|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#25321 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. V
Cytat:
![]() Jakbyś jeszcze jakieś pozytywy znalazła ![]() Albowiem negatywów Ci u nas dostatek... A mnie się wydaje,że moje wlosy wlaśnie lubią silikony ![]() Tylko Tigi to jedyna rzecz z silikonami jakiej używam,pora chyba wejść na złą drogę ![]() na pewno to ta sama Tigi?Aż mi się wierzyć nie chce... |
|
|
|
|
#25322 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ktory Tigi uzywasz? http://shop.ebay.co.uk/i.html?_trkpa...&_sop=15&_sc=1 |
|
|
|
|
#25323 |
|
Zakorzenienie
|
jak komus bedzie sie nudzic moze dzisiaj wieczorem zajrzec do watku naukowego, zaraz wstawie moje wypociny (polyquaternia), musialam pozmieniac prawie wszystko bo po zobaczeniu co juz tam jest (Eloe
) to stwierdzilam ze kabaretowa wersja nie pasuje ja sie pogodzilam z silikonami, powiedzmy polowicznie - mam je w odzywce do mycia (ale w niej najmniej bo tylko jeden), odzywce ds, maskach, za to stylizatory wolne od silikonow, efekt mi sie podoba i na razie jest gucio, sumujac nie jestem juz CG ale co tam, wazne ze codziennie jest powtarzalnosc, ktora trwa od paru tygodni
|
#25324 |
|
Zakorzenienie
|
ja lubię silikony, a szczególnie jedną z ich własności - ochronę przed czynnikami zewnętrznymi
![]() bardzo fajne jest serum z TBSu grapeseed glossing - kosztuje 35zł za 75ml, czyli cenowo dobrze wypada, bo serum joanny(same silikony) kosztuje 15zł za 30ml, albo nivea diamond gloss 30zł za 30ml. Poza tym jest bardzo wydajne. Zrobiłam parę dni temu drugie podejście do cottonseed curl boost i znów mi nie podpasował, tym razem nałożyłam go jako odżywka b/s i stylizator, na wcześniej wtarte w końce serum winogronowe i na początku było nawet ok ale z czasem loki zaczęły tracić kształt i się rozprostowywać, wogóle nie utrwala loków. Dam mu jeszcze jedną szansę - wypróbuję jako odżywkę b/s.
|
#25325 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak wiec kupilam te maske z miss jessie's super sweetback treatment (naszpikowana silikonami mozna powiedziec) zamierzam skorzystac z tego ze jak to Syrenka ujela maska ta moze chronic przez mechanicznymi uszkodzeniami (ma fenomenalny zapach jak dla mnie
Fotograf wizerunkowy/biznesowy, portretowy i ślubny Miłośniczka psiaków, kawy i naleśników Moja praca i pasja Blog fotografa Poza pracą fotografa Edytowane przez Rybiorek Czas edycji: 2010-10-05 o 17:11 |
|
|
|
|
#25326 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć Wam.
![]() Pewnie moje pytanie pojawiło się tu nie raz, ale mam nadzieje, że mnie nie zbijecie. Szukałam po forach troszkę. Moje włosy są lekko falowane, a jak czują wilgoć to robią mi się loki. (Zdjęcie z dzisiaj w albumie). Mam do Was pytanie, jak sprawić by fale były bardziej wyraziste i były od nasady? Ostatnio bardzo dbam o włosy i nie chcę ich męczyć papilotami, lokówką itd.
|
|
#25327 | |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, jak to jest z tymi silikonami w końcu? Bo już się pogubiłam. Nie są do końca złe, ale nie należy ich używać bo blokują składnikom odżywczym dostęp do włosa, i jeśli już ich używamy to należy regularnie zmywać je szamponem z SLS, tak? Nie rozumiem dokładniej tego z silikonami i zimą. Nakłada je się żeby zabezpieczyć włos. Już zacząć silikonowanie, czy jeszcze na to za wcześnie? Nakładacie je na całe włosy czy tylko na końcowki? ![]() ---------- Dopisano o 19:24 ---------- Poprzedni post napisano o 19:06 ---------- Cytat:
Nie ma właściwie gotowej odpowiedzi na to pytanie, przejrzyj codzienniki kręconowłosych i poczytaj forum
|
|
#25328 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
prócz tego silikony poprawiają wygląd włosów (działają jak makijaż); wygładzają, tymczasowo uzupełniają ubytki; w jakimś stopniu ochraniają przed mechanicznymi uszkodzeniami Cytat:
Cytat:
ja używam odzywek b/s lub d/s z silikonami, czyli nakładam de facto na całe włosy. |
|||||
|
|
|
#25329 |
|
Rozeznanie
|
Chodzi o to, żeby być świadomym, że silikony same w sobie nie dostarczają włosom żadnych składników odżywczych, a nadmierne używanie ich może dawać złudne wrażenie, że włosy są świetnie pielęgnowane, bo ładnie się błyszczą i nie puszą. Dlatego najpierw konieczna jest odpowiednia pielęgnacja, doprowadzenie włosów do zdrowego stanu za pomocą składników nawilżająco-odżywczych, a potem można jak najbardziej używać silikonów, ale świadomie, wiedząc, na jakiej zasadzie działają.
Trafnym wydaje mi się syrenkowe porównanie silikonów do makijażu. Stanowi on niejako tylko wykończenie, ale każdy sobie zdaje sprawę, że nie zastąpi pielęgnacji cery kremami, maseczkami itp. Tak samo silikony nie zastąpią pielęgnacji, ale mogą ją wspomóc i uzupełnić. Rybiorko, moja pierwsza lektura jutro to będzie Twój naukowy wpis. Już się nie mogę doczekać
|
|
|
|
#25330 |
|
Zakorzenienie
|
nie oczekuj za wiele, to w sumie tylko krotki naukowy opis plus maly dodatek co ja mysle, zmienilam moje wypociny bo nie pasowaly do super tekstu Eloe
Fotograf wizerunkowy/biznesowy, portretowy i ślubny Miłośniczka psiaków, kawy i naleśników Moja praca i pasja Blog fotografa Poza pracą fotografa Edytowane przez Rybiorek Czas edycji: 2010-10-05 o 21:20 |
|
|
|
#25331 |
|
Mod-Śnieżynka
|
Wydaje mi się, że moje też nie reagują bardzo na zmianę pogody. Od niedawna stosuję cg (powiedzmy, że cg
). Ale wcześniej stosowałam mniej więcej takie metody jak Indios. Wiedziałam co lubią włosy. Teraz tylko się wkurzam, że muszę uczyć się od początku. Za to znów wróciłam do żelu lnianego. I powiem, że efekt jest całkiem, całkiem . Jeśli loki mi się nie podobały upinałam je. Ale najczęściej miałam rozpuszczone. Dziś było tak samo. Oprócz przetrzepania palcami nie zrobiłam nic. Loki od nasady, tylko nie jest jeszcze idealnie. Za to w dotyku takie jak lubię I do tego dążę. Oj, dawno już tak było. Moje włosy nie lubią rannych poprawiaczy i psikaczy. Tylko jeszcze ta długość, takie krótkie |
|
|
|
#25332 |
|
Zakorzenienie
|
Ja kurka nie czesze wlosow grzebieniem wcale, moge je rozczesac palcami wiec rozczesuje i jest ok. Tylko kurka musze cos wykombinowac zeby mi sie skret dluzej trzymal...
|
|
|
|
#25333 | |
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Cytat:
![]() Ale śliczny dopisek u dołu ![]() Można skopiować? A ja nadal bezsilikonowo
|
|
#25334 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny czy K Pak Joico nadaje sie do kreconych?
|
|
|
|
#25335 | |||
|
|
Cytat:
Cytat:
Więcej olejów, mniej humektantów. I zadowolenie pełne (poza praca ofkors )Cytat:
w takim wypadku dziwi mnie Twoje stylizacyjne KWC. KCCC jest z pektyna, a to przecież polisacharyd.Ech, nici dziś z porządków, więc nie napiszę, niestety. Na pewno przestaję robić emulsję humektantową na bazie receptury KCSS (ale miast gliceryny dawałam ocet jabłkowy), którą dodawałam do Joanny Naturii lnianej. Trzeba sie będzie tez pożegnac z Ariste fioletowym i wyjąć Delię. Balsam Nivea spożytkowałam niechlubnie i juz nie nabędę. Zostało nieco żelu do włosów z gliceryną Jak by się tak tak dłużej zastanowić, wszystkie odżywki d/s mogą zostać, wystarczy dodawac każdorazowo kapkę oleju ![]() Ach - i odkryłam ostatnio cudowne zestawienie! Kapka oleju kokosowego plus kapka Bootsa. Świetnie się łączą (Boots z żelem się skawalił), a po rozrobieniu na rękach nie ma białej powłoczki, jaką Boots robi zwykle. Zero puchu, śliczny skręt, ale można łatwo obciążyć. No i następnego dnia lepiej nie powtarzać zabiegu Polecam posiadaczkom Bootsa i oleju kokosowego.
|
|
#25336 | ||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() nie prostuj, dziewczyno Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
) bym się skusiła na coś, nawet jakby miało do mnie pół świata lecieć, wolę sobie położyc pachnący żel na włosy niż napchać się ciastkami ja dzisiaj po masłowaniu specyfikiem TBS rainforest do zniszczonych. Zapach - frapujący, konsystencja - bardzo miła. Użyłam pół opakowania tylko (mam to malutkie, samo kosztuje 20 zł, w zestawie z grzebieniem, miniaturkami szamponu i odżywki - 35 zł) ale w sumie na moje włosy, niby najdłuższe do zapięcia stanika ale wycieniowane i takie wychapane ogólnie to trochę za mało, mniej więcej od ucha w dół wszystkie były pokryte a te wyżej to tak po wierzchu. Najpierw wisiały sobie luźno, potem gdy wchłonęły ten specyfik to dołożyłam im odżywki z tej samej serii, pod reklamówkę i podgrzałam, w sumie to prawie... 5 godzin je trzymałam. Włosy fajne w dotyku, poprawnie jest ale póki co tego upragnionego, wypatrywanego szału jeszcze nie zauważyłam, siedzą pod koszulką, może jak je rozpuszczę to się pojawi. Rezygnuję póki co ze spineczkowania - po ścięciu dawało mega, mega objętość, niektóre pasma to prawie pionowo stały, nie mogłam poskromić tego chociaż źle nie wyglądało, bo zdrowe, błyszczące i poskręcane, ale ja jednak dziękuję
|
||||||
|
|
|
#25337 |
|
Zakorzenienie
|
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1342 o ta mi chodzi
Bo znalazlam deep reconstructor i ma napisane, ze jest do CG.A do Hydratora nie ma nic wiec sie zastanawiam ![]() Bo jestem posiadaczka calej serii i szkoda by bylo jakby tylko ozdabialy polke
|
|
|
|
#25338 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tylko oni teraz zmienili opakowanie,to jest jeszcze stare. |
|
|
|
|
#25339 | |
|
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
|
|
#25340 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#25341 |
|
Zakorzenienie
|
kiedys uzywalam rekonstruktora z tej serii, rekonstrukor nie ma silikonow ani pq, nie wiem jak ze skladem odzywek, uzywac mozna ale czy te odzywki sa dostatecznie nawilzajace, trudno powiedziec, a wlasnie nawilzanie i odzywianie to jest to co kreciolki potrzebuja
|
#25342 | ||||||
|
|
Trochę ponadrabiam
Dziękuję za miłe słowa dotyczące artykułu Mam nadzieję, że artykuł się przyda. Musze dodać, że to ogólne opracowanie i na pewno są składniki, którym warto powświęcić więcej uwagi. Przemyślałam jednak sprawę ( Czas odstawić prace do pracy Chciałam mieć pracę w pracy, a nie w domu.Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
bestie...Cytat:
Cytat:
Mój by się ucieszył z dodatkowego miejsca w lodówce Cytat:
Jest boska, choć wersję mam najmniejszą. Do moich krótkasów wystarcza. Planuję kupić większą, by móc harmonijkować, bo próby harmonijkowania odciśniętą Dr. Bacty spełzły na niczym ![]() Zamówiłaś? Bo dotarłam dopiero do 147 strony Teraz na grzędę - dobranoc PS. Małgosiu - nie mogę sie doczekać lektury artykułu. Rybiorkowej ofkors również A Wirly chyba będę musiała zabrać na zakupy
Tote este mizeriă in faţă de eternitate Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach! MÓJ IDEAŁ Edytowane przez Eloe77 Czas edycji: 2010-10-05 o 22:19 |
||||||
|
|
|
#25343 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#25344 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Najpierw odżywka d/s potem odżywka b/s następnie Tigi dopiero na końcu KCCC. Chyba nie ma szans postać mi się pod łuski włosa. W każdym razie tak rozumuję. |
|
|
|
|
#25345 | |
|
Mod-Śnieżynka
|
Cytat:
, ale nie daje rady momentamiDr Bacty kupiłam. Ale to już pewnie przeczytałaś ![]() Wracam do pracy(odsypiałam wczorajszą nocną zmianę pisaniowo-bzdurno-papierową). |
|
|
|
|
#25346 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dziś pierwszy raz od dłuższego czasu jestem serio zadowolona z włosów. ). Co prawda pojawił się puch, ale i tak wole mocniejszy skręt i puch niż nijaki skręt i tyci puszak Cóż... nie można mieć wszystkiego... przynajmniej od razu. Reszta dzisiejszej pielęgnacji (niezgodnej z cg) w codzienniku. Jutro najprawdopodobniej będzie kolejny test patentu z żelem. Zobaczy się czy to to.Tak btw, sorry za ten przypływ nagłych uczuć ale dziewczyny, kocham Was za stworzenie tego forum.
|
|
|
|
|
#25347 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
, ze tak powiem Pani Prezesko narzucila Pani bardzo naukowo-powazne podejscie i musialam zmienic moje wypociny na bardziej pasujace to ogolnego klimatu
|
|
#25348 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
i o ile nie przegnę z żelem lnianym wieczorem to tylko tak jakby wkładam palce we włosy i delikatnie masuję skórę żeby odbić włosy od głowy i to wsio.Cytat:
ale to a propos mojej ślepoty? ja o dziwo znalazłam odżywkę bananową ostatnio na półce, poprzednio nie znalazłam chyba niczego do włosów, no i rainforesta znalazłam ale jakbym go nie widziała to kaplica, po lewej stronie cała wielka szafa jest z nimi. Ale serio, zakochałam się w szamponie do suchych, nie robi mi masakry z włosów jako jedyny normalny szampon (i sanosan też, ale on dla dzieciów Cytat:
).Cytat:
)
|
||||
|
|
|
#25349 | |
|
Mod-Śnieżynka
|
Cytat:
. Uwielbiam swoją pracę, tylko są takie miesiące, że ![]() ![]() ![]() s woją pracą. A tak poza tym najzwyczajniej na świecie kocham swoje dzieciaki, teraz przyszły nowe i tylko je lubię. Jak pracować w szkole, to tylko w specjalnej . Nigdy tyle się nie śmiałam co tutaj ). W czasie spotkania z rodzicami i katechetką byli moi uczniowie. Raduś siedział sztywno jak kołek (normalnie ma motorek w dupci ) i przesyłał mi całuski. I jak można ich nie kochać![]() Znów mój OT
|
|
|
|
|
#25350 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Rybiorko - artykuł bardzo mi się podoba, jest konkretny, przystępny i bogaty w informacje |
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 8 (0 użytkowników i 8 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:05.

Dlatego się zdziwiłam, że używasz Tigi i myjesz odżywką.

) to stwierdzilam ze kabaretowa wersja nie pasuje 

w takim wypadku dziwi mnie Twoje stylizacyjne KWC. KCCC jest z pektyna, a to przecież polisacharyd.

za stworzenie tego forum.

s woją pracą.