|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#24901 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. V
![]() garniery jako odzywki d/s i mnie swietnie sprawdzxaja sie jako b/s-po 12 godz podrozy loki byly nadal byly ladne ( przy wlaczonej klimatyzacji ) nie zaszkodzila im nagla zmiana- z deszczowej i zimniej holandii w ciagu paru godz- sloneczne i cieple srodziemne oczwiscie podrozowalam w towarzystkie zelu lnianego i kokosa
|
|
|
|
#24902 |
|
Zakorzenienie
|
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;22351338]
![]() garniery jako odzywki d/s i mnie swietnie sprawdzxaja sie jako b/s-po 12 godz podrozy loki byly nadal byly ladne ( przy wlaczonej klimatyzacji ) nie zaszkodzila im nagla zmiana- z deszczowej i zimniej holandii w ciagu paru godz- sloneczne i cieple srodziemne oczwiscie podrozowalam w towarzystkie zelu lnianego i kokosa [/QUOTE]No heeeeeeeeeej Ja też powróciłam tu niedawno ![]() A żel lniany to Ci nie skisł?
|
#24903 |
|
Raczkowanie
|
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;22351338]
![]() garniery jako odzywki d/s i mnie swietnie sprawdzxaja sie jako b/s-po 12 godz podrozy loki byly nadal byly ladne ( przy wlaczonej klimatyzacji ) nie zaszkodzila im nagla zmiana- z deszczowej i zimniej holandii w ciagu paru godz- sloneczne i cieple srodziemne oczwiscie podrozowalam w towarzystkie zelu lnianego i kokosa [/QUOTE]Nava, witaj serdecznie Pozdrawiamy.
|
#24904 |
|
Raczkowanie
|
witajcie kochane
) mój mózg nie bardzo jeszcze może to ogarnąć - albo to jakieś ciężko skomplikowane, albo ze mnie niemota zrozumiałam (jeśli się mylę, bardzo proszę poprawcie mnie), że przynajmniej mycie włosów samą odżywką u mnie odpada (przetłuszczanie) więc wezmę się za OMO. pierwszą odżywkę powinnam zastosować zgodną z CG (czyli np. Dulgon Mango i awokado lub emulsja do włosów Glorii), następnie szampon (np. Babydream lub Hipp), na koniec bardziej treściwa odżywka lub maska (polski wax albo np. cosik innego wymienionego w blogu małgosi86 ). zanim zastosuję OMO i zostanę zadeklarowana CG powinnam oczyścić włoski i skalp - czyli mój dotychczasowy szampon plus soda oczyszczana (w jakiej ilości?). kolejnym etapem będzie naniesienie na mokre włoski (czy muszą być aż tak ociekające woda jak w filmiku jessicacurl?) produktu podkreślającego skręt (np. Nivea Flexible Curl) i ewentualne zabezpieczenie ich odżywka do spłukiwania. następnie ręcznikowanie i w razie potrzeby dosuszenie włosków suszarką z dyfuzorem letnim powietrzem. ostatnie rozczesywanie włosków np. po nałożeniu odżywki do spłukiwania, ale przed jej zmyciem. Jeśli chciałabym zastosowac lotion seboradin niger, to na którym etapie? przy każdym myciu olejuję włoski, więc z tym powinnam sobie poradzić (bhringraj z Hesh'a jest zgodny z CG?). mam tylko wątpliwości czy mogłabym nadal stosować ampułki radicala (nowa wersja) i jeśli tak, to najlepiej na którym etapie?przepraszam za ten cały słowotok ale tyle pytań i wątpliwości kłębi mi się w głowie, że nie bardzo wiem jeszcze jak je sprecyzować , dlatego bardzo liczę na wasza pomoc w tej kwestii
Uśmiech kosztuje mniej od elektryczności i daje więcej światła... Walczę o zdrowe włosy 18.08.10 - Olej kokosowy 21.08.10 - amla/ bhringraj/ sesa/ vatika Zapuszczam włosy (cel 5o cm): 29.08.10 - 27 cm 28.09.10 - 29 cm 31.10.10 - 30,5 cm 05.03.12 - 43 cm moja włoskowa historia |
|
|
|
#24905 |
|
BAN stały
|
a ja mam jeszcze takie pytanie - do tego czasu myłam włosy raz na tydzień. I w sumie nadal nie mialam przetluszczonych
czy jak zaczne je pielegnowac bez sylikonow, i myc odzywka one zaczna sie przetluszczac?
|
|
|
|
#24906 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#24907 |
|
Konto usunięte
|
Dziewczyny
trochę mnie nie było /spiętrzenie w pracy+awaria domowego kompa/ ale ad rem Przechodzę jakiś kryzys pielęgnacyjny od momentu rozpoczęcia używania Parachute /pomijam że ze względu na zapach aplikacja olejowa jest dla mnie koszmarna, a kupiłam wersję półlitrową . Żadnych loków, korkociągów. Stan włosów pogarsza sięMoja pielęgnacja -środa-mycie odżywką /Yung/, sobota olej /parachute+rycyna/ na 16h, a co 2 tygodnie odżywka do splukiwania /Garnier avokado i karite/. Wdzięcznam za wszelkie porady |
|
|
|
#24908 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Kiedy zrezygnowałam z pielęgnacji silikonami o przeszłam na CG moje włosy nie są obciążone, przetłuszczone itp. Przed CG myłam włosy co 2 dni, teraz robię to co 4. Inna sprawa z myciem odżywką, niektórym przetłszczają się włosy po tej metodcie, a innym wręcz przeciwnie. To już musisz sama ocenić. Ja mam włosy cienkie, skłonne do obciążania, dlatego stosuję metodę kubeczkową (szampon+odżywka, ewentualnie metodę OMO (odżywka mycie odżywka). Jedno jest pewne - odstawienie silikonów tylko pomoże, na mnie one działały tak, że oblepiały mi włosy, przeciążały i w konsekwencji na drugi dzień były one już przetłuszczone. Dodam, że używam szamponów ziołowych i pewnie one też mają wpływ na ograniczenie przetłuszczanie, ale uwaga - kołtunią włosy. I pamiętaj, żeby do mycia odżywką wybrać odżywkę o prostym składzie, najlepiej ze składnikiem myjącym. Z tego co pamiętam, dziewczyny używają Issany różowej z olejkiem, Glorii. danusiaes, a możesz napisać coś więcej, na czym polega ten kryzys, jak wyglądają włosy, są obciążone, przesuszone?
7.07.10 - CG 14.07.10 - bez prostowania 13.09.10 - pokrzywa Edytowane przez i_lonka Czas edycji: 2010-09-28 o 12:26 |
|
|
|
|
#24909 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
przed podcięciem miałam ich naprawdę dużo+wyrasta sporo nowych. Po prostu wyglądają jak z delikatnymi falami, a ja chcę korkociągi. Pomijam, że po myciu odżywką przetłuszczają się szybciej te pod spodem. Z każdym myciem robią się po prostu coraz bardziej proste, a po 2 dniach od mycia zjawia się 1 korkociąg. Są kompletnie nie do ułożenia, jeszcze miesiąc temu wystarczaly mi palce i włosy wyglądaly perfekcyjnie bez środków do stylizacji przez 2 dni, a teraz |
|
|
|
|
#24910 |
|
Wtajemniczenie
|
Moje kochane kręconowłose, z góry przepraszam za pytanie, ale po prostu nie mam czasu w tej chwili przeszukać wątku, bo za chwilę jadę do Auchana, a wczoraj widziałam tam LORYSY, a jak dobrze pamiętam to tutaj na nazwa przewinęła się parę razy i wiem, że niektóre z Was tego używają. Czy mogłybyście podać mi nazwy lorysów, które używacie, które są godne polecenia i które mam kupić? Bo ich było sporo, w takich dużych opakowaniach, bodajże maski i nie wiedziałam, który wziąć
|
|
|
|
#24911 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez caskada Czas edycji: 2010-09-28 o 13:23 Powód: literowka |
|
|
|
|
#24912 |
|
Raczkowanie
|
Ja też mam dwa - z avokado i z proteinami mlecznymi.
Jak już je dostałam to zerknęłam na skład (ostatnio tam mam ) i nie zauważyłam żadnych różnic między nimi. Nie wiem...czegoś nie zauważyłam, czy faktycznie one wszystkie mają ten sam skład a tylko zapachy i kolory inne? Heeej...Coffee...czy ja u Ciebie nie widzę czasem w podpisie odwyku zakupowego/kosmetykowego?
21.07.2011 - Pierwszy Dzień Reszty Mojego Życia 175cm/64,5 kg - walczę z cellulitem - niszczę tłuszcz a zdobywam mięśnie - uczę się zdrowego odżywiania - dbam o cerę - PIJĘ DUŻO WODY Edytowane przez venealin Czas edycji: 2010-09-28 o 13:21 |
|
|
|
#24913 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#24914 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale mam okazję kupić, a chcę się wziąć tak bardzo, bardzo za pielęgnację włosów odwyk jest w szczególności od balsamów do ciała, do stóp, kremów do twarzy, kremów do rąk, bo mam tego wszystkiego zatrzęsienie ![]() Wczoraj kupiłam maskę Gloria i dwie wody brzozowe, skończę wcierać seboradin i zacznę wodę... |
|
|
|
|
#24915 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jest całkiem niezły tylko, że mi już się trochę znudził
|
|
#24916 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Daj może trochę odpocząć od intensywnej pielęgancaj, parachute+rycyna/ na 16h - może skrócić ten czas trzymania na włosach. A kiedy myjesz włosy szamponem?
|
|
#24917 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#24918 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
, bo już miejsca w szafkach brak.
|
|
#24919 |
|
Zakorzenienie
|
do zainteresowanych
w poniedzialek odbylo sie party dla swiata modowo-wlosowo-pielegacyjno-wydawniczego z okazji zblizajacego sie wydania ulepszonej i poszerzonej wersji ksiazki Curly Girl: The Handbook napisanej przez Lorraine Massey, ksiazka bedzie dostepna w sprzedazy dla ogolu w styczniu 2011, ciekawe kiedy na amazon.co.uk bedzie mozna kupic?
|
#24920 | ||
|
Rozeznanie
|
pchelka1981
cześć, dobrze, że sama wszystko oczytałaś, jeszcze kilka razy Cię to pwnie czeka żeby się wciągnąć całkiem co do szamponu to nie jest takie roste, nie do każdego można wrzucić sodę, lepiej przejdź się do osiedlowego kiosku i kup szampon barwę ziołową, ma sls i nic złego więc do oczyszczania z silikonów, polimerów i innych naleciałości raz na jakiś czas się przyda, spróbuj czasem umyć odżywką, może jednak Ci podpasuje, ja zaczęłam to stosować kilka lat temu gdy się przetłuszczały jeszcze ale po jakimś czasie skóra głowy się unormowała i już nie mam tego problemu. Co do szamponu, spróbuj może hippa, babydream plącze czasem włosy i robi dziwne rzeczy (mówi to ta, która dzisiaj odłożyła szampon hippa żeby wziąć myjadło BD ale jakiś nowy krem do mycia chyba ), o myciu na ociekające raczej odżywkę bs (joanna naturia, ziaja, albo nawet normalna odżywka której nakładasz mniej i nie spłukujesz) a potem jakiś krem do loków, stylizatory. Dyfuzor nie wszystkich służy, jeśli miałabyś ochotę to spróbuj zrobić tak, żeby same schły. Oleje dobrze, żeby nie miały parafiny(parrafinum liquidum) bo często obciąża, co do lotionu i ampułek to Ci nie pomogę bo nie wiem do czego one służą i jak się je normalnie używa i gdzie by je można było wsadzić do ielęgnacji ![]() Cytat:
Cytat:
może brakuje im protein? Może psikadło keratynowe by im pomogło?Coś się nie mogłam ostatnio zebrać żeyb tu nabazgrać a czytam regularnie z nowowści, kupiłam sobie żel joanna rzepa. Całkiem rzyjemny, nie daje o 2 czy mowego efektu jak artiste ale użyłam go 2 czy 3 razy o myciu i pół tubki poszło więc chyba kupię sobie na przyszłość rossmanowski duży żel (ale różowego chyba nie produkują już? Bo widziałam tylko inne kolory) inaczej pójdę z torbami nawet gdy jest bezproteinowy dzień. Ale chyba ograniczę się do psikadeł z nimi (+nawilżacze oczywiście) a postaram się więcej emolientów wrowadzić do masek. Kolor ucieka mi z włosów, właśnie od momentu, kiedy zaczyna się skręt, chyba co 2 tyg będę farbować bo wypłukuje się do lekko rudawego odcienia a gdzie tam zimie do rudego No trudno. Po farbowaniu spróbuję normalnie używać glicerynowców, i jeśli po tygodniu nie będę ruda to odpuszczam sobie ten odwyk bo skoro uciekanie zależy od struktury włosa to tylko częstsze farbowanie mi zostaje.---------- Dopisano o 18:02 ---------- Poprzedni post napisano o 18:01 ---------- Rybiorku, a co to za dziwne oznaczenie zapuszczania w Twoim podpisie? |
||
|
|
|
#24921 |
|
Raczkowanie
|
Wrily Curly może ja odpowiem za Rybiorka jeśli nie ma nic przeciwko:p
APL to skrót od ang-arm pit length czyli chyba do pachy.... BSL - bra stripe lenght - czyli dł do zapięcia stanika
|
#24922 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
włosy myję co drugi dzień rano, przed wyjściem do pracy i po prostu nie mam tyle czasu żeby pozwolić im na samodzielne schnięcie. nie robię tego wieczorem ponieważ do rana byłyby już w niewyjściowej formie (strasznie się odkształcają w nocy, szczerze mówiąc czasami chyba nawet kręcą delikatnie). na szczęście żaden z olejów które używam nie jest na parafinie, uff ![]() Cytat:
sprawdza się rewelacyjne (z platynowego blondu przeszłam na średni brąz, do tego nie nakładam farby tylko profesjonalny szampon o przedłożonym działaniu), po dwóch miesiącach przypadających na działanie największych upałów, kolor praktycznie się nie wypłukał - moja fryzjerka była w szoku
Uśmiech kosztuje mniej od elektryczności i daje więcej światła... Walczę o zdrowe włosy 18.08.10 - Olej kokosowy 21.08.10 - amla/ bhringraj/ sesa/ vatika Zapuszczam włosy (cel 5o cm): 29.08.10 - 27 cm 28.09.10 - 29 cm 31.10.10 - 30,5 cm 05.03.12 - 43 cm moja włoskowa historia |
||
|
|
|
#24923 |
|
Zadomowienie
|
CoffeeAndMilk wybacz, że całkiem z innej beczki, ale gdzie lecicie dokładnie do Egiptu?
Ahhh.... i co do loków to ja zapuszczam od roku ze względu na wesele, ale zaraz po ide obciąć, bo nie daję już z nimi rady
|
|
|
|
#24924 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja polecam milk proteins, orchidea, mus czekoladowy i ceramidy
|
|
#24925 | |
|
Wtajemniczenie
|
pchelka, ja bym nie dodawała sody, włosy nie lubią zasadowego ph; wystarczy nierozcieńczony szampon z SLS/SLES (np. Barwa)
Cytat:
bardzo jestem jej ciekawa
|
|
|
|
|
#24926 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
#24927 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ale myślę, że podwójne umycie nierozcieńczonym szamponem powinno wystarczyć. Normalnie polecamy metodę kubeczkową (rozcieńczenie szamponu), ale przy oczyszczaniu włosów najlepiej użyć szamponu w czystej postaci. |
|
|
|
|
#24928 |
|
Raczkowanie
|
syrenko, dziękuję bardzo
|
|
|
#24929 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Na sucho jakoś mi nie wychodzi, ale dzisiaj (następny dzień po myciu) spłukałam włosy, nałożyłam Garniera Avocado, na to nałożylam żel lniany i też popsikałam miodowym utrwalaczem. Potem harmonijkowanie i suszenie dyfuzorem. Wyszło bardzo ładnie, świetny skręt i nawet wytrzymało jesienną mżawkową pogodą (choć nie dałam im zmoknąć - co to, to nie )Dziękuję za podpowiedź z tym miodowym psikadłem
zakręcona od: 2010-07-30 Moje włosy Dumna fala (klik) Zakręcone lektury obowiązkowe, uzupełniające i filmiki instruktażowe -> blog ![]() Bryk dla zabieganych > Za dużo informacji, nie wiem od czego zacząc |
|
|
|
|
#24930 |
|
Zadomowienie
|
Yasmin Mogłabyś sprawdzić, czy nie ma błędu w składzie żelu - dokładniej chodzi mi o to, czy pomiędzy słowami tea a carbomer nie znajduje się jeszcze przecinek?
Jeszcze jedno pytanie;-) (mam nadzieję, że go wcześniej nie zadawałam) - tę odzywkę kupiłaś w Polsce? Edytowane przez malgosia86 Czas edycji: 2010-09-28 o 19:53 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 17 (0 użytkowników i 17 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:59.

) nie zaszkodzila im nagla zmiana- z deszczowej i zimniej holandii w ciagu paru godz- sloneczne i cieple srodziemne

). zanim zastosuję OMO i zostanę zadeklarowana CG powinnam oczyścić włoski i skalp - czyli mój dotychczasowy szampon plus soda oczyszczana (w jakiej ilości?). kolejnym etapem będzie naniesienie na mokre włoski (czy muszą być aż tak ociekające woda jak w filmiku jessicacurl?) produktu podkreślającego skręt (np. Nivea Flexible Curl) i ewentualne zabezpieczenie ich odżywka do spłukiwania. następnie ręcznikowanie i w razie potrzeby dosuszenie włosków suszarką z dyfuzorem letnim powietrzem. ostatnie rozczesywanie włosków np. po nałożeniu odżywki do spłukiwania, ale przed jej zmyciem. Jeśli chciałabym zastosowac lotion seboradin niger, to na którym etapie? przy każdym myciu olejuję włoski, więc z tym powinnam sobie poradzić (bhringraj z Hesh'a jest zgodny z CG?). mam tylko wątpliwości czy mogłabym nadal stosować ampułki radicala (nowa wersja) i jeśli tak, to najlepiej na którym etapie?
, dlatego bardzo liczę na wasza pomoc w tej kwestii 

przed podcięciem miałam ich naprawdę dużo+wyrasta sporo nowych. Po prostu wyglądają jak z delikatnymi falami, a ja chcę korkociągi. Pomijam, że po myciu odżywką przetłuszczają się szybciej te pod spodem. Z każdym myciem robią się po prostu coraz bardziej proste, a po 2 dniach od mycia zjawia się 1 korkociąg. Są kompletnie nie do ułożenia, jeszcze miesiąc temu wystarczaly mi palce i włosy wyglądaly perfekcyjnie bez środków do stylizacji przez 2 dni, a teraz

włosy myję co drugi dzień rano, przed wyjściem do pracy i po prostu nie mam tyle czasu żeby pozwolić im na samodzielne schnięcie. nie robię tego wieczorem ponieważ do rana byłyby już w niewyjściowej formie (strasznie się odkształcają w nocy, szczerze mówiąc czasami chyba nawet kręcą delikatnie). na szczęście żaden z olejów które używam nie jest na parafinie, uff
i odciskam znowu w koszulkę(inną bo poprzednia już ociekająca