|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2911 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: "Czuje że żyje urosnę wam prędko..."-Bejbiki Styczeń-Luty2011-cz.2
JeSuisUnPapillon kwestia podejścia osobistego to takich produktów. Ja uważam, że to zbyteczny zakup. W normalne worki na śmieci też można pampersa wsadzić, a przecież śmieci wynosi się często.
Tak samo jak nie przydatną rzeczą wydaja mi się np. majtki poporodowe ![]() Kto to w ogóle wymyślił? muron chyba ściągnęłam temat majtek myślami W życiu nie założyłabym majtek poporodowych jednorazowych czy wielorazowych To jest tak sztuczne a przy tym wygląda bardzo seksownie ![]() Wielkie zielone gacie spod których wyłazi wielka wkładka.....blleeee. Radzę po prostu zabrać jakieś majtki do szpitala jeżeli chcecie już coś założyć na tyłek A masz mieć cc? To niestety jest operacja i trzeba się liczyć z konsekwencjami. W każdym szpitalu jest inaczej, ale w tym gdzie ja pracuje po cc dostaje się kroplówki i na drugi dzień rano wyjmuje się cewnik. Trzeba też wstać i umyć się. Niestety kleik i sucharki obowiązują w drugiej dobie, potem już je się normalnie. Chodzi o to by nie mieć sensacji żołądkowych, bo po narkozie zdarzają się wymioty i nudności. Inaczej jest przy znieczuleniu zewnątrzoponowym, wtedy można jeść szybciej i wstać też Krwawienie po cc i sn jest takie samo, ponieważ to macica się oczyszcza i nie ma to nic wspólnego z raną. Krwawienie połogowe trwa mniej więcej 6 tygodni, z tym że z postępem czasu jest coraz mniejsze a czasami kończy się o wiele szybciej. Jeżeli będziesz miała cc w znieczuleniu ogólnym dziecko zobaczyć dopiero po wybudzeniu, jeśli zrobią ZO pokażą Ci Maluszka jak tylko wyciągną go z brzuszka )
|
#2912 |
|
Zadomowienie
|
aaaa moje pytanie jeszcze
![]() jak kupię butelki z Tommee Tippee ... a laktator z avent to myślę że nie będzie problemów co? mleko mogę sobie przelewać z pojemniczków aventa do butli TT ? bo nie wiem jak to wygląda w kwestiach "bakterii" itp itd (sorry jeśli to pytanie jest naiwnie głupie )
|
#2913 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Kurcze czy cewnikowanie boli? No ale chyba na sekundę jak się mała urodzi to mi pokażą co? juz doczytałam, dzięki ![]() Tez mi się wydawało, że gacie to jaks wymysł marketingowy;-) A czy krwawienie jest takie jak przy okresie? Obfitym? Mało obfitym? Ja od 10 lat z przerwami byłam na pigułach i miałam bardzo liche- wcześniej miałam tak bolesne, ze mdlałam z bólu, po kilka razy w czasie okresu, dlatego zrobiono mi poziom hormonów, postanowiono je "naprawić". Niesty przed planowana ciążą odstawiłam i niestety potworny ból powrócił. A jakie macie pomysły na antykoncepcję po? Piguły? Wkładka?Nie planuję więcej dzieci, za 4 lata muszę powziąć decyzję ostateczną bo będę już mocno po 30;-) gumkom nie ufam A wkładka jakaś straszna;-)
Edytowane przez muron Czas edycji: 2010-10-05 o 19:11 |
|
|
|
|
#2914 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ślicznie te pieluchy wyglądają! A co do przewijaka - mamy dostać, więc nie potrzebuję. Szczotkę do butelek też mam zamiar u niego nabyć. Podobnie ja podkłady poporodowe. BTW Ile tego wziąć? Nie mam pojęcia? Tylko do szpitala, czy do domu też? Cytat:
|
||
|
|
|
#2915 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2916 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie wyobrażam sobie dziecka po dziecku. Mogłoby się nawet w tym samym roku jeszcze urodzić. |
|
|
|
|
#2917 |
|
Zadomowienie
|
w czwartek jadę oglądać używanego Mutsiaka
jest pełne wyposażenie za 1800zł ![]() co do antykoncepcji to ja stawiam chyba jednak na wkładkę... do tabletek się nie nadaję - z resztą przez to czekam na synusia bo się uparłam że nie, bo stosowałam różne i od jednych zła cera, od drugich wypadanie włosów...od trzecich cellulit - no way! - a z reszta ja jestem z tych osób ze sklerozą młodzieńczą - że nie pamiętam o braniu czegokolwiek o stosownej godzinie do gumek też już się nie przekonam haha
Najpierw stworzyliśmy szczęśliwy związek... ![]() http://www.suwaczek.pl/cache/22dc175c64.png ...a następnie naszego Małego Misia http://www.suwaczki.com/tickers/dqprpx9i136imlln.png Edytowane przez JeSuisUnPapillon Czas edycji: 2010-10-05 o 19:29 |
|
|
|
#2918 |
|
Rozeznanie
|
maz mnie na chwile do kompa dopuscil ale nadrobic Was nie zdołam tak sie rozszalałyscie
![]() nadrobie jutro.. dzis byłam z moja mama w lumpie i moja mama zaszalala dla małego i nawet Amelce sie cos trafiło ładnego, wszystko sie pierze ![]() jutro moja mama bierze Amelke na przejazdzke pociagiem bo ona kocha pociagi wiec rano was nadrobie.. teraz kochane milego wieczorku bo maz mnie goni bo ma dzis kupe pracy na kompie...
|
#2919 |
|
Rozeznanie
|
Ja po porodzie od razu zaczynam tabletkowanie
Przed zajściem w ciąże też brałam tabletki i u mnie się sprawdzały, tak więc nie będzie problemu.Mąż od samego początku też deklaruje chęć uczestniczenia w porodzie, tak samo jak mówi, że nie zamierza opuścić ani jednego zajęcia w szkole rodzenia. Nam akurat udało się zapisać do bezpłatnej szkoły przy szpitalu, w którym chcę rodzić. Prywatna szkoła w Zielonej Górze kosztuje ok. 450 zł. Co do szpitala i lęków z nim związanych to ja bardziej martwię się sprawami tego typu, że nie będę umiała czegoś zrobić przy maleństwu, boję się uczucia bezradności, tego, że spotkam się z niezrozumieniem i z brakiem chęci pomocy. Nie miałam młodszego rodzeństwa ani żądnej małej istotki w rodzinie czy najbliższym otoczeniu, stąd ten strach. Nocy się nie boję, mąż jest policjantem, więc bardzo często musi iść w nocy do pracy, jestem oswojona.
|
|
#2920 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2921 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ale chciala bym z mężusiem zdzialać rodzenstwo malemu jak bedzie mial ok roczek.. chciala bym by byla mala roznica..podobno do 2-3 lat roznicy jest dla rodzenstwa najlepiej.. a zresztą później moge nie miec juz czasu na dzieci wiec pewnie jak nie teraz to nigdy.. a jedynaka nie chce... |
|
|
|
|
#2922 |
|
Rozeznanie
|
to Twoje dziecko będzie miało włosy do pasa ![]()
|
|
#2923 |
|
Zakorzenienie
|
a ja powiem tyle....nie nastawiam się na antykoncepcję
"po", bo mój organizm tak mnie zabezpieczył (w pcos), że nie muszę
|
|
|
|
#2924 |
|
BAN stały
|
MARIKA dokładnie zgadzam się z Tobą a propos relacji z mężem/partnerem. Dlatego nie wyobrażam sobie (w porownianiu do niektórych kobiet) brać do porodu przyjaciółkę czy mamę (u nas w SR mówili że jeśli nie mamy nic przeciwko to fajnie jest wziąć jeszcze jedną osobę do pomocy ale ja się absolutnie na to nie zgadzam, tym bardziej mając swoją położną) - dla mnie to nie są osoby z którymi jestem intymnie tak blisko jak z TŻem, mimo że je kocham.
Zresztą po tym jak miałam ten ucisk na nerw, kiedy TŻ musiał mnie rozbierać, wycierać po kąpieli, prowadzić do toalety, to już nic nie straszne A teściowa naprawdę już nudzi tym gadaniem... Cytrynko no za to kocham mojego TŻa Kurcze, on się wkręca bardziej niż ja i na szczęście doskonale wie, że poród nie wygląda tak, że tylko wyjmą mi dziecko spod koszulki i dadzą je nam Wprawdzie woli nie oglądać dokładnych filmików z netu "od drugiej strony", ale doskonale wie co będzie się działo i ile może trwać. Duuuużo czyta. Na szczęście, bo nie muszę go sama dokształcać (typu: wiesz kochanie mogą mi zrobić lewatywę; mogę się wypiąć gołym tyłkiem w wannie, mogę chcieć nacinać itp. ufff! )Zagiął mnie ostatnio gdy zafascynowany zapytał: "Wiesz jakie ciekawe pozycje z moim udziałem do porodu widziałem w tym skrypcie z SR? Trzeba wypróbować teraz tak po prostu czy w ogóle są wygodne (chodzi o jego wzrost), ale może ci się spodobają? Najwyżej jakoś zmodyfikujemy!" i tu mi wszystkie opowiedział
|
|
|
|
#2925 | |
|
Zakorzenienie
|
![]() jak na razie to męczyło mnie tylko wczoraj i dzisiaj i obyłam się bez tabletek, czy innych środków. ![]() ---------- Dopisano o 19:54 ---------- Poprzedni post napisano o 19:51 ---------- Cytat:
niby się deklaruje, ale......zobaczymy w praniu |
|
|
|
|
#2926 | |
|
BAN stały
|
My pewnie zainwestujemy w prezerwatywy albo ewentualnie tabletki (choć nie jestem ich wielką zwolenniczką), bo za jakieś 2-3 lata chcielibyśmy mieć jeszcze jedno dziecko (TŻ twierdzi że będziemy mieć tyle dzieci żeby był choć jeden syn
taaak, w rodzinie znajomych urodziło się 9 córek i żadnego syna )Mówicie że w takim razie nie trzeba kupowac tych przebrzydkich poporodowych majtek? To zainwestuję w takim razie w kilka par wygodnych bawełnianych ![]() To czego się naprawdę boję to czasu po porodzie - dochodzenia do siebie (bardzo boję się ewentualnych ran!) fizycznie ale też psychicznie. Przede wszystkim ze względu an to że mieszkamy z teściami, którzy działają mi na nerwy. Nie chcę sobie popsuć tych pierwszych tygodni po porodzie... P.S. Teściowa cały czas się chwali, że ja to jestem na L4 i caly czas cos mi jest, a ona to całą ciążę przepracowała bez ani jednego dnia zwolnienia i robiła wszystko, a dzień po cesarce miała umyte i ułożone włosy i była pomalowana (nie wiem na ile przesadza a na ile to prawda) - ale nie wspomina że tak wyglądała jej druga ciąża, bo pierwszą calutką przeleżała... ---------- Dopisano o 20:01 ---------- Poprzedni post napisano o 19:58 ---------- Cytat:
Fajnie bo będą też zajęcia o tym, jak kobieta może się zachowywać (np. wobec męża) podczas porodu, żeby np. facet nie był w szoku że go powyzywa
|
|
|
|
|
#2927 | |||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
w dodatku dowiedziałam się że mam teraz piękne piersi...![]() Byliśmy dzisiaj u gina... córeczka potwierdzona poraz kolejny ![]() Waży 800 g termin porodu na 25 styczeń... i ma taką śliczną buzke ![]() A i wybraliśmy imię... będziemy mieć Adriannę Jestem bardzo szcześliwa bo myślałam że moja córcia będzie bezimienna
Edytowane przez dewi Czas edycji: 2010-10-05 o 20:03 |
|||||
|
|
|
#2928 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
oczywiście, jak to teściowa ma swoje za uszami ja na l4 jestem od 6 tc i nie słyszałam żadnego narzekania z jej strony, traktowana jestem czasem jak jajko i chyba czasem mi się to podoba muszę też przyznać się, ze gdyby nie ona to nie trafiłabym na mojego obecnego ginekologa i nie byłabym w ciaży do tej pory |
|
|
|
|
#2929 |
|
Zakorzenienie
|
biedna z ta teściową
![]() Ja tabletek się nie boję, 10 lat brałam (Diane, Harmonet-a feee, wycofany, Cilest) i w 3 miesiącu dziecko;-) szwagierka nie brała i tez tyle samo "produkowali";-) Tego, że nie poradzę sobie z Mała- w ogóle nie mam takich lęków, mam pomocną mamę, teściową i chłopa zaradnego;-) I styczność z maluszkami od pewnego czasu
|
|
#2930 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() co do wiadomości o ciąży to nie potrafił mi uwierzyć, aż do momentu gdy stała się ona zagrożona bo nawet wyniki hcg, gdzie było napisane czarne na białym nie przekonały go i tak jak u Ciebie najpierw nie chciał, a potem obrót o 360 st. |
|
|
|
|
#2931 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
piękne imię wybraliście
|
|
|
#2932 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Czyli ich nie kupujemy? Ale w ogóle wolno w bawełnianych majtach po porodzie latać? Bo nie jestem pewna. I Ile tych podkładów i czym się właściwie różnią od podpasek? Masakra. Nie zazdroszczę teściowej. ![]() Moja ciotka, która rodziła w sierpniu zeszłego roku opowiadała nam jakie kobiety mogą być okropne ( i jak się wyrażać). Ja na to małża przygotowuję. Chociaż, ja to na co dzień bywam złośliwa, więc...
|
|
|
|
|
#2933 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Sama nie wiem, ale mnie bardziej przekonuje teraz różnica 4 . Mimo wszystko chcę mieć 2-3 dzieci. A że wcześnie zaczęłam to mam czas ![]()
|
|
#2934 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
A mój małż sam stwierdził, że u nas z tabletek nic nie będzie, bo nie chce, żebym się truła, zwłaszcza, że ja z taką regularnością zażywam leki, że równie dobrze moglibyśmy się nie zabezpieczać wcale.
|
||
|
|
|
#2935 |
|
Zadomowienie
|
no ja nie wiem jak wy ale ja jednak kupuję majtki takie siateczkowe, na wszystkich forach co czytałam, właśnie dziewczyny zachwalały je, bo po pierwsze jest przewiew a po drugie jak można chodzić w samej wkładce?, ja tam wolę aby mi nie wypadł podkład gdy będę szła do toalety a chodzić jak Chinka nie zamierzam.
|
|
|
|
#2936 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#2937 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Czasem mam lęki, że sobie nie poradzę, bo w ZG nie mam nikogo, w pracy same starsze panie, a wszystkich znajomych i rodzinę mamy albo u mnie w rodzinnym mieście albo u męża, poza tym mąż czasem długo pracuje. Boję się, że nie będę w niektórych sytuacjach wiedziec co robic Mam nadzieję, że na nowym mieszkaniu poznamy kogoś interesującego, z tego co wiem , to większośc młodych będzie-już się cieszę...ale przeraża mnie to, że robotnicy wchodzą za miesiąc, a przeprowadzka pewnie grudzień/styczeń - czyli w najgorszym okresie dla mnie, ale chcemy przed porodem zdążyc
|
|
#2938 |
|
Zadomowienie
|
yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy
http://allegro.pl/sukienki-princeski-i1254804404.html :| :| :| :P cena jak za Diora
|
#2939 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Jak synus mial 2,5 roku zaczelam mu juz mowic ze jest juz za duzy by go nosic... jeszcze wtedy nie bylam w ciazy i wogole nie wiedzialam ze bede ![]() Dosyc szybko to zrozumial, gdy juz bylam w ciazy powiedzialam mu ze mam dzidziusia w brzuszku i nie moge go podnosic bo jest za ciezki... Tulimy sie inaczej... lezymy siedzimy... DO brzuszka gada przez pepek ktory nazwal mikrofonem... i mowi z duma ze bedzie starszym bratem
|
|
|
|
|
#2940 |
|
Zadomowienie
|
WYBACZCIE TO WYPRACOWANIE ALE TAK SOBIE WAS CZYTALAM I PISALAM CO MI WPADLO DO GLOWY NA BIEZACO
![]() Co do produktow z Bialego Jelenia...ja bardzo polecam, chociaz jeszcze niedawno smialam sie z rodzicow ze takiego czegos uzywaja... Mam tej firmy zele pod prysznic, mydla w plynie i chyba szampon.... Kiedys mnie tak strasznie nogi swedzialy, chyba nawet tu sie Wam kiedys zalilam...i juz zmienialam maszynke do golenia, uzywalam osobnego recznika, mylam nogi (w sumie to lydki mnie swedzialy) kilka razy dziennie i nic nie pomagalo...dopoki nie uzylam tego mydla w plynie z Bialgo Jelenia...od razu ulga...teraz jak mnie lekko zaczyna swedziec to myje tym mydlem i juz po wszystkim... Moj tata uzywa nawet tych szamponow itd. i jest bardzo zadowolony. A co do zdrowia czlonkow rodziny to u mnie jest bardzo kiepsko z babcia poza tysiacem chorob, dolegliwosci i 3 zawalach wykryto jej niedawno raka watroby...babcia nic o tym nie wie bo by sie zalamala...wie tylko mala czesc rodziny...no i bylo wszystko ok, cieszylismy sie, ze babcia sie jakos trzyma....i od jakiegos czasu zaczela tracic apetyt...i teraz to juz doslownie wszystko z gorki leci...juz ja zaczyna bolec ta watroba, wymioty, etc. a to juz niestety oznacza ze zbliza sie najgorsze.... jest mi strasznie smutno bo to moja najukochansza babcia....poza tym wiem jak bardzo moja mama bedzie cierpiec jak ona umrze....az mi juz teraz lzy do oczu naplywaja...bo nie dosc ze bedzie mi brakowac babci to jeszcze bedzie mi ciezko patrzec jak moja mama cierpi... a tak zawsze chciala doczekac wnuka/wnuczki.... mam nadzieje ze ta moja ciaza doda jej troche sil zeby czekac...Ostatnio jak bylam u fryzjerki to gadalam przy okazji z kosmetyczka to mi mowila ze mam sie po porstu 2x dziennie smarowac oliwka dla dzieci i rozstepow nie bede miec na pewno (no chyba ze genetyka bedzie sielniejsza) Ale nie straszcie mnie rozstepami bo ja juz mam ich pelno, dostalam je jakos w wieku 17 lat...masakra....caly tylek po bokach i u gory w rostepach.... Jezeli chodzi o garderobe, to ja wciaz chodze w tych samych ubraniach, ewentualnie nie nosze tak czesto zwyklych spodni z tym troche wyzszym stanem...no i caly czas chodze w tunikach bo wg mnie tylko wtedy ten brzuch jakos normalnie wyglada na ciazowy... A legginsow nie kupuje ciazowych, kupowalam w zwyklych sklepach ale z taka szersza guma ktora w ogole nie uciska i czuje ze te legginsy rosna ze mna...a teraz znalazlam w sklepie takie ocieplane sa strasznie cieplutkie...wygladaja normalnie ale od wewnatrz maja taki material milusi, ocieplajacy...Z takich ciazowych dolegliwosci to ostatnio dopada mnie straszne zmeczenie...normalnie moglabym spac i spac....a tu juz sie szkola zaczela....i dopiero minely 2 dni a ja juz jestem przerazona....tak nam dowalaja, strasza nas pisaniem licencjatu ze az zaczynam miec watpliwosci czy ja w ogole dam rade.... Sa tez dla mnie mili...pytaja jak sie czuje, itd. ale jak tylko wspominam ze rodze w lutym i na jakis czas znikne ze szkoly, to od razu robia jakies obrazone miny jakbym nie wiem co powiedziala....niech spadaja...i tak od lutego robie sobie wolne a po porodzie przechodze na indywidualny tok przeciez z kims musi byc dziecko, a na pewno nie zostawie takiego maluszka obcej osobie, szczegolnie ze te pierwsze kilka miesiecy matka musi byc obowiazkowo...A co do porodu z TŻem...ja sie juz zaczelam wahac po tym co napisala make_up_istka...bo ta moja ciaza jest niechciana przez TŻa ja sama mam rozne lepsze lub gorsze dni... TŻ niby ze mna rozmawia o dziecku, normalnie wszystko planujemy razem, akceptuje to dziecko...ale jak mam czasem zly dzien, az mi lzy leca i mu mowie ze smutno mi ze kazdy sie cieszy jak bedzie miec dziecko...a u nas nie czuje tej radosci...to on sie glupio zachowuje i mi tak jakby potwierdza to ze sie faktycznie kompletnie nie cieszy i po prostu traktuje to jako cos co sie stalo i musi juz tak byc...jest mi strasznie smutno... no i on mi ostatnio powiedzial ze moze byc przy porodzie, ja bym bardzo chciala byc z kims wtedy...szczegolnie z nim...ale boje sie ze nie dosc ze spojrzy na to dziecko jak na "cos" co mu pokrzyzowalo plany...to jeszcze ja mu zbrzydne ze wzgedu na to jak bede wtedy wygladac, ze bede ryczec, marudzic, itd. a moze nawet w ogole nie bede soba.... a on jest taki ze zapamietuje i potem juz zawsze to widzi...A jesli chodzi o antykoncepcje po to mnie nigdy gumki nie zawiodly..wiec pewnie to bedzie ta antykoncepcja na jakies wkladki, spirale etc. sie nie zdecyduje ze wzgledu na moje poglady...
Edytowane przez weraa11 Czas edycji: 2010-10-05 o 20:59 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:09.

Nie wyobrażam sobie dziecka po dziecku.
Mogłoby się nawet w tym samym roku jeszcze urodzić.