądały Niekwestionowaną zaletą pianki jest to, że włosy schną szybciej ![]() Ale raczej nie będę jej często używała, bo ma pq-16:/ (dzisiaj chyba będzie szampon z SLSem więc mogłam zgrzeszyć z pq )
Edytowane przez malgosia86 Czas edycji: 2010-09-26 o 19:38 Powód: drobna poprawka |
|
|
|
#24838 |
|
Raczkowanie
|
Basiu, spłukuję tę odżywkę, ona chyba jest nawet do spłukiwania. I ja trzymam ją stosunkowo krótko, tak do 5 minut. Ale ogólnie jestem z niej bardzo zadowolona, a wątpiłam w jej działanie i podoba mi się prosty skład.
MidnightPoison, wiem, że masz problem z włosami, ale jak zobaczyłam je na zdjęciu, to wyglądały tak, jakbyś wyszła prosto od fryzjera.
|
#24839 |
|
Raczkowanie
|
PÓŁPRODUKTY:
- masło Karite - amla - panthenol (75%) - nafta -eclipta - keratyna hydrolizowana (5%) - jedwab hydrolizowany - NMF - hydrolat aloesowy - kompleks ceramidowy - elastyna OLEJE: - olej kokosowy - olej jojoba - olej migdałowy - olej rycynowy ODŻYWKI: - Naturia Len&Rumianek - Naturia Miód&Cytryna - Naturia Mak&Bawełna - The Body Shop Bananowa - Fructis Nutri-Odbudowa z awokado i karite - Mrs Potter's Aloes - Mrs Potter's Imbir - Mrs Potter's Bursztyn - Mr's Potter's Trawa cytrynowa - Fructis The Volume Restructure - Naturia Mięta&Wrzos - Naturia Pokrzywa&Zielona Herbata - Kallos Latte - YES to Carrots - YES to Tomatoes - Doliva z toskańską oliwą z oliwek - Kallos mleczny - Seboradin Balsam regenerujący - Mrs Potter's Melisa - Mrs Potter's Ginko Z BRAKU LAKU: - Ziaja Rycyna* - Ziaja Rzepa* - Krem Boots* - Wax do jasnych* - Wax do ciemnych* - TBS miodowa* - TBS oliwkowa* STYLING: - Delia żel SZAMPONY: - Mrs Potter's z Ginko Biloba - Barwa Ziołowa Tatarak&Chmiel PŁUKANKI: - octowa - cytrynowa - piwna - hibiskusowa INNE: - spirulina ODRZUT: - Joanna Miód&Mleko - Odżywka Nivea Flexible Curls Skręt fal i loków - Panthenol 75% Dziękuje wszytskim za komplementy, ale i tak uwaqżam że sa nieuzasadnione bo wczoraj chyba 3 razy myłam włosy po odżywkach bo mi za każdym razem nie pasowało coś. Nawet raz dałam coś z silikonami, ale zanim włosy wyschły poczułam się jaki zdrajca i musiałam zmyć Wklejam tu liste czego uzywam obecnie (podkeślone), wklejam całą bo może jakiejśc kręconowłosej przyda się taka lista. To co niepodkreślone jest do kupienia dopiero. Moje włosy przestały tolerować olej kokosowy, zrobiłam przerwe, niedługo spróbuje znowu. I chyba zamówię keratynę, jedwab i nie wiem co jeszcze. Szlag mnie kiedyś trafi z tymi włosami.
|
#24840 |
|
Zakorzenienie
|
dziś kolejne mycie po cięciu. aż siostra powiedziała "jaką masz burzę loków", TŻ stwierdził, że włosy mam jakieś krótsze
A wracając do żelu lnianego - po jego użyciu już na trzeci dzień po myciu włosy miałam przetłuszczone, gdzie normalnie zdarza mi się to około dnia 5. Tak więc na razie glutków nie gotuję
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 14 (0 użytkowników i 14 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:14.

.

Widzę przecież efekty, białych kulek brak od czasu zaprzestania używania prostownicy, ale dobijają mnie problemy ze skrętem, szczególnie po lewej stronie i z tyłu głowy... nie mam pojęcia czemu. I na dodatek nie mam tak jak większość z was, że nałożę żel, pougniatam i już wszystko pięknie, muszę pomagać sobie palcem... Już nawet nie mówię o tym co jest po nocy, ostatnio spinam sobie włosy na jedną stronę i tak chodzę na co dzień, także śpię na lewym boku noc w noc, a i tak wyglądam jak czupiradło... Reaktywacja loków żelem z rana niewiele daje.
Zakop głęboko tę prostownicę w szafie, aby Cię nie kusiła. Od jakiego czasu jesteś CG? Może być tak, że po dłuższej pielęgnacji nie będziesz miała tak wielkich trudności z włosami po nocy( wiem z doświadczenia
opadam czasami z sil

trochę chciałam Cię pocieszyć i odpędzić włosowego doła.