|
|||||||
| Notka |
|
| Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
| Pokaż wyniki sondy: Czym karmisz swojego kociaka? | |||
| jedzeniem z puszki |
|
14 | 41,18% |
| suchą karmą |
|
28 | 82,35% |
| mięsem |
|
11 | 32,35% |
| smakołykami |
|
6 | 17,65% |
| jedzenie robię własnoręcznie |
|
6 | 17,65% |
| Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 34. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#541 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Potrzebna szybka pomoc - czym karmić kotka?
jak kotek, daje radę?
|
|
|
|
#542 |
|
Przyczajenie
|
Karma dla kota Sanabelle light.
Co myślicie o tej kamie, jedza ja wasze kotki? Moze ktos bedzie potrafil udzielic mi jakichkolwiek opini na temat tej karmy.
|
|
|
|
#543 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Karma dla kota Sanabelle light.
ja mam wersję dla kociaków Sanabelle Kitten, ale mój bardzo lubi
z tego co widziałam na miau.pl kotki za karmami Bosha szaleją
|
|
#544 |
|
Przyczajenie
|
Moja kotka jadła z chęcią, więc mogę polecić.
Jednak mamy problem i tylko na vet karmach teraz jest |
|
|
|
#545 |
|
Elwirka-Elmirka :D
|
Jeden z moich uwielbia takie suche granulki Sanabelle Dental oczyszczające zęby. W takim małym opakowaniu
http://www.letsbuyit.co.uk/product/2...nack-25-x-20-g Poza tym ogólnie lubi tę karmę.
|
#546 |
|
Wtajemniczenie
|
Witaj
karmę sanabelle polecił mi hodowca od którego kupiłam moją kotkę. karma ma dobre opinie, jest średniopółkowa i widocznie wpływa na wygląd sierści. Mój kot nie jest grymaśny więc zajadał ją ze smakiem
|
|
|
|
#547 |
|
Konto usunięte
|
Dostałam dziś na maila taki artykuł:
Cytat:
Ale wolałam wrzucić, strzeżonego i tak dalej. Sama nie karmię psa żadną z tych karm ale wiem, że są u nas popularne i (niestety) uznawane za dobre więc informacja może się przydać innym. źródło: http://www.sfora.pl/Uwazaj-Te-karmy-...monella-a22941 |
|
|
|
#548 |
|
BAN stały
|
Mój znajomy zaczął kupować suchą karmę dla swoich kotów (dachowiec i pers) marki Chicken soup. Zwierzaki ją bardzo lubią. Z tego co się orientuję to na e-karmie kosztuje ok. 18 zł za kg
|
|
|
|
#549 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie jest szaleństwo - koty ja uwielbiają jak żądną dotychczasową, a wcinają Sanabelle Sensitive
Jak im ostatnio dałam ich poprzednią karmę RC dla kotów wybrednych to nie chciały jej jeść
|
#550 |
|
Raczkowanie
|
Wczoraj kupiłam tę karmę, no i u mojej kici porażka, jak jej rzuciłam jeden kawałek na próbę to podeszła, powąchała i odeszła rzucając mi spojrzenie typu "co to, do diabła jest?". Jak dałam jej do powąchania karmę w opakowaniu to odskoczyła jakbym tam zgniłe jajo włożyła.
Szkoda, bo skład ma fajny, ale o gustach się nie dyskutuje. |
|
|
|
#551 |
|
Zakorzenienie
|
Czyli Bosch Sanabelle jest ok
![]() A co z Boschem dla psów? Może ktoś się wypowie? To nie będę szukała gdzie indziej
|
|
|
|
#552 |
|
Przyczajenie
|
Ja w koncu zaryzykowałam i kupiłam karme Sanabelle Light, na próbe małe opakowanie 400 gram, okazało sie ze moj kocur jest nią zachwycony, je ąz mu sie ogon trzesie
załatwia sie normalnie, bez zadnych niepokojacych zmian, wiec mam nadzieje ze ta karma pozwoli mu utrzymac forme, tzn nie przybierac na wadze
|
|
|
|
#553 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#554 |
|
Zadomowienie
|
Kotka sterylizowana i TOTW... Co robic..?
Moja kotka sterylizowana jest karmiona karma Taste of the Wild. Ale. bylam ostatnio na szczepieniach- Pan weterynarz powiedzial ze kotka jest za gruba, ze powinna dostawac karme dla kotek sterylizowanych.. Nie wiem co robic.. Karma TOTW mi bardzo odpowiada bo wychodzi tanio, kotka ja lubi, ale widze ze rzeczywiscie jest za gruba.. To dachowiec a wazy 4,8 kg, z brzuszka zwisa jej tluszczyk.. Prosze o rady co robic, boje sie ze jak tak dalej pojdzie to kotka moze miec jakies problemy lub jeszcze bardziej przytyje..
Dodam, ze karma TOTW karmie ja w malych ilosciach- je tej karmy naprawde malo, jest to kot nie wychodzacy z domu-ale ruch ma- codziennie biega po mieszkaniu za pileczka- nie jest to kot ktory tylko wiecznie spi i je. Co robic?? |
|
|
|
#555 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Kotka sterylizowana i TOTW... Co robic..?
Moja ma podobny problem z nadwagą i waży podobnie jak Twoja , zresztą kotki po sterylizacji mają tendencję do tycia.Dawaj jej jak najwięcej wody do picia i lepiej zmień karmę - kupuj chrupki dla kastratów ewentualnie light one tak nie tuczą jak te zwykłe. Mi już udało się odchudzić moją koteczkę z tego zwisającego tłuszczyku na brzuszku
|
#556 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Pyska czym karmisz swoja koteczke? Dodam ze zalezy mi na tanim karmieniu bo mam w domu jeszcze inne zwierzaki psa drugiego kotka.. Zastanawiam sie czy znajde cos w miare taniego ( cenowo podobnego do totw) i tolerowanego przez moja kotke.. A ona wybredna jest.. |
|
|
|
|
#557 |
|
Zakorzenienie
|
na pewno dajesz kotce tyle karmy, ile ona powinna dostawać? zważ z ręką na sercu jej dzienną dawkę chrupek i zobacz, czy to jest dawka na jej wagę (4.8 to nadwaga, więc powinnać jej dawać karmy na 4-4.5kg). Z tańszych karm masz do wyboru np. brit http://animalia.pl/produkt,14072,38,...Cat_Light.html czy sanabelle light. No i najwAŻNIEJSZA jest ilość karmy, ani grama więcej niż powinna zjeść
|
|
|
|
#558 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Sanabelle juz wyprobowalam- nie chce za chiny ludowe tego ruszyc. Kicia jest wybredna- duzo juz karm wyprobowalam i malo ktore jadla chetnie.. |
|
|
|
|
#559 |
|
Wtajemniczenie
|
O rany, moja kotka to było monstrum jakieś - ponad 8 kg. Też miała nadwagę, nie otyłość. Zresztą aż tak tłusta nie była, więc 4,8 kg to chyba nie taka tragedia. Lekarz nie zalecił zmiany karmy, tylko dawanie odpowiednich porcji. A ile tego dajesz?
Bo możliwości są dwie - albo mniejsze porcje, albo karma dietetyczna.
|
|
#560 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#561 |
|
Zakorzenienie
|
nie znajdziesz zmiennika TOTW, bo jednak bezzbożowe karmy to po prostu bezzbożowe karmy...
wstaw zdjęcia kociastej, jak możesz, bo bardzo Ciekawa jestem czy jest taka gruba, czy weterynarz po prostu próbuje Ci wcisnąć karmę u siebie... |
|
|
|
#562 |
|
Wtajemniczenie
|
skoro "pan weterynarz" powiedział, że za gruba to pownien zlecic karme typu light anie dla kotów sterylizowanych
a tu poszperaj zamiast RC może byc HILLS lub TROVET Weight Reduction Diet (WRD dla kotów) chodzi o zbicie masy ciała i zapenij jej więcej ruchu jakies zabawy i zabwki zmuszające do wysiłku
|
|
|
|
#563 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
oczywiście ta 3 opcja jest najtańsza (ok 15zł za 800g) bo przy dwóch pierwszych to tylko bankrutuję
|
|
#564 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#565 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
kupowałam kiedyś.. faktycznie kosztuje taniej, bo porównując jak czasem kupuję RC na wagę to 1kg kosztuje 26zł natomiast mały woreczek 400g ok 18zł, to wiadomo wór starcza na długoooo i jest wydajny ale jakoś zawsze mi szkoda wydać naraz 200zł i tak kupuje co raz po trochu..
|
|
#566 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cena RC na wagę jest zabójcza.... A wór dobra sprawa, jednorazowy wydatek, a teraz spokój dla kieszeni, tylko moje kociaki cały czas chcą wicej, tak im posmakował
|
|
#567 |
|
Zadomowienie
|
moja też wymusza i to strasznie i jak patrzy w oczy to weź jej nie daj więcej, i na ile Ci taki wór starczy testowałaś już ? czy dopiero pierwszy raz kupiłaś?
|
#568 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wór dopiero po raz pierwszy kupiłam, ale przesypuję co jakiś czas z niego do małej torebki właśnie po Purinie One i widzę, że schodzi mi około 1 takiej torebki (tam orygianlnie wchodzi min 80 dag, ale sypię trochę więcej) na 2 koty na tydzień, więc chyba w miarę ok. Oprócz tego dostają jakieś mokre, czy mięsko ugotowane etc.
|
|
#569 |
|
Rozeznanie
|
Moje porady:
|
#570 |
|
Wtajemniczenie
|
nastepna wierzy w bajki
zdrowy kot nie potrzebuje "właściwie nie wiem jak nazwac to naciągactwo na tego typu karmy" ma nadwagę to zmienić tryb zycia kota - więcej ruchu, zabaw i np. karmy typu light to, że jest kotem kastrowanym nie oznacza, że jest chora, nie każdy kot ma SUK (SUK mają nawet zwierzeta niekastrowane) https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=329304 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:28.