Wakacyjne maluszki opusciły nasze brzuszki - MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWE 2010 cz.II - Strona 158 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-10-26, 18:01   #4711
Misiulka1
Zadomowienie

GG do Misiulka1
Dot.: Wakacyjne maluszki opusciły nasze brzuszki - MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWE 2010 cz

Cytat:
Napisane przez AGAMARCIO Pokaż wiadomość
misiulka-mam pytanko (wiem że bierzesz azalie) jak ,,wyglądał'' Twój okres mi już ciapie od środy i pierwsze 3dni lało się ze mnie jak nie wiem-zawsze miałam okres 4-5dni i taki średni a tu masakra i nie wiem czy to ma związek z pigułami czy o co chodzi
tak biorę azalię i pierwszy okres był bardzo obfity i długi potem już tylko plamienia coraz to skąpsze i nie towarzyszy temu ból brzucha.

29tc - 1230g
33tc - 1919g
37tc - 2538g
40t3d - 3440g, 54cm

http://www.suwaczki.com/tickers/xnw4pc0z1lc1asm8.png
Misiulka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-26, 18:10   #4712
aniaa22
Zakorzenienie

Dot.: Wakacyjne maluszki opusciły nasze brzuszki - MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWE 2010 cz

Cytat:
Napisane przez dzidziadziumdzia Pokaż wiadomość
PS. Ktoś (nawet nie wiem czy nie Ty) pisał na dniach o tym, że z przytulanek nici, bo okres. Przyznam- możecie to uznać za obrzydliwe i niehigieniczne- że nam się zdarzało współżyć podczas miesiączki.
nam tez i to nie raz. jakos nam to tak strasznie nie przeszkadzalo nigdy.
aniaa22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-26, 18:24   #4713
anoxa
Zakorzenienie

aniaa nam tez tymbardziej ze jakichs specjalnych powodziowych @ nie mialam i nei raz nam sie zdarzylo poza tym wykorzystujemy czas jak maz w domu wiec szkoda by bylo marnowac 4 dni
i kupiliscie w koncu ten ekspres?

papateria polecam

wiolek jaki slodki super wyglada na tym zdjeciu w tym sweterku zapinanym na guziczki

agravka slodka niunia

---------- Dopisano o 19:24 ---------- Poprzedni post napisano o 19:23 ----------

a moj mlody co go klade na brzuch to sie przekreca na bok i frajde ma przy tym
anoxa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-26, 18:26   #4714
karolcia228
Zakorzenienie

GG do karolcia228 Send a message via Skype™ to karolcia228

agamarcio - ja chyba muszę partnera zmienić bo mi kroku nie dorównuje no i ja się wkurzam jak minimum raz dziennie nie ma przytulanek

anoxa
- nastka leży na golaska i się wierci na brzuszku, przekręca się raz się jej uda raz , powraca do pozycji wyjściowej: )
P.S. a jakie baki puszcza i piszczy
...Nasz Aniołek...20.08.2009...

http://s6.suwaczek.com/20070908640517.png

http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cuay3rd5gps6p.png

Edytowane przez karolcia228
Czas edycji: 2010-10-26 o 18:38
karolcia228 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-26, 18:44   #4715
Morgana le Fay
Raczkowanie

Wyślij wiadomość przez MSN do Morgana le Fay

Cytat:
Napisane przez agravka Pokaż wiadomość
my robilismy zaproszenia u rodzicow tz ( z racji tego ze maja drukarnie mielismy je za darmoszke) zaproszenia zrobilismy ze zdjęciem Ady, wzór ściągneliśmy z allegro, ale i tak nie wyszły zbyt ładne, no ale...

ja kupowałam normalne zaproszenia w sklepie papierniczym

Cytat:
misiulka-mam pytanko (wiem że bierzesz azalie) jak ,,wyglądał'' Twój okres mi już ciapie od środy i pierwsze 3dni lało się ze mnie jak nie wiem-zawsze miałam okres 4-5dni i taki średni a tu masakra i nie wiem czy to ma związek z pigułami czy o co chodzi
myślę, że tabletki moga miec na to wpływ. Brałam Cerazette przez miesiąc i po tygodniu brania dostałam okres, tak się ze mnie lało jak nigdy i jeszcze trwał chyba 8-9 dni... mimo, że karmie piersią co 2 godziny :/

---------- Dopisano o 19:44 ---------- Poprzedni post napisano o 19:34 ----------

Siala -

Przysługuje Ci becikowe normalne oraz:

jeżeli w rodzinie ( czyli Ty i Tż) zarobki nie przekraczają 502 zł netto ( to co na rękę) na osobę to dostaniecie drugie becikowe i zasiłek rodzinny. Juz Ci tłumaczę ( moja mama jest inspektorem Gadżetem i przydziela ludziom dodatki w urzędzie i mi właśnie dyktuje) :

bierzesz PIT Twoj i męza i patrzysz na przychód ( odejmujesz od niego składki emerytalne i zdrowotne, zaliczkę na podatek co jest na samym końcu tzw "podatek dochodowy" odliczasz, kosztów uzyskania NIE odejmujesz). Ten wynik ( całoroczny to jest) dzielisz na 12 miesięcy i wychodzi Ci wasz dochód na osobę Jeżeli nie jest on wiekszy niż te 502 zł to przysługuje Ci drugie becikowe i zasiłek rodzinny.

Musisz w urzędzie miasta w zasiłkach rodzinnych ( MOPS) złożyć z Urzędu Skarbowego zaświadczenie o dochodach za rok 2009 Twoje i TŻ i wypełnione wnioski
Wtedy dostaniesz 2000 zł jednorazowe i co miesiąc zasiłek - czyli 67 zł na dziecko
Morgana le Fay jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-26, 18:58   #4716
anuszka1401
Zakorzenienie

GG do anuszka1401

Cytat:
becikowe już dostałam a teraz czekam na decyzję w sprawie dodatkowego 1000zł. i zasiłku rodzinnego
ja decyzję znam, teraz czekam na wypłatę
dlaczego niby przepadł?wiem że np. becikowe można składać do ukończenia przez dziecko roku.Wcześniej było do 3m-c
Przepadło rodzinne ( o ile się należy) za te miesiące, na które nie było składane, a mogło. nie wiem czy dobrze wytłumaczyłam. Np. jeśli siala urodziła w lipcu to przepadło jej już za lipiec, sierpień, wrzesień i październik.

Cytat:
Napisane przez Siala_Bala Pokaż wiadomość
Ale jaki zasiłek przepadł? Becikowe, rodzinne, srane, dupane czy jakie? Bo ja w sumie nie wiem nic co mi przysługiwać może.. pytałam baby z mopsu to mi ***nęła papierami i kazała wypełnić, skompletować dokumenty i tyle.. jak pytanie powtórzyłam to powiedziała, że dopiero mi powie jak wszystko wypełnię..
No ale tego mam z 10 kartek i nie wiem co mam wypełniać bo po co mam pisać gdzieś gdzie i tak mi tego nie przyznają.
A w kij jest tych dodatków, zasiłków, zapomóg i ja się w tym nie potrafię odnaleźć.
Wiem tyle, że becikowe dla każdego (do roku czasu od urodzenia) i drugie "becikowe" zależna od miasta i od dochodów a co poza tym to

I nie problem w "iściu" tam tylko w tych papierach.. ja jestem jakiś lewar i się boję, że źle wypełnię i se narobię obciachu, że taka..małosprytna jestem xD i żeby te babska nie zlewały potem ze mnie, że wypisałam wniosek o jakiś bonus na który nie mam szans bo przysługuje on np. tylko inwalidom xD one mi dały wszystkie wnioski jakie tylko mają w tej zakichanej instytucji xD
Musisz obliczyć Wasz dochód.
A więc po pierwsze iść do urzędu skarbowego po zarobki z 2009 r Twoje i tż. Następnie obliczyć średni miesięczny dochód pomniejszony o wszystkie podatki (na wyciągu z urzędu jest wszystko napisane po kolei jaki podatek i ile)- sumujesz dochody swoje i tż, dzielisz przez ilość miesięcy w roku, a potem przez ilość członków gospodarstwa domowego.
Wtedy będziesz wiedziała czy Ci się należy. Aby dostać drugiego tysiaczka i rodzinne, dochód netto nie może przekraczać 504 zł/ osobę.
Musisz jeszcze mieć akt urodzenia dziecka i zaświadczenie od gina, że chodziłaś całą ciążę od 10tc (nie wiem czy wszędzie, ale u mnie w gminie chcieli. Co prawda znieśli to przy podstawowym becikowym, ale dodali do tego drugiego).
jeśli nie będziesz wiedziała to babki w gminie czy tam urzędzie miasta (ja muszę w gminie, bom wieśniara) na pewno Ci pomogą. Po prostu wypełnij to, co będziesz wiedziała (no chyba dane swoje, tż i Sebka znasz ), a dalej one się tym zajmą. I nie masz się czego wstydzić, bo na pewno nie tylko Ty masz z tym problem

Cytat:
Nie wiedzą. Dlatego ja jestem zameldowana u mamy, mieszkam z Ł., ale nie tworzymy wspólnie gospodarstwa domowego, bo nie jesteśmy małżeństwem. I dlatego też dla Małej będę się starać o zapomogę
U nas na uczelni jeszcze coś piszą, że jeśli nie składałam oświadczenia o prowadzeniu wspólnego gospodarstwa domowego z Mamą i posiadałam stałe źródło dochodu w zeszłym roku, to jestem samodzielna finansowo... No i ogólnie trzeba czytać regulaminy
To żeś mi dojsrała
Muszę w takim razie zapoznać się z regulaminem i obiecuję nie zadawać więcej głupich pytań

---------- Dopisano o 19:56 ---------- Poprzedni post napisano o 19:54 ----------

morgana byłaś szybsza

---------- Dopisano o 19:57 ---------- Poprzedni post napisano o 19:56 ----------

Cytat:
Napisane przez Morgana le Fay Pokaż wiadomość
Wtedy dostaniesz 2000 zł jednorazowe i co miesiąc zasiłek - czyli 67 zł na dziecko
A nie 68?
U mnie jest jednorazowego tysiąc.

---------- Dopisano o 19:58 ---------- Poprzedni post napisano o 19:57 ----------

dzidzia a ile u Ciebie w szkole można dostać zapomogi?
anuszka1401 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-26, 19:29   #4717
Siala_Bala
Zakorzenienie

Cytat:

Siala -

Przysługuje Ci becikowe normalne oraz:

jeżeli w rodzinie ( czyli Ty i Tż) zarobki nie przekraczają 502 zł netto ( to co na rękę) na osobę to dostaniecie drugie becikowe i zasiłek rodzinny. Juz Ci tłumaczę ( moja mama jest inspektorem Gadżetem i przydziela ludziom dodatki w urzędzie i mi właśnie dyktuje) :

bierzesz PIT Twoj i męza i patrzysz na przychód ( odejmujesz od niego składki emerytalne i zdrowotne, zaliczkę na podatek co jest na samym końcu tzw "podatek dochodowy" odliczasz, kosztów uzyskania NIE odejmujesz). Ten wynik ( całoroczny to jest) dzielisz na 12 miesięcy i wychodzi Ci wasz dochód na osobę Jeżeli nie jest on wiekszy niż te 502 zł to przysługuje Ci drugie becikowe i zasiłek rodzinny.

Musisz w urzędzie miasta w zasiłkach rodzinnych ( MOPS) złożyć z Urzędu Skarbowego zaświadczenie o dochodach za rok 2009 Twoje i TŻ i wypełnione wnioski
U nas jednorazowe było 1000zł, plus becikowe to co dla wszystkich.
Ale dzięki za info, dokumenty mam.. zara zajrzę co tam jeszcze mam za świstki.
Cytat:
Napisane przez anuszka1401 Pokaż wiadomość
Przepadło rodzinne ( o ile się należy) za te miesiące, na które nie było składane, a mogło. nie wiem czy dobrze wytłumaczyłam. Np. jeśli siala urodziła w lipcu to przepadło jej już za lipiec, sierpień, wrzesień i październik.

Musisz obliczyć Wasz dochód.
A więc po pierwsze iść do urzędu skarbowego po zarobki z 2009 r Twoje i tż. Następnie obliczyć średni miesięczny dochód pomniejszony o wszystkie podatki (na wyciągu z urzędu jest wszystko napisane po kolei jaki podatek i ile)- sumujesz dochody swoje i tż, dzielisz przez ilość miesięcy w roku, a potem przez ilość członków gospodarstwa domowego.
Wtedy będziesz wiedziała czy Ci się należy. Aby dostać drugiego tysiaczka i rodzinne, dochód netto nie może przekraczać 504 zł/ osobę.
Musisz jeszcze mieć akt urodzenia dziecka i zaświadczenie od gina, że chodziłaś całą ciążę od 10tc (nie wiem czy wszędzie, ale u mnie w gminie chcieli. Co prawda znieśli to przy podstawowym becikowym, ale dodali do tego drugiego).
jeśli nie będziesz wiedziała to babki w gminie czy tam urzędzie miasta (ja muszę w gminie, bom wieśniara) na pewno Ci pomogą. Po prostu wypełnij to, co będziesz wiedziała (no chyba dane swoje, tż i Sebka znasz ), a dalej one się tym zajmą. I nie masz się czego wstydzić, bo na pewno nie tylko Ty masz z tym problem
Ano mam już z urzędu zaświadczenia tyle, że do tego "drugiego becikowego" (z tytułu urodzenia dziecka) mi kazali za 2008 a na resztę za 2009, więc wzięłam za obydwa lata i moje i męża

Zara będę liczyć i popatrzę w tych kartkach mopsowych jakie jeszcze inne bonusy tam są.

Wzrost 175cm. Start: 90,2
Plan minimum: 70
Satysfakcja maksymalna: 61,4(max wg Dukana choć nie Dukam)

Obecnie: 74,2kg
Siala_Bala jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-10-26, 19:52   #4718
wiolek1
Zadomowienie

Algiuen, aniaa, karolcia, dzidzia, papi, AGAMARCIO, anoxa mam nadzieję, że nie przeoczyłam którejś dziękuję

agravka nie no nie wyleczył się raczej bo go wysypało ale chodzi mi, że nie bardziej niż zwykle a go ciągle wysypuje czy byłam na diecie czy nie - fakt na diecie mniej ale jednak też

Cytat:
Aleks boski . Chyba mu się zaokrągliło co?
Ja bym Cię jeździć nauczyła . Za pierwszym razem zdałam

Właśnie- Anuszka, jak waga Igi?
a chyba tak, zresztą nie dziwne skoro z butli zjada 180 ml i jakby było więcej to by dalej jadł trzeba go smokiem zatka bo się drze
ale dobrze niech nadrabia bo waga jest dobra ale mogłaby być lepsza we wtorek tydzień temu czyli 5 dni przed skończeniem 3 miesięcy ważył 5900 a urodził się 3200

Cytat:
Napisane przez papeteria Pokaż wiadomość
wiolek aleks jaki juz duzy i przystojny chlopczyk a co do prawka nastepnym razem sie uda sama nie mam choc juz bylam blisko i zaluje ale poki co nie predko sie wybiore
a czemu nie predko ? no ja się wkońcu za to zabrałam bo mimo, że nie mam auta to skoro zrobiłam kurs to by się przydało zdać

Cytat:
No a wiecie co, próbowałam załatwić u siebie w szkole zapomogę z tytułu urodzenia dziecka, podałam Marka zarobki z zeszłego roku i swoje, ale tak nie da rady. Otóż partner to nie rodzina i aby otrzymać zapomogę muszę podać zarobki swoje i rodziców Ale głupole, bo dla mnie to lepiej. Ojciec nie żyje, a mama ma 400zł renty, moje zarobki to śmiech na sali więc chyba się uda
ja składałam już we wrześniu , decyzje będą do 15 listopada a wypłaty w grudniu. ale na pewno dostanę bo teraz u mnie na uczelni dają wszystkim.
jest to tylko 200 zł ale zawsze coś- akurat będzie na fotelik do karmienia

olakola mam nadzieję, że wyniki wyjdą ok

anuszka

lazurka

niezawsze no akurat miał wtedy śliczną buźke ehhh czego ja nie mogę mieć takiej gładziutkej

Siala ja też nie umiałam wypełnić dlatego zrobiła to po części teściowa a resztę robilam z kobietą z MOPSu. była bardzo miła aż się zdziwilam, że takia pomocna, zresztą inne też a swoja drogą to te baby powinny ci pomóc od tego przecież są nie każdy musi wiedzieć jak takie papiery wypelniać
dziewczyny ci już napisały bliżej a ja jeszcze dodam że dowiedz się jak to u was bo jeżeli ci za 2009 rok ci przekroczy to może za 2008 ci bardziej wyjdzie ? ja składałam za 2008 własnie

karolcia to nie dziwne, że chłopak wymiękka jak minimum raz dziennie

Edytowane przez wiolek1
Czas edycji: 2010-10-26 o 20:46
wiolek1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-26, 19:56   #4719
Siala_Bala
Zakorzenienie

mam kartkę o ten dodatkowy 1000, do niej 3 oświadczenia i świstek od lekarza, że byłam pod opielą od 8 tyg

Dalej mam znowu 3 te same oświadczenia co na poprzedniej kartce... i oświadczenie, że dostarczę świstek ,że dziecko uczęszcza do szkoły więc go nie wypełniłam bo i po co

dalej.. o zasiłek rodzinny i wszelkie dodatki do niego czyli:
opieki nad dzieckiem w czasie urlopu wychowawczego (nie wiem czy to wypełniać teraz bo jeszcze nie jestem na wychowawczym..ale będę),
samotnego wych. dziecka,
wychowania dziecka w rodzinie wielodzietnej,
kształcenia i rehabilitacji dziecka niepełnosprawnego,
rozpoczęcia roku szkolnego
podjęcia nauki przez dziecko w szkole poza miejscem zamieszkania,

potem są dane członków rodziny - wypisałam je po raz nie wiem który
potem są alimenty (nie dotyczy)
dochody utracone - i nie wiem czy ja mam to wpisywać sama
dochody uzyskane - i nie wiem czy ja mam to wpisywać sama

Potem jest oświadczenie dot. ustalenia czy mi przysługuje dodatek do rodzinnego z tytułu opieki nad dzieckiem w czasie korzystania z urlopu wychowawczego... i nie wiem czy mam już wypełniać czy dopiero jak mi się skończy macierzyński a zacznie wychowawczy, czy jak mi się skończy macierzyński a pociągnę przed wychowawczym moje zaległe zwykłe urlopy...

potem jest o samotnej matce

dalej znowu oświadczenie dot ustalenia prawa do zasiłku rodzinnego ale są tu do wpisania lata w jakich dziecko ma chodzić do szkoły.. czyli sądzę, że to mnie nie dotyczy póki mały jest mały

dalej ośw dot ustalenia prawa do dodatku z tytułu rozpoczęcia roku szkolnego - to pomijam

dalej znowu coś o szkole
znowu ośw dot ustalenia prawa do zasiłku rodzinnego na dziecko.. no i znowu tam przepisuję nasze dane jak w milionach linijek na poprzednich stronach..

dalej dla osób uczących się pomijam..
pouczenia..
dalej jest tabela o dochodach...
kolejny świstek to oświadczenie o rozliczaniu się.. o jakichś ryczałtach, kartach podatkowych.. o czym nie mam zielonego pojęcia.. a mam tam postawiony ptaszek, że mam wypełnić i dupa bo nie wiem o co kaman.. ile dochód, ile składki na ubezp. społeczne, ile składki na ubezp. zdrowotne.. ile zryczałtowany podatek (???)

Kolejna kartka to ośw o wysokości dochodu niepodlegającego opodatkowaniu - za rok 2008, pouczenia...

i tyle..

Stary 2010-10-26, 19:57   #4720
anuszka1401
Zakorzenienie

GG do anuszka1401

Ja też trafiłam na bardzo miłe Panie z MOPSU Aaaa to lipna ta zapomoga Tez liczyłam na jakis tysiak, może 2
anuszka1401 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-26, 20:06   #4721
Morgana le Fay
Raczkowanie

Nie jestem zorientowna teraz jak Wasze maluzki się zachowują, ale powiem Wam o Anastazji, bo może któraś przechodzi przez to samo.

moje dziecko ze spokojnego stało się marudne... niby je ale marudzi. Przy jedzeniu wpada w płacz, albo się rozgląda albo usypia. Kiedys spała po pare godzin w ciągu dnia, teraz to są maksymalnie półgodzinne drzemki...

nie wiem czy ona sie nienajada, czy co... Mama mi wmawia ze mam mało wartościowe mleko albo mam go mało... :/ Juz sama nie wiem co myslec :/ ALe piersi mam pełne i jak je dociskam to wiadomo eh te dzieci, i nie wiesz o co im chodzi :/

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-10-26, 20:13   #4722
wiolek1
Zadomowienie

Siala o wychowawczy ja nie wypełniałam narazie tylko pomijałam. a to co piszesz, że nie wiesz to ja z kobieta wypełnialam bo też nie wiedziałam

Cytat:
Ja też trafiłam na bardzo miłe Panie z MOPSU Aaaa to lipna ta zapomoga Tez liczyłam na jakis tysiak, może 2
no lipna ale to pewnie zależy od szkoły i coś mi się zdaje, że chyba bassienkaw pisała jeszcze w ciąży, że u niej jest 1000 zł ale nie jestem pewna czy to ona

u mnie lipny bardzo a co miesiąc im płacę 335 zł a najdroższe kierunki 490 a tu taką zapomoge dają no ale lepsze to niż nic

Morgana le Fay a może ma skok ? a mamie

Edytowane przez wiolek1
Czas edycji: 2010-10-26 o 20:14
Stary 2010-10-26, 20:20   #4723
bajka1807
Zakorzenienie

Cytat:
Mam pytanie- jeśli Iga śpi całą noc, nieraz 11-12 godzin bez przerwy to czy jest w tym coś niepokojącego? Ona praktycznie od urodzenia budziła się w nocy tylko raz, a jak miała 1,5 miesiąca to zaczęła przesypiać calutkie noce.
moja tez przesypia cale nocki i dzisiaj matka mnie olsnila ze ona je tylko 4 razy dziennie po 120 ml :/ a powinna jesc 6 razy... dzisiaj ja przetrzymalam z kapiela zeby zjadla 5 raz, a w nocy ja chyba obudze zeby tez cos wszamala... no ale u niej przybieranie wagi nie ma z tym nic wspolnego, bo wczesniej jadla 7 razy a waga i tak rosla po malutku. juz sama nie wiem :/

Cytat:

PS. Ktoś (nawet nie wiem czy nie Ty) pisał na dniach o tym, że z przytulanek nici, bo okres. Przyznam- możecie to uznać za obrzydliwe i niehigieniczne- że nam się zdarzało współżyć podczas miesiączki.
dobry marynarz i po morzu czerwonym poplynie recznik pod tylek i szafa gra

Cytat:
Napisane przez karolcia228 Pokaż wiadomość
agamarcio - ja chyba muszę partnera zmienić bo mi kroku nie dorównuje no i ja się wkurzam jak minimum raz dziennie nie ma przytulanek
tez tak mialam, nerw jak nie bylo przytulanka codziennie... ale teraz odpuscilam, M. przychodzi z roboty zbyt zmeczony a ja stwierdzilam ze fochowanie sie o seks jest dziecinne wiec juz tego nie robie

my po kardiologu, serducho zdrowe jak ta lala, lekarz powiedzial "prosze juz nie przyjezdzac", mala nawet byla grzeczniutka, jak miala usg to trzymala lekarza za palec hehe no a jutro smigamy na rehabilitacje.
obiecalam filmik z cwiczen w domu, poki co laduje sie na stronke ale strasznieee dlugo to idzie, wiec link pewnie wstawie jutro.

a co do krzeselek do karmienia, to moja mamuska postanowila kupic malej pod choinke takie
Mel B 14/14 ✓
bajka1807 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-26, 20:33   #4724
dzidziadziumdzia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aniaa22 Pokaż wiadomość
nam tez i to nie raz. jakos nam to tak strasznie nie przeszkadzalo nigdy.
Już myślałam, że tylko ja taka "fetyszystka" . Mi też to nie przeszkadza, choć na początku miałam opory.

Cytat:
myślę, że tabletki moga miec na to wpływ. Brałam Cerazette przez miesiąc i po tygodniu brania dostałam okres, tak się ze mnie lało jak nigdy i jeszcze trwał chyba 8-9 dni... mimo, że karmie piersią co 2 godziny :/
To nie okres. Przy tabletkach jednoskładnikowych występuje krwawienie zastępcze. Gdybyś ich nie brała, to prawdopodobnie nie krwawiłabyś. To jest "efekt uboczny" tabletek.

[QUOTE=anuszka1401;2289537 3]

Cytat:

moje dziecko ze spokojnego stało się marudne... niby je ale marudzi. Przy jedzeniu wpada w płacz, albo się rozgląda albo usypia. Kiedys spała po pare godzin w ciągu dnia, teraz to są maksymalnie półgodzinne drzemki...

nie wiem czy ona sie nienajada, czy co... Mama mi wmawia ze mam mało wartościowe mleko albo mam go mało... :/ Juz sama nie wiem co myslec :/ ALe piersi mam pełne i jak je dociskam to wiadomo eh te dzieci, i nie wiesz o co im chodzi :/
To zdecydowanie skok. I nie ma czegoś takiego jak mało wartościowe mleko. Każde mleko matki ( no chyba, że ma awitaminozę i anemię- choć i wtedy organizm czerpie z jej zapasów) jest wartościowe!!! I gdyby dziecko się nie najadało, to by było płaczliwe (nie mylić z marudne) i mało energiczne.

Aliska przyszła na świat 18.08.2010
. Witaj Kochanie

Aniołki 05.2009 i 08.2009 oraz Aniołek bliźniak 03.2013
dzidziadziumdzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-26, 20:39   #4725
muminek88
Zadomowienie

witajcie...ja jeszce zyje ale szymek juz nei spi w poludnie, Łukasz tez juz corac mniej a wogole to pracuje juz domiesiaca i nie mam kiedy sie zameldowac. A wiec wsio ok.Łukasz na bilansie na 3 msc urosnal z 3,600 na 6,460 a z 53 cm na 62.Jest małą kulką, ślicznie sie śmieje na głos i objada moje cyce Moja waga stoi w miejscu mimo karmienia tylko i wylacznie moim mlekiem i nie jedzeniu slodkiego, dostałam plamienia na poczatku pazdziernika a w zeslzym tyg znow, Szymek uwielbia braciszka a ja nie mam na nic czasu ale jestem przeszczesliwa!!!!!!!!!!
muminek88 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-10-26, 20:47   #4726
karolcia228
Zakorzenienie

bajka - ja już wogóle zrezygnowała, rzadko rozmawiam z TZ z reguły każde robi coś innego i wgóle ze sobą nie rozmawiamy, nawet się już nie przytulamy, straciłam, chęć na wszystko naprawdę.... jestem okropną matką i żona....ale mam jakiegoś strasznego doła i nie mogę się z niego podnieść

morgana - moja ma fazę, że przed snem musi się do mnie przytulić, a jak po jedzeniu biorę do odbicia to kwęka i popłakuje.

muminek - fajna kuleczka z ŁUKASZKA

Stary 2010-10-26, 20:53   #4727
wiolek1
Zadomowienie

bajka super, że już macie już więcej nie przyjeżdzać filmik chętnie oglądne ja jutro idę na 16 na rechabilitacje muszę małego porządnie wyspać bo jak byłam w piątek na 8 rano to musieliśmy skończyć po pół godziny bo był tak śpiący, że wpadł w histerie i zasną w ciągu 2 minut dosłownie
fajne krzesełko ja jeszcze się nie zdecydowałam które kupić

muminek myślałam właśnie niedawno co u ciebie... jak to pracujesz ? tak szybko ? a z kim maluchy zostają ? może jakieś zdjęcia
Stary 2010-10-26, 20:55   #4728
martysek
Zadomowienie

Kinia, ja poznaję, że Natalia głodna, jak bardzo nerwowo ssie rączkę i rusza głową na boczki. Przy smoczku ssie go tak mocno, że aż słychać cmokanie i robi "ieł, ieł, ieł" . Zresztą ona na tyle punktualna, że co 2,5 - 3 godziny je

Papeteria, Natalia w nocy śpi spokojni i zaczyna się prężyć od ok.5tej do momentu aż zrobi kupę, czyli ok 8mej :/ Dotyka się mocno albo i drapie się wtedy po buzi, macha nóżkami i rusza głową na boki.
martysek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-26, 21:02   #4729
niezawsze
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wiolek1 Pokaż wiadomość

niezawsze no akurat miał wtedy śliczną buźke ehhh czego ja nie mogę mieć takiej gładziutkej
chodzilo mi, ze jest przystojny a nie, ze ma ladna cere chociaz ta ma tez bardzo ladna
Cytat:
Napisane przez bajka1807 Pokaż wiadomość
moja tez przesypia cale nocki i dzisiaj matka mnie olsnila ze ona je tylko 4 razy dziennie po 120 ml :/ a powinna jesc 6 razy... dzisiaj ja przetrzymalam z kapiela zeby zjadla 5 raz, a w nocy ja chyba obudze zeby tez cos wszamala... no ale u niej przybieranie wagi nie ma z tym nic wspolnego, bo wczesniej jadla 7 razy a waga i tak rosla po malutku. juz sama nie wiem :/

a co do krzeselek do karmienia, to moja mamuska postanowila kupic malej pod choinke takie
moja je 8 razy dziennie po 100ml i chyba duzo nie przybrala jakos, 9 listopada zobacze.

Krzeselko podoba mi sie dodam zakladke.

Cytat:
Napisane przez muminek88 Pokaż wiadomość
witajcie...ja jeszce zyje ale szymek juz nei spi w poludnie, Łukasz tez juz corac mniej a wogole to pracuje juz domiesiaca i nie mam kiedy sie zameldowac. A wiec wsio ok.Łukasz na bilansie na 3 msc urosnal z 3,600 na 6,460 a z 53 cm na 62.Jest małą kulką, ślicznie sie śmieje na głos i objada moje cyce Moja waga stoi w miejscu mimo karmienia tylko i wylacznie moim mlekiem i nie jedzeniu slodkiego, dostałam plamienia na poczatku pazdziernika a w zeslzym tyg znow, Szymek uwielbia braciszka a ja nie mam na nic czasu ale jestem przeszczesliwa!!!!!!!!!!
zdjecia chlopcow bys wrzucila, a jak zdrowko chlopcow lepiej?

pokaze wam filmik z moim telemaniakiem kombinatorkiem tylko mojego glosu sie nie przerazcie jakos dziwny wyszedl ja tak nie mowie, chociaz rrr zle mowie.

http://picasaweb.google.pl/104125536...H06Pm1i9aS0QE#

---------- Dopisano o 22:02 ---------- Poprzedni post napisano o 21:57 ----------

Nie no Mai sie wszystko juz poprzestawialo, po kapieli sie z 10min zdrzemnela a teraz juz z pol h siedzi w lozeczku i sie bawi

Maciuś
niezawsze jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-10-26, 21:14   #4730
Morgana le Fay
Raczkowanie

wiolek - hmm sprawdzę te skoki, a może...

dzidzia - może masz rację.. a jeśli równo miesiąc później znowu pojawiło się tygodniowe krwawienie ( a tabletek już nie biorę) to to też nie okres?

Dzięki za słowa na temat karmienia!

no dobra ona wczoraj weszła w 13 tydzień, a marudna jest gdzieś tak już 2 tygodnie. Skok jest w 12 tygodniu... no może może...

karolcia - oo podobnie mam
Stary 2010-10-26, 21:26   #4731
dzidziadziumdzia
Zakorzenienie

Cytat:
wiolek - hmm sprawdzę te skoki, a może...

dzidzia - może masz rację.. a jeśli równo miesiąc później znowu pojawiło się tygodniowe krwawienie ( a tabletek już nie biorę) to to też nie okres?
Albo krwawienie z odstawienia albo rzeczywiście miesiączka.

Aliska przyszła na świat 18.08.2010
. Witaj Kochanie

Aniołki 05.2009 i 08.2009 oraz Aniołek bliźniak 03.2013
dzidziadziumdzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-26, 21:33   #4732
farminka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez aniaa22 Pokaż wiadomość

ale fajnie ze tak wszystko zjada pokaz zdjecie swojej slicznotki mam nadzieje ze sobie innego chlopaka nie znalazla

Ogólnie to niejadek z niej nadal,bo je 600-700ml na dobę,ale słoiczki ładnie zjada Ostatnio odmawia mi jedzenia śniadania.Budzi się zawsze najpóźniej o 8 bo wyspana,ale do 10 wmuszam jej butlę i nie chce.Dzisiaj zjadła tylko 90ml
Chłopaka nie znalazła innego,chociaż ostatnio zbajerowała chłopaka mojej koleżanki.Złapała go za palec i gadała do niego,uśmiechała się tak,że chłopak wymiękł totalnie No ale 24 lata różnicy,więc raczej nic z tego nie będzie
A na życzenie dodaję Lenkę ćwiczącą "zimny łokieć"

Cytat:
Napisane przez agravka Pokaż wiadomość
wklejam Wam moje słonko
To Twoje słonko nadal strasznie podobne do mojego słonka Może na zdjęciach tak tego nie widać,ale naprawdę strasznie podobna do Lenki,zwłaszcza z daleka.Nawet TŻ potwierdza

Cytat:
Napisane przez Siala_Bala Pokaż wiadomość
ja mam takie okresy od czasu porodu.. leje się jak z wiadra
a wszyscy mi mówili, że po porodzie to już mniej bolesne, krótsze i skąpe.. dupa dupa dupa cycki! Pierwszy dzień to ja wskakuję w te końskie podpachy poporodowe :[
Też takie mam Na szczęście bólu brzucha nie ma (albo po porodowym to już taki pikuś,że nie czuję ),ale leje się jak z kranu i migrenowe bóle głowy nadal mam
Cytat:
ja w sobote jak byłam z małą na spacerze to miałam wrażenie że mi się kran odkręcił dobrze że byłam blisko domu więc dzwonie do Tż żeby wyszedł i postał chwilę z niunią bo muszę do kibelka-dreptałam niczym gejsza
wyobrażam sobie.Ostatnio też tak leciałam,ale jak wstałam rano z łózka a tu nagle strumyczek... Normalnie aż mi się przypomniało jak wody odchodziły
farminka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-26, 21:43   #4733
karolcia228
Zakorzenienie

farminka - śliczna niunia...

Ja nie mogę spać, napiłabym się czegoś %%%
Obejżałam na VOD Usta Usta...

Stary 2010-10-26, 21:52   #4734
Siala_Bala
Zakorzenienie

Cytat:
Nie jestem zorientowna teraz jak Wasze maluzki się zachowują, ale powiem Wam o Anastazji, bo może któraś przechodzi przez to samo.

wartościowe mleko ma każda matka! Dziecko jest jak mały "pasożyt" - wyssa z matki wszystko co mu potrzebne nie zważając na sianie spustoszenia w jej organizmie Takie babki z buszu co jedzą bambusa i glisty też jakoś dzieci wykarmiają i nic im nie brakuje

Cytat:
Napisane przez bajka1807 Pokaż wiadomość

Ja bym nie dopychał mleka jak samo się dziecię nie dopomina ale jak tam czujesz
Mój też powinien jeść więcej wg opakowania mleka
Niby 6 razy po 150ml wody+5 miarek mleka
a zjada 4, 5 razy po 120ml wody+4 miarki mleka
jak podaję owoc to w zależności ile zje to resztę zapycham mlekiem np. jabłka zje 50ml to mleka już mu dam tylko 70ml
A krzesełko to jest takie jak ja mam, tylko wzorek na pokryciu jest inny
Cytat:
Napisane przez martysek Pokaż wiadomość
Kinia, ja poznaję, że Natalia głodna, jak bardzo nerwowo ssie rączkę i rusza głową na boczki. Przy smoczku ssie go tak mocno, że aż słychać cmokanie i robi "ieł, ieł, ieł" . Zresztą ona na tyle punktualna, że co 2,5 - 3 godziny je
Mój ssa ręce bez względu na głód.. podczas jedzenia jabłka popycha sobie łapami xD a łepkiem na boki majta jak chce mu się spać to się kręci jak dżdżownica
Cytat:
Napisane przez niezawsze Pokaż wiadomość

Krzeselko podoba mi sie dodam zakladke.

pokaze wam filmik z moim telemaniakiem kombinatorkiem tylko mojego glosu sie nie przerazcie jakos dziwny wyszedl ja tak nie mowie, chociaz rrr zle mowie.

http://picasaweb.google.pl/104125536...H06Pm1i9aS0QE#
Krzesełko takie mam :P wklejałam zdjęcia nawet.

A z tym telewizorem to u nas jest to samo! Zeby nie widział to musiałabym go kłaść w wannie w łazience dziś prawie se kark skręcił jak się obracał w stronę tv Głowa niemal o 180 stopni obrócona i do góry xD

Edytowane przez Siala_Bala
Czas edycji: 2010-10-26 o 21:55
Stary 2010-10-26, 21:56   #4735
jaszczka
Zadomowienie

Cytat:
a no kochane, czy któraś z Was mogłaby podesłac jakąś dokładną liste co 3 miesięczne dziecko powinno robić, a co nie ? szukałam w necie, ale są same ogólne :/
mam tą samą książkę co Żabcia to wklejam:

Po ukończeniu 3 miesiąca twoje dziecko powinno umieć:
- w pozycji na brzuchu podnieść głowę pod kątem 45 stopni do podstawy

Po ukończeniu 3 miesiąca twoje dziecko prawdopodobnie będzie umiało:
- śmiać się głośno
- w pozycji na brzuchu unieść glowę pod kątem 90 stopni do podstawy
- wydawać okrzyki zadowolenia
- składać ręce
- uśmiechać się spontanicznie
- śledzić w sposób ciągły przedmiot poruszający się po łuku 180stopni w odległości około 15cm od twarzy

Po ukończeniu 3 miesiąca twoje dziecko może umieć:
- trzymać sztywno główkę w pozycji pionowej
- w pozycji na brzuszku unieść klatkę piersiową, opierając się na przedramionach
- dokonać przewrotu z pleców na bok
- chwycić grzechotkę włożoną do ręki
- reagować wzrokiem na bardzo drobne przedmioty, takie jak np. rodzynek

Po ukończeniu 3 miesiąca twoje dziecko może nawet umieć:
- częściowo utrzymywać ciężar swojego ciała, opierając się na stopach
- wyciągać ręce w kierunku przedmiotu
- podciągane do pozycji siedzącej, utrzymywać sztywno główkę
- odwracać głowę w kierunku źródła dźwięku, szczególnie gdy słyszy głos mamy
- gruchać, wydawać dźwięki artykułowane
Stary 2010-10-26, 21:57   #4736
karolcia228
Zakorzenienie

bajka-dziecko wie kiedy jest głodne, widocznie jej starcza tyle ile zje.
Moja je 4-5 razy mleko na dobę i nie mam zamiaru dawać więcej i tak wygląda jak pupletka....ale wracając do ciebie widocznie ona nie potrzebuje więcej, jeśli rośnie swoje minimum wiec czym się przejmujesz, ważne żeby nabiera masy nie musi 1kg w miesiąc, to minimum jej styknie

Stary 2010-10-26, 22:00   #4737
Siala_Bala
Zakorzenienie

No to z całej tej listy Seba się nie przewraca z pleców na boki ale za to umie z brzucha na bok i plecy no i nie śmieje się jeszcze na głos.. raczej krzyknie coś radośnie ale żeby rechotać to jeszcze nie

Aha.. i co do jedzenia-niejedzenia... żadne dziecko się samo nie zagłodzi

Stary 2010-10-26, 22:05   #4738
jaszczka
Zadomowienie

mogę wkleić też na 4 miesiąc jak chcecie?

a wogóle to cześć!

wczoraj leczyłam doła po naszej rocznicy, której nie było... ale już mi lepiej

tyle napisałyście, że teraz już nie wiem co komu miałam napisać... mam nadzieję, że wybaczycie
Stary 2010-10-26, 22:10   #4739
Siala_Bala
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jaszczka Pokaż wiadomość
mogę wkleić też na 4 miesiąc jak chcecie?

a wogóle to cześć!

wczoraj leczyłam doła po naszej rocznicy, której nie było... ale już mi lepiej

tyle napisałyście, że teraz już nie wiem co komu miałam napisać... mam nadzieję, że wybaczycie
Nie wybaczymy
Czwarty miesiąc poprosimy
a tżta ukatrupimy
nie pamiętał? nie było go czy pamiętał ale nie wykazał się inwencją?

Stary 2010-10-26, 22:14   #4740
farminka
Wtajemniczenie

jaszczka bo się znowu zdołuję,że Lenka wielu rzeczy nie robi A ona juz za 2 tygodnie 5 miesięcy skończy.Ale ten czas leci.Jutro wizyta u lekarza i szczepienie i już mam pietra...
farminka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości