2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :D - Strona 85 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-11-02, 09:54   #2521
Weronisia
Zakorzenienie

Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :

Cytat:
Napisane przez Zuziczka Pokaż wiadomość
Weronka- bialko soi tez uczula... ja mam mleko sojowe, ale dla mnie jest paskudne. No i jak zrobic nalesniki bez jajek?
Zuziczka i Ninaad nie każdego uczula soja. Mi pediatra kazała spróbować mleko sojowe. Rezygnacja z sojowego to już ostateczność.
Poza tym większość mlek dla alergików jest na bazie mleka sojowego.
No ale to trzeba wypróbować.
Moja Oliwia była straszną alergiczką. Była uczulona na wszystko co zawiera białko zwierzęce, poza mięsem drobiowym. A więc wołowina i wieprzowina odpadaly i wszystko co związane z tymi zwierzętami Wszelkie produkty mleczne, jajka, ryby i sporo warzyw.
A na soję nie była uczulona i to byl ratunek dla mnie.

A mleko sojowe jest przepyszne o smaku bananowym, waniliowym albo latte macchiato

Zuziczka zamiast jajek możesz użyć mąki kukurydzianej, albo sojowej

Ja kupowałam jajka przepiórcze - nie uczulają, ale są potwornie drogie i strasznie maleńkie. Ale raz na jakiś czas zaszalałam

Edytowane przez Weronisia
Czas edycji: 2010-11-02 o 09:57
Weronisia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-02, 10:03   #2522
elenka1
Rozeznanie

Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :

Zuziczko współczuje głodowania o której TZ wraca??? napewno przyniesie coś dobrego do jedzenia

Mpik, szczesliwa super z Was mamuśki

Weronisia, Ilonka fajnych macie chłopców

Ilona ja trzymałam córkę w rozku do 2,5 tyg, poprostu bez rozka nie umiałam jej dobrze i wygodnie trzymac a co do odbijania u mojej corki od 2,5 tyg dopiero zaczeło sie odbijac wczesniej tylko ulewania, karmię tylko piersią

niuniuniau widze ze mamy podobnie, moja ola po kąpieli to istny diabełek, w dzien grzeczna a wieczorem taka marudna ze szok, ja podejrzewac zaczynam kolki

naked co ci powiedzieli o wrastajcych paznokciach Filipa??? bo chyba tez mamy ten problem

dodaje foteczki Oli

OLA 6.10.2010
elenka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-02, 10:05   #2523
Ray
Zakorzenienie

hejo mamuski

ja dzis od rana w szlafroku
nie wiem co jest grane mala od rana zwraca mleko ....
w nocy ladnie jadla i bylo git a dzis od rana co ja przystawie belt albo ulewanie ... nie wiem o co chodzi....

dziewczyny a wlasnie jecie jajka??? ja chcialam zjesc takie np na twardo ale sama nie wiem... matka mi truje ze 3 tyg mala ma to za wczesnie bo po jajkach gazy? eee...

ja dzis chyba sie wybiore na solarium.... blada jestem jak maka..... i ogolnie czuje sie do kitu jak na siebie patrze... zaczne chyba w domu cwiczyc na twisterze...
nie wiem jak znajde na to czas ale moze te 15-20 min jakos wygospodaruje

na tvn style wlasnie pokazuja duze rodziny wyborazacie sobie miec 9 dzieci? chyba by mnie zamkneli w psychiatryku

dziewczyny jak dziecko marudne to nie kolki... moja tez marudna wieczorem i odkrylam ze jest po prostu glodna....nie wiem czmeu akurat wieczorami ma wilczy apetyt piers nie starcza. dam jej butle i jest spokoj..
jak by wasze dzieci mialy kolki to by sie darly w nieboglosy i zanosily z bolu takze spokojnie

Edytowane przez Ray
Czas edycji: 2010-11-02 o 10:09
Ray jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-02, 10:08   #2524
Weronisia
Zakorzenienie

Ray jajka można jeść jeśli dziecko nie ma alergii. Ja jem
Stary 2010-11-02, 10:08   #2525
elenka1
Rozeznanie

no foteczki, zapomnialam

OLA 6.10.2010
Stary 2010-11-02, 10:15   #2526
elenka1
Rozeznanie

ray ja jajka na kanapkach jadłam
a kobita jak na 9 dzieci i tak sie trzyma

OLA 6.10.2010
Stary 2010-11-02, 10:19   #2527
Ray
Zakorzenienie

aa to spoko to sobie zjem ale takie gotowane czy jajecznica np na masle np???

ja juz nie wiem co jesc, ja wiem ze wiekszosc z was je normalnie... ja sie boje tak do konca.... boje sie tych cholernych kolek bo wiem cot o znaczy przechodzilam to z pierwsza corka ....

slicznie wygladacie... ja jak na siebie patrze to istna rozpacz.... najbardziej mnie doluje ze waga nie chce spadac... jestem z tych szczesciar co jak karmia nie chudna skladam reklamacje

a tak swoja droga to czuje ze musze gdzies zaczac wychodzic... po prostu raz w tyg czy dwa na jakies cwiczenia dla samej przyjemnosci.. w weekend sobie znalazlam niedaleko domu jak gin pozwoli zapisze sie... takie wyjscie dobrze mi zrobi.

skore mam sucha jak wiory.. wrrrrr..... smaruje sie balsamamai dla atopikow i wode pije itp i nic.... wlosy suche jak siano maseczki ledwo pomagaja.... musze sie niezle napracowac by jakos je doprowadzic do ladu zeby nie straszyc

mialam cos zapytac i zapomnialam normalnie skleroze mam

elenka jak powiedzieli ze ona ma 18lat syna to mi szczeka opadla
ja bym jej dala z 30 lat a nie pod 40 wooow....
to ja gorzej wygladam w wieku 25

normalnie wstyd i trzeba sie brac za siebie... bo tu kobita ma 9 i ladnie wyglada a ja dwoje i nie daje rady ze szlafroka wylesc

dobra ide pod prysznic

Edytowane przez Ray
Czas edycji: 2010-11-02 o 10:21
Stary 2010-11-02, 10:23   #2528
Lenka*
Zadomowienie

GG do Lenka*

Cytat:
Napisane przez ninaad Pokaż wiadomość
No i miła pani w aptece sprzedała mi bez recepty bebilon1 pepti(choć kręciła nosem trochę)- jak młoda będzie głodna to ją dokarmię . Mam nadzieję, że te problemy z laktacją to tylko chwilowe..
PRzecież to mleko można kupić też bez recepty, tylko za 100% ceny, jakaś dziwna ta babka w aptece

Cytat:
i nie mam nic w lodowce co moglabym zjesc przez ta cholerna diete (odpadly mi tez ryby, jajka). zjadlam kanapke z ostatnim zaschnietym plasterkiem wedliny z kurczaka
Zuziczka, wprowadziłam do diety jajka kilka dni temu, wysypki nie ma- więc jem chociaż tyle
niestety małą dalej boli brzuszek przy jedzeniu.. przelewanie, burczenie, pisk... nie mam pojęcia czy to przez alergię, ale na 3 dni przechodzę na drastyczną dietę, jeżeli jej ten ból nie przejdzie to będę jeść wszystko chyba (poza nabiałem), bo już oszaleć można.. może to nie od jedzenia, to przynajmniej będę wiedziała.
Stary 2010-11-02, 10:41   #2529
Weronisia
Zakorzenienie

Ray nie wiem czy to cie pocieszy, ale ja nie chudne i waga stoi w miejscu. Musze sie pozbyc jeszcze 11 kg!!! W zadne ciuchy sie nie mieszcze , nawet koszulki. Musialam kupic ciuchy w rozm. 42 i 44 zeby miec cokolwiek. Masakra.
Stary 2010-11-02, 10:42   #2530
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2

Cytat:
Napisane przez Ray Pokaż wiadomość

dziewczyny a wlasnie jecie jajka??? ja chcialam zjesc takie np na twardo ale sama nie wiem... matka mi truje ze 3 tyg mala ma to za wczesnie bo po jajkach gazy? eee...
Ja jem od drugiego dnia po porodzie Nawet w szpitalu dostałam jajko Wysypki nie ma więc spoko Tzn nie jem codziennie ale już ze 4 razy jadłam na twardo na kanapce

Mały się najadł i skrzeczy heheh dziwne te jego odgłosy Położyłam go z nadzieją że uśnie bo mam prasowanie a trochę mi się nie chce
IlonaN2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-02, 10:54   #2531
Ray
Zakorzenienie

weronisia ja tez taki rozmiar teraz nosze
ja tam chodze w ciazowych rzeczach ciagle nakupowalam tunik getrow i dobre sa i na teraz...

tez bym chciala zrzucic chodz 10 kg juz bede happy a reszte jakos zlezie potem...

trzeba sie jakos zmobilizowac

a warzywa jakie jecie???

dobra wzielam prysznic, siedze z maseczka na twarzy

maz z corka pojechali na zakupy mala spi to mam chwile...

te pepti mleko na recepte jest... wiem bo u corki jakis czaspodejrzewali nietolarancje laktozy i musialam kupowac....
czasem tak na lewo sie uda kupic w aptece bez recepty ale to wyjatki.

w ogole moja starsza corka wedlug mnie wlasnie ma nietolerancje laktozy..... od malego nie lubi mleka... od urodzenia wymiotowala mlekiem. pisze wymiotowala bo robila wrecz fontanny nie jakies ulewanie....
zadne kaszki itp nie te pepti ochdne w smaku tez nie... umordowalam sie jak dziki osiol z karmieniem jej, dopiero jakz aczela jesc normalne posilki poza mlekiem jest git...
jogurtow nie lubi, melko czasem dostaje do platek

takie bezmleczne dziecko mam

taki mam cyrk w domu teraz ze juz i moj maz wola ze nie chce wiecej dzieci a on zawsze chcial gromadke

Edytowane przez Ray
Czas edycji: 2010-11-02 o 10:56
Stary 2010-11-02, 10:59   #2532
Weronisia
Zakorzenienie

Ray ja nie moge nosic spodni ciazowych, bo mi w miejscu gdzie mam rane na brzuchu to obcieraja.

A nietolerancje laktozy to ja mam, a wiec rozumiem twoja corke
A moja Oliwia miala skaze bialkowa, wiec tez bylo bardzo ciezko...
Stary 2010-11-02, 11:18   #2533
kasienka1701
Zadomowienie

Cytat:
dziewczyny a wlasnie jecie jajka???
Mi jeszcze w szpitalu podawali do jedzenia jaja na twardo,albo całe do zjedzenia,albo np w paście.ogólnie w szpitalu podawali dużo takich dan,które zawierały niby produkty,które mogą uczulać,więc chyba chodzi o to,żeby po trochu wszystkiego próbować i obserwować dziecko.
Ja jajka na twardo i jajecznicę na maśle jem

Ycnan wydaje mi sie,że gabisun ma rację z tym,że ilość pokarmu Ci się unormowała i jest go dokładnie tyle,ile Borysowi potrzeba,nie więcej.Ja też w ciągu dnia mam miękkie piersi,a jak karmię Modą to już po kilku minutkach cycek staje sie wiotki,więc wydaje mi sie,że też dzieci w tym wieku szybciej spijają.Twarde robia mi sie tylko w nocy,bo wtey to zazwyczaj są dłuższe przerwy między karmieniami i pierś sie przepełnia.
Pamiętaj jednak,żeby w ciągu dnia regularnie karmić Boryska,mniej więcej w jednakowych odstepach czasu,bo to też wpływa na laktację.No i Karmi i herbatka laktacyjna nie zaszkodzi

Gabisun ja też ostatnio zrobiłam sie bardziej wrażliwa na punkcie dzieciaków,szczególnie jak słyszę gdzieś,że ktoś bije lub zabija takie maleństow bo..płakało...Sama bym zabiła takich degeneratów,co robią krzywdę takim bezbronnym istotom.

Mszu zdjęcia urocze.Mała jest bardzo do Ciebie podobna.
Ja chyba też muszę zrobić jakieś aktualne zdjęcia mojej Kwoczce,bo dawno nie robiłam.

Dziewczyny na wszelkie wysypki polecam wam maść Elocom(pediatra mi przepisała)-dla mnie rewelacja i działa błyskawicznie.Do tego jest niedroga-ja płaciłam na nią ok 8 zł

kasienka1701 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-02, 11:48   #2534
Szczęśliwa
Zadomowienie

Witam Mamuśki

Dzisiaj nie pospałam, bo musiałam iść na pobranie krwi. Pediatra mojej córci to jednocześnie mój lekarz rodzinny i dostałam skierowanie na morfologię i żelazo, podobno po ciąży trzeba to kontrolować. Poszłam więc dzisiaj bo w piątek szczepienia więc akurat pokaże wyniki.
Mała leży teraz na wersalce i się do mnie szczerzy, ja pije kawkę. O 13 przyjeżdża do małej mama a ja z mężem śmigam na zakupy, trzeba mu kupić kurtkę zimową i inne zimowe rzeczy typu sweterki.

Cytat:
Napisane przez Mpik82 Pokaż wiadomość
CO radzicie na KUPKĘ?
A tu MY na spacerku
Fajnie wyglądacie dziewczyny
Ja na kupkę podaję tylko herbatki koperkową.

Cytat:
Napisane przez niuniuniau Pokaż wiadomość

My przechodzimy ciężki okres.
A podajesz jej jakieś kropelki na wzdęcia? Może brzuszek ją męczy, warto coś spróbować.

Cytat:
Napisane przez gabisun Pokaż wiadomość
Ja zauważyłam, że odkąd jestem mamą jestem jakaś bardziej wrażliwa na krzywdę dzieci i wo góle jakiś mięczak się ze mnie zrobił
Oj ja też zrobiłam się jeszcze bardziej wrażliwa, a nie sądziłam że to możliwe. Ciągle wysyłam smsy charytatywne.
I tak jak Ty jestem taka wdzięczna że moje dziecko jest zdrowe. Ciągle myślę o tym ,żeby wszystko było dobrze, żeby nic złego ze zdrowiem się nie działo. W sumie tylko to się liczy, cała reszta się zawsze jakoś ułoży.

Cytat:
Napisane przez IlonaN2 Pokaż wiadomość

dziewczyny jak długo (i czy w ogóle) trzymaliście maluchy w rożkach ?
A tu nasz Franuś po kąpieli i z tatą w akcji
My w rożku gdzieś do miesiąca, teraz w dzień śpi w pokoju dużym pod kocykiem, a w nocy normalnie pod kołderką. Rożka używam jako podkład jeśli ją biorę do nas do łóżka.

No właśnie dziewczyny używacie tych śpiworków które tak namiętnie kupowałyśmy w ciąży? Bo u mnie sprawdziła się zwykła klasyczna lekka kołderka.

Fajny maluszek

Cytat:
Napisane przez Weronisia Pokaż wiadomość

Kobietki mam pytanko. Czy istnieje coś, co można dodać do mleka matki, żeby to mleczko zagęścić?
Chyba tylko MM.
Cytat:
Napisane przez elenka1 Pokaż wiadomość
no foteczki, zapomnialam
Elenka super wyglądasz kolejna śliczna mamuśka

Rayja też jem jajka, podawali je nam już w szpitalu.

Nasza córcia jest już z nami. Dagusia- 23.09.2010r.
Szczęśliwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-02, 12:11   #2535
Ray
Zakorzenienie

to ja dzis zaszeleje i zjem jajko

weronisia masakra jak dziecko ma skazke.... jeszcze taki noworodek bo jak juz je normalne rzeczy to mozna cos innego dac a tak.. kosmos....

ee to ja sobie kupie te masc, dla siebie bo ja mam na przedramieniach taka mala wysypke ale juz w ciazy mialam, nie wiem od czego podejrzewam suchosc alnbo lupiez pstry.

weronisia z tym zageszczeniem to wiesz co kaszka ryzowa... ale musisz spytac pediatre. ale tez chyba sa zagestniki w aptekach specjalne zapytaj.

ycnan mi sie tez wydaje ze jest wszystko git. ja mam tak samo w nocy mam cycki jak balony, sciagam miedzy karmieniami po calej 120 mlo butelce i jeszcze przystawiam do piersi po tym a po rannym karmieniu nagle juz nie robia sie nabrzmiale... napelniaja sie ale nie tak jak ja bym tego chciala

swoja droga fajnie tak sobie cycki napelniac wieczorem jak sie chce isc na imprezke nie trzena sciagac i ma sie jak silikony dobrze wykombinowalam nie? hahhahahaha przynajmniej jakis jeden plus z figury. tylka nie ma co pokazywac to chodz biuste mozna zaswiecic mi z miseczki b/c zrobilo sie E

spiworka ja nie kupowalam bo mam polarowy po pierwszej corce ale uzywam teraz w domu.... zamiast kilka warstw ubran. zakladam bodziaka spiochy i w szpiwor i tak spi juz ja niczym nie przykrywam... nauczyla sie rozkopywac... rano patrze a ona rozpokana z koca wiec w spiwor laduje
ja mam taki o :
Stary 2010-11-02, 12:24   #2536
Angelika16
Raczkowanie

GG do Angelika16

Cześć Kobietki

Mam pytanko do was, po jakim czasie wyszlyscie na spacer z malenstwem?
Moj synek ma 6 dni i tak sie zastanawiam kiedy mozna wyjsc.
Angelika16 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-02, 12:26   #2537
kaska1980
Rozeznanie

Cytat:
|Ja delikatnie ściągam i przegotowana wodą przemywam właśnie
Mój mały w czwartek skończy 2 tyg i w szpitalu nic nie mowili o napletku więc na razie nic przy nim nie robię.

Cytat:
Dziewczyny a ja mam dziś wrażenie że mam mniej pokarmu Tzn mam go bo leci ale cyce już nie nabierają się tak szybko i są miekkie i teraz się martwię czy nie mam za mało ?? ehhh
Mam to samo. d kilku dni cycki są miększe ale po ilości ściągniętego mleka wiem że produkcja w toku. Martwię się tylko czy aby nie mam za chudego pokarmu i czy wogóle istnaieje takie coś jak "chudy pokarm".

[QUOTE=ycnan;22993300]

Mamusie karmiące butlą, ile kosztuje Was mm? Ile dzieciaczki zjadają? tzn, na ile starcza jedno opakowanie?
...muszę kupić jakieś mm, na wypadek cycowej pustki...QUOTE]

Ja na czarną godzinę kupiłam jedno opakowanie mleka Nan. Juz teraz bojąc się o wartość swojego mleka na noc daję małemu jedną flaszeczkę. Robię tak 90 a wyija różnie od 60 w zwyż.

Cytat:
Cześć dziewczyny Moja Oliwka w niecałe dwa tygodnie przybrała 500gr. Jak wychodziłyśmy ze szpitala ważyła niecałe 3600 a na ważeniu u pediatry 4100. Co do skoku wzrostowego to tak mi położna powiedziała tłumacząc nieziemski apetyt małej.
My dziś byliśmy na ważeniu i również w niecałe 2 tyg nasz mały przybrał jakieś 400 gr, więc może moje mleko jest wartościowe.

Poza tym dziewczyny czy wasze maluchy podczas snu też się prężą, wydają jakieś jęki. Mój tak ma w dzien jak śpi i w nocy też mu się zdarza. Gazy mu odchodzą, kupki od wczoraj nie zrobił, ale jeszcze poczekam bo może dodatek mm zmienił rytm oróżniania się małego.
kaska1980 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-02, 12:31   #2538
ninaad
Wtajemniczenie

Cytat:
Weronka- bialko soi tez uczula... ja mam mleko sojowe, ale dla mnie jest paskudne. No i jak zrobic nalesniki bez jajek?
ale wpadłam na pomysł, że mogę zrobić sobie placki takie jak do tortilli- tylko mąka, woda i trochę tłuszczu (może być roślinny)
Cytat:
Napisane przez Mpik82 Pokaż wiadomość
Dzięki dziewczynki za odpowiedź w sprawie kupiku. Sprawa rozwiazała się sama- mała zrobiła kupcioche)
I jaka radocha w domku- nigdy wczesniej nie sadzilabym, że bede tak się cieszyła z KUPY hehe
hehe ja miałam podobne uczucie- jak mała leżała w szpitaluto na początku była słaba, przelewała mi się przez ręce, nie dała się dobudzić, nie płakała, nie marudziła nawet. I jak jednym razem przyszłam do niej na oddział słyszałam, że jakieś dziecko tak płacze, że słychać je na całym piętrze- to była moja Ola. I też nie myślałam, że tak mnie ucieszy ryk dziecka
Cytat:
Napisane przez Weronisia Pokaż wiadomość
Zuziczka i Ninaad nie każdego uczula soja. Mi pediatra kazała spróbować mleko sojowe. Rezygnacja z sojowego to już ostateczność.
ja na razie mam nie jeść soi. Ale pediatra powiedział, że prawdopodobnie za jakiś czas (niezbyt długi) będę mogła znowu stopniowo wprowadzać nabiał.

A mleko sojowe jest przepyszne o smaku bananowym, waniliowym albo latte macchiato
blee Ja już wolę bezsmakowe
Cytat:
ja juz nie wiem co jesc, ja wiem ze wiekszosc z was je normalnie... ja sie boje tak do konca.... boje sie tych cholernych kolek bo wiem cot o znaczy przechodzilam to z pierwsza corka ....
to może wprowadzaj nowe produkty stopniowo, w niewielkich początkowo ilościach i obserwuj dziecko/

A co do śpiworków to ja nie używam, bo
-kupiłam większy (na 68 i 72 cm)-na później
-te moje śpiworki są bez rękawka, więc nie na teraz- Olcia to zmarzlak i ma ciągle zimne łapki
Ale myślę, że za jakiś czas będę używać

---------- Dopisano o 12:31 ---------- Poprzedni post napisano o 12:29 ----------

Cytat:
Napisane przez kaska1980 Pokaż wiadomość
Poza tym dziewczyny czy wasze maluchy podczas snu też się prężą, wydają jakieś jęki. Mój tak ma w dzien jak śpi i w nocy też mu się zdarza. Gazy mu odchodzą, kupki od wczoraj nie zrobił, ale jeszcze poczekam bo może dodatek mm zmienił rytm oróżniania się małego.
taaa. Ola jeszcze gada przez sen i ssie (chociaż nie ma nic z buzi)
ninaad jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-02, 12:41   #2539
Ray
Zakorzenienie

zupa zrobiona zaraz trzeba bedzie mleczarnie otworzyc

jeszcze aby wam podsune pomysl bo zaraz uciekam

wczoraj mala chciala sie tulic, a nie widzialo mi sie z nia spac.. wiec zdjelam swoja koszule od pizamy i wsadzilam jej do lozeczka, tak przy glowce i dala sie nabrac

wiec jak wasze dzieci lelochy i chca na rekach non stop sprobujcie u nas zadzialalo tylko wiecie taka noszona koszule co by byla przesiaknieta waszym zapachem

ja sobie dzis na obiad robie makaron z kurczakiem gotowanym i wloszczyzna gotowana i na masle taki mix ach
Stary 2010-11-02, 12:52   #2540
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2

[QUOTE]Mój mały w czwartek skończy 2 tyg i w szpitalu nic nie mowili o napletku więc na razie nic przy nim nie robię.

Mam to samo. d kilku dni cycki są miększe ale po ilości ściągniętego mleka wiem że produkcja w toku. Martwię się tylko czy aby nie mam za chudego pokarmu i czy wogóle istnaieje takie coś jak "chudy pokarm".

[QUOTE]

Ja nie wierzę w chudy pokarm.

No mój w piątek kończy dwa tygodnie I nam położna mówiła Ale to nie jest ściąganie tylko lekkie odchylanie i przemywanie gotowaną woda i wacikiem .

Co do jęczenia dzieci to ja juz pisałam mój warczy i wydaje takie odgłosy jak mała owieczka pierwsze dni i noce to katastrofa bo na każdy odgłos reagowałam a teraz już mniej

A my po pierwszym werandowaniu Okna pootwierany Mały ubrany i tak posiedział sobie 15 minut Jutro powtórka i jak pogoda się utrzyma to w czwartek pierwszy spacerek spacerek
Stary 2010-11-02, 12:53   #2541
ninaad
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Lenka* Pokaż wiadomość
PRzecież to mleko można kupić też bez recepty, tylko za 100% ceny, jakaś dziwna ta babka w aptece
w 2 aptekach tak marudzili. No ale że dziecko wczoraj było głodne i nie było szans do lekarza to sprzedała. Tylko powiedziała, że mam uważać z tym mlekiem, bo to na receptę itp...

Ola już śpi ze 2 godziny-nie podobne do niej Tylko oczywiście nie w łóżeczku tylko w foteliku- nie wiem czy jej tak wygodniej czy po prostu stwierdziła, że w łóżku śpi się tylko w nocy
ninaad jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-02, 13:17   #2542
Majka232
Zakorzenienie

Cześć dziewczyny

Wasze dzieciaczki - śliczne!

Dawno nic nie pisałam i nawet nie miałam czasu ani ochoty włączać komputera.
Dziękuję za słowa pocieszenia dot. mojego myślenia, że jestem niezbyt dobrą mamą. Wiem, że to wszystko wina hormonów. Już jest trochę lepiej, ale i tak często wieczorami lecą mi łzy. Mam nadzieję, że niedługo to minie...

Nasz synek je co 3-4 godziny, w nocy jak się nie zbudzi i ja też nie to przerwy są nawet ok.5 godzinne tak, że jak jadł np. o 22, później ok.1.30, a następne karmienie przed 6. To w sumie długie przerwy jak dla 2 tyg. bobasa, no i ssie cyca dosyć krótko, bo ok.10 min, czasami dłużej czyli niecałe 20 min. i myślałam, że może się nie najada, że skoro zazwyczaj nie opróżnia cyca do samego końca, ale dziś byliśmy u kardiologa (wizyta kontrolna, jest wszystko w porządku, kolejne badanie za m-c, wszystko to ze wzgl. na to, że jak się urodził to dostał w 1-szej min. 1 pkt) i został zważony (co prawda w pampersie i ubranku), ale waga wskazała 4035kg, a jak wychodziliśmy ze szpitala czyli 11 dni temu to ważył 3270g, więc chyba sporo przybrał...

Ile przybierają Wasze maleństwa w ciągu tyg. karmione tylko piersią? Ważycie je często?
U nas kolejne ważenie będzie chyba dopiero za m-c wtedy gdy szczepienia (w 6 tyg. życia)

---------- Dopisano o 13:10 ---------- Poprzedni post napisano o 13:01 ----------

Aha, zapomniałam napisać, że jestem na ścisłej diecie, bo pediatra stwierdziła, że mały ma na buźce uczulenie (miał może 2 czerwone plamki...) i mam jeść tylko indyka, królika i kurę wiejską (nie ze sklepu).
Z warzyw tylko buraki i marchew, owoce - pieczone jabłko.
Nic od krowy czyli zero nabiału, wołowiny i cielęciny, jem tylko masło śmietankowe.
Nie wiem jak długo mam trzymać tak ścisłą dietę...

Co do kg to mam już 10,5 kg mniej...

---------- Dopisano o 13:17 ---------- Poprzedni post napisano o 13:10 ----------

Zuziczka - ja wczoraj zrobiłam naleśniki z 0,5 szkl. mąki i wody, do tego łyżka oliwy z oliwek i sól. Nie powiem, że były pyszne, ale mi smakowały

Mój Niuniuś już śpi 4 godziny
Stary 2010-11-02, 13:25   #2543
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2

Cytat:
Napisane przez Majka232 Pokaż wiadomość

Dawno nic nie pisałam i nawet nie miałam czasu ani ochoty włączać komputera.
Dziękuję za słowa pocieszenia dot. mojego myślenia, że jestem niezbyt dobrą mamą. Wiem, że to wszystko wina hormonów. Już jest trochę lepiej, ale i tak często wieczorami lecą mi łzy. Mam nadzieję, że niedługo to minie...
Jesteśmy na podobnym etapie Mi też jeszcze łzy lecą czasem i potem sama nie wiem czemu Mały w nocy jednak się budzi A dziś w dzień to jakas masakra co godzina i nie wiem bo znowu myślę o moich miękkich cycach (no ale w nocy co 3 h śpi) albo o wiertarce która nawala i to go może budzi
Stary 2010-11-02, 13:29   #2544
kaska1980
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Majka232 Pokaż wiadomość
..
Ile przybierają Wasze maleństwa w ciągu tyg. karmione tylko piersią? Ważycie je często?
U nas kolejne ważenie będzie chyba dopiero za m-c wtedy gdy szczepienia (w 6 tyg. życia)
My byliśmy dziś po niecałych 2 tyg aby sprawdzić jak mały przybiera i pani , która ważyła powiedziała, że taki maluszek powinien tygodniowo przybrać ok 150 gr. Na kolejne ważenie też chyba pójdę ok 6 tyg przy okazji szczepienia, no chyba, że wcześniej zechce zobaczyć nas pediatra, którego dziś wybieramy
kaska1980 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-02, 13:52   #2545
Ineczka33
Wtajemniczenie

Cytat:
Cześć dziewczyny
Moja Oliwka w niecałe dwa tygodnie przybrała 500gr. Jak wychodziłyśmy ze szpitala ważyła niecałe 3600 a na ważeniu u pediatry 4100. Co do skoku wzrostowego to tak mi położna powiedziała tłumacząc nieziemski apetyt małej.
Uff.., czyli nie mam się co martwić. U nas ten nieziemski apetyt to też pewnie jest spowodowany przez ten skok. Chociaż musimy zaopatrzyć się chyba w wagę dla niemowlaków, żeby mieć nad tym kontrolę, bo mały już 2 tydzień przybiera po 450-500 gram na tydzień Ważymy go wprawdzie na wadze łazienkowej i może być ona niezbyt dokładna... Igor ma niecałe 6 tygodni i z 25 centyla wpadł w 50ty. Mam nadzieję, że to chwilowe i jest związane z tym skokiem i nie wyhoduję małego grubaska... A swoją drogą zastanawiam się, jak to jest, że na samej piersi dziecko tyle przybiera. Co mi leci z tych piersi?? Rosół??

Ray, ja jaja jem w każdej postaci, w omlecie, na twardo (już w szpitalu jadłam-mąż mi dowoził kanapki), w jajecznicy na maśle i nic się u mnie, tzn. u małego nie dzieje.

Edytowane przez Ineczka33
Czas edycji: 2010-11-02 o 14:13
Ineczka33 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-02, 14:00   #2546
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2

Kurcze i położna pewnie dziś już nie przyjdzie a ja chciał się zapytać o ten ból krocza I to nie tyle co krocza co w okolicach górnych mam tak jakby ciągłe uczucie napięcia nie wiem parcia Jezu jakie to dziwne A wczoraj już prawie nie plamiłam a dziś znowu. Czy to może być od przemęczenia Nie wiem za dużo robię, stoję?
Stary 2010-11-02, 14:02   #2547
forssiczka
Rozeznanie

Cytat:
dziewczyny a wlasnie jecie jajka??? ja chcialam zjesc takie np na twardo ale sama nie wiem... matka mi truje ze 3 tyg mala ma to za wczesnie bo po jajkach gazy?
ja zjadlam kilka dni po porodzie nawet z majonezem i keczupem i nic dziecku nie było

Cytat:
Napisane przez kasienka1701 Pokaż wiadomość
Mi jeszcze w szpitalu podawali do jedzenia jaja na twardo,albo całe do zjedzenia,albo np w paście.ogólnie w szpitalu podawali dużo takich dan,które zawierały niby produkty,które mogą uczulać,więc chyba chodzi o to,żeby po trochu wszystkiego próbować i obserwować dziecko.Ja jajka na twardo i jajecznicę na maśle jem
w wieczór kiedy rodziłam, dziewczyny na porodowce dostały na kolacje m.in. marchewkę z groszkiem - większosć to zjadła, a w nocy był istny koncert po salach. ja nie wiem czym sie te kucharki kieruja w szpitalu podając takie dania karmiącym??

Cytat:
Napisane przez Angelika16 Pokaż wiadomość
Mam pytanko do was, po jakim czasie wyszlyscie na spacer z malenstwem?
Moj synek ma 6 dni i tak sie zastanawiam kiedy mozna wyjsc.
moja ma skonczone 2 tyg a ja jeszcze nie byłam, nawet nie werandowałam.ale chyba dzis o ile pediatra nie przyjedzie czeka nas wycieczka do przychodni, bo Mateuszek ma straszny katarek

podczas snu mój tez wydaje jakies dziwne dźwięki spiworka nie używam, bo nie ma rekawków, spi pod kołderka

a dzisiejsza noc znowu jakis sajgon, chciał jeśc chyba co 50 min? obudziłam się z potwornym bólem glowy, nie wiem co z tym dziecięciem.
w dodatku tak jak pisałam, zakatarzony jest bidul, az mi sie serce kraje jak slucham tego rzężenia z noska. sól morska ani odciąganie nie pomogły mam nadzieje ze na oskrzela nie poszło. dzownie zaraz do przychodni, zeby przyspieszyc ten patronaż, moze w koncu pani dr łaskawie przyjdzie?

forssiczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-02, 14:02   #2548
Binka0310
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kaska1980 Pokaż wiadomość
My byliśmy dziś po niecałych 2 tyg aby sprawdzić jak mały przybiera i pani , która ważyła powiedziała, że taki maluszek powinien tygodniowo przybrać ok 150 gr. Na kolejne ważenie też chyba pójdę ok 6 tyg przy okazji szczepienia, no chyba, że wcześniej zechce zobaczyć nas pediatra, którego dziś wybieramy
No to moja powinna byc grubaskiem a nie jest bo tyla na tydzien od 300 do nawet 500gr i mi mowili ze bardzo ladnie przybiera na wadze a jest tylko na piersi.
Najlepiej sie nie sugerowac tabelkami bo kazde dziecko jest inne i tyje roznie, jedne mniej inne wiecej ,ale wazne ze tyja dzieciaczki

Co do jedzenia jem wszystko tak jak jadlam przed ciaza i w trakcie ciazy. Smazone kotlety ( tluszcz odsaczam na recznik papierowy), jajka, pomidory, lody waniliowe i nawet kakao i wiele wiele innych rzeczy

Dzis moja ma dzien wiszenia na rekach no i non stop cyca by chciala a ja mam sporo do zrobienia w domu
Stary 2010-11-02, 14:10   #2549
gabisun
Zakorzenienie

Majka właśnie się zastanawiałam jak idzie ci karmienie, bo pamiętam że bałaś się ze względu na kształt brodawek ,ale widzę że idzie dobrze a długością karmienia się nie martw, moja czasami je 5 minut jak dobrze przybiera to znaczy że wszystko w porządku

Ilona ja też nie wierzę, że jest coś takiego jak chudy pokarm, może go być np. za mało jak wprowadza się MM ale nie może on być za chudy, co najwyżej może nam czegoś zabraknać bo wszystko idzie na produkcję
To takie myslenie sprzed, kilkudziesięciu lat moja teściowa ostatnio mi opowiadała, że poszła z moim tż do lekarza i on ją nakrzyczał, że dziecka nie karmi, mówiła, że piersi miała olbrzymie, dużo mleka ale zbadali że za chudy i lekarz dal jej tabletki na spalenie

gabisun jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-02, 14:11   #2550
forssiczka
Rozeznanie

Cytat:
Kurcze i położna pewnie dziś już nie przyjdzie a ja chciał się zapytać o ten ból krocza I to nie tyle co krocza co w okolicach górnych mam tak jakby ciągłe uczucie napięcia nie wiem parcia Jezu jakie to dziwne A wczoraj już prawie nie plamiłam a dziś znowu. Czy to może być od przemęczenia Nie wiem za dużo robię, stoję?
ilonka, ja ci wczesniej pisałam, tez takie uczucie parcia miałam, niefajne to to takie rozpieranie, ale juz przeszło, tak ze i u ciebie bedzie coraz lepiej z kazdym dniem, zobaczysz. a ja nadal krwawie i to niemało i bynajmniej nie ciemna krew, tylko dość zywa, a to 16 dzień... cos tam mnie kłuje w pochwie od czasu do czasu, moze to szwy.
moze za duzo siedzisz? stad bol. Klarissa pisala o łechtaczce, ze ma wrazenie ze jej uszkodzili, ja tez od jakiegos czasu mam takie dziwne odczucia napięcia i ciągnięcia w tamtej okolicy.

forssiczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości