|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#25531 | ||||||||||||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. V
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Wczoraj skręcałam kosmyki w palacach i przycinałam tylko to, co naprawdę odstawało albo było cieniuteńkie. Bardzo fajna metoda. Fakt, później musiałam rozpuścić i sprawdzić, bo wierzch trzeba było nieco mocniej przyciąć. Za tydzień powiem, czy jestem zadowolona. Cytat:
![]() Cytat:
Zobaczymy. Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Na czwartej fotce dziedziniec się tak błyszczy, czy jest mokry? A wieża za Tobą służy jako minaret czy ma inną funkcję? Jest kwadratowy, stąd moje pytanie. Zdobienia, lekkość, ażurowość konstrukcji... kolory i zapach przypraw... wspaniałe mozaiki i pewnie jeszcze inkrustowane albo intarsjowane drzwi... jestem zakochana I bardzo fajną masz urodę Miałam koleżankę, która miała włoskich protoplastów i to było widać w jej urodzie. Włosy też miała grubaśne i podatne na kręcenie. Ciekawe, czy miałaby podobne problemy włosowe jak Ty... Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Mogę tylko napisać na tę chwilę, że jest na pewno 2, ale naprawdę nie dam rady określić literki Cytat:
![]() Testuj, sprawdzaj, opisuj.
|
|
#25532 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
"To możliwość spełnienia marzeń sprawia, że życie jest tak fascynujące." Kwietniowa Mamusia - Maja Edytowane przez kropcia007 Czas edycji: 2010-10-08 o 10:02 |
|
|
|
|
#25533 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a ze tak zapytam na co moje obecne wlosy nie wskazuja? ![]() Cytat:
no kotka na razie nie rozdaje, za slodki i taki odwaznyjak dostane jakis kosmetyk pachnacy kotem podesle Pani Prezesce
|
|
#25534 |
|
Zakorzenienie
|
Eloe77 jesli cos bys chciala to smialo
![]() Widze, ze z wroclawia jestes to bys mogla sobie do nich podjechac i odebrac ![]() Ale nie kusze juz :P |
|
|
|
#25535 | |||||
|
|
Cytat:
Cytat:
Ale jak pisałam - Twoja decyzja. Ja się ze swoją czuję wyjątkowo dobrze, a się nie spodziewałam. Rozjaśniałam od 15 roku życia... nie znikajCytat:
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;22550681]ciekawa teroria... ciekawe jak sie sprawdzi w praktyce Ale lubię próbować nowych rzeczy. To i odwyk może się uda ![]() Cytat:
Cytat:
Obiecałam zdjęcia po cięciu, to wstawiam. Rewolucji nie było, bo to w końcu 1-2 cm kosmyka. Ostrzegam - zdjęcia robione komórką, więc kiepskiej jakości. No i mamy lekki bunt. Widzę też, ze powinnam była nieco więcej przyciąć kosmyki po lewej. Jedno ze zdjęć jest robione przy niewłaściwych ustawieniach, więc kolorki są nieprawdziwe. I ostatnie zdjęcie, to moje najlepsze włosy
|
|
#25536 |
|
Rozeznanie
|
W wątku "Za dużo informacji, nie wiem od czego zacząć" wywiązała się dyskusja na temat "Pigułki". Pseudofeministka m.in. zaproponowała "Podobnie dobrze byloby zrobic liste z najlepszymi kosmetykami"
Mam taki pomysł na zrobienie listy zestawów startowych. Bo przeczytanie pigułki to jedno, a zrobienie zakupów to często drugie. Co Wy na to? Tak, żeby osoba która tylko chce przetestować nową metodę pielęgnacji, mogła sobie wydrukować listę, pójść do drogerii i kupić swój pierwszy zestaw kosmetyków (jakieś łatwo dostępne). Jak się spodoba to pewnie zacznie bardziej zgłębiać temat. Myślałam o zestawie startowym do CG i do OMO. Zastanawiam się na zestawem zagranicznym - ale pewnie co kraj to inne kosmetyki. Można to jeszcze rozszerzyć na typ włosów. Np. jeżeli masz włosy typu Fine to prawdopodobnie posłuży Ci zestaw 1 (proteiny), a jak typu Coarse to zestaw 2 (emolienty) Jak sobie to wyobrażam: Legenda: M. Mycia O. Odżywianie Z. Zabezpieczenie S. Stylizacja Zestaw startowy nr 1 M. Rossmann Isana z olejkiem Babassu O. Garnier Avocado i Karite Z. Joanna Mak i Bawełna S. Balsam Nivea Flexible Curls
zakręcona od: 2010-07-30 Moje włosy Dumna fala (klik) Zakręcone lektury obowiązkowe, uzupełniające i filmiki instruktażowe -> blog ![]() Bryk dla zabieganych > Za dużo informacji, nie wiem od czego zacząc |
|
|
|
#25537 | |
|
|
Niuch, niuch
Ale kotem, nie kuwetą kota Cytat:
nie kuś, błagam, bom na odwyku.
|
|
#25538 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#25539 |
|
Rozeznanie
|
Bardzo mi się podoba ich kolor - taki ciepły brąz
![]() ---------- Dopisano o 11:07 ---------- Poprzedni post napisano o 11:03 ---------- A u mnie punkt rosy spadł już poniżej 1st
zakręcona od: 2010-07-30 Moje włosy Dumna fala (klik) Zakręcone lektury obowiązkowe, uzupełniające i filmiki instruktażowe -> blog ![]() Bryk dla zabieganych > Za dużo informacji, nie wiem od czego zacząc |
|
|
|
#25540 |
|
Zakorzenienie
|
ja bym nie ryzykowała z jedzeniem galaretek - to same konserwanty, cukier i żelatyna no i kalorie
![]() wiecie może gdzie w warszawie można kupić kosmetyki doliva?? a ja myślę, że lepiej wypisać wszystkie kosmetyki które nadają się do poszczególnych kategorii np. wszystkie odżywki do mycia, maski, odżywki, stylizatory - tak aby każdy mógł sobie wybrać a potem dopisać proponowane zestawy wizażanek dla poszczególnych typów włosów
"Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get." 2014 nic mnie bardziej nie drażni jak brak składów w KWC oraz na blogach kosmetycznych Edytowane przez Paulinka675 Czas edycji: 2010-10-08 o 11:15 |
|
|
|
#25541 |
|
Zakorzenienie
|
Eloe- cudowne
![]() I jak urosły! ![]() ![]() Paulinka- można je nabyć w każdej aptece...Przynajmniej u mnie.
|
#25542 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a kalorie - kto by się nimi przejmował ![]() chociaż ja osobiście galaretek ani żelków nie jadam Eloe, sliczne włosiska i jakie ciemne
|
|
#25543 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
). Uważam, że codziennik spełnia swoją rolę doskonale. Ponieważ ilość możliwych zestawów jest przeogromna a kwestia ułożenia pielęgnacji zależy od naszej(początkujących) chęci bądź nie, do czytania. Może poradnik jak wybierać poszczególne punkty pielęgnacji sprawdzałby się lepiej, np. odżywkę do mycia- ma być cetrimonium lub behentrimonium chloride...itp. itd.
|
|
|
|
|
#25544 |
|
Zakorzenienie
|
Eloe nie wytrzymalam, boss polazl na spotkanie do pokoju konferencyjnego wiec od razy sie rzucilam na wizaz zeby zobaczyc czy wstawilas fotki
SUPER WLOSKI, nie widze buntu, sa sliczne ![]() nie martw sie, kuwety bym Ci nigdy nie dala
|
#25545 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
(chodziło o problem ze stawem) Eloe Cudne loczki W ogóle nie widać, żebyś je skróciła z długości |
|
|
|
|
#25546 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
To moze po prostu blog trzeba bardziej rozreklamować ![]() A zestaw startowy powinien wyglądać jakoś tak M. Wybierz coś z tej listy [link do wpisu na blogu o odzywkach do mycia] O. Wybierz coś z tej listy [link do wpisu o odzywkach do odżywiania] Z. Wybierz coś z tej listy [link do wpisu o odzywkach do zabezpieczenia] S. Wybierz coś z tej listy [link do wpisu o stylizacji]
zakręcona od: 2010-07-30 Moje włosy Dumna fala (klik) Zakręcone lektury obowiązkowe, uzupełniające i filmiki instruktażowe -> blog ![]() Bryk dla zabieganych > Za dużo informacji, nie wiem od czego zacząc Edytowane przez Volyova Czas edycji: 2010-10-08 o 11:36 |
|
|
|
|
#25547 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
można i tak ![]() to trzeba rozreklamować i zaktualizowac kosmetyki
|
|
#25548 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Bo 1. Jest to bardzo długi wątek 2. Sporo osób używa różnych dodatkowych cudów (dodatki z mazidel, z receptariusza, oleje, maski, trudno dostępne kosmetyki zagraniczne) - ja myślałam raczej o pierwszy prostym zestawie, łatwo dostepnym w rossmannie, naturze, superpharmie 3. Nie każdy pisze jak dana mieszanka wybuchowa na niego zadziałała - dlatego głównie sama rzadko zaglądam do codziennika, trzeba go traktować z rezerwą; natomiast uważnie przestudiowałam "Dziennik" - tylko tam z kolei opisane są bardziej całe kolekcje kosmetyków. Cytat:
Tylko czy lista składników zakazanych i pożądanych nie zrobi się za długa
zakręcona od: 2010-07-30 Moje włosy Dumna fala (klik) Zakręcone lektury obowiązkowe, uzupełniające i filmiki instruktażowe -> blog ![]() Bryk dla zabieganych > Za dużo informacji, nie wiem od czego zacząc Edytowane przez Volyova Czas edycji: 2010-10-08 o 11:37 |
||
|
|
|
#25549 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja zagladalam do Codziennika w poszukiwaniu natchnienia, teraz mam swoj wybuchowy zestaw ale nadal zagladam bo lubie ![]() Cytat:
|
|
#25550 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
albo "Jak wysuszyłam włosy, to widzę, że wczorajszy zestaw sprawował się lepiej." A już idealnie byłoby w stopce umieścić swój typ włosa (F,M,C + może porowatość) Cytat:
Dla osoby, która mówi "nie mam czasu tego wszystkiego czytać, napisz mi co mam użyć, to sobie spróbuję" - na pewno jak jej się spodoba, to poprosi o więcej informacji, wciągnie ją, zacznie szperać na forum. Jasna sprawa, że nie wiadomo jak jej włosy na to zareagują. Nie chodzi o złotą receptę - użyj tego, będziesz miała loki. Raczej - zacznij od tego, zobacz czy jest lepiej i dalej szukaj już sama swojego KWC.
zakręcona od: 2010-07-30 Moje włosy Dumna fala (klik) Zakręcone lektury obowiązkowe, uzupełniające i filmiki instruktażowe -> blog ![]() Bryk dla zabieganych > Za dużo informacji, nie wiem od czego zacząc Edytowane przez Volyova Czas edycji: 2010-10-08 o 12:08 |
||
|
|
|
#25551 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja bede tak robic Cytat:
)
|
|
#25552 | |||||||||||||||
|
|
Dziewczyny dziękujemy ślicznie za komplementy
![]() Kolor niezamierzony - sam się taki zrobił ![]() Cytat:
Jednak widzę podstawowy problem: - nie wiesz, na co osoba się decyduje - rezygnuje z silikonów czy nie, - zamierza myć odzywką czy nie, - ma zniszczone włosy czy nie, - nie znasz jej dotychczasowej pielęgnacji i kosmetyków, jakich używała; słowem - działamy tak naprawdę po omacku. Ponieważ metoda jest indywidualna, ja jestem bardziej za zapoznaniem się osoby z pielęgnacją, przemyśleniem jej i zadawaniem pytań. Inaczej przy pierwszym rozruchu może się zaciąć - weźmie zestaw, który jej bardziej zaszkodzi i pomoże. I nie poczuje się zachęcona. To spora odpowiedzialność. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Nie stoi jednak nic na przeszkodzie, by zrobić takie zestawienie. Zachęcam. Cytat:
![]() Zrobiłam się poważnie głodna. Cytat:
Zresztą zobaczymy za tydzień. Dziś swędzi mnie skalp, bo za długo trzymałam pomidorka na głowie ![]() I z powodu Volyovej testuję ceramidy Zachęciłaś mnie ![]() Cytat:
Liberalizacja stanowiska nakazuje jednak podać różne możliwości. A rozreklamowanie bloga - i owszem, jeśli autorka się zgadza. Cytat:
Cytat:
Dziewczyny - zamykam, bo już czas. Nowy wątek
Tote este mizeriă in faţă de eternitate Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach! MÓJ IDEAŁ Edytowane przez Eloe77 Czas edycji: 2010-10-08 o 12:54 |
|||||||||||||||
|
|
|
#25553 |
|
|
Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VI
Otwieram cześć VI niekończącej się zakręconej opowieści.
Przydatne linki dla kręconowłosych: Lista używanych skrótów i odniesień dla początkujących i dla przypomnienia FAQ - czyli odpowiedzi na podstawowe pytania pigułka pielęgnacyjna tłumaczenia zagranicznych artykułów o lokach i falach, gdzie warto zaglądać po więcej wiedzy. Należy jednak pamiętać, iż artykuły stanowią tłumaczenia różnych punktów widzenia. Komentarze i dyskusje wskazane (najlepiej w wątku o pielęgnacji, by nikt nie przeoczył). wątki pielęgnacyjne część pierwsza część druga część trzecia część czwarta część piąta o małych lokasach o szczegółach pielęgnacji i cięciu oleje i olejki do włosów mycie włosów odżywką codziennik kręconowłosych samodzielne cieniowanie cięcie i cieniowanie włosów kręconych o kosmetykach do włosów produkty do włosów bez silikonów analizy, opinie, ciekawostki o kosmetykach dla kręconych zagraniczne produkty dla kręconowłosych (menu dla tych spoza kraju) żel lniany - naturalny stylista produkty kosmetyczne dla ortodoksyjnych CG do oczyszczania włosów i skalpu, do intensywnego odżywiania włosów, do odżywiania włosów, do wydobycia i utrwalenia skrętu osiągnięcia kręconowłosych dziennik regeneracji naturalnych fal i loków upięcia z kręconych włosów polecani fryzjerzy z całej Polski - włosy kręcone lektury kręconowłosych - dzięki linkom tutaj umieszczonych znajdziesz wiele interesujących informacji, filmików, zdjęć i porad Oraz zasady CG w punktach (na podstawie "Curly Girl" Lorraine Massey we własnej interpretacji): - uważaj na siarczany (suflates, np. SLS, SLES), - uważaj na silikony - obchodź sie delikatnie z włosami: nie czesz na sucho, nie susz gorącym nawiewem, nie używaj ręczników - zwracaj uwagę na to, czy w składzie odżywki/maski znajdują się nawilżacze (np. kwasy tłuszczowe, aloes), proteiny (roślinne), humektanty (np. panthenol, roślinna gliceryna, sorbitol) i/lub emolienty (np. masło shea, oleje roślinne) - zaprzyjaźnij się z żelem do włosów (ważne by nie zawierał alkoholu oraz mało lub wcale nie miał zapachu) - nie dotykaj włosów, dopóki całkowicie nie wyschną. Oraz UWAGA: metodę pielęgnacji należy zawsze dostosowywać do siebie, nigdy siebie do pielęgnacji. Nie jest powiedziane, że to, co służy jednej kręconowłosej, posłuży też innej - to kwestia indywidualna. Dlatego testy i obserwacje to ścieżka obowiązkowa każdej kręconowłosej. Warto na początku zrezygnować z silikonów i siarczanów, by przekonać się, czy taka dieta służy naszym włosom. Wszystkie wprowadzone później składniki łatwiej będzie sprawdzić i określić jako sprzyjające lub niesprzyjające włosom. Pielęgnacja to też określone cnoty (jakby to nie brzmiało Kochaj swoje włosy w przeciwnym wypadku nie będziesz dla nich tak delikatna, jak trzeba, Poznawaj, bo kręcone wymagają wiedzy o nich i ich potrzebach Pracuj, pielęgnując konsekwentnie i w odpowiedni sposób, nawet gdy wymaga to większych nakładów niż dotychczas Bądź cierpliwa , ponieważ nie ma natychmiastowych efektów, ale gdy się pojawią, mogą zaskoczyć Miej odwagę iść pod prąd, gdyż nasze metody (a w zasadzie metoda Lorraine) są dość kontrowersyjne I... sprawdzaj prognozę pogody! Pielęgnację warto dobrać do pory roku, wilgotności okreslanej punktem rosy i procentową wartością. Skrót do prognozy pogody z DP (trzeba ustawić swoje miasto)
Tote este mizeriă in faţă de eternitate Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach! MÓJ IDEAŁ Edytowane przez Eloe77 Czas edycji: 2010-10-26 o 12:17 |
|
|
|
#25554 | |||
|
Rozeznanie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VI
Cytat:
może i takCytat:
![]() Mam nadzieję, że wyjdą Ci na zdrowie ![]() Cytat:
Ona pisze jeszcze o porowatości, ale ja za Chiny nie umiem u siebie określić, czy mam porowate mocno, czy średnio ![]() Dwie osoby ze skrętem 3a, ale o różnej grubości włosa, będą używać różnych kosmetyków. Dwie osoby z włosem typu C mają większą szansę na wymianę doświadczeń, nawet jeżeli jedna jest 3a, a druga 2b - tak mi się wydaje. Dlatego ja proponowałabym, jeśli się zdecydujemy na takie rozpiski, na polecanie produktów dla włosa typu F,M,C. Przyznam się, że chyba pierwszy raz widzę pierwszy post wątku pielęgnacyjnego - a tu tyle pożytecznych informacji. Zawsze skakałam od razu do ostatniej strony.
|||
|
|
|
#25555 | |||
|
|
Ja też. Poczytałam o nich troszku i myślę sobie o artykule. Na tę chwilę czekam jednak jeszcze an Onet.
Cytat:
Ale fakt Cytat:
Cytat:
|
|
#25556 |
|
Zadomowienie
|
Widziałam, że w poprzednim wątku pojawił się temat mojego bloga.
Jak najbardziej możecie do niego (czy jego poszczególnych wpisów) linkować (reklamować go oczywiście też )Po to jest blog, żeby z niego korzystać
|
|
|
|
#25557 |
|
Zakorzenienie
|
Melduje sie
|
|
|
|
#25558 |
|
Konto usunięte
|
Eloe77 bardzo dziękuję za diagnostykę. Zdjęcie jest sprzed 2 lat, z konsekwencjami tamtego blondu walczę do dziś
ta torba to chyba jedyny sposób na estetyczny wygląd. Dodalam nawet silikony-jeszcze gorzej...
|
|
|
|
#25559 |
|
Zakorzenienie
|
A wiec z namów doświadczonej już lokarki Rybiorek, postanowiłam się przyłaczyc do zakręconego wątku i pochwalic się osiągniętymi efektami i pracowac nad sobą dalej dzieląc się z Wami opiniami i pytaniami w tym zakresie. Zabrzmiało jakos poważnie, ale czasem trudno doąłczyc tak po prostu do duzej grupy znających sie już osób.
Przede wszystkim zajęło mi sporo czasu nim sie zorientowałam, ze ja mam falowane włosy. cały czas usilnie je regenerowałam, będac świecie przekonana, ze to takie potworne zniszczenia. I dawałam im popalic na szczotce i suszarce co kilka dni, zeby tylko je porzadnie wygładzic. Pierwsze zdjecie to próba rezygnajci z suszarki, włosy oczywiscie rozczesywane i wcale nie traktowane jak wymagają tego kręcone. Drugie- jak nic nie mozna zrobic, to trzeba obciac. Trzecie- pierwszemycie stricte CG- zrobiąłm tak nie dlatego, ze uwazałam, ze sa falowane, ale dlatego, ze juz nie wiedziałam co robic, zeby były ładne. I wtedy mnie oświeciło, jak wyschły, ze one jakos tak dziwnie falują ![]() Czwarte- pierwsza próba potraktowania ich jako kręcone- efekt wtedy jeszcze nie był za ciekawy, ale ja i tak mało zawału nie dostałam, bo włosy były bądz co bądz jednak falowane. Piate i szóste - pielegnacja zaczyna działac, włoski jakby lepsiejsze oj lepsziejsze siódme- kilka poprawek dzięki kochanemu Rybiorkowi i efekt z wczoraj będa kolejne, jak juz wsyztsko sobie przyswoję. W wielkim skrócie: mycie- lorys fruitowy/ raz na jakis czas rzepa joanny odżywkowanie- wax z miodem mieszany z timotei perfekcyjne loki (olejek sezamowy i masło murumuru) lub garnier volume restructure stylizacja: balsam b/s joanna z miodem, wygniatanie ręka, troszke pianki wella i schną same 1 raz w tyg olejowanie-oliwa z oliwek plus rycynowy wczesniej: dovy, glisskury, syossy, pantene nie słuzy mi jedwab Chi ani keratyna- włosy mam po tym całe spuchacone i nie trzymaja sie kupy. Czy to oznacza, ze nie lubią sie z proteinami?
|
#25560 |
|
Zakorzenienie
|
Melduję się w nowym wątku
![]() Idziemy jak błyskawice!
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 3 (0 użytkowników i 3 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:53.

i odwyku, przez jakis czas bedziesz zajeta testami
Wczoraj skręcałam kosmyki w palacach i przycinałam tylko to, co naprawdę odstawało albo było cieniuteńkie. Bardzo fajna metoda. Fakt, później musiałam rozpuścić i sprawdzić, bo wierzch trzeba było nieco mocniej przyciąć. 
zastanowta sie co. Rodzinka mnie odwiedza 5.11 do 19.11 wiec moge im troche dorzucic do torby i koszta przesylki Wam odejda 

nie znikaj

i jakie ciemne
(F,M,C + może porowatość) 

ta torba to chyba jedyny sposób na estetyczny wygląd. Dodalam nawet silikony-jeszcze gorzej...