Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 867 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-10-15, 13:00   #25981
Rybiorek
Zakorzenienie

Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VI

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
A gdybyś wracała do starych zestawów po miesiącu?
Sama nie nakładam wciąż tego samego - sukcesem jest jeśli trzy razy z rzędu nałożę tę samą odżywkę. Wiem, ze też często zmieniasz, ale może warto robić zmiany na poszczególnych poziomach co mycie, np. w zestawie wymieniam tylko myjadło albo tylko odżywkę d/s lub tylko odżywkę b/s?
no popatrzcie, a ja juz nie szaleje z zestawem myjacym, od 29 wrzesnia ciagle to samo, na codzien mycie odzywka myjaca Creme de le Curl i odzywka ds Creme de la Crème (2 xtygodniowo zamiast odzywki ds maski Rapid Recovery I Super Sweetback, choc teraz w sobote bedzie odzywka od Syrenki – slynny garnier z avocado I karite), za to probuje rozne kombinacje stylizacyjne

a myslalam ze to niemozliwe uzywac czegos dluzej niz 3 dni

Eloe jestem coraz bardziej zadowolona z Quick Curls, krem po ktorym nie ma sztywnosci, malo co poprawiam jak wlosy wyschna, ale troche czasu zajelo mi znalezienie wlasciwej techniki nakladania, ma troche intensywny zapach ale uzywam teraz takiej odzywki ds ze czuc ja a nie Quicka

I taki wniosek co do utrzymania skretu – mysle ze moj obecny sukcesik z lokami to wlasnie znalezienie odpowiedniego stylizatora, fryz trzyma mi sie caly dzien, mam minimalny puch na czubku glowy od jakiegos czasu ale przyuwazylam od kiedy – jak pogoda zrobila sie taka deszczowo-wilgotna, puch jest ciagle w tym samym rozmiarze, nie powieksza sie w ciagu dnia, tyle ze ten obecny puch nie przypomina wcale tego z przed CG, jak tak looknac na poszczegolne loki na czubku glowy to jest lok a od niego jakby odstaje kilka wloskow, te wloski widac ze sa gladkie I raczej odzywione, nie sa to moim zdaniem nowe wlosy bo sa za dlugie na nowe
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-15, 13:16   #25982
Volyova
Rozeznanie

Cytat:
Do dimethiconolu może być potrzebny sls.
Ojej
Naprawdę jest aż taka różnica między dimethicone i dimethiconol?
Jak przeszukuję NC, czy nasze artykuły, to wygląda jakby oba miały podobną "zmywalność".

Dumna fala (klik)

Zakręcone lektury obowiązkowe, uzupełniające i filmiki instruktażowe -> blog
Bryk dla zabieganych > Za dużo informacji, nie wiem od czego zacząc
Volyova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-15, 13:21   #25983
kropcia007
Wtajemniczenie

Cytat:
Nie, ale Jantar ma sporo glikolu propylenowego. Jest pochodna ropy naftowej, więc możliwe, że to on. Pozostaje jeszcze któryś z ekstraktów lun nawet niacynamid (choć daleko, ale to możliwe). Nie jesteś pierwsza, która reaguje w ten sposób na Jantar. Skoro po alkoholowych wcierkach nie było takich reakcji, to lepiej zostać przy nich niż narażać się na podrażnienia.
A poza tym gdzie się podziewałaś?
Nie było takich reakcji gdy zmieszałam jantar z radicalem w jednej buteleczce i psikałam.
A nie było mnie bo gapa jestem- myślałam że cały zeszły weekend milczycie a Wy na nowym wątku szalałyście nieźle
I tak jakoś nadrobić nie mogłam nie wiedziałam co cytować i w końcu nic nie cytowałam Teraz leże w łóżku z antybiotykiem a jutro kuzyna wesele i jeszcze dokturka mi powiedziała że nie przerywać antybiotyku bo może ból gardła z podwójną siłą wrócić ale chyba się jej nie spodobałam bo niemiła była i drogie antybiotyki zapisała gdzie kiedyś na podobną dolegliwość zapisano mi kilkukrotnie tańsze ehhh a mogło to pójść na jakiś inny szczytny cel np odżywki ale nic zdrowie najważniejsze

Kwietniowa Mamusia - Maja

Edytowane przez kropcia007
Czas edycji: 2010-10-15 o 13:34
kropcia007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-15, 13:23   #25984
bernadka20
Wtajemniczenie

Nie wiem...Musze chyba zrezygnowac z BD...Mam coraz bardziej suche włosy po tym szamponie. Zamiast niego to jakiego moglabym uzyc, ktory nawilzylby moje wlosy ? Jednoczesnie oczyszczal (ale tez nie do przesady). Musze tez napisac, ze Biovax sie nie sprawdzil specjalnie.
Eloe
Odzywka z Garniera jak najbardziej ok, ale BD szampon lipnie niestety musze z niego zrezygnowac.
Stop suszarce od końca czerwca 2010
Kantorzyca/Kantorka Zakonu Curlitanek
Masz naturalne, kręcone włosy?Zajrzyj koniecznie: FaQ, Pigułka
bernadka20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-15, 13:32   #25985
kropcia007
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez bernadka20 Pokaż wiadomość
Nie wiem...Musze chyba zrezygnowac z BD...Mam coraz bardziej suche włosy po tym szamponie. Zamiast niego to jakiego moglabym uzyc, ktory nawilzylby moje wlosy ? Jednoczesnie oczyszczal (ale tez nie do przesady). Musze tez napisac, ze Biovax sie nie sprawdzil specjalnie.
Eloe
Odzywka z Garniera jak najbardziej ok, ale BD szampon lipnie niestety musze z niego zrezygnowac.
hmm więc może hipp?

Kwietniowa Mamusia - Maja

kropcia007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-15, 13:36   #25986
bernadka20
Wtajemniczenie

Hipp sie tez nie sprawdzil. Tak jak i Biovax Sodium Chloride w skladzie i mam swiad
Stary 2010-10-15, 13:39   #25987
mysia m
Zakorzenienie

jeniffer, ojej gdzie Twoje loczki? ślicznie, ale zostały tylko fale.

eloe, wyniosłam własnie śmieci..eech. ale pewnie masa silikonów.. postaram sie znalezc w necie ten skład. a jelsi miałabym z niej po farbowaniu zrezygnowac, to czego uzyć w zamian? wystarczy biovax a potem jakas płukanka z octem?

skoro lorys ma parafine, a ma faktycznie, to moze dlatego za kazdym razie po lorysie wychodza mi rozprostowane fale. A jak uzyje szampon j&j z rumiankiem i volume restructure z garniera to są ładne. oj ja głupia.
Stary 2010-10-15, 13:56   #25988
venealin
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mysia m Pokaż wiadomość
skoro lorys ma parafine, a ma faktycznie, to moze dlatego za kazdym razie po lorysie wychodza mi rozprostowane fale. A jak uzyje szampon j&j z rumiankiem i volume restructure z garniera to są ładne. oj ja głupia.
wygląda na to, że mamy ten sam problem
- niszczę tłuszcz a zdobywam mięśnie
- uczę się zdrowego odżywiania
- dbam o cerę
- PIJĘ DUŻO WODY
venealin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-15, 15:13   #25989
Rybiorek
Zakorzenienie

cheveux boucles
na innym watku jakas dziewczyna podala link do francuskich kosmetykow, podobno maja malo chemii, moze Ci sie przyda, maja nawet serie do lokow

http://www.renefurterer.com/index.php

edit:
pamietacie moja kolezanke ktore dalam troche moich kosmetykow (to bylo 2 tygodnie temu), dzisiaj zadzwonila ze chcialabym poczytac artykuly wprowadzajace do watku, co i jak
nie, najpierw zapytala gdzie kupilam dyfuzorpotem poprosila o link do naszego watku

w czasie rozmowy powiedziala ze chyba rzucilam na nia klatwe bo po imprezie przez tydzien nie krecily jej sie wlosy, mowi ze wygladaly jak proste druty wiec siegnela po kosmetyki ode mnie i podobno dzialaja

jak tak dalej pojdzie bedziemy miec nowa kolezanke:hahaha :
Blog fotografa
Poza pracą fotografa

Edytowane przez Rybiorek
Czas edycji: 2010-10-15 o 15:19
Stary 2010-10-15, 15:28   #25990
venealin
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość
edit:
pamietacie moja kolezanke ktore dalam troche moich kosmetykow (to bylo 2 tygodnie temu), dzisiaj zadzwonila ze chcialabym poczytac artykuly wprowadzajace do watku, co i jak
nie, najpierw zapytala gdzie kupilam dyfuzorpotem poprosila o link do naszego watku

w czasie rozmowy powiedziala ze chyba rzucilam na nia klatwe bo po imprezie przez tydzien nie krecily jej sie wlosy, mowi ze wygladaly jak proste druty wiec siegnela po kosmetyki ode mnie i podobno dzialaja

jak tak dalej pojdzie bedziemy miec nowa kolezanke:hahaha :
Headhunterstwo zakręconych zaczyna Ci wchodzić w krew
- niszczę tłuszcz a zdobywam mięśnie
- uczę się zdrowego odżywiania
- dbam o cerę
- PIJĘ DUŻO WODY
venealin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-15, 15:40   #25991
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez venealin Pokaż wiadomość
Headhunterstwo zakręconych zaczyna Ci wchodzić w krew
Nie wiesz nawet jak, dzisiaj mijalam w sklepie babke z dlugimi czarnymi wlosami, widac ze potencjal do krecenia ale wysuszone na wior, mialam ochote zapytac jak dba o wlosy bo chyba slabo a wlosy maja taki potencjal

z kolezanka fajnie wyszlo, gdyby wloski sie nie zbuntowaly to moze do dzisiaj te kosmetyki ode mnie stalyby nie ruszone zobaczymy, ale trzymam kciuki ze tu przyjdzie, ale jak tak bedzie to pekniecie z zazdrosci, ma swoje wlosy w kolorze sredniego zlota i na razie ukladaja jej sie w grube spirale tak od polowy ucha, ma ich duzo wiec robi to niesamowite wrazenie, do tego ma zdrowe wloski bo nigdy nie farbowala, mowie Wam cud miod malina

edit: ale wiecie co? ja jej nie widzialam z 8 miesiecy, wczesniej miala fale a la lata 50te, dopiero po scieciu tak jej sie robi, ma podobno tyl wycieniowany (dlugosc do ramion, w zasadzie te wlosy to leza na ramionach), niestety nie zauwazylam tego ale od wizyty u fryzjera minelo jej chyba ze 3 miesiace (ale i tak nie pojde do tej fryzjerki chociaz kolezanka zadowlona, tnie na mokro co oznacza mycie, ja bym sie teraz zaplakala jakby mi fryzjer schrzanil loki, zadnemu fryzjerowi sie nie dam)
Blog fotografa
Poza pracą fotografa

Edytowane przez Rybiorek
Czas edycji: 2010-10-15 o 15:45
Stary 2010-10-15, 15:47   #25992
insanecurls
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Lil Bon Bon Pokaż wiadomość

Na naturally curly widziałam metodę zapobiegającą kurczeniu włosów rozluźniającą skręt. Związuje się je w kitka lub kilka kitków i na całej długości ogonków nakłada się gumki co 3 cm. Chyba jutro wypróbuję... Marzę o długich włosach
.
http://www.youtube.com/watch?v=HJUdM...eature=related

zobacz te filmik, na końcu autorka ,,rozciąga loki" specjalną nakładka od suszarki żeby były dłuższe

insanecurls jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-15, 15:58   #25993
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez insanecurls Pokaż wiadomość
http://www.youtube.com/watch?v=HJUdM...eature=related

zobacz te filmik, na końcu autorka ,,rozciąga loki" specjalną nakładka od suszarki żeby były dłuższe
raczej rozciagala rekami i dosuszala koncowka ktora koncentruje powietrze w jednym miejscu, ale niewiele to dalo, jej wlosy wygladaly na suche jak to robila i wrocili do swojego ksztaltu

Lil Bon Bon
- poszukaj kosmetyku ktory rozluznia skret, oczywiscie zaden chemiasty, nie wiem co doradzic bo znam tylko dwa i to na razie z teorii, niestety oba amerykanskie, jeden bede miec w poniedzialek a drugi to nowosc wiec tylko przeczytalam ze jest, nie znam opinii uzytkowniczek, ale podobno tez dziala tak ze rozluznia loki ktore pozostaja skrecone i elastyczne ale owo rozluznienie powoduje ze uwidoczniaja swoja dlugosc
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2010-10-15, 16:17   #25994
urojona
Raczkowanie

Rany, kobiety... jak Wy tutaj dużo piszecie Chciałam być od teraz na bieżąco, podczytuję kiedy mam chwilę a i tak nie wszystko zdążyłam

Poirytowana brakiem kompetentnego fryzjera i potrzebą podcięcia końcówek... zrobiłam to Wg tego co wyczytałam/wypatrzyłam - każdy loczek z osobna, nie takie kuku jak mi całe życie robili, że zmoczyć całe włosy i po prostej/krzywej Czy możecie mi powiedzieć czy tyle wystarczy? Czy powinnam jeszcze coś na mokro równać albo co?

Problem miałam jedynie z tyłem i on poczeka na jakieś wsparcie innej osoby, bo mi się tak poskręcały te włosy z tyłu od spodu, że nie umiem sobie porozdzielać loczków

I jeszcze jedno pytanko. Skoro wszystkie sklepy ze zdrową żywnością w okolicy mnie poinformowały, że olej kokosowy miewają ale szybko schodzi i niewiadomo kiedy im znowu przywiozą, to faktycznie w BOMI też odpowiednie cudo jest?
Stary 2010-10-15, 16:47   #25995
psyhe666
Zakorzenienie

Hej dziewczyny

Mam pytanie. Też mam falowane włosy i zastanawiam się co oznacza ten typ np. 2a? Wiem ,że powinnam wpisać w wyszukiwarkę (), ale nie wiem jaką frazę mam wpisać Możecie mnie oświecić i wytłumaczyć jaki typ ja mam?
so trójka maybe.

psyhe666 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-15, 16:50   #25996
malgosia86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość
a ktore najbardziej Ci sie podobaja jesli moge spytac, dobrze wiedziec co kreconowlosa z takimi pieknymi wlosami zainteresowalo
dziękuję za miłe słowa, ale ja ich teraz tak nie postrzegam
Szczerze, to nie znalazłam niczego, zgodnego z CG, co by mi się nie podobało (chodzi o produkty z BC czy CM).
A już seria My honey child, która się ostatnio pojawiła na BC
Dużo emolientów, żadnych zbędnych składników, proste składy, cudo po prostu! Na zimę - idealne.

Z przykładowych produktów to: KCCC, Aloe Fix Styling Gel, Curl Rehab Gardenia, Intensive Repair Deep Conditioner, Repairing Protein Treatment, Daily Fix Curl Junie, Curl Junkie Aloe Fix Lite Hair Styling Gel.

Cytat:
no dobra, widac ze mamy po rowno ja testuje zazwyczaj w tygodniu i ryzykuje pojscie do pracy w kasku
przyznaję, że to też jest do pewnego stopnia ryzykowne

Cytat:
Napisane przez Volyova Pokaż wiadomość
Jako d/s ok, nie mam zastrzeżeń. Ale tez bez jakiś rewelacji, równie dobrze możesz kupić druga butelkę Avocado+Karite (żeby tylko nie wycofali z produkcji)
Ale jako b/s - puszy pewnie przez cukier, bo przecież reszta składu jest taka jak Avocado + Karite

W takim razie kupię jeszcze jednego Garniera karite
Nie sądzę, żeby go wycofali, bo dopiero co został wprowadzony do sklepów

Cytat:
Odwagi? Nie wierzę... Na pewno wyglądałyby cudownie.
Nawet jeśli się nie spotkamy, to pomacham Ci z autostrady pod Łodzią

Cytat:
A to ciekawe Widzę po swoich, że chca jeść, więc dostają emolientów do woli. Zadziwiające jednak, że u Ciebie, choć nafta świetnie działa, emolienty z odżywki d/s (bo o nie chodzi, tak?) nie dają podobnych rezultatów. Hmm, znów różnice w porowatości?
Moje włosy tez potrzebują emolientów, czego dowodem jest takie powodzenie Garniera z avocado i karite.
Problem w tym, że każda inna odżywka, położona (i spłukana) w trochę za dużej ilości przeciąża mi włosy.
Nawet po odżywce Nivea do włosów kręconych w starej wersji, która mnie dotąd nigdy nie zawodziła, teraz jest słabo (włosy są przeciążone)

Cytat:
Nie będę cytować tego, co dalej, bo chcę tylko powiedzieć, że pięknie wytłumaczone Może przekleję Cię do FAQ? Chcesz?
Pewnie Jesli uważasz, że może się przydać to przenieś. Chyba że miałbym sama zrobić wpis w FAQ?

Cytat:
Ja poprosze o walkę z dłuższymi Będa zdjęcia?
Nie tak dawno dałam jedno (koniec poprzedniej części wątku), ale przeszło bez echa
Nawet, gdybym chciałam, to teraz nie dam rady. Chorobę widać po włosach, a poza tym wczoraj ich nie myłam, więc dzisiaj są związane.
Jak będą w miarę dobrze wyglądać to postaram się je sfotografować w przyszłym tygodniu.

Cytat:
To charakterystyczne - Paloma nie ma polimera, który by zapewniał hold. Nie ma też innych zastępczych dla niego substancji (choćby pektyn), dlatego do układania loków tak, ale już słabiej z utrzymaniem zrobionej stylizacji.
Co nie oznacza, że nie warto nakładać.
Nie zgodzę się. Mi Paloma trzymała fryzurę. Nie wiem dokładnie, co za to było odpowiedzialne - być może aloes?
Stosowałam ją przez długi czas (kilka miesięcy) - i tylko ją (nie używałam innych zeli, nawet lnianego). Zdecydowanie, była skuteczna.

malgosia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-15, 17:11   #25997
Volyova
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez malgosia86 Pokaż wiadomość
Nie sądzę, żeby go wycofali, bo dopiero co został wprowadzony do sklepów

ale może na wszelki wypadek kupię zapas 10 butelek
jeszcze znowu jakiś spec od marketingu się dorwie "już minął kwartał, trzeba coś zmienić! zmieńmy opakowanie, dodajmy coś, coś wyrzućmy! musi byc ruch w interesie!"

Dumna fala (klik)

Zakręcone lektury obowiązkowe, uzupełniające i filmiki instruktażowe -> blog
Bryk dla zabieganych > Za dużo informacji, nie wiem od czego zacząc
Volyova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-15, 18:10   #25998
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Pierwszy raz od 2,5 miesiąca nałożyłam na włosy silikony (2 kropelki jedwabiu joanny do odżywki dałam - cykliczne, dimethiconol i amodimethicone).
W sumie nie wiem, czy jest jakiś efekt ale dzisiaj moje włosy trochę przeszły (np. czepek u dentysty )

Zastanawiałam się, czy olej przeniknie przez silikon, czy mogę nałożyć dzisiaj na noc kokosa.

Przeszukałam forum i znalazłam:
- opinia syrenki tutaj "Ja nakładam olej na np. wcześniej położoną Ziaję czarna rzepę, która ma silikon i parafinę.
Ale też co drugie mycie myję włosy szamponem więc nie sądzę, żeby mi się miały niektóre składniki nadbudować w takiej ilości, żeby utrudnić wnikanie substancji odżywczych"
(syrenko, czy łagodny szampon BabyDream wystarczy?)

- opinia Narek w wątku olejowym tutaj "Silikony nie tworzą nieprzepuszczalnej bariery na włosach, więc spokojnie można używać olei i silikonów jednocześnie"

Jakbyście coś chciały dodać, albo zaktualizować to poproszę
wg chemiczki z NC wystarczy betaina
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...6&postcount=10
syrenka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-15, 18:26   #25999
Paulinka675
Zakorzenienie

po raz pierwszy od roku kupiłam sobie drogeryjne kosmetyki do włosów: Garnier avokado&karite i maskę Elseve total repair 5

jakie są jeszcze drogeryjne perełki??

2014 3
Anne Rice - Pandora

włosomaniaczka 11.2009

nic mnie bardziej nie drażni jak brak składów w KWC oraz na blogach kosmetycznych
Paulinka675 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-15, 18:42   #26000
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Paulinka675 Pokaż wiadomość
po raz pierwszy od roku kupiłam sobie drogeryjne kosmetyki do włosów: Garnier avokado&karite i maskę Elseve total repair 5

jakie są jeszcze drogeryjne perełki??
ja lubię Gliss Kura masełko z masłem shea, ale jest dosyć ciężka więc trzeba uważać;
testuję ostatnio Garnierowe odżywki, podoba mi się żurawina, ma silikon (chyba Q-80).
Stary 2010-10-15, 18:45   #26001
kathy579
Zakorzenienie

GG do kathy579

Witam was wszystkie, zakupiłam siemię lniane i będę zaraz pichcić gel'ik, tym razem kupiłam dobrą wersję. Co do żelu różowego Rossmann - cały czas słyszę ,,różowy,, a jedyny który miał coś z różem do czynienia miał różowy napis styling czarną nakrętkę, 500 ml, wet look??czy to ten? kupiłam też lilliputz spray - ale w składzie alkohol na drugim miejscu więc chyba będzie wysuszał - właściwie nie wiem czy będę właśnie z tego powodu używac.
Co do dzisiejszej stylizacji, tak jak wspominałam nie chcę codziennie myc włosów bo one za tym nie przepadają, dzisiaj odświeżyłam je tzw wodą ostudzoną przegotowaną w sprayu zmieszaną z olejem kokosowym, potem odrobina odżywki b/s Joanna miód i cytryna - ugniatanie i było ładnie.

...and I will wear him
In my heart's core, ay, in my heart of heart
As i do thee...

Rudy Blog...szybka pomoc fryzjerska
kathy579 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-15, 19:21   #26002
wrily_curly
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez mysia m Pokaż wiadomość
jestem juz po farbowaniu. niestety fale zdechły, ale widziałam, ze i Was po farbie jest ten problem, wiec licze, ze dalsza pielegnacja naprawi zaistniałe szkody.
jeśli rozjaśniasz to wiesz, to gorsze niż przyciemnianie jednak, ale nie martw się, u mnie po farbowaniach, mimo, że przyciemniałam, to włosy były takie niezbyt, zwłaszcza, że musiałam je uczesać przed farbą a tego moje włosy nienawidzą, teraz planuję nie czesać ich conajmniej do sylwestra

Cytat:
Napisane przez Lil Bon Bon Pokaż wiadomość
Eloe
Venealin, Eloe i Rybiorek- chcę takie grubasy , czyt. loki

Rok zapuszczania i dbania, a na końcówkach pustynia, ale nie są połamane, czy rozdwojone. Powiedzcie mi, czy to jeszcze do odratowania, czy muszę ciachnąć to 5cm.
ja też mam takie drobne cuda a chę gruuube

hm zależy, możesz spróbować z proteinami i olejem ale może trzeba będzie ciachnąć

Cytat:
Napisane przez Jennifer85 Pokaż wiadomość
Moje wlosy po Goldwellu
chyba za ciężkie dla Ciebie

Cytat:
Sama nie nakładam wciąż tego samego - sukcesem jest jeśli trzy razy z rzędu nałożę tę samą odżywkę.

A ja nie byłabym tego taka pewna...
a u mnie wydarzeniem jest jak dwa razy pod rząd nałożę jedną chociaż przy myjadlach to jestem wierna, mam jedno i aż wykończę to nim myję

hm jak będę miała czas i będę pamiętała to spróbuję jedną stronę zrobić z wodą, drugą z proteinkami

mam jeszcze pytanie o amlę w proszku do maski. Wrzucasz proszek i mieszasz z czymkolwiem czy z konkretną odżywką z określonym rodzjem składników? Czy rozrabiasz wcześniej? Czytałaś może o tym, że amla z czymś się nie lubi czy dalej mogę robić te moje wszystkoskłądnikowe ambrozje?

Cytat:
Napisane przez bernadka20 Pokaż wiadomość
Eloe
też nie lubię BD, robi mi po jednym użyciu masakrę. Spróbuj móże sanosanu albo szamponu rainforest do suchych? Mnie one służą, chociać moje włosy nie lubią bezslsesowców, są sto razy szczęśliwsze po barwie niż po bd

Cytat:
Napisane przez psyhe666 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny

Mam pytanie. Też mam falowane włosy i zastanawiam się co oznacza ten typ np. 2a? Wiem ,że powinnam wpisać w wyszukiwarkę (), ale nie wiem jaką frazę mam wpisać Możecie mnie oświecić i wytłumaczyć jaki typ ja mam?
nie wyszukiwarka ale podpięte wątki

Cytat:
Napisane przez kathy579 Pokaż wiadomość
Witam was wszystkie, zakupiłam siemię lniane i będę zaraz pichcić gel'ik, tym razem kupiłam dobrą wersję. Co do żelu różowego Rossmann - cały czas słyszę ,,różowy,, a jedyny który miał coś z różem do czynienia miał różowy napis styling czarną nakrętkę, 500 ml, wet look??czy to ten? kupiłam też lilliputz spray - ale w składzie alkohol na drugim miejscu więc chyba będzie wysuszał - właściwie nie wiem czy będę właśnie z tego powodu używac.
Co do dzisiejszej stylizacji, tak jak wspominałam nie chcę codziennie myc włosów bo one za tym nie przepadają, dzisiaj odświeżyłam je tzw wodą ostudzoną przegotowaną w sprayu zmieszaną z olejem kokosowym, potem odrobina odżywki b/s Joanna miód i cytryna - ugniatanie i było ładnie.
o, no to super, miłego pichcenia jak nie rózowy to zielony zel jest wymieniany, tez z rossmana. Spray liliputza miałam... cóż, u mnie nie robiła nic, chyba jak większość rzeczy niestety Boże, kiedy ja w końcu znajdę jakieś cudow, które faktycznie będzie sprawiało, że będę widziała różnicę po jego zastosowaniu?
wrily_curly jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-15, 19:23   #26003
LolaBunny
Raczkowanie

Cześć dziewczyny.
Ja do Was z takim problemem. A więc..
Mam rozjaśniane( rozjaśniane farbą nie rozjaśniaczem) blond włosy ( swoje naturalne ciemny mysi blond) falowano-kręcone hehe zależy jak im dzień leży. Ogólnie to dbam o włosy. Typu zero silikonów, SLS, Stosuje olejek rycynowy, naftę, oliwę z oliwek... różne domowe sposoby... psikadło z aloesu itd itp.
Nie prostuje, czasem suszę z musu rzecz jasna.
Ogólny stan moich włosów sie polepszył. Nie są tak suche i sianowate jak wcześniej ( czyt. katowałam je suszarą i prostownicą, a do tego maasa silikonów im więcej tym lepiej :| generlanie tragedia była). podcinam włosy co ok 2-3 miesiące.-> zapuszczam.
Aaaale moim problemem są wciąż rozdwajające sie końcówki włosów.!!!! Szlak mnie trafia...

i pytanie do Was. Co mogę poradzić na tę dolegliwość?

Myślałam sobie że to może stare jeszcze końcówki po cieniowaniu. ( aktualnie mam na prosto ścięte włosy i do tego dalej dążę... ale z 3-4 cm włosów mam jeszcze z cieniowanych pozostałość... ale nie chce ich ścinać od razu b musiałabym z ok 10cm włosów ściąć by je tak naprawdę wyrównać. Chcę do tego dojść małymi kroczkami by nie tracić z długości).

Szukam więc cudownego środka który zadba o moje końcówki
( zgodnego z CG)
albo by je wzmocnił, by sie dalej nie rozdwajały i nie kruszyły bo wiem ,że pozbędę sie ich na zawsze dopiero po ścięciu.

tylko nie piszcie ,że najlepiej by było je ściąć. Bo tego na pewno nie zrobię
LolaBunny jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-15, 19:37   #26004
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293
Konto usunięte

drogie zakrecone chyba znalazalam co moim wlsosm dolegalo... (pisze chyba- bo to nigdu nic nie wiadomo ) po 3 wieczorach z rzedu byla odzywka z duza iloscia olejkow (mieszanka) trzymana pod czapka pare godz. "niedoplukiwana" a jako b/s garier karite i avocado lub kokos
efekt na fotkach- pierwsze 3 -rano zaraz powstaniu , ostatnie- zrobine (w czerwonej bluzce) pare min temu- po calym dniu
kocham olejki
jakies 1.5 tyg temu zrobilam mocno humektankowa maske (NMF, miod, aloes, mocznik i tylko odrobina olejkow) i chyba to wlsosm nie podpasowalo
kurcze ale gnacie z postami, podczytuje w pracy cichaczem
zaraz uciekam na sie alkoholizowac

kurcze.. ale sobie nierowno podcielam kosmyki .... dopiero na fotkach widac

Edytowane przez 12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293
Czas edycji: 2010-10-15 o 19:39
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-15, 20:01   #26005
wrily_curly
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez LolaBunny Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny.
Mam rozjaśniane( rozjaśniane farbą nie rozjaśniaczem) blond włosy ( swoje naturalne ciemny mysi blond) falowano-kręcone hehe zależy jak im dzień leży. Ogólnie to dbam o włosy. Typu zero silikonów, SLS, Stosuje olejek rycynowy, naftę, oliwę z oliwek... różne domowe sposoby... psikadło z aloesu itd itp.
Ogólny stan moich włosów sie polepszył. Nie są tak suche i sianowate jak wcześniej ( czyt. katowałam je suszarą i prostownicą, a do tego maasa silikonów im więcej tym lepiej :| generlanie tragedia była). podcinam włosy co ok 2-3 miesiące.-> zapuszczam.
Aaaale moim problemem są wciąż rozdwajające sie końcówki włosów.!!!! Szlak mnie trafia...

Myślałam sobie że to może stare jeszcze końcówki po cieniowaniu. ( aktualnie mam na prosto ścięte włosy i do tego dalej dążę... ale z 3-4 cm włosów mam jeszcze z cieniowanych pozostałość... ale nie chce ich ścinać od razu b musiałabym z ok 10cm włosów ściąć by je tak naprawdę wyrównać. Chcę do tego dojść małymi kroczkami by nie tracić z długości).

( zgodnego z CG)
albo by je wzmocnił, by sie dalej nie rozdwajały i nie kruszyły bo wiem ,że pozbędę sie ich na zawsze dopiero po ścięciu.

no i przepraszam, czego od nas oczekujesz? My nie mamy złotego środka, który sklei Ci rozdwojone końcówki. Wszystko, co możemy Ci poradzić, zaczyna się od ich podcięcia a potem pielęgnacji w celu zapobiegania ponownym zniszczeniom. Jak nie chcesz ścinać to idź, kup kropelkę i sklejaj każdą końcówkę osobno

[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;22690144]drogie zakrecone chyba znalazalam co moim wlsosm dolegalo... (pisze chyba- bo to nigdu nic nie wiadomo ) po 3 wieczorach z rzedu byla odzywka z duza iloscia olejkow (mieszanka) trzymana pod czapka pare godz. "niedoplukiwana" a jako b/s garier karite i avocado lub kokos
efekt na fotkach- pierwsze 3 -rano zaraz powstaniu , ostatnie- zrobine (w czerwonej bluzce) pare min temu- po calym dniu
kocham olejki
jakies 1.5 tyg temu zrobilam mocno humektankowa maske (NMF, miod, aloes, mocznik i tylko odrobina olejkow) i chyba to wlsosm nie podpasowalo

kurcze.. ale sobie nierowno podcielam kosmyki .... dopiero na fotkach widac[/QUOTE]

: love:
bez słów, tylko
wrily_curly jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-15, 20:02   #26006
laudik
Zakorzenienie

nava
ales teraz dowalila...;
wiesz ze teraz wszystkie tu ciebie nienawidzimy?

laudik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-15, 20:04   #26007
kathy579
Zakorzenienie

GG do kathy579

Cytat:
Cześć dziewczyny.

( zgodnego z CG) albo by je wzmocnił, by sie dalej nie rozdwajały i nie kruszyły bo wiem ,że pozbędę sie ich na zawsze dopiero po ścięciu.

jeśli nie sa tragicznie rozdwojone to ,,olejowanie,, - jeśli sa rozdwojone bardzo to minimalne cięcie gorącymi nożyczkami może pomóc.

...and I will wear him
In my heart's core, ay, in my heart of heart
As i do thee...

Rudy Blog...szybka pomoc fryzjerska
kathy579 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-15, 20:10   #26008
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Cześć dziewczyny.

( zgodnego z CG)

proponuję ochraniać olejami (odrobina oleju na końce), bardzo dbać o dobry stan nawilżenia (olejowanie, humektanty), ale również dostarczać protein.
Stosunkowo rzadko myć szamponem, czyli np. ochraniać je odżywką lub olejem podczas mycia.
I oczywiście obchodzić się jak z kaszmirowym sweterkiem

To w kwestii zapobiegania, bo rozdwojonych nic nie sklei.

[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;22690144]drogie zakrecone chyba znalazalam co moim wlsosm dolegalo... (pisze chyba- bo to nigdu nic nie wiadomo ) po 3 wieczorach z rzedu byla odzywka z duza iloscia olejkow (mieszanka) trzymana pod czapka pare godz. "niedoplukiwana" a jako b/s garier karite i avocado lub kokos
kocham olejki

kurcze.. ale sobie nierowno podcielam kosmyki .... dopiero na fotkach widac[/QUOTE]

boskie

nie będę wymieniać po imieniu, bo sporo by tego było, ale macie cudne włosy; co dzień któraś atakuje jakimś fantastycznym skręconym wizerunkiem

---------- Dopisano o 20:10 ---------- Poprzedni post napisano o 20:08 ----------

Aha, jeśli są rozdwojone to można by się pokusić o tzw. odkurzanie końcówek, czyli podcinanie o co najwyżej kilka milimetrów. I do tego intensywna pielęgnacja.
Stary 2010-10-15, 20:17   #26009
jumaatt
Rozeznanie

Volyova - pozjadało mi cytaty, w tym Twój z rozpiską złotej pielęgnacji. W każdym razie chciałam napisać, że jak widać siła tkwi w prostocie W tym momencie muszę również dodać, że słynne zdjęcie "po myciu Kallosem", kiedy miałam absolutnie cudne włosy, to też była mega minimalna pielęgnacja, więc coś w tym musi być. Ale jak minimalizować pielęgnację, kiedy tyle nowości do testów

Cytat:
Napisane przez LadyMadalena Pokaż wiadomość
Hmmm, ostatnio w poniedziałek umyłam ziołowym SLESowcem, położyłam hennę na 2 godzinki, zmyłam i walnęłam kokosa. Po romansie z SLESem powinno tej warstweki już nie być, stąd wniosek, że zwiększa się porowatość moich włosów?
Weź pod uwagę, że henna bardzo zmienia postać rzeczy, przecież otacza włos pigmentem z farby i też tworzy rodzaj warstewki

Cytat:

emulgatora brak, ale chęci są. W listopadzie będą zakupy. Mogę ? Mogę ?
Możesz, rozgrzeszam
Cytat:
Si Na dodatek zmywa coraz mniejszą ilością odżywki. Może to też kwestia doświadczenia? Po pewnym czasie dochodzi się do własnej techniki i nie potrzeba tak wiele odżywki jak na początku.
Acha - oleje zmywam Mrs. Potters balsam z aloesem. To mój myjący ulubieniec odżywkowy, który na dodatek się pieni. Uważam, że to również ma znaczenie.
Ja myję ostatnio tylko pottersem aloesowym, uwielbiam go.

Cytat:
Napisane przez danusiaes Pokaż wiadomość
I małe wyznanie - nie cierpię aparatów cyfrowych, jestem absolutną fanką lustrzanek, nawet jeśli film trzeba skończyć, zdjęcia wywołać, potem skanować to i tak kocham lustrzanki
Zawsze pozostaje cyfrowa lustrzanka jako kompromis

Cytat:
Pierwszy raz od 2,5 miesiąca nałożyłam na włosy silikony (2 kropelki jedwabiu joanny do odżywki dałam - cykliczne, dimethiconol i amodimethicone).
W sumie nie wiem, czy jest jakiś efekt ale dzisiaj moje włosy trochę przeszły (np. czepek u dentysty )

Zastanawiałam się, czy olej przeniknie przez silikon, czy mogę nałożyć dzisiaj na noc kokosa.

Jakbyście coś chciały dodać, albo zaktualizować to poproszę
Moim zdaniem jednorazowe użycie silikonu na pewno nie zablokuje całkowicie włosa.

Nava - bierz ten mój skalp, kiedy chcesz, ale w zamian dawaj swój Ach ten skręt od samej nasady...

Uwaga spragnione lepiszcza lanoliny, podaję przepisy Pochodzą z różnych niemieckich forów, za efekty nie odpowiadam

Taki najprostszy, jaki znalazłam w moich notatkach, to:

Faza olejowa:
2,4g lanoliny
1,5g tegomuls

Faza wodna
24g wody
1g spirytusu (jako konserwant)

Autorka przepisu podaje, że krem przy nakładaniu jest tępy, ale działanie bardzo jej odpowiada: miękkie, dobrze zdefiniowane loki.

Oczywiście fazę wodną można swobodnie modyfikować, dodając np. pantenol, mocznik, itp.

I wersja bardziej rozbudowana:

porcja 50-60 ml

Faza olejowa:

2,5g tegomuls
5g dowolnego oleju (mieszanki olejowej). Autorka poleca olej rycynowy, jojobę, makadamię albo kokosa
2g lanoliny
1-2g alkoholu cetylowego

Faza wodna:

40 g wody albo hydrolatu
2g pantenolu
6g gliceryny
2h spirytusu (alkohol można opuścić, ale wtedy należy dodać konserwant)

Według autorki krem nie obciąża i można go używać także jako reanimatora na lekko zmoczone wodą włosy.

Tegomuls to Glyceryl Stearate, najbliższy temu emulgatorowi jest GSC ze ZSK. Oczywiście można kombinować z innymi emulgatorami, ale czy krem się nie rozwarstwi w takim przypadku, to już nie wiadomo.

Myślę też, że można by pokombinować z lanoliną samą, ponieważ jest przecież samodzielnym emulgatorem.

Lanolinę można też dodać do mieszanek olejowych stosowanym przed myciem.

Tak przy okazji znalazłam jeszcze kilka innych przepisów, między innymi na coś w rodzaju naturalnego lakieru do włosów.

83ml ciemnego piwa
10ml spirytusu
2ml płynnego miodu
5ml protein jedwabnych

Miód rozpuszczamy w piwie, dodajemy spirytus i proteiny i wlewamy do butelki z rozpylaczem. Według autorki lakier nie skleja włosów, a zapach ulatuje, kiedy włosy wyschną. Można też dodać parę kropli olejku eterycznego.
jumaatt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-15, 20:55   #26010
bernadka20
Wtajemniczenie

wrily_curly
Dzieki Ci dobra kobietko )
Dzisiaj zakupilam żel rossmanowski (zielony) i odzywke Isana z olejkiem babassu ? czy jakos tak

A co do nowości z Dove...Jak zobaczyłam na sklad szamponu to posiada az 3 silikony ;o !! Bylam normalnie w szoku...Dimethiconol, amodimethicone i cos tam jeszcze (nie pamietam tego 3) ale po prostu makabra
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 20 (0 użytkowników i 20 gości)

Zasady wysyłania wiadomości