2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :D - Strona 47 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-10-13, 14:40   #1381
waniliaania2009
Wtajemniczenie

Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :

co ile chodzicie z dzieciaczkami do pediatry? bo widze ze ciagle ktoras z was idzie , a my jeszcze nie bylismy wogole ;(
waniliaania2009 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-13, 14:51   #1382
dash
Raczkowanie

Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :

Dziewczyny, pisze rzadko bo mała ma kolke i bardzo czesto placze. Sab simplex chyba nie pomógl, dzis kupilam herbatke plantex i zobaczymy...

Co do białego jezyczka- zawijam gazik na palec (raz aby nie było grube), na to aftin a jak mała chce jesc po kapieli i otwiera buzie to szybko jej czyszcze i nic nie placze. Calkiem fajny ten aftin.

Ewcia811211 witamy i gratulujemy!!!!!!!!!:jupi :

Dziewczyny a co do antykoncepcji, słyszałyscie moze o zastrzykach dla karmiacych? one chyba sa co 3 miesiace.
dash jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-13, 14:54   #1383
Mpik82
Rozeznanie

GG do Mpik82

Cytat:
Napisane przez martucha84 Pokaż wiadomość
jeśli to są zaparcia to spróbuj zrobić tak że przez 4 dni jedz activie, i przy każdym karmieniu przyciskaj jej brzuszek do swojego brzuszka będzie ściśnięty lekko i będzie miała ciepło, jak do poniedziałku nie minie daj jej raz dziennie plantex...

jadłaś ostatnio marchewkę? podobno częściej uczula dziecko marchewka niż coś smażonego, ja zauważyłam że jak piłam kubusie i jadłam sporo marchewki Pat zaczął robić pomarańczową kupę, do tego strasznie się przy tym prężył a kupa niby byłą normalna ale było jej dużo.. no i jak odstawiłam kubusie to kupa znowu stała się żółciutka..
marchewki nie jadlam ostatnio, ani Kubusia nie piłam za dużo moze 2 szklanki wiec to nie zaszkodziło chyba..
Za Twoja namowa od wczoraj jem activie.. kiedy najlepiej rano, wieczorem?Czy bez róznicy??

Poszłam dzis do pediatry zapytac o ten płacz i kupe
i tak jesli karmie ja moim mlekiem to jedna kupa to cos normalnego, moze tez byc tak, ze jedna kupa na 2,3 dni...
kazał dawać mi LAKCID do mleka i zobaczyć czy to da efekt...
Dostałam też skierowanie na wyniki moczu eheh teraz bede wyczekiwać siusków na przewijaku
Zważył dzis mała w sumie w ubrani i pampku, bo nie bylismy umowieni i mala w ciuchach wazyla 4400 nie wiem ile trzeba odjac moze 300g .. i tak 4100 to ladnie jak sie urodizla wazyla 2800 -
MAŁA ma dzis 8 tygodni

Piszecie, ze to może być ten skok rozowojowy i niby się zgadza- mała wiecej płacze, robi mniej kup chce więcej jeść.. bo czasem nawet co 1.5h i lekarz kazal ja oszukiwac herbatka z rumianku, koperku czy wody z glukozą...zobaczymy..

---------- Dopisano o 14:54 ---------- Poprzedni post napisano o 14:53 ----------

Cytat:
Napisane przez dash Pokaż wiadomość
Dziewczyny, pisze rzadko bo mała ma kolke i bardzo czesto placze. Sab simplex chyba nie pomógl, dzis kupilam herbatke plantex i zobaczymy...
DAJ znac czy plantex pomoze- PLISSS!!!
Co do białego jezyczka- zawijam gazik na palec (raz aby nie było grube), na to aftin a jak mała chce jesc po kapieli i otwiera buzie to szybko jej czyszcze i nic nie placze. Calkiem fajny ten aftin.
Robiłam dokladnie tak samo
Stary 2010-10-13, 15:26   #1384
waniliaania2009
Wtajemniczenie

o co chodzi z tym skokiem rozwojowym? co to jest?
Stary 2010-10-13, 16:39   #1385
Mpik82
Rozeznanie

GG do Mpik82

Cytat:
Napisane przez waniliaania2009 Pokaż wiadomość
o co chodzi z tym skokiem rozwojowym? co to jest?
COś na ten temat
http://☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/forum/read.php?96,17701,17701
https://mamotoja.pl/kalendarz_rozwoj...tml?cac_week=7
Stary 2010-10-13, 16:39   #1386
dra
Zakorzenienie

witajcie
a ja chodze nie wyspana Rafałek daje czadu mi w nocy a w dzień ładnie śpi już nie wiem o co chodzi i w nocy by był ciągle przy cycu tak sie uspokaja
dziś byliśmy na bioderkach i wszystko dobrze
ycnan u mojego syncia też na buzce krostki pełno jest na czole byly,ale krochmalem przemywałam znikłyu,a z policzków jakoś nie mogą nie wiem czy to tradzik,czy uczulenie a może skaza juz sama nie wiem
wanilia ja chusteczek nie używam miseczka z woda i oszczedzanie chusteczek

a my nadal mamy rozmiarek 56 a pranie robię co 2-3 dni(ja siedze jeszcze w tetrówkach)
a jutro Rafałek kończy miesiąc ale ten czas leci

pozdrawiam bo głodomorek sie budzi
Stary 2010-10-13, 16:41   #1387
Weronisia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dash Pokaż wiadomość
Dziewczyny a co do antykoncepcji, słyszałyscie moze o zastrzykach dla karmiacych? one chyba sa co 3 miesiace.
To jest ten sam homon co w minipigułkach Cerazette, tych dla karmiących.
Jednak dostajesz za jednym zastrzykiem sporą dawkę hormonów, ktora starcza na 3 miesiące.
Taka dawka hormonów powoduje wiele skutkow ubocznych. Mi to odradziło aż dwóch ginekologów.
Ale ten zastrzyk wzięła moja szwagierka. 3 miesiące się męczyła z huśtawką nastrojów, bólami brzucha, nagłym apetytem itp. Dużo przytyła, wręcz puchła w oczach, ciągle spała i plakała. Wiadomo, żę organizm potrzebuje ok. 3 m-cy żeby zaakceptować hormony, ale to co się z nią działo, to było za wiele. No i nie idzie sobie tego odstawić w razie takich objawów. Trzeba poczekać aż skończy to działac....

A mój Pascal dziś rano ważył aż 50g więcej

Ludzie, ja nie wiem jak on to zrobił. W nocy zwalił mega kupę i byłam pewna, że przez to nic nie przytył. A tu taka niespodzianka! Na dodatek pije mniej mleka z butelki z dosypanym kalorycznym proszkiem, a więcej dostaje mojej piersi, a mimo to przytył. Lekarz aż nie wierzył.

Miał też badaną bilirubinę, bo lekarz twierdził, że on jest zbyt żółty. I rzeczywiście jest dość wysoko, ale uznali, że można to uznać za normę i nie musi znowu iść pod lampę. Jutro kolejna kontrola i oby nic mu nie wzrosło.

Jakby jutro mały znowu tak ladnie przybrał, to może by nas wypuścili w piątek....
Weronisia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-13, 16:51   #1388
mszu
Zadomowienie

GG do mszu

Cytat:
Napisane przez Weronisia Pokaż wiadomość
Jakby jutro mały znowu tak ladnie przybrał, to może by nas wypuścili w piątek....
Weronisia trzymam kciuki, za rychle uwolnienie!

ja "ucieklam" ze szpitala, po dwóch dobach... takze naprawde Ci wspolczuje ze tyle czasu musisz tam spedzac

Jestem, bo fotografuję....
http://martalipinska.blogspot.com/

Stary 2010-10-13, 16:53   #1389
Eveliouses
Raczkowanie

Cytat:
co ile chodzicie z dzieciaczkami do pediatry? bo widze ze ciagle ktoras z was idzie , a my jeszcze nie bylismy wogole ;(
my tez nie bylismy bo czekamy az łaskawie pani pediatra przyjdzie na 1 sza wizyte bo ponoc chodzi do wszystkich maluszkow w pierwszym tyg zycia a my juz mamy 2 tyg i 3 dni i troche mnie to zaczyna draznici jutro dzwonie do osrodka kuuuufa mac

: jupi::j upi:
http://www.suwaczki.com/tickers/qq87i09k53acoskv.png

PROSZĘ ZOBACZ I PODPISZ SIĘ
http://uniteddogs.com/stopkillingdogs
Eveliouses jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-13, 17:04   #1390
Zuziczka
Rozeznanie

Mpiku- przytulam. Wyobrazam sobie jak jestes zmeczona. Trzymaj sie Kochana

Martynka- u mnie to samo, jak podczytam i chce odpisac to musze leciec do Malego, ech
Ja Malego jeszcze nie dokarmiam, ale jak skoncze opakowanie Vit K+D to juz wiecej nie kupuje.
Nasz Olo tez sie czesto prezy i stęka, robi sie maksymalnie czerwony i chyba produkuje kupe Pewnosci nie ma, bo kupa jest dopiero jak karmie,w miedzyczasie to niespecjalnie.

Cytat:
Napisane przez Ewcia811211 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, czy was bola piersi gdy dziecko zaczyna ssac? I nie mam na mysli brodawek. Mnie bardzo bola chyba kanaliki i to w obu piersiach przez pierwsze kilkadziesiat sekund jak Maly sie dossie. Nie wiem czy to normalne czy nie?
-mam tak samo :/
Ewcia- obczailam co to- to moment, w ktorym mleko naplywa do piersi na szczescie juz mnie tak nie boli, ale bylo ciezko przez caly tydzien. W ogole mam jednego Szalonego Cycka i on sika mlekiem na odleglosc! Olek jest caly mokry jak sie probuje do niego dossac i nie wyjdzie za pierwszym razem (czyli czesto).

Martucha- dziekujemy z Olem za gratulacje i gratulujemy 10tygodni! ale to minelo!
Zuziczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-13, 17:15   #1391
mszu
Zadomowienie

GG do mszu

Cytat:
Napisane przez Zuziczka Pokaż wiadomość
W ogole mam jednego Szalonego Cycka i on sika mlekiem na odleglosc! Olek jest caly mokry jak sie probuje do niego dossac i nie wyjdzie za pierwszym razem (czyli czesto).

Zuziczka u mnie jest tak co drugie trzecie karmienie. W dodatku młoda nie nadaza polykac i co chwila opada z rykiem. Poza tym z reguly wtedy nałyka sie za duzo powietrza i po 5 min trzeba ja odbijac....
Dobrze ze to mleko taki sika a nie krew, bo mnie po kazdym karmieniu wygladalo by jak w rzezni Probowalam karmic "pod górke", lezac na plecach, ale dla mnie to jakies zbyt akrobatyczne (probowala moze kotras z Was), zatykanie palcem sikajcej bordawki tez nic nie daje. Jak zaczyna sika to po prostu spuszczam pare chwil ( w pieluszki happy, kotre w naszym wypadk w ogole sie nie sprawdzily, tetra nie daje rady-przesiąka w trymiga), w tym czasie oczywiscie Młoda juz sie z niecierpliwi i ZNOWU jest ryk... NO JA PO PROSTU KOCHAM KARMIC PIERSIA

Edytowane przez mszu
Czas edycji: 2010-10-13 o 17:18
mszu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-13, 17:17   #1392
Weronisia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mszu Pokaż wiadomość
Weronisia trzymam kciuki, za rychle uwolnienie!

ja "ucieklam" ze szpitala, po dwóch dobach... takze naprawde Ci wspolczuje ze tyle czasu musisz tam spedzac
Jeśli wypuszczą nas w piątek to będzie to równe 2 tygodnie po porodzie.

Ewcia wiem o co pytasz. Ja też mam ten ból.
Czuję jak mleko napływa kanalikami. Boli okropnie.
Najgorzej jak zawieje wiatr i zrobi mi się zimno. Albo jak się napiję, to też to czuję.
No i w trakcie karmienia, czy odciągania czuję w drugiej piersi jak leci kanalikami i boli okropnie.
Weronisia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-13, 17:27   #1393
mszu
Zadomowienie

GG do mszu

Cytat:
Jeśli wypuszczą nas w piątek to będzie to równe 2 tygodnie po porodzie.

Ewcia wiem o co pytasz. Ja też mam ten ból.
Czuję jak mleko napływa kanalikami. Boli okropnie.
Najgorzej jak zawieje wiatr i zrobi mi się zimno. Albo jak się napiję, to też to czuję.
No i w trakcie karmienia, czy odciągania czuję w drugiej piersi jak leci kanalikami i boli okropnie.
o mamuś.... 2 tygodnie w szpitalu... chyba bym na glowe dostala i mogli by mnie co najwyzej na oddział psychiatryczny zawiesc

ja na szczescie nie czuje bolu, ani przy karmieniu ani jak mleko naplywa do piersi. Czasem tylko jak sie przygapie i młoda wisi za dlugo na jednym cycku to mam wrazenie ze jak go oprozni to jej ssanie zaczyna zaczyna bolec... ale to dosc szybko mija...

Stary 2010-10-13, 17:29   #1394
waniliaania2009
Wtajemniczenie

Cytat:
A mój Pascal dziś rano ważył aż 50g więcej[/B]
super!!!!!! niech rosnie maluch

Kiedy trzeba isc na szczepienie- jak sie skonczy 6 tygodni a mozna isc w 7 lub 8-mym

Edytowane przez waniliaania2009
Czas edycji: 2010-10-13 o 17:41
Stary 2010-10-13, 17:52   #1395
gabisun
Zakorzenienie

Cytat:
Mpiku- przytulam. Wyobrazam sobie jak jestes zmeczona. Trzymaj sie Kochana

Martynka- u mnie to samo, jak podczytam i chce odpisac to musze leciec do Malego, ech
Ja Malego jeszcze nie dokarmiam, ale jak skoncze opakowanie Vit K+D to juz wiecej nie kupuje.
Nasz Olo tez sie czesto prezy i stęka, robi sie maksymalnie czerwony i chyba produkuje kupe Pewnosci nie ma, bo kupa jest dopiero jak karmie,w miedzyczasie to niespecjalnie.

Zuzi ale vit. D lepeij nie odstawiać ona jest potrzebna w naszej strefie klimatycznej gdzie słońca jest mało, zapobiega krzywicy i neonatolog w szpitalu polecała podawać przez 2 lata. Jak się nie bierze może być problem np. z zarastaniem ciemiączka.

A cyca szalonego też mam, ostatnio mała była cała w kropki, poleciało jej wszystko na twarz też mam to uczucie w piersi, jak karmię lewą to dziwne uczucie jest w prawej i to jest napływ mleka właśnie a tryskającą pierś zatykam palcem na chwilę

Ktoraś pisała że zużywa 10 chusteczek do jednej kupy, jak wy to robicie u mnie idzie 1-3 max.

Wanilia pytałaś o pediatrę, ja byłam w 3 tygodniu bo mała ma krostki na buzi i nie wiedziałam co to, a położna na patronażu polecała to sprawdzić. Tak to bym poszła dopiero na szczepienie, dostałam wezwanie na 19.10

gabisun jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-13, 18:06   #1396
waniliaania2009
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez gabisun Pokaż wiadomość

Ktoraś pisała że zużywa 10 chusteczek do jednej kupy, jak wy to robicie u mnie idzie 1-3 max.

Wanilia pytałaś o pediatrę, ja byłam w 3 tygodniu bo mała ma krostki na buzi i nie wiedziałam co to, a położna na patronażu polecała to sprawdzić. Tak to bym poszła dopiero na szczepienie, dostałam wezwanie na 19.10
a to sie dostaje wezwanie? ja sie zapisalam na nastepny poniedzilek ale nic mi nie przyszlo.

To ja zuzywam tony chusteczek bo jakos nie umie mniej ;(
Stary 2010-10-13, 18:07   #1397
Ewcia811211
Raczkowanie

zuziczka- chyba masz racje,, ale ten pierwszy moment to jest makabra, czy to przejdzie?? i potem jak maly juz przestanie ssac to tez jakis czas mam takie odczucie jakby prady czy jakos tak.
tez sa czule, ze jak bez stanika to lekki powiew i zaraz je czuje czy jakby sie chcialo recznikiem to wogole nie ma mowy o dotyku, buuuu, karmienie-nie jest lekko
moj wlasnie zasnal , podejrzewam ze kolo 19 tej sie obudzi
Ewcia811211 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-13, 18:12   #1398
bordowa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ycnan Pokaż wiadomość
Łohoho, to sie pilnuj strasznie, kobieto, bo przy tych tabletkach to chyba max godzinę można się spóźnić.
Ja nawet dziś zapomniałam wziąć Bo chciałam brać o 10 a przypomniałam sobie o 10:45

Cytat:
Dziewczyny ile wy uzywacie chusteczek nawilzajacych do jednej kupy? bo ja chyba 10.... i kupuje je worami. Az sie zastanawiam jak ograniczac aby ich mnie zuwywac.
Na mega kupy zużywam 5, nie wiem jak Ty to robisz Paczka starcza spokojnie na kilka dni.

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Czyli nikt nie rozpuszcza w mleku?
Ja rozpuszczam Z resztą napisali na opakowaniu, że tak można

Tak się zastanawiam, że jeśli daję Asi 1-3 butle sztucznego mleka dziennie, to czy nie podawać witaminy K tylko raz na 2 dni?
Stary 2010-10-13, 18:14   #1399
gabisun
Zakorzenienie

Cytat:
a to sie dostaje wezwanie? ja sie zapisalam na nastepny poniedzilek ale nic mi nie przyszlo.

To ja zuzywam tony chusteczek bo jakos nie umie mniej ;(
Tak, ja dostałam wezwanie z przychodni Zawsze przychodzi bo szczepienie jest obowiązkowe nawet z tyłu jest taka notka,że w razie niestawienia się grozi jakaś tam odpowiedzialność karna z przepisu o chorobach zakaźnych

gabisun jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-13, 18:57   #1400
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :

Cytat:
Napisane przez ninaad Pokaż wiadomość
możesz rozpuścić w mleku Zresztą i tak rozpuści się w brzuszku. Wit. K i D nie rozpuszczają się w wodzie (jedynie zrobi się zawiesina). Żeby się rozpuściły i wchłonęły potrzebny jest tłuszcz- u noworodków będzie to tłuszcz z mleka. Dlatego te witaminki trzeba podawać w trakcie albo bezpośrednio przed jedzeniem- tylko zaczekać aż dziecko połknie i dopiero wtedy dawać cycka- bo inaczej wymazia cycka witaminą a samo nic prawie nie połknie
Dobra, idę karmić i ubierać małą- za godzinę mamy wizytę u pediatry (ważenie, mierzenie...)
No to ja chyba rozpuszczę w mleku, nawet sobie odciągnęłam. Dodatkowa korzyść taka, że mogłam sobie potem posmarować bepanthenem bo mi znowu mała zjadła brodawki

Cytat:
Ja poszłam wg wpisu w książeczkę zdrowia - kazali pierwszą wizytę do 10 dni (ale że to był weekend to byliśmy wczoraj czyli w 13 dniu) i następną wizytę mamy jak mała będzie miała 6 tygodni bo wtedy mamy szczepienia.

Nie wiem co z nimi zrobić. Tż by małą chciał zaszczepić na wszystko co się da, a ja nie jestem pewna czy to ma sens...? Poza tym drogie te szczepionki... gdybym chciała wykupić wszystkie te, co pediatra zaleciała to wyszło by ok. 800 zł na szczepienie plus potem jeszcze 300 zł za drugą dawkę rotarixa... no i potem będzie przecież następna seria szczepień.
Stary 2010-10-13, 19:07   #1401
kasienka1701
Zadomowienie

Cytat:
Jak zaczyna sika to po prostu spuszczam pare chwil ( w pieluszki happy, kotre w naszym wypadk w ogole sie nie sprawdzily, tetra nie daje rady-przesiąka w trymiga), w tym czasie oczywiscie Młoda juz sie z niecierpliwi i ZNOWU jest ryk... NO JA PO PROSTU KOCHAM KARMIC PIERSIA
Właśnie mi podsunęłaś pomysł co zrobić z tymi beznadziejnymi pieluszkami ,bo zostało prawie całe opakowanie i nie zamierzam ich Małej zakładać,bo to jakiś shit a nie pielucha...

Ja do przewijania zużywam około 3-ech płatków bawełnianych.Chusteczki uzywamy chyba tylko w nocy,bo nikomu się nie chce tracić czasu i rozbudzać Małej,żeby nadać wody do miski

kasienka1701 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-13, 19:46   #1402
naked21
Wtajemniczenie

GG do naked21

Cytat:
Nie wiem co z nimi zrobić. Tż by małą chciał zaszczepić na wszystko co się da, a ja nie jestem pewna czy to ma sens...? Poza tym drogie te szczepionki... gdybym chciała wykupić wszystkie te, co pediatra zaleciała to wyszło by ok. 800 zł na szczepienie plus potem jeszcze 300 zł za drugą dawkę rotarixa... no i potem będzie przecież następna seria szczepień.

mam identyczny dylemat. I już nie chodzi aż tak bardzo o pieniądze a o ewentualne szkody które moga wyrządzić. Podobno te wszystkie dodatkowe szczepionki szkodza na układ nerwowy
Stary 2010-10-13, 20:00   #1403
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
ja byłam w 3 tygodniu, potem w 6 na szczepieniu, i teraz pójdziemy w 12 na kolejne, ale byłam na szybko też ostatnio się pokazać bo miał problem z paznokciem gdyby nie to poszedłby dopiero teraz

Cytat:
Napisane przez Mpik82 Pokaż wiadomość
marchewki nie jadlam ostatnio, ani Kubusia nie piłam za dużo moze 2 szklanki wiec to nie zaszkodziło chyba..
Za Twoja namowa od wczoraj jem activie.. kiedy najlepiej rano, wieczorem?Czy bez róznicy??
ja jem rano w ramach 2 śniadania

wrzucę na 1 stronę to o skokach rozwojowych

Cytat:
ale super! brawo

Cytat:
Napisane przez Eveliouses Pokaż wiadomość
my tez nie bylismy bo czekamy az łaskawie pani pediatra przyjdzie na 1 sza wizyte bo ponoc chodzi do wszystkich maluszkow w pierwszym tyg zycia a my juz mamy 2 tyg i 3 dni i troche mnie to zaczyna draznici jutro dzwonie do osrodka kuuuufa mac
do nas nie przyszła szliśmy sami bo nie wszędzie chodzą

Cytat:
Dobrze ze to mleko taki sika a nie krew, bo mnie po kazdym karmieniu wygladalo by jak w rzezni Probowalam karmic "pod górke", lezac na plecach, ale dla mnie to jakies zbyt akrobatyczne (probowala moze kotras z Was), zatykanie palcem sikajcej bordawki tez nic nie daje. Jak zaczyna sika to po prostu spuszczam pare chwil ( w pieluszki happy, kotre w naszym wypadk w ogole sie nie sprawdzily, tetra nie daje rady-przesiąka w trymiga), w tym czasie oczywiscie Młoda juz sie z niecierpliwi i ZNOWU jest ryk... NO JA PO PROSTU KOCHAM KARMIC PIERSIA
mam to samo i karmiłam pod górkę hahahha tragedia
a ja się "osłaniam tetrą" na szczęście tryska tak z prawej piersi bo z obu to bym się za ciachała i prysznic mamy co 2 karmienie no i pielucha do prania
Stary 2010-10-13, 20:20   #1404
bordowa
Wtajemniczenie

http://demotywatory.pl/2156599/Za***istym

Zobaczcie to

Po ilu godzinach od wypicia alkoholu można karmić? Wybieramy się niedługo na koncert Dżemu i chciałabym coś wypić i nie wiem kiedy będę mogła potem Asię nakarmić

Edytowane przez bordowa
Czas edycji: 2010-10-13 o 20:28
bordowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-13, 22:16   #1405
ycnan
Zadomowienie

Klarissa, ja daję młodemu witaminkę D zaraz przed karmieniem, jak się drze o cyca. Wystarczająco szeroko rozdziawia paszczękę i mogę spokojnie wycisnąć zawartość kapsułki

Cytat:
Zapomnialam Wam napisac Cioteczki, ze nam dzisiaj okragly miesiąc styknął
Super ...Tylko, kurcze, jak to szybko leci

aaneczka1984, mam nadzieję, że niebawem wszystko się unormuje i Twoje chłopaki dadzą Ci odpocząć.
Cytat:
Chusteczek do jednej kupki mi idzie 2 czasem 3...ale ja jak otwieram pieluszkę..przecieram czystym przodem pieluszki większe resztki kupki..później skłądam pampersa i podkładam pod dupcię i resztę przecieram chusteczką...no i zwijam pamka, zakłądam świeżego i wsio.
Też tak robię i też mniej więcej tyle chusteczek mi idzie podczas jednej zmiany pieluszki ...pomijając te, kiedy Borys puści mokrego bączka, jak już mu wyczyszczę i wysmaruję pupcię kremem

Mpik82, dziewczyny już pisały, że wszystko pasuje do skoku rozwojowego i ja jestem tego samego zdania
Cytat:
Napisane przez Ewcia811211 Pokaż wiadomość
witam was kobietki- dolaczam do was na dobre - juz rozpakowana
Witaj
Sposobu na zaciskanie szczęki nie znalazłam ...I dlatego mnie sutki pobolewają

Cytat:
Napisane przez dra Pokaż wiadomość
ycnan u mojego syncia też na buzce krostki pełno jest na czole byly,ale krochmalem przemywałam znikłyu,a z policzków jakoś nie mogą nie wiem czy to tradzik,czy uczulenie a może skaza juz sama nie wiem
Najlepiej zapytać lekarza. Ja od jutra Boryskowi będę przemywać buźkę tym krochmalem i zobaczę czy coś się zmieni. A we wtorek i tak idziemy się szczepić, więc lekarka to obejrzy.
Cytat:
A mój Pascal dziś rano ważył aż 50g więcej
Super

Cytat:
NO JA PO PROSTU KOCHAM KARMIC PIERSIA
HA! W końcu się przyznałaś! Tak to ciągle "nie lubię, nie lubię", a tu proszę. Wydało się! Nas nastawiasz negatywnie, a sama co? Nie wiem tylko jaki masz w tym cel...

Cytat:
Napisane przez bordowa Pokaż wiadomość
Ja nawet dziś zapomniałam wziąć Bo chciałam brać o 10 a przypomniałam sobie o 10:45
Nastaw sobie przypomnienie w telefonie. Ja tak robiłam chyba przez pierwszy rok brania pigułek Ale brałam o 22:00 i czasem mi się przysnęło, więc wolałam, być pewna, że się obudzę by wziąć tabletkę.
Cytat:
Tak się zastanawiam, że jeśli daję Asi 1-3 butle sztucznego mleka dziennie, to czy nie podawać witaminy K tylko raz na 2 dni?
Na logikę, chyba tak było by lepiej.

Cytat:
Dobre
A karmić można 2 godziny po wypiciu alkoholu, ale to w przpadku kieliszka wina, czy jednego piwka. Nie wiem jak przy większych ilościach.

W kwestii witaminy K: lekarka powiedziała mojej znajomej, że witaminę K podaje się, owszem, ale tylko dziewczynkom, żeby w przyszłości nie miały problemów z miesiączką. Że niby w UE tak jest i dlatego w Polsce też teraz tak zalecają. A witamina K wpływa na krzepliwość krwi. Więc po co maluszkowi psuć krew od razu Tzn, skąd niby wiadomo, że dziecko z nadmiaru tej witaminy nie nabawi się jakichś zatorów?
Ja tam witaminy K nie podaję

Mamusie po cc: Stosujecie jakieś maści na bliznę?
Ja mam miejscami takie większe grudki i na razie tylko masuję, ale nie wiem czy nie zaopatrzyć się w jakaś maść. Ładnych kilka lat temu brat smarował sobie Contractubexem (chyba dobrze napisałam) bliznę i teraz ma tylko niewiele jaśniejszy obszar na nodze, bez grudek. A bliznę miał naprawdę paskudną, bo sobie rozerwał udo na śrubie, dość głęboko, bo brakło milimetrów do tętnicy. W każdym razie Jemu pomogło, ale to jakieś... 8-10 lat temu. nie wiem, czy zmienił się skład tej maści i czy na bliznę po cc się nadaje.
ycnan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-13, 22:20   #1406
Szczęśliwa
Zadomowienie

Przez dwa dni nie miałam czasu nic napisać, oczywiście czytałam na bieżąco.
Dzisiaj mieliśmy 3 rocznicę ślubu, i niechcący akurat w dniu dzisiejszym kupiliśmy rodzinny samochód. Zrobiliśmy sobie prezent zamówiliśmy też jedzonko z miasta, zjedliśmy obiado-kolację i w sumie tyle ze świętowania

Marta-dziki za suszarkę, dzisiaj wypróbowałam ale na Dagmarę to chyba nie działa, głośno to puszczacie?

Cytat:
Dzięki dziewczyny za wsparcie
Weronika trzymam kciuki za Pascala zdrowie i Twoją cierpliwość.
Widzę, że jest coraz lepiej. Oby tak dalej.

Cytat:
Napisane przez naked21 Pokaż wiadomość
Za część pieniążków z chrzcin kupiłam mojemu królewiczowi krzeselko do karmienia FP z serii zen [
Super to krzesełko!

Cytat:
Napisane przez falbala Pokaż wiadomość
a propos karmiacych mezów moj jak kupował laktetor to na swoich sutkach próbował w sklepie czy ma dobre ssanie babki ze sklepu normalnie wyly ze smiechu..
świetny jest

Cytat:
a matki.

Wczoraj zrobiłam zdjęcie mojej małej księżniczce w niebieskiej sukienusi.
Strasznie słodko wyglądała moim zdaniem.

Czy wy też codziennie robicie pranie?
W sukience mała wygląda super. Moja nie ma żadnej sukienkimuszę coś kupić.

Pranie robię 1-2 razy w tygodniu.Ale u nas 1 dzień=1 ubranko. Rzadko się zdarzy, że trzeba przebierać. Posikiwała jak miałyśmy haggisy, i na początku przy przebieraniu, ale już to opanowałam.

Cytat:
Napisane przez Mpik82 Pokaż wiadomość
:
Dziewczyny RATUNKU!!!
Nie wiem co to, ale serdecznie współczuję. trzymam kciuki za poprawę.

Cytat:
U nas pediatra była w 6 dobie na wizycie w domu i kolejną wizytę wyznaczyła na 6 tygodni i 1 dzień, czyli na szczepienia.
Ale ja wybieram się już jutro bo mała za słabo przybiera na wadze- dzisiaj byłam ją zważyć i się martwię.

Cytat:
Kiedy trzeba isc na szczepienie- jak sie skonczy 6 tygodni a mozna isc w 7 lub 8-mym
Moja pediatra wyznaczyła szczepienie na 6 tyg i 1 dzień.

Cytat:
Fajne.

Odnośnie tematu karmienia piersią- dołączam do grona, które nie lubi tego robić.

A wita K+D wyciskam prosto do buźki Daguli.

Nasza córcia jest już z nami. Dagusia- 23.09.2010r.

Edytowane przez Szczęśliwa
Czas edycji: 2010-10-13 o 22:22
Szczęśliwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-13, 23:04   #1407
falbala
Raczkowanie

a propos suszarki.. młody cos sie dzisiaj rozwrzeszczal (chyba znowu mimo esputiconu i gripe water ma kolke, chociaz brzuszek nie był twardy - dziwne) i nie dalo sie go w żaden sposób uspokoic, wiec zrobiłam patent sasiadki i zwykłą suszarka podmuchałam mu na brzuszek (przez ubranko i z odległosci ok 30 cm) tak przez kilka minut i młody przestał sie drzec, pózniej podmuchałam na kołdre i tym ciepłym go przykrylam a teraz od 30 minut leci suszarka od martuch (DZIEKI CI WIELKIE )))) I MŁODY SPI!!!!!!!! oby juz bez wrzasków obyło sie do rana!!

---------- Dopisano o 23:04 ---------- Poprzedni post napisano o 22:53 ----------

- nam pediatra powiedziała, że jezeli dziecko je modyfikowane mleko to nie potrzeba dawac mu wit K ani D bo w mleku jest jej wystarczajaco i zeby nie przesadzic.

- szczepimy sie skojazona szczepionka 21 pazdziernika i mamy pierta, tzn jak on zacznie wyc, to ja sie tez chyba rozplacze ;((( i chyba za 2 tyg pozniej umówimy sie na pneumokoki. A wy szczepicie teraz czy czekacie? bo podobno jak dziecko jest starsze tzn ma wiecej niz 7mcy to wystarcz tylko 3 dawki na pneumo a tak to 4 ? Nad rota sie zastanawiamy nad meningo tez.. Szczepicie na cos jeszcze??

- pranie robie co 4-5 dni, młody ma jedno ubranko na jeden dzien, ale ze zdarza mu sie ulewac to czasem zmieniamy raz czy 2 koszulke w ciagu dnia, chyba zaczne zakładac mu sliniaki ))

-zuziczka mój wiktor ma troszke krzywa czaszke, ale podobno to od tego ze przez pierwsze pare tyg po porodzie dzieci bezwiednie układaja sie w łóżeczku w takiej pozycji w jakiej były w brzuszku i dlatego, że ciagle leza tak samo kosci czaszki (a sa jeszcze ruchome ) robia wygibasy. Mozna próbowac układac malucha w innej pozycji ale moj zawziecie sie przekrecal do poprzedniej.. chociaz widze, ze teraz powoli zdarza mu sie samemu przekrecic glówke w odwrotna str i tak spac )) z czasem powinno samo sie wyrównac.. najlepiej jednak kontrolowac główke kazdorazowo na wizycie u pediatry
Poprosimy o zdjecia olusia )))
falbala jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-14, 01:22   #1408
NIKaP-n
BAN stały

Cytat:

No i kupiłam jej takie coś:
http://allegro.pl/skarpetki-0-12-fro...271897308.html
Teraz pewnie będą za duże, ale tak za 2-3 miesiące będzie miała uciechę.
Super są, my dostaliśmy takie w gwiazdeczki- tylko niebieskie. Nie są za małe, po prostu trochę dłuższe. Jak Mały nimi grucha to sam się dziwi

gabi, no fakt, zapomnialam:P żem taka młoda

Nasz Pawcio ma iały język, lekarska mówiła, że to normalne.

Ale jest nowość: ślini się jak najęty
Oczywiście wszyscy że to ząbkowanie, ale On nie ma jeszcze 2 miechów i co się okazało? Dziecko ok. 6 tygodnia zaczynają dopiero ślinianki pracować, wcześniej nie potrzebuje w ogóle wydzielania dużej ilości śliny. Niektórym dzieciom może w tym okresie nawet tak ślinka lecieć, że całą tetrową pieluchę zaślinią
martucha Pat też tak ma?

My Zuzek też codziennie spacerujemy, pomaga bardzo na katarek i szok, że Oluś ma już miesiąc

---------- Dopisano o 01:22 ---------- Poprzedni post napisano o 01:08 ----------

Rozmawiałam z pielęgniarką od szczepień, taką znajomą naszą fajną, co będzie Pawcia szczepić (moim zdaniem lekarze mówią to, co im sumienie nakazuje- w zależności ile i jakie łapóweczki dostaną:P) i jest zdania, że podstawowe, ale w jednej dawce- te za 130 chyba zł ( czy 120) i dodatkowo pneumokoki- bo te ma każdy z nas i często dzieci się od rodziców zarażają. Co do rotawirów- to pic na wodę.
NIKaP-n jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-14, 04:18   #1409
Mpik82
Rozeznanie

GG do Mpik82

Cytat:
Napisane przez NIKaP-n Pokaż wiadomość

Ale jest nowość: ślini się jak najęty
Oczywiście wszyscy że to ząbkowanie, ale On nie ma jeszcze 2 miechów i co się okazało? Dziecko ok. 6 tygodnia zaczynają dopiero ślinianki pracować, wcześniej nie potrzebuje w ogóle wydzielania dużej ilości śliny. Niektórym dzieciom może w tym okresie nawet tak ślinka lecieć, że całą tetrową pieluchę zaślinią
martucha Pat też tak ma?.
Moja ttak się slini od jakis 2 tyg moze mniej,,fktycznie jakby miala zeby dostać eheh

i jeszcze katarek ją meczy masakra,,,
własnie o 2:00 obidzila sie na karmionka a matka głupia, jak juz dziecko zjadło i usneło chciala wyczyscic nosek, bo strasznie charczała i miałam wrażenie, że sie dusi..
no i Milenka sie obudziła i na maxa jest pobudzona i jescze nie spi..
a po 5 pewnie bedzie chciala znow jesc..
wiec ona lezy w lozeczku, probuje spac, podaje jej po 1000razy smoka i odciagam pokarm- mam juz 150ml z jednej i z drugiej jakies 90 dopiero...

Co POLECACIE na katarek??
mam sol morską i wkraplam.....

o chyba usneła -od 2:00- 4:17 - pięknie...;-)
lece i ja spać buźka
Stary 2010-10-14, 06:53   #1410
Paula SHIN
Zakorzenienie

Witam z rana, u nas sukces!
Michas poszedl spac po 23, a wstal mniej wiecej o 6:15 To najdluzszy sen do tej pory.
I niestety klopotow z brzuszkiem ciag dalszy, wczoraj baaardzo dlugo plakal, prawie caly dzien nie spal (tylko na spacerze)...

Klarissa - tez mamy te skarpetki, zielone z gwiazdkami i biale z pszczolami. Juz zakladamy. Czasami zlatuja, ale albo daje takie spodenki, ze trzymaja skarpetki, albo skarpetki nakladam na spodnie (uzywamy ich tylko na wyjscia, bo w domu cieplo i maly w bodziaku z golymi nogami siedzi caly czas).

Ycnan
- nic nie stosuje na blizne, ale mam zamiar, ale ja niestety mam sklonnosc do duzych, wypuklych blizn, nawet przy plytkich ranach (praktycznie kazda moja blizna jest straszna i wypukla), a zauwazylam, ze ta na brzuchu tez sie troche zmienia...

Gabisun - u nas powiedzieli, ze wezwanie nie przychodzi i trzeba samemu pilnowac terminow...

Bardzo, bardzo, bardzo szczesliwa
Nasze Drugie Dziecko

Paula SHIN jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości