Maleństwa majowo-czerwcowe 2010 i ich mamusie przebojowe. :-) cz. II - Strona 136 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-10-21, 14:05   #4051
bratkab
Zadomowienie

Dot.: Maleństwa majowo-czerwcowe 2010 i ich mamusie przebojowe. :-) cz. II

Witam Was!
Ja tak na szybciora, bo zaraz wybywamy na szczepienie.
Cytat:
Napisane przez Jaatkaa85 Pokaż wiadomość
szczerze - nei znam niemowalaka, który by nie płakał przy zakąłdaniu czapki. Bluzka ok - starsza córa nie płakała, ale czapka - zawsze. Do momentu, aż podrosła i zrozumiała, ze czapka to przydatny ekwipunek, zawsze było darcie
Ja znam bo takiego mam. Jak ma zły dzień to marudzi, ale zazwyczaj to nie. Za to nie lubi kurtek, ogólnie zewnętrznych warstw.

---------- Dopisano o 14:05 ---------- Poprzedni post napisano o 14:02 ----------

Cytat:
Napisane przez kropka75 Pokaż wiadomość
Tyle że dwulatek nie powinien już ssać pokarmu. Powinien ładnie jeść z talerzyka i pić z kubeczka.

Jeśli chce piersi to chce bliskości, potrzeba ssania nie wynika w tym wieku z głodu. Tę potrzebę zaspokoiłabym czym innym niż cyc. Dla mnie to tak trochę zatrzymywanie dziecka na siłę w rozwoju.
No ale to moje zdanie...
Logicznie napisane. Sama bym tego lepiej nie ujęła.
Stary 2010-10-21, 14:11   #4052
myszka1986
Rozeznanie

GG do myszka1986

Cytat:
Zapomniałam zapytać lekarza....

Kobitki, czy Wy wychodziłyście na spacery po szczepieniu, przy stanie podgorączkowym? Co pediatrzy mówią, wychodzić czy nie?
Misio ma 37 - 37,5 i bardzo się męczy. Spacer by mu ulżył, ale nie wiem czy to dobry pomysł, a mama mnie straszy, że jak my byliśmy mali to 3 dni się nie kąpało i 3 dni nie wychodziło się na dwór.
To jest tak że przez te trzy dni dziecko jest osłabione i szybciej coś złapać może. ja np. nie kąpałam przez trzy dni bo każda kąpiel nasilała obrzęk i zaczerwienienie i po kąpieli był ryk przez godzinę, jak nie wieje u ciebie mocno to bym poszła na spacer, u nas niestety mało głowy nie urwie byłyśmy tylko przez pół godziny.
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;22793904]U nas zalecają wyjście.

U nas znów masakra. Od rana tylko 70ml mleka zjedzone, z czego większośc ulała, pić nie chce, ryk, na moment tylko teraz na macie leży. U mamy też ryczała.

Dziewczyny, opadam z sił, to trwa od miesiąca już - niejedzenie, ryk bez powodu, ja już wątpię czy to zęby odbieram za 2h wyniki moczu, jeśli tam nic nie wyjdzie, idę do lekarza niech nas wsadza do szpitala, niech nam porządnie posiew zrobią, może badanie kału też - bo może to jakieś gastryczne problemy. Agu naprawdę nie zachowuje się normalnie. To nie jest zwyczajne, by 5miesięczne dziecko 90% czasu płakało, prawda? I to wyglada tak, że leży na macie, bawi się, i nagle bez żadnego powodu potworny ryk - nie najpierw marudzenie, i stopniowy płacz, tylko od razu płacz. Mało tego, co mi się nie podoba- przy próbie podania butelki w ciągu dnia Agu koszmarnie wygina się w łuk, ledwo utrzymać ją mogę, wieczorem najpeirw też tak jest, potem zjada, ale to mam wrażenie że już jest potwornie głodna.[/QUOTE]
No faktycznie to wygląda bardziej na gastrologiczne problemy niż zęby. Agatka tak się zachowywała jak miała wzdęcia, właśnie jak zaczynała jeść to się prężyła, zaraz płakała i nie chciała złapać potem butelki.
Cytat:
szczerze - nei znam niemowalaka, który by nie płakał przy zakąłdaniu czapki. Bluzka ok - starsza córa nie płakała, ale czapka - zawsze. Do momentu, aż podrosła i zrozumiała, ze czapka to przydatny ekwipunek, zawsze było darcie.
Agu nie płacze, skrzywi się tylko i tyle potem jest ok.
myszka1986 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-21, 14:32   #4053
Siala_Bala
Zakorzenienie

Cytat:
szczerze - nei znam niemowalaka, który by nie płakał przy zakąłdaniu czapki. Bluzka ok - starsza córa nie płakała, ale czapka - zawsze. Do momentu, aż podrosła i zrozumiała, ze czapka to przydatny ekwipunek, zawsze było darcie.
Mój się nie drze Lubi się przebierać i ładnie współpracuje

Pochwalam się
Moje "nowe" włosy (oczywiście znowu kolor jest nie taki jak powinien wyjść i "smok"

Wzrost 175cm. Start: 90,2
Plan minimum: 70
Satysfakcja maksymalna: 61,4(max wg Dukana choć nie Dukam)

Obecnie: 74,2kg
Siala_Bala jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-21, 14:42   #4054
margo80
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez araczki Pokaż wiadomość
Margo, a moze to uczulenie Ewci to kwestia wody? Moze chlor ja uczula lub cos tam co tam dodaja do jej oczyszczania?
chyba nie, bo do tej pory problemów nie było...
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;22793904]Dziewczyny, opadam z sił, to trwa od miesiąca już - niejedzenie, ryk bez powodu, ja już wątpię czy to zęby odbieram za 2h wyniki moczu, jeśli tam nic nie wyjdzie, idę do lekarza niech nas wsadza do szpitala, niech nam porządnie posiew zrobią, może badanie kału też - bo może to jakieś gastryczne problemy. Agu naprawdę nie zachowuje się normalnie. To nie jest zwyczajne, by 5miesięczne dziecko 90% czasu płakało, prawda? I to wyglada tak, że leży na macie, bawi się, i nagle bez żadnego powodu potworny ryk - nie najpierw marudzenie, i stopniowy płacz, tylko od razu płacz. Mało tego, co mi się nie podoba- przy próbie podania butelki w ciągu dnia Agu koszmarnie wygina się w łuk, ledwo utrzymać ją mogę, wieczorem najpeirw też tak jest, potem zjada, ale to mam wrażenie że już jest potwornie głodna.[/QUOTE]
Szajuś - u nas było podobnie, tylko, że króciutko to trwało. ryki bez powodu, bez marudzenia. wyginanie w łuk też było - przy jedzeniu. jako znak, że nie chce. strasznie mnie to frustrowało, bo myślałam, że może nic jej nie leci...
Cytat:
Już Ci się pewnie poprawił, bo pogoda teraz jak w całkiem inny dzień. Słońce mi wali w okno.
mi też waliło, to wyszłam. polowanie w Biedronce nędzne. spodni dresowych już nie było, kapcie same paskudne zostały. wzięłam Ewci 2 bodziaki i to wszystko.
Cytat:
A to jest obszczypane, czerwone, wysypane czy jaka ta pupa jest? Jak są ranki to Bepanthen albo Linomag (zielony) powinien pomóc.

A jak się trochę podgoi to może puder z Baby Dream? U nas świetnie się sprawdza. Jestem w szoku po prostu. Pupa super, pachy super, szyjka nie jest czerwona (lekko przejeżdżam wypudrowanym palcem po fałdce wieczorem), normalnie bomba. Na własne stopy spróbowałam nawet - rewelacyjnie chłonie wilgoć!
pośladki lekko zaczerwienione, w zakamarkach obszczypane, mocno czerwone.
dzięki za cynk o pudrze, jakby coś to kolejna rzecz do sprawdzenia.
Cytat:
Nie wiem, nei wgłebiałam się w temat, w linomagu jest sporo wazeliny i nie wiem co jeszcze, kolor ma zółtawy ( jest to maść raczej naturalna, aż sama sie dziwiłam, ze tak genialnie działa!), kosztuje ok. 10 zł, wypróbuj, może a nuż?? bepanthenu nigdy nie miałam, nawet nei widzlałam opakowania, wiec nie wiem jak to ustrojstwo wygląda.
To to: http://www.bangla.babyonline.pl/zdro...masc-p1939.htm

Trzymam kciuki, oby sie udało!
thnx. skończę bepanthen, popróbuję z mąką i jakby coś to jutro uderzam po linomag. ma dobre opinie.
[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;22794807]szaja, margo, piszę z prośbą, macie na kompie cokolwiek w temacie: "Rola i funkcjonowanie kościoła w zakładzie poprawczym/ więzieniu" Będę wdzięczna za jakikolwiek materiał, lub jakieś wskazówki bibliograficzne. [/QUOTE]
ja nie mam, ale zapytam małża jutro jak wróci z dyżuru.

właśnie dyra do mnie dzwoniła. pismo o dodatkowy macierzyński i zmianę umowy na 1/2 etatu mam przysłac mailem. fajnie

Ewcia
Przemek
margo80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-21, 14:42   #4055
38c1d5d45cddcf54e3786f1c4160e951215d24cd_5ff109160b8e8
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Siala_Bala Pokaż wiadomość
Pochwalam się
Moje "nowe" włosy (oczywiście znowu kolor jest nie taki jak powinien wyjść i "smok"
nie wiem, jaki kolor włosów mial byc, le ten jest ok.
malutki jest prześliczny. - po mamusi pewnie...
38c1d5d45cddcf54e3786f1c4160e951215d24cd_5ff109160b8e8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-21, 14:45   #4056
justin18061976
Rozeznanie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;22793904]
Dziewczyny, opadam z sił, to trwa od miesiąca już - niejedzenie, ryk bez powodu, ja już wątpię czy to zęby odbieram za 2h wyniki moczu, jeśli tam nic nie wyjdzie, idę do lekarza niech nas wsadza do szpitala, niech nam porządnie posiew zrobią, może badanie kału też - bo może to jakieś gastryczne problemy. Agu naprawdę nie zachowuje się normalnie. To nie jest zwyczajne, by 5miesięczne dziecko 90% czasu płakało, prawda? I to wyglada tak, że leży na macie, bawi się, i nagle bez żadnego powodu potworny ryk - nie najpierw marudzenie, i stopniowy płacz, tylko od razu płacz. Mało tego, co mi się nie podoba- przy próbie podania butelki w ciągu dnia Agu koszmarnie wygina się w łuk, ledwo utrzymać ją mogę, wieczorem najpeirw też tak jest, potem zjada, ale to mam wrażenie że już jest potwornie głodna.[/QUOTE]

jedz koniecznie z nia do jakiegos prywatnie albo szpital, to faktycznie ciut za dlugo trwa, jesli to tylko zabki odetchniesz, jesli nie w koncu cos zaczna robic, najgorsze to, ze Agu nie przybiera

Cytat:
No i tu jest pytanie czy nie ma. Dla mnie 37,5 to jednak jakaś temp. jest. Zwłaszcza u dziecka.
Może jestem przeczulona...
Stefek jak sie urodzil mial non stop 37,5 i w szpitalu mi mowili, ze to zadna temperatura u dziecka
wyjdz z nim, temperaturki wysokiej nie ma a lepiej mu na pewno na dworzu bedzie, choc na godzinke

Cytat:
Daniel nie budzi się z krzykiem, z płaczem też nie. (Po szczepieniu owszem, ale poza tym nie, może parę razy mu się zdarzyło.) Ale przy ubieraniu robi dymy podobnie. Spodnie ok, ale przy bluzie/kurtce zawsze jest cyrkowanie. Potem drugie przy czapce. Ostatnio z domu z nim wychodzę i potem dopiero na klatce czapkę ubieram, najlepiej już przed drzwiami wyjściowymi, a jak nie jest zimno mocno to nawet za drzwiami - wtedy najmniej marudzi.

I jest następne cyrkowanie, po powrocie. Wszystko ok, wjeżdżam wózkiem do chaty, zamykam drzwi, a on od razu zaczyna, nawet butów zdjąć nieraz nie mogę, tak marudzi.

To samo po kąpieli. Rozbieranie ok, kąpiel ok, wycieranie już się nie podoba, a ubieranie potem to zawsze z jakimiś akcjami się odbywa.

Wiercenie w nocy, postękiwanie, rzucanie nogami - pytałam lekarkę, mówi że ten typ tak ma, z niczego konkretnego, tak żeby zapobiec, przeciwdziałać to nie wynika, niektóre dzieci tak mają, krócej, dłużej, potem mija...
jak ubieram malemu kombinezon to musze z nim chodzic, tak drze papulca i sie wygina jak lezy, ze po calej akcji i on i ja cali mokrzy jestesmy i wydaje mi sie, ze z wiekiem coraz gorzej...o czapce nie wspomne, przy kapieli dokladnie to samo...ubieranie musimy w dwojke z mezem obrabiac

Cytat:
Dziewczyny.. jestem w szoku!!!
Mały sam włożył sobie smoczek do buzi!
Złapał za wstążeczkę na której na przymocowany smoczek.. on se tak dyndał nad nim a mały powoli obniżył rękę i smoczkiem prosto do paszczy! Wypadł mu a ten znowu kombinuje! Już trzyma za tasiemkę i się gapi na "końcówkę" xD
jaki zdolny Dziobus
-------------------------
my jutro do pediatry, wysypki jest wiecej, obawiam sie, ze to skaza a tak sie cieszylam, ze maly nie ma uczulenia
na razie odstawilam sloiczki/wlasne wyroby zeby sprawddzic czy to nie mleko

margos pisalam juz wczesniej o azulanie! sprobuj a noz widelec, linomag tez jest bardzo dobry, ale wiele osob mi polecalo na odparzenia wlasnie azulan

wklejam zdjatka naszego 'szaliczka', sprawdza sie super, bo maly nie moze go przesunac, sciagnac, butki zimowe zara (prezent od ciotki), spiworek roboty mojej mamy i czapa zakupiona w smyku (sztruksik, w srodku polar)
aha i taki fotelik dzisiaj zamowilam:kolor red&blue
http://allegro.pl/fotelik-samochodow...272104355.html

http://suwaczki.maluchy.pl/li-48793.png
62-61-60-59-58-57-56-55-54-53
justin18061976 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-21, 14:55   #4057
Siala_Bala
Zakorzenienie

[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;22796793]nie wiem, jaki kolor włosów mial byc, le ten jest ok.
malutki jest prześliczny. - po mamusi pewnie... [/QUOTE]
Coś Ty xD po mnie byłby takim małym trolem
Cały tatuś
Do włosów się przyzwyczajam... swój miałam ciemny blond.. potem balejage z blondami jasnymi, czerwień, która miała być ciemnym fioletem i teraz ten.. miał być bronzem.. wyszedł bardzo ciemny i chyba połyskuje na czerwono z poprzedniego koloru xD
Oswoję się

Stary 2010-10-21, 15:02   #4058
velluto
Zadomowienie

Cytat:
Pochwalam się
kolor fajny
a mały śliczny bombowo wygląda w tym stroju ciekawe co bedzie mowil, jak za kilka lat zobaczy te fotki
Cytat:
Napisane przez justin18061976 Pokaż wiadomość
wklejam zdjatka naszego 'szaliczka', sprawdza sie super, bo maly nie moze go przesunac, sciagnac, butki zimowe zara (prezent od ciotki), spiworek roboty mojej mamy i czapa zakupiona w smyku (sztruksik, w srodku polar)
szalik extra! gdzie taki kupilas? koniecznie musze cos takiego nabyć
buty bardzo fajne
a mame masz zdolniache - bardzo fajny śpiworek nawet mi do glowy nie przyszło, że to można samemu uszyć
velluto jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-21, 15:12   #4059
justin18061976
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez velluto Pokaż wiadomość
kolor fajny
a mały śliczny bombowo wygląda w tym stroju ciekawe co bedzie mowil, jak za kilka lat zobaczy te fotki

szalik extra! gdzie taki kupilas? koniecznie musze cos takiego nabyć
buty bardzo fajne
a mame masz zdolniache - bardzo fajny śpiworek nawet mi do glowy nie przyszło, że to można samemu uszyć
szaliczek z h&m'u, rewelacja, u nas tez nic innego nie wchodzilo w gre
a mama uszyla go z pieluchy, flanelki i mojej starej bluzy pizamowej

Stary 2010-10-21, 15:40   #4060
Silpe
Zadomowienie

Dziewczyny pomocy - nie mam juz siły łeb mi peka i jestem zjechana na maksa
Gabryśka spała do południa pieknie całe 1,5 godziny - no szok normalnie , bo ja nie pamietam kiedy ostatnio tyle spała w domu - zdążyłam album wykleic - pózniej foty .
no i od południa sie zaczeło
marud , śmiech , marud, śmiech i wykłucanie sie na całe gardło po swojmu
do tego zauważyłam że ucho trze - patrze a tam przytkane woskowiną
ja juz dawno zauważyłam że jej sie uszy nie brudzą tzn nic nie wylatuje - a to cholerstwo suche w środku siedzi
pewnie ją to drażni
pospała troche , dałam flache i pojechałyśmy do apteki po krople na rozpuszczenie tego cholerstwa - jak po kilku dniach nie zejdzie to do laryngologa bedzie trzeba jechac
teraz w domu marud - przebrałam , wyczyściłam nosek z gilów, zakropiłam kropelki do uszu , nasmarowałam dziąsła a ta dalej kwekała
kładłam płacz - za chwile wygłupy - juz nie mogłam - wziełam na rece i teraz kima , ale walczyła dzielnie ...

Silpe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-21, 15:49   #4061
velluto
Zadomowienie

Cytat:
szaliczek z h&m'u, rewelacja, u nas tez nic innego nie wchodzilo w gre
a mama uszyla go z pieluchy, flanelki i mojej starej bluzy pizamowej
dzieki za info
to musze siostrę nasłać na h&m, bo u nas takiego sklepu niet

--------------
kupilam dziś obiadek z Gerbera - Jarzynki z delikatną rybką, po 5 miesiącu, a tam w składzie przecier pomidorowy ok 22% a ja myslałam, że pomidory to mocno alergizujące są wg tabel żywieniowych, które mam, to pomidory dopiero od 10mż

---------- Dopisano o 15:49 ---------- Poprzedni post napisano o 15:46 ----------

w wogóle, to jeśli u Was sa takie sklepy "stokrotka" to jest promocja - 3 obiadki Gerbera w cenie 2, wychodzi po 2,19zł

Silpe - jakiś ciężki czas mają te nasze dzieciaczki...
velluto jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-21, 15:54   #4062
Jola00
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez margo80 Pokaż wiadomość
ostatnio się zastanawiałam, co słychać u Joli i Gringoo
Witam mamuśki
Dawno mnie tutaj nie było...Przyznaję,że podczytuję w miarę regularnie,gorzej z pisaniem. Wszystko zwalam na brak czasu,a to za sprawą Olivera,który daje mi popalić
Mieliśmy koszmarne trzy tygodnie,zwalam to na skok. Od paru dni jest troszkę lepiej,mały zaczął piskać
Nocki popsuły się Najczęściej dziecię wisi na cycu Nie ma więc odpoczynku ani w dzień,ani w nocy...
Wprowadzamy też warzywka i owocki. Mały uwielbia mieszanki owocowo-warzywne,same warzywka są be
Nie przekręcamy się na brzuszek Czasem udaje mu się z brzuszka na plecki. Generalnie mało ćwiczy,bo nie chce leżeć gad jeden

Dziewczynki piękne macie wszystkie dzieciaczki Postaram się częściej pisać
W załączeniu my

Jola00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-21, 15:58   #4063
myszka1986
Rozeznanie

GG do myszka1986

Cytat:
dzieki za info

--------------
kupilam dziś obiadek z Gerbera - Jarzynki z delikatną rybką, po 5 miesiącu, a tam w składzie przecier pomidorowy ok 22% a ja myslałam, że pomidory to mocno alergizujące są wg tabel żywieniowych, które mam, to pomidory dopiero od 10mż

---------- Dopisano o 15:49 ---------- Poprzedni post napisano o 15:46 ----------

w wogóle, to jeśli u Was sa takie sklepy "stokrotka" to jest promocja - 3 obiadki Gerbera w cenie 2, wychodzi po 2,19zł

Przetwory są mniej alergizujące niż surowe owoce, przynajmniej niektóre, to tak jak karmiąc piersią można dżem truskawkowy ale już z surowymi truskawkami trzeba uważać, ja to przynajmniej tak rozumiem.
myszka1986 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-21, 16:02   #4064
Silpe
Zadomowienie

Dobra chwale sie
album kupiłam na all - właśnie taki jaki chciałam
zrobiłam z tego taki pamietnik dla Gabrysi - począwszy od pierwszych zdjec usg i moich rosnącego brzuszka poprzez przygotowywanie pokoiku dla małej i tp - aż do pierwszej foty młodej ze szpitala wraz z pamiątkową opaską na rączke
i juz po kolei fotki az do teraz czyli do konca 4 miesiąca.
Album na razie wygląda troche łyso bo musze go jeszcze fajnie opisac - ale to juz chyba wieczorem jak młoda usnie
na okładce jest okienko na fotke i jest tam oczywiście jedna z pierwszych fotek Gabi

oglądac i komentowac

Silpe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-21, 16:11   #4065
elizka21
Raczkowanie

GG do elizka21 Send a message via Skype™ to elizka21

hej dziewczyny
Można do was dołaczyc?
urodzilam swoje trzecie dziecko Mikołaja 8.06.2010r. 4070g. 57cm. g:2:24. a termin mialam na 30 maja. czyli 8 dni brzdac przenoszony
Hani: 27.10.2006r. 3400g, 56cm, g.8:50 , sn - 4,5l.
Daniela: 18.11.2007r. 4220g, 55cm, g.4:10, sn - 3,5l.
Mikołaja: 8.06.2010r. 4070g, 57cm, g.2:24, sn - 10mies. 11-ty leci
Tyle jestesmy razem...
Starość nie radość...
elizka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-21, 16:16   #4066
kardashi
Zakorzenienie

Cytat:

---------- Dopisano o 13:39 ---------- Poprzedni post napisano o 13:38 ----------

gratulejszyn!
Moja nie marudzi jak jej zakładam czapkę
wcześniej nie dała sobie założyć czapki, w lato. A teraz już jest spoko.

Cytat:

Pochwalam się
Nie wiem co to za kolor miał byc ale bardzo fajny

I smoczysty smok

Cytat:
dzieki za info

--------------

o a to się udam do stokrotki

Cytat:
Napisane przez Silpe Pokaż wiadomość
Dobra chwale sie
zrobiłam z tego taki pamietnik dla Gabrysi - począwszy od pierwszych zdjec usg i moich rosnącego brzuszka poprzez przygotowywanie pokoiku dla małej i tp - aż do pierwszej foty młodej ze szpitala wraz z pamiątkową opaską na rączke
Album na razie wygląda troche łyso bo musze go jeszcze fajnie opisac - ale to juz chyba wieczorem jak młoda usnie
na okładce jest okienko na fotke i jest tam oczywiście jedna z pierwszych fotek Gabi

oglądac i komentowac

Jaki fajnyyy.!
Kurde miałam zrobić zdjęcie raczki Blance jak była taka maciupeńka. I ciągle zapominałam. Niby teraz tez maleńka jest ta rączka.. ale jednak juz nie taka..

Kurde teraz sobie uświadomiłam jak ten czas szybko leci i jak dzieci szybko rosną i że już takie maleńkie nie bedzie..

10.11.12 - zapuszczam włosy

kardashi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-21, 16:33   #4067
Dilayla
Zadomowienie

Cytat:
jedz koniecznie z nia do jakiegos prywatnie albo szpital, to faktycznie ciut za dlugo trwa, jesli to tylko zabki odetchniesz, jesli nie w koncu cos zaczna robic, najgorsze to, ze Agu nie przybiera

Stefek jak sie urodzil mial non stop 37,5 i w szpitalu mi mowili, ze to zadna temperatura u dziecka
wyjdz z nim, temperaturki wysokiej nie ma a lepiej mu na pewno na dworzu bedzie, choc na godzinke

jak ubieram malemu kombinezon to musze z nim chodzic, tak drze papulca i sie wygina jak lezy, ze po calej akcji i on i ja cali mokrzy jestesmy i wydaje mi sie, ze z wiekiem coraz gorzej...o czapce nie wspomne, przy kapieli dokladnie to samo...ubieranie musimy w dwojke z mezem obrabiac

jaki zdolny Dziobus
-------------------------
my jutro do pediatry, wysypki jest wiecej, obawiam sie, ze to skaza a tak sie cieszylam, ze maly nie ma uczulenia

margos pisalam juz wczesniej o azulanie! sprobuj a noz widelec, linomag tez jest bardzo dobry, ale wiele osob mi polecalo na odparzenia wlasnie azulan

No rewelacja ten szalikczek i spiworek ,właśnie ja również myślę nad tym fotelikiem ...podobno dobre...tylko zastanawiaja mnie te 9-36 kg?duza rozbiezność wagowa...
Nie mogę za wami nadążyć...i jeszcze cos ztym wielocytowaniem nie tak...
byłam w poradni,wizyta trwałą 5 min,a 4 min ubierałam i rozbierałam małego,spojrzał,czy lezy na brzuszku i stwierdził,ze ma 5 mieisęcy wiec ma jeszcze czas!! się wszystkiego nauczyć i żebym kupiła mu kojec,DREWNIANY??a to po to,żeby uczył sie tam raczkowac wstawac itd itp...nie wiem co mam na ten temat sądzić i czy leciec po ten kojec....ni ewyjaśnił absol;utnie nic,weszła pielegniarka i stwierdził,że idzie na przerwę...
Co do odparzeń,wysypek i podobnych,ja jak tylko widzę zaczerwienienia to myję za każdym rzem pupę małemu przegotowaną wodą,nie uzywam chusteczek,wycieram(przyk ładam) do sucha,ręcznikami papierowymi(zeby nie trzeć)zostawiam na chwilkę aby sie powietrzył pupa i smaruje,zazwyczaj jest to maść babydream na brodawki to czysta lanolina więc nie może zrobić krzydy(większej,chyba ze uczulenie na lanoline)jest bardzo fajna i stosowałam zamiast linomagu..cenowo wychodzi dużo taniej,ogólnie używam tylko kosmetyków babydream od samego urodzenia bo nie maja parabenów jak np.ziaja...wiadomo,że nie kazdemu dziecku mogą pasowac,są raczej bezzapachowe więc mi pasuja bardzo...mam szamponik,oliwkę,płyn do kąpieli,krem na zimno i wiatr
chusteczki(choc wole Dadę)no i pieluszki.
Wczoraj kumpela przwioza 3 torby ciuszków,są super 2 kombinezony,kurteczka dresy itd itp,wszystko super pasuje ...hi hi w ramach wdzięczności(odpłaty)podz ielę się z nią swoją wiedzą i poprowadzę jej trening i jej klaczy....
Dilayla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-21, 17:30   #4068
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;22794807]szaja, margo, piszę z prośbą, macie na kompie cokolwiek w temacie: "Rola i funkcjonowanie kościoła w zakładzie poprawczym/ więzieniu" Będę wdzięczna za jakikolwiek materiał, lub jakieś wskazówki bibliograficzne. [/QUOTE]

Niestety, nie ta pedagogika

Cytat:
Dziewczyny.. jestem w szoku!!!
Mały sam włożył sobie smoczek do buzi!
Złapał za wstążeczkę na której na przymocowany smoczek.. on se tak dyndał nad nim a mały powoli obniżył rękę i smoczkiem prosto do paszczy! Wypadł mu a ten znowu kombinuje! Już trzyma za tasiemkę i się gapi na "końcówkę" xD
Gratulacje

Cytat:

Pochwalam się
Do czasu Agu oszalała miesiąc temu
Podobuje mi się kolor, ale smoczysko - wymiata

Cytat:

No muszę, ale bez sensu iść bez badań :/ Odebrałam mocz, jest ok, i jeszcze już bez skierowania idę jutro kał dać - na obecność pasożytów oraz na stopień trawienia. Muszę wątek założyć zresztą, bo guzik znajduję o tym w necie...

Trzymam kciuki, by nie skaza

Golfik super, ja je znam, bo moja mama je kocha i chyba z 10 ma w różnych kolorach. Małej muszę zrobić. A śpiworki niech mama na sprzedaż szyje

Fotelik też ładny.

Cytat:
Dziewczyny pomocy - nie mam juz siły łeb mi peka i jestem zjechana na maksa
Gabryśka spała do południa pieknie całe 1,5 godziny - no szok normalnie , bo ja nie pamietam kiedy ostatnio tyle spała w domu - zdążyłam album wykleic - pózniej foty .
no i od południa sie zaczeło
marud , śmiech , marud, śmiech i wykłucanie sie na całe gardło po swojmu
do tego zauważyłam że ucho trze - patrze a tam przytkane woskowiną
ja juz dawno zauważyłam że jej sie uszy nie brudzą tzn nic nie wylatuje - a to cholerstwo suche w środku siedzi
pewnie ją to drażni
pospała troche , dałam flache i pojechałyśmy do apteki po krople na rozpuszczenie tego cholerstwa - jak po kilku dniach nie zejdzie to do laryngologa bedzie trzeba jechac
teraz w domu marud - przebrałam , wyczyściłam nosek z gilów, zakropiłam kropelki do uszu , nasmarowałam dziąsła a ta dalej kwekała
kładłam płacz - za chwile wygłupy - juz nie mogłam - wziełam na rece i teraz kima , ale walczyła dzielnie ...
ściskam na pocieszenie

Cytat:
dzieki za info

--------------

Dlatego przestaję kompletnie zwracać uwagę na schematy. W dupce je mam.

Cytat:
Dobra chwale sie

oglądac i komentowac
Świetny jest, taki bardzo prosty, i elegancki przez to

Cytat:
Napisane przez kardashi Pokaż wiadomość

Kurde teraz sobie uświadomiłam jak ten czas szybko leci i jak dzieci szybko rosną i że już takie maleńkie nie bedzie..
I dobrze

Kropka, jak Danio?

Skończyłam szalik
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-21, 17:43   #4069
elizka21
Raczkowanie

wow fajny szalik Ja bym nie miała czasu na taką robótke z moja trójka
i pokazuję mojego łobuza;-) zebyscie i uwiezyly ze nie jestem wymysloną osobą... bo wiem ze wiele takich "osób" jest na swiecie;]
Tyle jestesmy razem...
Starość nie radość...
Stary 2010-10-21, 17:56   #4070
justin18061976
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Jola00 Pokaż wiadomość
W załączeniu my
sliczne foteczki

Cytat:
oglądac i komentowac
rewelacja!!! smaka nabralam, swietna pamiatka

Cytat:
Napisane przez elizka21 Pokaż wiadomość
hej dziewczyny
Można do was dołaczyc?
urodzilam swoje trzecie dziecko Mikołaja 8.06.2010r. 4070g. 57cm. g:2:24. a termin mialam na 30 maja. czyli 8 dni brzdac przenoszony
czesc, witamy

Cytat:
Napisane przez Dilayla Pokaż wiadomość
No rewelacja ten szalikczek i spiworek ,właśnie ja również myślę nad tym fotelikiem ...podobno dobre...tylko zastanawiaja mnie te 9-36 kg?duza rozbiezność wagowa...
Nie mogę za wami nadążyć...i jeszcze cos ztym wielocytowaniem nie tak...
byłam w poradni,wizyta trwałą 5 min,a 4 min ubierałam i rozbierałam małego,spojrzał,czy lezy na brzuszku i stwierdził,ze ma 5 mieisęcy wiec ma jeszcze czas!! się wszystkiego nauczyć i żebym kupiła mu kojec,DREWNIANY??a to po to,żeby uczył sie tam raczkowac wstawac itd itp...nie wiem co mam na ten temat sądzić i czy leciec po ten kojec....ni ewyjaśnił absol;utnie nic,weszła pielegniarka i stwierdził,że idzie na przerwę...
Co do odparzeń,wysypek i podobnych,ja jak tylko widzę zaczerwienienia to myję za każdym rzem pupę małemu przegotowaną wodą,nie uzywam chusteczek,wycieram(przyk ładam) do sucha,ręcznikami papierowymi(zeby nie trzeć)zostawiam na chwilkę aby sie powietrzył pupa i smaruje,zazwyczaj jest to maść babydream na brodawki to czysta lanolina więc nie może zrobić krzydy(większej,chyba ze uczulenie na lanoline)jest bardzo fajna i stosowałam zamiast linomagu..cenowo wychodzi dużo taniej,ogólnie używam tylko kosmetyków babydream od samego urodzenia bo nie maja parabenów jak np.ziaja...wiadomo,że nie kazdemu dziecku mogą pasowac,są raczej bezzapachowe więc mi pasuja bardzo...mam szamponik,oliwkę,płyn do kąpieli,krem na zimno i wiatr
chusteczki(choc wole Dadę)no i pieluszki.
Wczoraj kumpela przwioza 3 torby ciuszków,są super 2 kombinezony,kurteczka dresy itd itp,wszystko super pasuje ...hi hi w ramach wdzięczności(odpłaty)podz ielę się z nią swoją wiedzą i poprowadzę jej trening i jej klaczy....
foteczki dawaj

szaja szaliczek!!!!!!!:lo ve:
sialka super kolorek a czemu fota tak bokiem?

---------- Dopisano o 17:56 ---------- Poprzedni post napisano o 17:55 ----------

Cytat:
i pokazuję mojego łobuza;-) zebyscie i uwiezyly ze nie jestem wymysloną osobą... bo wiem ze wiele takich "osób" jest na swiecie;]
chyle czola
ja przy jednym czasem wymiekam
fajne foteczki

Stary 2010-10-21, 18:08   #4071
olivka_7
Zakorzenienie

Silpe album przepiękny, właśnie coś takiego chciałam zrobić dla córci, bardzo proszę o linka do aukcji- koniecznie muszę taki nabyć

Kardashi u mnie właśnie doszłam do wniosku że mamy skok 26 tyg, nie było problemu z przebieraniem a teraz się wścieka- ubieranie na spacer nie jest zbyt ciekawe, poza tym w nocy ewidentnie ma koszmary bo wczoraj np jak kłądłam się spać to tak jakby szlochała przez sen jakby jej się coś śniło.

Kropka zależy jaka pogoda wg mnie tam u Ciebie, bo jak mocno wieje to bym nie ryzykowała jeden dzień bez spaceru się nic nie stanie.

My dziś wyczekałyśmy jak przestanie padać i poszłyśmy na spacerek, ale szczerze mówiąc jak jutro tak będzie wiało to sobie odpuścimy- myślałam że mnie razem z wózkiem porwie- ale mała na szczęście zaraz usnęła- no i jej było cieplutko wsadziłam ją już do śpiworka do wózka który mam w komplecie- fajny jest bo ma polarka na pleckach a w nóżkach już nie więc na teraz jest akurat a potem dołożyć kocyk i będzie też super.

No to wkleję tą moją małą przemianę i zmykam bo mała już smęci- pospała raptem 20 min:/

A właśnie wiem co miałam pytać- powiedzcie kupowała któraś z Was coś na Ebayu? Tak się przymierzam ale nie wiem jak to jest z dostawą czy się kalkuluje?

Maruda się na chwilę zajęła huśtawką

Odnośnie karmienia piersią to ja zamierzam karmić do roku- ale 2 lata to też mi się wydaje już za długo troszkę- dziecko powinno wtedy już piś z kubeczka i jeść sztućcami ale wiadomo każdy ma prawo mieć na ten temat odmienne zdanie.
A propo kubeczków po serii prób z butelkami i sukcesie z kubkiem niekapkiem znów kryzys - małej odwidział się kubeczek i pluje. Chyba spróbuję kupić inny jeśli się nie przekona do niego na nowo.

A dziewczyny jak podajecie soki z buteleczek- rozcieńczacie- jeśli tak to jak np taki jabłkowy?

Kornelcia

ZĘBALE
olivka_7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-21, 18:19   #4072
Siala_Bala
Zakorzenienie

Dziękuję Wam za miłe słowa
muszę się jeszcze jakoś przyciemnić na ryjku bo bardzo bladolica jestem i ciemne włosy tworzą dosyć mocny kontrast Samoopalaczy się boję, więc chyba mi zostaje "solara" ale strasznie nie lubię cuchnąć spalonym ciałem

Stary 2010-10-21, 18:21   #4073
elizka21
Raczkowanie

Ja Mikusia jeszcze nie dokarmiam jest na samym cycu a ma juz ponad 8kg i 71cm klocus maly. za jakis miesiac chyba zaczne dopiero wprowadzac nowosci.
A poprzednia dwójke karmilam cycem do 9tego miesiaca. teraz tez tak planuje lub do roku. ale dluzej raczej nie...;]
Olivka ładnie wyglądasz, mała też śliczna
Co do soczków to zalezy od tego jak soczek jest słodki, ale rozcieńcza sie pół na pół lub troszke wiecej wody niz soku.
Tyle jestesmy razem...
Starość nie radość...
Stary 2010-10-21, 18:55   #4074
Darianna25
Zakorzenienie

A my mamy dzis 4 miechy

Cos Olcia dzis duzo spi. Po kazdym jedzeniu ucina sobie 30min drzemke.Do tego marudzi i ryczy przy cycu.

Darianna25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-21, 19:16   #4075
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jola00 Pokaż wiadomość
Witam mamuśki
Dawno mnie tutaj nie było...Przyznaję,że podczytuję w miarę regularnie,gorzej z pisaniem. Wszystko zwalam na brak czasu,a to za sprawą Olivera,który daje mi popalić
Mieliśmy koszmarne trzy tygodnie,zwalam to na skok. Od paru dni jest troszkę lepiej,mały zaczął piskać
Nocki popsuły się Najczęściej dziecię wisi na cycu Nie ma więc odpoczynku ani w dzień,ani w nocy...
Wprowadzamy też warzywka i owocki. Mały uwielbia mieszanki owocowo-warzywne,same warzywka są be
Nie przekręcamy się na brzuszek Czasem udaje mu się z brzuszka na plecki. Generalnie mało ćwiczy,bo nie chce leżeć gad jeden

Dziewczynki piękne macie wszystkie dzieciaczki Postaram się częściej pisać
W załączeniu my
Witaj po latach.

Śliczny synuś.

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;22800438]

Kropka, jak Danio?

Skończyłam szalik [/QUOTE]
Bez zmian. Wyszliśmy na spacer, bo strasznie marudził. Potem jeszcze marudził w wózku, aż w końcu zasnął i spał 2,5h.

Potem marudek w domu znowu. Teraz usypia, ale już bez płaczków.
Temp. nadal 37,5.

Szalik śliczny, super kolorki i wzorek.

Cytat:
Gratuluję maluchów. I podziwiam.

Cytat:
Napisane przez olivka_7 Pokaż wiadomość

A dziewczyny jak podajecie soki z buteleczek- rozcieńczacie- jeśli tak to jak np taki jabłkowy?
Zależy od firmy.
Hipp ma faktycznie sok, rozcieńczam mocno. Nawet nie wiem ile do ilu, po kolorze i smaku po prostu.
Bobovita np. nie ma soku tak stricte, tylko nektar, już rozcieńczone to jest pół na pół. Rozcieńczam podwójnie.

"Masz świra to go hoduj."

kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-21, 19:34   #4076
kardashi
Zakorzenienie

A od jutra w rossmanie będą obiadki bobovita 2 + jednen gratis.. i hipp przeceniony o 50gr, na 2,50.. i rossmanowskie też

10.11.12 - zapuszczam włosy

kardashi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-21, 19:54   #4077
iza240
Zadomowienie

GG do iza240

czesc dziewczyny.Ja cały czas was czytam,ale jakoś nie mam czasu napisac.
Michasia wogule nie chce pić herbatek:/
Kupiłam dziś herbatkę z jabłkiem i melisą ale sie skrzywiła!Czekam jeszce trzy tyg.i podam jej sok jabłkowy-moze się skusi

---------- Dopisano o 17:54 ---------- Poprzedni post napisano o 17:52 ----------

Cytat:

Pochwalam się
a moja nie chce się ubierać i drze sie
jaki jestem śliczny smok

W końcu się doczekałam
Michalinka jest już na świecie
iza240 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-21, 19:54   #4078
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iza240 Pokaż wiadomość
czesc dziewczyny.Ja cały czas was czytam,ale jakoś nie mam czasu napisac.
Michasia wogule nie chce pić herbatek:/
Kupiłam dziś herbatkę z jabłkiem i melisą ale sie skrzywiła!Czekam jeszce trzy tyg.i podam jej sok jabłkowy-moze się skusi
To co pije, wodę?

Stary 2010-10-21, 19:56   #4079
iza240
Zadomowienie

GG do iza240

Cytat:
jaki śliczny a jak ładnie trzyma główkę
Moja michasia jeszcze nie trzyma główki

W końcu się doczekałam
Michalinka jest już na świecie
iza240 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-21, 19:56   #4080
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:

Pochwalam się
Jaki fajny smok. A jak poważnie patrzy, taki duży chłopak już z niego.

Kolorek fajny.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości