Zachowania, które bulwersują Was w perfumeriach. - Strona 134 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Perfumy

Notka

Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji.
Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-10-08, 21:01   #3991
cbr
never say no to panda

GG do cbr
Dot.: Zachowania, które bulwersują Was w perfumeriach.

Cytat:
Napisane przez piroksena Pokaż wiadomość
Zwrócić uwagę? Ale o co? Przeca psiki nie reglamentowane, kto chce niech się tam i psika... Mnie to co najwyżej lekko tylko potrafi rozbawić.
skoro nie wyżera się całej tacki, jak Cię babeczka częstuje jakimś produktem spożywczym na promocji w supermarkecie, to i chamstwem jest używanie testerów w perfumeriach jako odwaniacza własnego smrodu
amen
Stary 2010-10-08, 21:24   #3992
piroksena
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez cbr Pokaż wiadomość
skoro nie wyżera się całej tacki, jak Cię babeczka częstuje jakimś produktem spożywczym na promocji w supermarkecie, to i chamstwem jest używanie testerów w perfumeriach jako odwaniacza własnego smrodu
amen
Nie widzę analogii do podanego przykładu, chyba że wypsikała je tam na chama do samego denka... No i szczerze mówiąc w tłumie wolę wyniuchiwać produkty przemysłu perfumeryjnego niż autonomiczne zapachy osobników

Ale to moja optyka do której nikogo przymuszać nie zamierzam

piroksena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-08, 21:32   #3993
cbr
never say no to panda

GG do cbr

ehh...

pierwsza sytuacja:
market - panienka na promocji - częstujesz się np. krakersem - kupujesz całą paczkę albo i nie kupujesz
perfumeria - tester na półce - psikasz na blotter albo łapkę - kupujesz cay flachon albo i nie kupujesz

druga sytuacja:
market - panienka na promocji - wyżerasz połowę krakersów z tacki - nie kupujesz paczki
perfumeria - tester na półce - wypsikujesz naście psików - nie kupujesz flachy

jak dalej nie widzisz analogii, pozostaje mi życzyć smacznego

dla mnie takie zachowania to tak czy siak wiocha straszliwa (a z powyższych postów widzę, że chyba nie tylko dla mnie )

a co do "pachnienia" zamiast śmierdzenia - ktoś już kiedyś ładnie to to określił - nie stać mnie, nie używam, kupuję sobie równie "poprawnego" zapachowo Avona albo YR - proste

Edytowane przez cbr
Czas edycji: 2010-10-08 o 21:33
cbr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-08, 22:14   #3994
piroksena
Zadomowienie

Cytat:
ehh...

pierwsza sytuacja:
market - panienka na promocji - częstujesz się np. krakersem - kupujesz całą paczkę albo i nie kupujesz
perfumeria - tester na półce - psikasz na blotter albo łapkę - kupujesz cay flachon albo i nie kupujesz

druga sytuacja:
market - panienka na promocji - wyżerasz połowę krakersów z tacki - nie kupujesz paczki
perfumeria - tester na półce - wypsikujesz naście psików - nie kupujesz flachy

jak dalej nie widzisz analogii, pozostaje mi życzyć smacznego

dla mnie takie zachowania to tak czy siak wiocha straszliwa (a z powyższych postów widzę, że chyba nie tylko dla mnie )

a co do "pachnienia" zamiast śmierdzenia - ktoś już kiedyś ładnie to to określił - nie stać mnie, nie używam, kupuję sobie równie "poprawnego" zapachowo Avona albo YR - proste

Ok, obrazowo powiem tak - w tym sensie jestem sunnitką a nie szyitką.

Stary 2010-10-08, 23:56   #3995
siarka40
Szef ds. Wymianek

Cytat:
Napisane przez anka_res Pokaż wiadomość
Po części zatem niektóre z pań ekspedientek rozumiem (wiem, że to kontrowersyjny pogląd . Nie lubię być klientem, co kupi za centa, a hałasu narobi za dolara. Mój styl zakupów to konkretnie, szybko i na temat.
w tym miejscu przypomnial mi sie dylemat z forow stanikowych - czy "etyczne" jest mierzenie stanikow w sklepach stacjonarnych, jesli weszlo sie do takiego sklepu z mocnym postanowieniem zakupu w sieci. i o ile nie praktykuje co do zasady takiego mierzenia (wyjatek czynie, kiedy do pewnego sklepu w moim miescie przyprowadzam kolejna swiezynke z biustem do zbawienia, ktora tam nastepnie robi zakupy - wtedy poniekad korzystajac, ze i tak ekspedientka wokol owej swiezynki biega, z jeden stanik przymierze, ale i tak nie zawsze - znajomosc wlasnego biustu + obczytywanie sie w modelach stanikow sprawia, ze moge z powodzeniem kupowac KAZDY stanik w sieci, bez uprzedniego zmierzenia), to w perfumerii stacjonarnej takich dylematow nie miewam (a myslalam nad tym jakis czas temu). zapewne glownie stad, ze w sumie niezmiernie rzadko bywam w S. czy D. (bo wizyta w M. i tak nic nie da, wszak tam testerow jak na lekarstwo...) i nie jest to palaca kwestia dla mnie, nadto testery sa faktycznie wystawione do samoobslugi, zas staniki podaje zawsze ekspedientka, ktora sluzy od razu brafittingiem, poswiecajac niekiedy naprawde duzo czasu jednej osobie.

Cytat:
Napisane przez Plurabellle Pokaż wiadomość
Kupowania w internecie ie znając zapachu sobie po prostu nie wyobrazam.
a ja tam sobie chwale i regularnie uskuteczniam. jest ryzyko - jest przyjemnosc

---------- Dopisano o 23:56 ---------- Poprzedni post napisano o 23:48 ----------

Cytat:
o, wykorzystam ten przyklad - rzeczywiscie, testery w perfumerii przypominaja mi tacki z kawalkami ciastek, z ktorymi chadzaja w supermarketach hostessy. bo to lepsze porownanie nizli stanikowe. i czestowac sie mozna zupelnie "bezkarnie", wszak chyba nikt nie wymaga, ze kazdy czestujacy sie winien kupic cale ciastko, prawda?

Edytowane przez siarka40
Czas edycji: 2010-10-08 o 23:52
siarka40 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-09, 00:14   #3996
gidran
Zadomowienie

A ja nie czaję porównania z ciastkami. A bo jak wymiotłam pół tacki pani hostessie, to po co mam kupować całą paczkę, skorom się już obeżarła?
gidran jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-09, 00:17   #3997
siarka40
Szef ds. Wymianek

Cytat:
Napisane przez gidran Pokaż wiadomość
A ja nie czaję porównania z ciastkami. A bo jak wymiotłam pół tacki pani hostessie, to po co mam kupować całą paczkę, skorom się już obeżarła?
gidran, Ty to musisz byc istnym postrachem pan hostess
Stary 2010-10-09, 01:56   #3998
anka_res
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez siarka40 Pokaż wiadomość
to w perfumerii stacjonarnej takich dylematow nie miewam (a myslalam nad tym jakis czas temu). zapewne glownie stad, ze w sumie niezmiernie rzadko bywam w S. czy D. (bo wizyta w M. i tak nic nie da, wszak tam testerow jak na lekarstwo...) i nie jest to palaca kwestia dla mnie, nadto testery sa faktycznie wystawione do samoobslugi,
Nie mam problemu z przetestowaniem perfum przy okazji w S. czy D,. gdzie bywam raz na ruski rok. Niemniej gdybym miała tam chadzać regularnie, rzeknijmy 3 razy w tygodniu (a o takiej sytuacji chyba mówimy? Ja w każdym razie o takiej), odprowadzana pełnym antycypacji wzrokiem pani ekspedientki ("O, to ta, co zawsze przychodzi i się psika, a nigdy niczego nie kupuje") to owszem, byłoby mi głupio i czułabym się jak pandowy wyżeracz połowy tacy w hypermarkiecie. Ot takie moje prowincjonalne dulstwo, a jeśli ktoś nie ma tego problemu to cóż - pogratulował
anka_res jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-09, 02:25   #3999
siarka40
Szef ds. Wymianek

Cytat:
Napisane przez anka_res Pokaż wiadomość
Nie mam problemu z przetestowaniem perfum przy okazji w S. czy D,. gdzie bywam raz na ruski rok. Niemniej gdybym miała tam chadzać regularnie, rzeknijmy 3 razy w tygodniu (a o takiej sytuacji chyba mówimy? Ja w każdym razie o takiej), odprowadzana pełnym antycypacji wzrokiem pani ekspedientki ("O, to ta, co zawsze przychodzi i się psika, a nigdy niczego nie kupuje") to owszem, byłoby mi głupio i czułabym się jak pandowy wyżeracz połowy tacy w hypermarkiecie. Ot takie moje prowincjonalne dulstwo, a jeśli ktoś nie ma tego problemu to cóż - pogratulował
zacytowalas mnie, a ja wyraznie wskazalam, ze odnosze sie do mojej sytuacji, ktora daleka jest od 3 wizyt tygodniowo w w/w przybytku
takoz samo nie wyzeralabym pol tacki ciastek
Stary 2010-10-09, 08:14   #4000
anka_res
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez siarka40 Pokaż wiadomość
zacytowalas mnie, a ja wyraznie wskazalam, ze odnosze sie do mojej sytuacji, ktora daleka jest od 3 wizyt tygodniowo w w/w przybytku
No, wiem Dlatego zacytowałam, by podkreślić zgodność
anka_res jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-09, 08:57   #4001
madziczka
Zakorzenienie

GG do madziczka

Cytat:
Napisane przez ewika70 Pokaż wiadomość
I to tego gold na szyję, gruby na dwa palce

A w przedmiotowej kwestii...
Byłam niedawno, po raz pierwszy - i zapewne ostatni - w perfumerii o wdzięcznej nazwie Marionaud. Stwierdzam kategoryczne, że na miano perfumerii to ten skład nie zasługuje.
Na całą długość ściany w tym sklepie stały półki z pyszniącymi się na nich kolorowymi flakonami perfum. Oko się ucieszyło, a ręce same wyciągały po nie. Szkoda tylko, że żaden z zapachów nie posiadał testera. Dacie wiarę?
Pierdyliard flaszek, ale klient może tylko patrzeć. Może to miejsce dla beznosych mutantów z ogromnymi ślepiami. Któż to wie...
Na moje pytanie, czy mogę zapoznać się z zapachem X, ekspedientka odpowiedziała z rozczulającą szczerością, że niestety nie.
-No to skąd mam wiedzieć, jaki to zapach? - zapytałam ponownie.
- Ładny - odpowiedziała pani.
To jakiś żart był, wkrętka? Chyba nie będę się zastanawiać. Jest tyle bardziej przyjaznych klientowi miejsc, w których mogę zostawić swoją ciężko zarobioną kasę.
Ewiko - w pobliskim mi Marrionaud testerów jest pod dostatkiem i na wyciągnięcie ręki

W kwestii toczącej się ostatnio dyskusji, osobiście uważam, że jeżeli panie denerwują ludzie, którzy testują produkty, to powinny zmienić pracę na mniej "stresującą" i "wnerwiającą":rolleye s:

Frank Zappa

http://www.youtube.com/watch?v=_e1pADu6VvI
madziczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-09, 13:46   #4002
Regina Phalange
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez madziczka Pokaż wiadomość
Ewiko - w pobliskim mi Marrionaud testerów jest pod dostatkiem i na wyciągnięcie ręki

W kwestii toczącej się ostatnio dyskusji, osobiście uważam, że jeżeli panie denerwują ludzie, którzy testują produkty, to powinny zmienić pracę na mniej "stresującą" i "wnerwiającą":rolleye s:
Ja również muszę stanąć w obronie Marionnaud. W pobliskim mi jest nawet tester Knowing, którego to zapachu nie widziałam chyba nigdy wcześniej w żadnej perfumerii.

Co do przykładu z tacką z ciastkami i psikaniem się testerami bez umiaru - cóż, jak kogoś mamusia z tatusiem kultury nie nauczyli, to ani hostessie ani sprzedawczyni w perfumerii się to nie uda, więc lepiej chyba dać sobie spokój ze zwracaniem takiej osobie uwagi.
Regina Phalange jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-09, 20:48   #4003
Twitter
Zakorzenienie

Cytat:

Ok, obrazowo powiem tak - w tym sensie jestem sunnitką a nie szyitką.

Offtopując zdźebko

Pirokseno powiedź proszę co za twórczość masz w avie, bo mnie fascynuje a nie mogę sobie przypomnieć co mi przypomina i czy aby to przypomnienie było realne czy mi się śniło?
Stary 2011-02-03, 10:50   #4004
piroksena
Zadomowienie

Twitter

Będąc w drogerio-perfumerii (nie sieciówce, bardziej takiej wolnej amerykance) kątem oka wyłapałam taką scenkę - jedna z pracownic, oddelegowana na krążenie między klientami, podeszła do półki z perfumami, zaczęła obwąchiwać - niby z nudów - różne atomizerki, wybór padł na Gucci II, nieznacznie rozglądnęła się dookoła i chlust kilkakrotne popsikanie wokół pach. Była w mocno grubym swetrze i może wyczuła, że coś nie teges

Stary 2011-02-03, 10:59   #4005
3eef048cd73ce499df76a24f71dd01843bb9a910_606650721e0c8
Konto usunięte

Cytat:
wybór padł na Gucci II, nieznacznie rozglądnęła się dookoła i chlust kilkakrotne popsikanie wokół pach. Była w mocno grubym swetrze i może wyczuła, że coś nie teges
Jakby się rano umyła to by nie miała problemu
Poza tym kto się w takim sklepie ubiera w gruby sweter? Ma za swoje
3eef048cd73ce499df76a24f71dd01843bb9a910_606650721e0c8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-03, 11:07   #4006
piroksena
Zadomowienie

[1=3eef048cd73ce499df76a24 f71dd01843bb9a910_6066507 21e0c8;24816713]Jakby się rano umyła to by nie miała problemu
Poza tym kto się w takim sklepie ubiera w gruby sweter? Ma za swoje [/QUOTE]

I klienci też

Stary 2011-02-03, 11:17   #4007
3eef048cd73ce499df76a24f71dd01843bb9a910_606650721e0c8
Konto usunięte

Cytat:
I klienci też
Ups, o tym nie pomyślałem, bo ostatnio mam problemy z moim nosem. Ciągle zakatarzony jestem, prawie wszystkie zapachy momentalnie powodują u mnie łzawienia i takie tam, więc mi by pewnie różnicy nie robiło (chyba że pani pachniałaby jak obora Na szczęście Platynowy Egoista nie powoduje u mnie kataru i jest ostatnio moim najlepsiejszym kumplem

Edytowane przez 3eef048cd73ce499df76a24f71dd01843bb9a910_606650721e0c8
Czas edycji: 2011-02-03 o 11:20
3eef048cd73ce499df76a24f71dd01843bb9a910_606650721e0c8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-03, 14:20   #4008
Kasiulka22
Zakorzenienie

Cytat:
Twitter

Będąc w drogerio-perfumerii (nie sieciówce, bardziej takiej wolnej amerykance) kątem oka wyłapałam taką scenkę - jedna z pracownic, oddelegowana na krążenie między klientami, podeszła do półki z perfumami, zaczęła obwąchiwać - niby z nudów - różne atomizerki, wybór padł na Gucci II, nieznacznie rozglądnęła się dookoła i chlust kilkakrotne popsikanie wokół pach. Była w mocno grubym swetrze i może wyczuła, że coś nie teges
O matko, moje drogie Gucci II tak zbezczeszczone

Kasiulka22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-03, 16:08   #4009
piroksena
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Kasiulka22 Pokaż wiadomość
O matko, moje drogie Gucci II tak zbezczeszczone
Jeśli to jakieś pocieszenie to przez moment dłużej zastanawiała się też nad Lolą Jacobsa. Ale ostateczny wybór zapadł chwilę potem

Stary 2011-02-03, 16:53   #4010
ropuszka
Zakorzenienie

Mnie nic nowego nie zbulwersowalo - raczej to co zwykle, czyli dziewczyny bez opamietania psikajace sie testerami i leniwe konsultantki.
ropuszka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-03, 17:35   #4011
dimiti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ropuszka Pokaż wiadomość
Mnie nic nowego nie zbulwersowalo - raczej to co zwykle, czyli dziewczyny bez opamietania psikajace sie testerami i leniwe konsultantki.
no i czasami patrzace na nas jak na zlodziejki albo ludzi gorszych od siebie
dimiti jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-03, 20:31   #4012
tricomi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ropuszka Pokaż wiadomość
ja ostatnio spotkałam nie dość, że leniwą konsultantkę, która nie dość, że była zajęta rozmową z ochroniarzem, to jeszcze uniemożliwiała przetestowanie jakiegokolwiek zapachu. Jak się dziewczyna zaczęła psikać testerem dwie półki ode mnie, to taką chmurę zrobiła, że po całej perfumerii się rozniosło i ciężko było cokolwiek innego powąchać. Tak mnie ta sytuacja wtedy rozbawiła, że mnie siostra niemalże musiała wyprowadzić ze sklepu, bo płakałam ze śmiechu, biedna dziewczyna nie wiedziała o co chodzi
tricomi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-04, 11:25   #4013
Kasiulka22
Zakorzenienie

Cytat:
Jeśli to jakieś pocieszenie to przez moment dłużej zastanawiała się też nad Lolą Jacobsa. Ale ostateczny wybór zapadł chwilę potem
Dziękuję ciut mi lżej na sercu

Kasiulka22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-04, 11:46   #4014
Kayako
BAN stały

Cytat:
Napisane przez dimiti Pokaż wiadomość
no i czasami patrzace na nas jak na zlodziejki albo ludzi gorszych od siebie
W swoim mieście uniwersyteckim mam ledwie dwie perfumerie. W jednej mikro wybór, za to prześwietna pani sprzedająca, wszystko pokaże, za to w drugiej wybór ogromny, ale pani taka... Popatrzyła na mnie, odwróciła się plecami i gmerała w szafce z Lancome. Gdybym chciała, to bym pod płaszcz z trzy flaszki wzięła, a ona by nie skapowała przez swoją gburowatość Ostatnio jak przechodziłam, to widziałam, że jakiś pan stoi i może on byłby milszy, ale chyba nie chcę tam już iść.
Kayako jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-23, 19:43   #4015
Sevillana
Raczkowanie

Mnie denerwują (może nie aż tak bulwersują... ) dwie rzeczy:

1. Panie, które doszły do wniosku, że skoro w perfumerii / drogerii są testery, to można z nich śmiało korzystać. Nieważne, że już popsikały się na szyi i pod pachami, spróbują jeszcze (tym razem innym zapachem) na dekolcie i pod bluzką, a, no i może jeszcze we włosy (także innymi perfumami, przecież trzeba przetestować...)
2. Ochrona. Nie wiem, jak w innych miastach, ale w moim mieście jest taka jedna, gdzie ochroniarze patrzą na ciebie jak na potencjalnego złodzieja...
Sevillana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-24, 00:10   #4016
flo_
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Sevillana Pokaż wiadomość
Mnie denerwują (może nie aż tak bulwersują... ) dwie rzeczy:

1. Panie, które doszły do wniosku, że skoro w perfumerii / drogerii są testery, to można z nich śmiało korzystać. Nieważne, że już popsikały się na szyi i pod pachami, spróbują jeszcze (tym razem innym zapachem) na dekolcie i pod bluzką, a, no i może jeszcze we włosy (także innymi perfumami, przecież trzeba przetestować...)
2. Ochrona. Nie wiem, jak w innych miastach, ale w moim mieście jest taka jedna, gdzie ochroniarze patrzą na ciebie jak na potencjalnego złodzieja...
A we mnie jakiś czas temu ochrona widziała potencjalną partnerkę nie wiem, czy podrywanie klientek jest etyczne :P

Ale zazwyczaj rzeczywiście czuję się obserwowana... aż głupio mi oglądać kosmetyki, a czasem chcę się po prostu rozejrzeć za jakąś kolorówką czy nowościami, żeby kupić sobie coś na poprawę humoru, więc muszę sobie trochę "pospacerować".

Niedawno poprosiłam o pomoc w doborze odcienia podkładu ArtDeco, bo akurat na taki miałam ochotę, i szybko pożałowałam, bo pani z S. usilnie próbowała mi wcisnąć inną markę, bo "w tych pokładach ArtDeco jest mało kolorów do wyboru". A kiedy poprosiłam o próbkę tego, co mi proponowała, to się dowiedziałam, że nie może mi dać
Ogólnie ostatnio nie udało mi się dostać żadnej próbki podkładu w S., ani w D... a nie wydaje mi się, żebym wyglądała na "sępa".

Po prostu mam już za dużo nietrafionych kolorów czy też uczulających mnie kosmetyków

Edytowane przez flo_
Czas edycji: 2011-02-24 o 00:11
flo_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-24, 10:43   #4017
Trzy_Ryby
Zakorzenienie

Cytat:
Zgadzam się najzupełniej. Ale jest to perspektywa osoby, którą stać na realizowanie zapachowych marzeń.
A jest jeszcze druga perspektywa, osoby, której na to nie stać. Mniej pojemny portfel nie oznacza wcale mniej wrażliwego nosa ani nie jest tożsamy z brakiem wyobraźni zapachowej. Mniej komfortowa sytuacja materialna wcale nie oznacza automatycznie mniej wyrafinowanego gustu i smaku. Mówiąc bardziej obrazowo- zważywszy na to, ilu ludzi w naszym kraju żyje za śmieszne wprost pieniądze na pewno można założyć, choćby statystycznie, że jest wśród nich wiele, wiele osób obdarzonych bardzo czułym powonieniem i kochających perfumy. Tak samo a może nawet bardziej niż Ty czy ja.
Mój zmysł powonienia jest taki sobie, ale perfumy kochałam także wtedy gdy nie było mnie na nie stać. Pewnie w tamtym okresie, w szkole średniej, na studiach ekspedientki w perfumeriach też nie miały o mnie dobrego zdania- choć nigdy od żadnej nie spotkała mnie żadna nieprzyjemność. Przychodziłam często, włóczyłam się między półkami z bloterkami całymi godzinami a nie kupowałam niczego.
Nie, nie zlewałam się testerami ani nie przychodziłam do perfumerii by "wypachnić się" przed imprezą. Ale tylko dlatego, że nie tak mnie wychowano. Spaliłabym się ze wstydu gdyby ktoś mnie na tym przyłapał, gdybym zaś miała pewność, że nikt nie zobaczy, nikt się nie zorientuje--- to kto wie...
Podobny ośli upór i wstyd powstrzymywały mnie przed proszeniem Rodziców o sprezentowanie mi wymarzonego flakonu. Wystawałam więc godzinami na promocjach w hipermartektach zbierając pieniądze, na jeden flakon oczywiście. A tymczasem półki w perfumeriach aż uginały się od buteleczek innych zapachów, równie intrygujących, równie pięknych.

Jako była hostessa powiem jeszcze jedno- nawet jeśli ktoś kupi dziesięć paczek krakersów po tym jak wyjadł mi ich całą tacę nie zetrze to mojego przykrego wrażenia. A przybierze ono, w zależności od sytuacji, albo postać podejrzenia delikwenta o kompulsywne zaburzenie odżywiania albo o jego duchową przynależność do gatunku buraków.
Stary 2011-02-24, 11:56   #4018
beeets
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Trzy_Ryby Pokaż wiadomość
Zgadzam się najzupełniej. Ale jest to perspektywa osoby, którą stać na realizowanie zapachowych marzeń.
A jest jeszcze druga perspektywa, osoby, której na to nie stać. Mniej pojemny portfel nie oznacza wcale mniej wrażliwego nosa ani nie jest tożsamy z brakiem wyobraźni zapachowej. Mniej komfortowa sytuacja materialna wcale nie oznacza automatycznie mniej wyrafinowanego gustu i smaku. Mówiąc bardziej obrazowo- zważywszy na to, ilu ludzi w naszym kraju żyje za śmieszne wprost pieniądze na pewno można założyć, choćby statystycznie, że jest wśród nich wiele, wiele osób obdarzonych bardzo czułym powonieniem i kochających perfumy. Tak samo a może nawet bardziej niż Ty czy ja.
Mój zmysł powonienia jest taki sobie, ale perfumy kochałam także wtedy gdy nie było mnie na nie stać. Pewnie w tamtym okresie, w szkole średniej, na studiach ekspedientki w perfumeriach też nie miały o mnie dobrego zdania- choć nigdy od żadnej nie spotkała mnie żadna nieprzyjemność. Przychodziłam często, włóczyłam się między półkami z bloterkami całymi godzinami a nie kupowałam niczego.
Nie, nie zlewałam się testerami ani nie przychodziłam do perfumerii by "wypachnić się" przed imprezą. Ale tylko dlatego, że nie tak mnie wychowano. Spaliłabym się ze wstydu gdyby ktoś mnie na tym przyłapał, gdybym zaś miała pewność, że nikt nie zobaczy, nikt się nie zorientuje--- to kto wie...
Podobny ośli upór i wstyd powstrzymywały mnie przed proszeniem Rodziców o sprezentowanie mi wymarzonego flakonu. Wystawałam więc godzinami na promocjach w hipermartektach zbierając pieniądze, na jeden flakon oczywiście. A tymczasem półki w perfumeriach aż uginały się od buteleczek innych zapachów, równie intrygujących, równie pięknych.

Jako była hostessa powiem jeszcze jedno- nawet jeśli ktoś kupi dziesięć paczek krakersów po tym jak wyjadł mi ich całą tacę nie zetrze to mojego przykrego wrażenia. A przybierze ono, w zależności od sytuacji, albo postać podejrzenia delikwenta o kompulsywne zaburzenie odżywiania albo o jego duchową przynależność do gatunku buraków.
a jak to ma się do kupowania zapachów

Ja również mam zdanie bardzo proste oraz proste podejście do życia - nie stać mnie, to nie kupuję i nie zawracam sobie tym głowy i nie ważne jakie powonienie mam czy go nie mam.
Każdy chciałby żyć w pałacu,mieć ferrai, nic nie robić itp. Ale się tak nie da, takie życie, tak jest poukładany ten świat od początku istnienia i się nic nie zmieni. Ktoś musi leżeć, a ktoś inny koło niego skakać

Jestem Naturalna Dusza
Podróże Duszy

Wybierz Zielone z CCL
beeets jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-24, 12:17   #4019
Trzy_Ryby
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez beeets Pokaż wiadomość
a jak to ma się do kupowania zapachów
Jeśli przeczytasz parę powyższych postów z pewnością stanie się to dla Ciebie jasne.

Cytat:
Ja również mam zdanie bardzo proste oraz proste podejście do życia - nie stać mnie, to nie kupuję i nie zawracam sobie tym głowy i nie ważne jakie powonienie mam czy go nie mam.
Każdy chciałby żyć w pałacu,mieć ferrai, nic nie robić itp. Ale się tak nie da, takie życie, tak jest poukładany ten świat od początku istnienia i się nic nie zmieni. Ktoś musi leżeć, a ktoś inny koło niego skakać
Zazdroszczę Ci podejścia do życia.
Piszę to szczerze i bez ironii.
Stary 2011-02-24, 12:28   #4020
beeets
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Trzy_Ryby Pokaż wiadomość
Jeśli przeczytasz parę powyższych postów z pewnością stanie się to dla Ciebie jasne.

Zazdroszczę Ci podejścia do życia.
Piszę to szczerze i bez ironii.
...no bo mnie tak tymi krakersami zmyliłaś

A ja się spotkałam z opiniami (i to wcale nie w grupie 15-18 lat, ale starszych pań), że takie zachowanie (psikanie się testerami, malowanie z testerów itp. czy karmienie się na promocjach w marketach) to świadczy o sprycie i zaradności a nie o buractwie, bo "przecież tylko frajerki kupują perfumu za kilka stówek, a one psikają sie za darmo"

Jestem Naturalna Dusza
Podróże Duszy

Wybierz Zielone z CCL
beeets jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Perfumy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości