Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 837 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-10-01, 10:44   #25081
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. V

Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość
Ja nie wiem jak to zrobic ale podobno mozna niektore watki na wizazu tak zablokowac ze tylko te osoby ktore uczesnicza w watku lub maja przyznany doste moga do niego wejść
Na tej zasadzie funkcjonują prywatne blogi (w sensie zamknięte, gdzie dostęp mają wyłącznie przyjaciele) oraz kluby użytkowników.
Forum jest otwarte i może z niego korzystać każdy. Nawet osoba nierejestrująca się na wizażu może przeczytać zawarte w nim treści (bez dostępu do załączników).
Cytat:
Eloe czy mozesz sie dowiedziec jak mozemy zablokowac dziennik oraz watki z tlumaczeniami?
No własnie nie możemy.
Cytat:
Napisane przez malgosia86 Pokaż wiadomość
Opisane rozwiązania możemy wykorzystać niezależnie od siebie - tzn. jeśli nie dostaniem zgody autorek (na publikację), to w ramach użytku osobistego możemy nadal korzystać.
Czyli interpretacja się kłania...
Cytat:
Jeśli ktoś mysli, że wystarczy nie wykorzystywać utworu do celów zarobkowych - tutaj jest wytłumaczenie.
Dziękuję

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-01, 11:15   #25082
agison
Zakorzenienie

Cytat:
No to co robimy? Sporo artykulow jest z NC. Jesli chcecie to w naszym imieniu napisze tam, wytlumacze co robimy i dlaczego pytamy o zgode. Ja tlumaczylam jeden artykul wiec to jedna osoba, moze trzeba by bylo zrobic spis i moge machnac wszystko w jednym mailu. Dajcie znac co myslicie, wydaje mi sie ze ze zgoda nie bedzie problemu, w koncu robimy chwalebna rzecz, za darmo uswiadamiamy kreconowlose ze sa piekne i nie powinny niszczc swoich wlosow, jakby co wysylajcie mi na pv co i kto, czyli jaki artykul i kto napisal na NC (jak sie zdecydujecie), mysle ze to najprostsze rozwiazanie i wtedy panienka z tego blogu nie bedzie miec wyjscia skoro my zalatwimy sprawe legalnie zgodnie z prawem, nie wiem na jakim etapie sa rozmowy z nia bo nie zagladalam juz na jej bloga ale mam nadzieje ze ona stonuje bo jej zachowanie pozostawia wiele do zyczenia.
ja myślę że to dobry pomysł żeby napisać do NC i wydaje się że ze zgodą nie będzie problemu, przecież to takie same entuzjastki jak my
a jakby do onetu napisać na temat tamtego bloga? że wszystko zerżnięte itd ...
może zdejmą tę stronkę

!!! NAKARM PIESA !!!

Edytowane przez agison
Czas edycji: 2010-10-01 o 11:18
agison jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-01, 11:24   #25083
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez wrily_curly Pokaż wiadomość
mnie już nie chce się na to patrzeć. Skoro treści publikowane na wizażu są jego własnością to bardziej sprawa "tych na górze"
tylko, że póki co nie znalazłyśmy punktu w regulaminie wg którego Wizaż ograniczałby nasze prawa autorskie

Cytat:
No to co robimy? Sporo artykulow jest z NC. Jesli chcecie to w naszym imieniu napisze tam, wytlumacze co robimy i dlaczego pytamy o zgode. Ja tlumaczylam jeden artykul wiec to jedna osoba, moze trzeba by bylo zrobic spis i moge machnac wszystko w jednym mailu. Dajcie znac co myslicie, wydaje mi sie ze ze zgoda nie bedzie problemu, w koncu robimy chwalebna rzecz, za darmo uswiadamiamy kreconowlose ze sa piekne i nie powinny niszczc swoich wlosow, jakby co wysylajcie mi na pv co i kto, czyli jaki artykul i kto napisal na NC (jak sie zdecydujecie), mysle ze to najprostsze rozwiazanie i wtedy panienka z tego blogu nie bedzie miec wyjscia skoro my zalatwimy sprawe legalnie zgodnie z prawem, nie wiem na jakim etapie sa rozmowy z nia bo nie zagladalam juz na jej bloga ale mam nadzieje ze ona stonuje bo jej zachowanie pozostawia wiele do zyczenia.
obawiam się, że z NC może być problem, bo oni płacą chemiczce za teksty, czemu my miałyśmy je mieć za darmo;
a nawet jak nie my to wizaż zarabia na tym, że tworzymy dobrej jakości forum tłumacząc czyjeś teksty.

Kwestie są dwie:
* onetkowiczka łamie nasze prawa autorskie i chcemy żby usunęła nasze teksty lub tłumaczenia

* trzeba przedyskutować sprawę naszych tłumaczeń tu i określić politykę wobec już istniejących tłumaczeń i przyszłych tekstów.
Przyszłe art. można pisać tak, żeby były zgodne z prawem. Ale co z aktualnymi?
Zostawiamy
Prosimy o zgodę na umieszczenie na wizażu lub
Przeredagowujemy je
syrenka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-01, 11:26   #25084
malgosia86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez polelavendove Pokaż wiadomość
O widzę ładne opracowanie w temacie

Aczkolwiek... niestety co do podkreślonych fragmentów.
Nie jest to niestety użytek dozwolony .Co prawda w orzeczeniach sądowych są różne interpretacje tego szerokiego pojęcia,ale niestety obecnie większość jest nieprzychylnych dla naszego problemu.
Ponieważ slowem kluczowym jest internet.
Dotyczy to utworów przechowywanych i będących przedmiotem wymiany.
I tu dyrektywy unijne są nieubłagane,prawa autorskie to między innymi :prawo publicznego komunikowania przynależne wyłącznie autorowi prawo do zezwalania lub zabraniania publicznego udostępniania utworu drogą przewodową lub bezprzewodową,
prawo do rozpowszechniania wyłączne prawo autora do zezwalania lub zabraniania wszelkich form publicznej dystrybucji czy prawo do zwielokrotniania utworuprawo autora do wyłącznego zezwalania lub zabraniania bezpośredniego lub pośredniego, tymczasowego lub stałego zwielokrotniania utworu, przy wykorzystaniu wszelkich środków i w jakiejkolwiek formie, w całości lub częściowo.

A ponieważ zamieszczanie w sieci utworów chronionych prawami autorskimi oznacza z kolei ich powielanie i udostępnianie publiczne. Robione bez zezwolenia jest naruszaniem prawa autorskiego.
Bardzo dobrze że to dodałaś, bo nigdy wcześniej nie miałam do czynienia z prawem autorskim
Co do użytku dozwolonego, to o to mi chodziło - mogłybyśmy np. przesłać artykuły między sobą na maila, ale zamieścić dla ogółu osób w internecie - już nie (forum otwarte).
Zamieszczenie ich, nawet na zamkniętym forum (czy blogu) w internecie, chyba rzeczywiście byłoby już nielegalne

Teraz się zorientowałam, że chodziło mi o użytek osobisty(słowo użytek dozwolony trzeba w moim tekście zastąpić słowami użytek osobisty; użytku dozwolonego przecież w ogóle nie stosuje się do artykułów naukowych)
(to chyba przez późną godzinę w której pisałam post)

Cytat:
Forma elektroniczna jest też formą wyraźnego wysłowienia woli,a o to tutaj chodzi

Ta zgoda to po prostu licencja otwarta,ale musi być jasno określona.
Czyli samo oświadczenie woli autora wystarcza, tak? Nie musi być zawarta umowa?

Cytat:
A tak naprawdę najprostszą rzeczą stosowaną powszechnie jest napisanie własnego tekstu,w którym poddaje się analizie,przemyśleniom,ko nstruktywnej krytyce tudzież zachwytowi określone fragmenty z utworu.
Czyli rozwiązanie trzecie - stworzyć własne artykuły zawierające fragmenty tłumaczeń.
(i bez rysunków, tak myślę; chyba że ktoś stworzy własne)

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
Forum jest otwarte i może z niego korzystać każdy. Nawet osoba nierejestrująca się na wizażu może przeczytać zawarte w nim treści
Jedyne co nam w tej chwili pozostaje, to chyba usnąć artykuły z forum

malgosia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-01, 11:37   #25085
Eloe77

Cytat:
Napisane przez syrenka Pokaż wiadomość
tylko, że póki co nie znalazłyśmy punktu w regulaminie wg którego Wizaż ograniczałby nasze prawa autorskie
Fakt. Zrobiłyśmy dokładną analizę i rzeczywiście są nasze.
Cytat:
obawiam się, że z NC może być problem, bo oni płacą chemiczce za teksty, czemu my miałyśmy je mieć za darmo;
a nawet jak nie my to wizaż zarabia na tym, że tworzymy dobrej jakości forum tłumacząc czyjeś teksty.
Pozostaje jeszcze - pewnikiem nieco naciągana, ale zawsze - kwestia reklamy amerykańskiego forum. Jak by nie patrzeć, często przytaczamy NC, dając ewentualną szansę zarobku.
Cytat:
Zostawiamy
Przeredagowujemy je
Jestem za wysłaniem mejla o zgodę. Już napisałam PW do Rybiorki, która zaoferowała się z pomocą.
Cytat:
Czyli rozwiązanie trzecie - stworzyć własne artykuły zawierające fragmenty tłumaczeń.
Jeśli nie wyrażą zgody, to ja nie widzę przeciwwskazań. Żaden problem napisać ponownie i samodzielnie. A najlepsze jest to, że będzie możliwość aktualizacji
Cytat:
Co pozostanie w sprzeczności z regulaminem.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Stary 2010-10-01, 11:39   #25086
malgosia86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Indios Bravos Pokaż wiadomość
Naprawdę jesteś fantastyczna
W szkole pewnie masz/miałaś same dobre oceny, hmm?
nie

Cytat:
O tym samym pomyślałam - na NC są przecież reklamy.
Jeśli my tłumaczymy ich teksty i zamieszczamy na naszym publicznym forum, to automatycznie mniej osób wejdzie na ich portal (nawet jeśli byłby to niewielki odsetek użytkowników tego portalu) i mniej osób obejrzy ich reklamy.
Moim zdaniem się nie zgodzą

Co innego do blogów - NH. Myślę, że można napisać do autorki i oby się zgodziła. Drażliwa może być kwestia rysunków - o to tez trzeba się wprost zapytać.

Cytat:
Kwestie są dwie:
* onetkowiczka łamie nasze prawa autorskie i chcemy żby usunęła nasze teksty lub tłumaczenia
Co więcej ona narusza nasze prawa autorskie, ale także autorów pierwotnych (oryginalnych) wersji.

Cytat:
* trzeba przedyskutować sprawę naszych tłumaczeń tu i określić politykę wobec już istniejących tłumaczeń i przyszłych tekstów.
Zostawiamy
Przeredagowujemy je
Jesli chodzi o artykuł inne niż NC - w pierwszej kolejności poprosiłabym o zgodę. Jesli ją dostaniemy, to artykuły mogą zostać w takiej formie jak teraz są (tylko trzeba uzupełnić dane ich autorów). Jesli nie to pozostaje rozwiązanie, jak niżej.

Jeśli chodzi o NC to w zasadzie od razu trzeba by je przeredagować (chyba że ktoś liczy że NC się zgodzi). Tylko to musi być zrobione tak, żeby co najmniej było pół na pół naszych przemyśleń i wiedzy z artykułów (podajemy źródło cytatu, jego autora i datę). Wtedy nie musimy prosić nikogo o zgodę.

---------- Dopisano o 11:39 ---------- Poprzedni post napisano o 11:37 ----------

Cytat:
Co pozostanie w sprzeczności z regulaminem.
To jest chyba luka w regulaminie (nie czytałam go).
Bo regulamin nie może zezwalać na zamieszczanie treści sprzecznych z prawem (a my to właśnie zrobiłyśmy).

Stary 2010-10-01, 11:55   #25087
polelavendove
Wtajemniczenie

Cytat:

Czyli samo oświadczenie woli autora wystarcza, tak? Nie musi być zawarta umowa?
Nawet zawarta ustnie umowa to umowa co prawda z takimi umowami potem jest problem do udowodnienia w sądzie,ale jednak to umowy.
A w dzisiejszych czasach stosuje się umowy internetowe z użyciem faksymili,podpisu elektronicznego.
Cytat:

To wydaje mi się najrozsądniejsze.
Pisanie o zgodę jeżeli chodzi np.o USA to wg mnie zły pomysł.
Tak prawa autorskie są baaardzo zaawansowane,Polska w tym zakresie jest w powijakach.
A wszystko dlatego,że to jest BIZNES,jeżeli można z czegoś wyciągnąć pieniążki to się to robi.

Poza tym trzeba odróżnić autorów od wlaścicieli praw majątkowych.
Właścicielem strony może być np.jakiś koncern i treści tam zawarte są jego własnością.
Jak Syrenka chyba zauważyła mogą oni płacić różnym ludziom za różne rzeczy np.analizy,administrowani e stroną itd
polelavendove jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-01, 12:02   #25088
Rybiorek
Zakorzenienie

Dziewczyny to ja mam pomysla

Napiszmy wszystko co tlumaczylysmy od nowa, po swojemu, ze wyczytalysmy gdzies takie a takie rzeczy, nie piszmy tego sztywno jak w artykule tylko swoimi slowami, moze bardziej w skrocie, nie mozna nikogo ukarac za napisanie ze sie o czyms wie, osoby ktore tlumaczyly kilka podobnych artykulow niech np. napisza jeden wiekszy elaborat na temat swojej wiedzy zdobytej na postawie znalezienia informacji w necie

Czy to pole bedzie ok?

Edit: wlasnie zauwazylam Twoj post, czyli tak mozemy zrobic, ja w weekend napisze wlasny test o tym co tlumaczylam

Blog fotografa
Poza pracą fotografa

Edytowane przez Rybiorek
Czas edycji: 2010-10-01 o 12:09
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-01, 12:08   #25089
Volyova
Rozeznanie

Cytat:
Ufff, to dobrze, że je zdążyłam przeczytałać.
A może chociaż przerzucić na czyjegoś wizazowego bloga, z ograniczonym dostępem dla "przyjaciół"? Edit: już doczytałam w poście polalavendove, że to też jest prawnie wątpliwe

Jeszcze prośba - jakbyście przeredagowywały artykuły, to zostawcie proszę odnośniki do źródeł. Czyli wątek "Artykuły zagraniczne" mógłby zyskać postać "Polecane zagraniczne artykuły", gdzie zamieszczone byłoby streszczenie + odnośnik "więcej tutaj".

Dumna fala (klik)

Zakręcone lektury obowiązkowe, uzupełniające i filmiki instruktażowe -> blog
Bryk dla zabieganych > Za dużo informacji, nie wiem od czego zacząc

Edytowane przez Volyova
Czas edycji: 2010-10-01 o 12:19
Volyova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-01, 12:09   #25090
polelavendove
Wtajemniczenie

Cytat:
Dziewczyny to ja mam pomysla

Napiszmy wszystko co tlumaczylysmy od nowa, po swojemu, ze wyczytalysmy gdzies takie a takie rzeczy, nie piszmy tego sztywno jak w artykule tylko swoimi slowami, moze bardziej w skrocie, nie mozna nikogo ukarac za napisanie ze sie o czyms wie, osoby ktore tlumaczyly kilka podobnych artykulow nich np. napisza jeden wiekszy elaborat na temat swojej wiedzy zdobytej na postawie znalezienia informacji w necie

Czy to pole bedzie ok?

Edit: wlasnie zauwazylam Twoj post, czyli tak mozemy zrobic, ja w weekend napisze wlasny test o tym co tlumaczylam

To jest bardzo ok

obrazowo można to przedstawić tak-przeczytałam lekturę szkolną a potem na wlasny użytek zrobiłam jej streszczenie
Stary 2010-10-01, 12:12   #25091
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
To jest bardzo ok

obrazowo można to przedstawić tak-przeczytałam lekturę szkolną a potem na wlasny użytek zrobiłam jej streszczenie

no to ja jako pierwsz oglaszam ze w weekend zostanie usuniete moje tlumaczenie a w jego miejsce bedzie moje streszczenie i przemyslenia jego temat
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2010-10-01, 12:18   #25092
Eloe77

Cytat:
no to ja jako pierwsz oglaszam ze w weekend zostanie usuniete moje tlumaczenie a w jego miejsce bedzie moje streszczenie i przemyslenia jego temat

W takim wypadku - piszmy. Nie zadeklaruję, kiedy wstawię swoje, ale tak będzie.

Rybiorku - błagam miej litość i nie strasz więcej taką czcionką, jak wyżej

MÓJ IDEAŁ

Stary 2010-10-01, 12:19   #25093
polelavendove
Wtajemniczenie

Cytat:
I tak naprawdę to może być lepsze niż samo tłumaczenie,bo przepracowane przez daną osobę,poparte jej doświadczeniami i przemyśleniami
Wtedy podpiszesz to własnym "nazwiskiem" i możesz zastrzec "wynoszenie" poza miejsce,w którym zostało umieszczone.

Nurtuje mnie tylko jeden problem.A trochę nie mam czasu na czytanie regulaminu Wizażu "dogłębnie".
Są bowiem takie strony,które stają się właścicielem treści na nich zamieszczonych,niejako zrzekamy się praw do swojej "wytwórczości".
Tylko nie wiem jak jest tutaj
Stary 2010-10-01, 12:26   #25094
malgosia86
Zadomowienie

Cytat:
Ja nie mam za bardzo czasu (i wiedzy) na przerabianie tych artykułów. Jeśli ktoś byłby chętny, to jak najbardziej może to zrobić z artykułami tłumaczonymi przeze mnie

Stary 2010-10-01, 12:32   #25095
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:

Rybiorku - błagam miej litość i nie strasz więcej taką czcionką, jak wyżej
Dobze pse pani

A jak skonczymy to sie wezmiemy za pewna lalunie, co?

Cytat:
I tak naprawdę to może być lepsze niż samo tłumaczenie,bo przepracowane przez daną osobę,poparte jej doświadczeniami i przemyśleniami
Wtedy podpiszesz to własnym "nazwiskiem" i możesz zastrzec "wynoszenie" poza miejsce,w którym zostało umieszczone.

Nurtuje mnie tylko jeden problem.A trochę nie mam czasu na czytanie regulaminu Wizażu "dogłębnie".
Są bowiem takie strony,które stają się właścicielem treści na nich zamieszczonych,niejako zrzekamy się praw do swojej "wytwórczości".
Pole, jesli jakas strona przejmie wlasnosc naszego artykulu to i tak wychodzi na to samo - zadne lalunie co chca sobie zrobic prywatnego bloga do zarabiania nie beda mogly kopiowac bo tresci beda stanowily wlasnosc stron wizazu i administratorzy wizazu beda mogli podjac odpowiednie kroki

Cytat:
Ja nie mam za bardzo czasu (i wiedzy) na przerabianie tych artykułów. Jeśli ktoś byłby chętny, to jak najbardziej może to zrobić z artykułami tłumaczonymi przeze mnie
Malgosiu ja tez nie mam za duzo czasu ale chetnie pomoge, moze ktos sie jeszcze zglosi i w trojke podzielimy sie robota?

EDIT: i jeszcze mozna na zakonczenie artykulu dodac ze zostal napisany na WYLACZNE potrzeby wizazu dla jego forumowiczek
Blog fotografa
Poza pracą fotografa

Edytowane przez Rybiorek
Czas edycji: 2010-10-01 o 12:35
Stary 2010-10-01, 12:39   #25096
agison
Zakorzenienie

ech, a ja naiwna myślałam że to wszystko dla dobra ludzkości, prawdziwe NC też
w każdym razie w wolnej chwili mogę przerobić ten artykulik który tłumaczyłam tylko też jestem "zarobiona" i nie wiem kiedy to będzie.

a poza tym na tym onetowym blogu są linki np. do naszego Dziennika regeneracji, do naszych fotek ... nie mam pojęcia czy to zgodne czy niezgodne z prawem, ale jakoś mi się to nie podoba

!!! NAKARM PIESA !!!
Stary 2010-10-01, 12:48   #25097
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:

Przeglądałyśmy wizażowy regulamin i nie bardzo z niego wynika ograniczanie nam czegokolwiek (tzn praw autorskich/majątkowych praw autorskich).
Przykład afery onetowej też na to wskazuje; administracja odpuściła sobie interwencję pozostawiając ją nam.

Jeśli Wizaż miałby przejąć moje majątkowe prawo autorskie to ja się z niego wypisuję.
Stary 2010-10-01, 13:02   #25098
Eloe77

Pozostaje jeszcze problem z ponownym napisaniem artykułów osób, które już nie pojawiają się na wizażu, jak choćby Tulipanna.

Proponuję czas do końca października na ponowną analizę i zamieszczenie wersji autorskiej. Po tym czasie artykuły zostaną usunięte z podaniem przyczyny.

MÓJ IDEAŁ

Stary 2010-10-01, 13:10   #25099
malgosia86
Zadomowienie

Cytat:
Przykład afery onetowej też na to wskazuje; administracja odpuściła sobie interwencję pozostawiając ją nam.
Administracja Wizazu czy Onetu?

Eloe Za osoby, które się już nie pokazują na Wizażu, to chyba ktoś inny będzie musiał opracować artykuły.
Tak myślę, bo jednak szkoda byłoby je całkiem "wyrzucić". Brakowałoby nam później wiedzy z nich i w końcu i tak ktoś by ten temat opracował.

Stary 2010-10-01, 13:11   #25100
polelavendove
Wtajemniczenie

Cytat:
Przeglądałyśmy wizażowy regulamin i nie bardzo z niego wynika ograniczanie nam czegokolwiek (tzn praw autorskich/majątkowych praw autorskich).

Jeśli Wizaż miałby przejąć moje majątkowe prawo autorskie to ja się z niego wypisuję.
Zrzekamy w tym sensie,że nie jesteśmy jedynym i niepodzielnym właścicielem.
Że wizaż może wykorzystać to w jakiś sobie wiadomy sposób, np.reklamując się Twoim tekstem.
Ty pozostajesz nadal właścicielem możesz tekst redagować ub nawet usunąć.
Tak jest w przypadku niektorych producentów sprzętu nazwijmy go technicznego,na którego stronach próbuje się np.rozwiązać problemy techniczne.

Teraz mi wpadlo np.allegro.
Często jest tak,że ktoś posluguje się komentarzem wystawionym na temat swojego towaru,ale jednak przez "kogoś".

Ogólnie mogę powiedzieć,że średnio znam się na prawie autorskim bardziej na prawie własności przemysłowej czyli znaki towarowe,licencje,patenty itd
Ale wiem,że jest to bardzo zaawansowana dziedzina,w ktorej specjalizują się firmy i to niekoniecznie prawnicze.
Jest to w tej chwili prężnie rozwijająca się gałąź gospodarki,bo za tym idą ogromne pieniądze.
Po tej pory w Polsce to w temacie można bylo porozmawiać o Zaiksie czy chińskich stadionowych podróbkach.Teraz to inny świat.

Tzn.zaczynamy gonić świat w tym zakresie.A to jak pewnie słyszałyście takie sprawy spektakularne jak prawa autorskie do ostatniej książki Larssona,jak walki między koncernami.

może za dużo w temacie,ale po prostu drażni mnie postawa "AUTORKI" bloga i się zastanawiam co można by zrobić...
Stary 2010-10-01, 13:14   #25101
jumaatt
Rozeznanie

Cytat:
moj maz na mnie czekal w salonie przed tv bo wychodzilismy na zakupy, chyba 2 tygodnie temu to bylo i jak zeszlam na dol to mi powiedzial ze nie spodziewal sie ze tak szybko sie wyrobie z myciem, wlosami i ubraniem, a ja wlosow nie mylam
Dobre

Cytat:
Napisane przez wrily_curly Pokaż wiadomość
no jaaaaak... dobrze trochę włosów zleciało, chociaż z długości z 2 cm, i nie na zasadzie, że pani pyta (lub i nie) a tnie ile chce. Zadowolona jestem, oczywiście jak wróciłam do domu to musiałam umyć i po swojemu zrobić, chyba zawsze tak po fryzjerze robię, jakaś forma manii czy nerwicy natręctw? chociaż i tak wyglądały nieźle, mimo godzinnego czesania ich a potem suszenia dyfuzorem i jeszcze wytargania wiatrem. ani coś wspominała o takim kremie czy żelu do loków joico, curl definer chyba, nim mi stylizowała no i jak opisuję, po godzinie czesania trochę dały się pozagniatać i pofalować a to sukces z moimi marudami. Chociaż, zanim ja zużyję swoje stylizatory to już zdążę osiwieć zupełnie mam ich tonę.
Dokładniej opiszę w bardziej odpowiednim wątku ale wrocławianki myślę, że mogą się skusić.
Cieszę się, że jesteś zadowolona. Będą zdjęcia? Ja też zawsze po fryzjerze muszę umyć włosy i ułożyć od nowa po swojemu. Od ostatniego, gdzie byłam, wyszłam w ogóle z mokrą głową (ale mieszkam minutę drogi od salonu , w domu nałożyłam sobie normalnie odżywkę b/s jeszcze i potem standardowo

Cytat:
Jeśli nie wyrażą zgody, to ja nie widzę przeciwwskazań. Żaden problem napisać ponownie i samodzielnie. A najlepsze jest to, że będzie możliwość aktualizacji
Problem jest taki, że są tam również artykuły osób, które już nie udzielają się na wątku, np. Tulipanny, confused_girl czy Tinkusi. Co z nimi? Poza tym wydaje mi się, że te artykuły wcale nie jest tak łatwo przeredagować. Jak chcecie przeredagować wywiad z kimś? Albo sposoby na stylizację?

A propos usunięcia artykułów to jak Wizaż może nie pozwolić nam ich usunąć, skoro są rzekomo niezgodne z prawem? Chyba powinien w takim wypadku sam je usunąć?
jumaatt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-01, 13:20   #25102
Rybiorek
Zakorzenienie

zgadzam sie z Malgosia i Eloe, kto tu nie zaglada tego artykuly beda usuniete z podaniem przyczyny ale w ich miejsce, no nie zupelnie w ich miejsce bo jak ktos inny opacuje streszczenie bez wiedzy autora to bedzie to nowy wpis, w przypadku Malgosi tekstow mozna bedzie wymienic tresc bo Malgosia dala nam zielone swiatlo do tego, ja sie nie bede upierac ze mam byc pod tym podpisana tylko i wylacznie bo sie za to zabralam, pod spodem napiszemy Malgosiu ze to nasz wspolny wysilek(bo tak bedzie, Ty juz wlozylas swoja prace a ja zamierzam)

no a co zrobimy z tym nieszczesnym blogiem jak juz posprzatamy u siebie?

czy ktora z obecnych kresonowlosych ma w rodzinie prawika od spraw autorskich? mogly troche pomoc w rozwiklaniu naszych watpliwosci
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2010-10-01, 13:25   #25103
malgosia86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez jumaatt Pokaż wiadomość
Problem jest taki, że są tam również artykuły osób, które już nie udzielają się na wątku, np. Tulipanny, confused_girl czy Tinkusi. Co z nimi? Poza tym wydaje mi się, że te artykuły wcale nie jest tak łatwo przeredagować. Jak chcecie przeredagować wywiad z kimś? Albo sposoby na stylizację?
Można napisac artykuł na szerszy temat i wpleść w to przetłumaczone artykuł osób, które się już nie udzielają.

Cytat:
A propos usunięcia artykułów to jak Wizaż może nie pozwolić nam ich usunąć, skoro są rzekomo niezgodne z prawem? Chyba powinien w takim wypadku sam je usunąć?
Też tak sądzę.
To tak jakby ktoś zmieścił, np. pornografię. Wizaż też by nie zareagował?

Stary 2010-10-01, 13:25   #25104
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jumaatt Pokaż wiadomość

na wizazu sa watki gdzie Zlosliwiec usunal posty oraz nakladl bany, zrobil to poniewaz w prokuraturze toczy sie postepowanie przeciwko kilku osobom ktore swoimi postami obrazaly i naruszaly dobre imie pewnych znanych ludzi.

wiecie, ta dziewczyna rozpetala wojne, zebysmy nie ucierpialy trzeba posprzatac jak najszybciej i wtedy zdecydujemy jak niektore artykuly beda usuniete, zadna z nas niestety nie miala o tym pojecia ale teraz wiemy i chcemy to naprawic wiec mysle ze nikt nas scigac nie bedzie, bo kto? jedyne co trzeba bedzie ustalic stanowisko wizaza.
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2010-10-01, 13:32   #25105
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Administracja Wizazu czy Onetu?

Eloe Za osoby, które się już nie pokazują na Wizażu, to chyba ktoś inny będzie musiał opracować artykuły.
Tak myślę, bo jednak szkoda byłoby je całkiem "wyrzucić". Brakowałoby nam później wiedzy z nich i w końcu i tak ktoś by ten temat opracował.
Wizażu

Cytat:
Zrzekamy w tym sensie,że nie jesteśmy jedynym i niepodzielnym właścicielem.
Że wizaż może wykorzystać to w jakiś sobie wiadomy sposób, np.reklamując się Twoim tekstem.
Ty pozostajesz nadal właścicielem możesz tekst redagować ub nawet usunąć.
Tak jest w przypadku niektorych producentów sprzętu nazwijmy go technicznego,na którego stronach próbuje się np.rozwiązać problemy techniczne.
to prawda, wizaż może użyć naszych tektów;
mi chodzi jednak o sytuację, kiedy ja będę chciała sobie np. prowadzić swojego bloga i skopiować moje teksty a wizaż mi pomacha paluszkiem i powie: nie wolno, to jest nasze, nie twoje.
Ale póki co żaden zapis na to nie wskazuje

---------- Dopisano o 13:32 ---------- Poprzedni post napisano o 13:28 ----------

Cytat:
na wizazu sa watki gdzie Zlosliwiec usunal posty oraz nakladl bany, zrobil to poniewaz w prokuraturze toczy sie postepowanie przeciwko kilku osobom ktore swoimi postami obrazaly i naruszaly dobre imie pewnych znanych ludzi.

wiecie, ta dziewczyna rozpetala wojne, zebysmy nie ucierpialy trzeba posprzatac jak najszybciej i wtedy zdecydujemy jak niektore artykuly beda usuniete, zadna z nas niestety nie miala o tym pojecia ale teraz wiemy i chcemy to naprawic wiec mysle ze nikt nas scigac nie bedzie, bo kto? jedyne co trzeba bedzie ustalic stanowisko wizaza.
w jakiej kwestii?
Stary 2010-10-01, 13:37   #25106
malgosia86
Zadomowienie

Cytat:
zgadzam sie z Malgosia i Eloe, kto tu nie zaglada tego artykuly beda usuniete z podaniem przyczyny ale w ich miejsce, no nie zupelnie w ich miejsce bo jak ktos inny opacuje streszczenie bez wiedzy autora to bedzie to nowy wpis, w przypadku Malgosi tekstow mozna bedzie wymienic tresc bo Malgosia dala nam zielone swiatlo do tego, ja sie nie bede upierac ze mam byc pod tym podpisana tylko i wylacznie bo sie za to zabralam, pod spodem napiszemy Malgosiu ze to nasz wspolny wysilek(bo tak bedzie, Ty juz wlozylas swoja prace a ja zamierzam)

Dokładnie tak, ja tłumaczyłam artykuły na tematy, o których mało wiedziałam (żeby poszerzyć wiedzę), więc trudno mi pisać na dany temat więcej niz jest juz przetłumaczone.

Cytat:
no a co zrobimy z tym nieszczesnym blogiem jak juz posprzatamy u siebie?
Dobrze zrozumiałam Syrenkę, ze Onet "umwa ręcę"? czy sprawa jeszcze do Onetu w ogóle nie trafiła?

---------- Dopisano o 13:37 ---------- Poprzedni post napisano o 13:32 ----------

Cytat:
Dlatego ja bym od razu usunęła nasze tekstu z Wizażu.
(oczywiście zachowałybyśmy ich kpie - na własny użytek)
Z czasem do wątku mogłybyśmy dodawać już nasze własne artykuły.

Jak usuniemy artykuły, to możemy tez od razu działać w sprawie nieuczciwego bloga

Stary 2010-10-01, 13:43   #25107
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:

w jakiej kwestii?
kwestii usuwania, nie wiem czy Eloe moze tak sama z siebie to zrobic, na innym forum jakas dziewczyna powiedziala ze jak sobie inne poogladaja jej fotke (Walka o piekne wlosy czy jakos tak) to ona usunie, inna zaraz napisala ze wg regulaminu wizazu jest to niezgodne z nim i osoba ktora to robi moze otrzymac tymczasowego bana bo nie nalezy usuwac z watku tresci lub zalacznikow ktore stanowia istotna czesc watka i ich usuniecie powoduje ze nie ma w tresci watka tego na temat czego on jest (czy cos takiego)

o to mi chodzilo, dziewczyny jak jestem ksiegowa nie prawnik, moge sie wypowiadac o podatkach, ulgach i to na dodatek obecnie jestem najlepsza z podatkowego prawa w Irlandii (moge sie pochwalic ze ten egzamin mam tez zaliczony wiec nawet jest papier) ale nie na prawach autorskich no chyba tylko jak je umieszczac w bilansie

---------- Dopisano o 12:43 ---------- Poprzedni post napisano o 12:41 ----------

Cytat:

Dlatego ja bym od razu usunęła nasze tekstu z Wizażu.
(oczywiście zachowałybyśmy ich kpie - na własny użytek)
Z czasem do wątku mogłybyśmy dodawać już nasze własne artykuły.

Jak usuniemy artykuły, to możemy tez od razu działać w sprawie nieuczciwego bloga

popieram, Malgosiu skopiuj swoje teksty ktore wymagaja usuniecia, potem mi przeslesz na maila zebym mogla zaczac pisac nowe, ja zaraz ide skopiowac swoj i nawet dzisiaj wieczorem mozna go bedzie usunac

Edit: gotowe, moje tlumaczenie moze zniknac, trzeba bedzie zalozyc nowy watek, wiec dziewczyny myslcie nad fajnym tytulem - np. przemyslenia kreconowlosych wizazanek? dawajcie propozycje

Eloe jesli sa jakies artykuly osob nie pojawiajacych sie to ja moge porobic wlasne spostrzezenia po przeczytaniu niech mi to tylko ktos przysle na maila, nie obiecuje ze wszystko zrobie w 1 dzien ale do konca pazdziernika postaram sie
Blog fotografa
Poza pracą fotografa

Edytowane przez Rybiorek
Czas edycji: 2010-10-01 o 13:49
Stary 2010-10-01, 13:52   #25108
agison
Zakorzenienie

ale jak usuniemy te artykuły to nie będzie też dowodu że tamta blogerka je zerżnęła ... osobiście uważam że usunięcie to dobry pomysł, skoro zorientowałyśmy się że robimy coś nielegalnie ale wtedy wszystko jej ujdzie na sucho
i tamte nasze tłumaczenia u niej zostaną

!!! NAKARM PIESA !!!
Stary 2010-10-01, 13:55   #25109
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agison Pokaż wiadomość
ale jak usuniemy te artykuły to nie będzie też dowodu że tamta blogerka je zerżnęła ... osobiście uważam że usunięcie to dobry pomysł, skoro zorientowałyśmy się że robimy coś nielegalnie ale wtedy wszystko jej ujdzie na sucho
i tamte nasze tłumaczenia u niej zostaną
o cholera nie pomyslalam, no to co robimy z ta .......? dziewczyny ja sie przez ta sytuacje odrywam od pracy a dzisiaj mam prawdziwy dramat w biurze a tu nawet nie mamy pomyslu co zrobic z ta sprawa.
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2010-10-01, 13:59   #25110
agison
Zakorzenienie

Cytat:
o cholera nie pomyslalam, no to co robimy z ta .......? dziewczyny ja sie przez ta sytuacje odrywam od pracy a dzisiaj mam prawdziwy dramat w biurze a tu nawet nie mamy pomyslu co zrobic z ta sprawa.
ja mam podobnie

no sama nie wiem, mi sie spodobał pomysł z pisaniem i proszeniem o pozwolenie NC, ale nie pomyślałam o tym że tam płacą im za artykuły itd ... i że to może nie przejść. Nie pałam żądzą zemsty, ale uważam że to nie fair że tamta dziewczyna bezczelnie skorzystała z naszej/Waszej pracy i to jeszcze w wątpliwych intencjach
nie zdziwiłabym się gdyby ona nawet nie miała kręconych włosów

!!! NAKARM PIESA !!!
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 14 (0 użytkowników i 14 gości)

Zasady wysyłania wiadomości