2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :D - Strona 72 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-10-25, 16:58   #2131
naked21
Wtajemniczenie

GG do naked21
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :

Byłam dziś załatwić potrzebne dokomenty w urzędac, potem spacerek no i dopiero teraz chwilka na wizaż

Dziś szczęśliwy dzień- Filuś zrobił 2 bycze kupy
Szczęsliwa, ja też ostatnio tylko kupkami żyję i dawno nic mi nie sprawiło takiej radości jak właśnie dziś te 2 smierdzące pieluchy

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Biedny jest taki maluszek jak się nie może wykupkać.
Moja się strasznie denerwuje jak nie może zrobić - aż krzyczy
wszystkiego próbowałam łącznie z termometrem i czopkiem i nic ostatni raz zastosowałam takie metody

Cytat:
Napisane przez 1985ewa Pokaż wiadomość
Spróbuj mu podać Laktuloze w syropie. Można kupić w aptece bez recepty
kupię nastepnym razem, oby go jednak nie było

Cytat:
Napisane przez NIKaP-n Pokaż wiadomość
naked bidulek Filuś, ćwicz rowerki, podaj może MM dla odmiany, żeby ruszyło- to Comfort jest na zaparcia. Śliczny strój my też już nosimy 62/68
Dziewczyny my długo z Małym śpimy i potem kusimy w nocy, musimy się przestawić... ech.
mm tym bardziej się boję choć Bebilon Comfort zakupiony i czeka na mój zjazd

Cytat:
Napisane przez Ray Pokaż wiadomość
naked idz do pediatry sama, nie wiem od jakiego wieku mozna podawac lactulozum, ale moja corka to bierze na wyproznienia, to dziala doraznie po prostu rozwadnia kupke bardziej i mozna smialo zrobic... mysle ze pediatra da ci cos. jesli karmisz piersia pomysl co jadlas, czekolada zatwardza.
w czwartek mamy szczepienie i wtedy zapytam czy moge to lekarstwo podać nie jem nic tłustego, alergennego czy wzdymającego

Cytat:
Napisane przez kaska1980 Pokaż wiadomość
Witajcie kochane
Wpadłam się do Was z poczekalni aby oficjalnie juz zagościć. 21.10 o 3.15 urodził się nasz syn Kacper siłami natury.
witaj i gratulacje!
pewnie, że pomożemy

Cytat:
Napisane przez niuniuniau Pokaż wiadomość
W ogóle mała ma bardzo dużo cierpliwości do swoich durnych rodziców, ostatnio przebudziła się zaraz po karmieniu a my wpadliśmy na genialny pomysł porobienia fotek z córcią. Jej reakcją było zarzyganie mnie i połowy pokoju. Potem przez kolejne 3 godziny wisiała na cycu uzupełniając braki
świetnie wyglądcie!

Cytat:
Napisane przez Zuziczka Pokaż wiadomość
U nas to samo. Tzn. Olek prezy sie i drze nawet przez sen Nie wiem czy az tak go brzuszek boli?
Kup robi kilka dziennie, choc i tak duzo mniej niz wczesniej

Od kilku dni jest koncert i uspokaja sie tylko wtedy keidy spi na brzuchu, bo swiadomie na brzuchu lezec nie lubi mimo wszystko.

Mam czasem dosc tego wszystkiego. Kocham to moje cudne łyse dziecko, ale niewyspanie i zmeczenie odbiera mi czasem radosc z mojego Malego Szczescia...
Chyba nie jestem rewelacyjna mamą....

Ostatnio spalam 13 wrzesnia... Olek nie umie jeszcze spac w nocy dluzej niz 3h. W dzien tez nie. Zazdroszcze Wam, ze wasze dzieciaczki sie juz tak poukladaly, u nas wszsytko jest ciagle ruchome. I godziny karmienia i spania i zabawy. Olo je srednio co 2-3h i to jedyna stała w moim zyciu.
To smutne, ale wszystkie moje marzenia ograniczaja sie do przespanej nocy..
..
współczuję Zuzi.. Mój gdyby nie czasem brzuszek to ostatnio jest ideałem w nocy ładnie śpi, w dzień też, jak czuwa to nie płacze, no kochany ale bywały ciężkie dni i wiem jak to jest spórbuj coś zaradzić na jego brzuchalek. Nam pomaga herbatka koperkowa

Cytat:
Napisane przez NIKaP-n Pokaż wiadomość
[Wrzucam projekt nasz "słodka Zośka" się zwie Taki chcieliśmy, nie za duży (co by go ogrzać i posprzątać miał kto), foremny, z 2 pokojami dla dzieci i sypialnią u góry dla nas z pokoju gościnnego robimy garderobę, okna na dole powiększyliśmy uwielbiam wielkie okna. Trudno było znaleźć taki "zwyczajny" domek wśród dzisiejszych projektów.
super ! szczęściara z Ciebie fajny mężuś, kochany synek no i dom w trakcie budowy

Cytat:
Napisane przez Katunia:) Pokaż wiadomość
Dziewczyny karmiace piersia!! czy dajecie dzieciaczkom do picia wode, glokoze ?? a jak wode to jaka ?? mineralna specjalna, przegotowana ? I jak czesto to robicie ??
karmiąc piersią nie trzeba dopajać, ale ja małemu podaję czasem herbatkę koperkowa no i sama tez piję

Cytat:
Przyszła mi w końcu zaległa paczka z allegro - 2 ręczniczki dla młodej, kocyk, butki oraz 2x skarpetek Mieli opóźnienie 2 tygodnie bo sprzedali mi skarpetki, których nie mieli... wprawdzie dzwonili z przeprosinami i dali gratis różowe butki, ale i tak jestem sfochana... na nich.

Wklejam moje zakupy i nas
jak zwykle udane zakupy no i Wy przepiękne!
Stary 2010-10-25, 16:58   #2132
mszu
Zadomowienie

GG do mszu
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :

Cytat:
Napisane przez Mpik82 Pokaż wiadomość
HEJ DZIEWCZYNKI

Niestety was nie nadrobie ale wrzuce wam moją niuniu- dziś rano była taka szcześliwa...
http://www.youtube.com/watch?v=_M1dOIpUWzM
eee noooo... mamuska... narzekasz na brak czasu a pazurki elegancko wymalowane... chyba nie jest tak zle

widze, ze Twoja córuś tez rzuca sie tak smoczka jak moja czasami... a czasem nie chce i wypluwa od razu

Jestem, bo fotografuję....
http://martalipinska.blogspot.com/

Stary 2010-10-25, 17:26   #2133
Szczęśliwa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Zuziczka Pokaż wiadomość
Gabi- projekt ok, ale po co wam budowac dwa garaze? To naprawde duze koszty. Piwnicy tez niestety mowie nie; to pozniej takie miejsce tylko na balagan. Ale bardzo ładne wejscie i polokragle schodki- ja takie bardzo lubie
A ja sobie nie wyobrażam domu bez piwnicy, my nawet w bloku mamy podwójną i miejsca mało rowery, słoiki z przetworami, zapasowy stół na gości, opony zimowe do dwóch aut, ziemniaki, kartony po różnych sprzętach itp. itd,
A i garaże dwa to super sprawa, my też jeździmy dwoma autami, i bajka byłaby gdybym nie musiała zimą ich skrobać i odśnieżać.....

Cytat:
Napisane przez elenka1 Pokaż wiadomość
hej
Bylam u lekarza na wizycie zeby obejrzal pepek i pupe bo jest mega odparzona przepisal jakies masci za 50 zł
pepek tez kazal myc spirytusem a w szpitalu byli strasznie przeciwni.. i kogo tu sluchac
przytyla w 2 tyg i 5 dni 600g a Pan doktor stwierdził ze tyle dziecko przbiera w miesiac... boje sie zebym grupaska nie wychodowala na tych moich cycach
A sudokrem na odparzenia nie pomógł? to może mąka ziemniaczana?

Moja najpierw nie tyła w cale, a w zeszłym tyg, 330 gr w 5 dni
Myślę, że przyrost wagi Twojej córy jest dobry, nie za dużo.
Synuś Naked tyje 500 gr w tydzień

Cytat:
Napisane przez kasienka1701 Pokaż wiadomość
Nie jestes sama.Mi sie marzy,żeby mieć choviaż godzinę czasu dla siebie w ciągu dnia,a czasem nie mam.Mała ciągle chce być na rękach,w dzień nie chce spać.Może to zabrzmi oblesnie,ale już kilka razy załatwiałam się z nią na rękach....
Ja bym ją zostawiła marudzącą w łóżeczku, przez kilka minut nic jej nie bedzie.
Jak się kąpię, czy robię jej w kuchni mleko to ją zostawiam i jak marudzi to krzyczę do niej " czekaj córciu zaraz przyjdę" hehe zazwyczaj usłyszy i na chwilę przycichnie słuchając mojego krzyku

Tak czasami czytam Wasze opowieści, to się tak cieszę, że nie nauczyliśmy małej noszenie na rękach. Nie zna tego więc nie ma potrzeby, tylko że u nas nie było takiej potrzeby, bóle brzusia były tylko w pierwszym tygodniu. Dajemy espumisan i teraz Plantex i co prawda stęka i pręży się ale nie płacze.
Jak nie śpi to leży sobie i się rozgląda a jak marudzi i krzyczy to wystarczy, że się obok, położę zagadam, pośpiewam, puszczę muzykę, przytulę itd. Jak płacze to wezmę na ręce i przytulę na siedząco, nie noszę.

Cytat:
Napisane przez gabisun Pokaż wiadomość
Młoda zaliczyła już drugą drzemkę i już znam powód jej niespania w dzień...KAWA jak ja mogłam być taka głupia i dopiero teraz skojarzyłam te dwa fakty
Dobrze, że już wiesz. Nie rób sobie wyrzutów, ale to dziwne, że po jednej słabej kawie

Cytat:
Niestety was nie nadrobie ale wrzuce wam moją niuniu- dziś rano była taka szcześliwa...
http://www.youtube.com/watch?v=_M1dOIpUWzM[COLOR="Silver"]
Fajniusia i już taka duża!

Cytat:
Super te ciepłe butki

---------- Dopisano o 17:26 ---------- Poprzedni post napisano o 17:12 ----------

Cytat:
Napisane przez Majka232 Pokaż wiadomość
Kurcze Wy jakos sobie radzicie, a ja to mam wrażenie, że mam dwie lewe ręce i własnemu dziecku szkodzę Co dwa dni mam kryzys i powiem Wam, że bardzo to męczące
Nie mów tak, wszystkiego trzeba się nauczyć.
Ja też jak tępak nie raz się czułam, bo wiele rzeczy się nie wie, ale od tego jest forum
I ufaj sobie a nie radom mamy i teściowej, które dzieci wychowywały 30 lat temu. Moi też mi ciągle gadają, że dziecku zimno- a ja wiem swoje i ich nie słucham.

Cytat:
Napisane przez mszu Pokaż wiadomość
eee noooo... mamuska... narzekasz na brak czasu a pazurki elegancko wymalowane... chyba nie jest tak zle
Też na to zwróciłam uwagę heheh

Nasza córcia jest już z nami. Dagusia- 23.09.2010r.
Szczęśliwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-25, 18:25   #2134
martucha84
Zakorzenienie

niuniuniau super wyglądacie

gabisun dziękuję za informacje dom świetny! a piwnica to świetne rozwiązanie można mieć tam spiżarnię pralnię suszarnię i wogole.. choć widzę że u was na działalność pójdzie ogólnie to bardzo mi się podoba

NIKaP-n bardzo fajny domek mały a jednak ma coś w sobie

malwina1204 myślę że kombinezon będzie ok

Katunia my dajemy herbatki po 1mc

bordowa a bierzesz cały czas te tabletki? bo ja oprócz jednodniowego plamienia nie miałąm nic a już jesteśmy w połowie 2 opakowania może w ciąży jestem hahahaha tfu tfu chyba bym się załamała...

Majka232 rzucaj na małego pieluchę i będzie ok a humorami i nastrojami się nie martw wszytskie to prechodziłyśmy

Mpik maleńka cudna
Stary 2010-10-25, 18:47   #2135
gabisun
Zakorzenienie

Martucha na spizarnie mysle ze tez znajdzie sie miejsce

Kasienka a jaka powierzchnie ma wasz domek? no z tym dachem to wiem , ze wyjdzie drozej ale nie wiem ile drozej ogladalam podobny domek w srodku i bylam zachwycona fajna aranzacja przy skosach na poddaszu u nas skosy nie beda duze bo z kazdej strony jest wypustka a jesli chodzi o piwnice to mozna dorobic, nawet mielismy wczesniej wybrany projekt bez z zamiarem dorobienia i jak dzwonilismy do architekta to sobie zazyczyl za projekt piwnicy drugie tyle co za projekt domu a mieli juz gotowe, bo czytlismy na forach ze ludzie dorabiali wiec wolelismy zaoszczedzic troche i znalezc cos z gotowa piwnica

szczesliwa no wlasnie slaba pilam ,ale zrobilam taki test jeden dzien pilam, na drugi nie ,potem znowu pilam i dzisiaj nie i wynik byl taki ze w tych dniach kiedy nie pilam kawy mala miala 3 drzemki po 1,5-3 godziny w ciagu dnia a jak pilam kawe to spala z 3 razy ale po 15 minut do tego byl ciagly placz i problem z usypianiem po kapieli, wiec to na bank kawa

gabisun jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-25, 18:53   #2136
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :

Cytat:
Co do mojego pytania to tak jak pisała Szczęśliwa te siuśki są jakby bezbarwne, ale już wiem, że są po wadze pieluchy i synek już dwa razy zrobił fontannę przy przewijaniu (jak Wy sobie z tym radzicie? ) a poza tym w ciągu doby musiałam go chyba z 3 razy przewijać bo pampek przeciekł i to górą tak, że cały boczek mokry prawie do pachy... Ja nie wiem czy tylko mi się takie historie przytrafiają. Może źle zakładam pieluchę, ale dzis założyła mu położna i też to samo....
Przykrywaj go sobie przy przewijaniu tetrową pieluszką to nie będzie cię tak zaskakiwał

Cytat:
Dziś trochę się podłamałam, bo była położna i się okazało, że mały ma kilka dużych potówek (widziałam to ale nie wiedziałam jak pielęgnować... i oczywiście źle zrobiłam i smarowałam kremem, a ona to starła wacikiem leko, nie mogłam na to patrzeć i posypała zasypką)
Mam nadzieję, że to zginie... Mieliśmy za ciepło w domku, a jeszcze dobre rady teściowej i mamy, że mu zimno i mamy efekt...
Nie słuchaj mamy i teściowej, tzn. słuchaj tylko nie bezkrytycznie.

Cytat:
Kurcze Wy jakos sobie radzicie, a ja to mam wrażenie, że mam dwie lewe ręce i własnemu dziecku szkodzę Co dwa dni mam kryzys i powiem Wam, że bardzo to męczące
Ja też tak mam, wydaje mi się, że jestem beznadziejną matką bo mnie czasem własne dziecko irytuje (np. jak się posra w 30s po tym jak jej zmienię pieluchę...) i także mam takie kryzysy. To normalne

Cytat:
Napisane przez naked21 Pokaż wiadomość
wszystkiego próbowałam łącznie z termometrem i czopkiem i nic ostatni raz zastosowałam takie metody
Spróbuj zastosować bobotic.
Stary 2010-10-25, 19:13   #2137
bordowa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez martucha84 Pokaż wiadomość
bordowa a bierzesz cały czas te tabletki? bo ja oprócz jednodniowego plamienia nie miałąm nic a już jesteśmy w połowie 2 opakowania może w ciąży jestem hahahaha tfu tfu chyba bym się załamała...
Biorę, biorę. najpierw myślałam, że to plamienie ale to na bank okres, bo jest bardzo obfity a ja zawsze miałam długie i mocne okresy. Ale dziś 9 dzień a on się nadal rozkręca ...

Majka A czemu nie mogłaś patrzeć jak przetarła Leko? Przecież to tylko spirytus ...

Po kąpieli Asi przychodzą znajomi, trochę się rozerwiemy
Stary 2010-10-25, 19:43   #2138
Szczęśliwa
Zadomowienie

Znalazłam niechcący,może któraś zainteresowana

http://allegro.pl/dresik-swiateczny-...287902929.html

Nasza córcia jest już z nami. Dagusia- 23.09.2010r.
Szczęśliwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-25, 20:02   #2139
naked21
Wtajemniczenie

GG do naked21

Kupię ten Bobotic chociaż mamy sab simplex i żadna rewelacja

gabisun całe szczęście że to tylko kawa i nie musisz dalej szukać przyczyn sprobuj sie przekonać do inki ja ją polubiłam, kojarzy mi sie z dzieciństwem szczególnie kiedy maczam w niej biszkopty heh

Szczęsliwa- dresik extra, a gdyby któraś chciała zamówic na all ten świateczny pajacyk, który kupiłam, moge dać namiar bo widziałam, że ten sprzedawca ma jeszcze 1 w tym samym rozmiarze a jeśli Twoja Dagulka tyje 330 w 5 dni to ie chcę nic mówić, ale jak nic prześcignie mojego Filutka

Mpik rewelacyjny filmik mój tak nie reaguje na smoka, już wie, że z niego nic nie leci czasem się obraża za to oszustwo za to tak łapczywie rzuca się na pierś a niech nie daj Boże słabiej mleko leci, wtedy dopiero tarmosi sutka i wydaj dziwne odgłosy... co to będzie jak mu zęby wyrosną
Stary 2010-10-25, 20:05   #2140
anilkadro
Rozeznanie

Witam
Dawno się nie odzywałam ale czasu brakuje na odpisywanie, bo Mała w nocy śpi jak aniołek ale za to w dzień ma tylko drzemki po 5 do max 40 minut. No chyba, że na spacerku

Witam wszystkie nowe mamusie.
Zdjęcia Waszych pociech- cudowne

Cytat:
a poza tym w ciągu doby musiałam go chyba z 3 razy przewijać bo pampek przeciekł i to górą tak, że cały boczek mokry prawie do pachy... Ja nie wiem czy tylko mi się takie historie przytrafiają. Może źle zakładam pieluchę, ale dzis założyła mu położna i też to samo....
U nas było to samo. Pomogło trochę ciaśniejsze zapinanie pampersów.
anilkadro jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-25, 20:37   #2141
Ray
Zakorzenienie

to ja was uspokoje hehe

jako ze juz to przerabialam

na pewno nie jestesce zlymi matkami, i nie macie lewe rece
oj nie nie...
to normalne !!! kazda ma tak przy pierwszym dziecku ze nie wie co do czego instynkt, instynktem ale opieki nad dzieckiem i jego zachowania uczy sie czlowiek non stop
ja nawet teraz majac druga corke same widzicie tez nie wszystko wiem a niby powinnam

tez dopiero po dwoch tyg po malu obczajam o co jej chodzi z tym ze do drugiego dziecka podchodzi sie juz spokojnie bo te podstawy sie ma z pierwszego

takze nie stresuje sie tak... moja jedna dobra rada to spokoj was tylko uratuje... serio
jak bedziece spokojne to wam bedzie lepiej szlo i dziecko bedzie spokojniejsze

a to ze zle zapiecie pieluche czy bodziaka to co z tego??? nic sie dziecku nie stanie

normalne ze dzieci maja odparzona pupcie, potowki, ropiejace oczka, kolki i inne wynalazki i to nie jest wasza wina

a dobre rady hmmm.... przy pierwszym dziecku czlowiek jest skolowany kto ma racje co osoba inna opinia...
najlepiej robic tak jak wam sie wydaje najlepiej ..... i olewac te rady. chyba ze lekarz wam cos doradzi. jak wasze podejscie nie daje np rezultatow to wtedy sprobowac cos innego i tyle o

wyklad odbebniony
Stary 2010-10-25, 20:39   #2142
gabisun
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez naked21 Pokaż wiadomość

gabisun całe szczęście że to tylko kawa i nie musisz dalej szukać przyczyn sprobuj sie przekonać do inki ja ją polubiłam, kojarzy mi sie z dzieciństwem szczególnie kiedy maczam w niej biszkopty heh
no masz rację dobra szkoda tylko, ze powera nie dodaje no trudno trzeba przeżyć
I gratulacje z okazji zawartości pieluszki
A rodzina to tego twojego Mikołajka pewnie schrupie na Wigilię też muszę Kini coś wystrzałowego zafundować

Anilkadro u nas też zdażają się przecieki, ale zawsze to jest kiedy tż przebiera małą w nocy

gabisun jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-25, 20:59   #2143
1985ewa
Rozeznanie

Cytat:
pytam o jedzenie bo kazdy mi truje co innego nad glowa to z ciekawosci pytam co wy jecie :d ja wam nic nie jest... tzn dzieciom to i ja jem

a schabowe jadlyscie ? hehe
ja mam ochote ale smazone nie wolno podobno hmmmmmmmm
Ja jem smażone od początku
Cytat:
Co do mojego pytania to tak jak pisała Szczęśliwa te siuśki są jakby bezbarwne, ale już wiem, że są po wadze pieluchy i synek już dwa razy zrobił fontannę przy przewijaniu (jak Wy sobie z tym radzicie? ) a poza tym w ciągu doby musiałam go chyba z 3 razy przewijać bo pampek przeciekł i to górą tak, że cały boczek mokry prawie do pachy... Ja nie wiem czy tylko mi się takie historie przytrafiają. Może źle zakładam pieluchę, ale dzis założyła mu położna i też to samo....

Jak tylko odepne pampersa to od razu przykrywam małego pieluchą tetrową. Może pampersy są za małe dlatego przeciekają?Spróbuj może o rozmiar większe. A jeśli chodzi o kryzys to normalne i minie,zobaczysz

1985ewa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-25, 21:03   #2144
ninaad
Wtajemniczenie

Cytat:
Nasz tez ma czesto moczy sie az po pachy-taki urok chlopcow
nie tylko chłopców -Olka sobie czasami w nocy fajda plecy po pachy -kupą Nie wiem jak ona to robi
Cytat:
no wlasnie slaba pilam ,ale zrobilam taki test jeden dzien pilam, na drugi nie ,potem znowu pilam i dzisiaj nie i wynik byl taki ze w tych dniach kiedy nie pilam kawy mala miala 3 drzemki po 1,5-3 godziny w ciagu dnia a jak pilam kawe to spala z 3 razy ale po 15 minut do tego byl ciagly placz i problem z usypianiem po kapieli, wiec to na bank kawa
dobrze, że chociaż znalazłaś przyczynę tych problemów ze snem małej. Ja pisałam, że u mnie to nie kwestia kawy, ale teraz tak myślę, że może zbyt dużej ilości herbaty (mimo, że słabej)- bo np dzisiaj wypiłam tylko rano słabą herbatę a tak to wodę i młoda ładnie spała w dzień- jak nie ona.

Jutro rano jedziemy z Olą do neurologa i kardiologa- mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze
Młoda jest coraz bardziej pryszczata- najpierw było tylko czółko, potem przeniosło się na głowę a dzisiaj widziałam, że schodzi na policzki. Nie wiem- warto iść z tym do lekarza czy wziąć na przeczekanie

A najlepszą zabawką Oli jest czarna lampa pod sufitem- może się na nią patrzeć chyba z godzinę A jak jej jeszcze pokręcę tą lampą i widzi ruszające się światło- normalnie odlot
ninaad jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-25, 21:31   #2145
ycnan
Zadomowienie

O matko! aleście naskrobały przez weekend
Starałam się podczytywać na bieżąco, ale i tak nic nie pamiętam
W sobotę byliśmy u rodziców, a w niedzielę to już istny maraton: szybka wizyta u teściowej, u rodziców, a potem jeszcze u dziadków, gdzie nagle zeszły się ciotki i cala reszta, żeby małego zobaczyć. Nikt go nie chciał na ręce (cale szczęście , bo taki malutki i wszyscy wystraszeni), ale obsiedli go dookoła i tak bite 2godziny nad nim wisieli. W efekcie Borysek zaczął marudzić tak, że nie dałam już rady go uspokoić. W domu nam przysnął dopiero przed 19, ale zaraz go na kąpiel obudziłam. Potem padł już na dobre.
A dziś, albo się mścił za wczoraj albo mu się zaczyna kolejny skok rozwojowy, bo marudził mi dziś niemiłosiernie. A spał może godzinkę, w trakcie dnia
Dopiero teraz zasnął i ma czas coś napisać.

gabisun,
super, że macie już projekt. Bardzo ładny domek.
Szkoda, że musisz zrezygnować z kawki, no, ale chyba warto, dla tych kilku godzin snu w trakcie dnia

NIKaP-n, również bardzo fajny dom

elenka1, nie słuchaj lekarza. Twoja córcia przybiera prawidłowo Mój Borysek ostatnio w 2 tygodnie prawie 800g zyskał i też niby w normie
Co do pępka, to są w zasadzie dwie szkoły: stara-przemywać spirytem, nowa-nie przemywać niczym. Ja tam niczym nie ruszałam i ładnie kikut wysechł i odpadł. Dopiero potem przecierałam powstałą rankę gazikami Leko, bo to coś w pępku mokre i śliskie było

Mpik82
, Milenka jest rewelacyjna

Majka232, jak odepniesz pieluszkę, to zerknij czy sisiorek jest uniesiony czy sobie grzecznie leży Jak uniesiony, to zrób z przedniej części pieluszki taki daszek i poczekaj aż mały siknie (możesz mu "pomóc" mówiąc psi psi psi). A jak mu zwisa, to przykryj tylko pieluszką.
Jeśli chodzi o przesikiwanie pieluszki w górę, to zakładając nową, przypilnuj, żeby siusiak był skierowany w dół, bo może Ci się podwija przy zakładaniu pieluszki.

bordowa, widzę, ze nasze dzieciny są zsynchronizowane Mój też dziś schizował i nawet ze smokiem w buźce się darł
Co do okresu, to bardzo dziwne...

Pisałyście o chodzeniu do toalety z dziećmi. Ja tam, jak muszę, to zostawiam, nawet płaczące, dziecko w łóżeczku i biegnę do kibelka. Nic nie poradzę, jak mnie zepnie a dziecka truć nie będę swoimi smrodkami A siku to kwestia pół minuty, więc dziecku tym bardziej nic nie będzie, jak chwilkę się podrze. Niech rozpycha płucka

Edytowane przez ycnan
Czas edycji: 2010-10-25 o 21:35
ycnan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-25, 21:45   #2146
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :

Ja też nie chodzę z małą do kibelka.
Bez przesady...
Stary 2010-10-25, 22:28   #2147
bordowa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ninaad Pokaż wiadomość
nie tylko chłopców -Olka sobie czasami w nocy fajda plecy po pachy -kupą Nie wiem jak ona to robi
Asia mi tak ostatnio robi codziennie raz to się całkiem zdziwiłam, bo całe plecy w kupie a pieluszka tylko z przodu brudna

Cytat:
Ja też nie chodzę z małą do kibelka.
Bez przesady...
Dokładnie Nawet jak Aśka drze się w niebogłosy - trudno, kilka minut wytrzyma, nie będę robić z siebie więźnia

Asia ma chyba skok rozwojowy. Ma 8 tygodni, więc by się zgadzało. Cały czas płacze, szybciej jest głodna, gdzieś po 2 godzinach, zawsze wytrzymywała 3. Ale nie wiem czemu tak dziwnie je, raz zje 50ml, potem zjadła mi aż 150! A na następne karmienie tylko 30ml ... Potem około 80, czyli standard u niej.
Znajomi przyszli tylko na godzinę, ale się trochę "odmóżdżyłam" Tż miał iść ich odprowadzić i obejrzeć samochód, który stoi pod naszymi oknami i nie ma go już pół godziny ... Cwaniak
Stary 2010-10-25, 22:30   #2148
dziuba81
Raczkowanie

Czesc Dziewczyny!

Witam wszystkich po dluugiej przerwie,nie mam czasu sie udzielac,a troczhe sie stesknilam,tym bardziej ze potrzebuje towarzystwa osoby doroslej,albo chociaz kogos kto odpowiada jak do niego mowie.
Moj synus,zajmuje mi cale dnie.Spi intensywnie od 19-oo do oo-oo,a pozniej to roznie bywa,mimo "latwego planu".
Wystarczy mu drzemka ok 15min miedzy karmieniami i jedna dwugodzinna w ciagu dnia,Ciagle sie domaga zeby z nim tzn do niego gadac,nosic bo inaczej marudzi.
A ja nie mam czasu na nic nie raz do 14 od 5rano bez sniadania,heh mimo to nie schudlam ,bo potem jak mam okazje to sie napcham az mnie zolad boli...

Chciala bym sie bardziej udzielac,mam nadzieje ze maly sie ustabilizuje I da mi odetchnac.

Niektore z Was narzekaja na nadgorliwe babcie,a ja Wam troche zazdroszcze, bo moja mama i tesciowa sa setki mil od nas i nawet nie widzialy jeszcze Kubusia,chcialabym zeby mi ktos troche "rad"poudzielal,i troche sie nim zajal,bo moj maz biedak ciagle w pracy.Ale zdaje sobie sprawe ze na dluzsza mete to jest wkurzajace,ale troche mi tego brakuje.

Pozdrawiam Was wszystkie cieplutko.TZ ma jutro wolne to wpade na wizaz.
dziuba81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-25, 23:01   #2149
fem
Raczkowanie

cześć

zapomniałam po ostatnim moim poście (dwa dni temu) dołączyć kubusiowych zdjęć, więc nadrabiam i się chwalę...

KUBUŚ 5.09.10
już prawie 4 latka...
http://www.suwaczki.com/tickers/17u9j44jq7vw38gx.png

MILENKA 12.08.14
już tydzień za nami...
http://www.suwaczki.com/tickers/qdkktv7372ulrj0c.png
fem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-25, 23:16   #2150
tifio
Rozeznanie

Wszystkie maluszki są prześliczne!

Cytat:
Napisane przez Szczęśliwa Pokaż wiadomość
Dzisiaj byliśmy z wizytą u moich rodziców, pierwszy raz z małą u kogoś po za domem- 30 km, mama prosiła o wzięcie wózka i maszerowała dumnie przez 1,5 h po osiedlu zajeżdżając po kolei pod drzwi swoich koleżanek, które schodziły z bolków na dół oglądać wnuczkę hehehe podglądałam ją przez okno y

Ahh, chyba wszystkie babcie tak bardzo lubią chwalić się swoimi wnukami

A teraz piekę ciasta, bo jutro mąż w pracy robi "pępkowe" tzn. złożyli się na prezent, więc zamówiłam tort, upiekłam dwa ciasta, do tego kawka i herbatka i będą się gościć.
Do mnie z pracy przyjdzie 3 osobowa delegacja- czekają na wyznaczenie terminu.

Mam nadzieję, że "pępkowe" się udało

Wogóle nie był u nas jeszcze nikt oprócz rodziców, teściów i braci z rodzinami. Reszta rodziny i znajomych czeka na pozwolenie chyba zacznę przyjmować gości, w sumie minął miesiąc....
A mała jak na razie na ludzi reaguje dobrze, może dlatego że nikt jej nie bierze na ręce itp. dzisiaj to rodzice tylko usiedli obok i dotykali za rączki i patrzyli. Delikatnie i grzecznie, nawet jej się podobało. Zero negatywnych reakcji.

No u nas to już były tabuny gości, więc myślę, że niedługo zaprzestaną "oglądania" Małego i w końcu się jakoś unormuje rytm naszego dnia...

Wogóle te kupy to sam stres dla mnie, a to za mało, a to się zastanawiam czy nie za dużo, czy nie za duże, czy nie za rzadkie czy dobry kolor szok normalnie....

Też mnie to strasznie stresuje! A w nocy jak zobaczyłam zielonkawy kolor to myślałam, że dostanę zawału I zamiast spać to analizowałam po kolei co jadłam, a szwagierka mnie dziś uświadomiła, że to efekt pierwszego kontaktu ze świeżym powietrzem

A na spacerek wyszliśmy w 14 dobie, po 5 dniach werandowania.

My byliśmy dziś, czyli w 10 dniu. Tylko raz przed spacerkiem maluszek był na balkonie.

Rozumiem, że siuśki są bezbarwne? U nas też na początku były bez żółtego zabarwienia i ciężko było zobaczyć czy jest nasiusiane, ale wystarczy dotknąć pampersa, i da się wyczuć.
Teraz mała potrafi taaaaak nasiusiać, że nie da się nie zauważyć muszę kiedyś zważyć takiego pełnego pampka
Ja dziś mogłam zważyć, bo chyba nawet gram więcej już by się w niego nie zmieścił Oszalał ten mój syn z siuśkami!

Cytat:
Dziewczyny czy zdarzylo sie wam ze maluch zwrocil cale jedzonko... ?
Tak, wczoraj. Ale zaraz był taki głodny, że musiałam go znów karmić. Niezłego mi stracha napędził...

Cytat:
jak zaczynalyscie weradowac?
u mnie mala skonczyla 2 tyg i jutro chce ja werandowac mama mi kaze na 5 min ale dla mnie to bez sensu... chyba poloze ja na 15 min na balkon i bede wydluzac czas...

Ja wystawiłam raz na 30 minut na balkon i dziś już byliśmy 45 minut na spacerze

powiedzice jak jecie? juz normalnie w miare....
ja po malu zaczynam jesc normalnie.....
w ogole jak karmie piersia zauwazylam ze czesto jestem glodna, tez tak macie??
a jak juz nakarmie mala to strasznie chce mi sie pic.... i jak tu gubic kg ? echhhhhh
W miarę normalnie, jeszcze nie jem smażonego (oprócz ryby, którą do tej pory jadłam dwa razy). A pić mi się chce non stop!

Cytat:
Dziewczyny karmiace piersia!! czy dajecie dzieciaczkom do picia wode, glokoze ?? a jak wode to jaka ?? mineralna specjalna, przegotowana ? I jak czesto to robicie ??
Ja nie dawlam na razie nic, jak cos to do cycka na chwile, bo Tomcio w miare regulanrnie jes, ale czasem zdarza mu sie maly glodek i wtedy pooije 3-5min tak jakby mu sie tylko ic chcialo. Polozna mowila zeby wlasnie do picia glukoze dac, ale ja bym wolala woge, po co od razu ma sie maly do slodkiego przyzyczajac...
Z moich informacji wynika, że pokarm matki jest tak przystosowany, że nie trzeba przepajać niczym maluszków, gdyż pierwsza część jest bardziej wodnista do napicia się, a dopiero później jest pokarm właściwy, którym dziecko się najada.

Cytat:
Mój maluch śpi tylko na boczkach- raz lewy raz prawy. Mówicie, że to źle na bioderka? Jak zwykle czegoś nie doczytałam.
No właśnie jak to jest z tym spaniem na boczkach? Naprawdę tak źle wpływa na bioderka? Ja Małego kładę od początku na boczkach, raz na jednym, raz na drugim. A w nocy dodatkowo go pieluszkuję, więc może z jego bioderkami będzie wszystko w porządku? Czy może lepiej kłaść go na pleckach z odwróconą na bok główką? Ale boję się, że mu się uleje i co wtedy?

Cytat:
Napisane przez kasienka1701 Pokaż wiadomość
Nie jestes sama.Mi sie marzy,żeby mieć choviaż godzinę czasu dla siebie w ciągu dnia,a czasem nie mam.Mała ciągle chce być na rękach,w dzień nie chce spać.Może to zabrzmi oblesnie,ale już kilka razy załatwiałam się z nią na rękach....
O szok! Jak jeszcze byłam w szpitalu to taka naprawdę świetna i doświadczona lekarka powiedziała, że dzieci są od tego żeby trochę popłakać. Przynieśli nam śniadanie, a my wszystkie za dzieciaki (bo akurat były po kąpieli), a ona do nas: teraz to Wy macie jeść, żeby mieć czym dzieci nakarmić, a one niech chwilę poczekają, nic im się nie stanie! Więc myślę, że Ty też powinnaś sobie odpuścić załatwianie się z dzieckiem na rękach...

Cytat:
Młoda zaliczyła już drugą drzemkę i już znam powód jej niespania w dzień...KAWA jak ja mogłam być taka głupia i dopiero teraz skojarzyłam te dwa fakty
Lepiej późno, niż wcale...

Cytat:
Napisane przez bordowa Pokaż wiadomość
Od 9 dni mam okres Przed ciążą też tak miałam, ale po 9 dniach się kończył a teraz trwa w najlepsze. No i ten ból krzyża Zawsze brałam silne tabletki przeciwbólowe a teraz przecież nie mogę ...
Współczuję! Obawiam się tego samego u siebie

Cytat:
Głowa do góry! Będzie dobrze! Jesteś najwspanialszą mamuśka dla swojego skarba! Mnie na szczęście kryzys ominął szerokim łukiem

A my dziś byliśmy na pierwszym spacerku
Mały chyba zadowolony, bo przespał cały spacerek A świeże powietrze tak na niego wpłynęło, że tylko jadł i spał i tak w koło! Nawet goście go nie interesowali, co zawsze się na niczym nie mógł skupić i był przez to tylko rozdrażniony!

Idę się ogarnąć do snu, bo pewnie Mały niedługo się obudzi, a matka jeszcze nieprzygotowana

Życzę spokojnej i przespanej nocki!

tifio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-25, 23:20   #2151
NIKaP-n
BAN stały

fem śliczny Maluch

Dzięki dziewczyny, nam też się podoba nasz mały, beżowy domek

Szczęśliwa, Zuza- ja całe życie mieszkam w domu jednorodzinnym i spędzanie weekendów u narzeczonego (byłego) w bloku na 7 piętrze- to była męka człowiek się tak przyzwyczaja do ciszy, że jak ktoś w nocy wodę w kiblu na 2 piętrze spuszczał, to ja się budziłamAle wracając do tematu, nie chcieliśmy garażu, ani piwnicy- Mamy spory ogród i mąż zrobi wiatkę na auto (albo garaż wolnostojący) . Mamy strych który można zawalić, ale nie chcę, bo wiem, co mamy tu w piwnicy i za nic nie pozwolę, aby u nas tak chatę zagracić
NIKaP-n jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-26, 06:37   #2152
niuniuniau
Zadomowienie

Cześć dziewczyny

My wczoraj miałyśmy mały kryzys, po spacerku mała nabrała takiego apetytu, że od godziny 13 z minutami do 20 jadła 6 razy a co najlepsze nadal wkładała piąstki do buzi jakby była głodna. Normalnie zgłupiałam. Do tej pory nie miałyśmy takiego problemu bo zjadała i na 2-3 godziny odpadała a tu po 20 minutach krzyk. W końcu zrezygnowałam i podałam jej butle. Wypiła ok 60 ml mm i spała jak zabita od 22 do 5 rano. Pokarmu nie mam za mało, bo jak ona kończy jeść to jak ścisnę pierś to jeszcze leci więc może jakiś mało pożywny jest? Skomplikowane to wszystko
Niechaj Bóg ma w swej opiece człowieka, który Cię naprawdę pokocha. Złamiesz mu serce, śliczna moja, okrutna, psotna kotko, która tak jest nieuważna i pewna siebie, że nie stara się nawet osłaniać swoich pazurków.

http://suwaczki.waszslub.pl/img-2008080201001030.png
niuniuniau jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-26, 06:38   #2153
Ray
Zakorzenienie

jak nauczyc i przekonac mala do smoczka???? wymiekam czasem....
wieczorami troche pobolewa ja brzuszek nie placze bardzo ale chce ssac.... brzuch pelny, jak jej daje piers to sla rzeczy je i je i gorzej ja brzuch boli..
a smoczka nie chce
2 ksztalty prbowalam i nic.... i potrzebuje smoczka ktory bedze najbardziej przypominal piers znacie takie????
Stary 2010-10-26, 06:57   #2154
Mpik82
Rozeznanie

GG do Mpik82

Witam z rana i przesylam buziaczki
Oby dla każdej z Nas dzisiejszy dzionek był cudowny, aby dzieciaczków brzusie nie bolały i za dużo nie marudziły tego WAM i sobie życze
Moją właśnie przed chwilą nakarmiłam i chwilkę płakała bo ją brzusio bolał, dalej coś pojękuje jak pierdzi...

RAY - może kup inny smoczek, ja miałam jakis taki silikonowy, niby super ortodontyczny hehe z TT chyba a Niunia za chiny go nie chciala, Teraz ma kauczukowy anatomiczny z CANPOLA z apteki za 5 zł i go kocha)) http://allegro.pl/s-m-canpol-smoczek...248256818.html
Stary 2010-10-26, 07:35   #2155
linzey
Rozeznanie

Witam
Nieźle teraz produkujecie
Starałam się podczytywać na bieżąco, ale i tak nic nie pamiętam
Na weekendzie Tż miał zjazd na podyplomówce i taki ciąg tydzien/weekend/tydzien sama z niunia troche mnie dobił
Mała w dzien ma tylko 2 x godzinne drzemki a tak to wisiałaby non stop na cycu nawet jak wczesniej dam jej butle
Przez to ze musiałam odstawić jej smoczek teraz do uśnięcia potrzebuje mieć coś w buzi - czyt. cyca I tak się wozimy
Od tygodnia mała miała na buzi tradzik- najpierw malutko potem coraz wiecej a od soboty między tymi chrostkami porobiły sie takie plamy czerone , szorstkie strasznie to wygląda jakby jej ktoś buzie oblal wrzatkiem Każdy mówi co innego a ja sie boje że to ta skaza. Od dzzis odstawiam nabiał zobaczymy ale i tak dokarmiam mm ktore jest przeciez krowie. Wczoraj położna kazala przemywać spirytusem 70% i potem na to kremik,lekarka w tamtym tyg kazała przemywac rumiankiem a znajoma krochmalem i iśc do dermatologa bo to stan zapalny. Nie wiem już co robić

NikaP, gabisun,
super, że macie już projekt/domek. Bardzo ładne I ja i tz wychowaliśmy sie w dużych domkacha a teraz kisimy sie na 37 m na 7 pietrzei za to jeszcze 29 lat kredytu nam zostaje. Ale na domek by nas nie było stać
Klarisska Natalka sliczniutka i jak super wystrojona
A Tobie takiego wyglądu tylko pozazdrościć
Mpik82 Milenka super słodziak
niuniuniau mleko mm jest dłużej trawione niż cycowe, a reszta dnia to jak u nas
Jak jest z tym kładzeniem na boku?
Ja małą na ogół kładę na boczkach bo na wznak też nie dobrze pozatym boje sie że sie jej uleje a ona akurat wyprostuje główke
co do mam/tesciowych to wam zazdroszcze tego noszenia na raczkach itp teściowa (choc zawsze ją chwaliłam) nie wiem czy sie obraziła o coś czy co byli raz i to pewnie z godzinke a od porodu ani raz nie zadzwoniła do mnie a wczesniej przynajmniej pare razy na tydz, Dzwoni do Pawła ale nawet nie słysze żeby sie coś pytała o mnie czy małą Widac mają ważniejsze rzeczy na głowie- remont sypialnino nic przykre
Moja mama była 2 razy też krótko i czesto dzwoni ale do tiulania małej jej daleko. O tacie nawet nie wspomne - nie wim czy wogóle jakieś zdjęcia widział - Myslałam że będzie inaczej
[/QUOTE]
linzey jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-26, 08:13   #2156
Mpik82
Rozeznanie

GG do Mpik82

tak jak piszecie o teściowych to ja na swoją nie moge narzekać. Stara się kobieta jak może. Co niedziela zaprasza nas na obiadek i do domku daje wałowke jedzenia. Teraz w niedziele nas nie zapraszali to kazali przyjśc i wziąść obiad- słój zupy i pierogi. Dla mnie specjalnie z serem(abym cebuli nie jadła) a mezulkowi ruskie. Codziennie dzwoni i pyta jak z malutką, czy w czymś pomoc, czy przyjść. Ostatnio w sobote Milenka była właśnie u dziadków a My z Mężulkiem i znajomymi pojechaliśmy do Wro na lody i do kina- swoją droga fajny film był "RED"Więc nie mogę narzekać na teściową, zwłaszcza że mojej matuli nie ma w Polsce wyjechala 8października do Grecji, ale jak była to tez baaardzo dużo mi pomagała, bede jej już do końca wdzięczna ze te pierwsze chwile ..Kocham ją za to
Stary 2010-10-26, 08:21   #2157
aaneczka1984
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez elenka1 Pokaż wiadomość
Aneczka jak ty wogole dajesaz rade z 2 dzieci... ja z jedna nie mam czasu na nic.. nawet glowy mi sie nie chce myc, padam a ona zaraz wstanie
E no źle nie jest Dominis potrafi sam się soba zająć..choć trzeba troszke go pilnować bo np wczoraj wsiadł do takiego pojemnika na zabawki z kółkami wyjechał nim naklatke schodową i próbował nim zjechać ze schodów....w ostatniej chwili go moja mama złapała..
Ja akurat małego karmiłam i nie miałabym szans dobiegnąć.
Ale ogólnie to patryk ma juz swoje w miare unormowaany pory snu i czuwania..przd połuniem nic nie śpi a za to przesypia całe popołudnia do wieczorka...z przerwami na jedzonko...
Dominis tez śpi w południe 2 godzinki i wtedy moge odetchnąć...
Teraz już obaj sa nakarmieni..mały śpi a duży leż obok i tuli swoje misie

Cytat:
elenko o n tylko wydaje się taki wielki, ma 127m a w piwnicy grzejnik będzie tylko w pomieszczeniu gdzie będzie tz-a siedziba nie będzie tak źle chyba teraz mieszkamy z rodzicami, domek jest większy od naszego, a ma 6 pokoi. rodzice dają radę go ogrzać ,a zaznaczam że milionerami nie są Gdyby odczepić garaże to naprawdę mały domek
a z tego co wiem to dzieci przybierają koło kilograma w miesiąc, więc się nie martw wagą, jest jak najbardziej w porządku

Mszu mój tż całe życie mieszkał w domku, ja poł życia i jak mieszkaliśmy przez dwa lata we Wrocławiu, w bloku na 7 piętrze to powiedział nigdy więcej ma być dom i koniec no ale coś za coś, mieszkamy teraz jeszcze z rodzicami ( oszczędności ) a wy jesteście u siebie i na ten moment ja wam zazdroszczę

Więc jak już mamy brać garba na 30lat ( kredyt to lepiej niech to będzie dom niż mieszkanie.
Domek faktycznie odnosi wrażenie wielgachnego, ale matrażowo to faktycznie malutki... Siostra ma chyba 160m i wydaje mi sie taki wsam raz..ale do mniejszych należy... Ona też miala w projekcie dach kopertowy, ale zrobili dwuspadowy..ale to z lenistwa, bo w sumie to dom budowala firma ojca, a dach jej wójek robił wiec ceny nie miała wygórowanej..ale dom z takim dachem całkiem inaczej wygląda niż w projekcie...
piwniace to jak dla mnie super sprawa..posiadam więc wiem

Aha ..i siostrze udało sie wprowadzic do niego w 2 lata

Cytat:
pytam o jedzenie bo kazdy mi truje co innego nad glowa to z ciekawosci pytam co wy jecie :d ja wam nic nie jest... tzn dzieciom to i ja jem

a schabowe jadlyscie ? hehe
ja mam ochote ale smazone nie wolno podobno hmmmmmmmm
jadłam schabowe i mielone tez...nic małemu nie było

Cytat:
Slicznie.. a ja nie mam ani jednego zdiecia z małym, nie ma mi kto zrobić

Cytat:
Tak czasami czytam Wasze opowieści, to się tak cieszę, że nie nauczyliśmy małej noszenie na rękach. Nie zna tego więc nie ma potrzeby, tylko że u nas nie było takiej potrzeby, bóle brzusia były tylko w pierwszym tygodniu. Dajemy espumisan i teraz Plantex i co prawda stęka i pręży się ale nie płacze.
Jak nie śpi to leży sobie i się rozgląda a jak marudzi i krzyczy to wystarczy, że się obok, położę zagadam, pośpiewam, puszczę muzykę, przytulę itd. Jak płacze to wezmę na ręce i przytulę na siedząco, nie noszę.

ja tez nie ucze noszenia..przynajmniej sie staram...z Dominisiem było łatwiej bo to było wyjątkowo grzeczne dziecko..Patrys jest bardziej rozdarty, ale ogólelnie starm sie trzymać te same zasady co z Domikiem

Cytat:
to ja was uspokoje hehe

jako ze juz to przerabialam

na pewno nie jestesce zlymi matkami, i nie macie lewe rece
oj nie nie...
to normalne !!! kazda ma tak przy pierwszym dziecku ze nie wie co do czego instynkt, instynktem ale opieki nad dzieckiem i jego zachowania uczy sie czlowiek non stop
ja nawet teraz majac druga corke same widzicie tez nie wszystko wiem a niby powinnam
Podpisuje sie pod tym obiema rękami

Czasem nawet jak was czytam to mam wrażenie że nic nie wiem o wychowaniu dzieci i Wy wiecie o wiele więcej..
przyznam sie tez że dużo zapomniałam choć mineło dopiero 20 miesięc

Cytat:
Napisane przez fem Pokaż wiadomość
cześć

zapomniałam po ostatnim moim poście (dwa dni temu) dołączyć kubusiowych zdjęć, więc nadrabiam i się chwalę...
słodziaczek

Cytat:
jak nauczyc i przekonac mala do smoczka???? wymiekam czasem....
wieczorami troche pobolewa ja brzuszek nie placze bardzo ale chce ssac.... brzuch pelny, jak jej daje piers to sla rzeczy je i je i gorzej ja brzuch boli..
a smoczka nie chce
2 ksztalty prbowalam i nic.... i potrzebuje smoczka ktory bedze najbardziej przypominal piers znacie takie????
Mój tez na poczatku nie chciał..ciągle wypluwał i mu wypadał..wkładałam mu do buzi i tak ruszałąm nim az w końcu załapał...aha my mamy z aventu

Wczoraj Patryś po raz pierwszy sam usnoł w swoim łózeczku
No i nawet dobrze spał jak na niego bo od 20.30 do 00.30 i pobudka o 2 dałam mu smoka..pobudka o 4 na jedzonko i pobudka o 7..
ale jestem wyspana
aaneczka1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-26, 08:22   #2158
ninaad
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez bordowa Pokaż wiadomość
Asia mi tak ostatnio robi codziennie raz to się całkiem zdziwiłam, bo całe plecy w kupie a pieluszka tylko z przodu brudna
może nasze dzieci dbają w ten sposób, żeby rodzice nie poszli z torbami wydając kupę kasy na pieluchy- bo tak, pielucha czysta (Inna sprawa, że do mycia schodzi wtedy np sporo chusteczek i ciuchów do prania)
Cytat:
Napisane przez dziuba81 Pokaż wiadomość
Witam wszystkich po dluugiej przerwie,nie mam czasu sie udzielac,a troczhe sie stesknilam,tym bardziej ze potrzebuje towarzystwa osoby doroslej,albo chociaz kogos kto odpowiada jak do niego mowie.
no chyba żadna tutaj nie ma za wiele czasu
A ja nie mam czasu na nic nie raz do 14 od 5rano bez sniadania,heh mimo to nie schudlam ,bo potem jak mam okazje to sie napcham az mnie zolad boli...
no bo żeby schudnąć to trzeba jeść. I to w miarę regularnie niestety (mnie to ostatnio też nie wychodzi)
Cytat:
ja miałam jakis taki silikonowy, niby super ortodontyczny hehe z TT chyba a Niunia za chiny go nie chciala, Teraz ma kauczukowy anatomiczny z CANPOLA z apteki za 5 zł i go kocha)) http://allegro.pl/s-m-canpol-smoczek...248256818.html
młodej też TT nie pasował na początku. Teraz czasami z braku laku go toleruje ale i tak woli smoczek firmy MAM
ninaad jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-26, 09:14   #2159
Klarissa
Zakorzenienie

Fem cudne zdjęcia, ślicznie wyglądasz Jak to robisz? Ja to mam takie podkowy pod oczami, że chyba zacznę je sprzedawać kowalom dzisiaj mała się obudziła o 5:30 głodna, potem nie mogła zrobić kupy i dopiero przed chwilą zrobiła - cały czas albo tż albo ja ją nosiliśmy. Tyle, że nawet jak tż ją nosił to ja i tak spać nie mogłam

Edytowane przez Klarissa
Czas edycji: 2010-10-26 o 09:23
Klarissa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-26, 09:38   #2160
Katunia:)
Zakorzenienie

GG do Katunia:)

Dzien dobry
U nas noc nawet spokojnie minele, budzilismy sie w miare regularnie tylko na karmienie, jak Tomus poszedl spac o 21 to budzil sie o 24.30, 4 i teraz po 8. Teraz sobie lez i jak zwykle ma czkawke

Klarissa - chcialabym miec podkowy pod oczami jak Ty zamiast tych m,oich krwistych wylewow

aneczka - slodki to musi byc widok jak sie jeden braciszek drugim zajmuje i tuli U mnie moj brat (11lta) potrafi przyjsc i lezec i sie godzine patrzec na Tomaszka i go tulic Fajnie ze maly juz tyle spi sobie w nocy-nie moge doczekac tego czasu.... ale to jeszcze potrwa...

linzey - ja klade malego na boczku po jedzeniu zawsze. Najpierw do pionu na kilka minut a potem na boczek, w razie jak mu sie uleje to sie nie zakrztusi.

niuniuniau
- kryzys minie Fajnie by bylo jakby kazdy dzien byl identyczny, regularny, ale dzidziaczki jeszcze malutkie wiec musimy im wybaczyc

tifio - zgadzam sie z Toba co to pokarmu, tze czytalam o tym. Tylko ta moja polozna mnie ta glukoza tak zamacila. Tlumaczyla sobie to tez tym, ze jak bede chciala np. gdzies wyjsc to nie jestem uzalezniona od cycka jak sie malemu zachce pic czy jesc... ale przeciez mozna odcignac troche pokarmu i zostawic do podania zamist wody przeciez ?? Tylko ciekaqe jakby male na butle zareagowac.... w szpitalu kilka razy dostal butle i jak ja mu dawalam to nie bardzo chcial te sztuczne silikony w buzi

Piszecie o tesciowych-ja nie moge narzekac-moja ja zakochana w wnuku, obiadfki tez czasem podrzuci i juz nie moze sie doczekac spacerow w Tomciem (teraz jezdzi na spacerki z corcia szwagierki). Ale na specery tak szybko jej Tomcia nie dam bo to moje najwieksze marzenia na razie - spacerek z Tomciem i mezusiem
Tylko kiedy nam sie uda na jakis pojechac.... a pogoda sie coraz bardziej psuje...
Katunia:) jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości