Dyskusja na temat kocich karm, czym karmicie, sucha, mokra karma - WĄTEK ZBIORCZY - Strona 19 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Pokaż wyniki sondy: Czym karmisz swojego kociaka?
jedzeniem z puszki 14 41,18%
suchą karmą 28 82,35%
mięsem 11 32,35%
smakołykami 6 17,65%
jedzenie robię własnoręcznie 6 17,65%
Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 34. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-07-01, 00:10   #541
monaa01
Rozeznanie

Dot.: Potrzebna szybka pomoc - czym karmić kotka?

jak kotek, daje radę?
monaa01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-25, 22:27   #542
wiedzmilka
Przyczajenie

Karma dla kota Sanabelle light.

Co myślicie o tej kamie, jedza ja wasze kotki? Moze ktos bedzie potrafil udzielic mi jakichkolwiek opini na temat tej karmy.
wiedzmilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-27, 00:58   #543
strawberka
Zakorzenienie

Dot.: Karma dla kota Sanabelle light.

ja mam wersję dla kociaków Sanabelle Kitten, ale mój bardzo lubi z tego co widziałam na miau.pl kotki za karmami Bosha szaleją
Stary 2010-09-27, 18:27   #544
dieedee
Przyczajenie

Moja kotka jadła z chęcią, więc mogę polecić.

Jednak mamy problem i tylko na vet karmach teraz jest
dieedee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-27, 18:33   #545
Nimfa20
Elwirka-Elmirka :D

Jeden z moich uwielbia takie suche granulki Sanabelle Dental oczyszczające zęby. W takim małym opakowaniu

http://www.letsbuyit.co.uk/product/2...nack-25-x-20-g

Poza tym ogólnie lubi tę karmę.
Nimfa20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-27, 19:10   #546
Jezebeth
Wtajemniczenie

Witaj karmę sanabelle polecił mi hodowca od którego kupiłam moją kotkę. karma ma dobre opinie, jest średniopółkowa i widocznie wpływa na wygląd sierści. Mój kot nie jest grymaśny więc zajadał ją ze smakiem
Stary 2010-09-28, 00:28   #547
201604190949
Konto usunięte

Exclamation Karma z salmonellą?

Dostałam dziś na maila taki artykuł:

Cytat:

Uważaj! Te karmy dla zwierząt są skażone salmonellą

Uratuj swojego psa i kota przed chorobą.
Dwie marki sprzedawane w USA, Iams i Eukanuba, donoszą o prawdopodobnym skażeniu partii karm dla psów i kotów.
Wycofywane z amerykańskiego rynku są wszelkie opakowania z suchą karmą z datą przydatności między 1 czerwca 2010 a 1 grudnia 2011 - donosi newsblog.projo.com.

Nie dotyczy to karmy w puszkach, chrupek czy innych dodatków psiej i kociej diety.
Karmy które są wycofywane to Iams Veterinary Dry Formulas, Eukanuba Naturally Wild, Eukanuba Pure oraz Eukanuba Custom Care Sensitive Skin - czytamy w komunikacie Procter & Gamble na fda.gov.
Choć nie stwierdzono przypadków zarażenia się ludzi, lekarze ostrzegają, że ryzyko istnieje więc trzeba dokładnie myć ręce.

Ponieważ artykuł jest ze strony średniej jakości nie traktuję tego jako 100% prawdę. Nie wiem też czy dotyczy to tylko Stanów czy również Europy.
Ale wolałam wrzucić, strzeżonego i tak dalej.

Sama nie karmię psa żadną z tych karm ale wiem, że są u nas popularne i (niestety) uznawane za dobre więc informacja może się przydać innym.

źródło: http://www.sfora.pl/Uwazaj-Te-karmy-...monella-a22941
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-29, 13:27   #548
convali
BAN stały

Mój znajomy zaczął kupować suchą karmę dla swoich kotów (dachowiec i pers) marki Chicken soup. Zwierzaki ją bardzo lubią. Z tego co się orientuję to na e-karmie kosztuje ok. 18 zł za kg
convali jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-29, 14:15   #549
trojka
Zakorzenienie

U mnie jest szaleństwo - koty ja uwielbiają jak żądną dotychczasową, a wcinają Sanabelle Sensitive
Jak im ostatnio dałam ich poprzednią karmę RC dla kotów wybrednych to nie chciały jej jeść

Nie dotykajcie ich telefonów!
Nie czytajcie komunikatorów, maili.
Nie szukajcie na siłę problemów!
Słodka niewiedza i szacunek to spokój w związku.
trojka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-01, 09:58   #550
MoJo
Raczkowanie

Wczoraj kupiłam tę karmę, no i u mojej kici porażka, jak jej rzuciłam jeden kawałek na próbę to podeszła, powąchała i odeszła rzucając mi spojrzenie typu "co to, do diabła jest?". Jak dałam jej do powąchania karmę w opakowaniu to odskoczyła jakbym tam zgniłe jajo włożyła.
Szkoda, bo skład ma fajny, ale o gustach się nie dyskutuje.
MoJo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-01, 13:53   #551
agusiajnw
Zakorzenienie

Czyli Bosch Sanabelle jest ok
A co z Boschem dla psów? Może ktoś się wypowie? To nie będę szukała gdzie indziej
agusiajnw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-01, 16:01   #552
wiedzmilka
Przyczajenie

Ja w koncu zaryzykowałam i kupiłam karme Sanabelle Light, na próbe małe opakowanie 400 gram, okazało sie ze moj kocur jest nią zachwycony, je ąz mu sie ogon trzesie załatwia sie normalnie, bez zadnych niepokojacych zmian, wiec mam nadzieje ze ta karma pozwoli mu utrzymac forme, tzn nie przybierac na wadze
wiedzmilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-02, 11:35   #553
trojka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MoJo Pokaż wiadomość
Wczoraj kupiłam tę karmę, no i u mojej kici porażka, jak jej rzuciłam jeden kawałek na próbę to podeszła, powąchała i odeszła rzucając mi spojrzenie typu "co to, do diabła jest?". Jak dałam jej do powąchania karmę w opakowaniu to odskoczyła jakbym tam zgniłe jajo włożyła.
Szkoda, bo skład ma fajny, ale o gustach się nie dyskutuje.
może to tylko tak na początku, nie rezygnuj, może jej posmakuje jeszcze

Nie dotykajcie ich telefonów!
Nie czytajcie komunikatorów, maili.
Nie szukajcie na siłę problemów!
Słodka niewiedza i szacunek to spokój w związku.
trojka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-14, 10:33   #554
tutmirlajt
Zadomowienie

Kotka sterylizowana i TOTW... Co robic..?

Moja kotka sterylizowana jest karmiona karma Taste of the Wild. Ale. bylam ostatnio na szczepieniach- Pan weterynarz powiedzial ze kotka jest za gruba, ze powinna dostawac karme dla kotek sterylizowanych.. Nie wiem co robic.. Karma TOTW mi bardzo odpowiada bo wychodzi tanio, kotka ja lubi, ale widze ze rzeczywiscie jest za gruba.. To dachowiec a wazy 4,8 kg, z brzuszka zwisa jej tluszczyk.. Prosze o rady co robic, boje sie ze jak tak dalej pojdzie to kotka moze miec jakies problemy lub jeszcze bardziej przytyje..

Dodam, ze karma TOTW karmie ja w malych ilosciach- je tej karmy naprawde malo, jest to kot nie wychodzacy z domu-ale ruch ma- codziennie biega po mieszkaniu za pileczka- nie jest to kot ktory tylko wiecznie spi i je.

Co robic??
tutmirlajt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-14, 10:42   #555
pyska06
Zadomowienie

Dot.: Kotka sterylizowana i TOTW... Co robic..?

Moja ma podobny problem z nadwagą i waży podobnie jak Twoja , zresztą kotki po sterylizacji mają tendencję do tycia.Dawaj jej jak najwięcej wody do picia i lepiej zmień karmę - kupuj chrupki dla kastratów ewentualnie light one tak nie tuczą jak te zwykłe. Mi już udało się odchudzić moją koteczkę z tego zwisającego tłuszczyku na brzuszku

Można tylko JEDNEGO !`

pyska06 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-14, 11:15   #556
tutmirlajt
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez pyska06 Pokaż wiadomość
Moja ma podobny problem z nadwagą i waży podobnie jak Twoja , zresztą kotki po sterylizacji mają tendencję do tycia.Dawaj jej jak najwięcej wody do picia i lepiej zmień karmę - kupuj chrupki dla kastratów ewentualnie light one tak nie tuczą jak te zwykłe. Mi już udało się odchudzić moją koteczkę z tego zwisającego tłuszczyku na brzuszku
\

Pyska czym karmisz swoja koteczke? Dodam ze zalezy mi na tanim karmieniu bo mam w domu jeszcze inne zwierzaki psa drugiego kotka.. Zastanawiam sie czy znajde cos w miare taniego ( cenowo podobnego do totw) i tolerowanego przez moja kotke.. A ona wybredna jest..
Stary 2010-10-14, 12:06   #557
esfira
Zakorzenienie

na pewno dajesz kotce tyle karmy, ile ona powinna dostawać? zważ z ręką na sercu jej dzienną dawkę chrupek i zobacz, czy to jest dawka na jej wagę (4.8 to nadwaga, więc powinnać jej dawać karmy na 4-4.5kg). Z tańszych karm masz do wyboru np. brit http://animalia.pl/produkt,14072,38,...Cat_Light.html czy sanabelle light. No i najwAŻNIEJSZA jest ilość karmy, ani grama więcej niż powinna zjeść

Scandinavian Sleeping & Living
esfira jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-14, 12:52   #558
tutmirlajt
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez esfira Pokaż wiadomość
na pewno dajesz kotce tyle karmy, ile ona powinna dostawać? zważ z ręką na sercu jej dzienną dawkę chrupek i zobacz, czy to jest dawka na jej wagę (4.8 to nadwaga, więc powinnać jej dawać karmy na 4-4.5kg). Z tańszych karm masz do wyboru np. brit http://animalia.pl/produkt,14072,38,...Cat_Light.html czy sanabelle light. No i najwAŻNIEJSZA jest ilość karmy, ani grama więcej niż powinna zjeść
Oczywiscie ze daje jej odpowiednia porcje! Mam nawet spechjalna miarke. Daje jej nawet mniej niz powinnam, ale i to nie pomaga.

Sanabelle juz wyprobowalam- nie chce za chiny ludowe tego ruszyc. Kicia jest wybredna- duzo juz karm wyprobowalam i malo ktore jadla chetnie..
Stary 2010-10-14, 14:46   #559
ratta
Wtajemniczenie

O rany, moja kotka to było monstrum jakieś - ponad 8 kg. Też miała nadwagę, nie otyłość. Zresztą aż tak tłusta nie była, więc 4,8 kg to chyba nie taka tragedia. Lekarz nie zalecił zmiany karmy, tylko dawanie odpowiednich porcji. A ile tego dajesz?
Bo możliwości są dwie - albo mniejsze porcje, albo karma dietetyczna.

Z góry dziękuję za pomoc.

ratta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-14, 15:32   #560
tutmirlajt
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ratta Pokaż wiadomość
O rany, moja kotka to było monstrum jakieś - ponad 8 kg. Też miała nadwagę, nie otyłość. Zresztą aż tak tłusta nie była, więc 4,8 kg to chyba nie taka tragedia. Lekarz nie zalecił zmiany karmy, tylko dawanie odpowiednich porcji. A ile tego dajesz?
Bo możliwości są dwie - albo mniejsze porcje, albo karma dietetyczna.
Mniejsze porcje jak juz mowilam nic nie daja. Dlatego pytam o karme dietetyczna- zamiennik TOTW w wersji light .
Stary 2010-10-14, 15:59   #561
agusiajnw
Zakorzenienie

nie znajdziesz zmiennika TOTW, bo jednak bezzbożowe karmy to po prostu bezzbożowe karmy...
wstaw zdjęcia kociastej, jak możesz, bo bardzo Ciekawa jestem czy jest taka gruba, czy weterynarz po prostu próbuje Ci wcisnąć karmę u siebie...
agusiajnw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-14, 20:04   #562
sunshain
Wtajemniczenie

skoro "pan weterynarz" powiedział, że za gruba to pownien zlecic karme typu light anie dla kotów sterylizowanych

a tu poszperaj zamiast RC może byc HILLS lub TROVET Weight Reduction Diet (WRD dla kotów)

chodzi o zbicie masy ciała

i zapenij jej więcej ruchu jakies zabawy i zabwki zmuszające do wysiłku
sunshain jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-14, 21:00   #563
pyska06
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez tutmirlajt Pokaż wiadomość
\

Pyska czym karmisz swoja koteczke? Dodam ze zalezy mi na tanim karmieniu bo mam w domu jeszcze inne zwierzaki psa drugiego kotka.. Zastanawiam sie czy znajde cos w miare taniego ( cenowo podobnego do totw) i tolerowanego przez moja kotke.. A ona wybredna jest..
wiesz co, nie znam tej karmy o której piszesz, pierwszy raz słyszę, ale ja karmię moją kotkę hillsem light, royal caninem ale ostatnio ze względów finansowych przerzuciłyśmy się na purinę dla sterylizowanych kotów oczywiście ta 3 opcja jest najtańsza (ok 15zł za 800g) bo przy dwóch pierwszych to tylko bankrutuję

Można tylko JEDNEGO !`

Stary 2010-10-15, 12:18   #564
telbuh
Wtajemniczenie

Cytat:
wiesz co, nie znam tej karmy o której piszesz, pierwszy raz słyszę, ale ja karmię moją kotkę hillsem light, royal caninem ale ostatnio ze względów finansowych przerzuciłyśmy się na purinę dla sterylizowanych kotów oczywiście ta 3 opcja jest najtańsza (ok 15zł za 800g) bo przy dwóch pierwszych to tylko bankrutuję
Nie dawałam moim chłopakom nigdy TOTW, jakiś czas jadły na zamianę RC, Hillsa, Purinę Cat Chow, Pro Plan, ale znalazłam na all fajną ofertę na RC dla sterylków i od razu kupiłam wór 12kg (za 200zł). Jak sobie przeliczyłam to wychodzi ok 16zł za 1kg, czyli nawet taniej, niż ta Purina, o której piszesz (chodzi też o Pro Plan, prawda?). Tak więc polecam szukać okazji i dawać swoim ukochanym futrzakom dobre jedzonko
Stary 2010-10-15, 12:41   #565
pyska06
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez telbuh Pokaż wiadomość
Nie dawałam moim chłopakom nigdy TOTW, jakiś czas jadły na zamianę RC, Hillsa, Purinę Cat Chow, Pro Plan, ale znalazłam na all fajną ofertę na RC dla sterylków i od razu kupiłam wór 12kg (za 200zł). Jak sobie przeliczyłam to wychodzi ok 16zł za 1kg, czyli nawet taniej, niż ta Purina, o której piszesz (chodzi też o Pro Plan, prawda?). Tak więc polecam szukać okazji i dawać swoim ukochanym futrzakom dobre jedzonko
akurat tutaj chodziło mi o purinę ONE http://www.purina-one.pl/pl/cat/inde...uct||sterilcat , ale muszę wrócić do RC bo zauważyłam, że od paru dni po tej purinie kotka wymiotuje. Z tymi worami to dla mnie nie nowość , że się opłaca kupowałam kiedyś.. faktycznie kosztuje taniej, bo porównując jak czasem kupuję RC na wagę to 1kg kosztuje 26zł natomiast mały woreczek 400g ok 18zł, to wiadomo wór starcza na długoooo i jest wydajny ale jakoś zawsze mi szkoda wydać naraz 200zł i tak kupuje co raz po trochu..

Można tylko JEDNEGO !`

Stary 2010-10-15, 12:53   #566
telbuh
Wtajemniczenie

Cytat:
akurat tutaj chodziło mi o purinę ONE http://www.purina-one.pl/pl/cat/inde...uct||sterilcat , ale muszę wrócić do RC bo zauważyłam, że od paru dni po tej purinie kotka wymiotuje. Z tymi worami to dla mnie nie nowość , że się opłaca kupowałam kiedyś.. faktycznie kosztuje taniej, bo porównując jak czasem kupuję RC na wagę to 1kg kosztuje 26zł natomiast mały woreczek 400g ok 18zł, to wiadomo wór starcza na długoooo i jest wydajny ale jakoś zawsze mi szkoda wydać naraz 200zł i tak kupuje co raz po trochu..
Tfu, pomyliłam nazwy, o One mi chodziło:P Moje też to jadły i były zadowolone.
Cena RC na wagę jest zabójcza.... A wór dobra sprawa, jednorazowy wydatek, a teraz spokój dla kieszeni, tylko moje kociaki cały czas chcą wicej, tak im posmakował
Stary 2010-10-15, 13:18   #567
pyska06
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez telbuh Pokaż wiadomość
Tfu, pomyliłam nazwy, o One mi chodziło:P Moje też to jadły i były zadowolone.
Cena RC na wagę jest zabójcza.... A wór dobra sprawa, jednorazowy wydatek, a teraz spokój dla kieszeni, tylko moje kociaki cały czas chcą wicej, tak im posmakował
moja też wymusza i to strasznie i jak patrzy w oczy to weź jej nie daj więcej, i na ile Ci taki wór starczy testowałaś już ? czy dopiero pierwszy raz kupiłaś?

Można tylko JEDNEGO !`

Stary 2010-10-15, 16:21   #568
telbuh
Wtajemniczenie

Cytat:
moja też wymusza i to strasznie i jak patrzy w oczy to weź jej nie daj więcej, i na ile Ci taki wór starczy testowałaś już ? czy dopiero pierwszy raz kupiłaś?
Taa... robią oczy jak kot ze shreka i bądź tu twarda i trzymaj się ustalonych dawek jedzenia.
Wór dopiero po raz pierwszy kupiłam, ale przesypuję co jakiś czas z niego do małej torebki właśnie po Purinie One i widzę, że schodzi mi około 1 takiej torebki (tam orygianlnie wchodzi min 80 dag, ale sypię trochę więcej) na 2 koty na tydzień, więc chyba w miarę ok. Oprócz tego dostają jakieś mokre, czy mięsko ugotowane etc.
Stary 2010-10-18, 22:35   #569
nimrodel
Rozeznanie

Moje porady:

• karma wyłącznie dla kastratów
  • zważenie kotka i ustalenie ile gram na dzień (szacuję, że będzie jakies 70-80 gram, ale na pamięc nie znam) - zapewne będzie to ot kubeczek, ale nie powinniśmy się dziwic! wiele osób reaguje "tak mało?", ale przecież kotki mają mniejsze żołądki od naszych, prawda?
  • zero ustępstw! kot ma oduczyc się błagac! - moja nowa kicia okazała się głodomorkiem i ciągle błagała, ale w momencie, gdy zauważyła, ze jej miauki na nic się nie zdają - przestała błagac

Kobiece Zen - Strefa dla Ciała i Duszy (grupa FB)
nimrodel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-19, 07:34   #570
sunshain
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez nimrodel Pokaż wiadomość
Moje porady:

• karma wyłącznie dla kastratów.....
nastepna wierzy w bajki

zdrowy kot nie potrzebuje "właściwie nie wiem jak nazwac to naciągactwo na tego typu karmy"

ma nadwagę to zmienić tryb zycia kota - więcej ruchu, zabaw i np. karmy typu light

to, że jest kotem kastrowanym nie oznacza, że jest chora, nie każdy kot ma SUK (SUK mają nawet zwierzeta niekastrowane)

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=329304
sunshain jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości