|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2221 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Tetrowa pielucha, smoczek z lateksu marcowo-kwietniowe W KOŃCU mają frajdę z
Oj nasza kochana Pop, ty to dopiero pierdoła jesteś ( oczywiście żartem)
Tak gadasz gadasz gadasz a jednak kochasz tak czy tak tego tezeta ![]() ---------- Dopisano o 10:32 ---------- Poprzedni post napisano o 10:32 ---------- juz kiedys pisalas czym jest milosc? a ja mysle ze ty wiesz czym
|
|
#2222 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Tetrowa pielucha, smoczek z lateksu marcowo-kwietniowe W KOŃCU mają frajdę z
Hej
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Darusia co z tą rybą może byc makrela wędzona??? ---------- Dopisano o 11:00 ---------- Poprzedni post napisano o 10:58 ---------- A u mnie nauka samodzielnego zasypiania od nowa ![]() ![]() no zwariuje chyba Wpadłam tylko na chwile mały zasnął sam ale po płaczach więc idę sprzątać |
|||||
|
|
|
#2223 |
|
Konto usunięte
|
pulmex baby jest od 0,5 roku
nie ma w składzie kamfory u małych dzieci kamfory nie stosujemy |
|
|
|
#2224 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Dziś nocka rewelacyjnie przespana, 0 pobudek z płaczem, tylko na cyca, uff... |
|
|
|
|
#2225 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
U mnie też... codziennie zaczynamy naukę od nowa... Dzisiejsza noc była masakryczna... nawet pisać mi się o tym nie chce... ogólnie : tż stwierdził że to on będzie wstawał w nocy do małego. Skończyło się na tym, że go za każdym razem wybudzał, mały płakał i to ja tak czy siak wściekła wstawałam. No bo po co posłuchać moich rad... idę małego kłaść spać bo już marudzi
|
|
#2226 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Obserwuję Hanię uważnie, i widzę poprawę. Nosek już czysty , dziś rano lepiej poszło z tym odsysaniem, gorączki nie ma, troszkę odksłuje, al to raczej te glutki co jej spływają, oddechu nie ma świszczącego,apetyt wrócił, dobry humorek też ma dokładnie przebieg tego przeziębienia jak ja, te same bakcyle widać ![]() Owszem, strasznie się martwię o nią, ale ja mam tak złe doświadczenia z ciąży, bo poszłam do przychodni na badania i tam złapałam dopiero jakiegoś wirusa, że leżałam cały 2 trymestr w łóżku I trochę boję się iść z Hanią, jak widzę, że nie pogarsza się jej. W dodatku w przyszłym tyg. idziemy na szczepienie na wzw i będzie dokładnie badana. Ja to zauważam, że ona ma te glutki tak bardziej na połączeniu gardła z nosem, tam z tyłu, więc w dziurkach noska nie zalega to, tylko jej przeszkadza przy przełykaniu. Ja też tak teraz mam. Ale to znaczy, że choróbsko się cofa, nie poszło na zatoki, ucho, czy oskrzela A KATAREK myślę, że się przyda jeszcze nie raz, dziś się bardzo interesowała jak te glutki jej tam wirowały w tej końcówce plastikowej A tak wogóle to : DZIEŃ DOBRY ! ![]() POP Ty załóż bloga- "MÓJ TŻ-et I JEGO MATKA" ![]() W sam raz na te smutne jesienne wieczory ![]() PS> Jak Hania chora, to śpi ze mną w łóżku (na podusi, coby wyżej główkę miała i łatwiej mi kontrolować coby się nie rozkopywała) i kurczę, jaka to wyyygoda! Nie muszę wstawać i dźwigać jej za każdym razem do karmienia, a potem odkładać do łóżeczka, tylko cyc " na ladę" i po sprawie. No nie wiem, nie wiem czy nam się to nie spodoba
Edytowane przez fasolka73 Czas edycji: 2010-10-02 o 11:47 |
|
|
|
|
#2227 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;22439945]pulmex baby jest od 0,5 roku nie ma w składzie kamfory u małych dzieci kamfory nie stosujemy[/QUOTE] nie czytałam składu a śmierdzi jakby miała . Kataru ciag dalszy szlag by to . dziś robimy sok z winogron bo już czas na to .
|
|
#2228 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#2229 | |
|
Wtajemniczenie
|
tylkooliwka mała już się tak nie budzi z płaczem, tylko na jedzenie
), no ale wtedy uruchomimy swoje środki i tak czasem tylko forum podczytuje. Do tego samochód mi wczoraj padł i nie chce odpalić Cytat:
![]() a od akcji z chłopcem który zatruł się muchomorem, boję się jeść grzyby
|
|
#2230 | |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny doradzcie:muszę kupic coś co nawilży mi powietrze,bo u mnie w sypialni okropnie jest jak się napali w domu-gorąco,w nosie sahara i dzisiaj się obie z Ninką męczyłyśmy...macie coś sprawdzonego,co możecie polecic?
---------- Dopisano o 12:39 ---------- Poprzedni post napisano o 12:27 ---------- Cytat:
Dziadek przyniosł gotowe i tż mówi"wiesz co?aa nie jem ich i wyrzucił je,po czym dodał"nie mów nikomu,dobra?" ![]() minka a dotacja w Polsce?bo jak tak to nie ma teraz co składac-oni już nie mają kasy nawet na staże-od stycznia warto startowac albo od początku lutego,bo wtedy kasa pełna.
|
|
#2231 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ja tych grzybów się boję, bo przecież rodzice tego chłopca też sie chyba pomylili, tz sie ze mnie śmieje, a ja się właśnie boję, że mi się chłop zatruje muszę go jakoś zniechęcić do tych grzybów
|
|
#2232 |
|
Zakorzenienie
|
Ja do nawilżania dla Eryka mialam http://allegro.onet.pl/nawilzacz-pow...238586869.html
jest fajny bo jonizuje powietrze ale można to wyłączyć, i ma lampę co zmiania kolory. Można regulować ile tej pary. Ma tez pomiar wilgotności w pomieszczeniu, więc możesz sprawdzić w jakim pomieszczeniu jaka wilgotność. Kupilam Erwiemu tą siateczkę na owoce, i super sie u nas sprawdza.
|
|
#2233 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a gdzie kupiłaś tą siateczkę? Twój synuś drobniutki taki,ale ma dorosła buzkę
|
|
#2234 |
|
Zakorzenienie
|
hey dziewczyny
![]() mamy juz naroznik tylko troche zburzyl nam koncepcje...ehh![]() tez pokupowalam te kwasy, maseczki, peelingi do micro.... i tak..... jak dla mnie korund jest swietny tylk dla lepszego efektu lepiej wymieszac z woda niz kremem...ja dokupilam jeszcze ta baze naturalne mleczko i poczatkowo z tym mieszalam... 2 miesjce to peel-off - MASKA ALGOWA NA CIAŁO, WYSZCZUPLAJĄCA mozna stosowac tez na twarz jako maseczke i buzia po tym jest super ja ppcia niemowlaka tak gladziutka i zmniejsza cienie pod oczami... 3 miejsce kwas hialurynowy - naturalny kwas wystepujacy w naszej skorze ktory z wiekiem pomalo znika i tez jest swietny czasami stosuje na cala buzie czasami tylko na te okolice gdzie moga wystapic albo juz sa jakies zmarszczk mozna go rowniez stosowac na wlosy nie powoduje zadnych podrazniem.... tak odstepujac od rankingu to swietna jest jeszcze glinka, uzywam tez od czasu do czasu kwasu glikolowego on troche szczypie twarz jest czerwona ale jeszce jako taka jakiegos mega zluszczania nie mialam moze za slabo go rozrobilam.... aaa i d-penthanol jest extra na podrazniona skore...czy to od kwasu czy od slonca...w czystej postaci extra sie wchania super rozprowadza.... ![]()
|
|
|
|
#2235 |
|
Zakorzenienie
|
cześć babolki, ja dziś troszkę odespałam z małym (do 10ej) i nareszcie nie mam podbitych oczu
mały cały czas siedział w foteliku do karmienia i walił gąsienicą i ciuchcią w blat robiąc przy tym mega hałas ale dzięki temu ogarnęłam mieszkanie o 16 ej mam korki, a później już prawdziwy weekend - nic nie robię oczywiście w tym temacie jestem zielona, czytałam coś na necie o jakichś atestach i najlepsze foteliki jakie polecali to były takie po 800-900 zł![]() Wczoraj byłam na indywidualnych zajęciach u takiego ucznia z patologicznej rodziny na dodatek biednej bardzo i wielodzietnej (13 dzieci), co ma nauczanie indywidualne ze względów na zaburzenia psychiczne i szok przeżyłam....rodzina 13 dzieci plus 2 rodziców mieszkają w maleńkim domku (ruderze) gdzie jest 1 pokój (taki na koko 5/6m) i przedsionek łączący ten pokój z gankiem i oni tak mieszkają...ciasnota totalna, w sumie to są tam prawie same stare łóżka i jedna szafa i jeden stolik z 2 krzesłami...łazienki i wc brak, kuchnia na dworze - tzn na cegłach jakieś kuchenki gazeowe przenośne i tam gotują...lodówki - brak. No mówię wam - inny świat, pomojam już fakt, że w całym "domu" śmierdzi pleśnią, wilgocią, odchodami i wogóle brudem - prześmierdłam jak pieron, wszystkie ciuchy wrzuciłam od razu do pralki a cała od rzu wlazłam do wanny a i tak nadal do tej pory czuję ten smród...ale wiecie co było najgrsze??było tam 2 letnie dziecko, chłopczyk, który nie mówi, ledwo co chodzi i nie potrafi podnieść się sam z podłogi tzn. jak leżał na podłodze to nie umiał wstać no koszmar i zapytałam się tej matki, czy była z nim na bilansach w przychodni czy lekarze go badali, a ona mi na to "Pani , jakich bilansach, ja to tym lekarzom nie ufom, niech sie chowa sam, 12 dzieci odchowałam to tyn tyż se poradzi" no ręce opadły ehhh
|
#2236 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
rzeczywiście inny świat-ja to sobie nawet wyobrazic nie mogę,że jeszcze gdzieś tak jest...szkoda tych dzieci biednych.Pewnie zrób coś z tym,ja też bym tak sprawy nie zostawiła.Tylko jak już się opieka wezmie za to to pewnie dzieci trafią do domu dziecka...a czy tam im lepiej będzie?mloda ja też zamówiłam krem na przebarwienia,a czaiłam się długo ze względu na cenę,ale mam dosyc,przyjdzie wtorek-środa i zobaczymy.
|
|
#2237 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo mały go zrzucił kilka razy i nie wytrzymałSiateczkę kupilam w dzieciowym sklepie za 17 zł więc podobnie z przesyłką z all wyniesie http://allegro.onet.pl/canpol-gryzak...242874294.html
|
|
|
#2238 |
|
Zakorzenienie
|
ale ja nie kupowalam kremow tylko czyste substancje i ceny kazdego z nich to jakies 9zl kupilam dosyc sporo roznych specyfikow i lacznie wyszlo mnie moze 50zl
![]() baobabek straszne to co piszesz..az strach myslec ze tacy ludzie zyja wsrod nas.... ![]() ---------- Dopisano o 16:07 ---------- Poprzedni post napisano o 16:00 ---------- o to: kwas glikolowy - http://www.zrobsobiekrem.pl/?375,kwas-glikolowy-70- d-penthanol - http://www.zrobsobiekrem.pl/?121,50-...u-propylenowym kwas hialurynowy - http://www.zrobsobiekrem.pl/?225,kwas-hialuronowy-1- maska algowa - http://allegro.pl/maska-algowa-na-ci...216113627.html glinka zielona - http://allegro.pl/promocja-mocna-gli...243628900.html korund - http://www.zrobsobiekrem.pl/?390,kor...krodermabrazja |
|
|
|
#2239 |
|
Zakorzenienie
|
Baobabek - tak strasznie mi się żal zrobiło tej rodziny. Myślę że w takich przypadkach to państwo powinno jakoś pomagać ze względu na dzieci. I zabranie ich do domu dziecka wg. mnie nie jest dobrym rozwiązaniem. Dzieci nie są tam szczęśliwe.
|
#2240 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
a może któraś dobra dusza zaznajomiona z tymi specyfikami naturalnymi skomponuje mi mini listę niezbędników dla cery tłustej, problematycznej i nie do okiełznania?a tak w ogóle to znaleźliśmy się w dołku finansowym: kredyt zżera połowę pensji TZta, poprzednie mieszkanie co prawda ma już nabywcę, ale jeszcze na tapie łatwienia kredytu więc płacimy także dwa czynsze, do tego prąd w tym miesiącu też przyszedł kosmiczny, jeszcze jakieś opłaty w zwiazku ze starym mieszkaniem były, a i mnie po macierzyńskim oczywiście dopadł pełnopłatny ZUS, a przypominam, że zleccen nie ma i czasu na ich szukanie też nie, no i jak podliczyliśmy ile nam w tym miesiącu zostanie to tak jeszcze NIGDY nie było nie wiem czy nie zawieszę działalności...kto wie, może potem trzeba będzie zamknąc....tylko jakbym miała wrócic do oświatówki budżetowej to chyba bym się pogryzła! Cieżko jest, więc wszelkie karnisze, zasłony, wystroje mieszkania i plany z tym związane chowam głeboko w kąt. ech
|
|
#2241 |
|
Zakorzenienie
|
Baobabku straszne to co piszesz , żal tych dzieci , jak masz możliwość to pewnie że nie zostawiaj tak tego może uda im się jakoś pomóc
|
|
|
|
#2242 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Ja też myślę,że dzieci nie będą tam szczęśliwe,hmm znowu nie znamy sytuacji,bo nie wiemy czy rodzice piją,wyzywają i nie dbają o dzieci czy po prostu skrajna bieda,ale jakaś tam opieka i miłośc jest... nie wiem,ale dla mnie nie ma wytłumaczenia jak w domu jest obrzydliwy bród i syf,dla mnie świadczy to jak najgorzej o rodzinie,bo można życ biednie,nie miec tego i owego,ale żeby chociaż było w miarę czysto. Bo tak jak już jedna dziewczyna nasza napisała,że migiem da się odróżnic bałagam kilku dniowy,a bród obrzydliwy kilku tygodniowy ---------- Dopisano o 18:27 ---------- Poprzedni post napisano o 18:23 ---------- Cytat:
Zobaczą 13 dzieci,bród,śmieszną powierzchnię na której żyją ... ---------- Dopisano o 18:37 ---------- Poprzedni post napisano o 18:27 ---------- mrowak jak się jutro wyrobie z pracą to Ci przygotuje,ale co tylko pielegnacja?i tylko z tych robionych?
|
|
#2243 |
|
Zakorzenienie
|
o jej az ta sie nie znam ale np:
kwas hialurynowy - Działanie nawilżające HA związane jest z bardzo silnymi właściwościami higroskopijnymi. HA w naturalny sposób osłania skórę, tworząc film na jej powierzchni. Ma doskonałe właściwości łagodzące, skutecznie nawilża przesuszoną skórę ze skłonnościami do pierzchnięcia, nadmiernie wysuszoną. Wygładza, poprawia elastyczność, ujędrnia. Dobrze nawilżona warstwa rogowa naskórka staje się bardziej przepuszczalna dla substancji czynnych. - wiec na pewno nie zaszkodzi.. Glinka zielona znajduje zastosowanie przede wszystkim w pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej. Posiada silne własności odłuszczające, matujące, oczyszczające i lekko złuszczające skórę. Działa przeciwzapalne, przyśpiesza gojenie skóry, rmineralizuje ją i oczyszcza z toksyn. korund - Za pomocą korundu usuwamy mechanicznie - ścieramy wierzchnią warstwę skóry, głównie obumarły naskórek. Usunięcie tej warstwy skóry powoduje pobudzenie do szybszego wzrostu i odnowy warstwy naskórka, oraz pobudza do wzrostu komórki warstw głębszych. Peeling powinien być stosowany regularnie 1-2 razy w tygodniu. Oprócz dobroczynnych skutków peelingu opisanego powyżej bardzo ważną rolą tych zabiegów jest przygotowanie do dalszych zabiegów. Usunięcie obumarłego naskórka i odblokowanie porów znacznie poprawia wchłanianie aktywnych substancji zawartych w preparatach kosmetycznych i zwiększa skuteczność ich działania. - wiec oczysci pory z lojotoku... |
|
|
|
#2244 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#2245 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
no poprostu serce mi o mało nie pękło oni mimo że na wsi mieszkają to nie mają żadnych zwierząt, nawet kur
|
|
#2246 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i wieksze stezenie substancji czynnych...
|
|
|
|
|
#2247 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Ja po dniu w szkole, jak zawsze wesolo, ale od rana boli mnie glowa
nie moge sie pozbyc bolu i tak straszny ze szok, wpadlam doczytac co u waslibra tak, nie moze byc tylko wegorz. ---------- Dopisano o 19:29 ---------- Poprzedni post napisano o 19:19 ---------- Cytat:
Brak tez pewnie pieniedzy na roznego rodzaju srdoki, proszki i tak dalej... zwlaszcza ze tyle dzieci wiec to nie jest tak latwo napisac "pojde na policje" pojdziesz i co? a dzieci sa szczesliwe? kochaja rodzicow? to jest bardzo wazne, pojdziesz na policje i moze szczesliwe dzieci straca rodzicow, w roznych aspektach trzeba to rozpatrywac. Jedno wiaze sie z drugim, przy takiej ilosci dzieci mega czystosc tez nie jest latwo zachowac, na wszystko potrzeba duuuuuzo wiecej kasy a nasze panstwo woli dac mieszkania socjalne menelom- niestety taka prawda. Jak masz znajomosci w pomocy spolecznej to ja bym porozmawiala z kims zaufanym zanim zabiora dzieci, a policja zglosi sprawe gdzie trzeba i tyle. ---------- Dopisano o 19:34 ---------- Poprzedni post napisano o 19:29 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 19:38 ---------- Poprzedni post napisano o 19:34 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 19:41 ---------- Poprzedni post napisano o 19:38 ---------- Cytat:
sZKODA ZE TAKICH LUDZI JEST CORAZ MNIEJ! Niestety ludzie ( czesto) sa tacy ze lubia patrzec jak inni maja gorzej, tym samym podwyzszajac swoj status- dziwne to. ---------- Dopisano o 19:41 ---------- Poprzedni post napisano o 19:41 ---------- uciekam sie polozyc bo glowa nie daje mi spokoju a jutro na 8 mam zajecia;/
|
|
|
#2248 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dom dziecka to nie rozwiązanie, nie o to chodzi, ale ja poprostu zrobię wszystko, żeby tej matce i tym dzieciom jakoś pomóc. Rozmawiałam przed chwilą z moją chrzestą i on mi da meble, które ma w garażu - niezniszczone, jedna szafa, regał i komoda - będą mogli wstawić chociaż w tym przedsionku tylko muszę z tą matką porozmawiać, ale myślę, że z chęcią weźmie. Jeszcze bym chciała jakieś kurtki ciepłe zimowe tym młodszym dzieciom chociaż skombinować, popytam w szkole nauczycieli może po swoich dzieciach coś dadzą (a tak na marginesie to już w szkole na mnie spod byka patrzą, że rozdmuchałam tak sprawę....)
|
|
#2249 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a ja dzisiaj psu wyrzuciłam kiełbasę ![]() Baobabku ale patrzą na Ciebie krzywo kto? Nauczyciele czy rodzice bo to najlepiej jak się nikt nic nie odzywa i nie rusza bo tamci sie sami nie upomną co nie? Często tak włąśnie jest że ojciec menel a matka przystaje na wszystko bo pewnie już ma dość i w ogóle i nawet nie wierzy że coś mozna zmienić |
|
|
|
|
#2250 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Jejku... brak słów... niestety są takie rodziny w Polsce... Baobabku, dobrze, że działaś, dzięki takim osobom jak Ty świat może odrobinę jest lepszy (???) Bieda nie jest wyznacznikiem czy dzieci mają trafić do DD czy nie... Jasne że pod względem "statusowym" (?) tam byłoby im lepiej, bo przecież chodziły by czyste, zadbane, najedzone... Ale bez rodziców jednak... i bez rodzeństwa... bo jeżeli ich jest aż 13 to nie sądzę aby trafili do jednego Domu. Najlepsze że państwo na dziecko w DD wydaje ok 1,5 tys... czemu nie zainwestować realnie tych pieniędzy w takich rodzinach... Przecież można by im dać i opłacić normalne mieszkanie socjalne, uświadomić(!) matkę, bo widzę że babka trochę niezbyt sobie daje radę w życiu... Ojca.. tu problem, bo jak alkoholik i menel... przymusowy odwyk, choć nie wiem czy to coś da... Przykra sprawa, naprawdę... Ważne że działasz w opiece społecznej bo to oni powinni, jako organ państwa, im pomóc i to natychmiast... Wiesz... musisz też uważać żeby tego co dasz i zrobisz dla tej rodziny, facet po prostu nie przepił... bo dasz dzieciom np ciuchy a on je weźmie, sprzeda a kasę przepije... żal tych dzieci...
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:45.

.
ale dawac tu na forum,bo ja sama siedzę

mały cały czas siedział w foteliku do karmienia i walił gąsienicą i ciuchcią w blat robiąc przy tym mega hałas
oczywiście w tym temacie jestem zielona, czytałam coś na necie o jakichś atestach i najlepsze foteliki jakie polecali to były takie po 800-900 zł
ehhh
a może któraś dobra dusza zaznajomiona z tymi specyfikami naturalnymi skomponuje mi mini listę niezbędników dla cery tłustej, problematycznej i nie do okiełznania?