|
|
#1321 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mycie włosów odżywką
hej dziewczyny! Powiedzcie mi czy te odzywki nadają się do mycia głowy? z góry dzięki za pomoc!
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt-2...pomarancza.htm https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt-8...i-matowych.htm
|
|
#1322 |
|
Konto usunięte
|
Witam, przyłączę się do grona osób myjących włosy odżywką
![]() Do niedawna jakoś nie zwracałam szczególnej uwagi do kosmetyków, którymi myję włosy. Wychodziłam z założenia, że nie mogą mi szkodzić. Jednak im dłuższe mam włosy, tym bardziej widać, jak są uszkodzone. Mam nadzieję, że uda mi się to cofnąć.. Chcę rozpocząć od pozbycia się silikonu z włosów, bo o ile na początku moje włosy silikon lubiły, teraz nie bardzo go lubią. Przeczytałam gdzieś na wątku, że wystarczy umyć włosy SLS-owym szamponem z dodatkiem sody. Starczy? Nie będzie przeszkadzać, że w sam szampon zawiera silikon? Na sam początek planuję myć włosy osławioną na wątku metoda OMO, z łagodnym szamponem. Później będę coraz częściej używać samej odżywki, chcę po prostu przyzwyczaić skórę głowy i włosy. I jeszcze jedno: byłabym wielce wdzięczna, gdyby któraś z oswojonych z tematem wizażanek sprawdziła skład mojej nowej odżywki. Jeszcze nie bardzo się na tym znam, starałam się wybrać taką bez SLS-ów, silikonu, parafiny i protein, aby nie niszczyć i nie obciążać włosów. Wybór padł na rossmanowską Isanę, skład podaję niżej: Aqua, Cetearyl Alcohol, Glyceryl Stearate SE, Propylene Glycol, Stearamidopropyl Dimethylamine, Quaternium-87, Panthenol Niacinamide, Glutamic Acid, Parfum, Alpha-Isomethyl Ionone, Phenoxyethanol, Citric Acid, CI 15985. |
|
|
|
|
#1323 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#1324 |
|
Konto usunięte
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;2268056 1]Wybór padł na rossmanowską Isanę, skład podaję niżej:
Aqua, Cetearyl Alcohol, Glyceryl Stearate SE, Propylene Glycol, Stearamidopropyl Dimethylamine, Quaternium-87, Panthenol Niacinamide, Glutamic Acid, Parfum, Alpha-Isomethyl Ionone, Phenoxyethanol, Citric Acid, CI 15985.[/QUOTE] I jak, skład przyjazny skórze i włosom? Przepraszam za nachalność, ale nie nabyłam jeszcze wprawy w czytaniu składów. Dzisiaj na ten przykład z braku płynu do naczyń w domu umyłam talerze moim starym już szamponem. I co..? Pienił się i mył nie gorzej niż zwykły płyn do naczyń. Takimi kosmetykami wolę nie traktować mojej skóry. Umyłam dzisiaj włosy szamponem z sodą i metodą OMO. Jestem wniebowzięta - już od dawna nie widziałam moich włosów takich miękkich, delikatnie (a nie sztucznie) błyszczących.. Bajka
|
|
|
|
|
#1325 |
|
Wtajemniczenie
|
tatty
Isana z olejkiem Babassu. Dzisiaj pierwsze jej uzycia podczas mycia wlosow. Skalp oczyszczalam BD a na dlugosc nalozylam wlasnie tej odzywki. Na koniec splukalam dalam znow ta odzywke na 5 min. Potem maska Elseve Total Repair. I teraz czekam na efekty ![]() Dam znac Tobie jutro jak wlosy ;x |
|
|
|
|
#1326 |
|
Konto usunięte
|
Już świra dostaję na punkcie moich włosów
![]() Ale jestem optymistycznie nastawiona, mam nadzieję, że w końcu trafię w idealną dla mnie pielęgnację, bo wcześniej nie bardzo przykładałam się do tego. Jedyne, czego się obawiam to to, że po jakimś czasie moje włosy znowu zaczną dziwnie się zachowywać i reagować jak to miałam przy kosmetykach z silikonem... |
|
|
|
|
#1327 |
|
Wtajemniczenie
|
Tatty
Raz w tygodniu myj szamponem z SLES i SLS by oczyscic dobrze skalp i wlosy. By nie bylo tych dziwnych zachowan
|
|
|
|
|
#1328 |
|
Raczkowanie
|
dziewczyny mam pytanie:
wkrótce przechodzę na mycie odzywką (tylko dokończę ostatnią maskę do włosów z joanny ). mam sporo kosmetyków do stylizacji i pielęgnacji zawierających lekkie silikony, głównie dimethicone i cyclopentasiloxane. wiem, że zgodnie z metodą CG nie powinnam stosować kosmetyków z silikonami, ale: 1. szkoda mi je wyrzucać, 2. są dobre i sprawdzają się w stylizacji. czy zrobię krzywdę moim włosom stosując te kosmetyki? chodzi mi o to, czy będą jakieś negatywne efekty, czy te silikony np. tak się nawarstwią, że po kilku dniach włosy będą brzydko wyglądać. dodam, że i tak mam zamiar raz na tydzień używać łagodnego szamponu (bez sls) do zmywania olejku kokosowego. czy to wystarczy, żeby zmyć nadmiar silikonów? |
|
|
|
|
#1329 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Z natury jestem uparta i muszę na sobie wypróbować , więc co najwyżej wrócę po tygodniu czy dwóch do mycia SLS-owym szamponem. Jednak tego wolałabym uniknąć.
|
|
|
|
|
|
#1330 |
|
Raczkowanie
|
x
Edytowane przez non so Czas edycji: 2011-02-04 o 13:27 |
|
|
|
|
#1331 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo z tego co sie orientuje lorysek obciaza je
|
|
|
|
#1332 |
|
Wtajemniczenie
|
lorys do mycia odpada ze wzgledu na zawartość parafiny (niektore rodzaje maja tez silikon)
nawet producent pisze na opakowaniu zeby nakladać z dala od skalpu. |
|
|
|
|
#1333 |
|
Konto usunięte
|
Spostrzeżenia po myciu włosów odżywką w moim przypadku własnym (jakiś tydzień doświadczeń
* włosy się umyły, a myślałam, że nie da rady i tłuste zostaną ![]() * jednak szybciej się przetłuszczają, myte o 5 rano układały się o 17 w strączki; * są niesamowicie miękkie, koleżanka na zajęciach odczepić rąk nie mogła i plotła mi warkocze; * świeżo po wyschnięciu są ok, później fryzura mi nieco oklapnęła (nie układałam ich). Czyli może jednak mycie samą odżywką nie jest stworzone dla mnie (myłam tak co drugi dzień, na przemian z omo). Chyba mam zbyt przetłuszczającą się skórę głowy.. eh
|
|
|
|
|
#1334 |
|
Wtajemniczenie
|
tatty - jesli masz czas myc codziennie to próbuj jeszcze. skalp potrzebuje troche czasu zeby sie przestawic z ostrzejszych detergentów, tydzien to za mało.
a i maćkanie wlosow przez kolezanke pewnie nie bylo obojetne jesli chodzi o przetluszczanie
|
|
|
|
|
#1335 |
|
Konto usunięte
|
Mogę spróbować
![]() Wielkich minusów w końcu nie ma. Właśnie staram się oczyścić moje włosy z nadmiaru silikonu. Dwa razy umyłam je ziołowym szamponem na SLS-ach z dodatkiem sody, mam nadzieję, że tyle wystarczy. W sumie już teraz czuję, że mam włosy jakby lżejsze ![]() Rzuciłam też na jakiś czas (mam nadzieję że dłuższy) szampony i odżywki SLS-owe, używam teraz szamponu na betainie i odżywki z isany. Stosuję też od czasu do czasu naftę kosmetyczną. Zauważyłam, że bezpośrednio po jej zmyciu włosy mam takie świeższe, mniej się przetłuszczają, mniej nawet niż po szamponach SLS-owych. I to by było dobre wyjście, ale nie potrafię nafty zmyć samą odżywką, za każdym razem idzie szampon w ruch
|
|
|
|
|
#1336 |
|
Wtajemniczenie
|
tatty
Szamponem powinno sie zmywac nafte czy tam olejki. Takze madrze robisz.
|
|
|
|
|
#1337 |
|
Wtajemniczenie
|
nafta bez szamponu nie pojdzie. chyba jeszcze nikomu na wizazu sie to nie udalo
![]() olejki i owszem, ale to zalezy od wlosow. z jednych schodza odzywka z innych nie chca |
|
|
|
|
#1338 |
|
Wtajemniczenie
|
mi się przy próbie zmycia nafty odzywką zrobił w jednym miejscu taki kluch na włosach, że przez cztery mycia nie mogłam tego domyć
|
|
#1339 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#1340 |
|
Zakorzenienie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;2278884 1]A już zaczynałam się martwić, że niezbyt dobrze masuję głowę podczas mycia
[/QUOTE]w tamtym roku mylam odzywka przez dlugi czas i olej kokosowy tez zmywalam odzywka i wszystko bylo ok,wlosy nie byly tluste czy niedomyte. teraz chce wrocic do myci aodzywka ,ale niestety mam przyklapniete wlosy ,ale chyba wlosy potrzebuja troche czasu ,zeby sie na nowo przyzwyczaic |
|
|
|
|
#1341 |
|
Konto usunięte
|
W takim razie w przypadku zmywania odżywką olei jestem głęboko niewtajemniczona
|
|
|
|
|
#1342 |
|
Wtajemniczenie
|
tatty
mozesz tez olejowac wlosy np. olejkiem kokosowym, migdalowym, z pestek winogron, z pestek moreli itp. itd. Wlosy po takich olejach sie pieknie blyszcza i sa nawilzone, ale zeby taki efekt naturalny uzyskac trzeba czasu. Wlosy sie regeneruja poprzez naturalne nawilzenie a nie silikonowe ! Takze madry wybor z poczatku mycie odzywka. U mnie by sie nie sprawdzilo. Za to sprawdza sie metoda OMO u mnie
|
|
|
|
|
#1343 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;2278884 1]A już zaczynałam się martwić, że niezbyt dobrze masuję głowę podczas mycia
[/QUOTE]mi sie wydaje, ze odzywka to nawet latwiej schodzi.raz chcialam zmyc oleje szamponem i szlo duuuzo gorzej niz odzywka. musialam strasznie duzo szamponu dac, duzo woddy a wlosy i tak w dotyku byly tlustawe. dopiero jak nalozylam potem odzywke i nia lekko pomasowalam to wszystko zeszlo. magia
|
|
|
|
|
#1344 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#1345 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moim zdaniem ta emulsja jest niewydajna, już lepiej kupić Hegrona lub Isanę
Pielegnacja naturalnych loków, loczków, fal-cz. VI 10 przykazań żywieniowych "Gdy zamykają się jedne drzwi do szczęścia,otwierają się inne,ale my patrzymy na pierwsze drzwi tak długo,że nie widzimy tych drugich"' -H.A.Keller silikony w odżywkach, SLS, parabeny out
|
|
|
|
|
|
#1346 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
i dobrze rozumiem, że Isany są ok? Wszystkie czy tylko wybrane?
|
|
|
|
|
|
#1347 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pielegnacja naturalnych loków, loczków, fal-cz. VI 10 przykazań żywieniowych "Gdy zamykają się jedne drzwi do szczęścia,otwierają się inne,ale my patrzymy na pierwsze drzwi tak długo,że nie widzimy tych drugich"' -H.A.Keller silikony w odżywkach, SLS, parabeny out
|
|
|
|
|
|
#1348 |
|
Wtajemniczenie
|
gasolina
link do szamponu :P |
|
|
|
|
#1349 |
|
Zakorzenienie
|
wiem, że to szampon ale ma bardzo zbliżone opakowanie do odżywki
, której zdjęcie nie mogłam znaleźć
|
|
|
|
|
#1350 |
|
Wtajemniczenie
|
Wiem wiem. Zazartowalam sobie droga Siostro :P
Co do samych odzywek Isany wracajac. Sa swietne do metody OMO i sklad maja tez idealny do mycia wlosow jako szampon. Ja sobie zachwalam z olejkiem Babassu. Pewnie jak sie skonczy sprobuje ta druga. Cena jest tego warta i jaka korzystna :P Kupilam swoja w Rossie za 3zł ostatnio ha !
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:22.

Mój typ-2C. Od końca lipca 2010 dbam o swoje loczki !! 

bo z tego co sie orientuje lorysek obciaza je