|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2161 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :
ojjj a mnie czasem narwy puszczaja i najzwyczajniej mam pretensje do mojej córeczki czemu płacze, czasem mam jej normalnie dość... ale jak teraz patrze jak sobie spi to istny aniołeczek, kochany brzdąc
mpik córcia super, a tesciowa kochana kobitka ray moja złapała dopiero 3 smoka, pierwszy antykolkowy, drugi miekki a 3 za 5 zł najzwyczajniejszy i podpasował bordowa mój TZ tak czesto robi, schodzi odprowadzic kogos albo zapalic i go nie ma ok pół godziny, zawsze kogos spotka a ze ma dar przyciagania ludzi i jego do nich tez ciagnie to juz taka jego natura, choc czasem mam ochote zamknac go z nami w domu na 2 dni, wyłączyć telefon i cieszyc sie. Kiedyś tak zrobie ![]() a mój mąż wymyslil oststnio ze Ola ma spac ze mna do 3 miesiaca bo jest za mala na to zeby spała sama... i takim oto sposobem przeniosl sie do salonu tylko ciekawe jak ja ja wykurze z łózka jak bede chciala zeby maz wrocił na swoje miejsce... chyba musze to zmienic
|
#2162 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :
Cytat:
eh... Musisz to zmienić to fakt!!Mała musi uczyć się sama spac
|
|
|
#2163 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
poczeka sobie min rok albo i dwa lata...a swoja droga to nie martw sie ! ha! on cwany jest ( juz ja znam te sztuczki) poszedl na kanape bo sie moze wyspac ty sleczysz przy dziecku cala noc a on sobie spi w salonie proste nie? elenka z dwojka dzieci nie jest zle ! przynznam sie ze jak bylam u mamy po porodzie to sie balam wrocic do domu, jak ja sobie poradze?! u mamy zajmowalam sie tylko dziecmi, a ona gotowala, prala itp.... ale nie jest zle.... moze dlatego tez ze mlodsza corka nie jest bardzo absorbujaca.... starsza juz pogodzila sie z faktem nowego lokatora i nawet z rana leci zerknac czy juz wstala i dac jej paluszki swoja do reki ![]() kwestia organizacji, tez biegam z pizamie (ostatnio caly dzien chodzilam) niedosypiam, ale np mniej wiecej wiem jak sa pory karmienia, starsza corka jeszcze raz spi w dzen wiec jakos da sie to pogodzic. teraz wlasnie maz pojechal ze starsza na salke zabaw wiec do poludnia mam ich z glowy mala usnela, ja jem sniadanie i zaraz ogarne mieszkanie, myju myju i spac
|
|
#2164 |
|
Zadomowienie
|
Majka232... nie schizuj sie mamuska... ja tez na poczatku ryczalam ze nic mi nie wychodzi i jestem beznadziejna, ale nie od razu Rzym zbudowano. Swoja droga... co za polozna... gazikiem LEKO krem scierac... no debilka jakas!
nie wiem czy Cie pociesze, ale jak u mnie byla p.srodowiskowa... Młoda miała jescze kikut, jak zaczela go przemywac, szarpac, zaczeła swieza krew leciec , Nadia darła sie wniebogłosy a ona jeszcze do mnie, ze ja to nie boli.. kurcze moja Mloda porobuje od godziny zasnac i co przysnie to zrywa sie z odruchem Moro (na szczescie nie placze... jeszcze )... a w domu cisza jak makiem zasiał, tylko ja siedze obok i pisze na laptopie... ewidentnie cos ja meczy....![]() mi sie tez zdarzylo pojsc raz na siku z Młoda, ale była tak rozdarta i darła sie dobry kwadrans, ze bałam sie ze jak ja zostawie to sie udusi od tego krzyku... ale to byl raz jedyny i wiecej nie mam zamiaru tego powtararzac... Fem swietnie wygldacie! Klarissa.. ja worki pod oczami odziedziczyłam w genach i mam je niezaleznie od tego czy jestem czy nie jestem zmeczona. Bardzo fajne zakupy! buciki wymiataja! a Ty rzeczywiscie wygladasz na zmeczona, ale nie przez worki tylko w ogole... moze przydaloby Ci sie jakas chwilowa 3godzinna przerwa od domu i dzidziusia???
|
#2165 |
|
Zakorzenienie
|
Mszu moja ma zawsze ten odruch jak ją wkładamy do wanienki
i jak kichnę może stukanie w klawiaturę? |
|
|
|
#2166 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
no jeszcze ten moj laptop nie taki stary, zeby klawaitura byla taka glosno klekocząca slonce tez ja nie razi, bo siedzimy w zasłonietych roletach... a poza tym 5 min temu zasnela uf...a jeszcze mam pytanko...czy kotras zauwazyła podobną rekacje u swojego Malucha... ja zauwazylam, ze Nadia z kazdym dniem staje sie coraz bardziej wrazliwsza... czasem jak gdzies zle chwyce i przez przypadek uszczypne... albo jak niedawno bedac na rekach u TZta przydzownila glowa w jego zeby. Cała sie napnie, zesztywanieje, zrobi sie pupurowa i ryknie takim placzem, ze spokojnie mozna ogluchnac... wtedy ja przytulam, mowie do niej delikatnie i uspokoja sie w ciagu 5 sek ... ale to zeszytwnienie calego ciała i ta purpura... pierwszy raz ja to zobaczylam towystraszylam sie nie na zarty, teraz dla mnie to komicznie wyglada ![]() edit: i juz sie obudziła, a własnie mialam isc pod prysznic...
Jestem, bo fotografuję.... ![]() http://martalipinska.blogspot.com/ _________________ fotografia rodzinna, noworodkowa, niemowlęca, ciążowa i ślubna Edytowane przez mszu Czas edycji: 2010-10-26 o 11:21 |
|
|
|
|
#2167 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale miałam beznadziejną noc...Wyrodna matka ze mnie,ale nie będę zagłębiać się w szczegóły
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#2168 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dziękujemy ![]() Cytat:
![]() Cytat:
a popadać w paranoję nie będę ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
ale parę razy tak się walnął że aż nas zabolało..
|
|
|
#2169 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nasz spal z nami dwa dni bo nie umialm sie jeszcze ruszac za bardzo po porodzie i kazde wstanie z lozka bylo bardzo bolesne, ale teraz juz spi w lozeczku. U nas wilgotno na dworze bardzo i zimno, jakies 6-7stopni, wiec poszlismy z Tomusiem na spacer - do drugiego pokoju hiii otworzylismy okna i posiedzielismy siebie w chlodku 20 min. A to fotka z naszego "spacerku"
|
|
|
|
|
#2170 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Dzieci to mają pomysły Moja siostra kiedyś z łóżka na główkę skoczyła, tylko ręce zapomniała wyciągnąć ![]() Ale mnie Tż wkurzył dziś w nocy Zwymyślałam mu i poszłam, normalnie bym to olała, ale nie będę dziecka głodzić ... Jak wróciłam do łóżka powiedziałam, że ma spadać i mnie nie przytulać, bo sobie nie życzę to się obraził ... Jak się obudziliśmy po 8 to mnie zaczął przytulać i mówić "Ciężką masz robotę. Nie myślałam, że to wstawanie w nocy jest takie trudne." A ciekawe skąd wie, że ciężkie, skoro dupy nie ruszył Dodaję fotki. Aśka w swoim słitaśnym kombinezonie przed spacerem No i ja - niby tyle kg zrzucone a nadal wyglądam jakbym w ciąży była ... No i na dokładkę rodzice.
|
|
#2171 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Smoka lubi czasem, ale tez sie strasznie wkurza jak nic nie leci.![]() Fem- sliczne zdjecia Ostatnie slodkie!Olek nauczyl sie smoczka dopiero w 5 tyg i tak nie zawsze chce; woli sobie poryczec na sucho I jemu podpasowal najtanszy Canpola za 4,50zl. Innymi drogimi smoczkami to plul Cytat:
bo ogolnie mam ciemna karnacje. Troche jak zombie wygladam- blada i sine oczyska. U nas tez ciezko bylo od 5ej- maly ryczal, tak go brzuszek bolal Na szczescie teraz spi.Cytat:
Moj TZ ma wrecz odwrotnie- jak czasem wymiekam i chce Mlodego wziac do łozka to jest duzy sprzeciw- Maly ma spac u siebie (i spi ) i uczyc sie samodzielnosci. I fakt Mlody w naszym lozku byl kilka razy, jak bralismy go rano zeby sie ogrzal i popatrzyl na firanki. [QUOTE=mszu;22883985]Majka232... nie schizuj sie mamuska... ja tez na poczatku ryczalam ze nic mi nie wychodzi i jestem beznadziejna, ale nie od razu Rzym zbudowano. Swoja droga... co za polozna... gazikiem LEKO krem scierac... no debilka jakas! nie wiem czy Cie pociesze, ale jak u mnie byla p.srodowiskowa... Młoda miała jescze kikut, jak zaczela go przemywac, szarpac, zaczeła swieza krew leciec , Nadia darła sie wniebogłosy a ona jeszcze do mnie, ze ja to nie boli.. W sumie przetarcie Leko w niczym nie zaszkodzi Co do kikuta, nam tez mowili, ze Olka to nie boli ale jemu szybko odpadl, bo po 10dniach.Uff, dzis ogolnie jest troche lepiej i Olek spi choc porykuje przez sen ![]() Polozna mowila, ze to niestety moga byc takie kolki... Nic, maz zniosl mi stelaz od wozka na parter, wiec dupa w troki i trzeba jakis spacer uskutecznic.
|
|||
|
|
|
#2172 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
bo mam podkowy jak cholera... tylko zdięcia wybrałam takie gdzie nie są za bardzo widoczne... aczkolwiek i tak dziękuję za komplement---------- Dopisano o 13:35 ---------- Poprzedni post napisano o 13:16 ---------- Cytat:
![]() dziękujemy dobra idziemy na spacerek... znalazłam super park, gdzie od dzisiaj bedziemy tam chodzić... staw, ławeczki, ścieżka zdrowia i chyba ze 3 place zabaw dla dzieci, w tym jeden ogromniasty
RAZEM 3.10.09 już prawie 5 lat... http://www.suwaczki.com/tickers/j36regz26lhpn9qe.png KUBUŚ 5.09.10 już prawie 4 latka... http://www.suwaczki.com/tickers/17u9j44jq7vw38gx.png MILENKA 12.08.14 już tydzień za nami... http://www.suwaczki.com/tickers/qdkktv7372ulrj0c.png Edytowane przez fem Czas edycji: 2010-10-26 o 13:36 |
||
|
|
|
#2173 |
|
Zadomowienie
|
Mamuśki, wszystkie jesteście piękne, a dzieciaczki to już w ogóle rewelacja
![]() bordowa, a Ty, jakaś taka... szczęśliwa ![]() Super ![]() Zuziczka, piszesz o tym, jak Alek pilnuje dostępu do cyca i mi się przypomniało: Moje dziecię mnie w nocy rozwaliło dosłownie Ssał sobie cycka od 10 minut, więc czekałam aż mu się włączy "pijany bączek" i zaśnie. Ale on nic, oczka otwarte w najlepsze i się rozgląda. Nagle zaczął się wiercić, warczeć i prężyć (jakby był zły, że mało mleka leci) i nagle ...bęc, głowa zwieszona do tyłu, ręce opadły bezwiednie w dół i tak się rozlał = pijany bączek Wyglądało to tak, jakby go ktoś zastrzelił podczas tego wiercenia ![]() A jak go wzięłam na odbicie, to główkę położył mi na ramieniu i dłonią smyrał po ręce ![]() Nie mogę się już doczekać, kiedy się będzie świadomie do mamusi przytulał
|
|
|
|
#2174 |
|
Rozeznanie
|
bordowa jak to wstawaliscie mleko robić??? czemu cyca juz nie dajesz? czy wqogole nie dawalas jak toz Toba bylo?? noo jaka buzia usmiechnieta na fotach
![]() ycnan ja tez uwielbiam moja córkę na ramieniu kłaść, mam wrazenie ze jestem jej taka potrzebna i ojjj uwielbiam jak tak lezy no i macie racje miejsce małej jest w jej łóżeczku od dzisiaj tak bedzie
|
#2175 |
|
Rozeznanie
|
Kochana jak ja Ci zazdroszczę. Mój mały od powrotu do domu przestał radzić sobie z ssaniem piersi.
Kupiłam już nakładki i probowaliśmy ale jakoś nam to nie wychodzi. Na razie odciągam pokarm i daję z butelki ale bardzo bym chciała aby zaczął ssać cycusia. W każdym bądź razie będziemy jeszcze próbować i może się uda.Diewczyny jak często dziecko karmione matki mlekiem powinno robic kupki ![]() I kiedy powinna pojawić się piersza kupa przy takim karmieniu ![]() A wie któraś może ile takie niemowle powinno przy jednym karmieniu wypijać mleka . Mój nieraz pociągnie 30 ml a nieraz zdarzy mu się 50 ml i tak myślę czy na jego 5 dniowy brzuszek to jest ok![]() Proszę poradzcie bo jestem w tym kompletnie zielona. |
|
|
|
#2176 |
|
Wtajemniczenie
|
Ano, jakoś tak
![]() Karmiłam piersią jakieś 6 tygodni, teraz odciągam mleko i daję w butelce. Ale tego mleka zazwyczaj na całą dobę nie starcza, więc czasem muszę podać butelkę czy dwie modyfikowanego.
|
#2177 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny Wróciłam wczoraj do domku
![]() Poród zaczął się w piątek 22.10.2010 pojechałam do szpitala i tam już wszytko potoczyło się po kolei podziałało ono tylko na pierwsza faze porodu Potem jak podali mi 2 dawkę to zatrzymali mi oxy bo był nagłą cesarka w dali obok z komplikacjami i musisłą cały zespół tam być wiec mi wstrzymali poród i to było najgorsze bo jak podłączyli znowu OXy to dupa ze znieczulenia 3 dawki już nie chciałam bo one bardzo opóźniają porody Jeśli o mnie chodzi nigdy więcej ZZO ! Potem poszło już sprawnie niesamowity zespół POŁOŻNEJ nalezy się medal Kobieta na właściwym miejscu z powołaniem Jak trzeba było mnie opierdzielić to to robiłą a jak pochwalić to tym bardziej Ogólnie całość trwała 8 h pierwsza faza i 25 minut druga faza. Cięcie krocza maiąłm ale naprawde minimalne i to jest najmniejszy problem Bóle parte sa straszne ale już o nich nie pamiętam Teraz odnajdujemy ię w domku Bo Franek non stop chce jeść Tylko w pierwszych dwóch dobach jadł co 3 h a teraz nawet co godzinkę Ale damy radę Mimo że mam chwile zwątpienia i czasem się rozbeczę To jestem Najszczęśliwszą osobą na świecie mając przy sobie Franka i TZ Odezwę się do Was ale na razie muszę złapać rytm A to mój syn Franek urodzony 22.10.2010 waga 3570gram i 54cm |
|
|
|
#2178 |
|
Zakorzenienie
|
bordowa a czemu odciagasz zmiast cyca?eee? nie chce juz ssac?
kaska z kupa nie ma regul... przy wypisie ze szpitala lekarka mi mowila kup moze byc kila w ciagu dnia i jedna na kilka dni i to ejst tez ok. piersia nie ma regul poki kupy maja konsystencje musztary rosyjskiej jak ja to mowie to jest ok ![]() bordowa e tam kg... mi spadlo raptem 9 kg waze 70 muahaha dodam ze zawsze wazylam 55-59 takze jeszcze mam sporo w zanadzu a raczej tylku ![]() ale olewam to... nie bede sie glodzic bo karmie, jem jak mi sie chce, tyle ze slodyczy unikam i wiecej wody zamiast sokow.... mam nadzieje ze to cos da.. jak nie to jak juz polog sie skonczy itp troche bede cwiczyc
|
#2179 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Kg same idą w dół, nie ćwiczę, nie ograniczam jedzenia. Po prostu chudnę powoli.
|
|
#2180 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Co do rączek- to Olo podczas karmienia jedna rączką głaska cycusia, a druga raczka podtrzymuje brodawke (chyba, zebym mu nie zabrala ) On w ogole jest bardzo "chwytny" i gestykuluje tymi łapkami jak szalony. No i wszyscy sie dziwia, ze on ma otwarte dlonie (juz od dawna) podobno powinien miec jeszcze piąstki Nie wiem sama.Cytat:
![]() Olek sie rozryczal na spacerze i tylko pol godziny łazilismy. Paskuda Mala ![]() ---------- Dopisano o 15:08 ---------- Poprzedni post napisano o 15:04 ---------- Franuś słodziachny |
||
|
|
|
#2181 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
mysle ze sie najje taka iloscia mleka zreszta jakby byla glodna to sadze ze zasygnalizuje placzem, a z dnia na dzien bedzie dluzej cyca doila i takim oto sposobem wiecej jadła, tak przynajmniej bylo z moją córą dziewczyny długo cierpiałyscie na zaparcia???? bo ja umieram na kibelku tragedia ból niesamowity a od porodu minęły 3 tyg a ja dopiero 4 raz dzisiaj usiadłam na kibelku
|
|
#2182 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
a i tak widać po mnie, że jestem zmęczona... w sumie to przecież od ponad miesiąca normalnie nie spałam... Cytat:
A co do wstawania w nocy to ja też trochę jestem sfochana, tż dzisiaj pierwszy raz wstał do małej w nocy (brzuszek ją bolał i wydzierała się od 5 rano) a potem stwierdził, że on jest po pracy zmęczony i nie ma siły tak dziecka bawić po nocach. Zapytałam go więc dlaczego sądzi, że ja jestem niby wypoczęta no ale mi nie odpowiedział... Cytat:
Ja z natury jestem blada, ale teraz to serio wyglądam jak zwłoki po ekshumacji... No ale przecież tż pracuje, a ja nie... to powinnam być promienna i wypoczęta... Cytat:
chyba nasza jedyna... Cytat:
---------------------------------- Ja dzisiaj polazłam za nianią elektroniczną ale nie kupiłam bo w sklepach są droższe niż na allegro średnio o 100 zł - normalnie w szoku byłam, rozumiem trochę drożej, ale bez przesady... Za to kupiłam młodej drugą małą butelkę bo z dużych nie chce jeść i tylko takie małe po 120ml jej pasują. Najchętniej poszłabym spać... ale wrzuciłam butelki na gotowanie co by chociaż raz na jakiś czas zabić bakteryjki na nich...
|
|
#2183 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
ze inny smoczek to rozumie..ale butelka??
|
|
|
#2184 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2185 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Teraz mamy problem, bo samochód już prawie nie jeździ, Tż dojeżdża do innego miasta do pracy a nie stać nas na nowy ... Kredyty mamy 2 do spłacania, więc o kolejnym nie ma mowy. A nasze autko wycenione na 3,5 tys, więc za to ciężko byłoby coś w dobrym stanie dostać ... A samochód potrzebny na już, bo każdego ranka boimy się, że nie odpali ...
|
|
#2186 |
|
Zakorzenienie
|
Fem, bordowa slicznie mamuski wyglądacie
A jesli chodzi o cienie pod oczami to dobry korektor i po problemie a na bladość kremiik brązujący Tż się ma zostać z małą w sobotę a ja wyjdę z dziewczynami ![]() Dziewczyny które używają pieluch 3, kiedy przeszłyście na większy rozmiar? śmiałam się z taty Klarissy a sama dzisiaj założyłam pampersa tył na przód próbowałam 3 z Biedronki a tam z obu stron są obrazki i zgłupiałam
|
|
|
|
#2187 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ja tez mam zamiar wybyc w sobote, a chlopaki zostaja sami. Ciekawe czy wyjdzie ![]() A my ciagle pieluch 1ek uzywamy ![]() Zdolnas Gabi, zdolnas |
|
|
|
|
#2188 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
kremu brązującego też nie używam bo mam ciemna karnację, ale korektor to mój najlepszy przyjaciel ![]() Było trudno zapiąć ale się udało trochę małą na boki poprzerzucałam i zapięłam i potem coś mi zaczęło nie pasować |
|
|
|
|
#2189 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Ja kilka zdjęć wyłuskałam z tego co mam i wrzuciłam ku uciesze rodziny: http://picasaweb.google.pl/dagnahd/N...PmPms2mtvmOPQ# Część po poprawkach moich amatorskich bo aż żal było patrzeć na oryginał. Wszystkie zdjęcia na których jestem zrobiłam sobie sama, bo mnie nawet nie ma kto zdjęcia z dzieckiem zrobić...
|
|
#2190 | |||
|
Wtajemniczenie
|
jaki piekny kombinezon
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Klarissa- zdjęcia super, kolejny raz muszę się pozachwycać Natalkowymi ciuszkami, no bomba! i świetne ma łóżeczko wraz z całą ekipą ziomków ![]() A mnie się dziś nudziło podczas karmienia
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:36.

tylko ciekawe jak ja ja wykurze z łózka jak bede chciala zeby maz wrocił na swoje miejsce... chyba musze to zmienic

NIewymagające nasze dzieci
poczeka sobie min rok albo i dwa lata...a swoja droga to nie martw sie ! ha! on cwany jest ( juz ja znam te sztuczki) poszedl na kanape bo sie moze wyspac 
i jak kichnę

Dzieci to mają pomysły
Zwymyślałam mu i poszłam, normalnie bym to olała, ale nie będę dziecka głodzić ... Jak wróciłam do łóżka powiedziałam, że ma spadać i mnie nie przytulać, bo sobie nie życzę to się obraził ... Jak się obudziliśmy po 8 to mnie zaczął przytulać i mówić "Ciężką masz robotę. Nie myślałam, że to wstawanie w nocy jest takie trudne." A ciekawe skąd wie, że ciężkie, skoro dupy nie ruszył
mój tak nie reaguje na smoka, już wie, że z niego nic nie leci
Na szczescie teraz spi.

Kupiłam już nakładki i probowaliśmy ale jakoś nam to nie wychodzi. Na razie odciągam pokarm i daję z butelki ale bardzo bym chciała aby zaczął ssać cycusia. W każdym bądź razie będziemy jeszcze próbować i może się uda.
próbowałam 3 z Biedronki a tam z obu stron są obrazki i zgłupiałam