Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 908 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-11-01, 18:57   #27211
LadyMadalena
Wtajemniczenie

Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VI

Cytat:
Napisane przez Maqua Pokaż wiadomość
chciałabym przejść na odżywkę (i próbowałam już) ale włosy tłuste, a na moje długie gęste schodzi jej zdecydowanie za dużo ( chyba 3 tygodniowo bym zużywała, myję codziennie). myję dwa razy szamponem: Babydream i aloesową Mypą
Bez przesady, bywają osoby z duuużą ilością włosów ale różnice nie powinny byc tak ogromne. Może dobierasz swoje odżywki do mycia kiepsko(drogie, mało wydajne) albo nie umiesz ich rozprowadzać. Wiem ze swojego doświadczenia, że na początku mycia odżywką też z rozpaczą patrzyłam jak ich ubywap rzy myciu jednak są odżywki, których używasz mniej. Druga sprawa to "metoda kubeczkowa" czyli rozcieńczanie odżywki w jakimś naczynku i dopiero to kładziemy na głowę. Zdecydowanie zmniejsza to zużycie. Poza tym najważniejszą partią do mycia jest skóra głowy, później kiedy odżywka się spieni przy skórze od masażu, przeciągasz palcami po długości włosów rozprowadzając odżywkę dalej.
Trzeba przyznać, że jest to trudniejsze w obsłudze niż szampon.

Moja fragrantica
LadyMadalena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-01, 19:23   #27212
BigDreams
Raczkowanie

Stosuję na skalp po myciu i zmywam to na drugi dzień ,gdy myje głowę.
A przed myciem ile czasu trzymać? Zawinąc o folię?
BigDreams jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-01, 19:31   #27213
Maqua
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LadyMadalena Pokaż wiadomość
Bez przesady, bywają osoby z duuużą ilością włosów ale różnice nie powinny byc tak ogromne. Może dobierasz swoje odżywki do mycia kiepsko(drogie, mało wydajne) albo nie umiesz ich rozprowadzać. Wiem ze swojego doświadczenia, że na początku mycia odżywką też z rozpaczą patrzyłam jak ich ubywap rzy myciu jednak są odżywki, których używasz mniej. Druga sprawa to "metoda kubeczkowa" czyli rozcieńczanie odżywki w jakimś naczynku i dopiero to kładziemy na głowę. Zdecydowanie zmniejsza to zużycie. Poza tym najważniejszą partią do mycia jest skóra głowy, później kiedy odżywka się spieni przy skórze od masażu, przeciągasz palcami po długości włosów rozprowadzając odżywkę dalej.
Trzeba przyznać, że jest to trudniejsze w obsłudze niż szampon.
próbowałam z Glorią, zużyłam na raz około 1/5, walczyłam dzielnie z 5 minut ale nie udało mi się jej wystarczająco spienić. poddałam się i dokończyłam szamponem...
niby kosztuje 5 zł, ale za te 5zł mam dwie butelki Babydreama na co najmniej miesiąc
wolę jednak tradycyjne mycie, a bombę na noc (właściwie każdego wieczora nakładam coś dobrego)
dziś włosy mi się wydawały troszkę wysuszone (pewnie bo lakierze do włosów, którego wczoraj obficie używałam), więc teraz siedzę z Parachute, umyję jutro rano
Maqua jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-01, 20:14   #27214
LadyMadalena
Wtajemniczenie

Cytat:
próbowałam z Glorią, zużyłam na raz około 1/5, walczyłam dzielnie z 5 minut ale nie udało mi się jej wystarczająco spienić. poddałam się i dokończyłam szamponem...
niby kosztuje 5 zł, ale za te 5zł mam dwie butelki Babydreama na co najmniej miesiąc
wolę jednak tradycyjne mycie, a bombę na noc (właściwie każdego wieczora nakładam coś dobrego)
dziś włosy mi się wydawały troszkę wysuszone (pewnie bo lakierze do włosów, którego wczoraj obficie używałam), więc teraz siedzę z Parachute, umyję jutro rano
Jak chcesz... Akurat mycie włosów odżywką przynosi zdecydowane efekty...
Nie wiem, którą Glorią próbowałaś, czy maską czy emulsją. Próbowałam tylko maski i choć nie jest zbyt ekonomiczna było dobrze.
Lakiery z tego co wiem to raczej odpadają. Jest to bardzo skuteczna metoda na spowodowanie większego wysuszenia a w konsekwencji plątania.

Moja fragrantica

Edytowane przez LadyMadalena
Czas edycji: 2010-11-01 o 20:16
LadyMadalena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-01, 20:22   #27215
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:

ile kosztują chwalone na forum ręczniki z mikrofibry i gdzie je dostać? mówię o dużych, w kóre zmieszczę te swoje dzikie włosy, nie o ściereczkach oczywiście
Ręczniki z mikrofobry możesz kupić w sklepie sportowym. Ja mam dr bacty (mniejszy za 39 zł). Tobie na pewno potrzebny jest duży, ale on kosztuje około 80 zł (dr bacty w każdym sklepie powinien mieć taką samą cenę, z tego co widziałam). Poszukaj też w sklepach internetowych.

*Basia* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-02, 08:23   #27216
kasiahanka
Przyczajenie

Hej ja mam takie pytanie z innej beczki, czy mozna stosowac zamiast szamponu jakis zel do mycia ciala z SLS (oczywiscie swiadomie pisze ze z SLS ) ? Czy te dwa kosmetyki nie beda dzialaly podobni na wlosy? czy sa jakies przeciewwskazania co do uzywania zeli pod prysznic do mycia wlosow?
Pozdrawiam
kasiahanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-02, 08:34   #27217
jumaatt
Rozeznanie

Nadrobiłam
Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość
Jumaat a tak dzisiaj wygladaja wloski, drugi dzien z malutka pomoca Curly Buttercreme (jedyny produkt miss jessie's zgodny z CG)
Dzięki za opis mycia i zdjęcia Powiem Ci jedno, jak tylko będę miała okazję, na pewno będę próbowac Twoich nowych KWC. Czuję się 100% przekonana do testów

Cytat:
Napisane przez malgosia86 Pokaż wiadomość
Jak pisała już Kropcia, ja w ogóle nie rozumiem, czemu w Polsce nie mamy dostępu do wszystkich produktów danego producenta (analogiczna sytuacja jest w innych krajach)
I czemu u nas zawsze brakuje tych fajnych składowo produktów?

Musimy sobie jakoś radzić, ale właśnie mi też tego, czego najbardziej brakuje, to olejów w odzywkach, żelach, kremach do włosów itd.

Czasem to wygląda tak, jakby na polskim rynku producentom nie chciało się zabiegać o klienta i jakby producenci uważali, że u nas nie ma w ogóle świadomych klientów.
Jasne, najlepiej to dawać konsumentom bomby silikonowe i niech wierzą, że będą mieć piękne, lśniące i zdrowe włosy
Zupełnie takiej polityki nie rozumiem.
Moim zdaniem to wynika z jak na razie bardzo małej świadomości konsumentów na temat składników kosmetyków. Takie osoby, jak my, które mają o tym pojęcie i dobierają kosmetyki świadomie i na podstawie składów, to wyjątki. Po co więc producent ma sprowadzac egzotyczne oleje, bawic sie w bogate receptury, jeśli silikony są tanie i dają szybkie rezultaty. Wyobraź sobie, że jakiś polski producent wypuszcza serię świetną składowo - dla przeciętnej klientki z silikonową bombą na głowie te produkty będą beznadziejne. Dopiero jeśli używanie ich będzie poparte odpowiednią wiedzą pielęgnacyjną, może to przynieśc rezultaty. Czyli producent musiałby jeszcze uświadomic taką klientkę, co i jak. Prościej i taniej jest wrzucic silikon
Dopóki konsumenci nie zmienią świadomości i nie przestaną kupowac kosmetyków na podstawie opakowania i opisu producenta, ciężko będzie cos wskórac.

[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;22960801]moim zdaniem
skret jest bardzo ciasny i mocny
ja unikam nawet przeczesywania palcami (chyba mamy jakos tam podobne wlsosy- grube, geste i sztywne, choc moj skret jest luzniejszy)
kiedy mam na wlosach odzywke-mnie nawet po takim "rozczesaniu" loki sie rozlaza i zamiast grubych , miesistych pukli jest pokrecone sphagetti a ja wole te grube [/QUOTE]

Jak rozprowadzasz odżywki bez przeczesywania palcami?

Cytat:
Napisane przez Kurka_Paulina Pokaż wiadomość
A ja jestem nieszczęśliwa, bo dzisiaj pierwszy raz olejowałam tak naprawdę i nie mogę tego zmyć! Do oliwy z oliwek dodałam olejek arganowy i trochę rycynowego i dokładnie całe włosy i owłosioną skórę głowy posmarowałam, aż kapało. Na to czepek i wieczorem, po całym dniu, mycie głowy. Próbowałam moim naturalnym szamponem, który normalnie świetnie mi czyści włoski i kiepsko... Teraz trochę podeschły i są dalej tłuste.
Za dużo oleju! Jak raz tyle nałożyłam, oleju nie mogłam domyc jeszcze z 2 dni po

Cytat:
Napisane przez Kurka_Paulina Pokaż wiadomość

Ale domyłam włoski Najpierw je polałam roztworem 30% octu, poczekałam chwilę, a potem umyłam moim naturalnym szamponem dosypując do niego na ręce proszek do pieczenia. Super się pieniło i się na szczęście umyło
Uważaj z takimi mieszankami. 30% roztwór to hardcore! A potem jeszcze soda...Balansujesz na granicy dwóch skrajnych pH, takie eksperymenty mogą zaszkodzic włosom. Prościej i bezpieczniej użyc 2 razy szamponu z SLS/em.

Cytat:
Napisane przez deraa Pokaż wiadomość
Nie wiem czy to najodpowiedniejszy wątek, ale... Jako cichy czytacz muszę położyć swój wyraz wdzięczności

Dzięki Wam polubiłam się ze swoimi włosami. Poddałam się po latach marzeń o włosach prostych jak druty. Zakopałam prostownicę i pracuję
O matko, co za przemiana CUDOWNE są!

Cytat:
Napisane przez Volyova Pokaż wiadomość
Maque, znalazłam jeszcze taki artykuł o plątaniu się włosów:
http://thenaturalhaven.blogspot.com/...g-hair-in.html
Autorka pisze, że od pewnej długości włosów nie da się myć bez podzielenia ich na kilka sekcji. Gdy myjesz wszystkie na raz jest bardzo prawdopodobne, że będą się plątać. Wg niej lepiej podzielić je na sekcje i myć każdą sekcję osobno.

Niestety nie mogę tego poprzeć własnym doświadczeniem, bo mam za krótkie Może inne długowłose się wypowiedzą, czy to może pomóc?
Chyba wszystko zależy jak zwykle od radzaju włosa. Ja myję między innym Babydreamam (czyli znanym forumowym włosoplątaczem ), włosy mam długie, lubię je pomiętolic przy myciu i nawet po pierwszej lepszej odżywce jestem je w stanie rozczesac chocby palcami.

Kropciu, dziękuję, że pamiętałaś o zdjęciach dla mnie Niestety, znowu się nie załapałam, ale sądząc po komentarzach, na pewno przychyliłabym się do zdania większości Czyli w Twoim przypadku - kręciołki

Yasmin - witaj z powrotem Prosimy o wpis na forum, jak monsun wpływa na włosy, najlepiej poparty zdjęciami

Edytowane przez jumaatt
Czas edycji: 2010-11-02 o 08:36
jumaatt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-02, 09:39   #27218
kropcia007
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez *Basia* Pokaż wiadomość
Ręczniki z mikrofobry możesz kupić w sklepie sportowym. Ja mam dr bacty (mniejszy za 39 zł). Tobie na pewno potrzebny jest duży, ale on kosztuje około 80 zł (dr bacty w każdym sklepie powinien mieć taką samą cenę, z tego co widziałam). Poszukaj też w sklepach internetowych.
Ja swój ręcznik zakupiłam ( a własciwie Yasmin mi zakupiła ) w decathlonie
Kosztował 19.99 i wymiar 65x90 jest dla mnie nawet za duży
http://www.decathlon.com.pl/PL/midch...0cm-126257951/

Yasmin pisz co za cudeńka nabyłaś

---------- Dopisano o 09:39 ---------- Poprzedni post napisano o 09:38 ----------

Cytat:
Napisane przez jumaatt Pokaż wiadomość
Kropciu, dziękuję, że pamiętałaś o zdjęciach dla mnie Niestety, znowu się nie załapałam, ale sądząc po komentarzach, na pewno przychyliłabym się do zdania większości Czyli w Twoim przypadku - kręciołki

Kwietniowa Mamusia - Maja

kropcia007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-02, 10:07   #27219
malgosia86
Zadomowienie

Volyova Jaka zmiana Co raz mocniej Ci się kręcą włoski i oby tak dalej

Umówiłam się na jutro do fryzjera
Do tego, o którym kiedyś Danusiaes pisała, że obcina na sucho. Chcę takie właśnie cięcie i nie ma problemu

Danusia, a Ty chyba jeszcze nie pokazałaś na włosów po fryzjerze?

Wczoraj padł na mnie blady strach, jak poczytałam o frzyjerze. Większośc opinii ma pozytywnych, ale pojawiły się też negatywne - że przelewa tanie produkty do butelek po produktach loreala
Dla mnie to nie ma znaczenia, ale jednak źle o nim świadczy.

Jutro się przekonam, jaki jest, chyba, że Danusia coś więcej o nim napisze

malgosia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-02, 10:42   #27220
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293
Konto usunięte

Cytat:
Jak rozprowadzasz odżywki bez przeczesywania palcami?
"dziele" wlosy na mniej wiecej 3 czesci i nakladam odzywke, co prawda zuzywam jej wiecej ale nie mam makaronu

Jasmin
a Azjatki nie pytaly jakiego kremu wybielajacego uzywasz

Edytowane przez 12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293
Czas edycji: 2010-11-02 o 10:43
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-02, 11:05   #27221
oli_lbn
Raczkowanie

czesc moge sie dołaczyc do pielegnacji lokow, loczków i fal??
jestem na samym poczatku, dopiero staram sie ogarnac wszystkie dostepne posty, watki i informacje na temat lokow, fal, silikonow, metod mycia itp, itd
i jak narazie staram sie dobrac sobie na nowo kosmetyki do wlosow. szampon do usuniecia silkonow juz wybralam[ktorys z barwy ziól-pokrzywa, rzepa]. mam problem dalej-szukam odzywki do mycia włosow. i nie mialabym z tym problemu gdyby nie fakt ze.. mam duzą skłonnosc do łupiezu czy ktos moze mi doradzic jaka odzywke? czy mam na szanse stosowac te metody przy łupiezu? bo jakos jego tez musze zwalczac, a wiekszosc szamponow do tego dzialania jest z sls..tyle co udało mi sie przejrzec to nie znalazłam odzywki ktora w jakis sposobb mogłaby byc przydatna przy łupiezu i słuzyc do mycia włosów.. pomozecie..?
Stary 2010-11-02, 11:16   #27222
Paulinka675
Zakorzenienie

Cytat:
Volyova Jaka zmiana Co raz mocniej Ci się kręcą włoski i oby tak dalej

Umówiłam się na jutro do fryzjera
Do tego, o którym kiedyś Danusiaes pisała, że obcina na sucho. Chcę takie właśnie cięcie i nie ma problemu

Danusia, a Ty chyba jeszcze nie pokazałaś na włosów po fryzjerze?

Wczoraj padł na mnie blady strach, jak poczytałam o frzyjerze. Większośc opinii ma pozytywnych, ale pojawiły się też negatywne - że przelewa tanie produkty do butelek po produktach loreala
Dla mnie to nie ma znaczenia, ale jednak źle o nim świadczy.

Jutro się przekonam, jaki jest, chyba, że Danusia coś więcej o nim napisze
no niestety fryzjerzy też mają kryzys:/i oszczędzają na wszystkim, zresztą nic tak nie działa przyciągająco na klienta jak "dobra" marka - wiele kobiet jak widzi, że fryzjer używa loreala czy matrixa to mysli, że to super fryzjer bo takich kosmetyków używa, myślę, że większość bywalczyń salonów fryzjerskich jakby zobaczyły, że fryzjer używa np. naszych wizażowych perełek to pewnie by zrezygnowały z wizyty w tym salonie

Cytat:
Napisane przez oli_lbn Pokaż wiadomość
czesc moge sie dołaczyc do pielegnacji lokow, loczków i fal??
jestem na samym poczatku, dopiero staram sie ogarnac wszystkie dostepne posty, watki i informacje na temat lokow, fal, silikonow, metod mycia itp, itd
i jak narazie staram sie dobrac sobie na nowo kosmetyki do wlosow. szampon do usuniecia silkonow juz wybralam[ktorys z barwy ziól-pokrzywa, rzepa]. mam problem dalej-szukam odzywki do mycia włosow. i nie mialabym z tym problemu gdyby nie fakt ze.. mam duzą skłonnosc do łupiezu czy ktos moze mi doradzic jaka odzywke? czy mam na szanse stosowac te metody przy łupiezu? bo jakos jego tez musze zwalczac, a wiekszosc szamponow do tego dzialania jest z sls..tyle co udało mi sie przejrzec to nie znalazłam odzywki ktora w jakis sposobb mogłaby byc przydatna przy łupiezu i słuzyc do mycia włosów.. pomozecie..?
ja miałam problem z łupieżem zanim zaczęłam odpowiednia pielęgnację - potem wszystko się unormowało

może jak się przestawisz to twój problem zniknie

woda brzozowa/pokrzywowa stosowana na skalp skutecznie zwalcza łupież

2014 3
Anne Rice - Pandora

włosomaniaczka 11.2009

nic mnie bardziej nie drażni jak brak składów w KWC oraz na blogach kosmetycznych

Edytowane przez Paulinka675
Czas edycji: 2010-11-02 o 11:22
Paulinka675 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-02, 11:26   #27223
kropcia007
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Paulinka675 Pokaż wiadomość
no niestety fryzjerzy też mają kryzys:/i oszczędzają na wszystkim, zresztą nic tak nie działa przyciągająco na klienta jak "dobra" marka - wiele kobiet jak widzi, że fryzjer używa loreala czy matrixa to mysli, że to super fryzjer bo takich kosmetyków używa, myślę, że większość bywalczyń salonów fryzjerskich jakby zobaczyły, że fryzjer używa np. naszych wizażowych perełek to pewnie by zrezygnowały z wizyty w tym salonie

Tak tylko że z tymi "wizażowymi perełkami" to jest różnie nie każdemu służą więc po co fryzjer ma ryzykować skoro można nawalić pełno silikonów i mieć pewniaka ... Większość używanych przez nas bezsilikonowych kosmetyków nie zawsze przynosi natychmiastowe efekty, więc raczej po jednej wizycie klientki mogłyby być rozczarowane.

Stary 2010-11-02, 11:27   #27224
caskada
Zakorzenienie

moje wlosy ciezko oszukac jesli chodzi o szampon odrazu rozpoznam ze szampon jest zwykly wlosy beda splatane szorstkie jeden wielki koltun takie wlosy zazwyczaj daja mi szampony bez silikonow dlatego uzywam ich tylko do skalpu a wlosy zabezpieczam/myje odzywka
Stary 2010-11-02, 11:28   #27225
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Dzień dobry wszystkim

Melduję, ze moje loki mają się całkiem rześko i mało wypadająco (choć antybiotyk temu sprzyja).
Dzień jak co dzień, PR 8 stopni, wilgotność 89 proc. - cudny dzień humektantowy

Pozdrawiam

PS. Przeczytałam dziś poradę fryzjerki z Lorda Valium (fryzjer we Wro taki z lokalem w centrum, więc ceny kosmiczne ), iż nie zaleca żadnych domowych zabiegów pielęgnacyjnych na włosy
Cały opis dbania o włosy ograniczyła do doboru szamponu - samodzielnie lub przez fryzjera (sic!) - oraz trosce o brak łupieżu
Witamy w Polszcze

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Edytowane przez Eloe77
Czas edycji: 2010-11-02 o 11:31
Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-02, 11:37   #27226
Paulinka675
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kropcia007 Pokaż wiadomość
Tak tylko że z tymi "wizażowymi perełkami" to jest różnie nie każdemu służą więc po co fryzjer ma ryzykować skoro można nawalić pełno silikonów i mieć pewniaka ... Większość używanych przez nas bezsilikonowych kosmetyków nie zawsze przynosi natychmiastowe efekty, więc raczej po jednej wizycie klientki mogłyby być rozczarowane.

ja nigdy nie wyszłam zadowolona z salonu, który używa np. l'oreala

sęk w tym żeby umieć te włosy ułożyć

w JLD fryzjerka nie potrafiła wyciągnąć moich włosów na szczotkę, pomimo tych cud-kosmetyków

a w zwykłym osiedlowym salonie gdzie używają kallosa latte, babka świetnie sobie z tym poradziła i moje zniszczone włosy po ułożeniu wyglądały bardzo dobrze

a można używać dobrych masek z silikonami

kolejna sprawa, że ludzie chyba nie chcą być świadomi - takie odnoszę wrażenie, bo jak ktoś mnie pyta czego ja używam, do włosów, to jak zaczynam o tym wszystkim opowiadać to ten ktoś już niezbyt mnie słucha i uparcie wieży w to, że kerastase mu zregeneruje włosy, mimo, że mówię tej osobie, że skład nie świadczy pozytywnie o tym produkcie

2014 3
Anne Rice - Pandora

włosomaniaczka 11.2009

nic mnie bardziej nie drażni jak brak składów w KWC oraz na blogach kosmetycznych
Paulinka675 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-02, 11:46   #27227
caskada
Zakorzenienie

a ja jak zaczynam opowiadac o pielegnacji wizazowej to mi mowia ze jestem bardzo naiwna wierzac ze mi to pomoze oni wola keraste loreal matrix i inne blablablaaaa mierza wlosy cena kosmetyku czyli im drozdzy kosmetyk tym napewno naprawi im wlosy lepiej a do tego jeszcze takie fryzjerskie cudo

Edytowane przez caskada
Czas edycji: 2010-11-02 o 11:47
caskada jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-02, 11:47   #27228
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Nadrobiłam
ja chwilowo nie daje rady

Cytat:
Dzięki za opis mycia i zdjęcia Powiem Ci jedno, jak tylko będę miała okazję, na pewno będę próbowac Twoich nowych KWC. Czuję się 100% przekonana do testów
dzisiaj doszlam do wniosku ze Strech Silkening Creme to moj ulubiony stylizator, zastosowalam dzisiaj samodzielnie i efekt poprostu swietny (fotki w codzienniku), absolutnie nie prostuje lokow, poprostu je uelastycznia jesli tak to mozna ujac, tak ze ciesze sie ze zamowilam to wielkie pudlo z nim

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość

PS. Przeczytałam dziś poradę fryzjerki z Lorda Valium (fryzjer we Wro taki z lokalem w centrum, więc ceny kosmiczne ), iż nie zaleca żadnych domowych zabiegów pielęgnacyjnych na włosy
Cały opis dbania o włosy ograniczyła do doboru szamponu - samodzielnie lub przez fryzjera (sic!) - oraz trosce o brak łupieżu
Witamy w Polszcze
no comment
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-02, 12:00   #27229
kropcia007
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Paulinka675 Pokaż wiadomość
ja nigdy nie wyszłam zadowolona z salonu, który używa np. l'oreala

sęk w tym żeby umieć te włosy ułożyć

w JLD fryzjerka nie potrafiła wyciągnąć moich włosów na szczotkę, pomimo tych cud-kosmetyków

a w zwykłym osiedlowym salonie gdzie używają kallosa latte, babka świetnie sobie z tym poradziła i moje zniszczone włosy po ułożeniu wyglądały bardzo dobrze

a można używać dobrych masek z silikonami

kolejna sprawa, że ludzie chyba nie chcą być świadomi - takie odnoszę wrażenie, bo jak ktoś mnie pyta czego ja używam, do włosów, to jak zaczynam o tym wszystkim opowiadać to ten ktoś już niezbyt mnie słucha i uparcie wieży w to, że kerastase mu zregeneruje włosy, mimo, że mówię tej osobie, że skład nie świadczy pozytywnie o tym produkcie
dobry fryzjer zrobi coś z niczego ...
chodziłam do fryzjerów używających goldwella i label.m i zawsze byłam zadowolona (wtedy prostowałam włosy) wszystko zależy po prostu od umiejętności fryzjera

---------- Dopisano o 12:00 ---------- Poprzedni post napisano o 12:00 ----------

Cytat:
Napisane przez caskada Pokaż wiadomość
a ja jak zaczynam opowiadac o pielegnacji wizazowej to mi mowia ze jestem bardzo naiwna wierzac ze mi to pomoze oni wola keraste loreal matrix i inne blablablaaaa mierza wlosy cena kosmetyku czyli im drozdzy kosmetyk tym napewno naprawi im wlosy lepiej a do tego jeszcze takie fryzjerskie cudo
to jest dopiero naiwność ....
Cóz niewiedza kosztuje

Stary 2010-11-02, 12:17   #27230
malgosia86
Zadomowienie

Z cyklu niewiedzy, to napiszę Wam co mi mówiła koleżanka pracująca kiedyś w salonie fryzjerskim (salon firmowy).
Twierdziła (tak mówiły jej fryzjerki), że stosuje się albo odzywkę do spłukiwania, albo odżywkę bez spłukiwania. Z czego lepsza jest jednak odzywka do spłukiwania, bo ta bez spłukiwania może trochę przeciążać włosy i lepiej jest nic na włosach nie zostawiać po umyciu.

Niewiedza fryzjerek jest powalająca

---------- Dopisano o 12:17 ---------- Poprzedni post napisano o 12:13 ----------

A co do domowych zabiegów, to kilka lat temu był na TVNStyle taki program prowadzony przez Klaudię Carlos i Katatrzynę Basacką. Zapomniałam jak się nazywał.

W programie też twierdziły, że lepiej jest kupować maski niż samemu robić (to chodziło o wszelkie maski - tez na twarz itp.), bo te które same sobie zrobimy, nie przenikną nam do skóry. Natomiast te kupne są odpowiedni skomponowane, ich składniki mogą przenikać itp.
Ziarenka prawdy w tym na pewno jest, ale żeby ludzi zniechęcać do przygotowywania samemu masek

Stary 2010-11-02, 12:32   #27231
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Z cyklu niewiedzy, to napiszę Wam co mi mówiła koleżanka pracująca kiedyś w salonie fryzjerskim (salon firmowy).
Twierdziła (tak mówiły jej fryzjerki), że stosuje się albo odzywkę do spłukiwania, albo odżywkę bez spłukiwania. Z czego lepsza jest jednak odzywka do spłukiwania, bo ta bez spłukiwania może trochę przeciążać włosy i lepiej jest nic na włosach nie zostawiać po umyciu.

---------- Dopisano o 12:17 ---------- Poprzedni post napisano o 12:13 ----------

A co do domowych zabiegów, to kilka lat temu był na TVNStyle taki program prowadzony przez Klaudię Carlos i Katatrzynę Basacką. Zapomniałam jak się nazywał.

W programie też twierdziły, że lepiej jest kupować maski niż samemu robić (to chodziło o wszelkie maski - tez na twarz itp.), bo te które same sobie zrobimy, nie przenikną nam do skóry. Natomiast te kupne są odpowiedni skomponowane, ich składniki mogą przenikać itp.
Ziarenka prawdy w tym na pewno jest, ale żeby ludzi zniechęcać do przygotowywania samemu masek
znaczy nasze babcie mialy niewiedze no to ciekawe skad byly te piekne dlugie wlosy, wiadomo czesciowo z niefarbowania, kiedys bylo mniej to popularne jednak domowe babcine sposoby jak zoltko i oliwa/rycyna potrafia zdzialac cuda, no ale to pewnie tylko przypadek
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2010-11-02, 12:43   #27232
Volyova
Rozeznanie

Cytat:
Twierdziła (tak mówiły jej fryzjerki), że stosuje się albo odzywkę do spłukiwania, albo odżywkę bez spłukiwania.
Jeszcze trzy miesiące temu sama byłam przekonana, że tak jest .
Nie miałam pojęcia dlaczego właściwie robi się takie i takie.

A najchętniej nie używałam żadnej odzywki, bo włosy i tak nie wyglądały po nich lepiej, tylko się szybciej przetłuszczały i musiałam je częściej myć. A po myciu były sianowate, puchate i wywijały się na dziwne strony, więc wolałam myć rzadziej

Dumna fala (klik)

Zakręcone lektury obowiązkowe, uzupełniające i filmiki instruktażowe -> blog
Bryk dla zabieganych > Za dużo informacji, nie wiem od czego zacząc
Volyova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-02, 15:33   #27233
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
Pozostaje mieć nadzieję, że nie wszystkich... Jak by jednak nie patrzeć w ich interesie jest niezalecanie pielęgnacji domowej tylko kuracje w salonie. Zawsze dziewczyny i chłopaki zarobią.
Cytat:
Tez mnie się to nie podoba.
Ale słynny HA też tak naprawdę nie przenika, a jedynie pomaga w tym procesie. Ergo: każda maska - domowa czy salonowa - ma niemal taką samą szansę przeniknięcia
Osobiście wolę domowe sposoby

Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość
znaczy nasze babcie mialy niewiedze no to ciekawe skad byly te piekne dlugie wlosy, wiadomo czesciowo z niefarbowania, kiedys bylo mniej to popularne jednak domowe babcine sposoby jak zoltko i oliwa/rycyna potrafia zdzialac cuda, no ale to pewnie tylko przypadek
I niefarbowanie i inne środki myjące, inna woda, mniejsze zanieczyszczenie, więcej naturalnego brudu i potu. Mniej chemii, brak GO - no, wszystko
Kiedy sobie dziś myslę o sposobach babcinych to widzę w nich sporo naukowego podejścia - choćby płukanie zimną/chłodną wodą lub wodą z octem (Domykamy łuski! Włosy zyskują blask!). Albo mycie wodą - ona sama świetnie czyści włosy. Jeśli nie nakładamy czegoś, czego woda nie zmyje, to jaki problem, by oczyściła włosy?
Oczywiście to nieco naciągane, ale ziarnko prawdy jest

Cytat:
Jeszcze trzy miesiące temu sama byłam przekonana, że tak jest .
Nie miałam pojęcia dlaczego właściwie robi się takie i takie.

A najchętniej nie używałam żadnej odzywki, bo włosy i tak nie wyglądały po nich lepiej, tylko się szybciej przetłuszczały i musiałam je częściej myć. A po myciu były sianowate, puchate i wywijały się na dziwne strony, więc wolałam myć rzadziej
Też wolałam myć rzadziej, bo dopiero kilka dni po myciu zaczynały wyglądać normalnie. Odżywki nie wywoływały przetłuszczania za to nakładałam masę po myciu, by jakoś włosy obciążyć - puch, puch i jeszcze raz puch.
A dziś Nawet mimo antybiotyku

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-02, 15:46   #27234
Volyova
Rozeznanie

Mam do Was pytanie - czy nawilżacie włosy w ciągu dnia (np. psikadłem)?
Chodzi mi o efekt zdrowotny takiego nawilżania - czy uważacie, że dla zdrowia włosów dobrze jest je w środku dnia spsikać wodą z ... czymś

Bo domyślam się, że poprawiacie tak wygląd loczków, ich skręt itd., ale mi chodzi głównie, czy ma to wpływ na zdrowie kręciołów.

Dumna fala (klik)

Zakręcone lektury obowiązkowe, uzupełniające i filmiki instruktażowe -> blog
Bryk dla zabieganych > Za dużo informacji, nie wiem od czego zacząc
Volyova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-02, 16:06   #27235
malgosia86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
Kiedy sobie dziś myslę o sposobach babcinych to widzę w nich sporo naukowego podejścia - choćby płukanie zimną/chłodną wodą lub wodą z octem (Domykamy łuski! Włosy zyskują blask!). Albo mycie wodą - ona sama świetnie czyści włosy. Jeśli nie nakładamy czegoś, czego woda nie zmyje, to jaki problem, by oczyściła włosy?
Oczywiście to nieco naciągane, ale ziarnko prawdy jest
Zgadzam się z Tobą, ale do tamtych czasów nie chciałabym się przenieść
Jak pomyślę, że wtedy włosy się myło szarym mydłem
Później była płukanka z octem, ale dziękuję bardzo za mydło

Cytat:
Chodzi mi o efekt zdrowotny takiego nawilżania - czy uważacie, że dla zdrowia włosów dobrze jest je w środku dnia spsikać wodą z ... czymś
Nie poprawiam niczym włosów w ciągu dnia, ale jednak jak widzę je takie suche i bez życia po całym dniu, to myślę, że przydałoby się jakieś psikadło
Waśnie po to, żeby je nawilżyć - np. sok z aloesu, jakieś ekstrakty (olejów bym się obawiała na swoich włosach)

Stary 2010-11-02, 16:16   #27236
Kurka_Paulina
Raczkowanie

Cytat:
Za dużo oleju! Jak raz tyle nałożyłam, oleju nie mogłam domyc jeszcze z 2 dni po

Uważaj z takimi mieszankami. 30% roztwór to hardcore! A potem jeszcze soda...Balansujesz na granicy dwóch skrajnych pH, takie eksperymenty mogą zaszkodzic włosom. Prościej i bezpieczniej użyc 2 razy szamponu z SLS/em.
No właśnie myślałam, że im więcej tym lepiej Następnym razem nałożę mniej. I nie będę już łączyła octu z proszkiem

Jak czytam wasze wypowiedzi o fryzjerach i ich zaleceniach, jeszcze bardziej cieszę się, że tu trafiłam
Kurka_Paulina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-02, 17:09   #27237
Maqua
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LadyMadalena Pokaż wiadomość
Jak chcesz... Akurat mycie włosów odżywką przynosi zdecydowane efekty...
Nie wiem, którą Glorią próbowałaś, czy maską czy emulsją. Próbowałam tylko maski i choć nie jest zbyt ekonomiczna było dobrze.
Lakiery z tego co wiem to raczej odpadają. Jest to bardzo skuteczna metoda na spowodowanie większego wysuszenia a w konsekwencji plątania.
emulsja, maska Glorii w ogóle moim włosom nie podpasowała - wysuszała je
lakier kiedyś używałam codziennie w dużych ilościach i wszystko wyglądało ok (silikony wszędzie )
jak myłam włosy szamponem z silikonami, nie musiałam używać po tym absolutnie niczego, dlatego teraz tyle pielęgnacji mnie dopadło i nowych 'doznań' (w stylu plątania właśnie), że gubię się
Cytat:
Napisane przez *Basia* Pokaż wiadomość
o matko, ale mnie przeraziłaś... ja chcę ze dwa kupić, żeby na zmianę były, ale takie ceny to nie na moją kieszeń
Cytat:
Napisane przez kropcia007 Pokaż wiadomość
Ja swój ręcznik zakupiłam ( a własciwie Yasmin mi zakupiła ) w decathlonie
Kosztował 19.99 i wymiar 65x90 jest dla mnie nawet za duży
http://www.decathlon.com.pl/PL/midch...0cm-126257951/
o, tu dużo bardziej ludzka cena, dziękuję za propozycje!
tylko, że decathlon nie ma opcji zachodniopomorskie...
można gdzieś takie ręczniki kupić w marketach na przykład? czy w sklepach typu Jysk?

Edytowane przez Maqua
Czas edycji: 2010-11-02 o 17:13
Maqua jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-02, 17:18   #27238
pseudofeministka
Zakorzenienie

Hej Dziewczyny!

Mam male pytanie odnosnie oleju kokosowego, poniewaz dzisiaj w moim osiedlowym sklepie ze zdrowa zywnoscia nie bylo tego, ktory bralam zazwyczaj ( o lekkim kokosowym zapachu) lecz kupilam bezwonny zapytalam sie babki czy on jst rafinowany odpowiedziala,ze nie, na etykiecie ani w opisie tez nie ma nic na ten temat napisane ale przeczytalam w necie i wszystko wskazuje,ze jednak tak.Tylko,ze tez nie moglam znalezc informacji czy rafinowany jest lepszy czy gorszy. Zatem czy on jest tak samo skuteczny jak ten nierafinowany? Bo z tego co pamietam ktos tutaj nie polecal rafinowanego. Poza tym ten ktory kupilam dzisiaj ma date waznosci az do konca stycznia, a ten z evity byl co najwyzej na dwa miesiace.

Edytowane przez pseudofeministka
Czas edycji: 2010-11-02 o 17:49
pseudofeministka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-02, 17:49   #27239
bernadka20
Wtajemniczenie

Eloe
Siostro...Dzisiaj mój 1 dzien na zakładzie
Jak zwykle sprzątanie, ale byłam na to przygotowana. Suszyłam klientkom włosy.
Odnosnie produktów to sama wiesz co chcę napisać... Oczywiście niektóre sa w miare ok i z silikonem amodimethicone...Gorzej z Resztą
Stop suszarce od końca czerwca 2010
Kantorzyca/Kantorka Zakonu Curlitanek
Masz naturalne, kręcone włosy?Zajrzyj koniecznie: FaQ, Pigułka
bernadka20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-02, 18:45   #27240
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:

Bo domyślam się, że poprawiacie tak wygląd loczków, ich skręt itd., ale mi chodzi głównie, czy ma to wpływ na zdrowie kręciołów.
ja jestem totalnie zakrecona i uzywam curly buttercreme z miss jessie's. Psikadla nigdy u mnie nie dzialaly. A ten kremik nie dosc ze ladnie pachnie to jak w ciagu dnia naloze to skret mi podkresla. Kluczem bylo znalezienie miary zeby nie przegiac. U mnie to pol herbatowej lyzeczki. I mam 2 w 1, nawilzam wloski i bardziej definiuje skret. Czy ja pisalam ze strasznie lubie miss jessies's? Hm.... Wiem, jestem totalnie zakrecona
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości