Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 831 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-09-28, 11:11   #24901
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293
Konto usunięte

Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. V

zakrecone, troszke mnie nie bylo, powoli nadrabiam
garniery jako odzywki d/s i mnie swietnie sprawdzxaja sie jako b/s-po 12 godz podrozy loki byly nadal byly ladne ( przy wlaczonej klimatyzacji ) nie zaszkodzila im nagla zmiana- z deszczowej i zimniej holandii w ciagu paru godz- sloneczne i cieple srodziemne
oczwiscie podrozowalam w towarzystkie zelu lnianego i kokosa
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-28, 11:20   #24902
Indios Bravos
Zakorzenienie

GG do Indios Bravos

[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;22351338] zakrecone, troszke mnie nie bylo, powoli nadrabiam
garniery jako odzywki d/s i mnie swietnie sprawdzxaja sie jako b/s-po 12 godz podrozy loki byly nadal byly ladne ( przy wlaczonej klimatyzacji ) nie zaszkodzila im nagla zmiana- z deszczowej i zimniej holandii w ciagu paru godz- sloneczne i cieple srodziemne
oczwiscie podrozowalam w towarzystkie zelu lnianego i kokosa [/QUOTE]

No heeeeeeeeeej
Ja też powróciłam tu niedawno

A żel lniany to Ci nie skisł?

everything I do I do it for you..."

27.05.2009r.- najszczęśliwsza kobieta na Ziemi

www.radicalis.fbl.pl - strona mojego najzdolniejszego
Wybrałam kuszącą Lady Berry!

Indios Bravos jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-28, 11:21   #24903
i_lonka
Raczkowanie

[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;22351338] zakrecone, troszke mnie nie bylo, powoli nadrabiam
oczwiscie podrozowalam w towarzystkie zelu lnianego i kokosa [/QUOTE]

Nava, witaj serdecznie. Pozdrawiamy.

7.07.10
- CG
14.07.10 - bez prostowania
13.09.10 - pokrzywa

i_lonka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-28, 11:21   #24904
pchelka1981
Raczkowanie

witajcie kochane wczoraj wieczorem (za sprawa pewnego postu mysi m ) przebrnęłam przez wszystkie zalecane na początek lektury dotyczące pielęgnacji metoda CG (FAQ, pigułkę, od czego zacząć i zagraniczne artykuły, plus kilka stron dotyczących pielęgnacji ) mój mózg nie bardzo jeszcze może to ogarnąć - albo to jakieś ciężko skomplikowane, albo ze mnie niemota
zrozumiałam (jeśli się mylę, bardzo proszę poprawcie mnie), że przynajmniej mycie włosów samą odżywką u mnie odpada (przetłuszczanie) więc wezmę się za OMO. pierwszą odżywkę powinnam zastosować zgodną z CG (czyli np. Dulgon Mango i awokado lub emulsja do włosów Glorii), następnie szampon (np. Babydream lub Hipp), na koniec bardziej treściwa odżywka lub maska (polski wax albo np. cosik innego wymienionego w blogu małgosi86 ). zanim zastosuję OMO i zostanę zadeklarowana CG powinnam oczyścić włoski i skalp - czyli mój dotychczasowy szampon plus soda oczyszczana (w jakiej ilości?). kolejnym etapem będzie naniesienie na mokre włoski (czy muszą być aż tak ociekające woda jak w filmiku jessicacurl?) produktu podkreślającego skręt (np. Nivea Flexible Curl) i ewentualne zabezpieczenie ich odżywka do spłukiwania. następnie ręcznikowanie i w razie potrzeby dosuszenie włosków suszarką z dyfuzorem letnim powietrzem. ostatnie rozczesywanie włosków np. po nałożeniu odżywki do spłukiwania, ale przed jej zmyciem. Jeśli chciałabym zastosowac lotion seboradin niger, to na którym etapie? przy każdym myciu olejuję włoski, więc z tym powinnam sobie poradzić (bhringraj z Hesh'a jest zgodny z CG?). mam tylko wątpliwości czy mogłabym nadal stosować ampułki radicala (nowa wersja) i jeśli tak, to najlepiej na którym etapie?
przepraszam za ten cały słowotok ale tyle pytań i wątpliwości kłębi mi się w głowie, że nie bardzo wiem jeszcze jak je sprecyzować , dlatego bardzo liczę na wasza pomoc w tej kwestii

Walczę o zdrowe włosy
18.08.10 - Olej kokosowy
21.08.10 - amla/ bhringraj/ sesa/ vatika

Zapuszczam włosy (cel 5o cm):
29.08.10 - 27 cm
28.09.10 - 29 cm
31.10.10 - 30,5 cm
05.03.12 - 43 cm

moja włoskowa historia
pchelka1981 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-28, 11:30   #24905
sharnell
BAN stały

a ja mam jeszcze takie pytanie - do tego czasu myłam włosy raz na tydzień. I w sumie nadal nie mialam przetluszczonych czy jak zaczne je pielegnowac bez sylikonow, i myc odzywka one zaczna sie przetluszczac?
sharnell jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-28, 11:36   #24906
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Indios Bravos Pokaż wiadomość
No heeeeeeeeeej
Ja też powróciłam tu niedawno

A żel lniany to Ci nie skisł?
Indios, z konserwantem nie kisnie poza tym cieply latwiej sie naklada
a kokoska (i calej armi zabranych kosmetykow )nie uzylam ani razu ale co tam przynajmniej troszke sie przewietrzyl
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-28, 12:23   #24907
201605090958
Konto usunięte

Dziewczyny
trochę mnie nie było /spiętrzenie w pracy+awaria domowego kompa/
ale ad rem
Przechodzę jakiś kryzys pielęgnacyjny od momentu rozpoczęcia używania Parachute /pomijam że ze względu na zapach aplikacja olejowa jest dla mnie koszmarna, a kupiłam wersję półlitrową. Żadnych loków, korkociągów. Stan włosów pogarsza się. I tu pytanie czy ja je na pewno dobrze pielęgnuję?
Moja pielęgnacja -środa-mycie odżywką /Yung/, sobota olej /parachute+rycyna/ na 16h, a co 2 tygodnie odżywka do splukiwania /Garnier avokado i karite/.
Wdzięcznam za wszelkie porady
201605090958 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-28, 12:23   #24908
i_lonka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez sharnell Pokaż wiadomość
a ja mam jeszcze takie pytanie - do tego czasu myłam włosy raz na tydzień. I w sumie nadal nie mialam przetluszczonych czy jak zaczne je pielegnowac bez sylikonow, i myc odzywka one zaczna sie przetluszczac?

Kiedy zrezygnowałam z pielęgnacji silikonami o przeszłam na CG moje włosy nie są obciążone, przetłuszczone itp. Przed CG myłam włosy co 2 dni, teraz robię to co 4. Inna sprawa z myciem odżywką, niektórym przetłszczają się włosy po tej metodcie, a innym wręcz przeciwnie. To już musisz sama ocenić. Ja mam włosy cienkie, skłonne do obciążania, dlatego stosuję metodę kubeczkową (szampon+odżywka, ewentualnie metodę OMO (odżywka mycie odżywka). Jedno jest pewne - odstawienie silikonów tylko pomoże, na mnie one działały tak, że oblepiały mi włosy, przeciążały i w konsekwencji na drugi dzień były one już przetłuszczone. Dodam, że używam szamponów ziołowych i pewnie one też mają wpływ na ograniczenie przetłuszczanie, ale uwaga - kołtunią włosy.
I pamiętaj, żeby do mycia odżywką wybrać odżywkę o prostym składzie, najlepiej ze składnikiem myjącym. Z tego co pamiętam, dziewczyny używają Issany różowej z olejkiem, Glorii.

danusiaes, a możesz napisać coś więcej, na czym polega ten kryzys, jak wyglądają włosy, są obciążone, przesuszone?

7.07.10
- CG
13.09.10 - pokrzywa

Edytowane przez i_lonka
Czas edycji: 2010-09-28 o 12:26
Stary 2010-09-28, 12:41   #24909
201605090958
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez i_lonka Pokaż wiadomość

danusiaes, a możesz napisać coś więcej, na czym polega ten kryzys, jak wyglądają włosy, są obciążone, przesuszone?
Nie są przesuszone, wręcz przeciwnie są naprawdę nawilżone, jest ich coraz wiecej, nawet fryzjerka to zauważyła-po rozczesaniuprzed podcięciem miałam ich naprawdę dużo+wyrasta sporo nowych. Po prostu wyglądają jak z delikatnymi falami, a ja chcę korkociągi. Pomijam, że po myciu odżywką przetłuszczają się szybciej te pod spodem. Z każdym myciem robią się po prostu coraz bardziej proste, a po 2 dniach od mycia zjawia się 1 korkociąg. Są kompletnie nie do ułożenia, jeszcze miesiąc temu wystarczaly mi palce i włosy wyglądaly perfekcyjnie bez środków do stylizacji przez 2 dni, a teraz
Stary 2010-09-28, 13:03   #24910
CoffeeWithMilk
Wtajemniczenie

Moje kochane kręconowłose, z góry przepraszam za pytanie, ale po prostu nie mam czasu w tej chwili przeszukać wątku, bo za chwilę jadę do Auchana, a wczoraj widziałam tam LORYSY, a jak dobrze pamiętam to tutaj na nazwa przewinęła się parę razy i wiem, że niektóre z Was tego używają. Czy mogłybyście podać mi nazwy lorysów, które używacie, które są godne polecenia i które mam kupić? Bo ich było sporo, w takich dużych opakowaniach, bodajże maski i nie wiedziałam, który wziąć A mam ostatnio okazję podjechać do Auchana, bo następnym razem to chyba za rok będę
CoffeeWithMilk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-28, 13:06   #24911
caskada
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez CoffeeWithMilk Pokaż wiadomość
Moje kochane kręconowłose, z góry przepraszam za pytanie, ale po prostu nie mam czasu w tej chwili przeszukać wątku, bo za chwilę jadę do Auchana, a wczoraj widziałam tam LORYSY, a jak dobrze pamiętam to tutaj na nazwa przewinęła się parę razy i wiem, że niektóre z Was tego używają. Czy mogłybyście podać mi nazwy lorysów, które używacie, które są godne polecenia i które mam kupić? Bo ich było sporo, w takich dużych opakowaniach, bodajże maski i nie wiedziałam, który wziąć A mam ostatnio okazję podjechać do Auchana, bo następnym razem to chyba za rok będę
ja posiadam dwa ten z karite do kreconych wlosow i z bambusa i keratyna zielony gleboko nawilzajacy

Edytowane przez caskada
Czas edycji: 2010-09-28 o 13:23 Powód: literowka
caskada jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-28, 13:19   #24912
venealin
Raczkowanie

Ja też mam dwa - z avokado i z proteinami mlecznymi.
Jak już je dostałam to zerknęłam na skład (ostatnio tam mam ) i nie zauważyłam żadnych różnic między nimi. Nie wiem...czegoś nie zauważyłam, czy faktycznie one wszystkie mają ten sam skład a tylko zapachy i kolory inne?

Heeej...Coffee...czy ja u Ciebie nie widzę czasem w podpisie odwyku zakupowego/kosmetykowego?
- niszczę tłuszcz a zdobywam mięśnie
- uczę się zdrowego odżywiania
- dbam o cerę
- PIJĘ DUŻO WODY

Edytowane przez venealin
Czas edycji: 2010-09-28 o 13:21
venealin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-28, 13:20   #24913
Konto usunięte

Cytat:
Nava, witaj serdecznie. Pozdrawiamy.
dziekuje
Stary 2010-09-28, 13:32   #24914
CoffeeWithMilk
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez venealin Pokaż wiadomość
Ja też mam dwa - z avokado i z proteinami mlecznymi.
Jak już je dostałam to zerknęłam na skład (ostatnio tam mam ) i nie zauważyłam żadnych różnic między nimi. Nie wiem...czegoś nie zauważyłam, czy faktycznie one wszystkie mają ten sam skład a tylko zapachy i kolory inne?

Heeej...Coffee...czy ja u Ciebie nie widzę czasem w podpisie odwyku zakupowego/kosmetykowego?
No wiem, wiem Ale mam okazję kupić, a chcę się wziąć tak bardzo, bardzo za pielęgnację włosów odwyk jest w szczególności od balsamów do ciała, do stóp, kremów do twarzy, kremów do rąk, bo mam tego wszystkiego zatrzęsienie

Wczoraj kupiłam maskę Gloria i dwie wody brzozowe, skończę wcierać seboradin i zacznę wodę...
CoffeeWithMilk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-28, 13:37   #24915
Indios Bravos
Zakorzenienie

GG do Indios Bravos

Cytat:
Ja wykańczam aloesowego do kręconych właśnie
Jest całkiem niezły tylko, że mi już się trochę znudził

everything I do I do it for you..."

27.05.2009r.- najszczęśliwsza kobieta na Ziemi

www.radicalis.fbl.pl - strona mojego najzdolniejszego
Wybrałam kuszącą Lady Berry!

Indios Bravos jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-28, 13:40   #24916
i_lonka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez danusiaes Pokaż wiadomość
Nie są przesuszone, wręcz przeciwnie są naprawdę nawilżone, jest ich coraz wiecej, nawet fryzjerka to zauważyła-po rozczesaniuprzed podcięciem miałam ich naprawdę dużo+wyrasta sporo nowych. Po prostu wyglądają jak z delikatnymi falami, a ja chcę korkociągi. Pomijam, że po myciu odżywką przetłuszczają się szybciej te pod spodem. Z każdym myciem robią się po prostu coraz bardziej proste, a po 2 dniach od mycia zjawia się 1 korkociąg. Są kompletnie nie do ułożenia, jeszcze miesiąc temu wystarczaly mi palce i włosy wyglądaly perfekcyjnie bez środków do stylizacji przez 2 dni, a teraz
Może za bardzo je przeciążasz odżywkami i włosy stają się ciężkie i się rozprostowują. Może spróbuj zmienić na jakąś odżywkę o prostszym składzie. Ja mam podobnie, im bardziej je nawilżam, one się prostują i nie chcą kręcić. Mam lekką odżywkę z Fitomedu i jej używam na skalp i górną część włosów, a odżywkę Isana na końcówki.
Daj może trochę odpocząć od intensywnej pielęgancaj, parachute+rycyna/ na 16h - może skrócić ten czas trzymania na włosach. A kiedy myjesz włosy szamponem?

7.07.10
- CG
13.09.10 - pokrzywa

Stary 2010-09-28, 14:29   #24917
201605090958
Konto usunięte

Cytat:
Może za bardzo je przeciążasz odżywkami i włosy stają się ciężkie i się rozprostowują. Może spróbuj zmienić na jakąś odżywkę o prostszym składzie. Ja mam podobnie, im bardziej je nawilżam, one się prostują i nie chcą kręcić. Mam lekką odżywkę z Fitomedu i jej używam na skalp i górną część włosów, a odżywkę Isana na końcówki.
Daj może trochę odpocząć od intensywnej pielęgancaj, parachute+rycyna/ na 16h - może skrócić ten czas trzymania na włosach. A kiedy myjesz włosy szamponem?
Szamponem zmywam oleje /raz próbowałam odżywką, po zużyciu całej do 1 mycia i niedomytych włosach poddałam się/. Wygrzebałam z szafki Joannę z makiem i bawełną, jest dość prosta będę testować i zdam relację-dzięki wielkie za doradztwo Joanna jest z początku mej pielęgnacji-kupiłam większość tego co polecacie na tym wątku i teraz czekają cudeńka na testowanie-zasada jest jedna-jak zuzywam do końca dany rodzaj, np. szampon to biorę następny, bo staram się panować nad zakupoholizmem
Stary 2010-09-28, 14:36   #24918
i_lonka
Raczkowanie

Cytat:
Szamponem zmywam oleje /raz próbowałam odżywką, po zużyciu całej do 1 mycia i niedomytych włosach poddałam się/. Wygrzebałam z szafki Joannę z makiem i bawełną, jest dość prosta będę testować i zdam relację-dzięki wielkie za doradztwo Joanna jest z początku mej pielęgnacji-kupiłam większość tego co polecacie na tym wątku i teraz czekają cudeńka na testowanie-zasada jest jedna-jak zuzywam do końca dany rodzaj, np. szampon to biorę następny, bo staram się panować nad zakupoholizmem
Powodzenia w pielęgnacji. Ja też chyba muszę powalczyć z zakupoholizmem, bo już miejsca w szafkach brak.

7.07.10
- CG
13.09.10 - pokrzywa

Stary 2010-09-28, 15:55   #24919
Rybiorek
Zakorzenienie

do zainteresowanych

w poniedzialek odbylo sie party dla swiata modowo-wlosowo-pielegacyjno-wydawniczego z okazji zblizajacego sie wydania ulepszonej i poszerzonej wersji ksiazki Curly Girl: The Handbook napisanej przez Lorraine Massey, ksiazka bedzie dostepna w sprzedazy dla ogolu w styczniu 2011, ciekawe kiedy na amazon.co.uk bedzie mozna kupic?
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-28, 18:02   #24920
wrily_curly
Rozeznanie

pchelka1981
cześć, dobrze, że sama wszystko oczytałaś, jeszcze kilka razy Cię to pwnie czeka żeby się wciągnąć całkiem co do szamponu to nie jest takie roste, nie do każdego można wrzucić sodę, lepiej przejdź się do osiedlowego kiosku i kup szampon barwę ziołową, ma sls i nic złego więc do oczyszczania z silikonów, polimerów i innych naleciałości raz na jakiś czas się przyda, spróbuj czasem umyć odżywką, może jednak Ci podpasuje, ja zaczęłam to stosować kilka lat temu gdy się przetłuszczały jeszcze ale po jakimś czasie skóra głowy się unormowała i już nie mam tego problemu. Co do szamponu, spróbuj może hippa, babydream plącze czasem włosy i robi dziwne rzeczy (mówi to ta, która dzisiaj odłożyła szampon hippa żeby wziąć myjadło BD ale jakiś nowy krem do mycia chyba ), o myciu na ociekające raczej odżywkę bs (joanna naturia, ziaja, albo nawet normalna odżywka której nakładasz mniej i nie spłukujesz) a potem jakiś krem do loków, stylizatory. Dyfuzor nie wszystkich służy, jeśli miałabyś ochotę to spróbuj zrobić tak, żeby same schły. Oleje dobrze, żeby nie miały parafiny(parrafinum liquidum) bo często obciąża, co do lotionu i ampułek to Ci nie pomogę bo nie wiem do czego one służą i jak się je normalnie używa i gdzie by je można było wsadzić do ielęgnacji

Cytat:
Napisane przez sharnell Pokaż wiadomość
nie powinny, nawet może być z tym lepiej bo skalp nie będzie drażniony niezbyt dobrymi dla niego składnikami

Cytat:
Dziewczyny
trochę mnie nie było /spiętrzenie w pracy+awaria domowego kompa/
ale ad rem
Przechodzę jakiś kryzys pielęgnacyjny od momentu rozpoczęcia używania Parachute /pomijam że ze względu na zapach aplikacja olejowa jest dla mnie koszmarna, a kupiłam wersję półlitrową. Żadnych loków, korkociągów. Stan włosów pogarsza się. I tu pytanie czy ja je na pewno dobrze pielęgnuję?
Moja pielęgnacja -środa-mycie odżywką /Yung/, sobota olej /parachute+rycyna/ na 16h, a co 2 tygodnie odżywka do splukiwania /Garnier avokado i karite/.
Wdzięcznam za wszelkie porady
o, Ciebie mi tu brakowało, pani zielarko może brakuje im protein? Może psikadło keratynowe by im pomogło?

Coś się nie mogłam ostatnio zebrać żeyb tu nabazgrać a czytam regularnie z nowowści, kupiłam sobie żel joanna rzepa. Całkiem rzyjemny, nie daje o 2 czy mowego efektu jak artiste ale użyłam go 2 czy 3 razy o myciu i pół tubki poszło więc chyba kupię sobie na przyszłość rossmanowski duży żel (ale różowego chyba nie produkują już? Bo widziałam tylko inne kolory) inaczej pójdę z torbami skusiłam się też na biedronkową odżywkę do farbowanych, nie używałam jej jeszcze ale wąchałam, pachnie cukierkami, jak syoss pomarańczowy (taa, kiedyś się na niego skusiłam,tylko zapach fajny). Kończy mi się keratyna i jedwab hydrolizowany, ale co poradzić skoro jestem o krok od tego, żeby się w nich kąpać? Po kilku(nastu) odżywkach z nimi włosy się zrobiły jakby grubsze, ładnie się skręcają i takie porządne są nawet gdy jest bezproteinowy dzień. Ale chyba ograniczę się do psikadeł z nimi (+nawilżacze oczywiście) a postaram się więcej emolientów wrowadzić do masek. Kolor ucieka mi z włosów, właśnie od momentu, kiedy zaczyna się skręt, chyba co 2 tyg będę farbować bo wypłukuje się do lekko rudawego odcienia a gdzie tam zimie do rudego No trudno. Po farbowaniu spróbuję normalnie używać glicerynowców, i jeśli po tygodniu nie będę ruda to odpuszczam sobie ten odwyk bo skoro uciekanie zależy od struktury włosa to tylko częstsze farbowanie mi zostaje.

---------- Dopisano o 18:02 ---------- Poprzedni post napisano o 18:01 ----------

Rybiorku, a co to za dziwne oznaczenie zapuszczania w Twoim podpisie?
wrily_curly jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-28, 18:09   #24921
insanecurls
Raczkowanie

Wrily Curly może ja odpowiem za Rybiorka jeśli nie ma nic przeciwko:p
APL to skrót od ang-arm pit length czyli chyba do pachy....
BSL - bra stripe lenght - czyli dł do zapięcia stanika

insanecurls jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-28, 18:28   #24922
pchelka1981
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez wrily_curly Pokaż wiadomość
pchelka1981
cześć, dobrze, że sama wszystko oczytałaś, jeszcze kilka razy Cię to pwnie czeka żeby się wciągnąć całkiem co do szamponu to nie jest takie roste, nie do każdego można wrzucić sodę, lepiej przejdź się do osiedlowego kiosku i kup szampon barwę ziołową, ma sls i nic złego więc do oczyszczania z silikonów, polimerów i innych naleciałości raz na jakiś czas się przyda, spróbuj czasem umyć odżywką, może jednak Ci podpasuje, ja zaczęłam to stosować kilka lat temu gdy się przetłuszczały jeszcze ale po jakimś czasie skóra głowy się unormowała i już nie mam tego problemu. Co do szamponu, spróbuj może hippa, babydream plącze czasem włosy i robi dziwne rzeczy (mówi to ta, która dzisiaj odłożyła szampon hippa żeby wziąć myjadło BD ale jakiś nowy krem do mycia chyba ), o myciu na ociekające raczej odżywkę bs (joanna naturia, ziaja, albo nawet normalna odżywka której nakładasz mniej i nie spłukujesz) a potem jakiś krem do loków, stylizatory. Dyfuzor nie wszystkich służy, jeśli miałabyś ochotę to spróbuj zrobić tak, żeby same schły. Oleje dobrze, żeby nie miały parafiny(parrafinum liquidum) bo często obciąża, co do lotionu i ampułek to Ci nie pomogę bo nie wiem do czego one służą i jak się je normalnie używa i gdzie by je można było wsadzić do ielęgnacji
dziękuję za rady hippa miałam już nawet w łapkach przy okazji wczorajszych zakupów, ale powstrzymałam się do czasu kiedy będę absolutnie pewna w jakie kosmetyki powinnam się zaopatrzyć jeśli chcę być zgodna z CG. co do dyfuzora obawiam się, że mogę być na niego skazana włosy myję co drugi dzień rano, przed wyjściem do pracy i po prostu nie mam tyle czasu żeby pozwolić im na samodzielne schnięcie. nie robię tego wieczorem ponieważ do rana byłyby już w niewyjściowej formie (strasznie się odkształcają w nocy, szczerze mówiąc czasami chyba nawet kręcą delikatnie). na szczęście żaden z olejów które używam nie jest na parafinie, uff ulga straszna, bo moje włoski kochają te oleje. lotion seboradin niger zmniejsza przetłuszczanie włosów i wpływa na porost. stosuje się go po myciu włosków, tak samo zresztą jak ampułki radicala. walczę z wypadaniem włosków i staram się przyspieszyć ich wzrost, stąd pytanie o te specyfiki

Cytat:
Napisane przez wrily_curly Pokaż wiadomość
Kolor ucieka mi z włosów, właśnie od momentu, kiedy zaczyna się skręt, chyba co 2 tyg będę farbować bo wypłukuje się do lekko rudawego odcienia a gdzie tam zimie do rudego No trudno. Po farbowaniu spróbuję normalnie używać glicerynowców, i jeśli po tygodniu nie będę ruda to odpuszczam sobie ten odwyk bo skoro uciekanie zależy od struktury włosa to tylko częstsze farbowanie mi zostaje.
na wypłukiwanie koloru mogłabym polecić Ci to cudeńko: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt-2...-UV-jedwab.htm
sprawdza się rewelacyjne (z platynowego blondu przeszłam na średni brąz, do tego nie nakładam farby tylko profesjonalny szampon o przedłożonym działaniu), po dwóch miesiącach przypadających na działanie największych upałów, kolor praktycznie się nie wypłukał - moja fryzjerka była w szoku tylko, że chyba odżywka nie jest zgodna z CG (ma polyquaternium)??

Walczę o zdrowe włosy
18.08.10 - Olej kokosowy

29.08.10 - 27 cm
28.09.10 - 29 cm
31.10.10 - 30,5 cm
05.03.12 - 43 cm

moja włoskowa historia
Stary 2010-09-28, 18:30   #24923
onething
Zadomowienie

CoffeeAndMilk wybacz, że całkiem z innej beczki, ale gdzie lecicie dokładnie do Egiptu? Ahhh.... i co do loków to ja zapuszczam od roku ze względu na wesele, ale zaraz po ide obciąć, bo nie daję już z nimi rady
2013/2014
onething jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-28, 18:42   #24924
Paulinka675
Zakorzenienie

Cytat:

ja polecam milk proteins, orchidea, mus czekoladowy i ceramidy

2014 3
Anne Rice - Pandora

włosomaniaczka 11.2009

nic mnie bardziej nie drażni jak brak składów w KWC oraz na blogach kosmetycznych
Paulinka675 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-28, 18:52   #24925
syrenka
Wtajemniczenie

pchelka, ja bym nie dodawała sody, włosy nie lubią zasadowego ph; wystarczy nierozcieńczony szampon z SLS/SLES (np. Barwa)

Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość
do zainteresowanych

w poniedzialek odbylo sie party dla swiata modowo-wlosowo-pielegacyjno-wydawniczego z okazji zblizajacego sie wydania ulepszonej i poszerzonej wersji ksiazki Curly Girl: The Handbook napisanej przez Lorraine Massey, ksiazka bedzie dostepna w sprzedazy dla ogolu w styczniu 2011, ciekawe kiedy na amazon.co.uk bedzie mozna kupic?
dzięki za informację
bardzo jestem jej ciekawa
syrenka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-28, 18:58   #24926
pchelka1981
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez syrenka Pokaż wiadomość
pchelka, ja bym nie dodawała sody, włosy nie lubią zasadowego ph; wystarczy nierozcieńczony szampon z SLS/SLES (np. Barwa)
syrenko, aspiryny też nie polecasz? do tej pory stosowałam szampony i odżywki ze wszystkim co wg CG jest niedopuszczalne, dlatego obawiam się że muszę ja porządnie oczyścić... opieram się na tym co do tej pory o CG udało mi się przeczytać, dlatego tak bardzo liczę na wasze zdanie

Walczę o zdrowe włosy
18.08.10 - Olej kokosowy

29.08.10 - 27 cm
28.09.10 - 29 cm
31.10.10 - 30,5 cm
05.03.12 - 43 cm

moja włoskowa historia
Stary 2010-09-28, 19:17   #24927
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez pchelka1981 Pokaż wiadomość
syrenko, aspiryny też nie polecasz? do tej pory stosowałam szampony i odżywki ze wszystkim co wg CG jest niedopuszczalne, dlatego obawiam się że muszę ja porządnie oczyścić... opieram się na tym co do tej pory o CG udało mi się przeczytać, dlatego tak bardzo liczę na wasze zdanie
Nie wiem jak aspiryna
ale myślę, że podwójne umycie nierozcieńczonym szamponem powinno wystarczyć.
Normalnie polecamy metodę kubeczkową (rozcieńczenie szamponu), ale przy oczyszczaniu włosów najlepiej użyć szamponu w czystej postaci.
syrenka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-28, 19:20   #24928
pchelka1981
Raczkowanie

syrenko, dziękuję bardzo tak właśnie zrobię

Walczę o zdrowe włosy
18.08.10 - Olej kokosowy

29.08.10 - 27 cm
28.09.10 - 29 cm
31.10.10 - 30,5 cm
05.03.12 - 43 cm

moja włoskowa historia
Stary 2010-09-28, 19:21   #24929
Volyova
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez LadyMadalena Pokaż wiadomość
Oj daj, ja dopóki nie nauczyłam się go stosować byłam niezadowolona z niego. Kładłam go wtedy na praktycznie suche. Teraz odciskam włosy w koszulkę po myciu, nakładam duuużo żelu lnianego( na tyle, że włosy są tak mokre jakbym je dopiero spłukała), psikam parę razy utrwalaczem miodowym z receptariusza by Rybiorek i odciskam znowu w koszulkę(inną bo poprzednia już ociekająca). Dzięki temu skręt jest całkiem mocny, a utrwalacz nie daje nieprzyjemnej sztywności jak na sucho.
No nareszcie i mi się udało.
Na sucho jakoś mi nie wychodzi, ale dzisiaj (następny dzień po myciu) spłukałam włosy, nałożyłam Garniera Avocado, na to nałożylam żel lniany i też popsikałam miodowym utrwalaczem. Potem harmonijkowanie i suszenie dyfuzorem.

Wyszło bardzo ładnie, świetny skręt i nawet wytrzymało jesienną mżawkową pogodą (choć nie dałam im zmoknąć - co to, to nie )

Dziękuję za podpowiedź z tym miodowym psikadłem

Dumna fala (klik)

Zakręcone lektury obowiązkowe, uzupełniające i filmiki instruktażowe -> blog
Bryk dla zabieganych > Za dużo informacji, nie wiem od czego zacząc
Volyova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-28, 19:31   #24930
malgosia86
Zadomowienie

Yasmin Mogłabyś sprawdzić, czy nie ma błędu w składzie żelu - dokładniej chodzi mi o to, czy pomiędzy słowami tea a carbomer nie znajduje się jeszcze przecinek?

Jeszcze jedno pytanie;-) (mam nadzieję, że go wcześniej nie zadawałam) - tę odzywkę kupiłaś w Polsce?

Edytowane przez malgosia86
Czas edycji: 2010-09-28 o 19:53
malgosia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 7 (0 użytkowników i 7 gości)

Zasady wysyłania wiadomości