Tetrowa pielucha, smoczek z lateksu marcowo-kwietniowe W KOŃCU mają frajdę z sexu - Strona 75 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-10-02, 10:32   #2221
Darusiaaaa
Zakorzenienie

GG do Darusiaaaa Send a message via Skype™ to Darusiaaaa
Dot.: Tetrowa pielucha, smoczek z lateksu marcowo-kwietniowe W KOŃCU mają frajdę z

Oj nasza kochana Pop, ty to dopiero pierdoła jesteś ( oczywiście żartem)
Tak gadasz gadasz gadasz a jednak kochasz tak czy tak tego tezeta

---------- Dopisano o 10:32 ---------- Poprzedni post napisano o 10:32 ----------

juz kiedys pisalas czym jest milosc? a ja mysle ze ty wiesz czym
A.Camus
Darusiaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-02, 11:00   #2222
libra777
Zakorzenienie

Dot.: Tetrowa pielucha, smoczek z lateksu marcowo-kwietniowe W KOŃCU mają frajdę z

Hej
Cytat:
Napisane przez ania p Pokaż wiadomość
jest taka fajna maść dla dzieci pulmex baby tylko nie wiem od kiedy się stosuje ale ja Szymkowi smarowałam jak miał z pół roku bez recepty taka na bazie eukaliptusa i chyba kamfore też ma smarujemy tym dziecku plecki i stopki i klatke na noc taka rozgrzewajaca .
ja jeszcze uzywam olejku olbas i to używam dla siebie też i TZ stosuje ze dwie kropelki na poduszkę i super się oddycha po tym ale wiem że nie zalecaja s tosowania u maluszków olejków eterycznych ale ja przy Szymku to stosowałam jak miał tez z pół roku , wiec tego nie polecam albo jak kto woli . dolewałam tez go do nawilżacza.
chyba chodzi o jakies reakcje alergiczne dlatego nie polacają nie wiem . od roczku chyba dopiero , ale pewnie jakby Ola miała katar to bym użyła .

Pop - he he grzybki powiadasz he he
Wiem wiem mam tą pulmex ale jakos tak nie zawiesiłam na niej wzroku w apteczce
Cytat:
Napisane przez P0P70 Pokaż wiadomość
Ja to się wcale nie chwalę. Tylko Wy tu ciągle o jakiś grzybkach piszecie to też chciałam się włączyć do konwersacji i pochwalić znajomością rzeczy.

Cytat:
A i jeszcze nasza rozmowa z przed godziny:
ja: I jak tam znalazłeś sobie już jakąś młódkę?
on: Nie. A po co mi
ja: Wiesz ja stara, brzydka...
on: głupia jesteś!
ja: no i dupy ci nie daję
on: Fakt. Muszę jednak poszukać.
zakładaj bloga z rozmówkami z tż-em
Cytat:
Napisane przez anakazar Pokaż wiadomość
Wika nie można dla nszych maluchów,farmaceutka mi mówiła

tak ja mam pulmex właśnie,można już i nawet jak dziecko ma 1-2 miechy tylko w mniejszej ilości niż jest zalecane w ulotce.
ten pulmex to też właśnie kupiłam jak mały miał pierwszy katarek chyba miał coś 3 miesiące wtedy
Cytat:

ej baby ja wiem,że jest sobota,że się tulicie do tżale dawac tu na forum,bo ja sama siedzę

no kto się tuli to się tuli

Darusia co z tą rybą może byc makrela wędzona???

---------- Dopisano o 11:00 ---------- Poprzedni post napisano o 10:58 ----------

A u mnie nauka samodzielnego zasypiania od nowa
no zwariuje chyba
Wpadłam tylko na chwile mały zasnął sam ale po płaczach więc idę sprzątać
libra777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-02, 11:14   #2223
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573
Konto usunięte

pulmex baby jest od 0,5 roku
nie ma w składzie kamfory

u małych dzieci kamfory nie stosujemy
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-02, 11:20   #2224
fasolka73
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez izazula Pokaż wiadomość
Dobrze że małej gluty opuściły ciałko. Pamiętaj żeby jej płasko nie układać i oklepuj lekko plecki (oskrzela) żeby te gluciska nie schodziły niżej bo będzie problem. Na wszelki wypadek idź z małą do lekarza żey ją osłuchał. A może ja panikuję.
Oj dobrze, dobrze
Dziś nocka rewelacyjnie przespana, 0 pobudek z płaczem, tylko na cyca, uff...
fasolka73 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-02, 11:29   #2225
Ferrou
Zakorzenienie

Cytat:
Tak piszecie o tych grzybach a ja to znam też takie grzyby po których też się świetnie czułam. I nie mówię tu o pieczarkach
nu, nu nu, nie wolno

Cytat:

A i jeszcze nasza rozmowa z przed godziny:
ja: I jak tam znalazłeś sobie już jakąś młódkę?
on: Nie. A po co mi
ja: Wiesz ja stara, brzydka...
on: głupia jesteś!
ja: no i dupy ci nie daję
on: Fakt. Muszę jednak poszukać.
kto się czubi ten się lubi

Cytat:

Hehe co do ściągania butów,to mam w nosie czy to grzeczne czy nie -moim zdaniem jak ktoś mi się ładuje w buciorach do domu to to jest brak kultury i to jest niegrzeczne-dlatego ja się nie szczypię tylko jak już któs taki pcha się to mu mówię,że u nas jest czysto i buty ściągnąc możnaja tam nigdy do nikogo w butach bym nie weszła i tego samego oczekuję
tak samo uważam

Cytat:
Napisane przez libra777 Pokaż wiadomość

A u mnie nauka samodzielnego zasypiania od nowa
no zwariuje chyba
Wpadłam tylko na chwile mały zasnął sam ale po płaczach więc idę sprzątać

U mnie też... codziennie zaczynamy naukę od nowa...

Dzisiejsza noc była masakryczna... nawet pisać mi się o tym nie chce... ogólnie : tż stwierdził że to on będzie wstawał w nocy do małego. Skończyło się na tym, że go za każdym razem wybudzał, mały płakał i to ja tak czy siak wściekła wstawałam. No bo po co posłuchać moich rad...

idę małego kłaść spać bo już marudzi
Stary 2010-10-02, 11:43   #2226
fasolka73
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez izazula Pokaż wiadomość
Dobrze że małej gluty opuściły ciałko. Pamiętaj żeby jej płasko nie układać i oklepuj lekko plecki (oskrzela) żeby te gluciska nie schodziły niżej bo będzie problem. Na wszelki wypadek idź z małą do lekarza żey ją osłuchał. A może ja panikuję.
Ja to chyba nie jestm panikara
Obserwuję Hanię uważnie, i widzę poprawę. Nosek już czysty , dziś rano lepiej poszło z tym odsysaniem, gorączki nie ma, troszkę odksłuje, al to raczej te glutki co jej spływają, oddechu nie ma świszczącego,apetyt wrócił, dobry humorek też ma dokładnie przebieg tego przeziębienia jak ja, te same bakcyle widać

Owszem, strasznie się martwię o nią, ale ja mam tak złe doświadczenia z ciąży, bo poszłam do przychodni na badania i tam złapałam dopiero jakiegoś wirusa, że leżałam cały 2 trymestr w łóżku Dokładnie rok temu to było...
I trochę boję się iść z Hanią, jak widzę, że nie pogarsza się jej. W dodatku w przyszłym tyg. idziemy na szczepienie na wzw i będzie dokładnie badana.
Ja to zauważam, że ona ma te glutki tak bardziej na połączeniu gardła z nosem, tam z tyłu, więc w dziurkach noska nie zalega to, tylko jej przeszkadza przy przełykaniu. Ja też tak teraz mam. Ale to znaczy, że choróbsko się cofa, nie poszło na zatoki, ucho, czy oskrzela
A KATAREK myślę, że się przyda jeszcze nie raz, dziś się bardzo interesowała jak te glutki jej tam wirowały w tej końcówce plastikowej

A tak wogóle to : DZIEŃ DOBRY !

POP Ty załóż bloga- "MÓJ TŻ-et I JEGO MATKA"
W sam raz na te smutne jesienne wieczory

PS> Jak Hania chora, to śpi ze mną w łóżku (na podusi, coby wyżej główkę miała i łatwiej mi kontrolować coby się nie rozkopywała) i kurczę, jaka to wyyygoda! Nie muszę wstawać i dźwigać jej za każdym razem do karmienia, a potem odkładać do łóżeczka, tylko cyc " na ladę" i po sprawie. No nie wiem, nie wiem czy nam się to nie spodoba

Edytowane przez fasolka73
Czas edycji: 2010-10-02 o 11:47
Stary 2010-10-02, 11:55   #2227
ania p
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fasolka73 Pokaż wiadomość
Jutro spróbuję, jak się wyśpi A odkurzacz dajesz na full?
W sumie, to dobrze, że te gluty z niej wyszły, na razie śpi spokojnie, a ja zamiast wypoczywać siedzę tu

Nie, to nie to, ale już znalazłam:
http://allegro.pl/algi-morskie-grzyb...239147373.html
to te kryształki japońskie

Tak, tak to te

Właśnie o niej pisałam, że nabyłam dziś,

http://www.i-apteka.pl/product-pol-4...-masc-20g.html

jest świetna (może ona się też przyczyniła do tego odglucenia?), ona jest po6 miesiącu, więc trochę użyłam, A olejek olbas jest od 3 lat, tak mi powiedzieli w aptece,bo też pytałam dziś.
może i tak jak się tam wszystko wygrzało

[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;22439945]pulmex baby jest od 0,5 roku
nie ma w składzie kamfory

u małych dzieci kamfory nie stosujemy[/QUOTE]

nie czytałam składu a śmierdzi jakby miała .

Kataru ciag dalszy szlag by to . dziś robimy sok z winogron bo już czas na to .
Stary 2010-10-02, 12:05   #2228
fasolka73
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ania p Pokaż wiadomość

Kataru ciag dalszy szlag by to .
Oj jak współczuję...
I rozumiem, i łączę się w bólu.... ZDRÓWKA ŻYCZĘ!
Stary 2010-10-02, 12:20   #2229
minka26
Wtajemniczenie

tylkooliwka mała już się tak nie budzi z płaczem, tylko na jedzenie nie odzywam się, bo jakoś nie mam nastroju, do tego biegamy z tz ciągle coś załatwiać, bo jesteśmy na etapie otwierania własnego biznesu, tzn póki co składania wniosku do UP na dotacje (której prawdopodobnie i tak nie dostaniemy ), no ale wtedy uruchomimy swoje środki i tak czasem tylko forum podczytuje. Do tego samochód mi wczoraj padł i nie chce odpalić i Amelka przeziębiona musze zadzwonić do Wodnisia i powiedzieć, że nas we wtorek nie będzie.

Cytat:
Tak piszecie o tych grzybach a ja to znam też takie grzyby po których też się świetnie czułam. I nie mówię tu o pieczarkach
hehe jedyne grzybki jakie potrafiłam zbierać rosło ci u nas ich dużo
a od akcji z chłopcem który zatruł się muchomorem, boję się jeść grzyby wpadłam w paranoję
Stary 2010-10-02, 12:39   #2230
anakazar
Zakorzenienie

Dziewczyny doradzcie:muszę kupic coś co nawilży mi powietrze,bo u mnie w sypialni okropnie jest jak się napali w domu-gorąco,w nosie sahara i dzisiaj się obie z Ninką męczyłyśmy...macie coś sprawdzonego,co możecie polecic?

---------- Dopisano o 12:39 ---------- Poprzedni post napisano o 12:27 ----------

Cytat:
Napisane przez minka26 Pokaż wiadomość
tylkooliwka mała już się tak nie budzi z płaczem, tylko na jedzenie nie odzywam się, bo jakoś nie mam nastroju, do tego biegamy z tz ciągle coś załatwiać, bo jesteśmy na etapie otwierania własnego biznesu, tzn póki co składania wniosku do UP na dotacje (której prawdopodobnie i tak nie dostaniemy ), no ale wtedy uruchomimy swoje środki i tak czasem tylko forum podczytuje. Do tego samochód mi wczoraj padł i nie chce odpalić i Amelka przeziębiona musze zadzwonić do Wodnisia i powiedzieć, że nas we wtorek nie będzie.

hehe jedyne grzybki jakie potrafiłam zbierać rosło ci u nas ich dużo
a od akcji z chłopcem który zatruł się muchomorem, boję się jeść grzyby wpadłam w paranoję
hehe ja też już grzybów nie tykam,a tz namiętnie chodził i zbierał,ale zabroniłam mu ich przynosic do domu i dawał babci,a takiego twardziela zgrywał i mówił"babcia zrobi takie pyszne i będę je jadł pod Twoim nosem"ja mu"że jedz i pod moim nosem padniesz".
Dziadek przyniosł gotowe i tż mówi"wiesz co?aa nie jem ich i wyrzucił je,po czym dodał"nie mów nikomu,dobra?"

minka a dotacja w Polsce?bo jak tak to nie ma teraz co składac-oni już nie mają kasy nawet na staże-od stycznia warto startowac albo od początku lutego,bo wtedy kasa pełna.

"Kiedy decydujesz się na dziecko,zgadasz się,że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem"Katharine Hadley
anakazar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-02, 13:10   #2231
minka26
Wtajemniczenie

Cytat:
Dziewczyny doradzcie:muszę kupic coś co nawilży mi powietrze,bo u mnie w sypialni okropnie jest jak się napali w domu-gorąco,w nosie sahara i dzisiaj się obie z Ninką męczyłyśmy...macie coś sprawdzonego,co możecie polecic?

---------- Dopisano o 12:39 ---------- Poprzedni post napisano o 12:27 ----------

hehe ja też już grzybów nie tykam,a tz namiętnie chodził i zbierał,ale zabroniłam mu ich przynosic do domu i dawał babci,a takiego twardziela zgrywał i mówił"babcia zrobi takie pyszne i będę je jadł pod Twoim nosem"ja mu"że jedz i pod moim nosem padniesz".
Dziadek przyniosł gotowe i tż mówi"wiesz co?aa nie jem ich i wyrzucił je,po czym dodał"nie mów nikomu,dobra?"

minka a dotacja w Polsce?bo jak tak to nie ma teraz co składac-oni już nie mają kasy nawet na staże-od stycznia warto startowac albo od początku lutego,bo wtedy kasa pełna.
tak w Polsce, mamy znajomą w naszym UP, u nas jeszcze kasa jest, ale działalność do końca nie jest zgodna z tym co oni sobie wymyślili i nie wiem czy dostaniemy. W każdym razie próbujemy

ja tych grzybów się boję, bo przecież rodzice tego chłopca też sie chyba pomylili, tz sie ze mnie śmieje, a ja się właśnie boję, że mi się chłop zatruje muszę go jakoś zniechęcić do tych grzybów
Stary 2010-10-02, 13:37   #2232
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

Ja do nawilżania dla Eryka mialam http://allegro.onet.pl/nawilzacz-pow...238586869.html
jest fajny bo jonizuje powietrze ale można to wyłączyć, i ma lampę co zmiania kolory. Można regulować ile tej pary. Ma tez pomiar wilgotności w pomieszczeniu, więc możesz sprawdzić w jakim pomieszczeniu jaka wilgotność.

Kupilam Erwiemu tą siateczkę na owoce, i super sie u nas sprawdza.

"Życie trzeba przeżyć tak żeby wstyd było opowiadać, ale przyjemnie wspominać"
pl_madzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-02, 13:46   #2233
anakazar
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pl_madzia Pokaż wiadomość
Ja do nawilżania dla Eryka mialam http://allegro.onet.pl/nawilzacz-pow...238586869.html
jest fajny bo jonizuje powietrze ale można to wyłączyć, i ma lampę co zmiania kolory. Można regulować ile tej pary. Ma tez pomiar wilgotności w pomieszczeniu, więc możesz sprawdzić w jakim pomieszczeniu jaka wilgotność.

Myślałam,że to koszt 300-400zł,a czujesz działanie tego nawilżacza? i nie wstajecie z sucharami w nosie?

a gdzie kupiłaś tą siateczkę?

Twój synuś drobniutki taki,ale ma dorosła buzkę

"Kiedy decydujesz się na dziecko,zgadasz się,że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem"Katharine Hadley
Stary 2010-10-02, 14:56   #2234
mloda1989
Zakorzenienie

hey dziewczyny

mamy juz naroznik tylko troche zburzyl nam koncepcje...ehh

tez pokupowalam te kwasy, maseczki, peelingi do micro.... i tak.....

jak dla mnie korund jest swietny tylk dla lepszego efektu lepiej wymieszac z woda niz kremem...ja dokupilam jeszcze ta baze naturalne mleczko i poczatkowo z tym mieszalam...

2 miesjce to peel-off - MASKA ALGOWA NA CIAŁO, WYSZCZUPLAJĄCA mozna stosowac tez na twarz jako maseczke i buzia po tym jest super ja ppcia niemowlaka tak gladziutka i zmniejsza cienie pod oczami...

3 miejsce kwas hialurynowy - naturalny kwas wystepujacy w naszej skorze ktory z wiekiem pomalo znika i tez jest swietny czasami stosuje na cala buzie czasami tylko na te okolice gdzie moga wystapic albo juz sa jakies zmarszczk mozna go rowniez stosowac na wlosy nie powoduje zadnych podrazniem....

tak odstepujac od rankingu to swietna jest jeszcze glinka, uzywam tez od czasu do czasu kwasu glikolowego on troche szczypie twarz jest czerwona ale jeszce jako taka jakiegos mega zluszczania nie mialam moze za slabo go rozrobilam.... aaa i d-penthanol jest extra na podrazniona skore...czy to od kwasu czy od slonca...w czystej postaci extra sie wchania super rozprowadza....
mloda1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-02, 15:03   #2235
Baobabek
Zakorzenienie

GG do Baobabek Send a message via Skype™ to Baobabek

cześć babolki, ja dziś troszkę odespałam z małym (do 10ej) i nareszcie nie mam podbitych oczu wysprzątałam całą kuchnię i wszystkie 3 pokoje, został mi kibel i łazienka mały cały czas siedział w foteliku do karmienia i walił gąsienicą i ciuchcią w blat robiąc przy tym mega hałas ale dzięki temu ogarnęłam mieszkanie o 16 ej mam korki, a później już prawdziwy weekend - nic nie robię Muszę chyba zakupić fotelik do samochodu bo w tym nosidełku to małemu już nie wygodnie oczywiście w tym temacie jestem zielona, czytałam coś na necie o jakichś atestach i najlepsze foteliki jakie polecali to były takie po 800-900 zł ale coś pisałyście o jakichś espiro optima to pewnie będę babkę w sklepie molestować, żeby mi takie cuś sprwadzili bo u nas to tylko coneco
Wczoraj byłam na indywidualnych zajęciach u takiego ucznia z patologicznej rodziny na dodatek biednej bardzo i wielodzietnej (13 dzieci), co ma nauczanie indywidualne ze względów na zaburzenia psychiczne i szok przeżyłam....rodzina 13 dzieci plus 2 rodziców mieszkają w maleńkim domku (ruderze) gdzie jest 1 pokój (taki na koko 5/6m) i przedsionek łączący ten pokój z gankiem i oni tak mieszkają...ciasnota totalna, w sumie to są tam prawie same stare łóżka i jedna szafa i jeden stolik z 2 krzesłami...łazienki i wc brak, kuchnia na dworze - tzn na cegłach jakieś kuchenki gazeowe przenośne i tam gotują...lodówki - brak. No mówię wam - inny świat, pomojam już fakt, że w całym "domu" śmierdzi pleśnią, wilgocią, odchodami i wogóle brudem - prześmierdłam jak pieron, wszystkie ciuchy wrzuciłam od razu do pralki a cała od rzu wlazłam do wanny a i tak nadal do tej pory czuję ten smród...ale wiecie co było najgrsze??było tam 2 letnie dziecko, chłopczyk, który nie mówi, ledwo co chodzi i nie potrafi podnieść się sam z podłogi tzn. jak leżał na podłodze to nie umiał wstać no koszmar i zapytałam się tej matki, czy była z nim na bilansach w przychodni czy lekarze go badali, a ona mi na to "Pani , jakich bilansach, ja to tym lekarzom nie ufom, niech sie chowa sam, 12 dzieci odchowałam to tyn tyż se poradzi" no ręce opadły Wróciłam do szkoły i poszłam do dyr powiedzieć mu co zastałam w tym domu no i oczywiście on nawet mnie nie raczył wysłuchać i sobie poszedł...ale ja tego tak nie zostawię. W pon po lekcjach idę do opieki społecznej (pracowałam tam 3 lata, więc się tam z wszystkimi dobrze znam), wiem czyj to teren i jak nie zrobią z tym nic to zawiadomię sanepid i policję. Nie popuszczę tej sprawy. Dodam, że reszta dzieci jest też mega zaniedbana i brudna ehhh

Baobabek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-02, 15:14   #2236
anakazar
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Baobabek Pokaż wiadomość
cześć babolki, ja dziś troszkę odespałam z małym (do 10ej) i nareszcie nie mam podbitych oczu wysprzątałam całą kuchnię i wszystkie 3 pokoje, został mi kibel i łazienka mały cały czas siedział w foteliku do karmienia i walił gąsienicą i ciuchcią w blat robiąc przy tym mega hałas ale dzięki temu ogarnęłam mieszkanie o 16 ej mam korki, a później już prawdziwy weekend - nic nie robię Muszę chyba zakupić fotelik do samochodu bo w tym nosidełku to małemu już nie wygodnie oczywiście w tym temacie jestem zielona, czytałam coś na necie o jakichś atestach i najlepsze foteliki jakie polecali to były takie po 800-900 zł ale coś pisałyście o jakichś espiro optima to pewnie będę babkę w sklepie molestować, żeby mi takie cuś sprwadzili bo u nas to tylko coneco
Wczoraj byłam na indywidualnych zajęciach u takiego ucznia z patologicznej rodziny na dodatek biednej bardzo i wielodzietnej (13 dzieci), co ma nauczanie indywidualne ze względów na zaburzenia psychiczne i szok przeżyłam....rodzina 13 dzieci plus 2 rodziców mieszkają w maleńkim domku (ruderze) gdzie jest 1 pokój (taki na koko 5/6m) i przedsionek łączący ten pokój z gankiem i oni tak mieszkają...ciasnota totalna, w sumie to są tam prawie same stare łóżka i jedna szafa i jeden stolik z 2 krzesłami...łazienki i wc brak, kuchnia na dworze - tzn na cegłach jakieś kuchenki gazeowe przenośne i tam gotują...lodówki - brak. No mówię wam - inny świat, pomojam już fakt, że w całym "domu" śmierdzi pleśnią, wilgocią, odchodami i wogóle brudem - prześmierdłam jak pieron, wszystkie ciuchy wrzuciłam od razu do pralki a cała od rzu wlazłam do wanny a i tak nadal do tej pory czuję ten smród...ale wiecie co było najgrsze??było tam 2 letnie dziecko, chłopczyk, który nie mówi, ledwo co chodzi i nie potrafi podnieść się sam z podłogi tzn. jak leżał na podłodze to nie umiał wstać no koszmar i zapytałam się tej matki, czy była z nim na bilansach w przychodni czy lekarze go badali, a ona mi na to "Pani , jakich bilansach, ja to tym lekarzom nie ufom, niech sie chowa sam, 12 dzieci odchowałam to tyn tyż se poradzi" no ręce opadły Wróciłam do szkoły i poszłam do dyr powiedzieć mu co zastałam w tym domu no i oczywiście on nawet mnie nie raczył wysłuchać i sobie poszedł...ale ja tego tak nie zostawię. W pon po lekcjach idę do opieki społecznej (pracowałam tam 3 lata, więc się tam z wszystkimi dobrze znam), wiem czyj to teren i jak nie zrobią z tym nic to zawiadomię sanepid i policję. Nie popuszczę tej sprawy. Dodam, że reszta dzieci jest też mega zaniedbana i brudna ehhh
O matkorzeczywiście inny świat-ja to sobie nawet wyobrazic nie mogę,że jeszcze gdzieś tak jest...szkoda tych dzieci biednych.Pewnie zrób coś z tym,ja też bym tak sprawy nie zostawiła.Tylko jak już się opieka wezmie za to to pewnie dzieci trafią do domu dziecka...a czy tam im lepiej będzie?

mloda ja też zamówiłam krem na przebarwienia,a czaiłam się długo ze względu na cenę,ale mam dosyc,przyjdzie wtorek-środa i zobaczymy.

Stary 2010-10-02, 15:43   #2237
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

Cytat:
Myślałam,że to koszt 300-400zł,a czujesz działanie tego nawilżacza? i nie wstajecie z sucharami w nosie?

a gdzie kupiłaś tą siateczkę?

Twój synuś drobniutki taki,ale ma dorosła buzkę
ten nawilżacz super niestety byłbo mały go zrzucił kilka razy i nie wytrzymał ale bardzo dobrze nawilżał, dodawałam soli z morza martwego to na meblach na drugi dzień zostawał biały osad-pył.
Siateczkę kupilam w dzieciowym sklepie za 17 zł więc podobnie z przesyłką z all wyniesie http://allegro.onet.pl/canpol-gryzak...242874294.html

"Życie trzeba przeżyć tak żeby wstyd było opowiadać, ale przyjemnie wspominać"
pl_madzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-02, 16:07   #2238
mloda1989
Zakorzenienie

ale ja nie kupowalam kremow tylko czyste substancje i ceny kazdego z nich to jakies 9zl kupilam dosyc sporo roznych specyfikow i lacznie wyszlo mnie moze 50zl

baobabek straszne to co piszesz..az strach myslec ze tacy ludzie zyja wsrod nas....

---------- Dopisano o 16:07 ---------- Poprzedni post napisano o 16:00 ----------

o to:
kwas glikolowy - http://www.zrobsobiekrem.pl/?375,kwas-glikolowy-70-
d-penthanol - http://www.zrobsobiekrem.pl/?121,50-...u-propylenowym
kwas hialurynowy - http://www.zrobsobiekrem.pl/?225,kwas-hialuronowy-1-
maska algowa - http://allegro.pl/maska-algowa-na-ci...216113627.html
glinka zielona - http://allegro.pl/promocja-mocna-gli...243628900.html
korund - http://www.zrobsobiekrem.pl/?390,kor...krodermabrazja
Stary 2010-10-02, 17:30   #2239
P0P70
Zakorzenienie

Baobabek - tak strasznie mi się żal zrobiło tej rodziny. Myślę że w takich przypadkach to państwo powinno jakoś pomagać ze względu na dzieci. I zabranie ich do domu dziecka wg. mnie nie jest dobrym rozwiązaniem. Dzieci nie są tam szczęśliwe.

P0P70 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-02, 17:47   #2240
mrowak
Zakorzenienie

Cytat:
Tz jest przyzwyczajony do czekania. On za mną łaził przez 5 lat jak byłam z kimś innym. Mówię Wam (właściwie to piszę) czepił się mnie jak rzep psiego ogona. Nic go nie zniechęcało do mnie. Był na każde moje zawołanie.
to mi przypomina moją znajomośc z tym gościem, na którego ślubie byłam w sierpniu nad morzem-też chodził i chodził i chodził, zawsze był obok, przeczekał nawet mój półtoraroczny pobyt za granicą. Z tą malutką różnicą, że to nie z nim mam Gabryśkę

Cytat:
Napisane przez mloda1989 Pokaż wiadomość
tez pokupowalam te kwasy, maseczki, peelingi do micro.... i tak.....
kurcze, pamiętam jak pisałyście o tych specyfikach, ale jakoś nie miałam melodii się w to wgłębiac, a teraz tak widzę, że może gra warta świeczki, ale nie mam kiedy na spokojnie poczytac co do czego i dlaczego a może któraś dobra dusza zaznajomiona z tymi specyfikami naturalnymi skomponuje mi mini listę niezbędników dla cery tłustej, problematycznej i nie do okiełznania?

a tak w ogóle to znaleźliśmy się w dołku finansowym: kredyt zżera połowę pensji TZta, poprzednie mieszkanie co prawda ma już nabywcę, ale jeszcze na tapie łatwienia kredytu więc płacimy także dwa czynsze, do tego prąd w tym miesiącu też przyszedł kosmiczny, jeszcze jakieś opłaty w zwiazku ze starym mieszkaniem były, a i mnie po macierzyńskim oczywiście dopadł pełnopłatny ZUS, a przypominam, że zleccen nie ma i czasu na ich szukanie też nie, no i jak podliczyliśmy ile nam w tym miesiącu zostanie to tak jeszcze NIGDY nie było
nie wiem czy nie zawieszę działalności...kto wie, może potem trzeba będzie zamknąc....tylko jakbym miała wrócic do oświatówki budżetowej to chyba bym się pogryzła! Cieżko jest, więc wszelkie karnisze, zasłony, wystroje mieszkania i plany z tym związane chowam głeboko w kąt. ech
mrowak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-02, 18:16   #2241
libra777
Zakorzenienie

Baobabku straszne to co piszesz , żal tych dzieci , jak masz możliwość to pewnie że nie zostawiaj tak tego może uda im się jakoś pomóc
Stary 2010-10-02, 18:37   #2242
anakazar
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mloda1989 Pokaż wiadomość
ale ja nie kupowalam kremow tylko czyste substancje i ceny kazdego z nich to jakies 9zl kupilam dosyc sporo roznych specyfikow i lacznie wyszlo mnie moze 50zl

baobabek straszne to co piszesz..az strach myslec ze tacy ludzie zyja wsrod nas....

---------- Dopisano o 16:07 ---------- Poprzedni post napisano o 16:00 ----------

o to:
kwas glikolowy - http://www.zrobsobiekrem.pl/?375,kwas-glikolowy-70-
d-penthanol - http://www.zrobsobiekrem.pl/?121,50-...u-propylenowym
kwas hialurynowy - http://www.zrobsobiekrem.pl/?225,kwas-hialuronowy-1-
maska algowa - http://allegro.pl/maska-algowa-na-ci...216113627.html
glinka zielona - http://allegro.pl/promocja-mocna-gli...243628900.html
korund - http://www.zrobsobiekrem.pl/?390,kor...krodermabrazja
ja wiem mloda,ale ja tez probowalam sie ich pozbyc tymi robionymi specyfikami,ale chyba nie dadza rady.Także mam nadzieję,że wydam raz i spokój będę miała,a krem ma super recenzje i wiem,że pomaga,bo w ciemno bym nie zdecydowała się.
Cytat:
Baobabek - tak strasznie mi się żal zrobiło tej rodziny. Myślę że w takich przypadkach to państwo powinno jakoś pomagać ze względu na dzieci. I zabranie ich do domu dziecka wg. mnie nie jest dobrym rozwiązaniem. Dzieci nie są tam szczęśliwe.
No jasne,że państwo powinno pomagac-od tego byc powinni,żeby pomóc takim rodzinom,a nie zajmują się wszystkim tylko nie tym co naprawdę trzeba.
Ja też myślę,że dzieci nie będą tam szczęśliwe,hmm znowu nie znamy sytuacji,bo nie wiemy czy rodzice piją,wyzywają i nie dbają o dzieci czy po prostu skrajna bieda,ale jakaś tam opieka i miłośc jest...

nie wiem,ale dla mnie nie ma wytłumaczenia jak w domu jest obrzydliwy bród i syf,dla mnie świadczy to jak najgorzej o rodzinie,bo można życ biednie,nie miec tego i owego,ale żeby chociaż było w miarę czysto.
Bo tak jak już jedna dziewczyna nasza napisała,że migiem da się odróżnic bałagam kilku dniowy,a bród obrzydliwy kilku tygodniowy

---------- Dopisano o 18:27 ---------- Poprzedni post napisano o 18:23 ----------

Cytat:
Baobabku straszne to co piszesz , żal tych dzieci , jak masz możliwość to pewnie że nie zostawiaj tak tego może uda im się jakoś pomóc
Ja się obawiam,że pójdą po najmniejszej linii oporu i dzieci siup do DD.
Zobaczą 13 dzieci,bród,śmieszną powierzchnię na której żyją ...

---------- Dopisano o 18:37 ---------- Poprzedni post napisano o 18:27 ----------

mrowak jak się jutro wyrobie z pracą to Ci przygotuje,ale co tylko pielegnacja?i tylko z tych robionych?

Stary 2010-10-02, 18:37   #2243
mloda1989
Zakorzenienie

o jej az ta sie nie znam ale np:

kwas hialurynowy - Działanie nawilżające HA związane jest z bardzo silnymi właściwościami higroskopijnymi. HA w naturalny sposób osłania skórę, tworząc film na jej powierzchni. Ma doskonałe właściwości łagodzące, skutecznie nawilża przesuszoną skórę ze skłonnościami do pierzchnięcia, nadmiernie wysuszoną. Wygładza, poprawia elastyczność, ujędrnia. Dobrze nawilżona warstwa rogowa naskórka staje się bardziej przepuszczalna dla substancji czynnych. - wiec na pewno nie zaszkodzi..

Glinka zielona znajduje zastosowanie przede wszystkim w pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej. Posiada silne własności odłuszczające, matujące, oczyszczające i lekko złuszczające skórę. Działa przeciwzapalne, przyśpiesza gojenie skóry, rmineralizuje ją i oczyszcza z toksyn.

korund - Za pomocą korundu usuwamy mechanicznie - ścieramy wierzchnią warstwę skóry, głównie obumarły naskórek. Usunięcie tej warstwy skóry powoduje pobudzenie do szybszego wzrostu i odnowy warstwy naskórka, oraz pobudza do wzrostu komórki warstw głębszych. Peeling powinien być stosowany regularnie 1-2 razy w tygodniu. Oprócz dobroczynnych skutków peelingu opisanego powyżej bardzo ważną rolą tych zabiegów jest przygotowanie do dalszych zabiegów. Usunięcie obumarłego naskórka i odblokowanie porów znacznie poprawia wchłanianie aktywnych substancji zawartych w preparatach kosmetycznych i zwiększa skuteczność ich działania. - wiec oczysci pory z lojotoku...
Stary 2010-10-02, 18:43   #2244
minka26
Wtajemniczenie

Cytat:
no właśnie, tylko, że u nas jest tak, że lepiej jest zabrać dzieci do domu dziecka i ponosić komiczne koszty związane z utrzymaniem tych dzieci tam lub w rodzinach zastępczych niż pomóc rodzinie finansowo
Stary 2010-10-02, 18:51   #2245
Baobabek
Zakorzenienie

Cytat:
O matkorzeczywiście inny świat-ja to sobie nawet wyobrazic nie mogę,że jeszcze gdzieś tak jest...szkoda tych dzieci biednych.Pewnie zrób coś z tym,ja też bym tak sprawy nie zostawiła.Tylko jak już się opieka wezmie za to to pewnie dzieci trafią do domu dziecka...a czy tam im lepiej będzie?

mloda ja też zamówiłam krem na przebarwienia,a czaiłam się długo ze względu na cenę,ale mam dosyc,przyjdzie wtorek-środa i zobaczymy.
Cytat:
Cytat:
No jasne,że państwo powinno pomagac-od tego byc powinni,żeby pomóc takim rodzinom,a nie zajmują się wszystkim tylko nie tym co naprawdę trzeba.
Ja też myślę,że dzieci nie będą tam szczęśliwe,hmm znowu nie znamy sytuacji,bo nie wiemy czy rodzice piją,wyzywają i nie dbają o dzieci czy po prostu skrajna bieda,ale jakaś tam opieka i miłośc jest...

nie wiem,ale dla mnie nie ma wytłumaczenia jak w domu jest obrzydliwy bród i syf,dla mnie świadczy to jak najgorzej o rodzinie,bo można życ biednie,nie miec tego i owego,ale żeby chociaż było w miarę czysto.
Bo tak jak już jedna dziewczyna nasza napisała,że migiem da się odróżnic bałagam kilku dniowy,a bród obrzydliwy kilku tygodniowy

---------- Dopisano o 18:27 ---------- Poprzedni post napisano o 18:23 ----------

Ja się obawiam,że pójdą po najmniejszej linii oporu i dzieci siup do DD.
Zobaczą 13 dzieci,bród,śmieszną powierzchnię na której żyją ...

---------- Dopisano o 18:37 ---------- Poprzedni post napisano o 18:27 ----------

mrowak jak się jutro wyrobie z pracą to Ci przygotuje,ale co tylko pielegnacja?i tylko z tych robionych?
no właśnie najśmieszniejsze jest to, że ta rodzina od x lat jest po opieką MGOPS i mają też kuratora rodziny....i wszyscy wiedzą w jakich warunkach dzieci żyją i wogóle cała ta rodzina.. a wyobraźcie sobie jak mi gula w gardle stanęła jak miałam z tym dzieckiem co uczę brać nazwy zwierząt hodowlanych i takich domwych no i pytam się go jakie zwierzęta zna które się hoduje np. żeby później je zjeść i on nie umiał mi odpowiedzieć, no to się pytam z jakich zwierząt jada np koleta czy jakieś mięso na obiad...a on mi na to, że nie wie, bo na obiad to on jada ziemniaki smażone albo gotowane i czasem mama zrobi ogórki ze śmietaną jak są no poprostu serce mi o mało nie pękło i ja o tym wszystkim powiedziałam w opiece i babki to spisały i dołączyły do ich teczki i ja poprosiłam je o kopie z pieczątkami i że jadę tam za tydzień i jak nie będzie jakichkolwiek śladów, że one coś robią w tej sprawie to ja z tym pójdę dalej. A one dobrze wiedzą, że w razie czego będzie pierwsze pytani: Gdzie była opieka społeczna. No i zobaczymy co zrobią....ja w każdym bądź razie jak w piątek pojadę na lekce to zabieram ze sobą karton ubranek po dzieciach koleżanki (takie na 4-5 i 8 lat) i im zawiozę i jeszcze chciałam z rady rodziców ze szkoły wydębić chociaż z 200 zł i zrobić im zakupy jedzeniowe i pieluszki kupić dla tego 2 letniego dziecka, bo nie ma i załatwia się nrmalnie w ubranie Tylko nie wiem czy mi dadzą, bo to niby będzie jako pomoc dla tego ucznia...a jak mi nie dadzą to chyba za swoje i tak kupię....jak pomyślę, że dziecko 8 letnie nie wie jakie mięso się jada na obiad bo nigdy nie jadło to aż mnie krew zalewaoni mimo że na wsi mieszkają to nie mają żadnych zwierząt, nawet kur

Stary 2010-10-02, 19:03   #2246
mloda1989
Zakorzenienie

Cytat:
ja wiem mloda,ale ja tez probowalam sie ich pozbyc tymi robionymi specyfikami,ale chyba nie dadza rady.Także mam nadzieję,że wydam raz i spokój będę miała,a krem ma super recenzje i wiem,że pomaga,bo w ciemno bym nie zdecydowała się.

pokupowalam pojedynczo bo jak dla mnie to wieksza zabawa i wieksze stezenie substancji czynnych...
Stary 2010-10-02, 19:41   #2247
Darusiaaaa
Zakorzenienie

GG do Darusiaaaa Send a message via Skype™ to Darusiaaaa

Ja po dniu w szkole, jak zawsze wesolo, ale od rana boli mnie glowa nie moge sie pozbyc bolu i tak straszny ze szok, wpadlam doczytac co u was

libra tak, nie moze byc tylko wegorz.

---------- Dopisano o 19:29 ---------- Poprzedni post napisano o 19:19 ----------

Cytat:
Dokladnie, piszesz dzieci brudne- ale mowisz ze lazienki brak.
Brak tez pewnie pieniedzy na roznego rodzaju srdoki, proszki i tak dalej... zwlaszcza ze tyle dzieci wiec to nie jest tak latwo napisac "pojde na policje" pojdziesz i co?
a dzieci sa szczesliwe? kochaja rodzicow? to jest bardzo wazne, pojdziesz na policje i moze szczesliwe dzieci straca rodzicow, w roznych aspektach trzeba to rozpatrywac.
Jedno wiaze sie z drugim, przy takiej ilosci dzieci mega czystosc tez nie jest latwo zachowac, na wszystko potrzeba duuuuuzo wiecej kasy a nasze panstwo woli dac mieszkania socjalne menelom- niestety taka prawda.
Jak masz znajomosci w pomocy spolecznej to ja bym porozmawiala z kims zaufanym zanim zabiora dzieci, a policja zglosi sprawe gdzie trzeba i tyle.

---------- Dopisano o 19:34 ---------- Poprzedni post napisano o 19:29 ----------

Cytat:
Napisane przez mrowak Pokaż wiadomość
to mi przypomina moją znajomośc z tym gościem, na którego ślubie byłam w sierpniu nad morzem-też chodził i chodził i chodził, zawsze był obok, przeczekał nawet mój półtoraroczny pobyt za granicą. Z tą malutką różnicą, że to nie z nim mam Gabryśkę

kurcze, pamiętam jak pisałyście o tych specyfikach, ale jakoś nie miałam melodii się w to wgłębiac, a teraz tak widzę, że może gra warta świeczki, ale nie mam kiedy na spokojnie poczytac co do czego i dlaczego a może któraś dobra dusza zaznajomiona z tymi specyfikami naturalnymi skomponuje mi mini listę niezbędników dla cery tłustej, problematycznej i nie do okiełznania?

a tak w ogóle to znaleźliśmy się w dołku finansowym: kredyt zżera połowę pensji TZta, poprzednie mieszkanie co prawda ma już nabywcę, ale jeszcze na tapie łatwienia kredytu więc płacimy także dwa czynsze, do tego prąd w tym miesiącu też przyszedł kosmiczny, jeszcze jakieś opłaty w zwiazku ze starym mieszkaniem były, a i mnie po macierzyńskim oczywiście dopadł pełnopłatny ZUS, a przypominam, że zleccen nie ma i czasu na ich szukanie też nie, no i jak podliczyliśmy ile nam w tym miesiącu zostanie to tak jeszcze NIGDY nie było
nie wiem czy nie zawieszę działalności...kto wie, może potem trzeba będzie zamknąc....tylko jakbym miała wrócic do oświatówki budżetowej to chyba bym się pogryzła! Cieżko jest, więc wszelkie karnisze, zasłony, wystroje mieszkania i plany z tym związane chowam głeboko w kąt. ech
mrowak nie wiem czy cie pociesze, ale nam w pazdzierniku braknie ok 700 zl , tz dzisiaj poprosil zeby jak na rano bedzie chodzil 2 godziny pozniej zostawal

---------- Dopisano o 19:38 ---------- Poprzedni post napisano o 19:34 ----------

Cytat:
tez bym tego tak nie zostawila, tylko jesli dzieci szczesliwe to oby sie udalo to zalatwic inaczej niz mieli by je zabierac.

---------- Dopisano o 19:41 ---------- Poprzedni post napisano o 19:38 ----------

Cytat:
no właśnie najśmieszniejsze jest to, że ta rodzina od x lat jest po opieką MGOPS i mają też kuratora rodziny....i wszyscy wiedzą w jakich warunkach dzieci żyją i wogóle cała ta rodzina.. a wyobraźcie sobie jak mi gula w gardle stanęła jak miałam z tym dzieckiem co uczę brać nazwy zwierząt hodowlanych i takich domwych no i pytam się go jakie zwierzęta zna które się hoduje np. żeby później je zjeść i on nie umiał mi odpowiedzieć, no to się pytam z jakich zwierząt jada np koleta czy jakieś mięso na obiad...a on mi na to, że nie wie, bo na obiad to on jada ziemniaki smażone albo gotowane i czasem mama zrobi ogórki ze śmietaną jak są no poprostu serce mi o mało nie pękło i ja o tym wszystkim powiedziałam w opiece i babki to spisały i dołączyły do ich teczki i ja poprosiłam je o kopie z pieczątkami i że jadę tam za tydzień i jak nie będzie jakichkolwiek śladów, że one coś robią w tej sprawie to ja z tym pójdę dalej. A one dobrze wiedzą, że w razie czego będzie pierwsze pytani: Gdzie była opieka społeczna. No i zobaczymy co zrobią....ja w każdym bądź razie jak w piątek pojadę na lekce to zabieram ze sobą karton ubranek po dzieciach koleżanki (takie na 4-5 i 8 lat) i im zawiozę i jeszcze chciałam z rady rodziców ze szkoły wydębić chociaż z 200 zł i zrobić im zakupy jedzeniowe i pieluszki kupić dla tego 2 letniego dziecka, bo nie ma i załatwia się nrmalnie w ubranie Tylko nie wiem czy mi dadzą, bo to niby będzie jako pomoc dla tego ucznia...a jak mi nie dadzą to chyba za swoje i tak kupię....jak pomyślę, że dziecko 8 letnie nie wie jakie mięso się jada na obiad bo nigdy nie jadło to aż mnie krew zalewaoni mimo że na wsi mieszkają to nie mają żadnych zwierząt, nawet kur
jestes super!!!!

sZKODA ZE TAKICH LUDZI JEST CORAZ MNIEJ!

Niestety ludzie ( czesto) sa tacy ze lubia patrzec jak inni maja gorzej, tym samym podwyzszajac swoj status- dziwne to.

---------- Dopisano o 19:41 ---------- Poprzedni post napisano o 19:41 ----------

uciekam sie polozyc bo glowa nie daje mi spokoju a jutro na 8 mam zajecia;/
A.Camus
Darusiaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-02, 20:00   #2248
Baobabek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Darusiaaaa Pokaż wiadomość
Ja po dniu w szkole, jak zawsze wesolo, ale od rana boli mnie glowa nie moge sie pozbyc bolu i tak straszny ze szok, wpadlam doczytac co u was

libra tak, nie moze byc tylko wegorz.

---------- Dopisano o 19:29 ---------- Poprzedni post napisano o 19:19 ----------

Dokladnie, piszesz dzieci brudne- ale mowisz ze lazienki brak.
Brak tez pewnie pieniedzy na roznego rodzaju srdoki, proszki i tak dalej... zwlaszcza ze tyle dzieci wiec to nie jest tak latwo napisac "pojde na policje" pojdziesz i co?
a dzieci sa szczesliwe? kochaja rodzicow? to jest bardzo wazne, pojdziesz na policje i moze szczesliwe dzieci straca rodzicow, w roznych aspektach trzeba to rozpatrywac.
Jedno wiaze sie z drugim, przy takiej ilosci dzieci mega czystosc tez nie jest latwo zachowac, na wszystko potrzeba duuuuuzo wiecej kasy a nasze panstwo woli dac mieszkania socjalne menelom- niestety taka prawda.
Jak masz znajomosci w pomocy spolecznej to ja bym porozmawiala z kims zaufanym zanim zabiora dzieci, a policja zglosi sprawe gdzie trzeba i tyle.

---------- Dopisano o 19:34 ---------- Poprzedni post napisano o 19:29 ----------

mrowak nie wiem czy cie pociesze, ale nam w pazdzierniku braknie ok 700 zl , tz dzisiaj poprosil zeby jak na rano bedzie chodzil 2 godziny pozniej zostawal

---------- Dopisano o 19:38 ---------- Poprzedni post napisano o 19:34 ----------

tez bym tego tak nie zostawila, tylko jesli dzieci szczesliwe to oby sie udalo to zalatwic inaczej niz mieli by je zabierac.

---------- Dopisano o 19:41 ---------- Poprzedni post napisano o 19:38 ----------

jestes super!!!!

sZKODA ZE TAKICH LUDZI JEST CORAZ MNIEJ!

Niestety ludzie ( czesto) sa tacy ze lubia patrzec jak inni maja gorzej, tym samym podwyzszajac swoj status- dziwne to.

---------- Dopisano o 19:41 ---------- Poprzedni post napisano o 19:41 ----------

uciekam sie polozyc bo glowa nie daje mi spokoju a jutro na 8 mam zajecia;/
no właśnie chodzi o to że tam nie jest tylko brudno ze względu na to, że jest dużo dzieci i brak czasu, środków itp...ojciec to menel, a matka poprostu zahukana, zastraszona kobieta i totalnie niezaradna...dzieci są poprostu zaniedbane, bo ona nie umie się nimi zająć, nie ma siły, bo jakieś deficyty w psychice ma - to pewne...a czy dzieci ich kochają???hm tego nie wiem, ale z tego co zaobserwowałam to one poprostu nie znają innego życia, nie wiedzą jak powinna wyglądać normalna rodzina, normalny, ciepły dom, ojciec pijak i awanturnik - ale wiadomo - ojciec, nie wiem jakie są ich uczucia dom dziecka to nie rozwiązanie, nie o to chodzi, ale ja poprostu zrobię wszystko, żeby tej matce i tym dzieciom jakoś pomóc. Rozmawiałam przed chwilą z moją chrzestą i on mi da meble, które ma w garażu - niezniszczone, jedna szafa, regał i komoda - będą mogli wstawić chociaż w tym przedsionku tylko muszę z tą matką porozmawiać, ale myślę, że z chęcią weźmie. Jeszcze bym chciała jakieś kurtki ciepłe zimowe tym młodszym dzieciom chociaż skombinować, popytam w szkole nauczycieli może po swoich dzieciach coś dadzą (a tak na marginesie to już w szkole na mnie spod byka patrzą, że rozdmuchałam tak sprawę....)

Stary 2010-10-02, 20:19   #2249
libra777
Zakorzenienie

Cytat:
Boże aż się serce kraje jak sobie pomyślę
a ja dzisiaj psu wyrzuciłam kiełbasę
Baobabku ale patrzą na Ciebie krzywo kto? Nauczyciele czy rodzice
bo to najlepiej jak się nikt nic nie odzywa i nie rusza bo tamci sie sami nie upomną co nie?
Często tak włąśnie jest że ojciec menel a matka przystaje na wszystko bo pewnie już ma dość i w ogóle i nawet nie wierzy że coś mozna zmienić
Stary 2010-10-02, 20:49   #2250
Ferrou
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fasolka73 Pokaż wiadomość
Ja to chyba nie jestm panikara
Obserwuję Hanię uważnie, i widzę poprawę. Nosek już czysty , dziś rano lepiej poszło z tym odsysaniem, gorączki nie ma, troszkę odksłuje, al to raczej te glutki co jej spływają, oddechu nie ma świszczącego,apetyt wrócił, dobry humorek też ma dokładnie przebieg tego przeziębienia jak ja, te same bakcyle widać

Owszem, strasznie się martwię o nią, ale ja mam tak złe doświadczenia z ciąży, bo poszłam do przychodni na badania i tam złapałam dopiero jakiegoś wirusa, że leżałam cały 2 trymestr w łóżku Dokładnie rok temu to było...
I trochę boję się iść z Hanią, jak widzę, że nie pogarsza się jej. W dodatku w przyszłym tyg. idziemy na szczepienie na wzw i będzie dokładnie badana.
Ja to zauważam, że ona ma te glutki tak bardziej na połączeniu gardła z nosem, tam z tyłu, więc w dziurkach noska nie zalega to, tylko jej przeszkadza przy przełykaniu. Ja też tak teraz mam. Ale to znaczy, że choróbsko się cofa, nie poszło na zatoki, ucho, czy oskrzela
A KATAREK myślę, że się przyda jeszcze nie raz, dziś się bardzo interesowała jak te glutki jej tam wirowały w tej końcówce plastikowej

A tak wogóle to : DZIEŃ DOBRY !

POP Ty załóż bloga- "MÓJ TŻ-et I JEGO MATKA"
W sam raz na te smutne jesienne wieczory

PS> Jak Hania chora, to śpi ze mną w łóżku (na podusi, coby wyżej główkę miała i łatwiej mi kontrolować coby się nie rozkopywała) i kurczę, jaka to wyyygoda! Nie muszę wstawać i dźwigać jej za każdym razem do karmienia, a potem odkładać do łóżeczka, tylko cyc " na ladę" i po sprawie. No nie wiem, nie wiem czy nam się to nie spodoba
to dobrze, że Mała już wraca do zdrowia

Cytat:
Napisane przez pl_madzia Pokaż wiadomość

hehe, ale on skupiony

Cytat:
Cytat:
Cytat:
no właśnie chodzi o to że tam nie jest tylko brudno ze względu na to, że jest dużo dzieci i brak czasu, środków itp...ojciec to menel, a matka poprostu zahukana, zastraszona kobieta i totalnie niezaradna...dzieci są poprostu zaniedbane, bo ona nie umie się nimi zająć, nie ma siły, bo jakieś deficyty w psychice ma - to pewne...a czy dzieci ich kochają???hm tego nie wiem, ale z tego co zaobserwowałam to one poprostu nie znają innego życia, nie wiedzą jak powinna wyglądać normalna rodzina, normalny, ciepły dom, ojciec pijak i awanturnik - ale wiadomo - ojciec, nie wiem jakie są ich uczucia dom dziecka to nie rozwiązanie, nie o to chodzi, ale ja poprostu zrobię wszystko, żeby tej matce i tym dzieciom jakoś pomóc. Rozmawiałam przed chwilą z moją chrzestą i on mi da meble, które ma w garażu - niezniszczone, jedna szafa, regał i komoda - będą mogli wstawić chociaż w tym przedsionku tylko muszę z tą matką porozmawiać, ale myślę, że z chęcią weźmie. Jeszcze bym chciała jakieś kurtki ciepłe zimowe tym młodszym dzieciom chociaż skombinować, popytam w szkole nauczycieli może po swoich dzieciach coś dadzą (a tak na marginesie to już w szkole na mnie spod byka patrzą, że rozdmuchałam tak sprawę....)

Jejku... brak słów... niestety są takie rodziny w Polsce... Baobabku, dobrze, że działaś, dzięki takim osobom jak Ty świat może odrobinę jest lepszy (???) Bieda nie jest wyznacznikiem czy dzieci mają trafić do DD czy nie... Jasne że pod względem "statusowym" (?) tam byłoby im lepiej, bo przecież chodziły by czyste, zadbane, najedzone... Ale bez rodziców jednak... i bez rodzeństwa... bo jeżeli ich jest aż 13 to nie sądzę aby trafili do jednego Domu. Najlepsze że państwo na dziecko w DD wydaje ok 1,5 tys... czemu nie zainwestować realnie tych pieniędzy w takich rodzinach... Przecież można by im dać i opłacić normalne mieszkanie socjalne, uświadomić(!) matkę, bo widzę że babka trochę niezbyt sobie daje radę w życiu... Ojca.. tu problem, bo jak alkoholik i menel... przymusowy odwyk, choć nie wiem czy to coś da... Przykra sprawa, naprawdę... Ważne że działasz w opiece społecznej bo to oni powinni, jako organ państwa, im pomóc i to natychmiast... Wiesz... musisz też uważać żeby tego co dasz i zrobisz dla tej rodziny, facet po prostu nie przepił... bo dasz dzieciom np ciuchy a on je weźmie, sprzeda a kasę przepije... żal tych dzieci...

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości