2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :D - Strona 84 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-11-01, 13:03   #2491
Eveliouses
Raczkowanie

Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :

Cytat:
Napisane przez bordowa Pokaż wiadomość
Ale napisałaś, że każdy facet po kilku kieliszkach traci głowę całkowicie. A ja się z tym nie zgadzam. Nawet z tym, że każdy głupio się po alkoholu zachowuje.
A to były tylko takie przykłady.

Ja mam termometr właśnie na podczerwień, około 80 zł za niego płaciłam i nie powiem, żeby był rewelacyjny ... W uchu temperaturę mierzy dobrze, ale na czole raz pokazuje 36,6 a za chwilę np 39 Więc zastanawiam się nad zakupem zwykłego elektronicznego.
ale ten nasz nie jest do ucha bo on niema koncowki dotykowej tylko tym swiatełkiem kierujesz na czoło czy mleko,wiec nam sie dobrze sprawdza nawet po kilka razy i jest temp ta sama

---------- Dopisano o 13:01 ---------- Poprzedni post napisano o 12:55 ----------

NIKUŚ synek kochaniutki
dzieki za odp co do kichania,a z napletkiem to juz głupne powoli,połozna -ze delikatnie sciągac i przegotowaną wodą kropelką spłukac,tesciowa-ze tez sciągac,bo miała przeciez dwoch synów a ostatnio pediatra ze nie,bo do 2 latek ma sie zrobic stulejka noworodkowa????!!!!!!prze ciez to chyba nie dobrze,jak sie zrobi,no nie???

---------- Dopisano o 13:03 ---------- Poprzedni post napisano o 13:01 ----------

MARTUCHA synuś to prawdziwy przystojniacha,a ten twój kolorek włosków......zazdroszczee eeeeeeee ,super!!!!ładniutko wyglądacie

: jupi::j upi:
http://www.suwaczki.com/tickers/qq87i09k53acoskv.png

PROSZĘ ZOBACZ I PODPISZ SIĘ
http://uniteddogs.com/stopkillingdogs
Eveliouses jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-01, 13:16   #2492
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :

Cytat:
Napisane przez Eveliouses Pokaż wiadomość
dzieki za odp co do kichania,a z napletkiem to juz głupne powoli,połozna -ze delikatnie sciągac i przegotowaną wodą kropelką spłukac,tesciowa-ze tez sciągac,bo miała przeciez dwoch synów a ostatnio pediatra ze nie,bo do 2 latek ma sie zrobic stulejka noworodkowa????!!!!!!prze ciez to chyba nie dobrze,jak sie zrobi,no nie???

|Ja delikatnie ściągam i przegotowana wodą przemywam właśnie
IlonaN2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-01, 13:34   #2493
Eveliouses
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez IlonaN2 Pokaż wiadomość
kurcze,juz sama nieweim
wiem,ze tesciowa starszemu synowi nie sciągała bo nieiwedziała i potem był problem bo mu lekarka sciągła i krew ,ból i masakra a juz temu drugiemu sciągalachyba tez wroce do delikatnego sciagania i woda przegotowana skroplic

a mamuski co do karmienia to jak zbliza sie pora karmienia i np dzieciak nie spi ale nie domaga sie jedzenia to mimo wszystko dajecie bo juz jego czas czy czekacie az sie rozwrzeszczy???bo moj to tylko krzykiem daje znac ze głodny,wprawdzie wiem,ze zaraz bedziemy jesc bo srednio co 2,5-3 godz karmimy sie ale jak grzeczny jest to nie chce na sile dawac a potem krzyk i niewiem czy to dobrze,ze czekam az sie rozkrzyczy za cycokiem??? help...

Edytowane przez Eveliouses
Czas edycji: 2010-11-01 o 13:40
Stary 2010-11-01, 13:44   #2494
Zuziczka
Rozeznanie

Evi - ja to nawet wybudzam po 3h wiec ja bym cycka dawala i nie czekala na krzyk (btw. u nas to samo z krzykiem - "jestem glodny"!)

a moje dziecko wlasnie ulalo wszystko co zjadlo w ciagu ostatniej godziny
Zuziczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-01, 14:02   #2495
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2

Cytat:
kurcze,juz sama nieweim
wiem,ze tesciowa starszemu synowi nie sciągała bo nieiwedziała i potem był problem bo mu lekarka sciągła i krew ,ból i masakra a juz temu drugiemu sciągalachyba tez wroce do delikatnego sciagania i woda przegotowana skroplic

a mamuski co do karmienia to jak zbliza sie pora karmienia i np dzieciak nie spi ale nie domaga sie jedzenia to mimo wszystko dajecie bo juz jego czas czy czekacie az sie rozwrzeszczy???bo moj to tylko krzykiem daje znac ze głodny,wprawdzie wiem,ze zaraz bedziemy jesc bo srednio co 2,5-3 godz karmimy sie ale jak grzeczny jest to nie chce na sile dawac a potem krzyk i niewiem czy to dobrze,ze czekam az sie rozkrzyczy za cycokiem??? help...
Cytat:
Napisane przez Zuziczka Pokaż wiadomość
Evi - ja to nawet wybudzam po 3h wiec ja bym cycka dawala i nie czekala na krzyk (btw. u nas to samo z krzykiem - "jestem glodny"!)

Ja może nie czekam do samego końca aż się rozkręci ale nie daję też tak punktualnie Zresztą ja nie muszę wybudzać hehe on sam się budzi

Dziewczyny
a ja mam dziś wrażenie że mam mniej pokarmu Tzn mam go bo leci ale cyce już nie nabierają się tak szybko i są miekkie i teraz się martwię czy nie mam za mało ?? ehhh

A i mały dostał wczoraj 3 krostek na buzi czerwonych z białą końcówką Czy to potówki ??? Czy coś innego ??
Stary 2010-11-01, 14:43   #2496
Szczęśliwa
Zadomowienie

Hej dziewczyny

Tatuś na spacerku z córcią, mama ma wolne.
Dzisiaj się wyspałam, Dagusia spała od 22 do 3 i później od 4 do 8, i dalej od 9 do 11:20- a ja z nią

Cytat:
Napisane przez mszu;22985230
[B
Szczesliwa.[/B].. normalnie zachwycaja mnie bobasy z taka czupryna... moja ma takie rzadkie te piora jak łysiejacy facet po 40 :P Poza tym po Tobie widac, ze Dagula to grzeczne dziecko... bo zeby wygladac tak elegancko i sexi jak Ty to trzeba miec czas... ja na spacery chodze zawyczaj ubrana w sportową kurtke i trampki...
Cytat:
Napisane przez naked21 Pokaż wiadomość
ślicznie mamuśka z klasą ja tam pocinam w dresie, z reguły bez makijażu mam zwykle z 2 minutki na "wyszykowanie się" zanim mały zacznie się złościć
Cytat:
Sliczna brunetka z tej twojej córeńki No i mamusia super! Rzeczywiscie ma czas na ladne stroje, wiec dzidzia musi dawac mamie czas...
Dzięki dziewczyny, ale wyglądam normalnie tzn. nic szczególnego ani czasochłonnego nie robiłam.
Chociaż muszę przyznać, że jeśli mam ochotę sie extra wyszykować, to córcia mi pozwala. Jest najedzona i przebrana to grzecznie leży na łóżku w sypialni a ja się ubieram, maluję itp. Włosy suszę i układam jak mała leży w łóżeczku, a chyba ze 2 razy wstawiłam leżaczek do łazienki i siedziała tam ze mną

Cytat:
Napisane przez forssiczka Pokaż wiadomość

a ja sie podlamalam wczoraj w nocy -odciagałam mleko 3 dni, chcialam wczoraj podac na noc, bo mnie wykoncza te co polgodzinne nocne karmienia i przysypianie przy cycu, i co? i dupa, bo moje dziecie za chiny ludowe nie chce pic z butli
Spróbuj zmienić butelkę, jest duża szansa że podziała.

Cytat:
Napisane przez Lenka* Pokaż wiadomość
PS Pytanie: czy wasze dzieci śpią na boczku?
Moja w nocy tylko na boczku, śpi tak od urodzenia, bo tak układali w szpitalu. Od kilku dni w dzień kładę ją na pleckach, bo doczytałam tu na forum, że to dobre na bioderka.
Od czasu do czasu pośpi też na brzuszku.

Cytat:
Macie jakiś sposób na odbijanie Ona ma z tym niesamowity problem i noszę go i nosze i czasem dupa

Czy któraś może coś więcej napisać o tych skokach Albo jakiś ciekawy link ?

Aha i jeszcze jedno po jakim czasie miałyście pierwszy spacerek?
Sposób na odbijanie sprawdzony: jeśli nie odbije w ciągu 4-5 minut, odłóż dziecko na 1-2 minutki i dopiero podnieś jeszcze raz. Cykl powtarzaj do skutku. U nas max 3 razy i się odbija.

Link do artykułu o skokach jest na pierwszej stronie w poście Marty na dole, razem z innymi przydatnymi linkami

Spacerek u nas był w 14 dobie, po 5 dniach werandowania na balkonie.

Cytat:
Napisane przez malwina1204 Pokaż wiadomość
trzymajcie kciuki bo u mnie cos sie zaczyna dziać plamienie brazowe i troche czerwieni i do tego skurcze ale od pleców Masakra za niedlugo dzwonie do lekarza co robić skurcze nieregularne.....raz co 15min czasem po 5 minutach a nie kiedy po 25min.Na pazdziernik sie nie załapałam
Trzymam kciuki za lekki poród.

Nasza córcia jest już z nami. Dagusia- 23.09.2010r.
Szczęśliwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-01, 15:09   #2497
bordowa
Wtajemniczenie

Cytat:
PS Pytanie: czy wasze dzieci śpią na boczku? próbuję Martynkę chociaż położyć na chwilę na boczku, ale NIE DA SIĘ... Ona od razu leci na plecy albo brzuch... może przez to że taka z niej kuleczka? W nocy śpi na plecach, ale główkę ma wyżej niż brzuszek, czasem w dzień pośpi parę minut na brzuszku, ale na boczku- nigdy..
Ja muszę podłożyć coś Asi pod plecy

Mama i córcia na spacerku I z tatusiem
Stary 2010-11-01, 15:33   #2498
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
MARTUCHA synuś to prawdziwy przystojniacha,a ten twój kolorek włosków......zazdroszczee eeeeeeee ,super!!!!ładniutko wyglądacie
dziękuję,
ja napletek ściągam delikatnie troszeczkę i przemywam wodą tak jak kazała pediatra, a jedzenie daje tak jak ma jeść, w nocy tylko odpuszczam i daje jak płacze

Cytat:
Ja może nie czekam do samego końca aż się rozkręci ale nie daję też tak punktualnie Zresztą ja nie muszę wybudzać hehe on sam się budzi

Dziewczyny
a ja mam dziś wrażenie że mam mniej pokarmu Tzn mam go bo leci ale cyce już nie nabierają się tak szybko i są miekkie i teraz się martwię czy nie mam za mało ?? ehhh

A i mały dostał wczoraj 3 krostek na buzi czerwonych z białą końcówką Czy to potówki ??? Czy coś innego ??
jak są miekkie to laktacja już się stabilizuje nie masz za pało...
a krostki to nie wiem...

Cytat:
Napisane przez Szczęśliwa Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny

Tatuś na spacerku z córcią, mama ma wolne.
Dzisiaj się wyspałam, Dagusia spała od 22 do 3 i później od 4 do 8, i dalej od 9 do 11:20- a ja z nią
o to pospałaś

Cytat:
Ja muszę podłożyć coś Asi pod plecy

ślicznie
Stary 2010-11-01, 16:01   #2499
Ray
Zakorzenienie

Ilonka tez tak mam z cyckami teraz.
dzis musialam dac w poludnie sztuczne bo moj Zozol sie denerwuje jak nie leci duzo a musi duzo ciagnac, wrzask puszczanie piersi i nerwy i dalej szukanie jak dostala butle nagle ucichcla i bylo git

my bylismy na spacerku godzine... musze cos wykombinowac z wozkiem hmm.. mam gleboki nie oplaca mi sie kupowac na kilka mc nowy ale meczymy sie znow z nim bo ciezko sie rozklada etc.
chcialam dokupic sam stelarz do fotelika ale w polsce nie ma (nie jest popularne)
i tak mysle by kupic spacerowke i stelarz uzywac do fotelika. :Crazy:

czy ktoras z was chodzi na jakies zajecia fitnes juz?

ja ide w pt na kontrole do gina to bedzie prawie 4 tyg po porodzie... juz od dwoch dni nie plamie (Czasem sie zdarzy) i czuje sie ok, jak bedzie wsio dobrze to chce sie zapisac na jakies zajecia dwa razy w tyg, cos na poczatek lzejszego. podlamana jestem moim wygladem.... jak chdoze to wszedzie widze fajne szczuple mamuski a ja taki baleron tez chce szczuplo wygladac a waga stoi.... do dupy to karmienie
ale na powaznie chce sie zapisac dwa razy w tyg na jakies zajecia plus dieta... dieta czyt: nie jesc slodyczy, cukier ograniczyc i jesc regularnie w miare

moze to cos da....

bordowa moze masz jakis kiepski termometr? u nas tez po kilka razy mozna zmierzyc temt i zawsze ta sama, nawet wode mierzy, otoczenie itp.tz ma zabawke na calego
Stary 2010-11-01, 17:07   #2500
Eveliouses
Raczkowanie

Cytat:

Cytat:

Dziewczyny a ja mam dziś wrażenie że mam mniej pokarmu Tzn mam go bo leci ale cyce już nie nabierają się tak szybko i są miekkie i teraz się martwię czy nie mam za mało ?? ehhh

dzieki za odp,postaram sie zastosowac a te krostki to raczej potówki i u nas tez byly w pierwszym dniu po szpitalu bo mu zrobiłam ciepło jak w szpitalu 26 * C a jak tylko zmniejszylismy temp w pokojach do 22 to same po nocy zeszły

Stary 2010-11-01, 17:29   #2501
forssiczka
Rozeznanie

Cytat:
ja też delikatnie ściągam, choc zalecenia były,zeby w ogole nie. ale ja zwykła kranówka albo wodą z kąpieli myję. zreszta buziaka tez myję wodą nieprzegotowaną albo tą z kąpieli z oilatum i jest git

Ilona, też mi się wydaje ze to potówki i nie ma się co przejmowac. w szpitalu mówili ze u noworodka co rusz jakieś badziewie tego typu wychodzi na skorze i ze niby to normalne. moj po powrocie do domu mial przez pare dni takie wlasnie kropki i samo zeszło

forssiczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-01, 18:18   #2502
ycnan
Zadomowienie

Ja tylko na szybko, z dzieckiem na kolanach Młody, albo ma skok, albo za dużo wrażeń ostatnio, bo bardzo mało śpi, uśpić go nie mogę i tylko czekam aż padnie sam. Teraz pomogła suszara.
Do tego chyba zanika mi mleko Nawet po 5h przerwie między karmieniami piersi są miękkie i dzieciątko musi jeść z obu, żeby się najeść. Dodam, że pierś jest w zasadzie zupełnie pusta po max 10 minutach ssania Właśnie popijam karmi, w nadziei że coś pomoże...

Mamusie karmiące butlą, ile kosztuje Was mm? Ile dzieciaczki zjadają? tzn, na ile starcza jedno opakowanie?
...muszę kupić jakieś mm, na wypadek cycowej pustki...

naked, moja Borysina wyłysiała w ciągu 2 dni od wyczesywania ciemieniuchy

Aha, od piątku nie jem chleba pszennego i policzki Boryska są jakby ładniejsze W szoku jestem...
ycnan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-01, 19:26   #2503
Eveliouses
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ycnan Pokaż wiadomość
Ja tylko na szybko, z dzieckiem na kolanach Młody, albo ma skok, albo za dużo wrażeń ostatnio, bo bardzo mało śpi, uśpić go nie mogę i tylko czekam aż padnie sam. Teraz pomogła suszara.
Do tego chyba zanika mi mleko Nawet po 5h przerwie między karmieniami piersi są miękkie i dzieciątko musi jeść z obu, żeby się najeść. Dodam, że pierś jest w zasadzie zupełnie pusta po max 10 minutach ssania Właśnie popijam karmi, w nadziei że coś pomoże...

Mamusie karmiące butlą, ile kosztuje Was mm? Ile dzieciaczki zjadają? tzn, na ile starcza jedno opakowanie?

Aha, od piątku nie jem chleba pszennego i policzki Boryska są jakby ładniejsze W szoku jestem...
moje dzieciątko pije Nan 1.Bardzo lubi,kupki są ok. 60 ml po kazdym karmieniu piersiami
opakowanie starcza na tydzien i kosztuje 11,49 w tesco srednio wychodzi ok.7 butli po 60 ml na dobe

Stary 2010-11-01, 19:51   #2504
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:

trzymam kciuki za Boryska, żeby ciemieniucha sobie poszła, nie było już krostek no i żeby mleczarenki wznowiły produkcję
Stary 2010-11-01, 21:02   #2505
naked21
Wtajemniczenie

GG do naked21

Cytat:
Napisane przez mszu Pokaż wiadomość
naked... wpadne ale najchetnie na nie herbatke koperkowa tylko mocna czarną/kawe tez mocną i tylko z mlekiem lub piwo ale koniecznie z procentami Nie wiem jak Ty, ale mi zbrzydła troche ta absytencja... niedlugo roczna
oki to jesteśmy umówione w grudniu już może piwko będzie włączone do diety

Cytat:
Napisane przez malwina1204 Pokaż wiadomość
trzymajcie kciuki bo u mnie cos sie zaczyna dziać

Cytat:

Dziewczyny
też mam takie wrażenie u mnie pomaga wsadzenie na parę minut smoka, ponoszenie małego chwilkę, w tym czasie mleczarenki się expresem napełniaja i mogę karmić dalej

Cytat:
pieknie
Stary 2010-11-01, 21:32   #2506
ninaad
Wtajemniczenie

Cytat:
a ja sie podlamalam wczoraj w nocy -odciagałam mleko 3 dni, chcialam wczoraj podac na noc, bo mnie wykoncza te co polgodzinne nocne karmienia i przysypianie przy cycu, i co? i dupa, bo moje dziecie za chiny ludowe nie chce pic z butli -krztusił się, odwracał i tym sposobem zmarnowała się większość mleka. a taka nadzieje pokladalam we flaszce, ze choc troche dluzej w nocy pospie...moze trzeba smoka zmienic?
może musi się nauczyć pić. Spróbuj inny smoczek albo smoczek z mniejszą dziurką, albo kłaść dziecko z główką wyżej niż przy karmieniu piersią. No albo jeszcze co jakiś czas zabierać na chwilę butlę- niech maluch się troszkę uspokoi i złapie oddech- u Oli to działa
Cytat:
u nas mniej więcej po tygodniu z dnia na dzień powoli zaczęła się wygładzać buzia, teraz jest już bardzo ładna, myślę o wprowadzeniu masła powoli

czytałam, że po ok. 2 tygodniach od zmiany diety może być dopiero poprawa

no to cierpliwie czekam

PS Pytanie: czy wasze dzieci śpią na boczku? próbuję Martynkę chociaż położyć na chwilę na boczku, ale NIE DA SIĘ... Ona od razu leci na plecy albo brzuch... może przez to że taka z niej kuleczka? W nocy śpi na plecach, ale główkę ma wyżej niż brzuszek, czasem w dzień pośpi parę minut na brzuszku, ale na boczku- nigdy..
Ola wcześniej spała ale od jakiegoś czasu już bardzo rzadko śpi- tylko wtedy, jeśli zaśnie mi na kolanach i uda mi się ją ułożyć w łóżeczku nie wybudzając. A tak kładę ją na plecach z głową na boku. W ogóle to stwierdziłam, że bez sensu trochę to układanie jej do snu, bo ona się zrobiła wiercipięta i sama się układa jak jej wygodnie
Cytat:
Macie jakiś sposób na odbijanie Ona ma z tym niesamowity problem i noszę go i nosze i czasem dupa
ja trzymam Olę kilka minut masując/klepiąc lekko plecki. Jak się nie odbije to kładę ją do łóżeczka i już. Zresztą zauważyłam, że po butli odbija jej się bardzo szybko a po cycku często się nie odbija- czyli wnioskuję z tego, że je spokojniej i nie nałyka się tak powietrza i nie ma czym odbić.
Aha miałam Was zapytać Bo mój mały strasznie trzeszczy Rzadko płacze tylko tak jakby trzeszczy wydaje takie odgłosy jak mała owieczka heheh czy to normalne?
tak
Czy któraś może coś więcej napisać o tych skokach Albo jakiś ciekawy link ?
martucha zamieściła link w pierwszym poście
Cytat:
a mamuski co do karmienia to jak zbliza sie pora karmienia i np dzieciak nie spi ale nie domaga sie jedzenia to mimo wszystko dajecie bo juz jego czas czy czekacie az sie rozwrzeszczy???
ja czekam aż zaczyna marudzić. Nie przestrzegam sztywno godzin karmienia. No chyba, że np muszę gdzieś wyjść itp to czasem przyspieszam trochę porę karmienia

Cytat:
Napisane przez Ray Pokaż wiadomość
ja bym chciała ale nie mogę niestety. Ale jak pytałam w ciąży lekarza to mówił mi, że raczej nie wcześniej jak po 6 tygodniach od porodu (sn)

ale na powaznie chce sie zapisac dwa razy w tyg na jakies zajecia plus dieta... dieta czyt: nie jesc slodyczy, cukier ograniczyc i jesc regularnie w miare
to mi się podoba- ciekawe jak będzie u ciebie z realizacją, bo u mnie nic z tego nie wychodzi..
Cytat:
w szoku że co? że pszenica uczula? - to dosyć częste.

A mnie coś organizm szaleje chyba od tej diety bezmlecznej- nagle mam dużo mniej pokarmu. Na początku nie załapałam czemu mała się darła całą niedzielę - a ona chyba po prostu była głodna. Piję teraz sporo więcej, staram się więcej jeść (bo jak nie mogę mlecznych rzeczy to innych też nie za bardzo mi się chce) i odciągam do końca laktatorem, żeby zobaczyć ile tego pokarmu jest i żeby pobudzić laktację. I jest chyba trochę lepiej- tzn mleka wreszcie trochę więcej niż było wczoraj. No i miła pani w aptece sprzedała mi bez recepty bebilon1 pepti(choć kręciła nosem trochę)- jak młoda będzie głodna to ją dokarmię . Mam nadzieję, że te problemy z laktacją to tylko chwilowe..
ninaad jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-01, 22:23   #2507
forssiczka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ninaad Pokaż wiadomość
A mnie coś organizm szaleje chyba od tej diety bezmlecznej- nagle mam dużo mniej pokarmu. Na początku nie załapałam czemu mała się darła całą niedzielę - a ona chyba po prostu była głodna. Piję teraz sporo więcej, staram się więcej jeść (bo jak nie mogę mlecznych rzeczy to innych też nie za bardzo mi się chce) i odciągam do końca laktatorem, żeby zobaczyć ile tego pokarmu jest i żeby pobudzić laktację. I jest chyba trochę lepiej- tzn mleka wreszcie trochę więcej niż było wczoraj. No i miła pani w aptece sprzedała mi bez recepty bebilon1 pepti(choć kręciła nosem trochę)- jak młoda będzie głodna to ją dokarmię . Mam nadzieję, że te problemy z laktacją to tylko chwilowe..
ninaad, twoja mała ma chyba 6 tyg tak? wtedy zdarza się kryzys laktacyjny, podobno to jest przejściowe, trwa 1-3 dni (choć i dluzej tez sie zdarza) i ma takie wlasnie objawy jak piszesz

co do smoka to sprobuje aventowego, jak znowu odciągne jakies milch

forssiczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-02, 07:32   #2508
Mpik82
Rozeznanie

GG do Mpik82

Cytat:
ale ten nasz nie jest do ucha bo on niema koncowki dotykowej tylko tym swiatełkiem kierujesz na czoło czy mleko,wiec nam sie dobrze sprawdza nawet po kilka razy i jest temp ta sama
My mamy też taki i jak na razie bardzo dobrze sie sprawdza
Tż ma zabawkę hehe

Cytat:
Napisane przez Ray Pokaż wiadomość
my bylismy na spacerku godzine... musze cos wykombinowac z wozkiem hmm.. mam gleboki nie oplaca mi sie kupowac na kilka mc nowy ale meczymy sie znow z nim bo ciezko sie rozklada etc.
chcialam dokupic sam stelarz do fotelika ale w polsce nie ma (nie jest popularne)
i tak mysle by kupic spacerowke i stelarz uzywac do fotelika. :Crazy:
To dobry pomysł, z tym, ze w foteliku raczej długo nie powinno siedziec dziecko, chociaż jak jeszcze nie mialam lezaczka to wlasnie Milenke wsadzalam do fotelika i mialam spokoj bo ona bardzo lubi siedziec tak na pol lezaco

Ja nei chodze, ale pewnei też cos zaczne myślec..

ja ide w pt na kontrole do gina to bedzie prawie 4 tyg po porodzie... juz od dwoch dni nie plamie (Czasem sie zdarzy) i czuje sie ok, jak bedzie wsio dobrze to chce sie zapisac na jakies zajecia dwa razy w tyg, cos na poczatek lzejszego. podlamana jestem moim wygladem.... jak chdoze to wszedzie widze fajne szczuple mamuski a ja taki baleron tez chce szczuplo wygladac a waga stoi.... do dupy to karmienie

moze to cos da....
Ja też powinnam ograniczyć cukry, ale jakoś nie umiem tak uwielbiam słodkie..
Jeszcze jak sobie pomyśle, ze w lodówce jest pyszny serniczek od Teściowej to aż mi ślinka leci hehe

A my nie miałyśmy przez week czasu na wizaż, tylko poczytywałyśmy.
Week był bardzo pozytywny i dużo spacerowaliśmy i się gościliśmy

Moja Milka ( je moje mleczko i raz wieczorem mm) juz 3 dzien - nie wiem jak potem- nie robi kupi, pierdy sadzi nieziemski a kupy jak nie ma to nie ma,, i mysle ze ja brzusio boli bo jak zje to zle sie czuje i placze..ale inaczej niz przy kolkach... daje jej rumianek, ale cos nie chce..a zawsze piła wszystko co jej dałam
CO radzicie na KUPKĘ?

A tu MY na spacerku
Stary 2010-11-02, 07:48   #2509
niuniuniau
Zadomowienie

Cześć dziewczyny
Cytat:
Napisane przez Ineczka33 Pokaż wiadomość
Z ciekawości - ile przybrał Twój maluch? Mam wrażenie, że mój Igor też wisi bez przerwy na piersi i przybiera całkiem sporo. To pierwszy skok wzrostowy jest już w 3 tygodniu życia?
Ja wychodzę codziennie 2 razy dziennie, bo po południu jeszcze odbieram starszą córkę z przedszkola...
Moja Oliwka w niecałe dwa tygodnie przybrała 500gr. Jak wychodziłyśmy ze szpitala ważyła niecałe 3600 a na ważeniu u pediatry 4100. Co do skoku wzrostowego to tak mi położna powiedziała tłumacząc nieziemski apetyt małej.

My przechodzimy ciężki okres. Wieczorami Oliwka jest tak marudna że szok, zachowuje się tak jakby była cały czas głodna wkłada sobie piąstki do buzi, karmię ją praktycznie co godzinę wieczorem a jej jakby nadal mało. Z drugiej strony pręży się i stęka i nie wiem czy nie wpadamy w błędne koło, bo może ją brzuszek boli a ja jej cyca daję. Wczoraj miałam już taki kryzys że miałam ochotę na nią nakrzyczeć albo po prostu pójść i ją zostawić. Za to później dopadły mnie straszne wyrzuty sumienia, w końcu nie robi mi na złość tylko ja nie potrafię odczytać sygnałów które mi wysyła.
No to się pożaliłam. Sory dziewczyny, że nie odnoszę się do Waszych postów ale mam czas tylko napisać coś i zaraz mała potrzebuje mojej uwagi.
Niechaj Bóg ma w swej opiece człowieka, który Cię naprawdę pokocha. Złamiesz mu serce, śliczna moja, okrutna, psotna kotko, która tak jest nieuważna i pewna siebie, że nie stara się nawet osłaniać swoich pazurków.

http://suwaczki.waszslub.pl/img-2008080201001030.png
niuniuniau jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-02, 07:53   #2510
Mpik82
Rozeznanie

GG do Mpik82

Cytat:
Napisane przez niuniuniau Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny

My przechodzimy ciężki okres. .
Kochana nie stresuj się, że nie odpisujesz kazdej z NAs, Rozumiemy, kazda z nas przechodzi co jakiś czas taki okres. Co do karmienia- co godzine to za dużo- przekarmiasz ją i z tego powodu tez moze ją boli brzusio- nie nadazy trawić.. daj jej smoczka, wody, herbatki ale nie cyca co godzine)
Buziaczki
Stary 2010-11-02, 08:23   #2511
gabisun
Zakorzenienie

Cytat:

może po prsotu laktacja ci się unormowała, ja teram twarde pierso mam tylko w nocy, a w dzień raczej miękkie a pokarm jest a dziecko coraz sprawniej będzie jadło i w 10 minut albo i krócej potrafi wypróżnić pierś i to wcale nie znaczy, że jest mleka mało dlatego tak szybko. A po opróżnierniu jednego cyca płacze czy jak?

Ja zauważyłam, że odkąd jestem mamą jestem jakaś bardziej wrażliwa na krzywdę dzieci i wo góle jakiś mięczak się ze mnie zrobił wczoraj byliśmy z tż-em wieczorem na cmentarzu i nie wiem czy to przez ten cały klimat czy co, ale jak przechodziliśmy koło grobów małych dzieci a na jednym był napis: "Z miłości zrodzony, miłością pozostaniesz"to normalnie rozryczałam się jak bóbr w takich momentach dopiero sobie zdałam sprawę, jakie mam szczęście, że mam zdrowe dziecko, ze poród przeszedł w miarę ok i nic nikomu nie jest. a ja głupia czasem marudzę, że dziecko mi płacze. Mamy naprawdę ogromne szczęście, że dzeciaczki są z nami całe i zdrowe

gabisun jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-02, 08:27   #2512
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2

Cytat:
Napisane przez naked21 Pokaż wiadomość

też mam takie wrażenie u mnie pomaga wsadzenie na parę minut smoka, ponoszenie małego chwilkę, w tym czasie mleczarenki się expresem napełniaja i mogę karmić dalej
No własne a u mnie już się tak nie napełniaj Choć po dzisiejszej nocy stwierdzam że chyba mi sie pokarm normuje bo mały sie budził co 3h i jadł no i wychodzi na to że mu wystarcza.

Dziś chyba do nie położna zawita albo jutro ma dzwonić A ja mam takie wrażenie że mnie ktoś po kroczu skopał

dziś jestem cały dzień sama z małym Tz musiał iść do pracy mimo wolnego bo kończą jakiś projekt ...

dziewczyny jak długo (i czy w ogóle) trzymaliście maluchy w rożkach ?

My dziś może zrobimy werandowanie leci nam 12 doba a w piątek do lekarza idziemy więc przygotujemy się troszkę do tego

A tu nasz Franuś po kąpieli i z tatą w akcji

Edytowane przez IlonaN2
Czas edycji: 2010-11-02 o 08:42
Stary 2010-11-02, 08:35   #2513
gabisun
Zakorzenienie

Cytat:
No własne a u mnie już się tak nie napełniaj Choć po dzisiejszej nocy stwierdzam że chyba mi sie pokarm normuje bo mały sie budził co 3h i jadł no i wychodzi na to że mu wystarcza.

Dziś chyba do nie położna zawita albo jutro ma dzwonić A ja mam takie wrażenie że mnie ktoś po kroczu skopał

dziś jestem cały dzień sama z małym Tz musiał iść do pracy mimo wolnego bo kończą jakiś projekt ...

My dziś może zrobimy werandowanie leci nam 12 doba a w piątek do lekarza idziemy więc przygotujemy się troszkę do tego
jesli chodzi o rożki to ja przez pierwszy miesiąc, teraz już normalnie tylko po kąpieli ją zawijam żeby się ogrzała

gabisun jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-02, 09:13   #2514
Weronisia
Zakorzenienie

Ninaad skoro unikasz mleka, to kup sobie mleko sojowe.
Ja dietę całkowicie bezmleczną prowadziłam przy każdym moim dziecku, gdy karmiłam piersią. A pierwsze karmiłam 1,5 roku.
I powiem ci, że da się żyć i jeść smacznie
Spróbuj mleko sojowe. Ja kupuję w różnych smakach i jest przepyszne. Do tego deserki sojowe. Pychotka. Ja kupuję AlproSoja, bo tylko takie u nas widziałam, ale może w Polsce są też inne...
Na tym mleku można też gotować, a więc np. dodaję do naleśników, racuchów, robię budyń itp.
Inną alternatywą jest też mleko ryżowe oraz owsiane, ale tego nie jestem w stanie pić, ani polecić, bo jest wstrętne.

Cytat:

Dziewczyny

Ilona to normalne, że piersi już nie są twarde jak kamienie. Wreszcie uregulowała ci się laktacja Teraz twoje piersi produkują tylko tyle pokarmu, ile potrzebuje twoje dziecko i dlatego są miękkie. Ale dla dziecka na pewno wystarcza

Co do krostek, to ja też mam taki problem. Wczoraj Pascalek był cały w kropkach. Spora część tych krostek miała żółte łebki
Przeważnie pojawiały się tylko na twarzy i myślałam, że to te hormonalne. Ale wczoraj miał je dosłownie wszędzie. Fakt, że go wczoraj wygrzałam, bo to zmarźluch jeden. Może rzeczywiście to sa potówki? Ale z żółtymi łebkami?

Lenka ja kładę Pascala głównie na boczku. Rzadko odważę się go położyć na pleckach, bo on ulewa i boję się, że się zachłyśnie. NO i na brzuszku też kładę.
A na boczku jak się dziecko odwraca na plecki, to trzeba coś podłożyć pod plecki. Jak widzisz u mnie na pierwszym zdjęciu - mam takiego jakby rogala i to mu podkładam pod plecki i nie ma szans, żeby się odwrócił. Tu na zdjęciu akurat śpi na pleckach - specjalnie do zdjęcia
Ten rogal podtrzymuje małego, żeby nie zjeżdżal z materaca, bo jest podniesiony pod skosem przeciw ulewaniu.

Kobietki mam pytanko. Czy istnieje coś, co można dodać do mleka matki, żeby to mleczko zagęścić?

Jestem wykończona tymi nocami. Mały się budzi co 2 godziny, a więc na sen pozostaje mi 1,5 godziny, bo resztę zajmuje mi karmienie i przewijanie.
Pamiętam, że mojego Thomasa karmiłam w nocy innym mlekiem zagęszczonym kaszką i on mi pięknie spał 6 godzin.
Pascalkowi nie chcę dawać innego mleka, bo mojego mam pół zamrażarki, więc mogłabym to wykorzystać. Poza tym nie chcę, żeby się tak szybko odstawił od piersi jak Thomas - bo temu mleko smakowało i po 4 m-cach nie chciał już piersi.
Więc pomyślałam, że może dosypać coś do tego mojego mleka, żeby go dłużej trzymało i wtedy by mi się tak często nie budził?....

A to my

Edytowane przez Weronisia
Czas edycji: 2010-11-02 o 09:30
Weronisia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-02, 09:25   #2515
kasienka1701
Zadomowienie

Cytat:
to tylko jak pediatra zaleci czy trzeba profilaktycznie? na patronażu położna kazała zakładać, ale jakos nie mam serca meczyc dziecka i odparzac mu dupska. to bedzie miało wpływ na bioderka?
Wydaje mi sie,ze jesli nie zalecenia to nie trzeba szeroko pieluchowac.
Moja Mala nie ma zadnych odparzen

Cytat:
moje dzecko uwielbia lezec na boczku i wtedy ma najlepszy sen,ale niestety ze wzgledu na bioderka teraz juz tak jej nie klade

Cytat:
Napisane przez Mpik82 Pokaż wiadomość

CO radzicie na KUPKĘ?
My mialysmy tez problem z kupka i przez 3 dni podawalam malej bobotic i juz jest ok(dzis na przewijaku zwalila mi 3 kupska na raz)...

kasienka1701 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-02, 09:27   #2516
ninaad
Wtajemniczenie

Cytat:
ninaad, twoja mała ma chyba 6 tyg tak? wtedy zdarza się kryzys laktacyjny, podobno to jest przejściowe, trwa 1-3 dni (choć i dluzej tez sie zdarza) i ma takie wlasnie objawy jak piszesz
mam nadzieję, że przejdzie. Zresztą walczyłam wczoraj cały dzień z laktatorem, odciągałam regularnie, nawet co godzinę- i jest już chyba prawie ok
Cytat:
Napisane przez Mpik82 Pokaż wiadomość
CO radzicie na KUPKĘ?
czopki glicerynowe dla niemowląt?
niuniuniau może nie karm tak często? Jak mała płacze to spróbuj ją czymś zająć, zabawić, żeby wydłużyć te przerwy między posiłkami. Ja np kładę Olę na plecach i masuję jej nóżki albo łaskoczę stópki misiem albo inne tego typu rzeczy. Mała przy tym robi rowerek nóżkami i lepiej odchodzą gazy .Jest lepiej
I nie przejmuj się, że nie masz czasu i ochoty odpisywać tu na wszystkie posty- przecież my wszystkie jedziemy na tym samym wózku- każda zmęczona, zapracowana, zapatrzona w dziecko albo zwyczajnie nie chce się pisać

Cytat:
Napisane przez gabisun Pokaż wiadomość
Ja zauważyłam, że odkąd jestem mamą jestem jakaś bardziej wrażliwa na krzywdę dzieci i wo góle jakiś mięczak się ze mnie zrobił
ja trochę też- może hormony nam szaleją?
Cytat:
zawijali ją w szpitalu- czyli przez pierwsze 10 dni, potem ja w domu przez kilka dni, ale mała przestała to lubić i jakbym nie zawinęła jej to rozkopywała się z rożka, więc sobie odpuściłam i teraz przykrywam kocykiem
Cytat:
Napisane przez Weronisia Pokaż wiadomość
Ninaad skoro unikasz mleka, to kup sobie mleko sojowe.
no niestety soi nie mogę (a szkoda, bo lubię sojowe produkty). Zresztą soja uczula praktycznie tak samo często jak mleko krowie, więc też nie jest polecana dla dzieci skazowych (albo karmiących je mam)
Inną alternatywą jest też mleko ryżowe oraz owsiane, ale tego nie jestem w stanie pić, ani polecić, bo jest wstrętne.
a ja spróbuję jak wpadnie mi w ręce

Kobietki mam pytanko. Czy istnieje coś, co można dodać do mleka matki, żeby to mleczko zagęścić?
u takich maluszków to można mieszać chyba tylko z mm
ninaad jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-02, 09:28   #2517
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2

Cytat:
Napisane przez Weronisia Pokaż wiadomość

Co do krostek, to ja też mam taki problem. Wczoraj Pascalek był cały w kropkach. Spora część tych krostek miała żółte łebki
Przeważnie pojawiały się tylko na twarzy i myślałam, że to te hormonalne. Ale wczoraj miał je dosłownie wszędzie. Fakt, że go wczoraj wygrzałam, bo to zmarźluch jeden. Może rzeczywiście to sa potówki? Ale z żółtymi łebkami?

O krostki zapytam (pokaże położnej) jak będą bo one się czasem pojawiają a czasem znikają

Ale Wam zazdroszczę tych spacerów. Ja dziś po południu weranduję jutro też a w czwartek może się skuszę na spacer a w piątek to już przymus
Stary 2010-11-02, 09:34   #2518
Zuziczka
Rozeznanie

Cudne te Wasze Pociechy!

a ja sie w nocy wkurzylam na TZ.... a on na mnie... i dołek

i nie mam nic w lodowce co moglabym zjesc przez ta cholerna diete (odpadly mi tez ryby, jajka). zjadlam kanapke z ostatnim zaschnietym plasterkiem wedliny z kurczaka

Weronka- bialko soi tez uczula... ja mam mleko sojowe, ale dla mnie jest paskudne. No i jak zrobic nalesniki bez jajek?

jestem niewyspana, glodna i w dołku...
Zuziczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-02, 09:38   #2519
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2

Jeszcze mam pytanko do dziewczyn z Krakowa gdzie robiłyście USG bioderek?
Stary 2010-11-02, 09:38   #2520
Mpik82
Rozeznanie

GG do Mpik82

Dzięki dziewczynki za odpowiedź w sprawie kupiku. Sprawa rozwiazała się sama- mała zrobiła kupcioche)
I jaka radocha w domku- nigdy wczesniej nie sadzilabym, że bede tak się cieszyła z KUPY hehe

Gabisun- ja też tak mam jak ty, jak przechodze obok grobow dzieciaczków i jak słysze o tragediach.. Nam dzieci płaczą i inni ile by dali aby usłyszeć ten dźwięk i tulić dzieci..

Zuziczko co się stało? Co z Tżtem? W nocy nie chciał wstać do malenstwa czy jak? Nie dołuj się prosze Buziaczki
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości